-
@wantone said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
θα παει κανενας στους Coldplay την Κυριακη;
Αφού δεν θα έχει προβατίνα, γιατί να πάμε?

-
@kkostask said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
@wantone said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
θα παει κανενας στους Coldplay την Κυριακη;
Αφού δεν θα έχει προβατίνα, γιατί να πάμε?

ο Κουλης γιατι πηγαινει;
-
@yem said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
@criuser said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Ευτυχώς χαλαρώσατε.
Ήρθαν τα σουβλάκια...
Ωπα ωπα,τι εννουμε σουβλακια? ΕΜΦΥΛΙΟΣ



ΒΟΡΕΙΟΙ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΙ αααχαχαχαχα -
@alex-mix said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
@yem said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
@criuser said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Ευτυχώς χαλαρώσατε.
Ήρθαν τα σουβλάκια...
Ωπα ωπα,τι εννουμε σουβλακια? ΕΜΦΥΛΙΟΣ



ΒΟΡΕΙΟΙ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΙ αααχαχαχαχαΕσύ ετοιμάσου...




-
@alex-mix said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
@yem said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
@criuser said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Ευτυχώς χαλαρώσατε.
Ήρθαν τα σουβλάκια...
Ωπα ωπα,τι εννουμε σουβλακια? ΕΜΦΥΛΙΟΣ



ΒΟΡΕΙΟΙ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΙ αααχαχαχαχα
Εσείς εννοείτε τα πιτόγυρα;
-
@piliourits said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
@alex-mix said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
@yem said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
@criuser said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Ευτυχώς χαλαρώσατε.
Ήρθαν τα σουβλάκια...
Ωπα ωπα,τι εννουμε σουβλακια? ΕΜΦΥΛΙΟΣ



ΒΟΡΕΙΟΙ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΙ αααχαχαχαχα
Εσείς εννοείτε τα πιτόγυρα;
Οχι βεβαια.Πιτογυρο ειναι πιτογυρο,σουβλακι ειναι το καλαμακι



-
-
Ωραία όλα αυτά, αλλά νομίζω πρέπει να είναι πολύ παλαιοτερο έδεσμα, αν δεν είναι αρχαίο και παγκόσμιο, το να μπαίνουν κομμάτια κρέας σε ένα ξυλάκι κάποιου είδους.
Όταν άκουσα πρώτη φορά με τα αυτιά μου τη μπροστινή στην Αθήνα να παραγγέλνει "ένα σουβλάκι με γύρο" δεν ήξερα αν ήταν αυτή προβληματική ή όλη η μεγαλούπολη...
Στο Βόλο πίτες ήρθαν γύρω στο 90 ή αργότερα. Έφτιαχναν μέχρι τότε πολλά μαγαζιά, νόστιμο σουβλάκι σε ψωμάκι "βαρκούλα", μισό καψαλισμένο στρόγγυλο ψωμάκι με λίγο ντομάτα κρεμμύδι αλατοπίπερο και πάπρικα, θέλαμε 3-4 να χορτασουμε, δεν θυμάμαι αν έβαζαν πατάτες.
Και σε όλη τη Θεσσαλία από πάντα έκαναν "σουΦλάκ'ι" χοιρινό σκέτο, με μια φέτα ψωμάκι, νομίζω το λέγανε τότε "Λιβαδιάς" κι είχε ξεκινήσει απ τους σταθμούς των ωτομοτρις...
Η μόδα του γύρου και τα μεγάλα πιτόγυρα, ήρθαν αργότερα εδώ, νομίζω απ τη Θεσσαλονίκη, μέσω Λάρισας, όπως οι περισσότερες μόδες φαγητού και καφέ (νες που χτυπουσε ο πελάτης με το κουταλάκι, φραπογαλα κλπ) -
@wantone said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
θα παει κανενας στους Coldplay την Κυριακη;
Προτιμώ να ακούσω ομιλία του Κουτσούμπα (για να μουτζώνω το μόνιτορ) παρά να σπαταλήσω χρόνο σε ένα από τα πιο βαρετά γκρουπ της 30ετίας.
Μουσική, για γραβατωμένους «μοντέρνους» μέσα σε suv. -
@bassstarlet said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
@wantone said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
θα παει κανενας στους Coldplay την Κυριακη;
Προτιμώ να ακούσω ομιλία του Κουτσούμπα (για να μουτζώνω το μόνιτορ) παρά να σπαταλήσω χρόνο σε ένα από τα πιο βαρετά γκρουπ της 30ετίας.
Μουσική, για γραβατωμένους «μοντέρνους» μέσα σε suv.100000 ατομα παντως δεν συμφωνουν μαζι σου
-
Δεν με ενδιαφέρει!
-
Λογικά ούτε και αυτοί ενδιαφέρονται για σένα!
Ωραία μουσική έχουν! Μια χαρά είναι!
-
@piliourits said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Ωραία όλα αυτά, αλλά νομίζω πρέπει να είναι πολύ παλαιοτερο έδεσμα, αν δεν είναι αρχαίο και παγκόσμιο, το να μπαίνουν κομμάτια κρέας σε ένα ξυλάκι κάποιου είδους.
Όταν άκουσα πρώτη φορά με τα αυτιά μου τη μπροστινή στην Αθήνα να παραγγέλνει "ένα σουβλάκι με γύρο" δεν ήξερα αν ήταν αυτή προβληματική ή όλη η μεγαλούπολη...
Στο Βόλο πίτες ήρθαν γύρω στο 90 ή αργότερα. Έφτιαχναν μέχρι τότε πολλά μαγαζιά, νόστιμο σουβλάκι σε ψωμάκι "βαρκούλα", μισό καψαλισμένο στρόγγυλο ψωμάκι με λίγο ντομάτα κρεμμύδι αλατοπίπερο και πάπρικα, θέλαμε 3-4 να χορτασουμε, δεν θυμάμαι αν έβαζαν πατάτες.
Και σε όλη τη Θεσσαλία από πάντα έκαναν "σουΦλάκ'ι" χοιρινό σκέτο, με μια φέτα ψωμάκι, νομίζω το λέγανε τότε "Λιβαδιάς" κι είχε ξεκινήσει απ τους σταθμούς των ωτομοτρις...
Η μόδα του γύρου και τα μεγάλα πιτόγυρα, ήρθαν αργότερα εδώ, νομίζω απ τη Θεσσαλονίκη, μέσω Λάρισας, όπως οι περισσότερες μόδες φαγητού και καφέ (νες που χτυπουσε ο πελάτης με το κουταλάκι, φραπογαλα κλπ)Το να βάζεις ένα κομμάτι κρέας σε μια σούβλα είναι προϊστορική συνταγή. Στα σύγχρονα χρόνια, οι Άραβες το έχουν εδώ και εκατονταετηρίδες (τα διάφορα kebabs). Στην Ελλάδα διαδόθηκε από τους πρόσφυγες, το ΄22, αν και υπήρχε σαν σουβλάκι (το κανονικό σουβλάκι, αυτό που οι Νότιοι λένε καλαμάκι). Ο γύρος όμως ήρθε με τους πρόσφυγες. Τώρα πως προέκυψε η γλωσσική διαφοροποίηση δεν γνωρίζω, καθώς οι ίδιοι πρόσφυγες πήγαν και στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη (ίσως στην Θεσσαλονίκη είχαμε περισσότερους Σμυρνιούς, από όπου έλκω κι εγώ την καταγωγή μου κατά τα 2/4, αντί για Πολίτες). Πάντως πάνω από την Λάρισα λέγεται σουβλάκι και από εκεί και κάτω καλαμάκι.
-
Το σουβλάκι στην Αρχαία Ελλάδα
Οι ρίζες του φθάνουν έως την αρχαιότητα. Οι πρώτες αναφορές στο σουβλάκι γίνονται στα βιβλία του Ομήρου και συγκεκριμένα στην Ιλιάδα.Το σουβλάκι τότε ήταν γνωστό με την ονομασία «οβελίσκος» (σ.σ από τη λέξη οβελός = σούβλα).
-
-
@realzeus said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
@piliourits said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Ωραία όλα αυτά, αλλά νομίζω πρέπει να είναι πολύ παλαιοτερο έδεσμα, αν δεν είναι αρχαίο και παγκόσμιο, το να μπαίνουν κομμάτια κρέας σε ένα ξυλάκι κάποιου είδους.
Όταν άκουσα πρώτη φορά με τα αυτιά μου τη μπροστινή στην Αθήνα να παραγγέλνει "ένα σουβλάκι με γύρο" δεν ήξερα αν ήταν αυτή προβληματική ή όλη η μεγαλούπολη...
Στο Βόλο πίτες ήρθαν γύρω στο 90 ή αργότερα. Έφτιαχναν μέχρι τότε πολλά μαγαζιά, νόστιμο σουβλάκι σε ψωμάκι "βαρκούλα", μισό καψαλισμένο στρόγγυλο ψωμάκι με λίγο ντομάτα κρεμμύδι αλατοπίπερο και πάπρικα, θέλαμε 3-4 να χορτασουμε, δεν θυμάμαι αν έβαζαν πατάτες.
Και σε όλη τη Θεσσαλία από πάντα έκαναν "σουΦλάκ'ι" χοιρινό σκέτο, με μια φέτα ψωμάκι, νομίζω το λέγανε τότε "Λιβαδιάς" κι είχε ξεκινήσει απ τους σταθμούς των ωτομοτρις...
Η μόδα του γύρου και τα μεγάλα πιτόγυρα, ήρθαν αργότερα εδώ, νομίζω απ τη Θεσσαλονίκη, μέσω Λάρισας, όπως οι περισσότερες μόδες φαγητού και καφέ (νες που χτυπουσε ο πελάτης με το κουταλάκι, φραπογαλα κλπ)Το να βάζεις ένα κομμάτι κρέας σε μια σούβλα είναι προϊστορική συνταγή. Στα σύγχρονα χρόνια, οι Άραβες το έχουν εδώ και εκατονταετηρίδες (τα διάφορα kebabs). Στην Ελλάδα διαδόθηκε από τους πρόσφυγες, το ΄22, αν και υπήρχε σαν σουβλάκι (το κανονικό σουβλάκι, αυτό που οι Νότιοι λένε καλαμάκι). Ο γύρος όμως ήρθε με τους πρόσφυγες. Τώρα πως προέκυψε η γλωσσική διαφοροποίηση δεν γνωρίζω, καθώς οι ίδιοι πρόσφυγες πήγαν και στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη (ίσως στην Θεσσαλονίκη είχαμε περισσότερους Σμυρνιούς, από όπου έλκω κι εγώ την καταγωγή μου κατά τα 2/4, αντί για Πολίτες). Πάντως πάνω από την Λάρισα λέγεται σουβλάκι και από και και κάτω καλαμάκι.
Πελοπονησσο στα 80ς σουβλακι το ελεγαν. Και σουβλακι σε πιτα ή γυρο σε πιτα αν ηθελες τυλιχτο. Καλαμακι μονο στην Αθηνα. Γενικα ειναι ασημαντα πραγματα αυτα.
-
@wantone said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Γενικα ειναι ασημαντα πραγματα αυτα.
Ναι, προφανώς. Κουβέντα να γίνεται απλά.
-
Καλα δεν ειπαμε να πλακωθουμε για το πως το λενε σε καθε περιοχη.Απλα να γινει λιγο ωραιο τζερτζελο


.
Πχ πριν χρονια αν ζητουσες κουτακι cola θα σε κοιτουσε περιεργα ο καταστηματαρχης,αν του λεγες βαζακι οκ -
@alex-mix said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Καλα δεν ειπαμε να πλακωθουμε για το πως το λενε σε καθε περιοχη.Απλα να γινει λιγο ωραιο τζερτζελο


.
Πχ πριν χρονια αν ζητουσες κουτακι cola θα σε κοιτουσε περιεργα ο καταστηματαρχης,αν του λεγες βαζακι οκυπαρχουν πολυ σημαντικοτερα προβληματα πια απο να ασχολουμαστε με σουβλακια και καφεδες. βαζακι πρωτη φορα τα ακουω. αλλα ολα αυτα που εσυ τα λες τζετζερο τα εχουν βαλει στον κοσμο μεσω της τηλεορασης των περιοδικων τυπου ΚΛΙΚ για να ξεχνιετε ωστε η ψευτοελιτ να μπορει να παρει μιζες προμηθειες κλπ.
-
Πατάτες στα πιτόγυρα άρχισαν να βάζουν για πρώτη φορά τα σουβλατζίδικα στην Πάτρα στα έιτις, για να χορτάσουν οι φοιτηταί και σπουδασταί. Μετά άρχισαν να εφαρμόζονται παντού.
Το Αιγυπτιακόν Συστηματικόν Κεμπαμπτζίδικον στη Νίκαια ήταν ο ναός του διασημότερου Στριτ φουντ στα νάιντις και ήταν το εγγόνι του αρχικού Αιγυπτιακόν.
Τον κιμαδένιο μοσχαροαρνίσιο γύρο ντονέρ δεν τον κατήργησε η χούντα, αλλά η νδ του κώννου Καραμανλή του ορίτζιναλ γύρω στο '77. Ο λόγος; οι συνεχείς τροφικές δηλητηριάσεις. Ο γύρος τότενες έμενε στη σούβλα ακόμη και 3 μέρες μέχρι να φύγει, δεν πούλαγε όπως πουλάει τώρα. Η απαγόρευση ξεχάστηκε και έμεινε ενεργή μέχρι και πριν από καμιά 15αριά χρόνια, με αποτέλεζμα ο χοιρινός και ο κοτοπουλίσιος γύρος να κυριεύσουν την αγορά.
Το κεμπάπ μοιάζει με το γύρο ντονέρ, αλλά δεν είναι ισάξιο του.
Πάτε στο Σέρκο τον αρμένη στο νοσοκομείο της Νίκαιας απέναντι για μαθήματα σουβλακοιστορίας, γιατί σε λίγα χρόνια ο κοζμάκης θα πιστεύει ότι εν αρχή υπήρχε ο χοιρινός γύρος.
Τέλος, γιατί σπανίζουν τα μαγαζά με γύρο ντονέρ; Κάποια για λόγους χωροταξικούς, απλά δε χωράνε άλλη μία σούβλα. Ουσιαστικά όμως για λόγους οικονομικούς, ο γύρος ντονέρ έχει +50% τιμή χονδρικής σε σχέση με το χοιρινό και πρέπει να φεύγει γρήγορα γιατί αλλοιώνεται ευκολότερα.
ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]