-
Πρέπει να ήταν αρχές του 1990 που καταργήθηκε η προσωποκράτηση για χρέη. Δηλαδή αν κάποιος μου χρωστούσε και δε με πλήρωνε, πήγαινα στο δικαστήριο, εκείνο αποφάσιζε φυλάκιση μέχρι την εξόφληση του χρέους του και εγώ είχα υποχρέωση να τον πληρώνω κάθε μέρα φυλακής.
Κάποιοι θα πούνε "ας με πάει φυλακή και να με ταίζει". Όταν κάποιος χάσει την ελευθερία του και γίνει ένα με τους πολλούς και τον φέρονται τα στρουμφάκια σαν σκουπίδι ούτε μία μέρα δε θα κάτσει μέσα. Σαν την ελευθερία δεν έχει.
Τεσπα. Από τότε που καταργήθηκε νομίζω πως γεμίσαμε μπαταχτσίδες και ο καθένας σκέφτεται όχι πως θα είναι έντιμος, αλλά λαμόγιο αφού τι θα τον κάνουν αν έχει και έναν καλό δικηγόρο που ξέρει σε ποιους πρέπει να λαδώσει κάτω από το τραπέζι;
Οι "ανθρωπιστές" ίσως πούνε μα τον καημένο....Τους άλλους καημένους που έχει κάψει τι θα κάνουν; Ξέρω λαμόγιο που ξεκίνησε χονδρικο εμπόριο, μάζεψε τη μαμαλίκα, βάρεσε μία εικονική πτώχευση, δάνεια και προκαταβολές τις εξαφάνισε στα γνωστά οικονομικά κρυσφήγετα, εξαφανίστηκε και μετά δέκα χρόνια κυκλοφοράει και τον χαιρετάνε αντι να τον πληρώσουν σε είδος (ξυλοφώρτομα).
Ποια είναι η γνώμη σας; Αξίζει να κυκλοφορούν ελεύθερα τα λαμόγια ή πρέπει να επανέλθει η προσωποκράτηση;
Και κάτι ακόμα. Οι φυλακές πρέπει να αποσυμφοριστούν με νόμους που αφήνουν βιαστές ελεύθερους, ή να χτιστούν και άλλες φυλακές; -
Μεγαλη κουβεντα με πολλες μεταβλητες που δεν ειναι δυνατον να αναλυθει εδω μεσα.
Υποθετικο σεναριο, αγοραζεις αυτοκινητο απο εμενα, ειμαι καλος ανθρωπος και μου αφηνεις υπολοιπο 3000 που θα τα δωσεις σε 3 μηνες με μια επιταγη, το επομενο Σ/Κ παιζει ολυμπιακος αεκ, γαυρος εσυ εχεις διαρκειας πας γυπεδο, στο 65 χανετε με 7-0, βαζουμε και αλλο ενα μετα 0-8 στο ταμπλο, νιωθεις καπως, φευγοντας απο το γηλεδο τρως ενα βρωμικο, νιωθεις ενα πονο στο στηθος και παθαινεις εμφραγμα, σε τρεχουν νοσοκομειο, μπαλονακια κλπ ιστοριες, εισαι Ε.Ε οποτε δε δουλευεις στο μαγαζακι σου, περναει το 3μηνο και δε μπορεις να καλυψεις την επιταγη. Σε βαζω φυλακη? -
@ilias-a said in Προσωποκράτηση για χρέη προς το δημόσιο ή προς τρίτους.:
Μεγαλη κουβεντα με πολλες μεταβλητες που δεν ειναι δυνατον να αναλυθει εδω μεσα.
Υποθετικο σεναριο, αγοραζεις αυτοκινητο απο εμενα, ειμαι καλος ανθρωπος και μου αφηνεις υπολοιπο 3000 που θα τα δωσεις σε 3 μηνες με μια επιταγη, το επομενο Σ/Κ παιζει ολυμπιακος αεκ, γαυρος εσυ εχεις διαρκειας πας γυπεδο, στο 65 χανετε με 7-0, βαζουμε και αλλο ενα μετα 0-8 στο ταμπλο, νιωθεις καπως, φευγοντας απο το γηλεδο τρως ενα βρωμικο, νιωθεις ενα πονο στο στηθος και παθαινεις εμφραγμα, σε τρεχουν νοσοκομειο, μπαλονακια κλπ ιστοριες, εισαι Ε.Ε οποτε δε δουλευεις στο μαγαζακι σου, περναει το 3μηνο και δε μπορεις να καλυψεις την επιταγη. Σε βαζω φυλακη?Δε μπορείς γιατί θα είμαι στο νοσοκομείο (πλάκα κάνω). Αν έχω 300.000 ευρώ και θέλω να σου τα φάω τα 3000 ευρώ θα με λυπηθείς επειδή πέρασα αυτήν την περιπέτεια υγείας;
-
@sarantism said in Προσωποκράτηση για χρέη προς το δημόσιο ή προς τρίτους.:
Υποθετικο σεναριο, αγοραζεις αυτοκινητο απο εμενα, ειμαι καλος ανθρωπος και μου αφηνεις υπολοιπο 3000 που θα τα δωσεις σε 3 μηνες με μια επιταγη, το επομενο Σ/Κ παιζει ολυμπιακος αεκ, γαυρος εσυ εχεις διαρκειας πας γυπεδο, στο 65 χανετε με 7-0, βαζουμε και αλλο ενα μετα 0-8 στο ταμπλο, νιωθεις καπως, φευγοντας απο το γηλεδο τρως ενα βρωμικο, νιωθεις ενα πονο στο στηθος και παθαινεις εμφραγμα, σε τρεχουν νοσοκομειο, μπαλονακια κλπ ιστοριες, εισαι Ε.Ε οποτε δε δουλευεις στο μαγαζακι σου, περναει το 3μηνο και δε μπορεις να καλυψεις την επιταγη. Σε βαζω φυλακη?Δε μπορείς γιατί θα είμαι στο νοσοκομείο (πλάκα κάνω). Αν έχω 300.000 ευρώ και θέλω να σου τα φάω τα 3000 ευρώ θα με λυπηθείς επειδή πέρασα αυτήν την περιπέτεια υγείας;
Αν το πάρεις Χριστιανικά του πληρώνεις και το bypass, εξαρτάται είναι η απάντηση…
-
Αν ειχες 300 χηνοπουλα στο μαγαζι θα ειχες και υπαλληλο.
-
Ας το πάρουμε πρακτικά. Η αγορά δε γέμισε με λαμόγια αυτού του τύπου.
Όμως όταν είναι να πάνε φυλακή τα περισσότερα "αρρωσταίνουν" για να πέσουν στα μαλακά. -
Αν χρωστας κοιτα να χρωστας παρα πολλά, με λίγα δεν γίνεται δουλίτσα
Αν χρωστας λίγα αναλογα σε πιο μερος του κόσμου είσαι μπορει να σου κόψουν χέρι , μπορει να σε βαλουν φυλακή , να σε βάλουν να δουλευεις τσαμπα, να σου δεσμευσουν περιουσία και ενα σωρό αλλα
Αν χρωστας ομως εκατομμυρια γενικα σου φιλουν τα χέρια και σε γλύφουν όλοι και δεν πας ποτε φυλακη, ουτε παλιά ούτε τώρα. Μαλιστα αν χρωστας πάρα πολλα το πιθανότερο ειναι να σε δανείσουν ακομα περισσότερα...................... ο νοών νοείτω
-
Υπαρχουν και νοικοκυρηδες που ειχαν μικρα μαγαζακια και μια η κριση, μια ο γκοβιντ τους γονατισαν και πλεον χρωστανε, υπαρχουν πολλες μεταβλητες οπως ειπα.
Το μονο σιγουρο ειναι οτι οι επαγγελματιες στα "πιστολια" εχουν νομικους και λογιστικους τροπους να μενουν στο απυροβλητο. -
Το πρόβλημα με την προσωποκράτηση όπως και κάθε σκληρού κατασταλτικού μέτρου στην Ελλάδα είναι ο κορεσμός του δικαστικού-ποινικού συστήματος.Βασιζόμενοι σε αυτό καθώς και την γενικευμένη απροθυμία των κυβερνήσεων να επιλύουν προβλήματα που ενέχουν μεγάλο πολιτικό κόστος λόγω δημοσιότητας , επιτρέπουν σε κάθε λαμόγιο να πετυχαίνει την μη εφαρμογή των ποιο σκληρών μέτρων.Δικηγόρους και Λεφτά θέλει.Τα παράθυρα που έχουν οι νόμοι εύκολα γίνονται ..πόρτες μόλις κάποιο γ΄κατηγορίας κανάλι διαμαρτυρηθεί και η κάθε λαϊκίζουσα κυβέρνηση τρέξει να λύσει το .. δημοσιοποιημένο "επί χρήμασι" κοινωνικό πρόβλημα.Εν ολίγοις ΔΕΝ έχουμε σκληρό κράτος σε κανένα τομέα διότι ... εκλογές και ψήφοι και διασυνδέσεις διαπραγματεύονται τους νόμους πρίν από μας για εμάς.
-
Η προσωποκράτησε δεν έλυσε ποτέ και δεν θα λύσει και τώρα κανένα πρόβλημα.
Αυτά τα προβλήματα λύνονται με την λεγόμενη προσωπική φερεγγυότητα που ισχύει εδώ και αιώνες στον σοβαρό κόσμο.
Και περιλαμβάνει από επιχειρηματίες μέχρι ενοικιαστές.
Αλλά στην Ελλάδα ο Τειρεσίας βολεύει μόνο τις τράπεζες.
Για τους άλλους είναι "προσωπικά δεδομένα"...
Ετσι μπορεί κάποιος να σε πιστολιάσει και να το κάνει επαγγελματικά,, άλλος να μένει τζάμπα στο σπίτι σου, επίσης επαγγελματικά και όλα αυτά.
Στην Αμερική από ότι μου λένε φίλοι που ζουν εκεί, δεν είναι πρόβλημα να χρεωκοπήσεις γιατί απέτυχες επιχειρηματικά.
Το δέχεται το σύστημα και σου επιτρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή, αλλά όλοι θα ξέρουν ότι έχεις κακή προσωπική φερεγγυότητα.
Υπάρχουν όμως και κομπίνες που γίνονται και δεν φαίνονται καθόλου εκεί που πρέπει να φανούν.
Παράδειγμα εταιρεία αλουμινίων που φαινόταν υγιής και με την οποία είχα ήδη συνεργαστεί με επιτυχία άλλη μία φορά και ήταν μεγάλη στον χώρο, ξαφνικά στα πρώτα χρόνια της κρίσης, πιστόλιασε τους πάντες.
Η πλάκα είναι ότι εμφανίστηκε εκπρόσωπος και αφού είχαν φάει τα 8000 της προκαταβολής, μου είπε ότι θα με τελείωναν, αν τους έδινα νέα προκαταβολή και με την ίδια τιμή.
Προφανώς γέλασα.
Δεν γέλασα όμως καθόλου όταν με την βοήθεια φίλων πρώην τραπεζικών έμαθα ότι η εταιρεία αυτή είχε πιστολιάσει τους πάντες, αλλά δεν είχε πιστολιάσει καθόλου την εταιρεία που έπαιρνε πρώτη ύλη και κανονικά θα έπρεπε να είχε το μεγαλύτερο θέμα.
Μου εξήγησαν τι σήμαινε αυτό και μου είπαν ότι ενώ ήταν προφανές, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα.
Εχω γλυτώσει στο τσάκ ένα πιστόλιασμα σε προκαταβολή αυτοκινήτου, αφού την κοπάνησε την προηγούμενη μέρα που θα πήγαινα να πληρώσω...
-
@criuser said in Προσωποκράτηση για χρέη προς το δημόσιο ή προς τρίτους.:
Η προσωποκράτησε δεν έλυσε ποτέ και δεν θα λύσει και τώρα κανένα πρόβλημα.
Αυτά τα προβλήματα λύνονται με την λεγόμενη προσωπική φερεγγυότητα που ισχύει εδώ και αιώνες στον σοβαρό κόσμο.
Και περιλαμβάνει από επιχειρηματίες μέχρι ενοικιαστές.
Αλλά στην Ελλάδα ο Τειρεσίας βολεύει μόνο τις τράπεζες.
Για τους άλλους είναι "προσωπικά δεδομένα"...
Ετσι μπορεί κάποιος να σε πιστολιάσει και να το κάνει επαγγελματικά,, άλλος να μένει τζάμπα στο σπίτι σου, επίσης επαγγελματικά και όλα αυτά.
Στην Αμερική από ότι μου λένε φίλοι που ζουν εκεί, δεν είναι πρόβλημα να χρεωκοπήσεις γιατί απέτυχες επιχειρηματικά.
Το δέχεται το σύστημα και σου επιτρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή, αλλά όλοι θα ξέρουν ότι έχεις κακή προσωπική φερεγγυότητα.
Υπάρχουν όμως και κομπίνες που γίνονται και δεν φαίνονται καθόλου εκεί που πρέπει να φανούν.
Παράδειγμα εταιρεία αλουμινίων που φαινόταν υγιής και με την οποία είχα ήδη συνεργαστεί με επιτυχία άλλη μία φορά και ήταν μεγάλη στον χώρο, ξαφνικά στα πρώτα χρόνια της κρίσης, πιστόλιασε τους πάντες.
Η πλάκα είναι ότι εμφανίστηκε εκπρόσωπος και αφού είχαν φάει τα 8000 της προκαταβολής, μου είπε ότι θα με τελείωναν, αν τους έδινα νέα προκαταβολή και με την ίδια τιμή.
Προφανώς γέλασα.
Δεν γέλασα όμως καθόλου όταν με την βοήθεια φίλων πρώην τραπεζικών έμαθα ότι η εταιρεία αυτή είχε πιστολιάσει τους πάντες, αλλά δεν είχε πιστολιάσει καθόλου την εταιρεία που έπαιρνε πρώτη ύλη και κανονικά θα έπρεπε να είχε το μεγαλύτερο θέμα.
Μου εξήγησαν τι σήμαινε αυτό και μου είπαν ότι ενώ ήταν προφανές, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα.
Εχω γλυτώσει στο τσάκ ένα πιστόλιασμα σε προκαταβολή αυτοκινήτου, αφού την κοπάνησε την προηγούμενη μέρα που θα πήγαινα να πληρώσω...
Έχω την εντύπωση ότι μεγάλοι/ καλοί πελάτες έχουν κάποιας μορφής ενημέρωσης από τις τράπεζες τους για την φερεγγυότητα πελατών τους κτλ. Τουλάχιστον εμείς είχαμε, στο εργοστάσιο που δούλευα πριν 25 χρόνια , δεν γνωρίζω αν ήταν νόμιμο ή με τι μανδύα το κάλυπταν, καθώς και το κόστος των πληροφοριών
-
Οι εταιρίες ελέγχουν την φερεγγυότητα των πελατών τους μέσω της ασφάλειας πίστωσης.
Αν ο πελάτης δεν ασφαλίζεται, δεν τον πιστώνουν.
To κακό είναι ότι με την ασφάλιση πρέπει να ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες στις πληρωμές, και στις συναλλαγές μεταξύ εμπόρων και τελικών σημείων (horeca πχ) δεν μπορεί να εφαρμοστεί. -
Εμένα δεν μου την έκανε πελάτης. Αλλωστε αυτός δεν μπορεί αντικειμενικά να την κάνει, αφού δεν μπορεί να κινήσει το ακίνητο...
Προμηθευτής ήταν, βασικά εργολάβος αλουμινίων.
-
Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει σχετικά με τις επιταγές? Εσείς τα ζήσατε από την κακή πλευρά και τα γνωρίζετε.
Το εμπόρευμα το πληρώνω ανάλογα την έκπτωση με τραπεζική μεταφορά ή επιταγή.- η τραπεζική μεταφορά γίνεται αφού κλείσει ο μήνας+10 μέρες
- η επιταγή την κόβω 3μηνη και την πάω κάποια στιγμή αργότερα.
Για ποιον λόγο να κόψω επιταγή αντί σε 3 μήνες να μην βάλω απλά τα χρήματα? Είναι λογιστικό το θέμα? Οι φάρμακαποθήκες δεν δίνουν τις επιταγές σε τρίτους.
Επίσης αν η επιταγή δινόταν σε τρίτο κοκ. Και εγώ δεν είχα χρήματα μέσα ή ο τρίτος αντί για 10/11 πηγαίνε αύριο το πρωί να τη σηκώσει τι θα γινόταν? Η τράπεζα μου λέει έχει δικαίωμα απλά υπάρχει εμπιστοσύνη και μπλα μπλα.
Τι διάτρητο σύστημα είναι αυτό? Πόσο μάλλον σήμερα με mydata που μπορείς να αποδείξεις τι πληρωθηκες και τι όχι.
Εγώ νιώθω ότι όλο το σύστημα χαϊδεύει τα λαμόγια και η αγορά απλά κινείται με οικονομικό αέρα μηνών που δεν υπάρχει........
-
Γνωστός ζητάει από τον φίλο μου να νοικιάσει την αποθήκη του φίλου μου. Η αποθήκη ήταν βαμμένη κλπ. Έφτασε να χρωστάει 3000 ευρώ σε ενοίκια και πουλούσε και τσαμπουκά. Δεν είχε τίποτα στο όνομά του.
Ο φίλος μου είχε δύο παιδιά και φοβάται να το τραβήξει και έχει τον τύπο να κάθεται στην αποθήκη, άρχοντας. -
Γνωστός ζητάει από τον φίλο μου να νοικιάσει την αποθήκη του φίλου μου. Η αποθήκη ήταν βαμμένη κλπ. Έφτασε να χρωστάει 3000 ευρώ σε ενοίκια και πουλούσε και τσαμπουκά. Δεν είχε τίποτα στο όνομά του.
Ο φίλος μου είχε δύο παιδιά και φοβάται να το τραβήξει και έχει τον τύπο να κάθεται στην αποθήκη, άρχοντας.Τι δουλειά?
-
@w202-amg said in Προσωποκράτηση για χρέη προς το δημόσιο ή προς τρίτους.:
Ο φίλος μου είχε δύο παιδιά και φοβάται να το τραβήξει και έχει τον τύπο να κάθεται στην αποθήκη, άρχοντας.Τι δουλειά?
Φτιάχνει και καλά μοτοσυκλέτες.
-
Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει σχετικά με τις επιταγές? Εσείς τα ζήσατε από την κακή πλευρά και τα γνωρίζετε.
Το εμπόρευμα το πληρώνω ανάλογα την έκπτωση με τραπεζική μεταφορά ή επιταγή.- η τραπεζική μεταφορά γίνεται αφού κλείσει ο μήνας+10 μέρες
- η επιταγή την κόβω 3μηνη και την πάω κάποια στιγμή αργότερα.
Για ποιον λόγο να κόψω επιταγή αντί σε 3 μήνες να μην βάλω απλά τα χρήματα? Είναι λογιστικό το θέμα? Οι φάρμακαποθήκες δεν δίνουν τις επιταγές σε τρίτους.
Επίσης αν η επιταγή δινόταν σε τρίτο κοκ. Και εγώ δεν είχα χρήματα μέσα ή ο τρίτος αντί για 10/11 πηγαίνε αύριο το πρωί να τη σηκώσει τι θα γινόταν? Η τράπεζα μου λέει έχει δικαίωμα απλά υπάρχει εμπιστοσύνη και μπλα μπλα.
Τι διάτρητο σύστημα είναι αυτό? Πόσο μάλλον σήμερα με mydata που μπορείς να αποδείξεις τι πληρωθηκες και τι όχι.
Εγώ νιώθω ότι όλο το σύστημα χαϊδεύει τα λαμόγια και η αγορά απλά κινείται με οικονομικό αέρα μηνών που δεν υπάρχει........
Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω επιγραμματικά βασιζόμενος στην επαγγελματική μου εμπειρία(πρώην τραπεζικός υπάλληλος και προσεχώς συνταξιούχος).
α) όλες οι εμπορικές πληρωμές έχουν νόμιμες προθεσμίες (έως 40 ημέρες εάν δεν με απατά η μνήμη μου) πριν θεωρηθούν εκπρόθεσμες και επισύρουν νόμιμες συνέπειες.Αυτό το χρονικό διάστημα είναι που διαπραγματεύονται οι προμηθευτές με τους πελάτες τους και αναλόγως τιμολογούν τις εκπτώσεις που κάνουν.
β)Οι επιταγές χρησιμοποιούνται σαν εγγύηση στο δανεισμό που έχει κάθε σοβαρός διανομέας χονδρικής ή εισαγωγέας σε κάποιο πιστωτικό ίδρυμα διότι αλλιώς θα ήταν αδύνατο να συγκεντρώσει τα κεφάλαια και την φερεγγυότητα που χρειάζεται για να κάνει μεγάλες παραγγελίες σε τιμή που να τον συμφέρει να προωθήσει.
γ)είναι γεγονός ότι ο εκδότης μιας επιταγής δεν προστατεύεται άμεσα από την πρόωρη είσπραξη της επιταγής του διότι αυτή είναι πληρωτέα επί τη εμφανίσει.Ωστόσο υπάρχουν τρόποι "νόμιμης άμυνας" σε καταχρηστικές συμπεριφορές αποδεκτών αλλά υπολόγιζε ότι μπαίνεις σε περιπέτειες και θα πρέπει η Τράπεζά σου σε μια τέτοια περίπτωση να σε καθοδηγήσει.
Ελπίζω να σε κάλυψα,άν σου τύχει ποτέ στείλε μου μύνημα να σου πω τι μπορείς να κάνεις. -
Για να στο πω απλά, αν δεν είχε καταργηθεί αυτός ο νόμος, την περίοδο της κρίσης και των μνημονιων μετά το 2010 θα έπρεπε να μπούν στην φυλακή περιπου 5.000.000 Έλληνες, καθώς είχαν κοκκινίσει σχεδόν όλα τα δάνεια, οι ρυθμίσεις και οι πληρωμές ασφαλιστικων ταμείων και εφορίας.
Ακόμα και σήμερα, πάνω από το 30% των οφειλών πάσης φύσεως είναι ληξιπρόθεσμες.
Εντελώς ανεδαφικος νόμος για τα Ελληνικά δεδομένα.
-
Φτιάχνει και καλά μοτοσυκλέτες.
Κρίμα
Προσωποκράτηση για χρέη προς το δημόσιο ή προς τρίτους.