-
https://m.facebook.com/groups/206679007135067/permalink/578021680000796/
...Όταν η "Ομάδα Αλήθειας" κάνει motorsport videos. (Tακα-τακα και ξανά τακα-τακα)
-
Το flat tax μαζι με την αναγνωριση ολων των εξοδων τα οποια θα εκπιπτουν απο το φορολογητεο εισοδημα, ειναι ο μοναδικος τροπος να χτυπηθει η μαυρη οικονομια, καθως ολοι θα εχουν συμφερον να ζητουν αποδειξη.
Το γνωριζει η κυβερνηση; Φυσικα, καποιοι το ειχαν προτεινει. Γιατι δεν το κανουν; Γιατι λεει θα δημιουργηθει χρηματοδοτικο κενο 6 μηνων μεχρι να αρχισει το μετρο να αποδιδει. Αστεια πραγματα οταν τα τελευταια 2 χρονια πρακτικα ζουμε με λεφτα απο το ελικοπτερο.
-
Είναι μεγάλη κουβέντα αυτο
Επίσης πολλές χώρες που υιοθέτησαν το μέτρο αυτό τελικά το γύρισαν ξανά στο προοδευτικό. Δεν τους έβγαιναν τα κουκιά μαλλον -
Σε μας που η μαυρη οικονομια ειναι στο 50% θα ειναι εξαιρετικα αποτελεσματικο!
Δεν θυμαμαι καποια χωρα να το κατηργησε παντως. -
@storm said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
@wantone said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Γιατι δεν πας στο Οφθαλμιατρειο Αθηνων στην Πανεπιστημιου?
Δεν ξέρω τι είναι το "Οφθαλμιατρειο Αθηνων".
Του δημοσίου είναι;Ναι καλο ειναι, ιδρυθηκε καπου το 1840. Εχω παει την μητερα μου αρκετες φορες καλα ειναι, εχει καλους γιατρους (σε αυτους που επεσα). Παει πολυ κοσμος εκει. Στο κεντρο της Αθηνας απεναντι απο το Αττικα πρπ. Θα πας και βολτα.
-
Νομίζω πρόσφατα η Σλοβακία.
Σαφέστατα δίνει ώθηση στις εξωτερικές επενδύσεις αλλά εμπειρικά εμφανίζονται κάποιες δυσκολίες στον υγιή ανταγωνισμό και στη κοινωνική διαστρωμάτωση.
Το αναφέρουν μελέτες των ίδιων των χωρών που έχουν τέτοιο σύστημα.
,Υπόψιν ότι για να βγαίνουν τα κουκιά του κράτους μπορει ο φλατ ταξ να είναι 20 και 22%.
Δηλαδή στα 1000 μικτά τα 200 στο κράτος. Στα 7000 μικτά τα 1400 στο κράτος.
Στη μια περίπτωση σου μένουν 800 στο χέρι για τον υπόλοιπο μήνα στην άλλη 5600 με τις ίδιες τιμές στα προϊόντα και στην τροφή. Απλουστευμένο παράδειγμα που δεν υπολογίζει ολα τα υπόλοιπα έξοδα μιας ζωής.
Φυσικά κάτι κανείς καλύτερα για να βγάζεις 7000 μικτά καμία αντίρρηση σε αυτό.
Ως αρχή ο προσωπικός αγώνας του καθενός πρέπει να ανταμείβεται.Αλλα βλέπεις ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες. Άρα πρέπει είτε να ασκείς πολιτικές ελέγχου του πληθωρισμού σε κάθε κατηγορία ;γαιών και υπηρεσιών ειτε οι μισθοί να ανέβουν πάρα πολύ. Αυτό όμως θα είναι τροχοπέδη για τις εξωτερικές επενδύσεις αφού για αυτές εκ πρώτης είχες χαμηλώσει τους συντελεστές προκειμένου να τις προσελκύσεις.
Το 10 % μπορεί να φέρει ανωμαλίες στα έσοδα του κράτους αναλόγως τα έξοδα που έχει.Ακόμα εξετάζεται το φαινόμενο και δεν μπορούμε να πούμε σίγουρα για κάθε οικονομία. Όπως λες μια οικονομία με τα δικά μας χαρακτηριστικά ίσως αντιδράσει διαφορετικά είτε θετικά είτε αρνητικα.
Θα ήταν ενδιαφέρον να το δούμε αυτό στη πράξη. Εδώ είδαμε τόσα και τόσα -
@criuser said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
@wantone said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
@criuser said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος και ανήθικος φόρος και πολύ σωστά τσακίζουμε όποιον πολιτικό τον βάζει ή τον συντηρεί.
Γιατί είναι φόρος περιουσίας ΜΟΝΟ στα ακίνητα.
Ενας που έχει 100 εκατ καταθέσεις ανά τον κόσμο , δεν δίνει φράγκο φόρο περιουσίας , το ίδιο αν έχει 100 ράβδους χρυσού και τα άλλα που έγραψα.Τώρα για τους φόρους των μισθωτών έχεις επίσης δίκιο και εκεί θα έπρεπε να μπει ένα ταβάνι ή τουλάχιστον να αναγνωρίζονται έξοδα και επενδύσεις .
Το σωστό είναι να μην είναι παραπάνω από τους φόρους των εταιρειών μαζί με τον διανομής κερδών.Αν βαλουν φορο περιουσιας στα κινητα οποιος εχει θα τα παρει και θα φυγει. Για αυτο ελαχιστες χωρες εχουν πχ Γαλλια και Ελβετια.
Και αυτό είναι λόγος να σκίζουν μόνο τα ακίνητα ?
Αλλωστε πως θα φύγει, αφού εδώ και χρόνια , δηλώνεις το παγκόσμιο εισόδημα .
Απλά τους βόλευε το γρήγορο και το σίγουρο.
Ετσι και από εμάς έχουν γρήγορο και σίγουρο μαύρισμα στις εκλογές.Τι ειπες τωρα. Παγκοσμιο εισοδημα ακομα και αν δεν μενεις στην χωρα εχουν μονο οι ΗΠΑ (οπου βεβαια δεν εχεις φορο περιουσιας) και η Εριτρεα. Ολες οι αλλες χωρες δεν εχεις υποχρεωση αν αλλαξεις φορολογικη κατοικια και πας στο εξωτερικο (ακομα και Γαλλια γιαυτο πολλοι πλουσιοι Γαλλοι την εκαναν για Βελγιο και αλλου).
Επισης και με την βουλα της Βουλης αν εχεις offshore δεν πληρωνεις τιποτα. Εδω εχει απο Μπακογιαννη μεχρι το ΚΚΕ offshore. Οποτε δεν πληρωνουν τιποτα. Δεν δουλευει ο ΦΠ γιατι απλα οσοι εχουν αρκετα για να φορολογηθουν θα την κανουν. Καποιοι στην μεσαια ταξη πχ ΔΥ αυτοι θα πληρωσουν κατι πχ 500-600 τον χρονο οπως ειναι στην Ελβετια. Δηλ παλι η μεσαια ταξη θα πληρωσει. -
@lap said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Νομίζω πρόσφατα η Σλοβακία.
Σαφέστατα δίνει ώθηση στις εξωτερικές επενδύσεις αλλά εμπειρικά εμφανίζονται κάποιες δυσκολίες στον υγιή ανταγωνισμό και στη κοινωνική διαστρωμάτωση.
Το αναφέρουν μελέτες των ίδιων των χωρών που έχουν τέτοιο σύστημα.
,Υπόψιν ότι για να βγαίνουν τα κουκιά του κράτους μπορει ο φλατ ταξ να είναι 20 και 22%.
Δηλαδή στα 1000 μικτά τα 200 στο κράτος. Στα 7000 μικτά τα 1400ωστο κράτος.
Το 10 % μπορεί να φέρει ανωμαλίες στα έσοδα του κράτουςΑκόμα εξετάζεται το φαινόμενο και δεν μπορούμε να πούμε σίγουρα για κάθε οικονομία. Όπως λες μια οικονομία με τα δικά μας χαρακτηριστικά ίσως αντιδράσει διαφορετικά είτε θετικά είτε αρνητικα.
Θα ήταν ενδιαφέρον να το δούμε αυτό στη πράξη. Εδώ είδαμε τόσα και τόσαΤο 22% ειναι παρα πολυ.
Δεν ειναι στα μικτα λεφτα ο φορος, ειναι σε οτι σου εχει απομεινει αν αφαιρεθουν οι αποδειξεις (για τις οποιες αλλωστε εχεις πληρωσει φορο, το ΦΠΑ).βγαζεις 20.000€ και εχεις αποδειξεις για 15000€; Θα φορολογηθεις για 5000€. Επομενως εχεις καθε κινητρο να ζητησεις αποδειξη. Ακομη και αυτος που κοβει την αποδειξη, αν ξερει οτι θα πληρωσει τελικα ενα φορο 15% και τελος, δεν εχει σοβαρο κινητρο να φοροδιαφυγει και να ψαχνει 1002 τροπους να το κανει.
τωρα τι κανουνε; Σε φορολογουν 2 φορες. Μια μεσω του ΦΠΑ που πληρωνεις & στο τελος του ετους σου λενε α εβγαλες 20.000€ πληρωσε τόσα για φορο. Μα αγαπητε δεν εχω 20000, εχω ηδη ξοδεψει τα 15000€ και σου πληρωσα ΦΠΑ 3600€!
-
@fanis75 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
@storm said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Μου είπες σε μένα για οφθαλμίατρο; Μία κοπελιά παθολόγο μου είχες πει πριν αρκετό καιρό.
Δεν σου έχω πει? Θυμάμαι ότι το είχαμε συζητήσει...εαν όχι συγνώμη, δεν θυμάμαι σωστα.
Γεράσιμος Βώρος, Λεωφορος Κηφισιας 360Α.
Κορυφή αλλά ραντεβού 6 μήνες μετά
-
Οπότε στην ουσία κατάργηση του ΦΠΑ.
Όπως έγραψα πιστεύεις ότι τα έσοδα θα φτάνουν;
Εγώ δύσκολα το βλέπω.
Σαφέστατα ο ΦΠΑ είναι αδικος φόρος.Το μέτρο των αποδείξεων λειτούργησε και σε εμάς ως έναν βαθμό.
Δεν θυμάμαι να είδαμε τρομερή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μπορεί να κάνω και λάθος δεν τ έχω ψάξει και πολύ καλα.Έτσι όπως βλέπω στα γρήγορα 7 δις το έτος είναι τα διαφυγοντα έσοδα από φοροδιαφυγή ΦΠΑ.
Χοντρικά όπως το βλέπω από κινητό.
Η φοροδιαφυγή από ΦΠΑ και εισοδήματα είναι 11 δις το ετος -
@lap said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Οπότε στην ουσία κατάργηση του ΦΠΑ.
Όπως έγραψα πιστεύεις ότι τα έσοδα θα φτάνουν;
Εγώ δύσκολα το βλέπω.
Σαφέστατα ο ΦΠΑ είναι αδικος φόρος.Το μέτρο των αποδείξεων λειτούργησε και σε εμάς ως έναν βαθμό.
Δεν θυμάμαι να είδαμε τρομερή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μπορεί να κάνω και λάθος δεν τ έχω ψάξει και πολύ καλαΔεν ειναι καταργηση του ΦΠΑ, απλα ειναι πιο δικαιο συστημα.
Τα εσοδα θα φθασουν γιατι πολυ μεγαλο κομματι της μαυρης οικονομιας θα περασει στην "λευκη" και θα φορολογηθει. Το ΑΕΠ θα εκτοξευθει, η ταχυτητα του χρηματος θα ανεβει. Εχει παρα πολλα θετικα.Σε μας το μετρο των αποδειξεων ηταν αστειο. Σου αναγνωριζε μονο συγκεκριμενες αποδειξεις, μεχρι συγκεκριμενο ποσό. Καμια σχεση με αυτο που συζηταμε.
Πχ, ιατρικα εξοδα μεχρι 1000€. Γιατι 1000 ρε φιλε; Αφου εγω θα σου φερω αποδειξεις για 3000€ και θα εισπραξεις ΦΠΑ για 3000€. -
Έτσι όπως τα βλέπω έχουμε από φοροδιαφυγή εισοδημάτων και ΦΠΑ 11 δις
Φόροι που έχουν αποδοθεί από αυτά τα δύο, 36 δις
Άρα με την σημερινή κατάσταση έχουμε μια πίτα 50 δις χοντρικα σε φόρους προσώπων και ΦΠΑ.
Για να υπολογίσουμε έτσι μπακαλικα...Το τι είναι δίκαιο στην μακροοικονομία έχει να κάνει με ποιους δείκτες παιζεις
Το κενό εσόδων μπορεί να δημιουργήσει καθοδικό σπιράλ ζήτησης στην οικονομία είτε γιατί θα έχεις σταματήσει πολλές κοινωνικές παροχές λόγω χαμηλών κρατικών εσόδων τις οποίες θα τις πληρώνει ο πολίτης άρα το υπάρχον εισόδημα του για κάποιο κόσμο δεν θα φτάνει και έτσι θα αγοράζει μόνο τα απαραίτητα,είτε γιατί θα αναγκάσεις δια νόμου τις επιχειρήσεις σε αυτό το ενδιάμεσο στάδιο να πληρώσουν θεόρατους μισθούς προκειμένου να κρατηθεί σταθερή η ζήτηση.
Στο ενδιάμεσο επειδή τα έσοδα θα είναι στα τάρταρα θα περιμένεις να έρθουν οι ξένες επενδύσεις για να καλύψουν το κενό εσόδων, ώστε να ισορροπήσει το σύστημα. Οι οποίες ξένες θα είναι ψηλό-κολοσσοί. Και θα επηρεαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ο ανταγωνισμός κυρίως των αδύναμων εγχώριων εταιριών.
Η υπόθεση δεν είναι τόσο ευκολη.
Οκ δεν είναι κακό σαν ιδέα, συμφωνώ ότι θα ήταν πιο ωραία να πληρώνουμε λίγα σε φόρους. Στην πράξη όμως και στην παρούσα φάση στην δική μας χώρα θέλω να καταλάβω πως θα πραγματοποηθει ομαλά μια τέτοια μετάβαση -
@spiros-0 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
τωρα τι κανουνε; Σε φορολογουν 2 φορες. Μια μεσω του ΦΠΑ που πληρωνεις & στο τελος του ετους σου λενε α εβγαλες 20.000€ πληρωσε τόσα για φορο. Μα αγαπητε δεν εχω 20000, εχω ηδη ξοδεψει τα 15000€ και σου πληρωσα ΦΠΑ 3600€!
Δεν καταλαβαίνω ποια είναι η ένσταση σου. Όλες οι χώρες (πλην απειροελαχίστων εξαιρέσεων) "σε φορολογούν 2 φορές". Γιατί και καποιου είδους ΦΠΑ έχουν στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών και φορολόγηση του εισοδήματος έχουν.
Το τι πρέπει να μπαίνει στο φορολογητέο εισόδημα είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα...
-
Δεν ξερω αν τα νουμερα που λες ειναι σωστα, αλλα ξεκινας με λαθος σκεπτικο νομιζω, να εξηγησω.
Ο δικος μας υπουργος οικονομικων λεει θελω να συντηρω ενα κρατος που εχει δαπανες 50δις. Κοψτε το λαιμο σας και βαλτε φορους 60δις για να εισπραξω τελικα 50. Δεν τον νοιαζει εαν η οικονομια μπορει να προσφερει 60 δις σε φορους! Ουτε τον νοιαζει εαν η φορολογια ειναι δικαιη, τον νοιαζει απλα να βρει τα 50δις.
Ειναι σα να λεει, ειμαι φτωχος αλλα εγω θελω να συντηρω Ferrari 488. Οχι φιλε μου, θα παρεις ενα Fiat για να βολευτεις, μεχρι τα εσοδα σου να επιτρεψουν κατι καλυτερο. Διαφορετικα θα χρεοκοπησεις, πραγμα που εγινε αλλωστε.
Θα υπαρξει κενο εισπραξεων, περιπου 6 μηνες μεχρι να αρχισει να αποδιδει το μετρο. Γιαυτο η πανδημια ηταν η τελεια ευκαιρια να ξεκινησει το flat tax. Διοτι ειχαμε τεραστιο κενο που καλυφθηκε με λεφτα απο το ελικοπτερο...
Δεν θεοποιω το flat tax. Για να λειτουργησει πρεπει να γινουν και αλλα πραγματα και να αλλαξει ολη η νοοτροπια μας περι οικονομιας. Προς το παρον, οποιος βγαζει λεφτα, θεωρειται εξ ορισμου κλεφτης.
-
@harisma23 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
@spiros-0 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Δεν καταλαβαίνω ποια είναι η ένσταση σου. Όλες οι χώρες (πλην απειροελαχίστων εξαιρέσεων) "σε φορολογούν 2 φορές". Γιατί και καποιου είδους ΦΠΑ έχουν στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών και φορολόγηση του εισοδήματος έχουν.
Το τι πρέπει να μπαίνει στο φορολογητέο εισόδημα είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα...
Η ενσταση μου ειναι πως δεν θελω να με φορολογουν 2 φορες και κυριως να μην με φορολογουν για λεφτα που ΔΕΝ εχω διοτι τα ξοδεψα.
-
Το πρόβλημα που απλά το περνάς έτσι ελαφρά είναι το ότι
1.Δεν γνωρίζεις αν δεν υπολογίσεις άπειρες άλλες μεταβλητές κάθε κλάδου, κάθε κοινωνικής ομάδας, κάθε περιφέρειας κτλ το χρονικό διάστημα που θα απαιτήσει μια τέτοια αλλαγη
2.Δεν γνωρίζεις τις συνέπειες αυτού του κενού μακροπρόθεσμα.
Για παράδειγμα τώρα που υπήρξε κενό στη ζήτηση αμέσως στον πρώτο μήνα υπήρχαν παροχές από μαξιλάρια που δεν υπήρχαν διότι οι συνέπειες όταν ανοίξεις την πόρτα της καθόδου δεν τις ξέρεις πότε διότι δεν μπορείς να προβλέψεις μακροπρόθεσμα και το εξωτερικό περιβάλλον μιας οικονομίας.
Αν για παράδειγμα μας άφηναν χωρίς έστω κάποια στηρίξη για ένα εξάμηνο και πρόσεξε εδώ, όχι σε περίοδο παγκόσμιου lock down αλλά σε περίοδο με μια διεθνή κούρσα ανταγωνισμού θα ειμασταν πολύ διαφορετική χώρα. Το τρένο όχι μόνο θα έφευγε μακρυά ....θα λέγαμε ποιο τρένο;;;;
Θα μας αγόραζαν τζάμπα
Αυτές οι αλλαγές δεν γίνονται έτσι ξαφνικά θέλει σοβαρή προετοιμασία κυρίως εθνική. Για παράδειγμα αν είχαμε έσοδα από μια πηγή ενέργειας που την πουλουσαμε διεθνώς και η οποία θα χρηματοδοτούσε το χρονικό κενό απώλειας εσόδων, τότε ναι ...να συζητήσουμε το πώς και το γιατι.
Τώρα έχουμε τον δικο μας κύκλο οικονομίας ο οποίος παραπαίει κάθε έτος. Σκέψου να δώσεις μια και να το σπάσεις ξαφνικά... -
φιλε μου ειτε εχεις πετρελαιο ειτε οχι, παλι το παρον συστημα ειναι αδικο. Eιναι αδικο γιατι πληρωνουμε φορολογια Σουηδιας για παροχες Ουγκαντας. Και μαλιστα δεν το πληρωνουμε κοινωνικα δικαια, εχουμε τεραστια φοροδιαφυγη και το μαρμαρο το πληρωνουν αυτοι που δεν μπορουν να φοροδιαφυγουν. Εγω πιστευω πως αυτο πρεπει να αλλαξει.
να καθησουν να υπολογισουν ολες τις παραμετρους που λες δεν εχω αντιρρηση. Γιατι ομως βγαζεις προκαταβολικα το συμπερασμα αυτων των υπολογισμων; Μπορει να ειναι πολυ θετικο υπερ του flat tax. Που με 50% μαυρη οικονομια εγω πιστευω θα ειναι θετικο.
-
Γιατί πολύ απλά στα οικονομικά δίκιο είχε πάντα ο πεσιμιστής. Αυτό είναι αξίωμα των οικονομολογων
Δεν είναι τόσο απλό όπως σου φαίνεται. Οι χώρες που οντως πέτυχε το σύστημα με τα οποία προβλήματα του ως έναν βαθμό είχαν ξεκινήσει από το μηδέν. Όταν λέμε μηδέν εννοούμε τελείως μηδέν. Κατάρευση των πάντων.
Δεν άλλαξαν αλυσίδα εν κινήσει
Όσον αφορά το δίκαιο και της χαμηλής αποτελεσματικότητας του σημερινού συστήματος κυρίως στην Ελλάδα σε αυτό έχεις δίκιο. -
δεν ξεκινησαν ολες οι χωρες απο το μηδεν, και σιγουρα πηγαν πολυ πανω απο το μηδεν αφου το εφαρμοσαν.
ξαναλεω, δεν το θεοποιω, χρειαζονται πολλα ακομη. Ομως οπως λες και εσυ το σημερινο συστημα ειναι αδικο και αναποτελεσματικο. Πολυ ωραια, δεν πρεπει να δοκιμασουμε κατι αλλο;
-
Εγώ είμαι φίλος των μικρών και στοχευμένων παρεμβασεων. Προτιμώ να διορθώνω τα τοπικα λάθη παρά να κάνω μεγάλες αλλαγές. Στην θεωρεία όλα φαίνονται ωραία αλλά όταν δεν βγουν τότε η ζωή ανθρώπων και κυρίως η χώρα βρίσκεται στη γωνία και αυτό δεν το θέλει κανείς μας.
Προτιμώ να μπουν όλοι οι άλλοι πρώτα και μετά εγώ. Πολλά έχουμε τραβήξει ως χώρα.
Ψάξε λίγο να δεις ποιες χώρες έχουν τέτοιο σύστημα και από πότε το εφαρμοσαν. Τι είχαν πριν και γιατί.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2