-
@criuser said in ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ:
Αλλιώς αν κάνεις ΙΚΕ το σπίτι σου και δουλεύεις από εκεί, είναι αλλιώς τα πράγματα, αλλά δεν είναι συνηθισμένο.
Όπως έλεγε και ο γάτος οι σοβαρές επιχειρήσεις δεν ασχολούνται με τις ΙΚΕ. Με το που δουν ΙΚΕ σε απορρίπτουν. Εάν είσαι μικρούλης μια χαρά είναι η ΙΚΕ
-
@lap said in ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ:
Ίσως θα πρέπει να διαχωρίσουμε τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι παράγουν ένα έργο με πολύ μόχθο και ευθύνη από τους επιχειρηματίες που ασχολούνται με το εμπόριο και γενικότερα με την μεταπώληση προϊόντων.
Το έκανα και αυτό, αλλά όταν έχεις προμηθευτές προϊόντων και μεταποίηση ή μεταπώληση έχεις ακόμα πολλά περισσότερα έξοδα, πάγια, μηχανήματα, προσωπικό και τότε ο τζίρος ξεφεύγει.
Εδώ μιλάς για ρίσκο δανεισμού. Δεν γίνεται χωρίς δανεισμό. Εδώ μιλάμε για άλλο μέταλλο ανθρώπου, που όπως λέει ο wantone δεν είναι για όλους. Θέλει γερό στομάχι αλλά και μια αναισθησία ως έναν βαθμό.
Είναι καλό που μπήκε στην συζήτηση ο λογιστής και θα μας δώσει πραγματικά στοιχεία.
Ο βαγκιρκ;;;; αυτός Πασοκος είναι!
Για αυτό είναι καλός λογιστής...
-
Αλλιώς αν κάνεις ΙΚΕ το σπίτι σου και δουλεύεις από εκεί, είναι αλλιώς τα πράγματα, αλλά δεν είναι συνηθισμένο.
Όπως έλεγε και ο γάτος οι σοβαρές επιχειρήσεις δεν ασχολούνται με τις ΙΚΕ. Με το που δουν ΙΚΕ σε απορρίπτουν. Εάν είσαι μικρούλης μια χαρά είναι η ΙΚΕ
Ολοι ΙΚΕ κάνουν.
Αυτά του γάτου είναι παλαιολιθικά σαν το Βιτάρα.
-
Θέλεις 26000€ περίπου καθαρό κέρδος για να σου μείνουν 21000 μετά φόρων.
Ένας ΕΕ με τους δικούς μου υπολογισμούς και ένα γραφείο με ενοίκιο 300€ το μήνα αφετηρία και τις εισφορές έχει ετήσια έξοδα τουλάχιστον 10.000€ το χρόνο ( δεν ασχολούμαι καθόλου με κόστος παγίου - αρχικού εξοπλισμού για να μην μπλέξουμε τους υπολογισμούς)
Άρα πάμε σε τζίρο τουλάχιστον 36.000€
Πόσο εύκολο ή δύσκολο να πιάσεις τα έσοδα αυτά εξαρτάται από την φύση της εργασίας του ΕΕ και την πελατεία του, συνήθως απαιτούνται περισσότερες ώρες εργασία από το ωράριο ενός Ιδιωτικού υπαλλήλου.
Με βάση τα 1500 μισθό η επιπλέον ώρα του ΕΕ θα πρέπει να αμοίβεται τουλάχιστον 7-9 ευρώ μετά από φόρους και ΦΠΑ για να αξίζει τον επιπλέον μόχθο.
-
@vagkirk said in ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ:
Πόσο εύκολο ή δύσκολο να πιάσεις τα έσοδα αυτά εξαρτάται από την φύση της εργασίας του ΕΕ και την πελατεία του, συνήθως απαιτούνται περισσότερες ώρες εργασία από το ωράριο ενός Ιδιωτικού υπαλλήλου.
Αυτό!
Ο υπάλληλος χρησιμοποιεί για τον τζίρο που παράγει πέρα από την δική του προστιθέμενη αξία, την προστιθέμενη αξία της ίδιας της επιχείρησης που εργάζεται.
Συνεπώς ο Ελ. Επαγγελματίας πρέπει να περάσει το στάδιο αυτό του να χτίσει ο ίδιος μια προστιθέμενη αξία ως επιχείρηση με άπειρες ώρες εργασίας. Μετά όμως το σημείο αυτό, ναι είναι καλύτερο να είναι ελεύθερος επαγγελματίας και όχι υπάλληλος. Διότι ο τζίρος που πρέπει να παραχθεί για κάθε καθαρό χιλιάρικο ως μισθός σε μια εταιρία είναι πολύ υψηλότερος από ότι αυτός σε εναν ελεύθερο επαγγελματία. Δεν ξέρω πόσο εύκολο, κουραστικό και σίγουρο είναι αυτό για τον εκάστοτε εργαζόμενο.
Για αυτό και όλοι επιδιώκουν να γίνουν ελ. επαγγελματίες. Θεωρούν πως θα περάσουν εύκολα αυτό το στάδιο. Δεν είναι όμως καθόλου εύκολο.
-
θεωρω λιγο χαζο καποιος στα 22-30 του να το παιξει επιχειρηματιας. Μαλλον θα τον φανε ζωντανο, θα χρεωθει στις τραπεζες ή θα φαει τις οικονομιες των γονιων του. Καλυτερα να ψηθει σε υπαλληλικι για μερικα χρονια και να δει τη δουλεια εκ των εσω. Μετα αποφασιζει αν εχει τα αντερα για τη δουλεια αυτη και αν εχει ορεξη να δαπανησει τις απαιτουμενες ωρες.
Προσωπικα, ως εε ειμαι στις 58 ωρες εβδομαδιαια. Οι φιλοι μου αραχτοι απο παρασκευη βραδυ και καποιες μερες δουλευουν και απο το σπιτι. Βγαζουμε τα ιδια; οχι και θα ηταν αδικο αν συνεβαινε κιολας.
-
Παιδιά οι ΙΚΕ δεν καταλαβαίνω σε τι θα βοηθήσουν ένα ΕΕ , συμφέρουν για καθαρά κέρδη πάνω από 37-38.000 ευρώ ίσως και παραπάνω αν μάλιστα βάλεις και το 5% του φόρου μερίσματος που βαρύνει τις ΙΚΕ.
-
Άσε που τα δημοσιεύεις όλα.
-
Δεν είπα για ΙΚΕ για ΕΕ. Εχω βάλει ατομική στο παράδειγμα.
@dettol said in ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ:
θεωρω λιγο χαζο καποιος στα 22-30 του να το παιξει επιχειρηματιας. Μαλλον θα τον φανε ζωντανο, θα χρεωθει στις τραπεζες ή θα φαει τις οικονομιες των γονιων του. Καλυτερα να ψηθει σε υπαλληλικι για μερικα χρονια και να δει τη δουλεια εκ των εσω. Μετα αποφασιζει αν εχει τα αντερα για τη δουλεια αυτη και αν εχει ορεξη να δαπανησει τις απαιτουμενες ωρες.
Προσωπικα, ως εε ειμαι στις 58 ωρες εβδομαδιαια. Οι φιλοι μου αραχτοι απο παρασκευη βραδυ και καποιες μερες δουλευουν και απο το σπιτι. Βγαζουμε τα ιδια; οχι και θα ηταν αδικο αν συνεβαινε κιολας.
Εγώ που είμαι πιο μεγάλος θα σου φέρω το παράδειγμα το δικό μου, μαζί με φίλους μου που δούλευαν σε ιδιωτικές τράπεζες και ήταν ψηλά σαν στελέχη.
Για να βγάλεις αρκετά λεφτά σαν κατασκευαστής πρέπει να κάνεις τουλάχιστον 1 οικοδομή τον χρόνο, δηλαδή στο διάστημα της 3 ετίας που τρώει η οικοδομή από την ημέρα που αγοράζεις το οικόπεδο, ή υπογράφεις το εργολαβικό της αντιπαροχής, μέχρι την μέρα που θα πουλήσεις το τελευταίο διαμέρισμα που περιέχει και το κέρδος σου, θέλεις 2,5 με 3 χρόνια.
Πρέπει λοιπόν να έχεις 2,5 με 3 οικοδομές ταυτόχρονα που σημαίνει πολύ μεγάλο κόστος χρήματος και ελάχιστοι μπορούν να το έχουν. Και όσοι το έκαναν και έμπλεξαν με μεγάλο δανεισμό, έχουν καταστραφεί με την κρίση.
Οσοι έκαναν μισή οικοδομή τον χρόνο ή και λιγότερη, δηλαδή έκαναν μία οικοδομή ανά 2,5 με 3 χρόνια, το κέρδος τους έπρεπε να μοιραστεί δια 2,5 ή 3 και να αφαιρεθεί και το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης. Και δεν υπολογίζω το κόστος των ιδίων κεφαλαίων.
Την ίδια εποχή, δηλαδή αν βάλουμε κάποιους που ξεκίνησαν να δουλεύουν σε τράπεζες το 80-85, έβγαλαν ίσως και τα διπλά λεφτά από τον κατασκευαστή, αφού βγήκαν 8-10 χρόνια νωρίτερα στην σύνταξη, πήραν μεγάλο έως τρελό εφ΄ άπαξ και είχαν τζάμπα αμάξια, καύσιμα, κάρτες, κινητά κλπ.
Τώρα αν μιλάμε για μεγαλογιατρούς, μεγαλοδικηγόρους και μεγαλομηχανικούς, εκεί τα πράγματα είναι αλλιώς αλλά είναι λίγοι.
Παράδειγμα μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο έχει πάνω από 1000 συνεργάτες γιατρούς, αλλα΄αυτοί που πραγματικά δουλεύουν καλά είναι λιγότεροι από 200.
Οπωσδήποτε το θέμα σηκώνει πολύ συζήτηση για αυτό και το έβαλα.
-
Άντε πάλι με τα σούπερ στελέχη τραπεζών. Αυτοί είναι ελάχιστοι όπως ελάχιστοι είναι οι μεγαλοεργολαβοι.
Περιγράφεις το ρίσκο της πρώτης εποχής. Είναι τεράστιο. Αφού ρε συ κάποτε ασχολιομοθν με start-ups. Θυμάμαι κάτι νούμερα τρελα. 80-90% έκλειναν στα πρώτα 5-7 έτη. Και πολλά λέω. Η πλειοψηφία στην 3 ετια καθάριζε.
Δεν είναι εύκολο.... Αλλά από την άλλη όντως αυτά τα ανοίγματα γίνονται σε νεαρή ηλικία. Να έχεις χρόνο για δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες μπροστά σου. Και τα 35-40 είναι κάπως αργά. Συνήθως σε αυτές τις ηλικίες ανοίγματα κάνουν όσοι έχουν έτοιμη πελατεία από επιχείρηση που εργαζόταν ή όσοι είναι επιστήμονες.
Το να αφήσεις υπαλληλική θέση στα 40 για να πάρει ρίσκο με δανεισμό...μου φαίνεται παράτολμο αλλά όχι ακατόρθωτο .
-
Δεν είπα για ΙΚΕ για ΕΕ. Εχω βάλει ατομική στο παράδειγμα.
Εγώ που είμαι πιο μεγάλος θα σου φέρω το παράδειγμα το δικό μου, μαζί με φίλους μου που δούλευαν σε ιδιωτικές τράπεζες και ήταν ψηλά σαν στελέχη.
Για να βγάλεις αρκετά λεφτά σαν κατασκευαστής πρέπει να κάνεις τουλάχιστον 1 οικοδομή τον χρόνο, δηλαδή στο διάστημα της 3 ετίας που τρώει η οικοδομή από την ημέρα που αγοράζεις το οικόπεδο, ή υπογράφεις το εργολαβικό της αντιπαροχής, μέχρι την μέρα που θα πουλήσεις το τελευταίο διαμέρισμα που περιέχει και το κέρδος σου, θέλεις 2,5 με 3 χρόνια.
Πρέπει λοιπόν να έχεις 2,5 με 3 οικοδομές ταυτόχρονα που σημαίνει πολύ μεγάλο κόστος χρήματος και ελάχιστοι μπορούν να το έχουν. Και όσοι το έκαναν και έμπλεξαν με μεγάλο δανεισμό, έχουν καταστραφεί με την κρίση.
Οσοι έκαναν μισή οικοδομή τον χρόνο ή και λιγότερη, δηλαδή έκαναν μία οικοδομή ανά 2,5 με 3 χρόνια, το κέρδος τους έπρεπε να μοιραστεί δια 2,5 ή 3 και να αφαιρεθεί και το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης. Και δεν υπολογίζω το κόστος των ιδίων κεφαλαίων.
Την ίδια εποχή, δηλαδή αν βάλουμε κάποιους που ξεκίνησαν να δουλεύουν σε τράπεζες το 80-85, έβγαλαν ίσως και τα διπλά λεφτά από τον κατασκευαστή, αφού βγήκαν 8-10 χρόνια νωρίτερα στην σύνταξη, πήραν μεγάλο έως τρελό εφ΄ άπαξ και είχαν τζάμπα αμάξια, καύσιμα, κάρτες, κινητά κλπ.
Τώρα αν μιλάμε για μεγαλογιατρούς, μεγαλοδικηγόρους και μεγαλομηχανικούς, εκεί τα πράγματα είναι αλλιώς αλλά είναι λίγοι.
Παράδειγμα μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο έχει πάνω από 1000 συνεργάτες γιατρούς, αλλα΄αυτοί που πραγματικά δουλεύουν καλά είναι λιγότεροι από 200.
Οπωσδήποτε το θέμα σηκώνει πολύ συζήτηση για αυτό και το έβαλα.
Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που λες αλλά η πραγματικότητα είναι πως δεν υπάρχει «σωστή» απάντηση, διότι κάθε δουλειά έχει τις ιδιαιτερότητες της. Επίσης, όπως σωστά είπες, έχουν μεγαλη σημασία και οι συγκυρίες.
Οποίος όμως θεωρεί ότι ειναι εύκολο να βγάλει χρήματα στήνοντας επιχείρηση, λέω απλά «έλα, κοπιασε!»Επίσης, ακούγονται εύκολα τα 165€ κάθε μέρα αλλά οποίος δεν έχει δουλέψει επιχείρηση δεν ξέρει ποσο δύσκολο είναι το «κάθε μέρα». Ο υπάλληλος θα πληρωθεί είτε μπει πελάτης είτε όχι, είτε είναι παραγωγικός είτε σήμερα βαριέται και κωλο βαράει.
-
Δεν ήταν πάντα σούπερ στελέχη.
Από χαμηλά ξεκίνησαν αλλά οι μισθοί ήταν πάντα πολύ καλοί και γρήγορα ανέβηκαν.
Τους μεγάλους τους πήραν από τα 45 έως τα 55 τους, αλλά ήταν 5-8000 καθαρά τον μήνα σε 12μηνη βάση με τα μπόνους, χώρια οι παροχές που είχαν.
-
Αυτοί οι μισθοί είναι για ελάχιστους εργαζόμενους σε τραπεζες. Δεν έδιναν 8Κ καθαρά το μήνα στο προσωπικό παρά σε ελάχιστους
-
Τελικά δε μας είπες. Ο γιος σου με τον ανιψιό σου ήταν οι νεαροί;;;
-
Δεν ήταν πάντα σούπερ στελέχη.
Από χαμηλά ξεκίνησαν αλλά οι μισθοί ήταν πάντα πολύ καλοί και γρήγορα ανέβηκαν.
Τους μεγάλους τους πήραν από τα 45 έως τα 55 τους, αλλά ήταν 5-8000 καθαρά τον μήνα σε 12μηνη βάση με τα μπόνους, χώρια οι παροχές που είχαν.
8000 τον μηνα οντως πρεπει να εισαι CFO να παρεις. Παλι φουσκωνεις τα ποσα. Μεχρι 5000 τον μηνα καθαρα ξερω καποιον που ειχε ενα τμημα σε συστημικη με 140 ατομα κατω απο αυτον. και αυτα τα χρηματα προσφατα μεχρι το 2019 ηταν εκει.
Αλλα γενικα αν ξεκινησεις νωρις (καποιοι ξεκινησαν να δουλευουν σε τραπεζες στα...16 τους, αλλοι στα 19) σιγουρα εβγαλες πολυ περισσοτερα απο εναν μεσο ΕΕ και μην ξεχναμε περα απο τις χοντρες παροχες οπως χαμηλοτοκα δανεια που τα διεγραφαν και οι τραπεζικοι επαιρναν χοντρες μιζες απο ατομα που τους εδιναν δανεια.
-
Γιατί έβαλες 12 μήνες εργασίας και 14 μηνιάτικα στον υπάλληλο?
Αφού δουλεύουμε 11 μήνες το πολύ, ξέχασες ότι ο υπάλληλος έχει 4 βδομάδες το λιγότερο κανονική άδεια (χώρια τις αναρρωτικες και άλλες ειδικές).Δεν είμαι στέλεχος ούτε καν υψηλόμισθος, δεν είμαι ούτε κωπηλατης σε γαλέρα ούτε και στρατιώτης της εταιρείας κάνω 40 ώρες την βδομάδα εκτός ειδικών συνθηκών που δεν παίρνω ρεπό αλλά μπαίνει στα χρωστούμενα.
Σαν ΕΕ δούλευα τουλάχιστον 60 ώρες με απίστευτο άγχος και πίεση, εννοείτε χωρίς ρεπό εκτός Κυριακής, εννοείτε με μόλις 2 Βδομάδες το πολύ άδεια και πολλά άλλα ωραία.Έβγαζα περισσότερα λεφτά? Ναι.
Περνάω ποιοτικότερα τώρα? Ναι.
Θα ήθελα τώρα λίγα λεφτά παραπάνω? Ναι.Δεν μπορείς να τα έχεις όλα!
Μπράβο ωραίο νήμα.
-
Κρούζερ, ωραίαο ερώτημα θέτεις, αλλά έχει άπειρες μεταβλητές και δεν υπάρχει απάντηση. Καταρχάς, έχει τεράστια σχέση το είδος της εργασίας, για παράδειγμα για να κάνω την δικιά μου δουλειά ως Ε.Ε. θέλω κάπου 1 μύριο κεφάλαιο - εεε δεν το έχω! Από την άλλη ένας υπάλληλος καφέ ανοίγει δικό του με €30.000-40.000. Έναν γιατρό προφανώς και τον συμφέρει να ειναι Ε.Ε. Εχει τεράστια σχέση με με τον μισθό σε σχέση με το κέρδος ώς Ε.Ε. Για παράδειγμα ένας υπάλληλος καφέ δεν θα βγάλει ποτέ λεφτά, ενώ ένας ιδιοκτήτης μπορεί να βγάλει. Από την άλλη ένας υπάλληλος τράπεζας, μπορεί να φτάσει να έχει καλό μισθό, αλλά τράπεζα δεν θα πορέσει να ανοίξει ποτέ και να γίνει Ε.Ε.!! Οπότε δεν ειναι άσπρο ή μαύρο.
Γενικά στην Ελλάδα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, λόγω ιδιόμορφου και μη-σταθερού φορολογικού καθεστότως, θα έλεγα ότι συμφέρει να εισαι υπάλληλος.
Προχτές μίλαγα με έναν ξάδερφό μου, που δούλευε παλιά σε πολύ γνωστή εταιρία κοσμημάτων - έχει σπουδάσει γεμολώγος και κατέχει την τέχνη κατασκευής κοσμημάτων. Μου έλεγε ότι ως υπάλληλος έβγαζε πολύ περισσότερα χρήματα τελικά από ότι τώρα που έχει δικό του κατάστημα και τώρα έχει 10πλάσιο άγχος και εργάζεται 50% περισσότερο.
-
Τι διαφορά έχει η ΙΚΕ από την ΑΕ πλην ευκολότερου τρόπου ίδρυσης και μικρότερου αρχικού κεφαλαίου (που πλέον και στις ΑΕ έχει μειωθεί αισθητα) ?
-
Ενδιαφέρον θέμα, οπότε λέω να συνδράμω. Είμαι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός κ Μηχανικός Η/Υ και εργάζομαι στον τομέα της πληροφορικής. Μετά από 11 χρόνια εργασίας ως μισθωτός φέτος πήρα την απόφαση και άνοιξα ΕΕ με την σύζυγό μου που είναι επίσης μηχανικός, μετά και από προτροπή καλών φίλων και συναδέλφων που είναι χρόνια freelancers. Η ΕΕ συμφέρει περισσότερο από την ατομική γιατί έχει φορολογία σταθερή ανεξαρτήτως τζίρου. Τα νούμερα είναι "αμείλικτα" υπέρ της ΕΕ, λόγω της φορολογίας που έχει η μισθωτή εργασία (εργοδοτικές εισφορές, κλπ). Είναι "εγκληματικό" το πόσα λίγα καθαρά χρήματα καταλήγουν στην τσέπη του μισθωτού εργαζομένου σε σχέση με το κόστος της επιχείρησης. Μέχρι να αλλάξει αυτό από την όποια κυβέρνηση (όπως και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας - όχι μόνο τουρισμό και κατασκευή / δημόσια έργα) δεν θα μπορούμε να μιλάμε ποτέ σοβαρά για ανάπτυξη κλπ. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί άνθρωποι είτε εγκατέλειψαν την χώρα και δεν επιστρέφουν είτε εργάζονται για χώρες του εξωτερικού, είτε ανοίξανε εταιρείες στο εξωτερικό και δεν αφήνουν ούτε 1 ευρώ στην ελληνική φορολογία.
Με τα νούμερα ακριβώς υπολογισμένα με excel κλπ, για οποιονδήποτε άνθρωπο που αμοίβεται >2200-2500 μικτά τον μήνα δεν έχει νόημα να είναι μισθωτός, μόνο εταιρεία. Ειδικά στην πληροφορική είναι πολύ εύκολο και οι περισσότερες εταιρείες μπορούν να σε έχουν με μπλοκάκι. Ελάχιστες είναι αυτές που δεν το προσφέρουν.
Ενδεικτικά, για κόστος 100Κ ετησίως στον εργοδότη, ο ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει ~14Κ καθαρά περισσότερα από τον μισθωτό (από την δεύτερη χρονιά και μετά που δεν θα έχει την προκαταβολή φόρου). Την πρώτη βγαίνει ~7.5-8Κ παραπάνω, πάντα με τις ισχύουσες φορολογίες και με μία μέση εισφορά στον ΕΦΚΑ, όχι την υψηλότερη/χαμηλότερη. Φυσικά έχει μεγάλες διαφορές και σε χαμηλότερα συνολικά κόστη, πχ στα 40-50Κ.
Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα στελέχη σε διευθυντικές θέσεις είναι με εταιρείες και daily rate. Κυρίως σε αυτές που δεν έχουν τα άπειρα benefits (leasing παροχή, ιδιωτικό συνταξιοδοτικό, κλπ).
Το θέμα είναι να νιώθεις μία σχετική σιγουριά για την εταιρεία με την οποία συνεργάζεσαι, ότι δεν θα σε "πετάξει" ξαφνικά, ούτε να χρειάζεσαι να ψάχνεις κάθε μέρα τον τζίρο που αναφέρθηκε. Βέβαια είναι τόσο η ζήτηση που δεν θα σκάσεις κιόλας..Οι ώρες εργασίας φυσικά εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η εταιρεία και το/τα project που απασχολείσαι, το πόσο μπορείς να κάνεις παράλληλες δουλειές κλπ.
Κάτω από 50 ώρες την εβδομάδα δεν έχω δει πάντως το τελευταίο 4μηνο.Για τους άλλους κλάδους δεν μπορώ να εκφέρω αναλυτική άποψη, μιλάω πάντα για τον κλάδο της πληροφορικής που εργάζομαι και γνωρίζω. Στην κατασκευή πάντως που απασχολείται η σύζυγος, οι μάστορες τα τελευταία χρόνια κανονίζουν το πρόγραμμα τους και σε ενημερώνουν πότε θα μπορέσουν να έρθουν, από την υπερβολική δουλειά που έχουν. Τόση που δεν προλαβαίνουν, οπότε βρίσκουν μεροκάματα άνετα. Ούτε χρειάζεται να έχουν "γραφείο", με ΔΕΗ, νοίκι κλπ. Γραφείο είναι η εκάστοτε οικοδομή. Και έχουν και έσοδα από τα υλικά κλπ. Δεν λέω ότι είναι κακό, απλά το αναφέρω σε σχέση με το post που έγινε ανάλυση εξόδων για τον ελεύθερο επαγγελματία.
Φυσικά είχαν περάσει περίοδο κρίσης κι αυτοί όπως και οι αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί κλπ, που έψαχναν τις δουλειές με το δόκανο. -
58 ώρες / εβδομάδα είναι ελάχιστες για ΕΕ.
Με τη συναίτερο μου είμαστε από 75-80 ώρες/εβδομάδα έκαστος και οι λοιποί του κλάδου γράφουν τα ίδια και δυσμενέστερα.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ