Καταρχάς δεν έχω ιδέα από μεσιτικά, τα αποφεύγω σα τρελός για αυτό δε γράφω για αξία γης κ.λπ. . Με θέματα πολεοδομικού σχεδιασμού έχω ασχοληθεί, έγραψα ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο και δύσκολο να αναλυθεί.
Πάμε στα στατικά, διευκρινίζω δεν είμαι στατικός. Όταν λοιπόν χτίζουμε ένα σπίτι, αυτό πρέπει να πιάνει τα ελάχιστα αποδεκτά όρια. Αυτά είναι πολύ πιο αυστηρά από όλη την Ευρώπη και σίγουρα από οτιδήποτε μας δείχνει το σινεμά του κλασσικού αμερικάνικου ξύλινου σπιτιού. Στην Ελλάδα έχουμε εκτός του αντισεισμικού και πολύ αυστηρές προδιαγραφές στις ανεμοπιεσεις, τις χιονοπτώσεις και πολλά άλλα, δε ξέρω στο Αμέρικα....
Τα όρια αυτά τα πετυχαίνεις είτε με το κλασσικό μπετό είτε με συμμικτη κατασκευή ( θεμέλια σκυρόδεμα, σκελετό Μεταλλικό). Η διαφορά κόστους ανάμεσα στα δύο δεν είναι μεγάλη. Εννοείται ότι μπορείς να χτίσεις και με άλλους τρόπους. Ο κολλητός που είναι στατικός σου βγάζει άδεια (έχει βγάλει), και σε ξύλινο και σε πέτρινο μέχρι και με λάσπη (αυτό το υλικό μίξης αργίλου και χόρτου). Αλλά οι περιορισμοί σε ύψος, ανοίγματα, και πολλά άλλα είναι μεγάλοι. Ακόμα και ισόγειο χωρίς υποστηλωματα μπορείς να χτίσεις.
Άρα εν κατακλείδι, η κλασσική διώροφη μεζονέτα των 120-200 τ.μ. , για να χτιστεί με οτιδήποτε άλλο εκτός μπετό ή μεταλλικό σκελετό, θα σου κοστίσει παραπλήσια λόγω ενός συνδυασμού ακριβών υλικών ( η ξυλεία δεν είναι φθηνή), είτε λόγω ελλείψεως συνεργείου, είτε ότι η έξτρα διαστασιολογηαη θα αυξήσει το κόστος.
Άρα το μπετόν ή η μεταλλική κατασκευή είναι πιο ενδεδειγμένη και με ασύγκριτα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της κατασκευής.
Τα εσωτερικά χωρίσματα γιατί δεν είναι ξηράς δόμησης; Ένταξει ίσως εδώ έχουν αρκετά προτερήματα αλλά και το τούβλο δεν είναι άσχημο υλικό, είναι φυσικοτατο, θα ζήσει αιώνες, δεν σπάει δε χαλάει, και πολλά άλλα δεν...
Πάμε στη θερμομόνωση , πλέον και εδώ τα στάνταρ μας είναι πολύ υψηλά.
Το έγραψαν και άλλοι, πολλες από αυτές τις μονοκατοικίες του εξωτερικού, μοιάζουν με τα ελληνικά προκάτ. Δε τα συμπαθώ και νομίζω ότι βάση νόμου έχουν και μέγιστο εμβαδόν που μπορεί να φτάσουν....