-
@civil357 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Ποια είναι τα Πανεπιστήμια της Ελλάδος που είναι για πλάκα; Αν εννοείς τα τμήματα των πρώην ΤΕΙ , που εξισώθηκαν ετσιθελικά με Πανεπιστημιακούς τίτλους , με το έγκλημα του Γαβρόγλου , 6 χρόνια είχε στη διάθεση της η κυβέρνηση , να αλλάξει κάτι , δεν το ακούμπησε το θέμα. Καμία μα καμία πρόνοια για την αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης. Έπρεπε να βρεθεί επαγγελματικός χώρος δικαιωμάτων για τα ΙΕΚ , οπότε στρίμωξε τα ΤΕΙ με τα ΑΕΙ και άστους να κουρεύονται.
Μιλάω πχ και για τα "πανεπιστημια" στερεάς ελλαδος, πελλοπονησσου κλπ. Δεν είναι μόνο τα πρώην ΤΕΙ που εγιναν αει και απο τα οποία καμία 30ρια από αυτά τα έκλεισαν ηδη και καλά εκαναν!
Προϋποθέσεις εισαγωγής, γιατί πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας; Άπασα τα Βαλκάνια , με τη Σλοβακία συμπεριλαμβανομένης που τελευταία έχει γίνει κορυφαίος
τουριστικόςφοιτητικός προορισμός, βάζουν ( έβαζαν , από όταν ήξερα) τον πήχη βάση του απολυτηρίου. Για να μην τον πιάσεις απλά θα κινδύνευες να μείνεις στην ίδια τάξη. Επίσης , ( εδώ κρατάω επιφυλάξεις) , τα προγράμματα σπουδών των παραρτημάτων , ακούγεται ότι είναι πιο εύκολα να σε δεχτούν από τα τοπικά τους Πανεπιστήμια. Κύπρο όσο έψαξα , μία γενικότητα ότι γίνεσαι δεκτός με το απολυτήριο και εκεί και μετά από 6 χρόνια χειρουργείς π.χ.Κανονικά πρέπει να μπει τουλαχιστον η ελάχιστη βάση εισαγωγής όπως ισχύει και στα δημόσια. Τίποτα λιγότερο. Θεωρητικα επίσης αν ένα τέτοιο τμήμα έχει δυνατότητα για 150 φοιτητές και έχει 300 αιτήσεις, θα πρέπει να πάρει τους 150 καλύτερους βαση απολυτηριου η βαθμου πανελληνιων.
Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα ζηλέψει τις υποδομές μας το Χαρβαρντ και το Κολούμπια και θα έρθει εδώ να επενδύσει και θα ξεδιαλέγει για να δεχτεί τους κορυφαίους; Όταν μάλιστα, ο γειτονικός ανταγωνισμός της αγοράς της εκπαίδευσης έχει τον πήχη τόσο χαμηλά;
Τίποτα. Αυτό είναι το επίφοβο. Ότι θα ξεκινήσουμε με ένα αυστηρό πλαίσιο για να γίνει πιο εύπεπτο, με το πλαίσιο αυτό θα σκάσει μύτη μόνο κάποιος κύπριος αδερφός της πλάκας και σε δύο χρόνια θα χαλαρώσουν όλα για να μπορέσουν οι ντόπιοι ξυνηδες να ανοίξουν "ανωτατα" ιεκ. Όπως και ο γάτος έχω περάσει κι εγώ αυτή την πίστα, στην Πάτρα ο υποψήφιος "πρυτανης" του ξυνη ήταν πρώην ιδιοκτήτης πιτσαρίας (καλά και ο τωρινος "κανονικός" του πανμιου πατρων δεν είναι και κάποιος επιστήμονας πρώτης γραμμής -το λέω κομψα- για να μην ξεχναμε και τα στραβά των δημοσίων...).
Καλά ότι το Σύνταγμα το αναγνώσκουμε κατά πως μας συμφέρει , τι να γράψεις....
Δεν είναι έτσι σκριβως, όπως είπα το κοινοτικό δίκαιο μπορεί και να υπερισχύει αλλά φαντάζομαι ότι αυτα θα κριθούν στα δικαστήρια.
Τέλος , η ανώτατη εκπαίδευση έχει και αποτέλεσμα στην αγορά εργασίας, Μπορεί να μας φαντάζει αδιάφορο στην πλειοψηφία μας , έστω ότι είμαστε επιτυχημένοι πλέον επαγγελματικά, αλλά η είσοδος σε μία αγορά εργασίας με τόσο απροσδιόριστα επαγγελματικά διακαιώματα , απροσδιόριστου αριθμού αποφοίτων θα φέρει την απόλυτη αποδιοργάνωση.
Στην πληροφορική πάντως ισχύει αυτό ακριβώς που γραφεις είτε είσαι ηλεκτρολόγος του μετσοβειου η από το ΤΕΙ Μεσολογγίου. Δεν πάθαμε και κάτι, δεν δουλεύει όλος ο κόσμος με την προστατευμενη φούσκα μηχανικών και δικηγόρων. Νομίζω είναι το ελάχιστο των πιθανών προβλημάτων.
-
Ποια ακριβώς θεωρείς προστατευόμενη φούσκα μηχανικών ; Το δικαίωμα σφραγίδας επί Τεχνικών και Επιστημονικών μελετών; Γιατί η μόνη διαφοροποίηση , με ελάχιστα πλέον στεγανά , είναι αυτή.
Εκτός αν θεωρείς ότι έκαστος ανά επιστημονικό πεδίο μπορεί να υπογράφει τα πάντα. Εκεί εντάξει δεν έχω να αντιπαρατεθώ σε κάτι. -
@lap said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
@gatoz said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
@kkostask said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
@piliourits said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Υπάρχουν τομείς της οικονομίας, όπου κάποιος μπορεί να ασκεί παράνομα, χωρίς να φαίνεται πουθενά συνήθως, οικονομική δραστηριότητα σχετική με αγοραπωλησίες, όπου όσοι έχουν ανάγκη μετρητά πωλούν κι όσοι έχουν χρήματα που δεν ξέρουν τι να τα κάνουν, ειδικά αν είναι μαύρα, αγοράζουν.
Όντως, αυτές οι μπίζνες ακμαζουν αυτή την εποχή.Τα καταστήματα δουλεύουν μαύρα? Έχεις χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα τελικά….ή μήπως και οι αντιπροσωπείες πουλάνε τα αυτοκίνητα «μαύρα»…..
Ρε συ λαπη για αλλο πραγμα μιλαει.
Ειδικα μετα το καλοκαιρι το γραμμαριο επεσε κατω απο το .μισό στα καφενεια, δεν εχει μεινει βερα. και πλεον παίζουν και ακινητα.Τι σχέση έχει ο Λαπης με το άνωθεν ποστ;;;;
γραψε λαθος - με ενα ματι ειμαι και θα ειμαι για δυο εβδομαδαι ακομη
η ουσια ειναι πως η διακινηση τιμαλφων ατυχως εχει θεριεψει
-
@civil357 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Ποια ακριβώς θεωρείς προστατευόμενη φούσκα μηχανικών ; Το δικαίωμα σφραγίδας επί Τεχνικών και Επιστημονικών μελετών; Γιατί η μόνη διαφοροποίηση , με ελάχιστα πλέον στεγανά , είναι αυτή.
Εκτός αν θεωρείς ότι έκαστος ανά επιστημονικό πεδίο μπορεί να υπογράφει τα πάντα. Εκεί εντάξει δεν έχω να αντιπαρατεθώ σε κάτι.Τώρα που μιλάμε πχ ένα από τα πιο παλια τει (Αθήνας πειραια) που έχει γίνει αει (δυτικης αττικης) δεν έχει εξομοιωθει ακόμη στα επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών με τα "παλια" πολυτεχνεια. Παρόλο που θεωρητικά "δυναται", ειναι 5ετους κυκλου σπουδων και εχει περασει αντιστοιχη αξιολογηση. Ομολογώ βέβαια ότι καμία σχέση δεν έχουν οι φοιτητές (και πολλοί καθηγητες) του μετσοβειου πχ με τους δικούς του αλλα προφανώς δεν είναι αυτός ο λόγος που δεν γίνεται. Είναι καθαρά να μην ανοίξει η "υπογραφη" και η "σφραγιδα" σε περισσότερο κόσμο.
-
Τις τελευταίες μέρες απέκτησα την ίσως κακή για μερικούς συνήθεια να μιλάω με καταστηματάρχες φίλους για την οικονομική κατάσταση….ιδιοκτήτης καθαριστηρίου μου ανέφερε αύξηση τζίρου γύρω στο 100%,δύο ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ/καφέ πάνω από 50%, εγώ στη δουλειά μου +80%…..τελικά αυτή η κρίση που είναι τελικά? Βάλτε και στην εξίσωση την πώληση 40% περισσότερων αυτοκινήτων που διάβασα σε άλλο άρθρο μαζί με την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης σχεδόν 11%.
Εννοείς ετήσια αύξηση ;
Αυτά είναι εξωπραγματικά νούμερα.
Ή αναφέρεσαι στην εορταστική περίοδο αυτές τις μέρες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες;Στο 9μηνο 2023 με 2022 σε όγκους κατανάλωσης είμαστε +1% και +6,5% περίπου σε αξία αλλά μιλάμε με τον πληθωρισμό μέσα.
Εγώ με τους μικρούς που έχω επαφή πάντως 4-5 τώρα μέρες περιμένουν να βγάλουν τα σπασμένα αλλά και πάλι είναι πολύ πίσω σε τζίρους απο το 2015-2019 παρά τον πληθωρισμό.
Έχω ξαναπεί πως οι μικροί μετά το 2019 σχεδόν καταστράφηκαν καθώς έχασαν μεγάλους όγκους πωλήσεων προς τις μεγάλες αλυσίδες - καταστήματα καθως η περίοδος covid άλλαξε τις καταναλωτικές συνήθειες προς τα μεγάλα eshop και μετά λόγω ακρίβειας δεν μπορούν να τις ανταγωνιστούν ως προς το κόστος.
-
@vagkirk said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Έχω ξαναπεί πως οι μικροί μετά το 2019 σχεδόν καταστράφηκαν καθώς έχασαν μεγάλους όγκους πωλήσεων προς τις μεγάλες αλυσίδες - καταστήματα καθως η περίοδος covid άλλαξε τις καταναλωτικές συνήθειες προς τα μεγάλα eshop και μετά λόγω ακρίβειας δεν μπορούν να τις ανταγωνιστούν ως προς το κόστος.
Λοιπόν επειδή έχω μνήμη ελέφαντα, και δη κάποιες φορές φωτογραφική, και επειδή μου αρέσει να ανάβω τα αίματα στους συνομιλίες μου, όταν ανέφερα στις εκλογές του 2019 πως μιλούσα με καταστηματάρχες και κάποιοι μου έλεγαν πως θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ όχι γιατί συμφωνούν σε όλα ουτε και ότι ο κατρουγκαλος δεν τους είχε ξεσκίσει, αλλά διότι φοβόταν την επέλαση των μεγάλων αλυσίδων ο @gatoz μου έβαλε ως απάντηση ένα τηλέφωνο από ψυχιατρική κλινική.
Τωρα συμφωνεί.....
-
Λοιπόν επειδή έχω μνήμη ελέφαντα, και δη κάποιες φορές φωτογραφική, και επειδή μου αρέσει να ανάβω τα αίματα στους συνομιλίες μου, όταν ανέφερα στις εκλογές του 2019 πως μιλούσα με καταστηματάρχες και κάποιοι μου έλεγαν πως θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ όχι γιατί συμφωνούν σε όλα ουτε και ότι ο κατρουγκαλος δεν τους είχε ξεσκίσει, διότι φοβόταν την επέλαση των μεγάλων αλυσίδων ο @gatoz μου έβαλε ως απάντηση ένα τηλέφωνο από ψυχιατρική κλινική.
Τωρα συμφωνεί.....
ο μονος τροπος να μη σε ξεσκιζε ο κατρουγκαλος ηταν να φοροδιαφευγεις. που παρα πολλοι το εκαναν. να σου θυμησω λαπη γιατι ξεχνας, οτι οι ασφαλιστικες εισφορες ηταν αναλογες της κερδοφοριας, δηλαδη επιπλεον φορος συν τον υψηλο τοτε φορο κερδων και τον υψηλοτατο μερισματων. με λιγα λογια, στα 29% φορο ειχες επιπλεον και 27% εισφορες και 15% φορο μερισματων. συν αλληλεγγυη και καμποσα αλλα, μεχρι και κατασκηνωσεις.
οτι η αγορα πλεον ειναι σκατα εχει πολλους παραγοντες με κυριο την ανεπαρκεια εισοδηματος.
στα χαρτια ολα καλα, αλλα ο εμπορακος υποφερει γιατι υποφερει απο την ακριβεια και ο φουκαρας καταναλωτης. -
Δεν ξεχνώ τιποτις.
Αν είμαι ξεκούραστος μπορώ να θυμηθώ τα πάντα όλα σαν σε ταινία. Μόνο με τις ημερομηνίες το χάνω λίγο και τα ονόματα για αυτό τους καλώ όλους ως φίλους.
Αλλά, άλλο αυτό που μου λες και άλλο αυτό που θίγω.
Ο φόβος όλων των μικρών είναι οι αλυσίδες και πραγματικά αρχίζει και επιβεβαιώνεται.
Υ.γ Αδιανόητη η ταχύτητα εγγραφής του ποστ σου. Ρισπεκτ
-
Δεν ξεχνώ τιποτις.
Αν είναι ξεκούραστος μπορώ να θυμηθώ τα πάντα όλα σαν σε ταινία. Μέμφις ημερομηνίες το χάνω λίγο και τα ονόματα για αυτό τους λέγω όλους φίλους.
Αλλά, άλλο αυτό που μου λες και άλλο αυτό που θίγω.
Ο φόβος όλων είναι οι αλυσίδες και πραγματικά αρχίζει και επιβεβαιώνεται.
Υ.γ Αδιανόητη η ταχύτητα εγγραφής του ποστ σου. Ρισπεκτ
ετυχε να ειμαι μπροστα στο πισι, τωρα βγαινω για περπατημα. λοιπον ειδες και μπορεις να επιβεβαιωσεις τα γραφομενα, να προσθεσω και το 100% προκαταβολη.
πως μπορουσε ο οποιοσδηποτε εντιμος να επιζησει? ηταν αμεσος θανατος.
περι μονοπωλιων κλπ ειναι μια αλλη συζητηση, επι της ουσιας οσο παραμενουμε στο συγκεκριμενο οικονομικο μοντελο, οι χαμενοι ειναι παντα οι μικροι. φυσικα και το σαραντακομαπεντε απο το σαρανταενατακατο που σκανε για υποστηριχτες του μαστιγιοφορου, τελικα ειναι πολλοι οι οπαδοι του μαζοχ. -
Και πάλι πως είναι δυνατόν να γράφεις μια παραγράφο τόσο γρήγορα;
Να σου θυμίσω ένα πρόγραμμα που υποσχόταν τοτε ο Αλέξης για διαφορες μειώσεις
Τεσπά.....Καλές βόλτες και καλή ξεκούραση
-
Τις τελευταίες μέρες απέκτησα την ίσως κακή για μερικούς συνήθεια να μιλάω με καταστηματάρχες φίλους για την οικονομική κατάσταση….ιδιοκτήτης καθαριστηρίου μου ανέφερε αύξηση τζίρου γύρω στο 100%,δύο ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ/καφέ πάνω από 50%, εγώ στη δουλειά μου +80%…..τελικά αυτή η κρίση που είναι τελικά? Βάλτε και στην εξίσωση την πώληση 40% περισσότερων αυτοκινήτων που διάβασα σε άλλο άρθρο μαζί με την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης σχεδόν 11%.
Εννοείς ετήσια αύξηση ;
Αυτά είναι εξωπραγματικά νούμερα.
Ή αναφέρεσαι στην εορταστική περίοδο αυτές τις μέρες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες;Στο 9μηνο 2023 με 2022 σε όγκους κατανάλωσης είμαστε +1% και +6,5% περίπου σε αξία αλλά μιλάμε με τον πληθωρισμό μέσα.
Εγώ με τους μικρούς που έχω επαφή πάντως 4-5 τώρα μέρες περιμένουν να βγάλουν τα σπασμένα αλλά και πάλι είναι πολύ πίσω σε τζίρους απο το 2015-2019 παρά τον πληθωρισμό.
Ετήσια αύξηση, οι γιορτές ποτέ δεν είναι ασφαλές δείγμα. Φίλος άνοιξε καφέ αλυσίδας,μια επένδυση 70κ και την έβγαλε σε λίγο παραπάνω από χρόνο. Προφανώς ο πληθωρισμός παίζει σημαντικό ρόλο στους οικονομικούς δείκτες αλλά νομίζω ότι τις μέρες του Κατρουγκαλου η κατάσταση ήταν τραγική…αν συγκρίνω τα δικά μου οικονομικά 19 με 23 είμαι + 370% μεικτά. Σε περίοδο κρίσης αυτό θα ήταν όνειρο απατηλό.
-
Κάνει καταδρομικές χαχα
https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/416405_sfodri-epithesi-ergazomenon-sto-attiko-gia-ti-mystiki-episkepsi-mitsotakiΧρόνια πολλά!!
-
Mια χαρά θα είναι αν ανοίξουν ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Έτσι δε θα χρειαστεί να βγαίνουν τόσα παιδιά έξω και τα χρήματα θα μείνουν μέσα στη χώρα. Επιπλέον θα έχουμε εισαγωγή ξένων φοιτητών που επίσης θα αφήσουν χρήμα. Ένα νορμάλ πλαίσιο καλής λειτουργίας και όλα καλά.
-
Το θέμα είναι το εξής.
Να ισχύουν ίδια ή παρόμοια κριτήρια εισαγωγής όπως στα μεγάλα του εξωτερικού.
Ας κάνουμε ένα παράδειγμα. Δύο παιδιά θέλουν να γίνουν επιστήμονες σε έναν κλάδο και οι δύο γράφουν ας πούμε 15 στις πανελλήνιες γεγονός που δεν θα τους δώσει την ευκαιρία να γίνουν γιατροι, μηχανικοί κτλ.
Εάν δεν υπάρχουν αυστηρά και ίσα κριτήρια τοτε ο πλούσιος θα πάει στο ιδιωτικό και εν τέλη θα μπορέσει να γίνει, τουλάχιστον τυπικά είτε γιατρός είτε μηχανικός. Έτσι θα μπορέσει να διατηρήσει την θέση του στην κοινωνία με βάση τη θέση εργασίας του ενώ ο φτωχός δεν θα μπορεί. Ενώ στην περίπτωση της σύγκρισης ενός αριστούχου στις πανελλαδικές και ενός πλουσίου μετρίου τότε ο πλούσιος θα ανταγωνιστεί στην αγορά εργασίας για την ίδια θέση εργασίας τον φτωχό που ήταν από μικρός πιο άξιος και κόπιασε περισσότερο στη ζωή του.
Αν δεν υπάρχουν τα ίδια κριτήρια εισαγωγής με τα δημόσια, τότε καταργείται η κοινωνική κινητικότητα η οποία υπαγορεύεται κυρίως από την θέση εργασίας και τα εισοδήματα που αυτή προσφέρει. Δηλαδή από την δυαντοτητα ενός ανθρώπου με βάση την αξία του και τον κόπο που ρίχνει να έχει τις ίσες ευκαιρίες για ανέλιξη σε μια κοινωνία. Το οποίο μάλιστα είναι θεμελιώδης αρχή για μία φιλελεύθερη κοινωνία
Αυτό δημιουργεί δύο ταχυτήτων πολίτες ενώ θα οδηγήσει και τους φτωχούς που δεν καταφέρνουν να γράψουν καλή βαθμολογία να παίρνουν φοιτητικά δάνεια για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην αγορά εργασίας.
Τέλος, δεν ξέρω τι ποιότητα επιστημόνων θα έχουμε. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο παιδιά από μέτρια κολλέγια να μην ξέρουν τι τους γίνεται. Να έχουν ένα πτυχίο και να είναι τελείως άσχετοι με το αντικείμενο τους.
Μια λύση είναι να καταργηθούν οι πανελλήνιες και τα ίδια τα πανεπιστήμια να βάζουν εξετάσεις στο πρώτο εξάμηνο και έτσι να σε επιλέγουν αν θα σε κρατήσουν η όχι με βάση ένα αδιάβλητο σύστημα σαν τις πανελλαδικές.
Για να είμαστε ειλικρινείς τα ιδιωτικά τα θέλουν όσοι τα παιδιά τους δεν μπορούν να μπουν στην σχολή που επιθυμούν και θα τους βγει φθηνότερα από το να πληρώνουν το κόστος του εξωτερικού. Ούτε το θέμα της σύγχρονης παιδείας, ούτε τίποτα από όλα αυτά τα επιχειρήματα δεν τα πιστεύουν.
Οι αριστούχοι θα πάνε στα κορυφαία του πλανήτη με υποτροφίες είτε είναι πλούσιοι είτε φτωχοί διότι ακόμα και τα δημόσια συνεργάζονται με τα κορυφαία και έχουν επαφές ώστε τα αξία παιδιά να μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα κορυφαία του πλανήτη.
-
@piliourits said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Έτσι είναι, δεν υπάρχει καμία κρίση, αυτά είναι ψέματα της αντιπολίτευσης!
Λάθος.
Ούτε κρίση υπάρχει, ούτε αντιπολίτευση...
Με τις 10 εντολές στο χέρι κυβερνάει ο Μωυσής...
-
Τελικά ο Κουλης, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, αφού:
Αποκατέστησε τη Μακεδονία μας και τη ντροπή των Πρεσπων
και
Κατάργησε την κουλτούρα επιδομάτων και
Έφερε πολλές και καλοπληρωμενες δουλειές
στο Μπαγκλαντές
και
Μείωσε τους φόρουςΜεταρρυθμιζει και την εκπαίδευση, που ήταν αποκομμενη απ την αγορά εργασίας και δεν παρείχε τις απαιτούμενες δεξιότητες, και γι αυτό στο εξής όσοι έχουν τα χρήματα θα αγοράζουν πανεπιστημιακά πτυχία χωρίς να μπλέκουν...
-
Λυσσάξατε με τα πανεπιστήμια, λυσσάξατε με τα τει, λυσσάξατε με τα πανεπιστήμια και τα πανεπιστήμια πρώην τει του εξωτερικού, λυσσάξατε με τα ιδιωτικά στην Κύπρο, θα λυσσάξετε και με τα ιδιωτικά εδώ.
Η ουσία είναι ότι παντού υπήρχαν καλά και προβληματικά τμήματα, καλοί και προβληματικοί καθηγητές και παντού στην Ελλάδα, μέτριες έως απίστευτα κακές υποδομές.
Οι πολιτικοί προκειμένου να μαζεύουν ψήφους εκεί που το 70 πέρναγαν 12000 στις ανώτατες, 6000 στις ανώτερες και 2000 στις ακαδημίες παιδαγωγικές και γυμναστικές, δηλαδή κάπου 20000 σε σύνολο ετησίων γεννήσεων κάπου 220000, φτάσαμε να έχουμε κάποια στιγμή 80000 εισακτέους σε 120000 γεννήσεις.
Επίσης είχαμε αποκτήσει και άλλη μια μαγκιά τύπου κλειδιού πριμιού, ότι είναι καλύτερα να περάσει κάποιος στο τμήμα Παρατεταμένης Ανεργίας στο Πανεπιστήμιο Ανω Ραχούλας, παρά να πάει σε μία μέση σχολή εργοδηγών, όπως ήταν παλιά η Σιβιτανίδειος για παράδειγμα, τις οποίες οι κυβερνήσεις τις απαξίωσαν με τα ΤΕΛ και τα ΕΠΑΛ, αφού δεν έδωσαν την ανάλογη προσοχή και τα άφησαν στην τύχη τους.
Καθότι ένα διορισμό σε θέση ΠΕ θα τον εύρισκε και μετά από δω πάνε και οι άλλοι.
Ετσι διαβάζουμε για απαξιωμένες σχολές παντού και ένα ελιτισμό υπερβολικό.
Είχαμε και πολλούς με οικογενειακά φράγκα, κάποια στιγμή δεν χρειάζονταν και πολλά, που πήγαν στα εξωτικά Ano Rachoula Univercity, της πρώην Ανατολικής, αλλά και της Δυτικής Ευρώπης, όπου πήραν και πτυχίο 5 Χ 5, που χρειαζόταν τενεκέ λαδιού για να το μεταφέρεις.
Μετά μας ήρθαν και τα κολλέγια, όπου είδαμε και πρώην πρυτάνεις ονομαστών ιδρυμάτων να τα στηρίζουν και να πέφτει πάντα το σχετικό παραμύθι στους γονείς και στους φοιτητές.
Και αφού γεμίσαμε πτυχιούχους σε μία χώρα που δεν παράγει τίποτα, ήρθε και η κρίση και μείωσε το δημόσιο και βέβαια ήρθε και η Αγορά και αυτή θέλει να δει τι ξέρεις, όχι τι γράφει το χαρτί, είτε λαδωμένο, είτε αλάδωτο, είτε πρίμιουμ, είτε ανωραχουλιώτικο...
Τώρα μας έρχονται και τα ιδιωτικά.
Προφανώς ο αποκλεισμός των ιδιωτικών, δεν είναι λογικός.
Αλλά το τι ιδιωτικά θα έλθουν είναι βασικό θέμα.
Επειδή όμως είναι ιδιωτικά η αγορά πάλι θα καθαρίσει την κατάσταση.
Γιατί τώρα θα πρέπει να πληρώνει ο γονιός και τα λεφτά δεν θα είναι λίγα, κάτι 5-10000 τον χρόνο που ζήταγαν τα κολλέγια.Εγώ λογικότερο πάντως βλέπω να έλθουν μέτρια προς καλά ξένα πανεπιστήμια, όπου εδώ θα μπορούν να έχουν πελάτες, ότι τόσο Ελληνες, όσο του εκτός ΕΕ περίγυρου μας, που θα μπορούν να πληρώνουν ακριβά δίδακτρα, για ένα φτηνότερο κόστος ζωής σε σχέση με τις μεγάλες χώρες της Δύσης.
Για τα κριτήρια εισαγωγής, αυτό που έχει σημασία, είναι αυτά να γίνουν ξεκάθαρα και σαφή σε όλους.
Επίσης ελπίζω να κλείσουν και κάποια κολλέγια που έχουν εγκλωβίσει αρκετό κόσμο, ας γίνουν τα νέα ΙΕΚ που θα λέγονται ΣΕΑΚ, αλλά και ο κόσμος να καταλάβει ότι τα λεγόμενα μπλέ κολάρα έχουν μεγάλη αξία.
Εντελώς τυχαία, σε δύο περιπτώσεις που ήρθαν για συντήρηση - επισκευή, ένας για τα κλιματιστικά και ένας για το ψυγείο, ο πρώτος είχε μαζί του τον γιο του και ο δεύτερος τον ανιψιό του, που και οι δύο σπούδαζαν το ίδιο αντικείμενο, προφανώς γιατί τα νέα παιδιά, είδαν ότι το να έχεις πτυχίο και να παρακαλάς για 300-600 τον μήνα, μπορεί να έδωσε χαρά σε γονείς - γιαγιάδες και να ζήλεψαν οι γειτόνισσες όταν πέρασαν, αλλά για να ζήσεις δεν φτάνει και προτιμούν να φτάνουν τα 100-200 την μέρα και ας μην έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο.
-
Το θέμα είναι το εξής.
Να ισχύουν ίδια ή παρόμοια κριτήρια εισαγωγής όπως στα μεγάλα του εξωτερικού.
Ας κάνουμε ένα παράδειγμα. Δύο παιδιά θέλουν να γίνουν επιστήμονες σε έναν κλάδο και οι δύο γράφουν ας πούμε 15 στις πανελλήνιες γεγονός που δεν θα τους δώσει την ευκαιρία να γίνουν γιατροι, μηχανικοί κτλ.
Εάν δεν υπάρχουν αυστηρά και ίσα κριτήρια τοτε ο πλούσιος θα πάει στο ιδιωτικό και εν τέλη θα μπορέσει να γίνει, τουλάχιστον τυπικά είτε γιατρός είτε μηχανικός. Έτσι θα μπορέσει να διατηρήσει την θέση του στην κοινωνία με βάση τη θέση εργασίας του ενώ ο φτωχός δεν θα μπορεί. Ενώ στην περίπτωση της σύγκρισης ενός αριστούχου στις πανελλαδικές και ενός πλουσίου μετρίου τότε ο πλούσιος θα ανταγωνιστεί στην αγορά εργασίας για την ίδια θέση εργασίας τον φτωχό που ήταν από μικρός πιο άξιος και κόπιασε περισσότερο στη ζωή του.
Αν δεν υπάρχουν τα ίδια κριτήρια εισαγωγής με τα δημόσια, τότε καταργείται η κοινωνική κινητικότητα η οποία υπαγορεύεται κυρίως από την θέση εργασίας και τα εισοδήματα που αυτή προσφέρει. Δηλαδή από την δυαντοτητα ενός ανθρώπου με βάση την αξία του και τον κόπο που ρίχνει να έχει τις ίσες ευκαιρίες για ανέλιξη σε μια κοινωνία. Το οποίο μάλιστα είναι θεμελιώδης αρχή για μία φιλελεύθερη κοινωνία
Αυτό δημιουργεί δύο ταχυτήτων πολίτες ενώ θα οδηγήσει και τους φτωχούς που δεν καταφέρνουν να γράψουν καλή βαθμολογία να παίρνουν φοιτητικά δάνεια για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην αγορά εργασίας.
Τέλος, δεν ξέρω τι ποιότητα επιστημόνων θα έχουμε. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο παιδιά από μέτρια κολλέγια να μην ξέρουν τι τους γίνεται. Να έχουν ένα πτυχίο και να είναι τελείως άσχετοι με το αντικείμενο τους.
Μια λύση είναι να καταργηθούν οι πανελλήνιες και τα ίδια τα πανεπιστήμια να βάζουν εξετάσεις στο πρώτο εξάμηνο και έτσι να σε επιλέγουν αν θα σε κρατήσουν η όχι με βάση ένα αδιάβλητο σύστημα σαν τις πανελλαδικές.
Για να είμαστε ειλικρινείς τα ιδιωτικά τα θέλουν όσοι τα παιδιά τους δεν μπορούν να μπουν στην σχολή που επιθυμούν και θα τους βγει φθηνότερα από το να πληρώνουν το κόστος του εξωτερικού. Ούτε το θέμα της σύγχρονης παιδείας, ούτε τίποτα από όλα αυτά τα επιχειρήματα δεν τα πιστεύουν.
Οι αριστούχοι θα πάνε στα κορυφαία του πλανήτη με υποτροφίες είτε είναι πλούσιοι είτε φτωχοί διότι ακόμα και τα δημόσια συνεργάζονται με τα κορυφαία και έχουν επαφές ώστε τα αξία παιδιά να μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα κορυφαία του πλανήτη.
Οι έχοντες πάνε σε πανμια εξωτερικού. Δεν ασχολούνται καν με τις πανελλήνιες (πάνε σε ΙΒ γυμνασια-λυκεια). Σιγά μην περιμένουν τα εδώ ιδιωτικά...
Τα ιδιωτικά πανμια, ειδικα αν είναι επιπέδου "ξυνης αει" πάλι για την πλεμπα θα είναι. -
Παιδεία και υγεία πάνε για ιδιωτικοποίηση, απλά το κάνει με πλάγιο τρόπο. Τι δουλειά έχει το κράτος να επιδοτεί ιδιωτικά πανεπιστήμια με 50 εκατ. το χρόνο , για να ανοίξουν ανταγωνιστικές σχολές προς τις δημόσιες, και μάλιστα σε πληθωρισμενα επαγγέλματα (γιατροί κλπ.). Θα αυξάνουν τη χρηματοδότηση στον ιδιώτη και θα κόβουν απο τα δημόσια. Να τα βάλει το fund των 150δις από την τσέπη του.
Το ότι θα έρχονται ξένοι να σπουδάζουν εδώ, μόνο ως αστείο μπορεί να το εκλάβει κανεις. Οι μόνοι που έρχονται εδώ είναι οι Κύπριοι που δεν έχουν λεφτά για να σπουδάσουν τσάμπα.
Οι τύποι απευθύνονται σε ένα 5% των Ελλήνων που έχουν τα χρήματα, για αυτό έχουν αγοράσει ιδιωτικα νοσοκομεία, ασφαλιστική, τώρα θέλουν να πουλάνε πτυχία.
Δεν είναι κάτι καινούριο, υπάρχουν ιδιωτικά αγγλόφωνα πανεπιστήμια σε βαλκανικές χώρες που πουλάνε πτυχία με τα μισά χρήματα. -
Στα ιδιωτικά πανεπιστήμια εκτός από οικονομική ευρωστία πρέπει να ρίξεις εξίσου διάβασμα. Δε χαρίζουν πτυχία. Στις Αν. Χώρες βέβαια στο έφερνε ο ντελιβερας. Αυτό θα φοβούνται μάλλον οι σύντροφοι. Μη τυχόν και συμβεί το ίδιο με τα Δυτικά ιδρύματα. Όσο για τον πλουσίων τα παιδιά, πάντα έχουν περισσότερες επιλογές. Οι φτωχοί λιγότερες. Οι τεμπέληδες σερφαρουν και πουλούν αριστεριλα και κορεκτιλα ή διαδηλώνουν για να μη μορφωθεί του πλούσιου το παιδί. Έτσι μοιραία να περάσουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια του μορφωμένου ποπολου. Neeeext!
Χρόνια Πολλά σε όλους!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2