-
Καλησπέρα παίδες .
Είμαι εδώ και κάμποσο καιρό στην αναζήτηση ενός sport αυτοκινήτου . Και θα ήθελα τις προτάσεις σας και τις εμπειρίες σας πάνω στο τι να κοιτάξω και να πάρω .
Γενικά δεν έχω κάποια στάνταρ απλά θα ήθελα να είναι :- Έως 3000cc
- 170+ άλογα
- Πισωκίνητο
- (Προαιρετικό) Να είναι μετά το 2011
Το όχημα θα είναι δεύτερο και θα χρησιμοποιείται κυρίως για βόλτα μια δυο φορές την βδομάδα , σε κάποιες ελεύθερες αναβάσεις και σε ταξίδια με έμφαση στην διαδρομή . Δεν κοιτάω μόνο από Ελλάδα που είναι όλα τσιμπημενα αλλά και από εξωτερικό. Κυρίως αν έχετε και εμπειρίες πάνω σε αυτά που προτείνεται θα ήταν ακόμα καλύτερα . Πχ αξιοπιστία , κόστος συντήρησης , ευκολία εύρεσης ανταλλακτικών κτλ
-
BMW Z4
-
Δεν νομίζω να κοιτούσα τίποτα άλλο πέρα από Cayman.
-
Tesla model 3 rwd...
Νομίζω ότι καλύπτει όλα τα κριτήρια.
Το σπορ του πράγματος είναι υποκειμενικό άλλωστε! -
Sport αυτοκίνητο σημαίνει έξοδα. Η ιδανικότερη επιλογή είναι boxster/Cayman αλλά από πίσω πρέπει να έχεις απόθεμα για να τη συντηρήσεις. Σέρβις και βλάβες χρειάζονται τετραψηφια ποσά. Σε αυτό το budget μπορείς να κοιτάς Evo/impreza η και s2000.
Από κει και πέρα υπάρχει και η επιλογή του miata is always the answer αλλά χάνεις πολύ σε γκάζια όταν θα μπορούσες να κινηθείς σε αυτοκίνητα σα τά προηγούμενα.Υ.Γ
Ασχολιαστη η πρόταση του Tesla ως επιλογή σπορ αυτοκινήτου . -
Εύκολο, mx5 nd, facelift με τα 180hp
https://www.car.gr/classifieds/cars/view/339359716-mazda-mx-5
-
@alexzero1 said in Sport αυτοκίνητο μέχρι 30.000€:
Καλησπέρα παίδες .
Είμαι εδώ και κάμποσο καιρό στην αναζήτηση ενός sport αυτοκινήτου . Και θα ήθελα τις προτάσεις σας και τις εμπειρίες σας πάνω στο τι να κοιτάξω και να πάρω .
- 170+ άλογα
- Πισωκίνητο
Το όχημα θα είναι δεύτερο και θα χρησιμοποιείται κυρίως για βόλτα μια δυο φορές την βδομάδα , σε κάποιες ελεύθερες αναβάσεις και σε ταξίδια με έμφαση στην διαδρομή . Δεν κοιτάω μόνο από Ελλάδα που είναι όλα τσιμπημενα αλλά και από εξωτερικό. Κυρίως αν έχετε και εμπειρίες πάνω σε αυτά που προτείνεται θα ήταν ακόμα καλύτερα . Πχ αξιοπιστία , κόστος συντήρησης , ευκολία εύρεσης ανταλλακτικών κτλ
Στην ίδια αναζήτηση που κράτησε 5-6 μηνες μέχρι να καταλήξω, δοκίμασα και ψαχτηκα για τα εξης:
-
Ford Mustang 2.3 2016 με το παλιό 6αρι αυτόματο. Είχε τη φάση του αλλά είναι πλοίο. Βαρύ και αργό (ηταν και stg1). Το έπαιρνα σε αστεία τιμη από γνωστό αλλά δεν...
-
S2000. Τρομερό αυτοκίνητο αλλά κάτι απροσδιοριστο με χαλάει. Βγάζει αυτή την κλασική μίζερη γιαπωνεζιλα και είναι παραπάνω σπαρτιατικο απ ότι προσωπικά θα ήθελα. Σαν παλιό αυτοκίνητο που είναι έχει κι αυτό τα ζητηματακια του και δεν είναι τόσο ασπαστο όσο ίσως πιστεύουν οι περισσότεροι βασιζόμενοι στη θρυλουμενη αξιοπιστία των Honda. Μεγάλο πρόβλημα επίσης ότι δεν υπάρχουν καθαρά αυτοκίνητα και όλα είναι σκισμένα. Αυτή τη στιγμή στο car περισσότερα είναι τα τουρμπατα Σ2000 πάρα τα ατμοσφαιρικά.
-
Corvette C6. Αυτό το αμάξι κάποια στιγμή θα το πάρω. Δεν υπάρχει περίπτωση. Απλά θα το πάρω όταν δε θα με απασχολεί καθόλου η μεταπώληση. Χειροκίνητο με LS3.
-
Ζ4Μ Roadster E85. Υπήρχε για καιρό ένα φανταστικό κόκκινο με κάπου 60.000χλμ βιτρίνας. Ήμουν πολύ κοντά αλλά έπρεπε να ανέβω +10.000€ από το μπάτζετ των 35.000 που είχα θέσει. Θα ήταν ξεκάθαρα η επιλογή μου εάν αποφάσιζα να φτάσω σ αυτό το ποσό.
Που κατέληξα --> Cayman S 987.1 χειροκίνητο του 2006
Δεν είναι έως 3000cc και για τα μετά το 2011, δηλαδή 987.2, δεν φτάνουν τα 30.000€.
Είναι το πιο γρήγορο? Όχι. Έχει το καλύτερο μπροστινό? Σίγουρα όχι. Είναι αξιόπιστο? Σε καμία περίπτωση (στα μοτέρ Μ97 ψαξου για IMS και bore scoring, στα μετά το 2009 9Α1 η κατάσταση βελτιωνεται). Αντέχει πίστα? Αμφίβολο.
ΟΜΩΣ αυτό το ζύγισμα του κεντρομηχανου είναι φανταστικό και σου προσφέρει όλη αυτή την απόλαυση και την αίσθηση του εξοτικ που ψάχνεις σ ένα αυτοκίνητο βόλτας. Το αμαξι πλασαρεται με καθε πιθανο τροπο και γλιστραει παντα γλυκα και ελεγχομενα με τα 4. Ήχος επίσης πολύ ωραίος και ειδικά όταν μπει το variocam (το vtec της πορσε) εκεί γύρω στις 5.200σαλ, ανεβάζει σα μηχανάκι. Κιβώτιο συμπαθητικό αν και Audi. Φρένα τρομερά (εγώ έχω PCCBs αλλά έχω δοκιμάσει και τα συμβατικα). Σημαντικός για μένα και ο εξοπλισμός αλλά δε θα αναφερθώ παραπάνω καθώς θεωρώ ότι λίγοι τον βάζουν ψηλά σα κριτήριο σε επιλογή τέτοιου αυτοκινήτου. Υπάρχουν όμως στοιχεία που μπορούν να ενισχύσουν πολύ την όλη εμπειρία όπως πχ τα σπορ καθίσματα (ειδικά τα adaptive), μιας και τα απλά είναι λίγο της πλάκας.
Τέλος, δυο "προβληματα". Η αναγνωρισιμοτητα. Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τι είναι ούτε ότι κοστίζει όσο ένα μέτρια εξοπλισμένο b-suv. Ξέρει όμως ότι είναι ΠΟΡΣΕ και αυτόματα τραβάς βλέμματα, τα πιτσιρίκια τρελαίνονται, οι καγκουρες φωνάζουν "σκιστο, δώσε κτλ" και γενικά δεν είναι κάτι για να το διαφημίζεις και πολύ γιατί αυτομάτως "στιγματιζεσαι". Πρόβλημα δεύτερο, τα μαστορια. Εάν μιλάμε για Αθήνα είναι 5-6 και όλοι τους ακριβοθωρητοι. Σα χρεώσεις είναι πολύ λογικές αλλά οι συνεννοησεις και κυρίως η διαθεσιμότητα τους είναι ανύπαρκτα.
Για την ιστορία να πω σε 7 μηνες κατοχής και έχοντας το παρει το αμάξι με 99.000 μάλλον πραγματικά χλμ, έχω ρίξει σχεδόν 7 χιλιάρικα. Αμορτισέρ, λάστιχα, τακακια, βαλβολινες, όλο το μπροστινό σύστημα και διάφορα άλλα ψιλικοκο. Δεν ήταν ολα απαραίτητα αλλά βελτίωσαν πολύ την αίσθηση του αυτοκινήτου. Επομένως για κάποιον μερακλη θα πρέπει να υπάρχει σοβαρό μπάτζετ και για άμεσα μαζεματακια μετά την αγορά.
Τελευταίο...επειδή παρατηρώ καιρό την αγορά τέτοιων οχημάτων, έχω διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει κοινό. Οι αγγελίες είναι εκεί και κάθονται 8-10-12+ μηνες και οι τιμές μόνο πέφτουν. Οποτε συμβουλή μου είναι: κοίτα και αυτοκίνητα πάνω απ το μπάτζετ σου και κάνε σοβαρό παζάρι εάν βρεις το κατάλληλο. Ίσως μπορείς τελικά να πάρεις κάτι καλύτερο από αυτό που φανταζεσαι.
-
Και το δίδυμο Toyota gt86/ Subaru brz μπορεί να σε καλύψει, όπως και κάποιο Mazda RX 8 εφόσον θα το έχεις για διασκέδαση και θα κάνεις λίγα χλμ, αλλά θέλει πολύ ψάξιμο. Παρακολουθώ 2-3 στο YouTube που ασχολούνται με αυτά σαν project. Εννοείται ότι και το mx5 είναι πολύ καλή επιλογή. Μακάρι τέτοια διλήμματα να είχαμε ολοι
-
Καλησπέρα παίδες .
- 170+ άλογα
- Πισωκίνητο
ΒΜW 240 απο γερμανια, για ριξε ματια σε τιμες να δεις τι παιζει. Μ2 αν μπορεις να ανεβεις εκει περα. Το 240 δεν εχει μπλοκε. Για τις διαδρομες που θελεις ιδανικο γιατι αφθονα ανταλλακτικα και χαμηλο κοστος συντηρησης. Απλα να παρεις με τον Β58 κινητηρα ή το Μ2 competition αν φθανεις στα χρηματα.
-
Σαν καθαρόαιμο σπορ αυτοκίνητο, Cayman με κλειστά τα μάτια!!! Εκτός αν το θες για συγκινήσεις στην ευθεία, οπότε το πιο δυνατό (εργοστασιακό πάντα) που μπορείς να βρεις.
-
@stefan147 said in Sport αυτοκίνητο μέχρι 30.000€:
Καλησπέρα παίδες .
- 170+ άλογα
- Πισωκίνητο
Στην ίδια αναζήτηση που κράτησε 5-6 μηνες μέχρι να καταλήξω, δοκίμασα και ψαχτηκα για τα εξης:
-
Ford Mustang 2.3 2016 με το παλιό 6αρι αυτόματο. Είχε τη φάση του αλλά είναι πλοίο. Βαρύ και αργό (ηταν και stg1). Το έπαιρνα σε αστεία τιμη από γνωστό αλλά δεν...
-
S2000. Τρομερό αυτοκίνητο αλλά κάτι απροσδιοριστο με χαλάει. Βγάζει αυτή την κλασική μίζερη γιαπωνεζιλα και είναι παραπάνω σπαρτιατικο απ ότι προσωπικά θα ήθελα. Σαν παλιό αυτοκίνητο που είναι έχει κι αυτό τα ζητηματακια του και δεν είναι τόσο ασπαστο όσο ίσως πιστεύουν οι περισσότεροι βασιζόμενοι στη θρυλουμενη αξιοπιστία των Honda. Μεγάλο πρόβλημα επίσης ότι δεν υπάρχουν καθαρά αυτοκίνητα και όλα είναι σκισμένα. Αυτή τη στιγμή στο car περισσότερα είναι τα τουρμπατα Σ2000 πάρα τα ατμοσφαιρικά.
-
Corvette C6. Αυτό το αμάξι κάποια στιγμή θα το πάρω. Δεν υπάρχει περίπτωση. Απλά θα το πάρω όταν δε θα με απασχολεί καθόλου η μεταπώληση. Χειροκίνητο με LS3.
-
Ζ4Μ Roadster E85. Υπήρχε για καιρό ένα φανταστικό κόκκινο με κάπου 60.000χλμ βιτρίνας. Ήμουν πολύ κοντά αλλά έπρεπε να ανέβω +10.000€ από το μπάτζετ των 35.000 που είχα θέσει. Θα ήταν ξεκάθαρα η επιλογή μου εάν αποφάσιζα να φτάσω σ αυτό το ποσό.
Που κατέληξα --> Cayman S 987.1 χειροκίνητο του 2006
Δεν είναι έως 3000cc και για τα μετά το 2011, δηλαδή 987.2, δεν φτάνουν τα 30.000€.
Είναι το πιο γρήγορο? Όχι. Έχει το καλύτερο μπροστινό? Σίγουρα όχι. Είναι αξιόπιστο? Σε καμία περίπτωση (στα μοτέρ Μ97 ψαξου για IMS και bore scoring, στα μετά το 2009 9Α1 η κατάσταση βελτιωνεται). Αντέχει πίστα? Αμφίβολο.
ΟΜΩΣ αυτό το ζύγισμα του κεντρομηχανου είναι φανταστικό και σου προσφέρει όλη αυτή την απόλαυση και την αίσθηση του εξοτικ που ψάχνεις σ ένα αυτοκίνητο βόλτας. Το αμαξι πλασαρεται με καθε πιθανο τροπο και γλιστραει παντα γλυκα και ελεγχομενα με τα 4. Ήχος επίσης πολύ ωραίος και ειδικά όταν μπει το variocam (το vtec της πορσε) εκεί γύρω στις 5.200σαλ, ανεβάζει σα μηχανάκι. Κιβώτιο συμπαθητικό αν και Audi. Φρένα τρομερά (εγώ έχω PCCBs αλλά έχω δοκιμάσει και τα συμβατικα). Σημαντικός για μένα και ο εξοπλισμός αλλά δε θα αναφερθώ παραπάνω καθώς θεωρώ ότι λίγοι τον βάζουν ψηλά σα κριτήριο σε επιλογή τέτοιου αυτοκινήτου. Υπάρχουν όμως στοιχεία που μπορούν να ενισχύσουν πολύ την όλη εμπειρία όπως πχ τα σπορ καθίσματα (ειδικά τα adaptive), μιας και τα απλά είναι λίγο της πλάκας.
Τέλος, δυο "προβληματα". Η αναγνωρισιμοτητα. Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τι είναι ούτε ότι κοστίζει όσο ένα μέτρια εξοπλισμένο b-suv. Ξέρει όμως ότι είναι ΠΟΡΣΕ και αυτόματα τραβάς βλέμματα, τα πιτσιρίκια τρελαίνονται, οι καγκουρες φωνάζουν "σκιστο, δώσε κτλ" και γενικά δεν είναι κάτι για να το διαφημίζεις και πολύ γιατί αυτομάτως "στιγματιζεσαι". Πρόβλημα δεύτερο, τα μαστορια. Εάν μιλάμε για Αθήνα είναι 5-6 και όλοι τους ακριβοθωρητοι. Σα χρεώσεις είναι πολύ λογικές αλλά οι συνεννοησεις και κυρίως η διαθεσιμότητα τους είναι ανύπαρκτα.
Για την ιστορία να πω σε 7 μηνες κατοχής και έχοντας το παρει το αμάξι με 99.000 μάλλον πραγματικά χλμ, έχω ρίξει σχεδόν 7 χιλιάρικα. Αμορτισέρ, λάστιχα, τακακια, βαλβολινες, όλο το μπροστινό σύστημα και διάφορα άλλα ψιλικοκο. Δεν ήταν ολα απαραίτητα αλλά βελτίωσαν πολύ την αίσθηση του αυτοκινήτου. Επομένως για κάποιον μερακλη θα πρέπει να υπάρχει σοβαρό μπάτζετ και για άμεσα μαζεματακια μετά την αγορά.
Τελευταίο...επειδή παρατηρώ καιρό την αγορά τέτοιων οχημάτων, έχω διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει κοινό. Οι αγγελίες είναι εκεί και κάθονται 8-10-12+ μηνες και οι τιμές μόνο πέφτουν. Οποτε συμβουλή μου είναι: κοίτα και αυτοκίνητα πάνω απ το μπάτζετ σου και κάνε σοβαρό παζάρι εάν βρεις το κατάλληλο. Ίσως μπορείς τελικά να πάρεις κάτι καλύτερο από αυτό που φανταζεσαι.
Φίλε Στέφαν πάνω κάτω και εγώ αυτά τα αυτοκίνητα που ανέφερες κοιτάω . Το Mustang το έχω αρκετά ψηλά στις προτιμήσεις μου έχω ακούσει βέβαια ότι φλατζαρει εύκολα και λόγο του μεγέθους χάνεις στην "σπορ αίσθηση". Θα το κοιτούσα σε χειροκίνητο γιατί τα αυτόματα δεν μου αρέσουν και τόσο .
S2000 όπως είπες και εσύ είναι ένα αμάξι σκισμένο δεν θα βρεις ποτέ κάποιο καθαρό , πριν κάποια χρόνια είχα την δυνατότητα να πάρω ένα γύρω στα 11.000€ αλλά δεν το προχώρησα καλώς ή κακώς . Το corvette δεν ξέρω πραγματικά αν μπορείς να το βρεις ακόμα και εύκολα γενικά στην Ευρώπη λίγες οι αγγελίες από όσο ξέρω η συντήρηση είναι αστεία τα ανταλλακτικά αρκετά φτηνά ( για σπορ αμάξι) δεν έχω ψαχτει καθόλου σε τέτοια κυβικά και δν ξέρω αν το σηκώνω σαν τεκμήρια κτλ επίσης δεν ξέρω τι συμβαίνει αν το εισάγεις από Αμερική .
Μια λίστα που έχω φτιάξει είναι η εξής :
Ford Mustang 2.3
Porsche cayman
Jaguar f type
Toyota gt86 ή το brz
Nissan 370z
Και σαν σκέψη έχω την corvette c6 και την jaguar xkr.
Γενικά πάντως επειδή δεν μένω Αθήνα ή Θεσσαλονίκη θα μου είναι "κακός μπελάς" το σέρβις της πόρσε και της jaguar . Αυτό που είπες για το πόρσε συμφωνώ απόλυτα ο κόσμος το θεωρεί ως ένα είδος μεγάλης πολυτελείας πχ σαν ferrari ενώ δεν ισχύει κάτι τέτοιο . Αν θέλεις πες μου περίπου τα κόστη συντήρησης του πχ ένα απλό σέρβις ή μια μεγάλη ζημιά -
@wantone said in Sport αυτοκίνητο μέχρι 30.000€:
Καλησπέρα παίδες .
- 170+ άλογα
- Πισωκίνητο
ΒΜW 240 απο γερμανια, για ριξε ματια σε τιμες να δεις τι παιζει. Μ2 αν μπορεις να ανεβεις εκει περα. Το 240 δεν εχει μπλοκε. Για τις διαδρομες που θελεις ιδανικο γιατι αφθονα ανταλλακτικα και χαμηλο κοστος συντηρησης. Απλα να παρεις με τον Β58 κινητηρα ή το Μ2 competition αν φθανεις στα χρηματα.
Φίλε μου δεν ξέρω η μοντέρνα bmw με έχει τρομάξει αρκετά είμαι σε κάποιες ομαδικές και διαβάζω απίστευτα πράγματα τέλειος ανόητα προβλήματα ,καλά κυρίως αφορανε αυτοκίνητα της σειράς 1 που είναι και η πιο φτηνή σειρά .
-
Αν θέλεις πες μου περίπου τα κόστη συντήρησης του πχ ένα απλό σέρβις ή μια μεγάλη ζημιά.Απλό service υπολογίζεις κανα 200αρι. Παίρνει 7.5λτ λάδι και τα λάδια του είναι σχετικά ακριβά. Το θέμα όμως είναι η συχνότητα. Θέλει λάδια κάθε 5-6.000χλμ μαξ λόγω των θεμάτων που προανέφερα. Το απλό Cayman με το 2.7 και 2.9 δεν είναι τόσο απαιτητικό.
Τώρα το μεγάλη ζημιά είναι πολύ σχετικό. Με λίγο ενασχόληση τα ανταλλακτικά του μπορούν να βρεθούν σε τιμές κατασκευαστή. Πχ μια μίζα στην Πορσε έχει 1050€ και στο εμπόριο ούτε 300€. Και στις δύο περιπτώσεις είναι το ίδιο ανταλλακτικό κατασκευής Bosch. Άλλες χαζοζημιες που βγάζουν είναι οι γρυλοι των παραθυρων (επισκευασιμοι με κανα 150αρι), πολλαπλασιαστες θέλουν έλεγχο γιατί πολύ πιθανό να είναι εκεί από το εργοστάσιο, κάποια ψαλίδια χαιρετανε και δυστυχώς δεν υπάρχουν αφτερμαρκετ τα σινεμπλοκ και πρέπει να πάρεις ολόκληρο το ψαλίδι (υπάρχουν λύσεις αφτερμαρκετ).
Το βασικότερο όλων είναι το bore scoring όμως. Λέγεται ότι επηρεάζει περισσότερο τα αυτοκίνητα που έχουν ζήσει σε ψυχρά κλίματα και έχουν κάτσει μεγάλο μέρος της ζωής τους σε ακινησία γκαράζ. Δυστυχώς τότε η Πορσε είχε κάνει την τρελή μαλακια να βάλει όριο σέρβις τα 30.000χλμ και ο κόσμος το ακολουθούσε. Γενικά αυτό ψαχτο στο ίντερνετ αλλά με νηφαλιοτητα. Δεν είναι ούτε το τέλος του κόσμου αλλά ούτε και ασήμαντο. Λύσεις υπάρχουν και γι αυτο. Από rebuild με iron sleeves στους κυλίνδρους (κανα 3χιλιαρο) μέχρι φουλ rebuild και υπερκυβισμο σε 3.8 ή 4.1 (με στρόφαλο από 911 3.8) που το αμάξι πάει 350+ άλογα και γίνεται σχεδόν GT4 (κόστος 10-12.000€).
Γενικά εάν καταλήξεις προς τα εκεί μπορώ να σου φτιάξω μια λίστα για ppi. Πάντως 987.2 και χειροκίνητο θα βρεις πολύ πολύ δύσκολα και σίγουρα όχι με 30Κ. Τότε βγήκε το pdk και όλοι το έπαιρναν αυτόματο.
-
Στέφανε, έχεις οδηγήσει Boxster αντίστοιχων προδιαγραφών ώστε να δεις αν επηρεάζεται αρνητικά η οδική συμπεριφορά λόγω της χειρότερης ακαμψίας;
-
@dimsabas said in Sport αυτοκίνητο μέχρι 30.000€:
Στέφανε, έχεις οδηγήσει Boxster αντίστοιχων προδιαγραφών ώστε να δεις αν επηρεάζεται αρνητικά η οδική συμπεριφορά λόγω της χειρότερης ακαμψίας;
Boxster 2.9 ειχα οδηγησει πριν χρονια ακομα τωρα ειναι το καλυτερο αμαξι που εχω οδηγησει ποτε. το Κειμαν εχει χαμηλη οροφη για μενα.
-
Boxster μόνο 986 και αυτό πολύ παλιά. Και απλή 2.5 και S 3.2. Δε θυμάμαι να είχα διαπιστώσει κάτι αποτρεπτικό. Εάν βρεθεί καλό Boxster (έπαιζε ένα ωραίο γκρι S πριν λίγες βδομάδες με 35.000χλμ, έφυγε σχετικά γρηγορα) δε βλέπω λόγο να το αποφύγει κάνεις. Οι οποίες διαφορες είναι αστείες και θα εμφανίζονται σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Γενικά αυτό το πλαίσιο αν και 20ετιας φωνάζει ότι είναι φτιαγμένο για σπορτσκαρ. Είναι μπετο. Καμία σχέση με πολύ πιο σύγχρονα πλαισια που είναι βάση για mainstream κατασκευές και απλά βγαίνουν και με βελτιώσεις. Το καταλαβαίνεις στα πρώτα 100μ.
-
@stefan147 said in Sport αυτοκίνητο μέχρι 30.000€:
Αν θέλεις πες μου περίπου τα κόστη συντήρησης του πχ ένα απλό σέρβις ή μια μεγάλη ζημιά.Απλό service υπολογίζεις κανα 200αρι. Παίρνει 7.5λτ λάδι και τα λάδια του είναι σχετικά ακριβά. Το θέμα όμως είναι η συχνότητα. Θέλει λάδια κάθε 5-6.000χλμ μαξ λόγω των θεμάτων που προανέφερα. Το απλό Cayman με το 2.7 και 2.9 δεν είναι τόσο απαιτητικό.
Τώρα το μεγάλη ζημιά είναι πολύ σχετικό. Με λίγο ενασχόληση τα ανταλλακτικά του μπορούν να βρεθούν σε τιμές κατασκευαστή. Πχ μια μίζα στην Πορσε έχει 1050€ και στο εμπόριο ούτε 300€. Και στις δύο περιπτώσεις είναι το ίδιο ανταλλακτικό κατασκευής Bosch. Άλλες χαζοζημιες που βγάζουν είναι οι γρυλοι των παραθυρων (επισκευασιμοι με κανα 150αρι), πολλαπλασιαστες θέλουν έλεγχο γιατί πολύ πιθανό να είναι εκεί από το εργοστάσιο, κάποια ψαλίδια χαιρετανε και δυστυχώς δεν υπάρχουν αφτερμαρκετ τα σινεμπλοκ και πρέπει να πάρεις ολόκληρο το ψαλίδι (υπάρχουν λύσεις αφτερμαρκετ).
Το βασικότερο όλων είναι το bore scoring όμως. Λέγεται ότι επηρεάζει περισσότερο τα αυτοκίνητα που έχουν ζήσει σε ψυχρά κλίματα και έχουν κάτσει μεγάλο μέρος της ζωής τους σε ακινησία γκαράζ. Δυστυχώς τότε η Πορσε είχε κάνει την τρελή μαλακια να βάλει όριο σέρβις τα 30.000χλμ και ο κόσμος το ακολουθούσε. Γενικά αυτό ψαχτο στο ίντερνετ αλλά με νηφαλιοτητα. Δεν είναι ούτε το τέλος του κόσμου αλλά ούτε και ασήμαντο. Λύσεις υπάρχουν και γι αυτο. Από rebuild με iron sleeves στους κυλίνδρους (κανα 3χιλιαρο) μέχρι φουλ rebuild και υπερκυβισμο σε 3.8 ή 4.1 (με στρόφαλο από 911 3.8) που το αμάξι πάει 350+ άλογα και γίνεται σχεδόν GT4 (κόστος 10-12.000€).
Γενικά εάν καταλήξεις προς τα εκεί μπορώ να σου φτιάξω μια λίστα για ppi. Πάντως 987.2 και χειροκίνητο θα βρεις πολύ πολύ δύσκολα και σίγουρα όχι με 30Κ. Τότε βγήκε το pdk και όλοι το έπαιρναν αυτόματο.
Δν θα με πείραζε και το απλό cayman, θα προτιμούσα λίγο παραπάνω το 987.2 , έχει και πολύ χαμηλά τέλη λόγο ρύπων ( λεπτομέρεια αφού μια φορά τον χρόνο είναι). Γενικά θεωρώ ότι για αυτό που το θέλω είναι το τέλειο αμάξι . Ο μόνος λόγος όπως είπα που κάνω το ποστ είναι ότι δεν μένω Αθήνα ή Θεσσαλονίκη οπότε θα δυσκολευτω με το σέρβις αλλιώς απλά θα έπαιρνα ένα και τέλος . Πάντως το να κάνεις όπως είπες ένα rebuild στο κινητήρα με το κόστος στα 3000€ μου ακούγεται νορμάλ για καθαρόαιμο σπορ αμάξι . Ένα απλό συμβατικό δεκαετίας πχ ακόμα και αυτό θα θέλει 1-2.000€ ανάλογα το αμάξι. Εξάλλου και το cayman και το boxster είναι τα entry cars της πόρσε όπως και το cayenne είναι "φτηνά" στην συντήρηση τους και απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό . Έχει και μειωμένα τεκμήρια λόγο παλαιότητας οπότε είναι ταμάμ. Επειδή έχω εμπειρία σε bmw κάπου εκεί παίζει και αυτή σαν κόστη . Ίσως ένα 10% πιο φτηνά τα ανταλλακτικά της bmw . Και κάτι που το πιστεύω ακράδαντα, επειδή έχουμε γεμίσει suv η πλειοψηφία τους στάνταρ (ειδικά της τελευταίας 5ετιας) έχουν πολύ πιο ακριβό σέρβις από την cayman .
Και κάτι τελευταίο σαν άνθρωπος που λατρεύει τα roadster όσο δεν πάει από mazda mx5 σε bmw z3 μέχρι και σε slk θα σας πω ένα πράγμα, boxster δεν έχω οδηγήσει ποτέ μου, αλλά να ξέρετε η οροφή σε όλα όσα έχω οδηγήσει ή είχα στην κατοχή μου είναι κακός μπελάς . Αν εξαιρέσεις το mx5 που απλά ήθελε δύο κρέμες μια για ηλιοπροστασία και άλλη μία για αδιάβροχοποιηση κατά τα άλλα ήταν κομπλέ αφού ήταν χειροκίνητη . Θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση , θέλουν το σέρβις τους συνήθως τα μοτέρ έχουν ένα πράγμα σαν λάδι που πρέπει να ελέγχεις και γενικά έχουν συγκεκριμένο αριθμό ανοίγματος - κλεισίματος και τα συγκεκριμένα μοτέρ σε όλα αυτά τα αυτοκίνητα στοιχίζουν ακριβά μέχρι και 1000-1500-2000€ αν πας σε αντιπροσωπεία.
Το ύφασμα ειδικά μπορεί να σκιστεί είτε λόγο παλαιότητας είτε από επιτήδειο στην Ζ3 μου χαιρέτησε σε άνοιγμα κουκούλας το πλαστικό τζαμί 300€ ευρώ στην αντιπροσωπεία ένα κομμάτι πλαστικό ...
Άποψη μου , μακριά από κουκούλα εκτός και αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή στο συγκεκριμένο αμάξι -
¨Εχω οδηγήσει την 1η Boxster, 2.5 λιτρη, αυτόματη σε διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Πιο σπορ από την Ζ4 που είχα, παρόμοιες επιδόσεις, χειρότερη σε ταξίδι. Πάντως για Πόρσε δεν με είχε εντυπωσιάσει, ένα απλά καλό σπορ αυτοκίνητο, τίποτα το φοβερό, σε αντίθεση με την 928 που είχα οδηγήσει και ήταν απίστευτο αυτοκίνητο, ειδικά εαν σκεφτώ πόσο παλιά ήταν.
-
Καταλαβαίνω ότι τα μη S (είτε 987.1 είτε 987.2) θεωρείς ότι θα σε καλύψουν αλλά εγώ θα πω εμπειρικά ότι προσπάθησε να δοκιμάσεις έστω και ως συνοδηγός, ότιδηποτε κι αν πάρεις.
Θα δεις ότι είναι τόσο ικανό το πλαίσιο που θα ζητάς διαρκώς παραπάνω δύναμη. Τουλάχιστον αυτό μου συμβαίνει εμένα και είναι το μοναδικό μεγάλο μου παράπονο απο το αμάξι.
Α και επίσης τα 987.1 μη S θα είναι κατά 99% με 5αρι χειροκινητο κιβώτιο. Το 6αρι ήταν στάνταρ μόνο στα S και έξτρα στα απλά αλλά φυσικά ελάχιστοι το επέλεγαν. Αυτό από μόνο του για εμένα είναι αιτία απόρριψης των απλών.
-
Cayman S που οδηγούσα πολύ συχνά παλιότερα όντως το πλαίσιο είναι απίστευτο .Δε φαίνονται τα άλογα με τίποτα.
Ο κολλητός που την είχε την έδωσε με 120000km με μηδέν προβλήματα.Την έχει ένας συνάδελφος τώρα για καθημερινό και την έχει φτάσει περίπου στις 200.000 επίσης χωρίς κάτι ιδιαίτερο.
Αμαξάρα.Αν αντέχεις τα τέλη μονόδρομος.
Sport αυτοκίνητο μέχρι 30.000€