Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Αγορά ηλεκτρικού με επιδότηση - Κινούμαι ηλεκτρικά ΚΗ 1, 2, 3
    1. Home
    2. Περί αυτοκίνησης
    3. Αγορά ηλεκτρικού με επιδότηση - Κινούμαι ηλεκτρικά ΚΗ 1, 2, 3
    • 1
    • 2
    • 9
    • 10
    • 11
    • 12
    • 13
    • 11 / 13
    Περί αυτοκίνησης
    41
    248
    10571
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • C
      civil357 @dg79 last edited by

@dg79 said in Αγορά ηλεκτρικού με επιδότηση - Κινούμαι ηλεκτρικά ΚΗ 1, 2, 3:

Έτσι ήταν νομίζω το πρώτο εξοικονομώ κατ οίκον.

Επί πιστώσει δούλευε το εξοικονομώ, αγόραζες , έκοβε πιστωτικό το 70% ( το 30% το έπαιρνε από την προκαταβολή ) και το υπόλοιπο περίμενε να το πιστωθεί κάποια στιγμή. Δε νομίζω ότι ποτέ ήταν το πρόγραμμα απευθείας στον πωλητή. Ίσως το πρώτο πρώτο , εκεί δε γνωρίζω.

Τα ΚΗ , είναι σχεδόν στην ίδια φιλοσοφία του εξοικονομώ, "πατάν" στην ίδια πλατφόρμα και τη διαχείριση - έλεγχο την κάνουν οι ίδιες εταιρίες που απασχολούνται και με το εξοικονομώ. Τα δικαιολογητικά του φορτιστή πχ τα πήραν αυτούσια από το εξοικονομώ, ούτε κόμμα δεν πρέπει να άλλαξαν.

Το πρόβλημα για εμένα ήταν το μη πλαφόν στην λτπφ που υπήρξε κάποια στιγμή και η μη ύπαρξη αναλογικότητας , κοινώς θα μπορούσε να υπάρχει κυμαινόμενο ποσοστό επιδότησης μέχρι ενός ποσού.

Βασικά το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους απέναντι της ηλεκτροκίνησης ήταν ότι δεν υπήρξε ένα πρόγραμμα απόσυρσης και για θερμικά (υβριδικά βασικά ) βάση ρύπων, αλλά προφανώς δεν έφταναν τα χρήματα (και όχι δεν είναι γραμμή ή χρήματα της Ε.Ε. , είναι χρήματα του πράσινου ταμείου , πλήρως αυτοδιαχειριζόμενα).

1 Reply Last reply Reply Quote 1
      • cirus
        cirus @sette last edited by cirus

@sette said in Αγορά ηλεκτρικού με επιδότηση - Κινούμαι ηλεκτρικά ΚΗ 1, 2, 3:

@cirus said in Αγορά ηλεκτρικού με επιδότηση - Κινούμαι ηλεκτρικά ΚΗ 1, 2, 3:

Για τα ΚΗ, η άποψη μου είναι ότι απέτυχαν. Σε τι; Στο να βελτιώσουν τη ποιότητα του αέρα στις πόλεις και να επιτρέψουν σε πολλούς που δεν τους τρέχουν από τα πατζάκια, να αντικαταστήσουν το (πολύ) παλαιότερο όχημα τους (θυμίζω, Μ.Ο. στην Ελλάδα τα 17 έτη).

Υποτίθεται η όλη βάση για τα ηλεκτρικά και η μέχρι τώρα γραμμή για κατάργηση των θερμικών, είναι η χαμηλότερη ρύπανση (ασχέτως αν αυτό είναι παπάτζα, βλέπε παραγωγή μπαταριών, παραγωγή ρεύματος κλπ). Δεν είναι λοιπόν λογική 'να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα', ο αρνητισμός που βγαίνει από τους περισσότερους. Είναι η κοροϊδία και η υποκρισία. Σε τι;

Αντί το κράτος να βγάλει ένα σοβαρό πρόγραμμα απόσυρσης και επιδοτήσεις σε αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων ΓΕΝΙΚΑ (όχι μόνο ηλεκτρικών), έβγαλε ένα πρόγραμμα που απευθυνόταν κυρίως στους έχοντες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το ότι δεν αγόρασαν μέσω των προγραμμάτων αυτών μόνο πλούσιοι (ποιος ο ορισμός εδώ;), σίγουρα δεν αγόρασαν φτωχοί. Δεν χρειάζεται να πεινάς για να μη λαμβάνεις υπόψη αυτό το πρόγραμμα (ειδικά το αρχικό, με τις τότε διαθέσιμες επιλογές οχημάτων). Ο μέσος Έλληνας, αμφιβάλλω ότι είχε στην άκρη 30k το ελάχιστο, κλειστή θέση στάθμευσης και ουσιαστικά δεύτερο όχημα για ταξίδια, ώστε να εκμεταλλευτεί το πρόγραμμα. Αυτοί δε, που αγόρασαν καθαρά ηλεκτρικά πόλης που ήταν φθηνότερα, πάλι συνήθως δεν ήταν οικονομικά αδύναμοι, καθώς τα πήραν ως δεύτερα αυτοκίνητα. Νομίζω εξ ορισμού, αυτός που έχει δεύτερο (και τρίτο...) αυτοκίνητο, δεν έχει σχέση με το φτωχό ή έστω το τυπικό εργαζόμενο που αυτή την εποχή είναι στη καλύτερη ίσα βάρκα ίσα γυαλός...

Γιατί λοιπόν επιλέχθηκε να δοθεί επιδότηση σε ανθρώπους που ούτως ή άλλως, μπορούσαν να αγοράσουν μόνοι τους; Γιατί εγώ (ναι, και εγώ, καθώς τα λεφτά είναι του κράτους, άρα και των φόρων μου ή εις βάρος των πιθανών βοηθημάτων/απαλλαγών μου), να χαίρομαι που επιδοτήθηκε ο Α, για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο 50-60k στις 41-51k γλιτώνοντας 9k (πρώτο KH); Ακόμη και αν δεν είχε τα 50-60k, είχε τα 41-51k... Στη χειρότερη να έπαιρνε κάτι πιο φθηνό (υπήρχαν επιλογές) ή να περίμενε λίγο ακόμη... Δεν είναι πρόκληση, όταν εγώ κυκλοφορώ με αυτοκίνητο 21 ετών και μάλιστα πληρώνω και 300 ευρώ τέλη (ενώ ο δικαιούχος της επιδότησης, θα πληρώνει 0 ή ελάχιστα);

Θα μπορούσα να γράψω και κάτι του στυλ 'άντε μου και στο ...' που ενοχλείστε και από πάνω που πέφτει κράξιμο και το παίζετε και θιγμένοι, αλλά λόγω των ημερών, θα περιοριστώ στο Χρόνια Πολλά και Καλή (και ασφαλή) Χρονιά! Για φώτιση δεν τρέφω αυταπάτες...

Αν και σε βρισκω πολυ επιθετικο στο τελος του κειμένου σου που δεν μου αρεσε θα απαντησω χωρις να γινω προκλητικός

Στο αν πετυχε ή οχι δικαιωμα του καθενος να πιστευει οτι θέλει. να πω την αληθεια και γω διαφορετικο θα το διαμορφωνα το προγραμμα και πιστευω οτι απετυχε ως ενα σημειο. Γενικα δεν σχεδιαστηκαν σωστα τα ΚΗ. η επιδοτηση επρεπε να ειναι κατευθειαν στην αντιπροσωπεία και οχι να κανω ενα καρο χαρτια να πληρωνω ολο το ποσο και να το παίρνω μετα από 6-8 μηνες. Ετσι αποθαρυνεις αυτους που δεν εχουν ολο το ποσο. και αλλα λάθη οπως επρεπε η απόσυρση να ειναι μεγαλύτερη και να παιρνεις παραπάνω χρηματα αν απεσερνες ενα παλιο αμαξι euro 4 και κάτω.

παπατζα δεν ειναι η χαμηλοτερη ρυπανση. Συμφωνα με επισημες μελέτες μετα από αρκετα χρόνια το αποτυπωμα ενος ηλεκτρικου ειναι αρκετα χαμηλότερο. και μεσα στην πολη από την πρωτη μερα δεν εκπεμπονται μικροσωματιδια. Το αγοραζεις για αυτό? ΟΧΙ ξεκαθαρα

Παμε στο δια ταυτα. Η μεση οικογενεια εχει 2 αμαξια. το δευτερο το εχει συνήθως η συζηγος να παει για ψωνια , να πάει τα παιδια σχολείο, να παει στην εργασια της ισως κτλ. Αυτό το αμαξι δεν κανει ποτε ταξίδια οποτε μπορει να αντικατασταθει ανετα με ενα μικρό ηλεκτρικο πόλης. Ουτε 30 χιλιαρικα εχει ούτε εξωφρενικα ποσα, αρα ενας μεσος ανθρωπος μεσης οικονομικης καταστασης μπορει να το πάρει. Θυμιζω οτι ενα leapmotor t03 αμαξάκι εφτανε να κάνει 14Χιλιαρικα μετα απο επιδότηση!!! ποιο φτηνα από οποιοδηπωτε βενζινης δηλαδη. αυτός που ηθελε μπορουσε να παρει και την μλκ το ami με 7χιλιάρικα για μονο πολυ κοντες αποστάσεις

Οποτε αυτα τα 40-60 το ελαχιστο που λες ειναι εντελως παραπληροφόρηση οταν υπήρχαν πολύ πολύ φτηνοτερα που μπορουσε καποιος να επιλέξει και να αντικαταστήσει το παλιο δευτερο αμαξάκι του που εχει συνηθως και εχει υψηλα τελη κυκλοφορίας

Οσον αφορα τα πολύ χαμηλά εισοδήματα αυτά δεν θα αγοραζαν καινουργιο αμαξι ετσι και αλλιως. Δεν εχουν χρηματα για τετοιες αγορες. Ουτε μεταχειρισμένο δεν μπορουν πολλες φορες να πάρουν. οπότε οσο και να εβαζαν την επιδότηση τα αυτοκινητα ειναι ετσι και αλλιως κάτι ακριβο οποτε το μονο αποτελεσμα θα ήταν να μην πουλιώνταν καθόλου αυτοκίνητα ή να μπορουσαν να παρουν μονο οι φοροδιαφευγοντες αν εμπαιναν με εισοδηματικα κριτηρια. Ετσι μαλλον θα εισασταν ευχαριστημένοι. Να κάνουν ενα μέτρο και να μην πάρει κανένας τιποτα

Να μου ελεγες να εχει πλαφον στην επιδοτηση και να μην επιδοτουνταν τα ακριβα ειναι αλλη συζητηση και ενδεχομενος να το δεχόμουν αλλα οχι οτι υπήρχαν μονο αυτοκίνητα που έκαναν 40-60 χιλιαρικα και δεν μπορουσε ενας μεσαιας ταξης ελληνας να αντικαταστησει το δευτερο αμαξι που εχει στην οικογενεια με ενα μικρο ηλεκτρικο με μολις 14 χιλιαρικα. Αυτό ειναι αναληθές εντελως

Θα μπορουσα να γραψω πολλα για να συνεχισω την παραδοχη μου για την πολύ ασχημη νοοτροπία του Ελληνα για την κατσικα του γειτονα αλλα δεν θα το κάνω, μπορει να εχω και λάθος (μακάρι), θα αρκεστω και γω στο Χρονια Πολλα και Καλη Χρονια. Για φωτιση δεν τρεφω αυταπάτες...

Αναφέρθηκα διακριτά στο KH1 όπου ούτε πολλές φθηνές επιλογές υπήρχαν (30k έγραψα για κύριο αυτοκίνητο), ενώ και η επιδότηση ήταν υψηλή. Για δεύτερο μικρό αυτοκίνητο, δεν είμαι αρνητικός. Δεν παύει όμως να μην αφορά το Μ.Ο., μιας και μιλάμε για 15k μετά την επιδότηση. 15k, για δεύτερο αυτοκίνητο, σίγουρα δεν αφορά κάποιον ζορισμένο. Επιπρόσθετα, αυτός ο ζορισμένος, έχει ως προτεραιότητα να αντικαταστήσει το κύριο όχημα του (συνήθως μεγαλύτερου κυβισμού, κατανάλωσης, συντήρησης και φορολογίας). Τα τέλη/συντήρηση/κατανάλωση του κύριου οχήματος είναι το πρόβλημα. Όχι του 2ου που είναι συνήθως μικρού κυβισμού.

Τα εισοδηματικά κριτήρια (έστω και μόνα τους), θα επέτρεπαν να διατεθούν περισσότερα χρήματα, σε αυτούς που πραγματικά τα είχαν ανάγκη (ακόμη και στα πλαίσια ενός προγράμματος που είναι εξαρχής λάθος, μη περιλαμβάνοντας απόσυρση.

Για τις μελέτες που αναφέρεις, είναι αντι-επιστημονικές, κατευθυνόμενες και δεν λαμβάνουν υπόψη τη πραγματικότητα. Το ρεύμα που φορτίζεις, δεν παράγεται με φιλικό τρόπο για το περιβάλλον (οι ανεμογεννήτριες και τα υλικά αυτών πχ ΔΕΝ είναι φιλικές στο περιβάλλον κατά τη παραγωγή ή την απόσυρση τους, ενώ όπως και στα Φ/Β δεν λαμβάνεται υπόψη η διαδικασία παραγωγή τους και το αποτύπωμα τους για κάθε kW που αυτά παράγουν).

Όπως δεν τη λαμβάνει και η κυβέρνηση, που προτίμησε να επιδοτήσει 1 tesla των 50k ή 1 ακόμη ακριβότερο των 60+k με 9k (ΚΗ1), αντί πχ 3 ή 4 swift mild hybrid. Αντίστοιχα στο τελευταίο KH, βγάζει εκτός επιδότησης πχ 2 YC, για να επιδοτήσει το διπλάσιας αξίας πολυτελές ηλεκτρικό. Τι επιβαρύνει περισσότερο; 2 θερμικά παλαιάς τεχνολογίας που θα αντικατασταθούν από YC ή ένα πολυτελές αλλά πιο σύγχρονο θερμικό (είπαμε, έχοντες...) που θα αντικατασταθεί από σύγχρονο μεγάλο ηλεκτρικό;

Όπως έλεγε και πρόσφατή διαφήμιση: 'Όλο λάθος!'...

Εγω αναφέρομαι σε ολα τα ΚΗ, επεσημανα και γω οτι είχαν λάθη που δεν μου αρεσαν και το συζηταω δεν λεω οτι ολα εγιναν σωστα

Ο ζορισμενος σου ειπα ηδη οτι ετσι και αλλιως δεν μπορει να παρει κανενα αυτοκινητο , ουτε πρωτο ουτε δευτερο με επιδοτηση ή χωρις δεν λες να το καταλαβεις μαλλον. Για πρωτο αυτοκίνητο δεν γινεται να επιδοτησει 20000 ευρω το κράτος για να πάρει ο ζορισμένος τσαμπα αμαξι , πρεπει να το καταλαβαίνεις αυτό. Ειναι ακριβα τα ηλεκτρικα δεν γινεται να δωσει τοσο μεγαλα ποσα επιδοτηση. επιδοτηση ειναι σε αυτόν που θα επαιρνε ετσι και αλλιως καινουργιο αμαξι να προτιμήσει ηλεκτρικο δεν ειναι δωρεα αυτοκινητου σε αναξιοπαθούντες

αυτο με τις αντιεπιστημονικες μελέτες παλι κανεις λάθος υπάρχουν ερευνες που λαμβανουν αυτά που λες υπόψιν γιαυτο και αναφέρω το μετα από πολλα χρόνια ή 100000χλμ και οχι καποιες που δεν λαμβανουν υποψιν τους το αποτυπωμα της κατασκευης μπαταριων. Δεν ειναι ολα κατευθυνομενα, υπάρχουν πανεπιστημιακες μελέτες που δεν ειναι κατευθυνόμενες απο αυτοκινητοβιομηχανίες. απλα αν θες σε ολα να βλέπεις συννωμοσιες οτι και να σου πω δεν αλλαζει αυτό

Αν εβαζες εισοδηματικα κριτηρια ουσιαστικα αυτοί που δεν ειχαν χρηματα δεν θα επερναν καθόλου καινουργια αυτοκινητα και πάλι και οι μοναδικοι που θα επωφελούνταν θα ήταν αυτοί που φοροδιαφεύγουν ΞΕΚΑΘΑΡΑ. αυτό θα σε ικανοποιουσε δηλαδη? οκ, σκεψου το ξανα θα ελεγα.

Για το να μην επιδοτησουν ακριβα αυτοκινητα που θα ήταν σωστο για μενα και το συζηταω αντε να βγαλεις ακρη με αυτοκινητοβιομηχανίες που βγαζουν μονο ακριβα αυτοκινητα καθως θα ισχυρίζονταν αθεμιτο ανταγωνισμό σε δικαστηρια γιατι θα επωφελούνταν κυριως οι κινεζοι που εχουν τα φτηνα ηλεκτρικα

Ολα λάθος από την δικη σου μερια φίλε μου, εγω σου αιτιολογω κάθε τι που γράφω

ΥΓ για μενα θα επρεπε να παρουν επιδοτηση και τα hybrid αλλα σε αυτή την περιπτωση πρεπει να καταλάβουμε οτι τα ποσα που διατεθηκαν δεν εφταναν με τιποτα εκτος αν η επιδοτηση γινόταν 100-200 ευρώ. Γιαυτο εδωσαν μονο σε αμιγως ηλεκτρικα

Cirus the virus

C 1 Reply Last reply Reply Quote 1
        • S
          sette last edited by

Δεν έγραψα να επιδοτηθεί αγορά νέου αυτοκινήτου με 20k. έγραψα το παράδειγμα που η επιδότηση 1 ηλ. με 9k, θα μπορούσε να μετατραπεί σε επιδότηση 3 πολύ φθηνότερων mhev με 3k έκαστο. Στο swift πχ που έφερα το παράδειγμα, τότε (KH1) το αγόραζες με 15-17k; Επιδότηση 3k, θα συνεπάγονταν μεγάλη διευκόλυνση για τους 'ζορισμένους'. Ζορισμένους όμως, όχι 'δεν έχω στον ήλιο μοίρα'...

Αντίστοιχα, στο τελευταίο KH με ταβάνι τα 3k, γιατί να τα λάβει αυτός που ούτως ή άλλως μπορούσε να πάρει ένα ακριβό ηλεκτρικό (δεν αναφέρομαι σε αυτά που ονομάζουμε 'πόλης' και μέχρι 20-25k) και να μη το λάβει ένας που θέλει να πάρει ως κύριο αμάξι ένα πχ YC που από τα 25k θα έπεφτε στα 22k. Είναι πολύ πιο ουσιαστική διαφορά (και ελάφρυνση) ποσοστιαία και μιλάμε για αντικατάσταση κύριου οχήματος (συνήθως παλαιού και υψηλότερου κυβισμού).

Στις μελέτες, υπολογίζονται οι υποδομές (φορτιστές, καλωδιώσεις αναβάθμιση ηλ. δικτύου κλπ); Υπολογίζεται η ανακύκλωση μπαταριών μετά την απόσυρση του αυτοκινήτου; Μετά από 100000k, μιλάμε για μικρό πόλης ή για 'θηρίο';

cirus 1 Reply Last reply Reply Quote 0
          • C
            civil357 @cirus last edited by

Για το να μην επιδοτησουν ακριβα αυτοκινητα που θα ήταν σωστο για μενα και το συζηταω αντε να βγαλεις ακρη με αυτοκινητοβιομηχανίες που βγαζουν μονο ακριβα αυτοκινητα καθως θα ισχυρίζονταν αθεμιτο ανταγωνισμό σε δικαστηρια γιατι θα επωφελούνταν κυριως οι κινεζοι που εχουν τα φτηνα ηλεκτρικα

Δε νομίζω ότι είναι αυτό η έννοια του αθέμιτου ανταγωνισμού. Το να επιδοτείται κάτι βάση τιμής αγοράς υπήρχε ανέκαθεν , ακόμα και στο τελευταίο κίνητρο απόσυρσης υπήρξε όριο.

Αντιγράφω ότι μου έβγαλε το γοογλε:Τα κριτήρια διαφέρουν σημαντικά ανά χώρα, αλλά ο υπολογισμός της επιδότησης με βάση την τιμή προ φόρων είναι κοινή πρακτική:

Ελλάδα: Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» προβλέπει ανώτατη επιλέξιμη λιανική τιμή προ φόρων (ΛΤΠΦ) τα 50.000 ευρώ. Το ποσοστό της επιδότησης υπολογίζεται επί της ΛΤΠΦ, με ανώτατο όριο ποσού (π.χ., έως 8.000 ή 11.000 ευρώ ανάλογα με τα κριτήρια).
            Γερμανία: Τα προγράμματα επιδότησης (τα οποία έχουν πλέον τερματιστεί από τον Ιανουάριο του 2024) έθεταν ανώτατο όριο στη καθαρή τιμή καταλόγου (net list price) του οχήματος (π.χ., 40.000 ή 65.000 ευρώ), εξαιρώντας τα οχήματα με υψηλότερη τιμή από την επιδότηση.
            Ιταλία: Το "Ecobonus" προσφέρει επιδοτήσεις για αυτοκίνητα με τιμή κάτω από 50.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ στην περίπτωση της Ιταλίας, αν και τα κριτήρια διαφέρουν).
            Ιρλανδία: Το πρόγραμμα προσφέρει επιδοτήσεις έως 5.000 ευρώ για ηλεκτρικά αυτοκίνητα με αγοραία αξία κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο

και να μη το λάβει ένας που θέλει να πάρει ως κύριο αμάξι ένα πχ YC που από τα 25k θα έπεφτε στα 22k.

Γιατί απλούστατα δε τους έφταναν τα χρήματα. Για τα 500 ντόλφιν ( πόσα πουλήθηκαν σε όλο το ΚΗ2) , πουλήθηκαν αντίστοιχα και 2.000 YC ( λέω εγώ τώρα....).

1 Reply Last reply Reply Quote 0
            • cirus
              cirus @sette last edited by cirus

Δεν έγραψα να επιδοτηθεί αγορά νέου αυτοκινήτου με 20k. έγραψα το παράδειγμα που η επιδότηση 1 ηλ. με 9k, θα μπορούσε να μετατραπεί σε επιδότηση 3 πολύ φθηνότερων mhev με 3k έκαστο. Στο swift πχ που έφερα το παράδειγμα, τότε (KH1) το αγόραζες με 15-17k; Επιδότηση 3k, θα συνεπάγονταν μεγάλη διευκόλυνση για τους 'ζορισμένους'. Ζορισμένους όμως, όχι 'δεν έχω στον ήλιο μοίρα'...

Αντίστοιχα, στο τελευταίο KH με ταβάνι τα 3k, γιατί να τα λάβει αυτός που ούτως ή άλλως μπορούσε να πάρει ένα ακριβό ηλεκτρικό (δεν αναφέρομαι σε αυτά που ονομάζουμε 'πόλης' και μέχρι 20-25k) και να μη το λάβει ένας που θέλει να πάρει ως κύριο αμάξι ένα πχ YC που από τα 25k θα έπεφτε στα 22k. Είναι πολύ πιο ουσιαστική διαφορά (και ελάφρυνση) ποσοστιαία και μιλάμε για αντικατάσταση κύριου οχήματος (συνήθως παλαιού και υψηλότερου κυβισμού).

Στις μελέτες, υπολογίζονται οι υποδομές (φορτιστές, καλωδιώσεις αναβάθμιση ηλ. δικτύου κλπ); Υπολογίζεται η ανακύκλωση μπαταριών μετά την απόσυρση του αυτοκινήτου; Μετά από 100000k, μιλάμε για μικρό πόλης ή για 'θηρίο';

ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ αυτο που γραφεις

Το ποσο που ειχαν για επιδότηση ειναι συγκεκριμενο. Αφου και για το ΚΗ δεν εφτανε για ολους και πήραν μονο οσοι προλαβαν

φαντασου σε υβριδικα. σε 1 ωρα θα είχε τελιωσει το προγραμμα και δεν θα δικαιουνταν αλλοι. Μιλαμε για πολυ μεγαλο αριθμο που δεν θα μπορουσε να εξυπηρετηθει. Επίσης τα υβριδικα ειναι ετοιμη τεχνολογια χωρις μειωνεκτηματα. Τα ηλεκτρικα τα επιδοτει γιατι ακομα ειναι ακριβα και εχουν μεγαλα μειονεκτηματα (κακο δικτυο, θελει χωρο με φορτιστη σπίτι) οποτε εχουν μειωνεκτημα σε πώληση εναντι των υβριδικων που τα προτιμουν και πάνε καλά σε πωλήσεις και χωρις επιδότηση

Και γω θα το ηθελα αυτο που λες για τα υβριδικα αλλα ειναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ με τοσο μικρο πακετο που διεθετε το κρατος για επιδοτηση. Λιγο πρεπει να αντιλαμβανομαστε τα ποσα που διατεθηκαν και ποιος ηταν ο σκοπος του προγραμματος

οχι στις μελέτες υπολογιζεται η ενεργεια και οι ρυποι για να παραχθει ενα ηλεκτροκινητο με την μπαταρία του από διαφορα καυσιμα (και ορυκτα) για ενα μεσο αυτοκινητο (ουτε μικρο , ουε μεγαλο, παντα πάνε με τον μέσο ορο)

Δεν υπολογιζονται οι καλωδιωσεις για φορτιση και θα ήταν και χαζο να υπολογιζονται. Συγκρινονται με αντιστοιχα θερμικα και τις αντιστοιχες τιμες χωρις να υπολογιζεται η κατασκευη βενζιναδικων και διυλιστηρίων οπως καταλαβαινεις.

Cirus the virus

C 1 Reply Last reply Reply Quote 1
              • S
                sette last edited by

Αν μου έβγαλε σωστή απάντηση το ΑΙ, συνολικά με τα KH1/2/3 δόθηκαν σε ιδιώτες 133 εκ ευρώ από το 2020. To ίδιο ποσό, αν κατευθυνόταν σε πρόγραμμα απόσυρσης, επαρκούσε για επιδότηση 26.600 αυτοκινήτων με 5000 ευρώ έκαστο ή 44.333 με 3000 ευρώ έκαστο, όπου με κατάλληλα οικονομικά (πχ λιανική έως 30k ευρώ και για εισοδήματα μέχρι πχ 1500 ευρώ μηνιαίο καθαρό ατομικό εισόδημα) και οικολογικά κριτήρια (πχ κάτω των 120 gr κλπ) και προφανώς όχι παραθυράκια, θα είχε πολύ υψηλότερο όφελος για το περιβάλλον και θα ήταν πολύ πιο δίκαιη κοινωνικά. Το αν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, τα αμιγώς ηλεκτρικά, μπορούσαν να έχουν μια επιπλέον αβάντα, είναι συζητήσιμο και φυσικά λογικό (πχ 1-2K παραπάνω). Τα υπόλοιπα είναι υποκριτικές αρλούμπες, που ως αποτέλεσμα έχουν να συνεχίζουμε να αναπνέουμε ντουμάνι, ενώ κάποιοι μας κουνάνε το δάχτυλο...

cirus 1 Reply Last reply Reply Quote 1
                • cirus
                  cirus @sette last edited by

Αν μου έβγαλε σωστή απάντηση το ΑΙ, συνολικά με τα KH1/2/3 δόθηκαν σε ιδιώτες 133 εκ ευρώ από το 2020. To ίδιο ποσό, αν κατευθυνόταν σε πρόγραμμα απόσυρσης, επαρκούσε για επιδότηση 26.600 αυτοκινήτων με 5000 ευρώ έκαστο ή 44.333 με 3000 ευρώ έκαστο, όπου με κατάλληλα οικονομικά (πχ λιανική έως 30k ευρώ και για εισοδήματα μέχρι πχ 1500 ευρώ μηνιαίο καθαρό ατομικό εισόδημα) και οικολογικά κριτήρια (πχ κάτω των 120 gr κλπ) και προφανώς όχι παραθυράκια, θα είχε πολύ υψηλότερο όφελος για το περιβάλλον και θα ήταν πολύ πιο δίκαιη κοινωνικά. Το αν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, τα αμιγώς ηλεκτρικά, μπορούσαν να έχουν μια επιπλέον αβάντα, είναι συζητήσιμο και φυσικά λογικό (πχ 1-2K παραπάνω). Τα υπόλοιπα είναι υποκριτικές αρλούμπες, που ως αποτέλεσμα έχουν να συνεχίζουμε να αναπνέουμε ντουμάνι, ενώ κάποιοι μας κουνάνε το δάχτυλο...

ok.

νομιζω εχω καλύψει ολα τα παραπανω και αιτιολογησα και την απαντηση μου, οποτε οποιος θελει απαντηση ας ανατρεξει. τα ιδια δεν καθομαι να τα ξαναγραφω. οποιος θελει καταλαβαίνει, οποιος δεν θελει ....... καλή καρδια

Cirus the virus

• C
                    civil357 @cirus last edited by

Τα ηλεκτρικα τα επιδοτει γιατι ακομα ειναι ακριβα και εχουν μεγαλα μειονεκτηματα (κακο δικτυο, θελει χωρο με φορτιστη σπίτι) οποτε εχουν μειωνεκτημα σε πώληση εναντι των υβριδικων που τα προτιμουν και πάνε καλά σε πωλήσεις και χωρις επιδότηση

Στα υπόλοιπα συμφωνούμε , αλλά σε αυτό όχι. Ίσως σε κάποια άλλη χώρα να το σκέφτονται, στην Ελλάδα τα πράγματα με τα προγράμματα επιδοτήσεων είναι πολύ πιο απλά.

Χονδρικά τα παρακάτω:
                    Εκδίδεται μία Ευρωπαϊκή Οδηγία περί μείωσης ρύπων , τη διαβάζουμε εδώ, πριμοδοτούμε ηλεκτρικά, κάνουμε (μάλλον την παιρνουμε κόπι παστε από ξένους) τη φόρμουλα υπολογισμών πόσους ρύπους γλυτώσαμε (για το λόγο αυτό επιδοτείται έξτρα η απόσυρση) , πιάσαμε στόχο; Αν ναι, κάνουμε την έκθεση μας προς την ΕΕ και πάμε παρακάτω.

Κανείς στο Υπουργείο δε σκέφτεται το μέλλον και την εξοικείωση με την ηλεκτροκίνηση. Θέλουν ένα πρόγραμμα , εύκολο , που θα πιάσει γρήγορα το στόχο. Φαντάσου να έπρεπε να ελέγχουν τις (πολλές) χιλιάδες των επιδοτήσεων αν έμπαιναν μέσα και τα υβριδικά. Δε θα τέλειωναν ποτέ. Μετά μπαίνουν στη μέση θέματα κοινωνικής πολιτικής και εξυπηρέτησης εμπόρων. Αυτό είναι η όλη ιστορία.

Στην απόσυρση ( και όχι επιδότηση με χρήματα) θερμικών τα πράγματα συνήθως είναι με κόψιμο των φόρων και όχι με επιδότηση με χρήματα (διαφορετική διαδικασία).

Για αυτό το λόγο θα υπάρχει για καιρό ΚΗ, και για το λόγο ότι η συνεισφορά μας στο ευρωπαϊκό ισοζύγιο είναι μικρό , θα είναι χαμηλό και το κεφάλαιο που θα δεσμεύεται ετησίως από το Πράσινο Ταμείο.

cirus 1 Reply Last reply Reply Quote 3
                    • S
                      shumakos last edited by

To ότι τα ηλεκτρικά είναι ακριβά και έχουν μεγάλα μειονεκτήματα έναντι θερμικών και υβριδικών γιατί πρέπει να ενδιαφέρει την Ελληνική πολιτεία; Έχουμε κάποια εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία που πρέπει να αβαντάρουμε τις πωλήσεις της; Γιατί να είναι αυτό επιχείρημα; Η δυτική Ευρώπη, ή ακόμη και η Τουρκία όπου τρώνε Τούρκοι εργάτες ψωμί στα εργοστάσια των δυτικών το καταλαβαίνω να το κάνει. Εμείς γιατί; Αν κάποιος αντί για BMW i πάρει Tesla, ή αντί για Tesla πάρει BYD ή αντί για BYD πάρει Inster θα αλλάξει κάτι; Έχει πολύ σοβαρότερα προβλήματα η Ελλάδα στα οποία πρέπει να πέσει σκέψη (στεγαστικό) ή και χρήμα (δημογραφικό) από το να ασχολούμαστε με το αν κάποιος που έχει ήδη το χρήμα για νέο αυτοκίνητο (με ζόρι ή όχι είναι αδιάφορο εφόσον μπήκε στην έκθεση να ψωνίσει), μπορεί να αγοράσει κάτι λίγο πιο καλό.

1 Reply Last reply Reply Quote 2
                      • cirus
                        cirus @civil357 last edited by

@civil357 said in Αγορά ηλεκτρικού με επιδότηση - Κινούμαι ηλεκτρικά ΚΗ 1, 2, 3:

Τα ηλεκτρικα τα επιδοτει γιατι ακομα ειναι ακριβα και εχουν μεγαλα μειονεκτηματα (κακο δικτυο, θελει χωρο με φορτιστη σπίτι) οποτε εχουν μειωνεκτημα σε πώληση εναντι των υβριδικων που τα προτιμουν και πάνε καλά σε πωλήσεις και χωρις επιδότηση

Στα υπόλοιπα συμφωνούμε , αλλά σε αυτό όχι. Ίσως σε κάποια άλλη χώρα να το σκέφτονται, στην Ελλάδα τα πράγματα με τα προγράμματα επιδοτήσεων είναι πολύ πιο απλά.

Χονδρικά τα παρακάτω:
                        Εκδίδεται μία Ευρωπαϊκή Οδηγία περί μείωσης ρύπων , τη διαβάζουμε εδώ, πριμοδοτούμε ηλεκτρικά, κάνουμε (μάλλον την παιρνουμε κόπι παστε από ξένους) τη φόρμουλα υπολογισμών πόσους ρύπους γλυτώσαμε (για το λόγο αυτό επιδοτείται έξτρα η απόσυρση) , πιάσαμε στόχο; Αν ναι, κάνουμε την έκθεση μας προς την ΕΕ και πάμε παρακάτω.

Κανείς στο Υπουργείο δε σκέφτεται το μέλλον και την εξοικείωση με την ηλεκτροκίνηση. Θέλουν ένα πρόγραμμα , εύκολο , που θα πιάσει γρήγορα το στόχο. Φαντάσου να έπρεπε να ελέγχουν τις (πολλές) χιλιάδες των επιδοτήσεων αν έμπαιναν μέσα και τα υβριδικά. Δε θα τέλειωναν ποτέ. Μετά μπαίνουν στη μέση θέματα κοινωνικής πολιτικής και εξυπηρέτησης εμπόρων. Αυτό είναι η όλη ιστορία.

Στην απόσυρση ( και όχι επιδότηση με χρήματα) θερμικών τα πράγματα συνήθως είναι με κόψιμο των φόρων και όχι με επιδότηση με χρήματα (διαφορετική διαδικασία).

Για αυτό το λόγο θα υπάρχει για καιρό ΚΗ, και για το λόγο ότι η συνεισφορά μας στο ευρωπαϊκό ισοζύγιο είναι μικρό , θα είναι χαμηλό και το κεφάλαιο που θα δεσμεύεται ετησίως από το Πράσινο Ταμείο.

οκ το δέχομαι αυτό, μπορει να ειναι οπως το λες

Cirus the virus

• D
                          dg79 last edited by

Διορθώσετε με αν κάνω λάθος:
                          Ξοδεύτηκαν 133 εκ από το πράσινο ταμείο τη τελευταία πενταετία.
                          Τη περίοδο αυτή σύμφωνα με το evstats ταξινομήθηκαν 30.000 ηλεκτρικα.
                          Αν η μέση τιμή πώλησης ενός ηλεκτρικού είναι 30Κ ας πούμε, δημιουργήθηκε από το πουθενά ένας τζίρος 900 εκ, από τον οποίο το κράτος πήρε έσοδα (ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος από τους προμηθευτές, πινακίδες και άλλα τέλη)
                          Άρα όχι μόνο δε σπαταληθηκαν χρήματα, αλλά βρήκε έσοδα για να μοιράσει επιδόματα

S S 2 Replies Last reply Reply Quote 2
                          • J
                            jammamon last edited by

Οι αντιπροσωποι να δεις εσοδα.

1 Reply Last reply Reply Quote 1
                            • S
                              sette @dg79 last edited by

Αν η μέση τιμή πώλησης ενός ηλεκτρικού είναι 30Κ ας πούμε, δημιουργήθηκε από το πουθενά ένας τζίρος 900 εκ, από τον οποίο το κράτος πήρε έσοδα (ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος από τους προμηθευτές, πινακίδες και άλλα τέλη)
                              Άρα όχι μόνο δε σπαταληθηκαν χρήματα, αλλά βρήκε έσοδα για να μοιράσει επιδόματα

Προφανώς και δεν πήραν όλα τα ηλεκτρικά που ταξινομήθηκαν επιδότηση. Έστω όμως ότι ήταν 25000. Αν αντί αυτών, πωλούνταν 44000 γενικά χαμηλών ρύπων οχήματα (μαζί και ηλεκτρικά) με την ίδια επιδότηση επιμεριζόμενη στα 3k/όχημα (με εισοδηματικά κριτήρια, αποτύπωμα co2 και ενταγμένα σε πρόγραμμα απόσυρσης), το κράτος δεν θα εισέπραττε περισσότερα χρήματα; Αυτοί που αγόρασαν άλλωστε πολύ μεγάλης αξίας ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θα τα αγόραζαν και χωρίς επιδότηση... Αυτός που δεν αγόρασε γιατί ήταν οριακά και άρχισε να βλέπει τις τιμές να εκτοξεύονται από το '21, θα μπορούσε να αγοράσει. 3k επιδότηση σε αυτοκίνητο αξίας πχ 20k, είναι πολύ μεγάλη διευκόλυνση. Από αυτές τις πωλήσεις, το κράτος θα κέρδιζε άμεσα τους γελοίους φόρους του (τέλη ταξινόμησης) και θα έχανε μακροπρόθεσμα από τέλη κυκλοφορίας και κατανάλωση καυσίμων (άρα μείωση του ποσού που εισπράττει από φόρους στα καύσιμα). Με τέτοια πολιτική όμως, θα είχε πραγματικά βελτιώσει τον ηλικιακό μέσο όρο οχημάτων, και θα είχε δώσει την ευκαιρία σε αρκετό κόσμο να έχει περισσότερα χρήματα να διαθέσει προς κατανάλωση κάθε μήνα αντί να τα πληρώνει σε βενζίνες, συνεργεία και τέλη...

D 1 Reply Last reply Reply Quote 1
                              • D
                                dettol @sette last edited by

Αυτοί που αγόρασαν άλλωστε πολύ μεγάλης αξίας ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θα τα αγόραζαν και χωρίς επιδότηση

δεν ισχυει αυτο. Σκεφτεσαι ασπρο - μαυρο ενω υπαρχουν απειρες ενδιαμεσες θεσεις. Η αγορα δεν ειναι μονο hyundai i10 ή rolls royce και αντιστοιχα αγοραστες με εισοδημα 10.000 ευρω τον χρονο ή 1.000.000
                                Οταν το ΚΗ ηταν 8-9000, μπηκε αρκετος κοσμος στο τριπακι να αγορασει ηλεκτρικο οχημα, που δεν το ειχε στο προγραμμα.

S 1 Reply Last reply Reply Quote 2
                                • A d P
                                  A d P moderator @dg79 last edited by

η επιδοτηση επρεπε να ειναι κατευθειαν στην αντιπροσωπεία και οχι να κανω ενα καρο χαρτια να πληρωνω ολο το ποσο και να το παίρνω μετα από 6-8 μηνες.

Έτσι ήταν νομίζω το πρώτο εξοικονομώ κατ οίκον.
                                  Όμως με αυτό το τρόπο είχαν φεσωθεί οι προμηθευτές τρελά ποσά, περίμεναν μήνες να πληρωθούν, οικονομικός στραγγαλισμός. Δυστυχώς ο ρυθμός που πληρώνονται αυτά τα προγράμματα είναι πολύ αργός. Φαντάσου πχ ο Σφακιανάκης με τα BYD πόσο χρήμα έπρεπε να είχε στην άκρη για να καλύψει όλες τις πωλήσεις.
                                  Από τότε και για το εξοικονομώ κατ οίκον, για ηλιακούς και για ηλεκτρικά ότι πρόγραμμα βγήκε, άλλαξαν οι όροι και έπρεπε να έχεις στην άκρη καβάτζα αν ήθελες να ασχοληθείς με επιδοτήσεις.

Δεν χρειάζεται να καλύψει τίποτα ο πωλητής, αν θέλουν, αφαιρούν το ποσό της επιδότησης από το ΦΠΑ και τελείωσε η ιστορία 😉.
                                  Όταν έδιναν μέχρι 9000€ επιδότηση, ουσιαστικά μέρος του ΦΠΑ, που είχες πληρώσει, σου επέστρεφε 😉😁

I EAT MILF AND COOKIES

1 Reply Last reply Reply Quote 2
                                  • S
                                    sette @dettol last edited by sette

@dettol said in Αγορά ηλεκτρικού με επιδότηση - Κινούμαι ηλεκτρικά ΚΗ 1, 2, 3:

Αυτοί που αγόρασαν άλλωστε πολύ μεγάλης αξίας ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θα τα αγόραζαν και χωρίς επιδότηση

δεν ισχυει αυτο. Σκεφτεσαι ασπρο - μαυρο ενω υπαρχουν απειρες ενδιαμεσες θεσεις. Η αγορα δεν ειναι μονο hyundai i10 ή rolls royce και αντιστοιχα αγοραστες με εισοδημα 10.000 ευρω τον χρονο ή 1.000.000
                                    Οταν το ΚΗ ηταν 8-9000, μπηκε αρκετος κοσμος στο τριπακι να αγορασει ηλεκτρικο οχημα, που δεν το ειχε στο προγραμμα.

Στα 44k οχήματα που υπολόγισα, περιλαμβάνονται ηλεκτρικά. Απλά με εισοδηματικά κριτήρια, αξία αυτοκινήτου κλπ, δεν θα επωφελούνταν τα 'πολυτελή'. Δεν θα έβαζα και τα κλάματα αν δεν έπαιρνε κάποιος επιδότηση για αυτοκίνητο πχ κάτω των 30k ΛΤΠΦ. Κάποιοι από αυτούς, θα έπαιρναν όπως και να έχει. Κάποιοι άλλοι, θα πήγαιναν σε οικονομικότερη λύση. Σκοπός του προγράμματος θα έπρεπε να είναι η βελτίωση του Μ.Ο. των οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους. Αυτό μπορούσε να γίνει επιδοτώντας πολλά μεσαίας και χαμηλής αξίας σύγχρονης τεχνολογίας αυτοκίνητα ή επιδοτώντας τους πάντες χωρίς έλεγχο μόνο για ηλεκτρικά, όπως και έγινε. Στη δεύτερη περίπτωση, αναμενόμενο ήταν να ωφεληθούν πολλοί που δεν είχαν ανάγκη και να χάσουν την ευκαιρία αυτοί που δυσκολεύονται. Γιατί μη ξεχνάμε, ότι στο KH1 (μέγιστη 9k ή 11k;), ένας που αγόρασε αυτοκίνητο 40k, έπρεπε να έχει τα 40k εξαρχής (μετρητά+δάνειο) και να περιμένει μετά να πάρει την επιδότηση...

• D
                                      dettol @sette last edited by

Στα 44k οχήματα που υπολόγισα, περιλαμβάνονται ηλεκτρικά. Απλά με εισοδηματικά κριτήρια, αξία αυτοκινήτου κλπ, δεν θα επωφελούνταν τα 'πολυτελή'. Δεν θα έβαζα και τα κλάματα αν δεν έπαιρνε κάποιος επιδότηση για αυτοκίνητο πχ κάτω των 30k ΛΤΠΦ. Κάποιοι από αυτούς, θα έπαιρναν όπως και να έχει. Κάποιοι άλλοι, θα πήγαιναν σε οικονομικότερη λύση. Σκοπός του προγράμματος θα έπρεπε να είναι η βελτίωση του Μ.Ο. των οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους. Αυτό μπορούσε να γίνει επιδοτώντας πολλά μεσαίας και χαμηλής αξίας σύγχρονης τεχνολογίας αυτοκίνητα ή επιδοτώντας τους πάντες χωρίς έλεγχο μόνο για ηλεκτρικά, όπως και έγινε. Στη δεύτερη περίπτωση, αναμενόμενο ήταν να ωφεληθούν πολλοί που δεν είχαν ανάγκη και να χάσουν την ευκαιρία αυτοί που δυσκολεύονται. Γιατί μη ξεχνάμε, ότι στο KH1 (μέγιστη 9k ή 11k;), ένας που αγόρασε αυτοκίνητο 40k, έπρεπε να έχει τα 40k εξαρχής (μετρητά+δάνειο) και να περιμένει μετά να πάρει την επιδότηση...

• ωραια ολα αυτα αλλα δεν ειναι "κινουμαι ηλεκτρικα", ειναι κατι τελειως διαφορετικο.
                                      • Σε ολα τα ΚΗ επρεπε να εχεις τα χρηματα (ειτε κασερι ειτε δανειο) για να αγορασεις.
                                      • K
                                        kapelis last edited by

Στις EV για επιχειρήσεις, έχουν μείνει μόνο 1,000 ευρώ. Οι εταιρείες leasing ήδη λένε στην Κυβέρνηση, κάντε κάτι.

• D
                                          dg79 @dettol last edited by

• ωραια ολα αυτα αλλα δεν ειναι "κινουμαι ηλεκτρικα", ειναι κατι τελειως διαφορετικο.

Ακριβώς.
                                          Και αντιγράφω από το ΦΕΚ του κινούμαι ηλεκτρικά γ' κύκλος (φαντάζομαι περίπου τα ίδια θα λένε και οι προηγούμενοι κύκλοι) :

Άρθρο 3
                                          Στόχος της Δράσης
                                          Σκοπός της Δράσης «ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ - Γ’ Κύκλος» είναι η προώθηση της ηλεκτροκίνησης και της περαιτέρω διείσδυσης ηλεκτρικών οχημάτων στο στόλο οχημάτων που κυκλοφορούν εντός της ελληνικής επικράτειας, ως παράγοντα που θα συντελέσει στη μείωση των εκπομπών ρύπων, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Η Δράση επιδότησης «ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ - Γ’ Κύκλος» αποτελεί μέρος των δράσεων, μέτρων και κινήτρων τα οποία περιλαμβάνονται στο σχετικό νόμο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Αντικείμενο της παρούσας δράσης είναι η χορήγηση «οικολογικού bonus». Αυτό θα αποδίδεται με την μορφή επιδότησης αγοράς ή χρονομίσθωσης αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων με ταυτόχρονη προαιρετική αλλά και επιδοτούμενη απόσυρση παλαιών οχημάτων.
                                          Οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος είναι:
                                          α) Η ανανέωση του στόλου των οχημάτων ιδιωτικής χρήσης,
                                          β) Η ανανέωση του στόλου ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων, και
                                          γ) Η ανάπτυξη «έξυπνων» υποδομών επαναφόρτισης Η/Ο ιδιωτικής χρήσης.

Οπότε ο κύριος στόχος μπορούμε να πούμε ότι έχει επιτευχθεί και οι επιμέρους στόχοι εν μέρει.
                                          Όπως έγραψε πιο πάνω ο civil357, υπάρχει μια οδηγία από ΕΕ. Το κράτος βρήκε πόρους, έτρεξε μια δράση, η οποία επιπλέον της επίτευξης του στόχου, έφερε και χρήμα στα ταμεία.

S 1 Reply Last reply Reply Quote 2
                                          • S
                                            shumakos @dg79 last edited by

Από την Ελλάδα λοιπόν έφυγε 1 δις (133εκ από το πράσινο ταμείο + 900 εκ από την τσέπη των πολιτών της) και πήρε πίσω περί τα 200-220 εκ υπό μορφή φόρων στα ταμεία του. Χάθηκαν δηλαδή ψιλά-χοντρά 800 εκ. Δεν το λες και εξαιρετικό deal. Όταν έχεις δημοσιονομικό πρόβλημα (που ακόμη έχουμε, μην κοροϊδευόμαστε) προστατεύεις τις εξαγωγές σου και προσπαθείς να προστατευτείς από τις εισαγωγές. Δεν επιδοτείς τις εισαγωγές. Απλά μαθηματικά είναι.

D 1 Reply Last reply Reply Quote 2
                                            • First post
                                              Last post
                                            • 1
                                            • 2
                                            • 9
                                            • 10
                                            • 11
                                            • 12
                                            • 13
                                            • 11 / 13
                                            • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ