-
@taxidiwtis said in Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση:
@dstou said in Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση:
Το επιχείρημα ότι το τεζλα έχει 150 χήνες λιγότερα από το αμγ χρησιμοποιείται για να δείξει πόσο φτηνό είναι, αλλά στην πράξη αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο, το πόσο ακριβό είναι.
Έχουμε και λέμε: το ηλεκτρικό τέζλα δεν έχει φόρους, το άλλο έχει ένα τσουβάλι. Το τέζλα έχει πολλαπλάσιο όγκο παραγωγής από το αμγ, άμα μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακος. Το τέζλα δεν έχει την πολυτέλεια, το πρεστίζ και την εξλουσιβιά του άλλου, ιδιότητες οι οποίες κοστολογούνται ως 'χρυσές' στην πιάτσα. Το τέζλα σε 20-30 χρόνια θα είναι άχρηστο και ακινητοποιημένο, το άλλο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να μοσχοπουληθεί ως συλλεκτικό.
Είδατε πόσο ακριβό είναι το (κάθε) τέζλα; ή όχι ακόμη...Συγκρινουμε αυτοκίνητα , όχι τους τροπους που καποιος μπορει να πει " πετυχα " κλπ , όπως ένα ρολοι omega , σου πουλαει την ιδιοτητα του ως ρολοι η ...
συγνωμη όμως ώς ρολοι-gadget ένα garmin κανει χιλιαδες παραπανω πραγματα για κλασμα της τιμηςΓια το Τέσλα : κανει οσο μια bmw 320 πετρελαιο με μετριο εξοπλισμο .
Ας το συγκρινουμε με αυτοΣε εσωτερικο ειναι σαν να συγκρινεις κατι ποιοτικο και φινετσατο (bmw) μ'ενα κοτετσι που στο κεντρο του εχει ενα tablet παντως.
Ουτε στην αισθηση του τιμονιου πιστευω οτι θα υπερτερει το τεσλα. Επισης στην αυτονομια τα μειονεκτηματα ειναι γνωστα. Αν καποιος θελει να παει ενα σχετικα μακρυ κ ταξιδι και δεν ξερει καν αν θα φτασει σερι κι αν τα καταφερει πρεπει να φορτιζει μετα κανα 8ωρο για να ξαναχρησιμοποιησει το αμαξι του, ε απλα καταλαβαινει οτι, ακομα τουλαχιστον, ενα τετοιο αμαξι δεν ειναι για σοβαρες υπεραστικες μετακινησεις.Ναι λοιπον, το τεσλα θα εχει καλυτερες επιδοσεις και θα ειναι πολυ πιο οικονομικο στο κοστος χρησης.
Αλλα τις επιδοσεις μεσα στην πολη τι ακριβως να τις κανω?Αυτα μου ερχονται σαν μια προχειρη συγκριση μεταξυ μιας 320 που ανεφερες κι ενος τεσλα 3.
-
@harisma23 said in Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση:
Εγώ καταλαβαίνω ότι τα γούστα μας είναι διαφορετικά. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω πως κάποιοι δεν μπορούν να βρουν κανένα θετικό στοιχείο και καμιά ευχαρίστηση στην οδήγηση των ηλεκτρικών.
Δηλαδή έχετε οδηγήσει π.χ. ένα Model 3 και δεν σας άρεσε καθόλου; Δεν το πιστεύω! Είτε είστε ακραία προκατειλημένοι είτε έχετε άποψη, χωρίς να έχετε την αντίστοιχη εμπειρία.
Και σε μένα αρέσει ένας εύηχος, πολυκύλινδρος, δυνατός κινητήρας βενζίνης, αλλά οδήγησα το Model 3 LR φίλου, με ανοιχτό μυαλό. Ε λοιπόν, δεν μπορείς να μην εντυπωσιαστείς από τις επιταχύνσεις, που είναι τόσο, μα τόσο, αβίαστες και εκρηκτικές. Ούτε μπορείς να μην εντυπωσιαστείς από το πόσο καλά στημένο είναι, όταν ενώ φαντάζεσαι ότι με τέτοια δύναμη θα παλεύεις με το τιμόνι, στην πράξη όλα είναι τόσο στρωτά. Και βεβαίως δεν μπορείς να μην εντυπωσιαστείς από το ότι τα 60 σου χιλιάρικα (δεν τα έχω παρεμπιπτόντως) σου δίνουν τη δυνατότητα να απολαύσεις επιδόσεις που ούτε καν διανοούσουν ότι θα μπορούσες να γευτείς στη ζωή σου, με τη χαμηλότερη κατανάλωση από οποιαδήποτε άλλη μορφή αυτοκίνησης.
Αυτο που περιγραφεις ειναι απλά ένα ακριβο παιχνίδι!
Και δεν θα διαφωνήσουνε γιατι και εγώ παιχνίδι το βρηκα!
Οπως παιχνίδι και δη απιστευτα πολυτελες βρηκα και την iX ..Αλλά αυτοκίνητα δεν τα λες ...
Δεν μπορουν να σε πανε χωρις σκοτουρες απο το Α στο Β μέρος....
Ειπαμε η ηλεκτροκίνηση ΣΗΜΕΡΑ ειναι μέχρι τα self charging υβριδικά!
Οτιδήποτε άλλο είτε είναι προσθεση βάρους (phev) είτε παιχνιδάκι.
Αυτοκινητα ομως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ !
Και ουτε θα γίνουν οσο μας πιέζουν εμμέσως πλην σαφως να τα προτιμούμε! -
@driver-m said in Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση:
Το επιχείρημα ότι το τεζλα έχει 150 χήνες λιγότερα από το αμγ χρησιμοποιείται για να δείξει πόσο φτηνό είναι, αλλά στην πράξη αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο, το πόσο ακριβό είναι.
Έχουμε και λέμε: το ηλεκτρικό τέζλα δεν έχει φόρους, το άλλο έχει ένα τσουβάλι. Το τέζλα έχει πολλαπλάσιο όγκο παραγωγής από το αμγ, άμα μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακος. Το τέζλα δεν έχει την πολυτέλεια, το πρεστίζ και την εξλουσιβιά του άλλου, ιδιότητες οι οποίες κοστολογούνται ως 'χρυσές' στην πιάτσα. Το τέζλα σε 20-30 χρόνια θα είναι άχρηστο και ακινητοποιημένο, το άλλο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να μοσχοπουληθεί ως συλλεκτικό.
Είδατε πόσο ακριβό είναι το (κάθε) τέζλα; ή όχι ακόμη...Συγκρινουμε αυτοκίνητα , όχι τους τροπους που καποιος μπορει να πει " πετυχα " κλπ , όπως ένα ρολοι omega , σου πουλαει την ιδιοτητα του ως ρολοι η ...
συγνωμη όμως ώς ρολοι-gadget ένα garmin κανει χιλιαδες παραπανω πραγματα για κλασμα της τιμηςΓια το Τέσλα : κανει οσο μια bmw 320 πετρελαιο με μετριο εξοπλισμο .
Ας το συγκρινουμε με αυτοΣε εσωτερικο ειναι σαν να συγκρινεις κατι ποιοτικο και φινετσατο (bmw) μ'ενα κοτετσι που στο κεντρο του εχει ενα tablet παντως.
Ουτε στην αισθηση του τιμονιου πιστευω οτι θα υπερτερει το τεσλα. Επισης στην αυτονομια τα μειονεκτηματα ειναι γνωστα. Αν καποιος θελει να παει ενα σχετικα μακρυ κ ταξιδι και δεν ξερει καν αν θα φτασει σερι κι αν τα καταφερει πρεπει να φορτιζει μετα κανα 8ωρο για να ξαναχρησιμοποιησει το αμαξι του, ε απλα καταλαβαινει οτι, ακομα τουλαχιστον, ενα τετοιο αμαξι δεν ειναι για σοβαρες υπεραστικες μετακινησεις.Ναι λοιπον, το τεσλα θα εχει καλυτερες επιδοσεις και θα ειναι πολυ πιο οικονομικο στο κοστος χρησης.
Αλλα τις επιδοσεις μεσα στην πολη τι ακριβως να τις κανω?Αυτα μου ερχονται σαν μια προχειρη συγκριση μεταξυ μιας 320 που ανεφερες κι ενος τεσλα 3.
Επειδή και BMW εχω και Tesla έχω οδηγήσει, το tesla δεν έχει τιποτα περισσότερο από ωμές επιταχύνσεις να προσφέρει! Διαφορετικά ειναι ένα αθλιο αμαξι!
Πιο οδηγοκεντρικό ήταν το ix και το i4 πολυ απλά γιατι κατασκευαστηκαν από εταιρία που ξερει από αυτοκίνητα! -
@iceman7 said in Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση:
Επειδή και BMW λεχω και Tesla έχω οδηγήσει, το tesla δεν έχει τιποτα περισσότερο από ωμές επιταχύνσεις να προσφέρει! Διαφορετικά ειναι ένα αθλιο αμαξι!
Πιο οδηγοκεντρικό ήταν το ix και το i4 πολυ απλά γιατι κατασκευαστηκαν από εταιρία που ξερει από αυτοκίνητα!Δεν εχω οδηγησει τεσλα για να'μαι ειλικρινης αλλα δε νομιζω οτι ξαφνικα μια εταιρεια απ'το πουθενα καταφερε να ξεπερασει σ'ενα μικρομεσαιο sedan την αισθηση της 3αρας που ειναι διαχρονικα στο κομματι αυτο ο,τι καλυτερο στην κατηγορια. Απ'οσα γραφεις μαλλον πεφτω μεσα.
Μας μενει λοιπον μια πολυ καλη επιταχυνση. Αλλα ξαναγραφω, αν λειπει ολη η υπολοιπη αισθηση και λογω κακης αυτονομιας δεν μπορεις να πας ενα σοβαρο ταξιδι, την επιταχυνση απο μονη της τι ακριβως να την κανεις? Για κοντρες απ'το ενα φαναρι στο αλλο?
Για το εσωτερικο τους φανταζομαι οτι συμφωνουμε ολοι οτι ειναι τραγικο απ'ολες τις αποψεις.
Δεν καταλαβαινω λοιπον γιατι ενα τεσλα 3 που κανει κανα 50αρι χιλιαρικα, με επιδοτηση κιολας, και με το καλωδιο φορτισης πλεον μ'εξτρα κοστος (ουτε iphone να'ταν) θεωρειται πια τοσο μεγαλη ευκαιρια και μαλιστα καποιοι τo συγκρινουν με την 320 λες και ειναι υποδεεστερη ξερω'γω συνολικα, τη στιγμη που ειναι παντου ανωτερη πλην επιταχυνσης (που και παλι ειναι μια χαρα) και οικονομιας. -
Ακραία προκατάληψη! Μόνο αυτό είναι η κριτική σου!
Το μοναδικό θέμα του Model 3 (και των υπολοίπων ηλεκτρικών) είναι το θέμα του range anxiety. Το οποίο για μένα δεν υφίσταται, λόγω της χρήσης που κάνω. Το εξοχικό μου είναι στα 260 Km μετ' επιστροφής από το σπίτι μου, γκαράζ στεγασμένο έχω και στα επαγγελματικά ταξίδια μου, αν είναι μακρινά, απλώς θα νοικιαζα αυτοκίνητο για μια μέρα. Υπάρχουν αρκετοί που θα τους αρκούσαν τα 350-400 Km αυτονομίας για 364 μέρες στο χρόνο και τις 1-2 μέρες θα αποδέχονταν να κάνουν τους σχετικούς συμβιβασμούς.
Σίγουρα πάντως ένα Model 3 δεν το λες παιχνίδι. Δεν έχει το φινίρισμα ή το prestige ενός premium, αλλά δεν το πληρώνεις και για premium. Και από την άλλη, πιο εντυπωσιακό και από τις επιταχύνσεις είναι ο τρόπος που κινείται στο δρόμο. Το τιμόνι μπορεί να μην σου δίνει τόνους πληροφορίας, αλλά από την άλλη, σανιδώνεις το γκάζι μέσα στη στροφή και το αυτοκίνητο βάζει όλη τη δύναμη κάτω, χωρίς υστερίες, ενώ παράλληλαεξασφαλίζει ένα πολύ καλό επίπεδο άνεσης πάρα τα 18άρια ζαντολάστιχα. -
Τα σημεία φορτισης τα βρίσκεις στο
Τα αυτοκίνητα έχουν μέσα τριπ κομπιούτερ , το ρυθμίζεις πχ "θελω όταν φτάσω να υπάρχει υπόλοιπο ασφαλείας για y χιλιόμετρα" . Αυτό λαμβάνει υπόψη διάφορες παραμέτρους και σου λέει που να φορτίσεις και πόσο, συνήθως συμπληρώνεις πριν να αφήσεις τον αυτοκινητοδρομο.
Στο πχ χωριό το αυτοκίνητο κάθεται τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα, σε μια πρίζα λοιπόν έχεις περίπου 3kw επομένως "βάζεις" περίπου 36 kwh ή 250 χιλιόμετρα αυτονομιας κάθε μέρα....
Τι ποσοστό από τις 365 ημέρες ταξιδεύεις;;Η χρήση ηλεκτρικου χρειάζεται να προβλέπεις και να σχεδιάζεις στα ταξίδια, μονο
-
Η χρήση ηλεκτρικου χρειάζεται να προβλέπεις και να σχεδιάζεις στα ταξίδια, μονο
Δεν σου έχει τύχει μάλλον να χρειαστεί 3 το μεσημέρι να φύγεις ΑΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΑ από Σαλονίκη για Αθήνα, η τανάπαλιν. Με αυτοκίνητο 100 ίππων το έκανα σε 4 ώρες (σταθερά 160-170, οι στάσεις είναι κάτι περίεργα που λέει ο φίλος @fanis75, για όποιον έχει ακράτεια), εν έτει 2008, με τα Τέμπη μέσα. Αυτοκίνητο που κάνει 0-100 σε 11,7'', και πάλι θα πήγαινε πιο γρήγορα στην Αθήνα από ένα Tesla Plaid 1000 ίππων, που το κάνει σε 2,5''!!! Ξέρεις γιατί; Επειδή το ταπεινό Focus δεν χρειάστηκε ούτε μια στάση (πλην διοδίων φυσικά). 55 λίτρα ρεζερβουάρ, γέμισμα στο Ωραιόκαστρο, άναψε λαμπάκι (άρα άλλα 80 χλμ) με το που μπήκα στον Κηφισό. Δεν σταμάτησα, επειδή βιαζόμουν, και με πήγε με τους ατμούς στο Κορωπί. Εκεί παρέλαβα το κορίτσι και έβαλα βενζίνη στο 1ο βενζινάδικο που βρήκα. Με το Τέσλα ακόμα θα φόρτιζα...
-
@realzeus said in Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση:
Η χρήση ηλεκτρικου χρειάζεται να προβλέπεις και να σχεδιάζεις στα ταξίδια, μονο
Δεν σου έχει τύχει μάλλον να χρειαστεί 3 το μεσημέρι να φύγεις ΑΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΑ από Σαλονίκη για Αθήνα, η τανάπαλιν. Με αυτοκίνητο 100 ίππων το έκανα σε 4 ώρες (σταθερά 160, οι στάσεις είναι κάτι περίεργα που λέει ο φίλος @fanis75, για όποιον έχουν ακράτεια), εν έτει 2008, με τα Τέμπη μέσα. Αυτοκίνητο που κάνει 0-100 σε 11,7'', και πάλι θα πήγαινε πιο γρήγορα στην Αθήνα από ένα Tesla Plaid 1000 ίππων, που το κάνει σε 2,5''!!! Ξέρεις γιατί; Επειδή το ταπεινό Focus δεν χρειάστηκε ούτε μια στάση (πλην διοδίων φυσικά).
https://abetterrouteplanner.com/?plan_uuid=94b0c8ce-9be3-4b3d-accb-505a787d9c46
44 λεπτά διαφορά βγάζει το ηλεκτρικό. Ρύθμισα ταχυτητα τη μέγιστη νόμιμη, και ότι ξεκινάς από ένα ποσοστό 50% φόρτιση.οχημα model 3 αλλά και i4 τα ίδια
Με -
Εσύ αν θες να πας με την νόμιμη. Εγώ όταν βιάζομαι δεν πάω με την νόμιμη. Με δικό μου αυτοκίνητο έχω δει 260, με Ferrari φίλου 320... Καραπαράνομο είναι, το παραδέχομαι. Μια φορά πήγαινα την μητέρα μου στο νοσοκομείο όμως, και αν έβλεπα αστυνομικό να με σταματήσει, θα τον έτρωγα ζωντανό!!!
-
Εσύ αν θες να πας με την νόμιμη. Εγώ όταν βιάζομαι δεν πάω με την νόμιμη. Με δικό μου αυτοκίνητο έχω δει 260, με Ferrari φίλου 320...
Θα προλάβεις να στρίψεις - φρενάρεις ώστε να βρεθείς στη ζώνη ταχυτήτων που θα σε προστατέψει η παθητική ασφάλεια του αυτοκινήτου;
Είσαι σίγουρος ότι θα αντιδράσεις άμεσα και σωστά όλες τις φορές;
Αν θα είσαι κουρασμένος, νυσταγμένος η ψυχολογικά ανέτοιμος;Τα αντανακλαστικα σου είναι τα ίδια με όταν ησουν 20;
Έστω ότι εσύ ήσουν σε όλα τέλειος, εμπιστεύεσαι τον κάθε τυχαίο που συναντάς οτι θα κάνει και αυτός αυτό που πρέπει από τη μεριά του;
Άξιζε η μισή μια ώρα να βάλεις σε κίνδυνο το μέλλον σου, και δε λέω θάνατο για εμένα το χειρότερο είναι το φυτό-καροτσάκι, ζωντανός νεκρός αλλά με πλήρη δυνατότητα να αυτοοικτιρεσαι και να μετανιώνεις
-
Απάντησα πριν να προστεθεί αυτό για τη μητέρα...
Θα την πας σε νοσοκομείο 500 χλμ μακριά;;Μαλον όχι εντός αστικού περιαστικου θα βρισκόσουν και εκεί το ηλεκτρικό θα είναι σαφώς ταχύτερο παντού, και 30 %μπαταρίας να είχες έκανες τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα -
Εσύ αν θες να πας με την νόμιμη. Εγώ όταν βιάζομαι δεν πάω με την νόμιμη. Με δικό μου αυτοκίνητο έχω δει 260, με Ferrari φίλου 320...
Θα προλάβεις να στρίψεις - φρενάρεις ώστε να βρεθείς στη ζώνη ταχυτήτων που θα σε προστατέψει η παθητική ασφάλεια του αυτοκινήτου;
Είσαι σίγουρος ότι θα αντιδράσεις άμεσα και σωστά όλες τις φορές;
Αν θα είσαι κουρασμένος, νυσταγμένος η ψυχολογικά ανέτοιμος;Τα αντανακλαστικα σου είναι τα ίδια με όταν ησουν 20;
Έστω ότι εσύ ήσουν σε όλα τέλειος, εμπιστεύεσαι τον κάθε τυχαίο που συναντάς οτι θα κάνει και αυτός αυτό που πρέπει από τη μεριά του;
Άξιζε η μισή μια ώρα να βάλεις σε κίνδυνο το μέλλον σου, και δε λέω θάνατο για εμένα το χειρότερο είναι το φυτό-καροτσάκι, ζωντανός νεκρός αλλά με πλήρη δυνατότητα να αυτοοικτιρεσαι και να μετανιώνεις
Τίποτα από όλα αυτά δεν μπορώ να υποσχεθώ. Αλλά όταν αποφασίσω να τρέξω, και ευτυχώς κάποτε έμαθα πως, θα το κάνω όσο μπορώ πιο ασφαλώς γίνεται. Πάνω από όλα όμως θα το κάνω για κάποιον λόγο (σου ανέφερα την μητέρα μου - πήγαινα 150 με τους άλλους στα 60). Επειδή είδα αυτό που έγραψε μόλις, η απόσταση ήταν 20 χιλιόμετρα, αλλά μου φάνηκαν ωσαν 200... ατελείωτα...
Εδώ διαφωνώ με τον φίλο μου τον fanis25, αλλά το βράδυ όταν γυρνάω σπίτι μου (έξοδος Θέρμης με είσοδο Ρυσίου, για τους Σαλονικείς), στις 3-4 το πρωί δεν υπάρχει ψυχή. Ευθεία 3 χιλιομέτρων, οπότe αν είμαι με ένα γρήγορο, το πατάω λίγο. 240 το Saab, 260 η BMW. Δρόμος 2 λωρίδων & ΛΕΑ με τσιμεντένιο διαχωριστικό από την απέναντι λωρίδα. Γιατί να μην πάω μια τελική; -
Θα την πας σε νοσοκομείο 500 χλμ μακριά;;Μαλον όχι εντός αστικού περιαστικου θα βρισκόσουν και εκεί το ηλεκτρικό θα είναι σαφώς ταχύτερο παντού, και 30 %μπαταρίας να είχες έκανες τουλάχιστον 100 χιλιόμετραΜένω κάπου που το κοντινότερο νοσομοκείο είναι 10 λεπτά με τελική (200+). Το μακρινότερο είναι 60 χλμ, με τελικές σχεδόν μισή ώρα. (Βάλε στο google Περαία - Νοσοκομείο Παπαγεωργίου).
-
Τα αυτοκίνητα έχουν μέσα τριπ κομπιούτερ , το ρυθμίζεις πχ "θελω όταν φτάσω να υπάρχει υπόλοιπο ασφαλείας για y χιλιόμετρα" . Αυτό λαμβάνει υπόψη διάφορες παραμέτρους και σου λέει που να φορτίσεις και πόσο, συνήθως συμπληρώνεις πριν να αφήσεις τον αυτοκινητοδρομο.
Στο πχ χωριό το αυτοκίνητο κάθεται τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα, σε μια πρίζα λοιπόν έχεις περίπου 3kw επομένως "βάζεις" περίπου 36 kwh ή 250 χιλιόμετρα αυτονομιας κάθε μέρα....
Τι ποσοστό από τις 365 ημέρες ταξιδεύεις;;Η χρήση ηλεκτρικου χρειάζεται να προβλέπεις και να σχεδιάζεις στα ταξίδια, μονο
Αρκετες. Πανω απο 4-5 μερες το μηνα παω στο εξοχικο μου κι εκει κανω πολυ μεγαλα τουρς σε βουνα, δαση κλπ. Και στις διαδρομες που κανω ουτε σταθμοι φορτισης υπαρχουν ουτε τιποτα οπως και στις περισσοτερες διαδρομες της χωρας πλην των εθνικων οδων.
To να προγραμματιζεις λοιπον τα παντα και οταν φτασεις εκει να πρεπει να περιμενεις και κανα 8ωρο να φορτισει το αμαξι για να μπορεις να κινηθεις εκ νεου, εμενα δεν με καλυπτει και πιστευω οτι κανεναν δεν τoν καλυπτει απλα χρυσωνουμε το χαπι για το πλεον βασικο οσον αφορα την αυτοκινηση δηλαδη την αυτονομια, την πληρη ανεξαρτησια κι εν τελει την ελευθερια που προσφερει.
Οταν λοιπον οι ηλεκτρικοι σταθμοι γινουν (τουλαχιστον) οσοι τα βενζιναδικα και χρειαζεσαι οση ωρα χρειαζεται ενας κινητηρας με καυσιμα να γεμισει (αντε και το τριπλασιο, ας ειμαι large, δηλαδη 10-15 λεπτα) κι εχεις αυτονομια 600+ χλμ, τοτε θα θεωρω οτι η ηλεκτροκινηση μπορει να αντικαταστησει την κινηση με καυσιμα.
Ως τοτε, να'χαμε να λεγαμε.Και τελος, οι νομιμες ταχυτητες της χωρας μας ειναι αστειες. Ιδιως το συγχρονο εθνικο δικτυο (ιονια, εγνατια, ολυμπια οδοι κλπ) δεν εχει να ζηλεψει τιποτα απο την autobahn πχ οποτε κατι ορια των 120-130χλμ ανα ωρα ειναι αστεια εντελως.
Δεν λεω να παει καποιος με 250χλμ αλλα το να πας με 150-160 χλμ ειναι απολυτως εφικτο κι αρκετα ασφαλες. Εκει τι αυτονομια θα ειχαμε μ'ενα ηλεκτρικο με τετοιες ταχυτητες σταθερα που ενα καλο βενζινοκινητο θα μπορουσε να βγαλει και πανω 600χλμ ? Αν θα ειχαμε το 1/3 αυτονομιας με το ηλεκτροκινητο σε τετοιες ταχυτητες θαυμα θα'ταν.
Οποτε καλα τα ηλεκτρικα για την πολη και για εξοικονομηση χρηματων οσον αφορα τη χρηση. Για πουθενα αλλου ομως με τα εως τωρα δεδομενα. Κι οταν μιλαμε για αυτοκινητα πολης, τα οποια πλεονεκτηματα περι φοβερης επιταχυνσης και στησιματος στα πολλα χιλιομετρα κλπ ειναι εντελως ανουσια.Ας μεινουμε λοιπον στο κοστος χρησης, που ειναι κι αρκετα σημαντικο, και τελος. Αλλο ουσιαστικο πλεονεκτημα αυτη τη στιγμη τα ηλεκτροκινητα δεν εχουν.
-
Θα την πας σε νοσοκομείο 500 χλμ μακριά;;Μαλον όχι εντός αστικού περιαστικου θα βρισκόσουν και εκεί το ηλεκτρικό θα είναι σαφώς ταχύτερο παντού, και 30 %μπαταρίας να είχες έκανες τουλάχιστον 100 χιλιόμετραΜένω κάπου που το κοντινότερο νοσομοκείο είναι 10 λεπτά με τελική (200+). Το μακρινότερο είναι 60 χλμ, με τελικές σχεδόν. (βάλε στο google Περαία - Νοσοκομείο Παπαγεωργίου).
200 km/h ειναι ειναι 55,55 μετρα καθε δευτερ
10λεπτα * 60 = 600 δευτερ
d= 600*55.55=33.33 χλμμε 130 χλμ/ωρα θα εκανες (60*33.33/130)= 15.36 λεπτα αντι 10
β περιπτωση
~29 χλμ μέσα σε πολη , εκει σε καθε διασταυρωση που θα σταματαγες να ελενξεις , οι ρεπριζ του ηλεκτρικου θα σε εφερνα ν γρηγορα παλι σε ταχυτητα πορειας + σφηνες + να περασεις γρηγορα απεναντι σε κεντρικους
-
Θα την πας σε νοσοκομείο 500 χλμ μακριά;;Μαλον όχι εντός αστικού περιαστικου θα βρισκόσουν και εκεί το ηλεκτρικό θα είναι σαφώς ταχύτερο παντού, και 30 %μπαταρίας να είχες έκανες τουλάχιστον 100 χιλιόμετραΜένω κάπου που το κοντινότερο νοσομοκείο είναι 10 λεπτά με τελική (200+). Το μακρινότερο είναι 60 χλμ, με τελικές σχεδόν. (βάλε στο google Περαία - Νοσοκομείο Παπαγεωργίου).
200 km/h ειναι ειναι 55,55 μετρα καθε δευτερ
10λεπτα * 60 = 600 δευτερ
d= 600*55.55=33.33 χλμμε 130 χλμ/ωρα θα εκανες (60*33.33/130)= 15.36 λεπτα αντι 10
β περιπτωση
~29 χλμ μέσα σε πολη , εκει σε καθε διασταυρωση που θα σταματαγες να ελενξεις , οι ρεπριζ του ηλεκτρικου θα σε εφερνα ν γρηγορα παλι σε ταχυτητα πορειας + σφηνες + να περασεις γρηγορα απεναντι σε κεντρικους
Δεν μένω στην πόλη, όπως είπα... Όλοι αυτοί οι δρόμοι που βλέπεις είναι τέρμα γκάζι! (ένα supercar 300αρίζει)!! Και αν μου τελειώσει η βενζίνη σταματάω και γεμίζω σε 3 λεπτά!!!
-
Αρκετες. Πανω απο 4-5 μερες το μηνα παω στο εξοχικο μου κι εκει κανω πολυ μεγαλα τουρς σε βουνα, δαση κλπ. Και στις διαδρομες που κανω ουτε σταθμοι φορτισης υπαρχουν ουτε τιποτα οπως και στις περισσοτερες διαδρομες της χωρας πλην των εθνικων οδων.
To να προγραμματιζεις λοιπον τα παντα και οταν φτασεις εκει να πρεπει να περιμενεις και κανα 8ωρο να φορτισει το αμαξι για να μπορεις να κινηθεις εκ νεου, εμενα δεν με καλυπτει και πιστευω οτι κανεναν δεν τoν καλυπτει απλα χρυσωνουμε το χαπι για το πλεον βασικο οσον αφορα την αυτοκινηση δηλαδη την αυτονομια, την πληρη ανεξαρτησια κι εν τελει την ελευθερια που προσφερει.
Οταν λοιπον οι ηλεκτρικοι σταθμοι γινουν (τουλαχιστον) οσοι τα βενζιναδικα και χρειαζεσαι οση ωρα χρειαζεται ενας κινητηρας με καυσιμα να γεμισει (αντε και το τριπλασιο, ας ειμαι large, δηλαδη 10-15 λεπτα) κι εχεις αυτονομια 600+ χλμ, τοτε θα θεωρω οτι η ηλεκτροκινηση μπορει να αντικαταστησει την κινηση με καυσιμα.
Ως τοτε, να'χαμε να λεγαμε.Και τελος, οι νομιμες ταχυτητες της χωρας μας ειναι αστειες. Ιδιως το συγχρονο εθνικο δικτυο (ιονια, εγνατια, ολυμπια οδοι κλπ) δεν εχει να ζηλεψει τιποτα απο την autobahn πχ οποτε κατι ορια των 120-130χλμ ανα ωρα ειναι αστεια εντελως.
Δεν λεω να παει καποιος με 250χλμ αλλα το να πας με 150-160 χλμ ειναι απολυτως εφικτο κι αρκετα ασφαλες. Εκει τι αυτονομια θα ειχαμε μ'ενα ηλεκτρικο με τετοιες ταχυτητες σταθερα που ενα καλο βενζινοκινητο θα μπορουσε να βγαλει και πανω 600χλμ ? Αν θα ειχαμε το 1/3 αυτονομιας με το ηλεκτροκινητο σε τετοιες ταχυτητες θαυμα θα'ταν.
Οποτε καλα τα ηλεκτρικα για την πολη και για εξοικονομηση χρηματων οσον αφορα τη χρηση. Για πουθενα αλλου ομως με τα εως τωρα δεδομενα. Κι οταν μιλαμε για αυτοκινητα πολης, τα οποια πλεονεκτηματα περι φοβερης επιταχυνσης και στησιματος στα πολλα χιλιομετρα κλπ ειναι εντελως ανουσια.Ας μεινουμε λοιπον στο κοστος χρησης, που ειναι κι αρκετα σημαντικο, και τελος. Αλλο ουσιαστικο πλεονεκτημα αυτη τη στιγμη τα ηλεκτροκινητα δεν εχουν.
δε μιλησα για φορτιστη , εκει που θα καθεται το αμαξι διπλα στο εξωχικο , στη χειροτερη με μπαλαντεζα απο απλη πριζα έχεις τουλαχιστον 250χλμ αυτονομια για καθε 10 ωρες που θα ειναι ακινητο.....
αν κανεις περισσοτερα , οπως και σε βενζινοκινητο υπαρχουν "μπετονια " που σου δινουν αλλα 80 χιλιομετρα
μεγεθος οσο κουτι μεταφορας γατας ,το βαζεις στο μπροστινο πορτμαγκαζ
πες μου σε ποιο νομο εισαι για να φτιαξουμε σεναριο με δεδομενα , αλλιως μιλαμε στον αερα ....
"Οποτε καλα τα ηλεκτρικα για την πολη και για εξοικονομηση χρηματων οσον αφορα τη χρηση"
η πχ Αττικη εχει παγκρατι ,αμπελοκηπους κλπ αλλα εχει και λαυριο και καλαμο ραφηνα κλπ
πλεονεκτηματα υπαρχουν τοσο για το ατομο οσο και για τα κρατη ....αλλα αυτη τη στιγμη δεν δυναμαι συνεχισω
-
Παρόλο που κάποια ηλεκτρικά πωλούνται ήδη στη χώρα μας σε μερικούς πανευτυχείς ιδιοκτήτες, ένα νουμεράκι μόνο θα πω για να δείξω πόσο απέχουν ακόμη από το πόπολο. Ένα ηλεκτρικό ιχ με 17 χρόνια χρήσης, θεωρητικά, γιατί δεν έχουμε ακόμη τέτοια χρονική χρήση για να γνωρίζουμε, είναι τελειωμένο. Πιθανόν μόνο για σκραπ να κάνει. Κι όμως, στη χώρα μας, ένα ιχ 17 ετών είναι το μέσο ιχ που κυκλοφορεί στους δρόμους. Είναι ένας φέρελπις νεανίας που έχει σχεδόν άλλα τόσα χρόνια κυκλοφορίας μπροστά του. Αν μιλήσουμε για φορτηγά ή λεωφορεία, είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα.
Ποιός θα αλλάξει μπαταρία σε ιχ 17 ετών όταν αυτή έχει φτάσει ήδη στο 60-65%; 2,1% είναι η πτώση απόδοσης το χρόνο κατά μέσο όρο, σύμφωνα με έρευνα σε χιλιάδες ηλεκτρικά ιχ στην Αγγλία που πόσταρα πριν λίγες μέρες. Πόσο θα κάνει αυτή η μπαταρία, αν την βρει; Μην πεταχτεί κανείς και πει 'δε με νοιάζει, εγώ κάθε 5-6 χρόνια αλλάζω αμάξι'. Δεν μιλάω για ΤΟΝ γιωταχή, και ειδικά γι'αυτόν τον γιωταχή, αλλά για ΤΟ μέσο γιωταχί και τα 17 χρόνια που το περιμένουν, άρα πολλά από αυτά θα πρέπει να τσουλάνε 25 και 30 χρόνια απλά γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασής από τον ιδιοκτήτη τους.
Δεν μου είναι απεχθής η ηλεκτροκίνηση, τουναντίον. Απλά προσπαθώ να την δω ψύχραιμα, χωρίς να σπεύδω να φάω παπά δηλαδή. -
Διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον όλες τις απόψεις.
Μόνο αν είχαμε στην συζήτηση έναν άνθρωπο, που έζησε από την εποχή των σπηλαίων, μέχρι σήμερα, θά μπορούσε να μας πει τι είναι απαραίτητο και τι όχι, τι είναι εξέλιξη και τι επιβολή.
Γεννήθηκα σ' ένα σπίτι που είχε ρεύμα και νερό αλλά δεν είχε τηλεόραση είχε μόνο ραδιόφωνο.
Σίγουρα μπορώ να ζήσω χωρίς τηλεόραση αλλά το ραδιόφωνο το ρεύμα και το νερό στο σπίτι τά θεωρώ απαραίτητα.
Η μητέρα μου θεωρούσε εργαλείο το πλυντήριο ρούχων, αλλά εάν χαλούσε δεν έγινε και τίποτα έπλενε και στο χέρι, όπως έκανε μικρή.
Η σύζυγος μου αγόρασε και δεύτερο πλυντήριο ρούχων, για ασφάλεια μήπως τό ένα χαλάσει.Η κόρη θεωρεί απαραίτητο το στεγνωτήριο, ένω η γυναίκα μου μπορεί και απλώνει τά ρούχα, γιατί έτσι έμαθε.
Ας μιλήσουμε όμως για αυτοκίνητα, έμαθα να οδηγώ σε Kadett, (μοντέλο της Opel για όσους δεν το γνωρίζουν), χίλια κυβικά, πίσω κίνηση, με καρπυρατέρ και πλατίνες, 4άρι χειροκίνητο, τσοκ για τα κρύα πρωινά, με την πολυτέλεια του blaupunkt ραδιοκασετόφωνου, που μας έκανε δώρο ο θείος από την Γερμανία.
Όσον αφορά την ασφάλεια που πρόσφερε, είχε 2 ζώνες ασφαλείας μπροστά, όχι αυτόματες, έπρεπε να τις ρυθμίσεις, τίς οποίες έβγαλε ο πατέρας μου, γιατί τον ενοχλούσαν.
Όταν πρωτοδήγησα το αυτοκίνητο, ο πατέρας μου, μου έδωσε 2 συμβουλές: μην το τρακάρεις και μην φάς τον συμπλέκτη.
Ακόμα και σήμερα μπορώ να οδηγήσω σε καθημερινή βάση ένα τέτοιο αυτοκίνητο, αλλά θεωρώ αδιανόητο να έχω γάιδαρο για τις καθημερινές μετακινήσεις μου, όπως είχε ο πατέρας μου στο χωριό του.
Όταν βγήκαν τα καταλυτικά αυτοκίνητα και ξεκίνησε η απόσυρση, αρχές της 10ετίας του '90, γινόταν η ίδια συζήτηση:
-Πανάκριβα
-Μόνο για λεφτάδες
-Δεν υπάρχουν πολλά βενζινάδικα με αμόλυβδη
-Θα αλλάζεις καταλύτη κάθε 80.000 χμ
-Ο καταλύτης στοιχίζει όσο το μισό αυτοκίνητο
-Ποιος θα ρυθμίζει το injection, αν χαλάσει θά πρέπει νά αλλάξεις όλο τον κινητήρα
Και άλλα ευτράπελα.Όταν αγόρασα αρχές του '90 μεταχειρισμένη ΑR 75 1.8 turbo, χαμός, σκοτώστρα, θά χαλάσει το turbo, ποιος θα φτιάξει το injection, αν χαλάσουν τα ηλεκτρικά παράθυρα τι θα κάνεις και διάφορα άλλα.
Καλή κουβέντα δεν άκουσα.Όταν πήρα το Punto 1.4 turbo, ακόμα χειρότερα, κουβάς, τζάμπα λεφτά, μπροστινή κίνηση για τόσο δυνατό αυτοκίνητο, τι τόν θέλεις τον κλιματισμό, είχες και στο χωριό σου.
Σήμερα δεν θά άφηνα την κόρη μου να οδηγήσει ένα τέτοιο αυτοκίνητο, αλλά ούτε και η ίδια θα το ήθελε ή θα μπορούσε.
Όπως δεν βγαίνει από το σπίτι χωρίς να έχει μαζί της το κινητό της, άσχετα αν εγώ μεγάλωσα στην Ξηροκρήνη - Βαρδάρη και δεν ήξερε η μάνα μου που γυρνάω.
Η τεχνολογία και η βελτίωση της καθημερινότητας μας, είναι θεμιτή και πρέπει να την επιδιώκουμε, αλλά να μην γίνεται αλόγιστα και εις βάρος της ατομικότητας και της όποιας ελευθερίας του ανθρώπου.
Η ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων και δικύκλων, είναι μια μορφή κίνησης, όπως ο γάιδαρος, το άλογο, τα πόδια μας, το ποδήλατο, αλλά όχι η απόλυτη για το μέλλον. Αν γίνεται μόνο και μόνο για να βελτιώσει την κλιματική αλλαγή, που ακούμε συνεχώς τελευταία, είμαστε μάλλον σε λάθος δρόμο.
Πάω να ακούσω μουσική από βινύλιο, καλό το mp3..... αλλά μου λείπει η AR 75, όπως και το Kadett.
-
Όταν ένα ηλεκτροκίνητο θα μπορεί να κάνει αυτό που μπορεί να κάνει το 18 ετών Saab μου, να ξεκινήσει τώρα άδειο δηλαδή από το σπίτι μου, να γεμίσει στο 1ο βενζινάδικο, και να φτάσει μέχρι στην γεννέτηρά του, την Σουηδία, μόνο με πεντάλεπτες στάσεις, τότε θα μιλήσουμε για ηλεκτροκίνηση στα σοβαρά. Μέχρι τότε θα μιλάμε για ηλεκτρικά αστικά-περιαστικά αυτοκίνητα. Αν το αυτοκίνητο κουράζεται πριν τον οδηγό και θέλει 1 ώρα στάση κάθε 300 χλμ, σκατά αυτοκίνητο είναι... Κάθονται οι Ferrari, Porsche, Aston κλπ και τρέχουν 24 ώρες Λε Μαν για να έρθει ο κάθε τυχάρπαστπος και να πει ότι σταματάει κάθε 200 χιλιόμετρα... Αυτό δεν είναι ταξίδι μάνα μου, η Οδύσσεια του Ομήρου είναι!
Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση