-
@super-t said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@antonakis said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Αποφάσεις από ανθρώπους που έχουν χάσει την επαφή με τον κόσμο.
Σε κάθε περίπτωση, σίγουρα θα κυκλοφορούν οχήματα με ΚΕΚ μέχρι το 2050... Ακόμα κι αν απαγορεύεται η πώληση τους μετά το '35.Όπως κυκλοφορούν σήμερα αμάξια του 2007. Εκτός και αν μπουν ακόμα περισσότεροι περιορισμοί μέχρι τότε.
Όχι μόνο του 2007. Είμαστε και εμείς που ζήσαμε την εποχή της χρυσής απόσυρσης των super για να έρθουν τα πρώτα καταλυτικά... Τα οποία και πρώτα καταλυτικά θα έπρεπε να μην υπάρχουν πια, αλλά...
-
@antonakis said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Δεν με πείθει η Ελλάδα ότι θα έχει έτοιμες υποδομές φόρτισης μέχρι το '35.
Ούτε ότι θα έχει έτοιμες υποδομές ΜΜΜ για να αντικαταστήσει την καθημερινή χρήση όχι. Που διάβαζα ότι το μετρό που θα περνάει κάτω από την Κηφισίας πάει για την επόμενη δεκαετία στο σχεδιασμό.Σε κάθε περίπτωση, νομίζω το πρώτο crash test θα έρθει στους στόλους ταξί και εταιρικών. Πριν πάμε στα ιδιωτικά.
Ούτε εγώ το πιστεύω για την Ελλάδα, αλλά τι να κάνει η ΕΕ αν η Ελλάδα λειτουργεί σαν μπανανία, να βασίζει όλες τις αποφάσεις της στις δυνατότητες της Ελλάδας; Τότε θα είχαμε μείνει ακόμα στα καρμπιρατέρ που λέει ο λόγος.
-
Η Ελλάδα έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι προτιμά να καθυστερεί αρκετά αποφάσεις εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ακόμα κι αν καταλήγει να πληρώνει πρόστιμα. Όπως πχ με τις χωματερές.
Αλλά περιμένω ότι θα έρθει σιγά σιγά η στιγμή που οι φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, θα αρχίσουν να ζητάνε εξαιρέσεις. -
Το πιο λογικό αυτό είναι. Και εγώ θεωρώ πως καθως πλησιάζουμε θα γίνουν εξαιρέσεις με βάση το ΑΕΠ, χρέος κτλ. Όσοι δεν μπορούν θα εξαιρεθούν. Ειδάλλως θα πέσει πολύ γέλιο
-
Και ποιος θα φτιάχνει και θα πουλάει θερμικά στις χώρες που θα εξαιρεθούν? Και σε τιμές?
Αυτά που λέτε δε γίνονται... -
Τα θερμικά εκτός Ευρώπης θα συνεχίσουν να υπάρχουν.
-
Όλοι μαζί baleno ....θα ζω το όνειρο μου.
-
@pgp737ng said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Το 2034 θα αλλάξω όλα τα αυτοκίνητα μου με καινούργια, που να έχουν ΚΑΙ θερμικό κινητήρα.
Όσο κρατήσουν μετά...Κάτσε να δεις αν υπάρχουν τότε phev, τι τέλη θα πληρώνουν, τι αυτονομία θα έχουν φτάσει τα ηλεκτρικά και πόσο θα πιάνουν τα συμβατικά ως μεταχειρισμένα βενζίνης...
-
@storm said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Εγώ βλέπω ότι όποιος έχει παλιό αυτοκίνητο μπαίνει σε μία διαδικασία να αγοράσει τώρα καινούριο αυτοκίνητο ώστε να έχει το κεφάλι του ήσυχο μέχρι το 2035. Και μέχρι τότε πιθανά να έχουν επιλυθεί διάφορα θέματα που αφορούν τις φορτίσεις και ίσως να έχουν πέσει οι τιμές των ηλεκτρικών.
Από την μία οι τιμές των καινούριων έχουν ξεφύγει εντελώς και όποιος έχει αυτοκίνητο 10ετίας ή 15ετίας ή 20ετίας, σίγουρα δεν μπορεί να μείνει μέχρι το 2035 με τόσο παλιό αυτοκίνητο.
Κάτι τέτοια σκέφτομαι και πατάω φρένα και χειρόφρενα μαζί.
Aπ'το να παρει καποιος οτιδηποτε εκτος απο ηλεκτροκινητο σημερα, που σε 10 χρονια θα θεωρειται απαρχαιωμενο και θα εχει πεταξει καμια 30αρια χιλιαδες για το τιποτα, μενει με ο,τι εχει, αρκει να το συντηρει σωστα προφσνως, μεχρι να παρει στα επομενα χρονια που θα εχει ωριμασει ακομα περισσοτερο σαν τεχνολογια (μεγαλυτερες μπαταριες, γρηγοροτερη φορτιση, μεγαλυτερο δικτυο φορτισης, πιθανον καλυτερες τιμες) ενα πληρως ηλεκτρικο να τελειωνει.
Οτιδηποτε αλλο το θεωρω πλεον πεταμενα χρηματα ιδιως αν καποιος νοιαζεται για μεταπωληση.
Και δε χρειαζεται να περιμενει μεχρι το 2035 για ηλεκτροκινητο, και σε μια 5ετια απο τωρα ειμαι βεβαιος οτι η προοδος της τεχνολογιας αυτης θα ειναι τεραστια σε σχεση με σημερα. -
Αν κάποιος μπορεί να έχει και να συντηρεί ένα αυτοκίνητο 23 ή και 28 ή 33 χρόνια ας το κάνει.
Και μακάρι να βρίσκει και ανταλλακτικά γιατί για κάποια αυτοκίνητα άνω των 20 ετών πλέον υπάρχει πρόβλημα σε εύρεση ανταλλακτικών. Και φυσικά δεν αναφέρομαι στο φίλτρο λαδιού και στο φίλτρο καμπίνας. -
Νομικά οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν ανταλλακτικά για 10 χρόνια μετά την 1η κυκλοφορία. Αυτό ισχύει για όλα τα μηχανήματα, όχι μόνο για τα αυτοκίνητα. Άρα ο καθένας μπορεί να υπολογίσει τον ελάχιστο χρόνο που θα υποστηρίζεται επισήμως το αυτοκίνητό του.
Ανεπισήμως αυτό δεν ισχύει. Η vw π.χ. πουλάει ανακατασκευασμένα ανταλλακτικά σχεδόν οποιασδήποτε παλαιότητας. Ή απευθύνεσαι σε προμηθευτές after market και μάντρες μεταχειρισμένων. Αυτές οι δυνατότητες όμως θα φθίνουν διαρκώς μετά την επίσημη κατάργηση των θερμικών.
Το ιδανικό θα ήταν κάποιος να πάρει ένα euro7 κατά το '24-'25 που λογικά θα κυκλοφορήσουν επισήμως και να το κρατήσει καμιά 10ετία. Και κοντά στο '35 που θα έχει ωριμάσει η αγορά των ηλεκτρικών και θα έχει βγάλει και τα λεφτά του το θερμικό, το σκοτώνει στην ανάγκη.
Τουλάχιστον εγώ κάπως έτσι σκέφτομαι να κινηθώ. Καλά να 'μαστε μέχρι τότε βέβαια... -
Σε Aveo πάντως που ήταν 13 ετών όχι μόνο δεν έβρισκα ανταλλακτικά αλλά και τα εξουσιοδοτημένα ούτε να συζητήσουν δεν ήθελαν για να μου φέρουν ανταλλακτικά.
Στο 206 που ήταν μοντέλο 2002 και το είχα για μερικούς μήνες το 2020 (δηλ. 18 ετών) όχι μόνο δεν υπήρχαν καινούρια ανταλλακτικά αλλά και στα μεταχειρισμένα μόνο με τύχη και με πολύ αναμονή.
Και μην γυρίσει κανείς να μου πει για αντλίες βενζίνης, τακάκια και δίσκους, γιατί εδώ μέσα μόνο με αυτά ασχολούνται οι περισσότεροι. Ένα αυτοκίνητο είναι και πολλά άλλα πράγματα.
-
Και μην γυρίσει κανείς να μου πει για αντλίες βενζίνης, τακάκια και δίσκους, γιατί εδώ μέσα μόνο με αυτά ασχολούνται οι περισσότεροι. Ένα αυτοκίνητο είναι και πολλά άλλα πράγματα.
Αν τα ΚΤΕΟ στην Ελλάδα λειτουργούσαν σωστά, θα γινόταν καλύτερη συντήρηση του στόλου, οπότε ίσως υπήρχαν περισσότερα ανταλλακτικά.
-
@andya3 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Νομικά οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν ανταλλακτικά για 10 χρόνια μετά την 1η κυκλοφορία. Αυτό ισχύει για όλα τα μηχανήματα, όχι μόνο για τα αυτοκίνητα. Άρα ο καθένας μπορεί να υπολογίσει τον ελάχιστο χρόνο που θα υποστηρίζεται επισήμως το αυτοκίνητό του.
Ανεπισήμως αυτό δεν ισχύει. Η vw π.χ. πουλάει ανακατασκευασμένα ανταλλακτικά σχεδόν οποιασδήποτε παλαιότητας. Ή απευθύνεσαι σε προμηθευτές after market και μάντρες μεταχειρισμένων. Αυτές οι δυνατότητες όμως θα φθίνουν διαρκώς μετά την επίσημη κατάργηση των θερμικών.
Το ιδανικό θα ήταν κάποιος να πάρει ένα euro7 κατά το '24-'25 που λογικά θα κυκλοφορήσουν επισήμως και να το κρατήσει καμιά 10ετία. Και κοντά στο '35 που θα έχει ωριμάσει η αγορά των ηλεκτρικών και θα έχει βγάλει και τα λεφτά του το θερμικό, το σκοτώνει στην ανάγκη.
Τουλάχιστον εγώ κάπως έτσι σκέφτομαι να κινηθώ. Καλά να 'μαστε μέχρι τότε βέβαια...Μόνο που θα έχει φτάσει 30.000 ένα B suv τότε, και θα έχουν πέσει τόσο τα ηλεκτρικά που θα σε βάζουν σε σκέψεις..
Με το σκεπτικό αυτό (τελευταίο καινούργιο θερμικό) πήραμε το 2020, εγώ βάζω ένα βάθος χρόνου 8ετια για χρήση (άλλο αν κάποια τα κρατάμε πολύ περισσότερο), πιστεύω εκεί στο 2027-28, ΑΝ ΠΑΝΕ ΟΛΑ ΚΑΛΑ, θα δώσω κάνα Saxo για κάποιο μικρό ηλεκτρικό (ανάλογα και που θα μένω και τι θα κάνω γιατί κάνω διάφορα παλαβά) και θα κατεβάσω "χωριό" το C3 diesel, επαρχία θα φύγουν τελευταία τα diesel γενικώς και ειδικώς.
Τώρα το 2008 diesel το πήραμε για οικογενειακά ταξίδια, νομίζω αυτό θα είναι το τελευταίο οχυρό που θα πέσει, λογικά εκεί θα κολλαγε κάποιο υδρογόνο σε 10-12 χρόνια από τώρα..
Με τις μηχανές έχω μπερδευτεί, μήπως πρέπει και εκεί να πάρω την τελευταία θερμική, και μετά κάνα scooter ηλεκτρικό για την πόλη.. είναι και πανάκριβες οι καλές..
-
Σε παλιές κορόλα, στη δεκαετία πάνω, υπήρχαν «εξαφανισμένα» ανταλλακτικά φανοποιϊας (βαριέμαι να βάλω τόνο και διαλυτικά στο γιώτα)
Νόμιζα πως υποχρεούνταν ακόμα και στην 20ετία να έχει διαθέσιμα. -
@dublin said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Με τις μηχανές έχω μπερδευτεί, μήπως πρέπει και εκεί να πάρω την τελευταία θερμική, και μετά κάνα scooter ηλεκτρικό για την πόλη.. είναι και πανάκριβες οι καλές..
Ένα ηλεκτρικό σκούτερ ας πούμε ότι μπορεί να το σκεφτόμουν. Να έβγαζα την μπαταρία και να την ανέβαζα στο διαμέρισμα να την φορτίσω. Φυσικά να δίνει μεγάλη αυτονομία γιατί εγώ πάνω/κάτω την μπαταρία κάθε τρεις και λίγο δεν παίζει. Και τέτοιο σκούτερ δεν υπάρχει.
Ηλεκτρικό αυτοκίνητο όμως όχι. Δεν θα δεχόμουν ούτε να μου χαρίσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Άχρηστο εντελώς. Τα μεταξωτά βρακιά, θέλουν και μεταξωτούς κώλους.
Σήμερα ξύπνησα το πρωί, πήρα το αυτοκίνητο με την ησυχία μου, πήγα και έβαλα βενζινούλα, 1 λεπτό υπόθεση, μια χαρά όλα. Χαλαρά. Ξενοιασιά.
-
@dublin said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Ένα ηλεκτρικό σκούτερ ας πούμε ότι μπορεί να το σκεφτόμουν. Να έβγαζα την μπαταρία και να την ανέβαζα στο διαμέρισμα να την φορτίσω. Φυσικά να δίνει μεγάλη αυτονομία γιατί εγώ πάνω/κάτω την μπαταρία κάθε τρεις και λίγο δεν παίζει. Και τέτοιο σκούτερ δεν υπάρχει.
Ηλεκτρικό αυτοκίνητο όμως όχι. Δεν θα δεχόμουν ούτε να μου χαρίσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Άχρηστο εντελώς. Τα μεταξωτά βρακιά, θέλουν και μεταξωτούς κώλους.
Σήμερα ξύπνησα το πρωί, πήρα το αυτοκίνητο με την ησυχία μου, πήγα και έβαλα βενζινούλα, 1 λεπτό υπόθεση, μια χαρά όλα. Χαλαρά. Ξενοιασιά.
Εννοείται, και τα scooter ακόμη είναι πολύ μακρυά, απλά μπαίνουν όλοι οι μεγάλοι από του χρόνου και θα έχουμε εξελίξεις. Εγώ μιλάω για περίπου στο 2030 για αυτοκίνητο πόλης..
Scooter θα πάρουμε νωρίτερα, σε 2-3 χρόνια θα είναι ικανοποιητικά.
-
@bassstarlet said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Σε παλιές κορόλα, στη δεκαετία πάνω, υπήρχαν «εξαφανισμένα» ανταλλακτικά φανοποιϊας (βαριέμαι να βάλω τόνο και διαλυτικά στο γιώτα)
Νόμιζα πως υποχρεούνταν ακόμα και στην 20ετία να έχει διαθέσιμα.Δεν θέλει διαλυτικά,μόνο τόνο στο ι.
-
Για φτηνά ηλεκτρικά πόλης δεν το βλέπω σύντομα, τελευταία θα βγουν. Πρέπει να ωριμάσει πολύ η τεχνολογία των μπαταριών και να αποσβεστούν οι επενδύσεις των εταιρειών για να μπορούν να πουλάνε τέτοια αυτοκίνητα με πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους.
Και τέλος πάντων τι εννοούμε φτηνά ηλεκτρικά πόλης? Ένα σημερινό i10 ή up έχει περίπου 15k. Υπάρχει περίπτωση να βγάλουν αντίστοιχο ηλεκτρικό κάτω από 20k πριν το '30? Σκούρο...
Για σκουτεράκια και τέτοια δεν έχω ιδέα.
-
Αν κάποιος διαβάσει τις παρούσες δημοσιεύσεις το 2035 το σίγουρο είναι ότι θα ρίξει πολύ γέλιο πάντως..
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης