-
@gv2000 said in Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις:
φοραει κανεις κεραμικά τακάκια να μου πει γνωμη? αξίζει η επιλογη? ειμαι για αλλαγη δισκοπλακες και τακακια μπροστά και θελω να μαθω αν αξιζει η επιλογή για αυτοκινητο καθημερινό. ενδιαφερομαι για ate
Συνήθως είναι φθηνά,μόνο με δοκιμή θα ξέρεις.
-
@w202-amg said in Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις:
φοραει κανεις κεραμικά τακάκια να μου πει γνωμη? αξίζει η επιλογη? ειμαι για αλλαγη δισκοπλακες και τακακια μπροστά και θελω να μαθω αν αξιζει η επιλογή για αυτοκινητο καθημερινό. ενδιαφερομαι για ate
όντως δεν βλέπω και καμία μεγάλη διαφορά στην τιμή απλά έλεγα μήπως τα φοράει κανεις να πει εντυπώσεις.
-
@w202-amg said in Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις:
όντως δεν βλέπω και καμία μεγάλη διαφορά στην τιμή απλά έλεγα μήπως τα φοράει κανεις να πει εντυπώσεις.
Έχει στα φόρουμ πολλές εντυπώσεις. Δεν φαίνονται επικίνδυνα,σαν τα οεμ με διαφορετική αίσθηση πάντως. Η αλήθεια είναι και εγώ θα τα δοκιμάσω προσεχώς μπας και λένε τίποτα.
-
Τις τελευταίες μέρες παρατηρώ ότι το χειρόφρενο (κλασικό με χειρομοχλό και ντίζα) στο αυτοκίνητο (Opel Astra H GTC) δίνει μια σαφώς πιο χαλαρή αίσθηση στο σφίξε - ξέσφιξε (τόσο όταν σηκώνω το μοχλό για να πιάσει όσο και όταν τον κατεβάζω για να χαλαρώσει).
Σε προηγούμενο σέρβις που είχα ρωτήσει τον τεχνικό αν ρυθμίζεται (τότε βέβαια δεν είχε την ίδια αίσθηση, απλά μια ιδέα ότι πιάνει πιο ψηλά), μου είχε πει πως όχι, και πως έχει να κάνει με τη φθορά στα τακάκια πίσω τροχών (ήταν σχετικά φθαρμένα από τότε, αλλά όχι για αντικατάσταση).
Αν θυμάμαι καλά, παλιότερα είχα διαβάσει ότι αυτού του τύπου τα χειρόφρενα γενικά ρυθμίζονται, ασχέτως φθοράς τακακίων. Δηλαδή μπορεί να επηρεάζει η φθορά στα τακάκια την αίσθηση, αλλά υπάρχει δυνατότητα να πάρει κανείς κάποια "μπόσικα" και με σχετικά φθαρμένα πίσω τακάκια ώστε να έχει και σαυτή την περίπτωση μια ικανοποιητική αίσθηση ότι πιάνει σωστά το χειρόφρενο.
Γνωρίζει κάποιος τι τελικά ισχύει; Ισχύει αυτό που μου είπε ο τεχνικός, ή απλά ο εν λόγω βαριόταν (ή δεν ήθελε για δικούς του λόγους) να ασχοληθεί (δεδομένου ότι είχα πάει το αμάξι για μια απλή αλλαγή λαδιών τότε), και μου είπε απλά μια δικαιολογία;
Edit: στο παρακάτω άρθρο που βρήκα τυχαία λέει ότι γενικά ρυθμίζεται το χειρόφρενο από μια βίδα (ανάλογα βέβαια σε ποιο σημείο βρίσκεται σε κάθε αυτοκίνητο):
https://www.autotriti.gr/autoaccessories/news/data/glitwste-lefta/Rythmish-xeirofrenoy_132587.asp
Edit 2: Τελικά με μια απλή αναζήτηση βρήκα ότι και στο δικό μου μοντέλο ρυθμίζεται κανονικά η τάση (τέντωμα) της ντίζας του χειρόφρενου:
https://www.youtube.com/watch?v=tPw8clMKSvY
Οπότε το μόνο ερώτημα που μένει, είναι αν έχει νόημα να μπει κανείς στη διαδικασία αυτή, εφόσον επίκειται αλλαγή στα τακάκια πίσω τροχών λόγω φυσιολογικής φθοράς τους. Ή εμ άλλα λόγια, θα ξανασφίξει το χειρόφρενο μετά την αλλαγή σε τακάκια πίσω, χωρίς να πειράξω τη ρυθμιστική βίδα της προέντασης της ντίζας, ή το ένα δεν σχετίζεται με το άλλο, και κατά συνέπεια, είναι δεν είναι φθαρμένα τα τακάκια, εφόσον η αίσθηση του χειρόφρενου έχει χαλαρώσει, πρέπει έτσι κι αλλιώς να ρυθμιστεί από την εν λόγω βίδα; -
Aν το χειροφρενο χαλαρωσει θελει σφιξιμο. Οσο πεσμενα και να ειναι τα πισω τακακια (σε αυτοκινητα που το χειροφρενο συνδεεται με αυτα γιατι σε καποια ειναι ανεξαρτητο) δεν δικαιολογειται να χαλαρωσει το χειροφρενο. Και λογικα ουτε θα φτιαξει απλα αλλαζοντας τακακια. Ρυθμιση θελει, σχετικα απλη και γρηγορη διαδικασια.
-
καλησπερα σε ολους.εβαλα τακακια brembo (οχι αγωνιστικα, απλα τακακια) και μετα απο 2-3 βδομαδες σφυριζουν.Γιατι γινεται αυτο?
-
Shit happens...
Μου χει τύχει να αλλάζω τακάκι σε καλύτερο/άλλο για δοκιμή και να σφυρίζει.Το συνηθίσεις ή γυρνάς στα παλιά ή ψάχνεσαι για άλλους συνδυασμούς δίσκων/τακακίων.
Υ.Γ. υποθέτοντας ότι έχει γίνει σωστά η εγκατάσταση και πχ δεν έχουν κάτσει στραβά ε.
-
Bosch, ATE, Brembo, Ferodo.
Ποια τακακια προτιματε για απαιτητικη οδηγηση; -
@gol said in Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις:
Ποια τακακια προτιματε για απαιτητικη οδηγηση;Ferodo, ATE.
-
@ilias-a said in Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις:
ημιμεταλλικα ειναι;
-
ημιμεταλλικα ειναι;
Αναλογα το μοντελο του αυτοκινητου εχουν μερικες παστες διαθεσιμες.
-
αρα ειναι τα πιο αποδοτικα.
-
Γιατι αυτα τα δυο;
-
Γιατι αυτα τα δυο;
Διοτι υπαρχουν πολλα ΑΤΕ.
Ποια ειναι τα προτιμοτερα για καθημερινη χρηση; -
Γιατι αυτα τα δυο;
Ποια ειναι τα προτιμοτερα για καθημερινη χρηση;
Καποιοι προτιμουν τα ATE original τακάκια με τους δίσκους ATE Powerdisc (χαρακτοι δισκοι)
Καποιοι αλλοι τα EBC κίτρινα. -
Γιατι αυτα τα δυο;
Ποια ειναι τα προτιμοτερα για καθημερινη χρηση;
Καποιοι προτιμουν τα ATE original τακάκια με τους δίσκους ATE Powerdisc (χαρακτοι δισκοι)
Καποιοι αλλοι τα EBC κίτρινα.Το ζητημα ειναι αν καποιος ο οποιος δοκιμασε ΑΤΕ δισκους χαρακτους με ΑΤΕ τακακια ή ΕΒC κιτρινα ποια ειναι η εμπειρια του να αναφερει.
-
Γεια σας,
Κάτοχος Fiat Bravo 1.4 t-jet με τα 150 άλογα. Ηρθε ο καιρός μετά από 100.000 χλμ να αλλάξω μπροστινά δισκόφρενα και τακάκια. Η αντιπροσωπεία χρεώνει 220 τους δίσκους και 110 τα τακάκια. Μαγαζί που πουλάει original parts της Fiat 190 τους δίσκους και 90 τα τακάκια.
Αν αγοράσω αυτούς τους δίσκους της Brembo https://www.autodoc.gr/brembo/14358844 που κάνουν 160 και τακάκια της ΑΤΕ https://www.autodoc.gr/ate/955698 43 ευρώ θα αξίζει ή υπάρχει το "ρίσκο" αποτυχημένου συνδυασμού;
Τι θα προτείνατε; -
@mariost said in Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις:
Γεια σας,
Κάτοχος Fiat Bravo 1.4 t-jet με τα 150 άλογα. Ηρθε ο καιρός μετά από 100.000 χλμ να αλλάξω μπροστινά δισκόφρενα και τακάκια. Η αντιπροσωπεία χρεώνει 220 τους δίσκους και 110 τα τακάκια. Μαγαζί που πουλάει original parts της Fiat 190 τους δίσκους και 90 τα τακάκια.
Αν αγοράσω αυτούς τους δίσκους της Brembo https://www.autodoc.gr/brembo/14358844 που κάνουν 160 και τακάκια της ΑΤΕ https://www.autodoc.gr/ate/955698 43 ευρώ θα αξίζει ή υπάρχει το "ρίσκο" αποτυχημένου συνδυασμού;
Τι θα προτείνατε;Πολλοί συνιστουν ΑΤΕ.
Ομως οι περισσοτεροι συνιστούν για οποιαδήποτε μαρκα, να ειναι ομοιας μαρκας οι δισκοι και τα τακακια.Brembo δισκους με τακακια δοκιμασα, την επομένη ΑΤΕ θα δοκιμασω.
-
μετά απο πολύ ταλαιπωρια στο φεβ και καμποσες δισκοπλακες πρωτης τοποθετησης, ηρθε ο καιρος της υπερβασης, δηλαδη να βγαλω απο τη τσεπη μου
σε μεταφραση, τεξταρ δισκοι απο εξωτερικο, 33αρηδες και τακακια, καπου 250 γιουρα και περιμενω τοποθετησις -
Παίδες για καθημερινές διαδρομές περίπου 70-80 χλμ, και τα 90% εντός Αττικής, σε toyota IQ cvt με εργοστασιακούς δίσκους, για τακάκια εμπρός/πίσω τι προτείνετε σε μάρκα και από ποιό μαγαζί?
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις