-
-
χαχα μπερδευτήκανε οι γραμμές!
-
@criuser said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
@civil357 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
@criuser said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Γιατί απορρίπτεις τον αντίλογο ?
Διεφθαρμένο κράτος, διεφθαρμένες ΔΕΚΟ και διεφθαρμένοι ΟΤΑ.
Και οι πολίτες πληρώνουν και τους τρείς.
Μήπως πρέπει πρώτα από όλα να έχουμε διαφάνεια σε όλο το σύστημα ?
Μα δεν τον απορρίπτω , έγραψα μάλιστα και λίγα αντεπιχειρήματα .
Πιο αναλυτικά λοιπόν: Οι Οτα διαχειρίζονται και υλοποιούν σε ετήσια βάση έργα πολλαπλάσιου προϋπολογισμού. Τα έργα Απε για αυτούς είναι πολύ εύκολα. Η μελέτη και η κατασκευή είναι τυποποιημένη. Παραλαμβάνουν με το κλειδί στο χέρι και με εγγύηση λειτουργίας και συντήρησης ένα έργο στο οποίο δεν κάνουν τίποτα για 25 χρόνια. Άρα η γνωστή κακοδιαχείριση και κακοκατασκευή μπορεί πάρα πολύ εύκολα να ξεπερασθεί.
ΑΝ το κράτος δεν θεωρούσε ικανούς τους Οτα για ένα τέτοιο έργο θα μπορούσε κάλλιστα να ορίσει τη Ραε ως διαχειρστική αρχή του έργου ( με προγραμματικές συμβάσεις ) ή το Τεε ως τεχνικό σύμβουλο ( λέμε τώρα) . Αλλά όχι , άλλαξε πλήρως το χάρτη των έργων συμψηφισμού στη χώρα εξυπηρετώντας άμεσα λίγα συμφέροντα . Λύσεις υπήρχαν ακόμα και αν δεν ήθελε να μπλέξει με τους Οτα λοιπόν.
Μεταξύ μας πάντως , η Ραε και οι διαδικασίες της μόνο διαφανείς δεν τις λες . Οι Οτα φαντάζουν σχολαριόπαιδα μπροστά της.
Πάντως δήμαρχος ζήτησε από φίλο εργολάβο 20 % επί του τζίρου και όταν του είπε όχι τον ρώτησε γιατί.
Εγώ του είπα ότι τα έργα πάντα γίνονται με λογική ΠΑΣΟΚ.
Το συγκεκριμένο είχε 400 κόστος του είπα το πασοκ έλεγε επί 3 η δουλειά.
Έτσι έβγαινε. 250 ο ΦΠΑ, 250 η μίζα άρα 700 υπόλοιπο 50 ο φόρος για την μίζα και 400 το έργο και 250 το υπόλοιπο για κέρδος και 200 μετά τον φόρο.
Μεταξύ μας έργα μιλημένα , ο ανάδοχος γνωρίζει την ταρίφα που πρέπει να καταβάλλει πριν το διαγωνισμό , έτσι ώστε να είναι και ο εκλεκτός του διαγωνισμού.
Μετά την απομάκρυνση από το διαγωνισμό , ας του ζητήσει και το 90% , δε μπορεί να του κάνει τίποτα.
Άρα ή δε μας τα λέει καλά ή ας τον γράψει εκεί που δεν πιάνει. Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο να αναφέρεται στα απρόβλεπτα , αλλά μεταξύ μας πάλι , εκεί ότι αρπάζει η αρχή , άλλα τόσα ( και περισσότερα) αρπάζει και ο εργολάβος.
Έγραψα ακόμα και τις λύσεις πάνω στο θέμα διαφθοράς , αλλά μεγάλη κουβέντα τι γίνεται στη Ραε, Θες ; ας το έβγαζε το έργο κεντρικά η κυβέρνηση να τα λύσουμε όλα αυτά τα ζητήματα , να βγούν οι 4-5 εκλεκτοί να τελειώνουμε, αλλά είπαμε δεν τους αρκούσε μόνο αυτό.
-
Νομική τελείωσε. Έκανε απλώς κάποια εξειδίκευση στην οικονομία σε επίπεδο εταιρικής λογιστικής
Όπως εσυ έκανες κάποια μαθήματα οικονομικών. Και εγώ έκανα κάποια μαθήματα νομικων
Γενικότερα όπως λέει το βίντεο δεν ασχολιόταν και πολύ με την μακροοικονομια. Δεν γνώριζε καλά τις οικονομικές σχολές και δεν είχε την σχετική παιδεία. Τις περιφρονούσε και θεωρούσε ότι τα αποτελέσματα τόσων ερευνητών οικονομολόγων είναι άχρηστα και πως η αίσθηση του είναι ανώτερη στα θέματα περί οικονομίας.
Γενικα, ήταν κράτος εν κράτη στην Ευρώπη και υποστήριζε συγκεκριμένα συμφέροντα. Με το που έφυγε ανέλαβαν οικονομολόγοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εφήρμοσαν κλασικές μακροοικονομικές συνταγες για την ανάταση της οικονομίας . Η Ευρώπη σε 3-4 ετη κάλπαζε ξανα.
Η θητεία του χαρακτηρίζεται από εμμονές που ακόμα και το Δ.Ν.Τ αγανακτούσε αν θυμάσαι τα δημοσιεύματα. Άλλο και το Δ.Ν.Τ με τους λάθος πολλαπλασιαστές...τεσπα.
Δεν θυμάσαι τις συγκρούσεις της εκτ με τον Σόιμπλε και πως ήταν σε τελείως αντίθετη πλευρά;;; Διότι η εκτ έχει εξειδικευμένους οικονομολόγους και ο Σόιμπλε τους απαξίωνε για δικούς του ψυχολογικούς λογους
Ο Σόιμπλε αγνοούσε και τους πολλαπλασιαστές. Βασικά αξιώματα πρωτοετους φοιτητή.
-
@panormus772 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
@vagkirk said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Για το Audi Q5 του Κουτσουμπα κάνατε σχόλιο;
Δεν είδα.
Άριστη επιλογή, και μάλιστα Diesel αν διάβασα σωστά.
Από παλιά οι Γ.Γ. προτιμούσαν τα Audi και την ενίσχυση των εσόδων του γερμανικού υπουργείου οικονομικών..
Κι η Αλέκα (συμπαθεστάτη κατά τ'άλλα),θυμάμαι δυο φορές μ'ένα μαύρο sedan (Α6;) είχε έρθει στο "Αγ.Όλγα".Leasing της Βουλής είναι.
@panormus772 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Αντί για την ακατανόμαστη φαγκ,μ' ένα ωραίο stellantis θωρακισμένο από το "Ελλάς-Γαλλία συμμαχία", δεν μπορούσε; H συντρόφισσα Ζωίτσα μια χαρά -και μπράβο της- διάλεξε DS...
Τι πιο σοσιαλιστικό έχει δηλαδή η Stellantis? Αν Stellantis, μόνο Ιταλικό. Ανάμεσα σε DS και Audi, κι εγώ Audi θα προτιμούσα.
-
@criuser Να σου πω.... εγώ που έκανα μαθήματα εταιρικού δικαίου ... θα με συμβουλευτείς για την εταιρία σου ή θα πας σε εξειδικευμένο νομικό;;;
Γενικότερα η ιστορία θα γράψει πως άνθρωποι που νομίζουν ότι γνωρίζουν καλύτερα από τον ίδιο τον κλάδο που ασχολείται με ένα θέμα μπορούν να επηρεασουν αρνητικά τις ζωές πολλών.
Μη πας μακρυά, δες κάποιους ιατρούς που περιφρονούν τα συμπεράσματα του ΠΟΥ και γενικότερα της επιστήμης τους κι εφαρμόζουν μια δίκη τους εκδοχή που την εφευρίσκουν αυτοί. Είναι συγκεκριμένο μενταλιτέ.
-
@lap said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Ο άνθρωπος είναι καθηγητής οικονομικών σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού., ότι σας λεει είναι ότι έχω διαβάσει και εγω και σας αναφέρω εδώ και χιλιάδες φορές. Εσύ δεν έχεις ΙΔΕΑ από όσα ακούς και βλέπεις στο βίντεο διότι δεν έχεις ασχοληθεί αλλά είσαι ΣΙΓΟΥΡΟΣ ως κλασικός μηχανικός. Τα ίδια νομιζε και ο Σόιμπλε
Ελλαδαρα μου. Αυτούς έχεις με αυτούς πορεύεσαιΟ καθηγηταράς σου λέει καινοτοπίες και γνωστά πράγματα για click baits. Αλλά δεν το καταλαβαίνεις. Αυτό που δεν σου λέει είναι το πως θα πείθονταν οι ευρωπαίοι πολιτικοί ή να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν "επιδόματα τυφλών" που δεν υπήρχαν ή πως θα πείθονταν να συνεισφέρουν να βελτιωθεί το παραγωγικό μοντέλλο μια άλλης χώρας (και όχι της δικής τους) την οποία μάλιστα συνέχιζαν να κυβερνούν οι ίδιοι πολιτικοί. Δλδ δεν σου λέει ότι το βασικό μας πρόβλημα ήταν ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ και όχι η εφαρμογή κάποιας σωστής ή λάθος οικονομικής θεωρίας. Το κατάλαβες τώρα; Αμφιβάλλω...
Αν θέλεις να σου πω κι εγώ μια καινοτοπία, ναι, η μέγιστη ταχύτητα στο σύμπαν είναι αυτή του φωτός
-
Έχεις κατανοήσει για ποια πολιτική οικονομική θεωρια σου μιλάει;;;
Είναι συγκεκριμένη ...δεν είναι γενικα μια κοινότυπη θεωρια. Έχει και μαθηματικα υποδείγματα και ολόκληρα συγγράματα ανα τον κόσμο. Αφού γνωρίζεις θα έπρεπε να ξέρεις.
Το ανάποδο συμβαίνει που δεν θες να κατανοήσεις.
Η κοινή λογική που αναφέρεις πολλές φορές είναι στην ουσία η κοινοτυπία της αντίληψης περί κατανάλωσης πορων που ΔΕΝ ισχυει στην οικονομία σε μακροεπιπεδο. Αυτό προσπαθεί να σου διδάξει το βίντεο με όσο το δυνατόν πιο απλό τρόπο.
Ακόμα και το παράδειγμα που φέρνεις τώρα με το επίδομα τυφλών ως αντεπιχείρημα σε όσα αναφέρει το βίντεο είναι μια απόδειξη πως δεν κατανόησες τίποτα από όσα αναφέρει.
Αυτήν την στιγμή μιλάμε σε πρώτο επίπεδο ανάλυσης του μηχανισμού που λειτουργεί μια οικονομία σε μακρο επίπεδο.
Όταν θα μπούμε στα επόμενα επίπεδα, τότε θα αρχίσουμε τα περί εμπιστοσύνης θεσμών , διαφθοράς κτλ
Εδώ δεν έχεις και δεν έχουμε καταλάβει ακόμα (στο τοπικό αυτό) πως λειτουργούν οι πολλαπλασιαστές σε μια οικονομία. Ψάχνεις και βαθύτερες ερμηνείες του ελλείμματος ;;;
-
@bassstarlet said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Ρε φίλε ειδικά για το iPad. Τα ηχεία σου κοστίζουν δέκα φορές όσο το iPad της Αλέκας. Έλεος.
Ρε Lap πραγματικά, κάνεις τον χαζό ή είσαι;
Τι σχέση έχω εγώ με την Παπαρήγα;
Δήλωσα πως είμαι «κατά του κεφαλαίου, και των επιχειρηματιών που πίνουν το αίμα του λαού;»
Ή μήπως είμαι πρόεδρος κόμματος, που έχει κάνει σημαία του τον αγώνα κατά της καταπίεσης των εργαζομένων, και άλλους λοιπούς βερμπαλισμούς, για να συγκινώ τη μπλέμπα;Μήπως πρέπει να απολογηθώ (και σε ποιόν άραγε) που είμαι ηχοκάγκουρας;
Σε μενα τον Dοn Ηabο τoν τιμωρο των ηχοκακγουρων με αυτοσχεδιο φλογοβολο .
Θαθελα μια χαρη κανοντας την βολτα σου στο μπουρναζι δοκιμασε να παιξεις αυτο Richard Wagner - Ride of The Valkyries
https://www.youtube.com/watch?v=XRU1AJsXN1g
και φλερταρε καμμια και ρωτα και την γνωμη τους για την μουσικη .
Θα με ενδιεφερε η αντιδραση τους .
Θα το εκανα εγω αλλα μου λειπει το καταλληλο οχημα και τα κλαμπατσιμπανα. -
Είσαι μεγάλος προβοκάτορας.
Ανάθεμα αν καταλάβει κανεις τίποτα με τον βαγκνερ .
Τι να κάνουμε;;; ήταν ότι ήταν, αλλά η μουσική είναι καλή.
Νομίζω δεν είμαι κι σίγουρος. Ο Παπανδρέου αγαπούσε βαγκνερ
-
@bassstarlet said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Ρε φίλε ειδικά για το iPad. Τα ηχεία σου κοστίζουν δέκα φορές όσο το iPad της Αλέκας. Έλεος.
Ρε Lap πραγματικά, κάνεις τον χαζό ή είσαι;
Τι σχέση έχω εγώ με την Παπαρήγα;
Δήλωσα πως είμαι «κατά του κεφαλαίου, και των επιχειρηματιών που πίνουν το αίμα του λαού;»Είσαι υπέρ;;
Ή μήπως είμαι πρόεδρος κόμματος, που έχει κάνει σημαία του τον αγώνα κατά της καταπίεσης των εργαζομένων, και άλλους λοιπούς βερμπαλισμούς, για να συγκινώ τη μπλέμπα;
Με τι συγκινείσαι;;;
Μήπως πρέπει να απολογηθώ (και σε ποιόν άραγε) που είμαι ηχοκάγκουρας;
Στην κοινωνία και τον Θεό...
-
Εσείς τι πιστεύετε;;; Δεν γνωρίζει όσα εσείς περί οικονομίας; Χρειάζεται λίγα μαθήματα από κάποιον μηχανικό ή νομικό;;;
-
Είναι συγκεκριμένη ...δεν είναι γενικα μια κοινότυπη θεωρια. Έχει και μαθηματικα υποδείγματα και ολόκληρα συγγράματα ανα τον κόσμο. Αφού γνωρίζεις θα έπρεπε να ξέρεις.
Η κοινή λογική που αναφέρεις πολλές φορές είναι στην ουσία η κοινοτυπία της αντίληψης περί κατανάλωσης πορων που ΔΕΝ ισχυει στην οικονομία σε μακροεπιπεδο. Αυτό προσπαθεί να σου διδάξει το βίντεο.
Ακόμα και το παράδειγμα που φέρνεις τώρα με το επίδομα τυφλών ειναιναποδειξη πως δεν κατανόησες τίποτα από όσα αναφέρει το βίντεο.
Αυτήν την στιγμή μιλάμε σε πρώτο επίπεδο ανάλυσης του μηχανισμού που λειτουργεί μια οικονομία σε μακρο επίπεδο.
Όταν θα μπούμε στα επόμενα επίπεδα, τότε θα αρχίσουμε τα περί εμπιστοσύνης θεσμών , διαφθοράς κτλ
Εδώ δεν έχεις και δεν έχουμε καταλάβει ακόμα (στο τοπικό αυτό) πως λειτουργούν οι πολλαπλασιαστές σε μια οικονομία. Ψάχνεις και βαθύτερες ερμηνείες του ελλείμματος ;;;
Μια χαρά τα έχω καταλάβει Lap. Για κάποιο περίεργο λόγο θέλεις να μας βγάλεις όλους αστοιχείωτους αλλα οκ, έχεις γίνει πολύ εριστικός τελευταία, μάλλον θεωρείς ότι κάτι σου χρωστάει η κοινωνία και δεν στο δίνει...
Είδα το βίντεο ολόκληρο. Και για αυτό σου λέω έχω άποψη. Εσύ το μόνο που θέλεις να βγάλεις από το βίντεο είναι μια αυτοικανοποίηση ως οικονομολόγος για το τι είναι σωστό ή δεν είναι βάση οικονομικής θεωρίας και "σας τα έλεγα εγώ". Τα ίδια και ο (κατά δήλωσή του) καθηγητής.
Για σκέψου λοιπόν και λίγο πολιτικά τι έβλεπαν οι εταίροι σε εμάς... Και το ότι ποσώς τους ένοιαζε αν στην τελική το 2% της ευρωζώνης (αυτό είναι το μέγεθός μας) θα κακοπερνούσε γιατί θα εφάρμοζαν "λάθος" οικονομική θεωρία. Ενώ αν εφάρμοζαν την σωστή θα δέχονταν δλδ να τινάξουν π.χ. τις τράπεζές τους στον αέρα και να τα λεφτά που έδωσαν εμμέσως σε αυτές να τα κάναμε εμείς π.χ. βιομηχανικές ζώνες. Ορθόν, ορθότατον ως θεωρία, αλλά δυστυχώς ανέφικτο πολιτικά για πολλούς λόγους που προφανώς αδυνατείς να καταλάβεις.
-
@johnny-0 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
O χειρότερος άνθρωπος στην χειρότερη στιγμή. Τί να πει κανείς χωρίς να βρίσει.
-
@fiverg said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Η κοινή λογική που αναφέρεις πολλές φορές είναι στην ουσία η κοινοτυπία της αντίληψης περί κατανάλωσης πορων που ΔΕΝ ισχυει στην οικονομία σε μακροεπιπεδο. Αυτό προσπαθεί να σου διδάξει το βίντεο.
Ακόμα και το παράδειγμα που φέρνεις τώρα με το επίδομα τυφλών ειναιναποδειξη πως δεν κατανόησες τίποτα από όσα αναφέρει το βίντεο.
Μια χαρά τα έχω καταλάβει Lap. Για κάποιο περίεργο λόγο θέλεις να μας βγάλεις όλους αστοιχείωτους αλλα οκ, έχεις γίνει πολύ εριστικός τελευταία, μάλλον θεωρείς ότι κάτι σου χρωστάει η κοινωνία και δεν στο δίνει...
Δεν χρωστάει τίποτα η κοινωνία σε εμένα. Στον εαυτό της χρωστάει και στις επόμενες γενιές. Η αμορφωσιά και η σιγουριά για θέματα που δεν γνωρίζει ούτε το αλφάβητο οδήγησε τη χωρα σε επιλογές και μια μακρόχρονη κρίση που δεν σταματάει με τίποτα. Η χωρα χάνει όλο το ποιοτικό εργατικό δυναμικό της. Η χωρα βουλιάζει και πηγή όλων αυτών είναι η δηθενια και η αμορφωσιά. Οι ευγένειες και οι καθωσπρεπισμοί μας έφεραν στο σημείο αυτό δηλαδή το να μην λες ευθέως και ευθαρσώς στο συμπολίτη σου πως είναι ανίδεος και αστοιχείωτος. Ίσως με αυτόν το τρόπς πέρα από τις αναμενόμενες προστριβές εγωισμού, κάνει την φιλότιμη προσπάθεια να διαβάσει έστω και ένα κεφάλαιο από αυτό που νομίζει ότι γνωρίζει.
Είδα το βίντεο ολόκληρο. Και για αυτό σου λέω έχω άποψη. Εσύ το μόνο που θέλεις να βγάλεις από το βίντεο είναι μια αυτοικανοποίηση ως οικονομολόγος για το τι είναι σωστό ή δεν είναι βάση οικονομικής θεωρίας και "σας τα έλεγα εγώ". Τα ίδια και ο (κατά δήλωσή του) καθηγητής.
Όχι. Έτυχε να το δω και εγώ και θυμήθηκα όσα σας γράφω τόσα χρόνια, όχι φυσικα με αυτόν τον τόσο περιεκτικό τρόπο, μη ξεχνάμε πάσχω και από δυσλεξία, και θυμήθηκα όλες τις επικρίσεις κατά εμου, των σπουδών μου κτλ για κάτι που είναι τόσο απλό και βασικό. Είναι να τραβάς τα μαλλιά σου με ότι συζητούμε εδώ μέσα διότι συχνά απαξιώνονται κατά τη συζήτηση απλές μακροοικονομικές γνώσεις πρωτοετους μαθητή. Δεν σας παραθέτω υψηλή διανόηση στις συζητήσεις μας. Και εγώ δεν έχω εξειδίκευση στα μακροοικονομικά. Σε άλλον τομέα έκανα μια εξειδίκευση, πιο πεζό και καθημερινό μπας και ζήσω και εγώ σε αυτήν την κοινωνία. Ακριβώς ομως επειδή μου αρεσει η μακροοιονομια και διαβάζω σχετικά συγγράματα γνωρίζω ποιες είναι οι ικανότητες μου και δεν ξεφεύγω από τις επίσημες αναγνωρισμένες θεωρίες και προσεγγίσεις. Δεν πιστεύω ότι τα ξέρω καλύτερα από αυτούς που κάνουν μελέτες σε όλη την διάρκεια της ζωής τους πάνω στα θέματα αυτά με σοβαρά μαθηματικά μοντέλα, οικονομετρία και στατιστικά εργαλεία. Αλλά ούτε επίσης πιστεύω πως άσχετοι με το αντικείμενο μπορούν να καταργήσουν θεωρίες και μελέτες επειδή έτσι τους βολεύει στο αφήγημα τους.
Για σκέψου λοιπόν και λίγο πολιτικά τι έβλεπαν οι εταίροι σε εμάς... Και το ότι ποσώς τους ένοιαζε αν στην τελική το 2% της ευρωζώνης (αυτό είναι το μέγεθός μας) θα κακοπερνούσε γιατί θα εφάρμοζαν "λάθος" οικονομική θεωρία. Ενώ αν εφάρμοζαν την σωστή θα δέχονταν δλδ να τινάξουν π.χ. τις τράπεζές τους στον αέρα και να τα λεφτά που έδωσαν εμμέσως σε αυτές να τα κάναμε εμείς π.χ. βιομηχανικές ζώνες. Ορθόν, ορθότατον ως θεωρία, αλλά δυστυχώς ανέφικτο πολιτικά για πολλούς λόγους που προφανώς αδυνατείς να καταλάβεις.
Ώπα.... είπα κάτι εγώ για τράπεζες;;; Τι έχω πει;;;; Είπα εγώ για πρόταση γκρεμίσματος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος;;
Εγώ ανέφερα πολλές φορές πως μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική επιφέρει τα σωστά αποτελέσματα εκμεταλλευόμενη του ς πολλαπλασιαστές συγκεκριμένων μεταβλητών και συντελεστών της οικονομίας. Και αυτό σας το ανέφερα καθώς επικρατεί η άποψη στο τοπικό περί λεφτοδεντρων και επενδύσεις σε υποδομές ως μια σωστή και λελογισμένη ανάγνωση της οικονομίας. Αυτό δεν ισχύει στα μακροοικονομικά. Το τονίζω τοσες μα τοσες χιλιάδες φορές. Και αυτό που αναφέρω η ίδια η ιστορία το επιβεβαιώνει κάθε φορά σε κάθε οικονομική κρίση είτε τοπική είτε πιο διευρυμένη ανα τον πλανήτη τα τελευταία 100 έτη.
Όπως επίσης αναφέρω πως η μοναδική φορά που δυσκολεύτηκε το μοντέλο αυτό, αν και τα ψηλό κατάφερε με εισροή κεφαλαίων, ήταν όταν χάθηκε η δυνατότητα ελέγχου και άσκησης μιας συγκεκριμένης εμπορικής πολιτικής. Βλέπε είσοδο στην ΕΟΚ με λάθους όρους και συγκυρίες. Και όχι μονάχα για την δίκη μας χωρα αλλά για όλες όσες είχαν εμπορικά ελλείμματα.
-
Για δες όμως την απόσταση θεωρίας από πράξη. Όταν βγήκε ο γαπ το 09 και ήξερε τι του έρχεται τι εκανε; Ξεκίνησε να δινει επιδόματα, δεν θυμάμαι που.
Οπότε θα επρεπε οι οικονομολογοι των αγορών (φανταζομαι δεν ειναι ολοι τους αστοιχειωτοι) να καθησυχάσουν, να σκεφτούν ότι ασκεί επεκτάτικη πολιτική και ότι θα τα πάρει πίσω πολλαπλάσια από τους συντελεστές που θα αυγατισουν τους φόρους. Αντ αυτού είδαμε όλοι πως κατέληξε το έργο. -
Μα αυτό έκαναν. Δε θυμάσαι που βγήκε στις αγορές ο υπουργός οικονομικών (δεν θυμάμαι το όνομα του, κάτι με παπά ήταν)για 4,5-5 δις και του προσέφεραν πολλά περισσότερα και με σχετικά καλούς όρους;;
Αλλά αυτός δεν τα πήρε τα παραπάνω για να μη δείξει πως η οικονομία έχει ανάγκη ρευστότητας.
Δείγμα ότι οι αγορές πίστευαν σε εκείνη την φάση στις μεταρρυθμίσεις που περιλάμβαναν και επεκτατική πολιτική.Τα νούμερα προσεγγιστικά δεν τα θυμάμαι ακριβώς.
-
Τα βήματα για την έξοδο απο την κρίση είναι σχεδόν τυφλοσούρτης. Άντε πες λόγω του ότι δεν είχαμε εθνική νομισματική πολιτική να ήθελε μια κάπως διαφορετική προσέγγιση το όλο θέμα με εγγύησεις και δευτερογενείς αγορές, αλλά στο μίγμα της πολιτικής που οδηγεί σε έξοδο από το κραχ είναι τελείως τυφλοσούρτης. Δεν είναι κάτι το πρωτοφανές.
Εμείς κάναμε ΟΛΑ τα αντίθετα. Κυριολεκτικά χωρίς υπερβολή τιμωρήθηκε η Ελλάδα για κάποιον λόγο που αυτοί ξέρουν. Ίσως τα greekstatistics να τους γύρισαν τα μυαλά
-
Θέμα εμπιστοσύνης στους πολιτικούς μας, θα στο ξαναπώ. Μπορεί να μας βολεύει να πιστεύουμε ότι οι σοιμπλε ήταν όλοι βλάκες και αστοιχειωτοι. Τουναντίον, ήξεραν μια χαρά την θεωρία αλλά πίστεψαν ότι θα ήταν ανεφάρμοστη από τους πολιτικούς μας.
Κι εγώ μπορεί να βλέπω ότι το σωστό είναι να μου γίνει μια εγχείρηση αφαίρεσης χολής. Αν είσαι εσύ ο υποψηφιος χειρουργός, θα προτιμήσω να την βγάλω με τσαγακι. -
Διαφωνώ. Ο μακαρίτης είχε μια προτεσνταντικη αντίληψη περί οικονομίας η οποία στηριζόταν στο σταθερό ανα τις δεκαετίες οριακό κόστος παραγωγής των βιομηχανιών του, το σχεδόν τζάμπα αέριο ως πηγή ενέργειας και την επεκτατική εμπορική πολιτική όπου συγκέντρωνε τα ελλείμματα των περιφερειών ως πλεόνασμα. Το γεγονός αυτό έδινε την δυνατότητα να διατηρεί χαμηλό πληθωρισμο και να συνεχίζει να έχει σταθερό οριακό κόστος.
Ακριβώς επειδή βρισκόταν και διοικούσε το οικονομικό κέντρο μιας τεράστιας και πάμπλουτης οικονομίας λογικό ως ένα σημείο, θεωρούσε ότι το ίδιο μοντέλο είναι πετυχημένο παντού αγνοώντας όμως βασικούς μακροοικονομικους δείκτες και πολλαπλασιαστές που διαφέρουν ανα φάση του οικονομικού κύκλου και φύση της οικονομίας.
Σκεψου ότι το ίδιο το Δ.Ν.Τ του την έλεγε ότι αυτά που κάνει είναι ανορθόδοξα. Ποιος ;;;το Δ.Ν.Τ!Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν φταίνε και οι Έλληνες πολιτικοί. Το θέμα όμως ειναι τα βήματα που έπρεπε να ακολουθήσει η χωρα, που κυριολεκτικά είναι συγκεκριμένα και απλά. Ως ένα σημείο να δεχτώ πως δεν εμπιστευόταν τους Έλληνες πολιτικούς και ζητούσε έμπρακτες διορθώσεις στα πρόγραμμα που παρουσίαζαν στην Κομισιόν. Μετά ένα σημείο όμως όπως έδειξε η ιστορία η Άνγκελα παρενέβη διότι τα πράγματα έφταναν στο μη περεταίρω και το Δ.Ν.Τ εξέφραζε έντονες αντιδράσεις για τις πολιτικές αυτές που έμοιαζαν με εμμονές.
Το αποτέλεσμα είναι επι 13-14 έτη η χωρα να χάσει το 25% του ΑΕΠ της, που σημαίνει απώλεια παραγωγικών συντελεστών καθώς και 600.000 από το καλύτερο εργατικό δυναμικό της.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2