-
@criuser said in Στα άρματα στ' άρματα εμπρός στον αγώνα:
Οταν η ιστορία σου είναι το Μάλτα γιοκ, έχεις αντικειμενικές δυσκολίες να ανταποδώσεις...
Οταν το 1974 μόνος σου βούλιαξες 1 αντιτορπιλλικό σου και έστειλες για πέταμα άλλα 2, επειδή υπήρχε κάπου κοντά ένα αρματαγωγό του αντιπάλου, τι ελπίδες να έχεις ?
Ξέχασες το Muavenet που έφαγε δύο πυραυλάκια σε άσκηση…
-
Aμερικανοι τα εριξαν αυτα
-
Είδατε τις αλλαγές στη βαθμολογική εξέλιξη των αποφοίτων της ΣΜΥ? Ταβάνι Ανθυπασπιστής .
Άποψη μου πολύ σωστό αλλά..... Το κράτος μας δεν έχει συνέπεια....... άδικο για τους αποφοίτους και όσους σπουδάζουν αυτή τη στιγμή. -
Είχα δει πριν κάποια χρόνια σε ένα άρθρο σε ένα σάιτ τις αντιστοιχίες των βαθμών στις χώρες του ΝΑΤΟ.
https://mpsotc.army.gr/wp-content/uploads/2022/06/NATO-RANKS-BOOKLET.pdf
Εκεί είδα ότι σχεδόν σε όλες τις άλλες χώρες οι υπαξιωματικοί είχαν πολλούς βαθμούς και δεν γίνονταν αξιωματικοί.
Εδώ λένε ότι λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, δεν μπορούν στα 15 χρόνια να γίνονται ανθυπασπιστές και μετά αξιωματικοί και να φεύγουν από τις μονάδες και τις θέσεις τους για τις οποίες έχουν εκπαιδευτεί.
Πάντως οι αλλαγές δεν αφορούν αυτούς που ήδη υπηρετούν, ή αυτούς που είναι τώρα στις σχολές υπαξιωματικών, αλλά τους επόμενους.
Οσοι ειδικώτεροι θέλουν μπορούν να μας μιλήσουν αναλυτικότερα.
-
Είναι πολύ πιο σύνθετο από μια απλή αναφορά στη βαθμολογική εξέλιξη. Η σημαντικότερη διαφορά με το εξωτερικό είναι πως εκεί οι υπαξιωματικοί είναι decisions makers, εδώ είναι coffee makers. Έβλεπες πχ δίπλα στο όνομα του διοικητή της βάσης και το όνομα του αρχαιότερου υπαξιωματικού ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την διοικητική μέριμνα και το προσωπικό της βάσης. Εκεί υπάρχει πλήρης εξειδίκευση και ουσιαστικά ασχολούνται με συγκεκριμένα καθήκοντα σε όλη τους την καριέρα. Εδώ το ακριβώς αντίθετο, πρέπει να είσαι λίγο από όλα. Εκεί υπάρχει συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο που υποχρεωτικά ακολουθείται πιστά, εδώ δεν ξέρεις τι σε ξημερώνει. Επίσης σημαντικό πρόβλημα θα είναι πως πρέπει να αλλάξουν σχεδόν όλες οι πάγιες διαταγές, ειδικά αυτές που αφορούν την διάθεση του προσωπικού. Επίσης το νέο καθεστώς θα πρέπει να συνοδεύεται από πλήρη αναμόρφωση του μισθολογικού καθεστώτος γιατί θα βλέπεις πχ Λοχαγό με 15 χρόνια υπηρεσίας να παίρνει περισσότερα από ανθυπασπιστή με 35 χρόνια.
-
@criuser said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #3:
Είχα δει πριν κάποια χρόνια σε ένα άρθρο σε ένα σάιτ τις αντιστοιχίες των βαθμών στις χώρες του ΝΑΤΟ.
Εκεί είδα ότι σχεδόν σε όλες τις άλλες χώρες οι υπαξιωματικοί είχαν πολλούς βαθμούς και δεν γίνονταν αξιωματικοί.
Εδώ λένε ότι λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, δεν μπορούν στα 15 χρόνια να γίνονται ανθυπασπιστές και μετά αξιωματικοί και να φεύγουν από τις μονάδες και τις θέσεις τους για τις οποίες έχουν εκπαιδευτεί.
Πάντως οι αλλαγές δεν αφορούν αυτούς που ήδη υπηρετούν, ή αυτούς που είναι τώρα στις σχολές υπαξιωματικών, αλλά τους επόμενους.
Εντάξει πολύ σωστό να μην αφορά αναδρομικά.
Επειδή έκανα μεγάλο μέρος της θητείας μου σε γραφείο σε λόχο διοικήσεως στη ΣΜΥ έχω μια χ άποψη.....
Αρχικά δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται μέσα στην πόλη.... Η ΣΜΥ θα έπρεπε να βρίσκεται είτε στην Πίνδο είτε ακόμη καλύτερα σε κάποιο μεγάλο νησί έξω από αστικό ιστό. Οι απόφοιτοι της ΣΜΥ πρέπει να είναι ικανοί να πολεμήσουν διοικούντες στρατιώτες ταυτόχρονα. Όχι να κοιτάνε πως να πάρουν βαθμούς.
Έχουν γίνει σαν κολέγιο, εμφάνιση-στολες μόνο σε μάχιμο στέλεχος δεν παραπέμπουν, ασχολούνται με τον καθωσπρεπισμό και με το να μην βγει εκτός ο ΔΜΣ. Πάνε 1-2 φορές το χρόνο εκτός όπου όντως περνάνε δύσκολα και αυτό είναι όλο. Όλο το άλλο είναι μια υποκρισία.
Φυσικά ο πόλεμος δεν είναι εμφάνιση αλλά ο λόχος μας οπτικά φαίνονταν ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ πιο μάχιμος από τους σπουδαστές.
Εν ολίγοις για να μην ζαλίζω η ΣΜΥ έπρεπε να βγάζει επαγγελματίες στρατιώτες με ικανότητες διοίκησης μικρών τμημάτων και χειρισμού εξοπλισμού υψηλής αξίας ή εξειδίκευσης. Τι κάνει σήμερα? Έγινε κολέγιο για να δικαιολογήσει την βαθμολογική εξέλιξη.
Ειδικά κάτι ταγματάρχες από ΣΜΥ ήταν ότι χειρότερο ..... λίγες οι θετικές εξαιρέσεις . Η Ευελπίδων βγάζει ικανότατους αξιωματικούς που γνωρίζουν τι συμβαίνει γύρω τους και γνωρίζουν πως να διοικήσουν ανθρώπους....... -
@w202-amg said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #3:
Επειδή έκανα μεγάλο μέρος της θητείας μου σε γραφείο σε λόχο διοικήσεως στη ΣΜΥ έχω μια χ άποψη.....
Αρχικά δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται μέσα στην πόλη.... Η ΣΜΥ θα έπρεπε να βρίσκεται είτε στην Πίνδο είτε ακόμη καλύτερα σε κάποιο μεγάλο νησί έξω από αστικό ιστό. Οι απόφοιτοι της ΣΜΥ πρέπει να είναι ικανοί να πολεμήσουν διοικούντες στρατιώτες ταυτόχρονα. Όχι να κοιτάνε πως να πάρουν βαθμούς.
Έχουν γίνει σαν κολέγιο, εμφάνιση-στολες μόνο σε μάχιμο στέλεχος δεν παραπέμπουν, ασχολούνται με τον καθωσπρεπισμό και με το να μην βγει εκτός ο ΔΜΣ. Πάνε 1-2 φορές το χρόνο εκτός όπου όντως περνάνε δύσκολα και αυτό είναι όλο. Όλο το άλλο είναι μια υποκρισία.
Φυσικά ο πόλεμος δεν είναι εμφάνιση αλλά ο λόχος μας οπτικά φαίνονταν ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ πιο μάχιμος από τους σπουδαστές.
Εν ολίγοις για να μην ζαλίζω η ΣΜΥ έπρεπε να βγάζει επαγγελματίες στρατιώτες με ικανότητες διοίκησης μικρών τμημάτων και χειρισμού εξοπλισμού υψηλής αξίας ή εξειδίκευσης. Τι κάνει σήμερα? Έγινε κολέγιο για να δικαιολογήσει την βαθμολογική εξέλιξη.
Ειδικά κάτι ταγματάρχες από ΣΜΥ ήταν ότι χειρότερο ..... λίγες οι θετικές εξαιρέσεις . Η Ευελπίδων βγάζει ικανότατους αξιωματικούς που γνωρίζουν τι συμβαίνει γύρω τους και γνωρίζουν πως να διοικήσουν ανθρώπους.......Διαφωνώ ριζικά και κάθετα…η ΣΜΥ έβγαζε πάντα μικρούς ηγήτορες, απλά από την στιγμή που έγινε τριετής η φοίτηση δόθηκε περισσότερη βαρύτητα στην ακαδημαϊκή επιμόρφωση. Σκέψου το αλλιώς, πόσες βολές/πορείες/σκηνάκια να κάνεις σε τρία χρόνια?
-
@kkostask said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #3:
Ειδικά κάτι ταγματάρχες από ΣΜΥ ήταν ότι χειρότερο ..... λίγες οι θετικές εξαιρέσεις . Η Ευελπίδων βγάζει ικανότατους αξιωματικούς που γνωρίζουν τι συμβαίνει γύρω τους και γνωρίζουν πως να διοικήσουν ανθρώπους.......Διαφωνώ ριζικά και κάθετα…η ΣΜΥ έβγαζε πάντα μικρούς ηγήτορες, απλά από την στιγμή που έγινε τριετής η φοίτηση δόθηκε περισσότερη βαρύτητα στην ακαδημαϊκή επιμόρφωση. Σκέψου το αλλιώς, πόσες βολές/πορείες/σκηνάκια να κάνεις σε τρία χρόνια?
Δεν αντιλέγω για αυτό έγινε και 3της. Από τη στιγμή που τόσα χρόνια διοικούσαν δεν γίνεται να είναι 2ετης.
Εγώ πάντως δεν ένιωσα ποτέ πως πέραν 3-4 αντρών στην κάθε τους τάξη θα μπορούσαν να πολεμήσουν και να κρατήσουν ας πούμε τον δικό μας λόχο χλεχλεδων μαζί τους.
Είχαμε και κάποια συναναστροφή..... ήταν καλά παιδάκια που πρόσεχαν πως να μιλήσουν και πως να σταθούν.
Εγώ θα ήθελα χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής, πειθαρχία μεν αλλά γομάρια με τσαμπουκά και όχι καλά παιδάκια σαν εμένα που έκαναν μόνο για διοίκηση. -
Έχει παραγίνει κολλέγιο, αυτό είναι γεγονός. Είναι η γενικότερη άνοδος του επιπέδου ευζωίας που βλέπουμε παντού. Αν τους έκαναν τα μισά από αυτά που έκαναν σε μας καθημερινά όλοι θα παραιτούνταν επιτόπου. Οι βάσεις εισαγωγής όμως είναι ήδη πολύ χαμηλές, σε λίγο θα καταντήσει σαν το μαθηματικό Σάμου.
-
Ετοιμοπολεμος και πατριωτης .
Ωραιο πραμα τα παιδια των αλλων στην πρωτη γραμμη .
ρε υπαρχει κανεις αλεξιπτωτιστης εδω μεσα ;
Γιωταδες . -
@otso said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #3:
Γιωταδες .Οχι. Αλλά έχουμε πολλούς που πέφτουν από τα σύννεφα...
Χωρίς αλεξίπτωτο εννοείται...
-
Γιωταδες .Οχι. Αλλά έχουμε πολλούς που πέφτουν από τα σύννεφα...
Χωρίς αλεξίπτωτο εννοείται...
ΕΣΥ θες το τριπλο που κατεβαινουν οι στρακαστρουκες της NASA
-
Γιωταδες .Χαχαχαχχαχαχα
πρέπει να μείνουν κάποιοι ικανοί πίσω για να διοικήσουν
-
θα πρέπει να συνοδεύεται από πλήρη αναμόρφωση του μισθολογικού καθεστώτος γιατί θα βλέπεις πχ Λοχαγό με 15 χρόνια υπηρεσίας να παίρνει περισσότερα από ανθυπασπιστή με 35 χρόνια.
Σε αυτό δεν συμφωνώ. Ο μισθός πάντα έχει σχέση με την θέση, όχι με τη προϋπηρεσία. Παντού (ειδικά στον ιδιωτικό τομέα) συμβαίνει αυτό. Για παράδειγμα μπορεί να έχεις δντη καταστήματος σε τράπεζα που έχει πολύ μεγαλύτερο μισθό από τον ταμία και ας έχει την μισή προϋπηρεσία. Ο μισθός έχει σχέση με την ευθύνη (κυρίως) και μετά και με άλλες παραμέτρους.
-
@fanis75 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #3:
θα πρέπει να συνοδεύεται από πλήρη αναμόρφωση του μισθολογικού καθεστώτος γιατί θα βλέπεις πχ Λοχαγό με 15 χρόνια υπηρεσίας να παίρνει περισσότερα από ανθυπασπιστή με 35 χρόνια.
Σε αυτό δεν συμφωνώ. Ο μισθός πάντα έχει σχέση με την θέση, όχι με τη προϋπηρεσία. Παντού (ειδικά στον ιδιωτικό τομέα) συμβαίνει αυτό. Για παράδειγμα μπορεί να έχεις δντη καταστήματος σε τράπεζα που έχει πολύ μεγαλύτερο μισθό από τον ταμία και ας έχει την μισή προϋπηρεσία. Ο μισθός έχει σχέση με την ευθύνη (κυρίως) και μετά και με άλλες παραμέτρους.
Ειδικά για της ΕΔ, κάνεις λάθος. Αν δεις μισθοδοσία θα δεις έναν μικρό βασικό και όλα τα άλλα είναι επιδόματα. Είναι αυτό που έγραψα για τα καθήκοντα και την εξειδίκευση. Έχω δει υπαξκό με πολύ περισσότερες ευθύνες και χρεωμένο υλικό από αξκό ΣΣΕ ο οποίος ήταν όλη μέρα αραχτός σε ένα γραφείο, αυτό σημαίνει ότι ο υπαξκός έπρεπε να παίρνει περισσότερα?
-
Ας βγάλουν τα μάτια τους μεταξύ τους μέσα στο στρατό, η θητεία να κοπεί και να πάρουν μονο μόνιμους. Οι νέοι δε χρωστάνε τίποτα. Ας κάνουν απλή εκπαίδευση ένα ΣΚ κάθε 5 χρόνια.
Πριν από 20+ χρονια που είχα πάει εγώ, στο κέντρο έκαναν σε φαντάρο πυροφάνι, μετά στον εβρο, έναν κακομοίρη που αδερφιζε λίγο και κάκιστα δεν του είχαν δώσει αναβολή τον γρονθοκοπησαν και πήγαν να τον βιάσουν, και ένας άλλος φανταρακος που δεν πειραζε κανέναν γρονθοκοπηθηκε από ένα μεθύστακα φαντάρο που ήταν χρήσιμος γιατί ήταν σιδεράς και δεν τον πείραζαν ενω έκανε διάφορα - του έσπασε την κάτω σιαγονα στα δύο... -
Να κοπεί η θητεία επειδή μερικοί στρατιώτες είναι κάφροι…οκ….
-
@johnny-0 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #3:
Ας βγάλουν τα μάτια τους μεταξύ τους μέσα στο στρατό, η θητεία να κοπεί και να πάρουν μονο μόνιμους. Οι νέοι δε χρωστάνε τίποτα. Ας κάνουν απλή εκπαίδευση ένα ΣΚ κάθε 5 χρόνια.
Πριν από 20+ χρονια που είχα πάει εγώ, στο κέντρο έκαναν σε φαντάρο πυροφάνι, μετά στον εβρο, έναν κακομοίρη που αδερφιζε λίγο και κάκιστα δεν του είχαν δώσει αναβολή τον γρονθοκοπησαν και πήγαν να τον βιάσουν, και ένας άλλος φανταρακος που δεν πειραζε κανέναν γρονθοκοπηθηκε από ένα μεθύστακα φαντάρο που ήταν χρήσιμος γιατί ήταν σιδεράς και δεν τον πείραζαν ενω έκανε διάφορα - του έσπασε την κάτω σιαγονα στα δύο...Τι να πω, στα δικα μου χρονια το 1989 στο κεντρο οταν ο μονιμος λοχιας μας ελεγε παρτε 20 ή 30 για κατι που ειχαμε κανει ή και για ψαρωμα ακομα, επεφτε μαζι μας και επερνε τις ιδιες και εκεινος.
-
@ilias-a said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #3:
@johnny-0 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #3:
Πριν από 20+ χρονια που είχα πάει εγώ, στο κέντρο έκαναν σε φαντάρο πυροφάνι, μετά στον εβρο, έναν κακομοίρη που αδερφιζε λίγο και κάκιστα δεν του είχαν δώσει αναβολή τον γρονθοκοπησαν και πήγαν να τον βιάσουν, και ένας άλλος φανταρακος που δεν πειραζε κανέναν γρονθοκοπηθηκε από ένα μεθύστακα φαντάρο που ήταν χρήσιμος γιατί ήταν σιδεράς και δεν τον πείραζαν ενω έκανε διάφορα - του έσπασε την κάτω σιαγονα στα δύο...Τι να πω, στα δικα μου χρονια το 1989 στο κεντρο οταν ο μονιμος λοχιας μας ελεγε παρτε 20 ή 30 για κατι που ειχαμε κανει ή και για ψαρωμα ακομα, επεφτε μαζι μας και επερνε τις ιδιες και εκεινος.
Και έτσι πρέπει…διοίκηση δια του παραδείγματος λέγεται.
-
Πλέον δεν νομίζω ότι υπάρχουν τέτοια πράγματα..... Ένα πορτοφόλι έκλεψε κάποιος και με τόσο κράξιμο που ρίχναμε και τόσες αναφορές επί δύο μέρες το πορτοφόλι γύρισε ξαφνικά κάτω από το μαξιλάρι. Ανάλογα περιστατικά σαν αυτά που λέει ο john πιστεύω θα επανέλθουν τα επόμενα χρόνια.......
Ξύλο παίζαμε και εμείς στο δημοτικό - γυμνάσιο..... Αν ο άλλος έπεφτε κάτω σταματούσαμε ή δεν πηγαίναμε όλοι μαζί εναντίον ενός.
Τελευταία φορά στο λύκειο έριξα μπουνιά και δεν έβαλα ούτε καν τη μισή μου δύναμη......
Βλέπεις σήμερα ξύλο μέχρι λιποθυμίας, μαχαίρια, ανωμαλίες κτλ.....
Οι καταστάσεις είναι πλέον άρρωστες. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι έχουμε πολλά να χάσουμε ενώ τα καθίκια τίποτα.
Υ.γ. πάντως πλέον τα πράγματα στο στρατό είναι διαφορετικά διοικητές -στελεχη δεν ανέχονται τα καλοπαιδα.
Προσωπικά τους έκανα συνώνυμο με τη σκοπιά. Συχνά δεν θέλει φωνές και τσακωμούς......ο τσαμπουκας ,η μαγκιά και ο κακος τους χαρακτήρας τσακίζεται απότομα στον στρατό με απλές διαδικασίες.
Περί Θητείας [#3]