-
Να βάλεις πανεύκολο. Πόσο καιρό θα μείνει στην πυλωτή και δεν θα βανδαλιστεί ή θα αποξηλωθεί κανένα καλώδιο είναι το θέμα.
-
Σε πολυκατοικια με κλειστο παρκινγκ αρχιζω να κοιτάω για φορτιστή.
Το ρολοι μου ειναι μονοφασικό οποτε καταλαβαινω οτι παω για μονοφασικο φορτιστή ως 7.4kw.
(αν και ειδα ενα wallbox μονοφασικο 11kw που για μονοφασικό και 32Α δεν βγαίνουν τα νουμερα)Σεναριο να αλλάξω το ρολόι σε τριφασικό και να στέλνω 3 φασεις στο garaze και μία όπως τωρα στο σπίτι δεν νομιζω να αξιζει και να μπω στη διαδικασια/εξοδα.
Καταλαβαίνω ότι όλοι οι φορτιστές ειναι Type-2 οπότε δεν εχει διαφορά αναλογα με το αυτοκινητο που θα παρω.
Πρέπει να προσεξω κάτι συγκεκριμενο στο όλο σεναριο ?
-
Φορτιστής 7,4 kw σε μονοφασική παροχή σημαίνει ότι όταν φορτίζεις πρακτικά δεν θα περισσεύει ρεύμα για τίποτα άλλο στο σπίτι εκτός από κάτι φιλικό για τύπου ρούτερ, σταντμπάι ηλεκτρονικών συσκευών κ.τ.λ. Επίσης νέα τριφασική παροχή στο γκαράζ με παράλληλη διατήρηση του μονοφασικού πίνακα στο σπίτι έίναι λάθος (cosφ). Έχεις ηλεκτρικό ιχ; αν όχι, καλύτερα να αναβάλλεις το όλο εγχείρημα, και να το συνδυάσεις μελλοντικά με πλήρη αναβάθμιση της ηλεκτρικής παροχής σου σε τριφασική, και με ethernet ενσύρματο στο γκαράζ, ιδιαίτερα αν έχεις σοβαρή απόσταση από το σπίτι, οι φορτιστές όλο και θα φτηναίνουν.
-
@dstou said in Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων :
Φορτιστής 7,4 kw σε μονοφασική παροχή σημαίνει ότι όταν φορτίζεις πρακτικά δεν θα περισσεύει ρεύμα για τίποτα άλλο στο σπίτι εκτός από κάτι φιλικό για τύπου ρούτερ, σταντμπάι ηλεκτρονικών συσκευών κ.τ.λ. Επίσης νέα τριφασική παροχή στο γκαράζ με παράλληλη διατήρηση του μονοφασικού πίνακα στο σπίτι έίναι λάθος (cosφ). Έχεις ηλεκτρικό ιχ; αν όχι, καλύτερα να αναβάλλεις το όλο εγχείρημα, και να το συνδυάσεις μελλοντικά με πλήρη αναβάθμιση της ηλεκτρικής παροχής σου σε τριφασική, και με ethernet ενσύρματο στο γκαράζ, ιδιαίτερα αν έχεις σοβαρή απόσταση από το σπίτι, οι φορτιστές όλο και θα φτηναίνουν.
Ethernet έχω κατεβάσει ήδη (ισόγειο - 3ος όροφος).
Η φόρτιση εχω σκοπό να γινεται βράδυ που δεν υπάρχει κάτι αλλο κοστοβόρο (αν και πλέον το ρευμα με τους νεους μετρητές οταν μπουν μπορει να ειναι πιο φτηνό σε ωρες ηλιοφάνειας).
Να κανω όλο το σπιτι τριφασικό ειναι μεγαλη φασαρια για σχετικα καινουργιο σπίτι.(15ετίας).
Απο το νεο ετός θα πάρω εταιρικό leasing και το σκεφτομαι ηλεκτρικο και για αυτο η όλη κουβεντα (και για να μην το φορτίζω με απλή πριζα). Επίσης θα ειναι καποιο μικρο πόλης πχ VW e-UP ή κατι παρόμοιο οποτε μπορει να μην θέλει 7.4kw.
δεν ξερω αν μπορεις να ρυθμιζεις του φορτιστές ποιο κατω, πχ να δινει 6.6 ακομα και αν το αυτοκινητο μπορει και παραπάνω.
-
Είναι όντως ιστορία να το γυρίσεις παντού σε 3φασικό, αν και είναι η βέλτιστη λύση.
Άλλη λύση θα μπορούσε να είναι το μονοφασικό 50Α, σε ορισμένες περιοχές ή δεη το υποστηρίζει, οπότε περισσεύει και λίγο ρεύμα για κάτι άλλο, ρώτα τον ηλεκτρολόγο σου. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και φορτιστές ρυθμιζόμενης ισχύος, έχεις πχ Μαξ 7.4 kw, αλλά συνήθως μέσω απς το ρυθμίσεις για λιγότερα. -
Είναι όντως ιστορία να το γυρίσεις παντού σε 3φασικό, αν και είναι η βέλτιστη λύση.
Άλλη λύση θα μπορούσε να είναι το μονοφασικό 50Α, σε ορισμένες περιοχές ή δεη το υποστηρίζει, οπότε περισσεύει και λίγο ρεύμα για κάτι άλλο, ρώτα τον ηλεκτρολόγο σου. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και φορτιστές ρυθμιζόμενης ισχύος, έχεις πχ Μαξ 7.4 kw, αλλά συνήθως μέσω απς το ρυθμίσεις για λιγότερα.Αν εννοεις "Ενισχυμένο μονοφασικο" αυτό εχω. Το είχα ξεχασει και μου το θυμησες ευχαριστώ.
Η κεντρικη ασφαλεια στον πίνακα ειναι 63Α στο διαμερισμα.
-
Δες και στη χελώνα της ΔΕΗ τι μικροαυτόματο έχει, πιθανότατα θα είναι 50Α, οπότε το θέμα θα λυθεί από μόνο του.
-
Δες και στη χελώνα της ΔΕΗ τι μικροαυτόματο έχει, πιθανότατα θα είναι 50Α, οπότε το θέμα θα λυθεί από μόνο του.
Βλεπω στο ρολόι κατι σαν KEIDY δεν φαινεται καλα η ονομασία και κωδικο DZ47-63 (και ένα C63 απο κάτω)
Γιατι να εχει 50 κατω και 63 πάνω ?
ή ίδια πρέπει ή μεγαλύτερη κατω, διαφορετικά αντι να πεφτει η πανω θα πεφτει στο ρολόι.
-
Ζητώ συγγνώμη από τη διαχείριση που δημοσιεύω κι εδώ, αλλά νομίζω ότι αυτό το νέο κάνει τη διαφορά και δείχνει πώς θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός υπέρ του καταναλωτή.
"Ρεύμα από τα Lidl; Κι όμως, αυτό είναι το καλύτερο νέο που ακούσαμε τον τελευταίο καιρό σχετικά με την ηλεκτροκίνηση!
https://cartalk.gr/lidl-epicheiroun-dynamiko-mpasimo-sokaristikes-times-fortisis/ "
-
Καλά έκανες και το έβαλες και εδώ για να πέσει και κανά σχόλιο.
Τελευταία φορά που πήγα στα Lidl πριν πολλά χρόνια, είχε ελεγχόμενη στάθμευση.
Μπήκα στο πάρκινγκ, αλλά για να βγω ήθελε απόδειξη αγοράς προϊόντων. Και επειδή δεν πήγα για ψώνια, αλλά για να χαρίσω δύο κούτες δίσκους μουσικής και ένα πικάπ σε ένα παλικάρι, αναγκάστηκα και έκανα μερικά ψώνια για να μπορέσω να φύγω. Δεν είχε και σακούλες τότε το Lidl.
Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμη η ελεγχόμενη στάθμευση στα Lidl.Αναρωτιέμαι πως θα παίξει αυτό το σενάριο με τους φορτιστές στην Ελλάδα, αν υλοποιηθεί ποτέ.
-
Στον Βόλο το Λίντλ δεν έχει, αλλά δεν έχει μαγαζιά κεντρικά. Σε όλη την Ελλάδα όμως τα σουπερμάρκετ σε περιοχές που έχουν πρόβλημα στάθμευσης ακολουθούν αυτό το σύστημα. Στον Βόλο, πχ, έτσι είναι ο Σκλαβενίτης πίσω από το δημαρχείο.
-
Σιχαίνομαι πολλά από τα πράγματα που πουλάνε στα εν λόγω γερμανικά σούπερ μάρκετ, αλλά εμπορικά τους βγάζω το καπέλο. Αν δούμε τέτοια ισχύ και τιμές φόρτισης εν Ελλάδι, θα αναθεωρήσουν αρκετοί πάροχοι την προσέγγισή τους. Εύγε για το εύρημα, πραγματικά αλλαξοπαιχνιδιά.
-
@dimsabas said in Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων :
Ζητώ συγγνώμη από τη διαχείριση που δημοσιεύω κι εδώ, αλλά νομίζω ότι αυτό το νέο κάνει τη διαφορά και δείχνει πώς θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός υπέρ του καταναλωτή.
"Ρεύμα από τα Lidl; Κι όμως, αυτό είναι το καλύτερο νέο που ακούσαμε τον τελευταίο καιρό σχετικά με την ηλεκτροκίνηση!
https://cartalk.gr/lidl-epicheiroun-dynamiko-mpasimo-sokaristikes-times-fortisis/ "
ΑΥΤΟΣ είναι ο δρόμος να δελεάσεις ανθρώπους για ηλεκτροκίνηση.
Αφού θα πληρώσεις τα κερατα σου να το πάρεις να υπάρχουν πολλοί και Πολύ γρήγοροι φορτιστές σε πολλά σημεία με χαμηλή τιμή.
ΕΤΣΙ ΝΑΙ
απέχουμε ομως πολύ από αυτό. Είναι όμως μια καλή αρχή
-
@cirus said in Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων :
@dimsabas said in Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων :
ΑΥΤΟΣ είναι ο δρόμος να δελεάσεις ανθρώπους για ηλεκτροκίνηση.
Αφού θα πληρώσεις τα κερατα σου να το πάρεις να υπάρχουν πολλοί και Πολύ γρήγοροι φορτιστές σε πολλά σημεία με χαμηλή τιμή.
ΕΤΣΙ ΝΑΙ
απέχουμε ομως πολύ από αυτό. Είναι όμως μια καλή αρχή
Και ναι και όχι. Όσο περιμένεις την ιδιωτική πρωτοβουλία για διαθεσιμότητα φορτιστών δηλαδή, δεν βλέπω φως.
Πρέπει προφανώς να ξεχάσουμε το παρκάρω όπου να'ναι και υπάρχει φορτιστής. (εκτός ιδιόκτητου χώρου στάθμευσης)
Αντίστοιχες ενέργειες πρέπει να δούμε σε όλους τους δημόσιους χώρους στάθμεσης. Ασχέτως αν ανοίκουν σε μαγαζί ή απλά χρεώνονται. -
Γιατί, ποιος πρέπει να φτιάξει τα φορτισταδικα, το κράτος; Αυτό έφτιαξε και τα βενζινάδικα;
-
@super-t said in Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων :
Γιατί, ποιος πρέπει να φτιάξει τα φορτισταδικα, το κράτος; Αυτό έφτιαξε και τα βενζινάδικα;
Προφανώς όχι, αλλά αν δε δώσει λύση για ιδιωτική πρωτοβουλία σε δημόσιους δρόμους πέραν των δικτύων που κάνουν τώρα οι δήμοι, που περιμένεις να φορτίσει κανείς? (Εκτός σπιτιού ή δημόσιου χώρου στάθμευσης)
-
Φλερτάρετε επικίνδυνα με τη Σοβιετία, που το έδινε και "τσάμπα" το ρεύμα.
Σιγά μη βγουν κι οι Φωτόπουλοι να μας βάλουν φορτιστές... -
Πάντως σήμερα δεν υπάρχει καμία νομοθετική πρόβλεψη για "κατάληψη" , δημόσιου δρόμου και τοποθέτηση ιδιωτικού φορτιστή. Υπάρχει βέβαια η πρόβλεψη για τοποθέτηση σε δημόσιους χώρους στάθμευσης, αλλά να τοποθετηθούν παραπλεύρως της οδού , δεν υπάρχει. Και εδώ δε ξέρω με τι σχήμα δουλεύει όλο αυτό, για τις ιδιωτικές τοποθετήσεις. Για το δρόμο πάντως είναι λογικό , καθώς το κατάστρωμα της οδού , είναι δρόμος , άλλο αν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση ανά περίπτωση. Θεωρητικά καμία ιδιωτική παρέμβαση σταθερής κατασκευής δεν προβλέπεται , ούτε στο δρόμο , ούτε στο πεζοδρόμιο, εκτός δικτύων κοινής ωφελείας ( αν το "περάσουν" έτσι , δε το ξέρω) .
Στην πράξη, στην Ελλάδα , που δε ξέρουν καν που περνάει το δίκτυο, που είναι ράβε ξήλωνε η φάση , δεν περιμένω εύκολα ( μάλλον ποτέ....) φορτιστές παραπλεύρως των πεζοδρομίων. Φορτιστάδικα θα είναι η μόνη λύση και μάλιστα έμαθα πρόσφατα για ιδιοκτήτη βενζινάδικου , ο οποίος αγόρασε έκταση για να τη γεμίσει φορτιστές.
-
@civil357 said in Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων :
δεν περιμένω εύκολα ( μάλλον ποτέ....) φορτιστές παραπλεύρως των πεζοδρομίων.
Ευκολάκι είναι. Κατεβαίνει γραμμή από την κολώνα του ΔΕΔΗΕΕ και ο φορτιστής μπαίνει πάνω στην κολώνα. Δυο παροχές χαμηλής ισχύος (7kW) έτοιμες.
-
Χαιρετισμούς, έχω φορτιστή μονοφασικό 7,5Kwh 32A. Δεν δημιουργείτε θέμα στην ηλεκτροδότηση του σπιτιού και μπορώ και λειτουργώ όλες τις συσκευές παράλληλα (πχ κουζίνα, πλυντήρια, στεγνωτήριο). Ως επί το πλείστον το χρησιμοποιώ την νύχτα (νυχτερινό ρεύμα) κια βρίσκω πως τα 7,5 επαρκούν δίνοντας σε ένα 6ωρο 47kw. Δεν το πάω το αυτοκίνητο στο 0% και το βάζω να φορτίσει όταν πάει 40% μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων