-
«Οταν δεν υποκλίνεσαι στους νεκρούς σου, είσαι ανάξιος για τους ζωντανούς...»
Εγώ φιλοβασιλικός ή φιλομαϊντανός δεν είμαι και δεν υπήρξα ποτέ, σε κάθε περίπτωση πρόκειται για κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδος.
Θα μπορούσε να επέλθει μια συμφωνία για την στάση/τελετουργικό μεταξύ των κομμάτων, που να δείχνει και προς τον υπόλοιπο κόσμο τον πολιτισμό/ανωτερότητα μας ως χώρα, ώστε να μην γίνει κομμάτι πολιτικής εκμετάλλευσης.Αλήθεια, δεν ξέρω, ήθελε να ταφεί στην Ελλάδα; Εκεί στο Τατόι; Μπορεί δλδ και άδικα να συζητάμε και να μην θέλει να ταφεί καν εδώ.
-
Μας εγκαλουν οι "μικρές Μαρίες" για κομματική γραμμή...μάλιστα!
-
@insanedriver said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
«Οταν δεν υποκλίνεσαι στους νεκρούς σου, είσαι ανάξιος για τους ζωντανούς...»
...Φαντάζομαι δεν είναι universal η χρήση αυτού του "ρητού".
-
Τίποτα δεν είναι universal, όμως θεωρώ ότι είναι στοιχείο πολιτισμού να μπορείς να τιμάς την ιστορία σου, ακόμα και αν κάποια στιγμή άλλαξες ρότα ως χώρα.
Αυτά τα ''κολλήματα'' και οι ιδεοληψίες είναι πχ ένας από τους λόγους που τα ανάκτορα στο Τατόι ρημάξανε τόσα χρόνια. Δλδ αν τα είχαμε διαφυλάξει και τα είχαμε κάνει μουσειακό χώρο, θα σήμαινε ότι τιμούμε και μας λείπει η βασιλεία; Αν είναι δυνατόν...
-
Βασίλευσε σύμφωνα με τον ίδιο επί τρία έτη! Μετά δεν τον ήθελαν οι πραξικοπηματίες , σύμφωνα με τα λεγόμενά του και για πράξη Αντίστασης , στις φωτογραφίες που τους όρκιζε , βγήκε τσαντισμένος ενώ συνήθως χαμογελούσε ! (δικά του λεγόμενα) .
Γράφεται και για την περιουσία. Μα πως να κάνουμε μουσείο , περιουσία η οποία για χρόνια , ήταν αντικείμενο δικαστικών διενέξεων. Όταν επήλθε μία συμφωνία το Τατόϊ , άδειασε εν μία νυκτή ( πάντα με αστική ευγένεια) και έμειναν τα ντουβάρια. Το Μον Ρεπό , λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια ως μουσείο. Θυμίζω ότι εκεί οι Κερκυραίοι πρόλαβαν το "κακό" και υπερασπίστηκαν το χώρο και δεν μπήκαν οι νταλίκες του βασιλικού αντίστοιχου " αποθήκες, πατάρια , υπόγεια , όλα τα μαζεύω, όλα τα καθαρίζω " παλιατζή.
Εν κατακλείδι , γιατί να ακολουθήσουμε τις επιταγές της "αστικής" ευγένειας; Μία παρένθεση εδώ , ιστορικά η πραγματικά αστική τάξη ήταν αντιβασιλική, πανευρωπαϊκά, και διαχρονικά. Το προφανές , γιατί οι βασιλικοί θεσμοί αίματος και διαδοχής καθώς και οι τίτλοι ευγενείας ήταν ενάντιοι στην ανάδειξή τους και την ευημερία τους. Άλλη μία πλαστογράφηση της ιστορίας εκ μέρους των βασιλέων και των κατατρεχάμενών τους, δημιούργημα δήθεν δικό τους , η προσκόλληση σε πρωτόκολλα και ευγένειες που σκοπό έχουν τη διάσωση ενός κύρους μέσω από θεατρικά δρώμενα τελετουργιών που ανάγονται στα τέλη του Μεσσαίωνα και τις αρχές της Αναγέννησης. Αδόκιμος λοιπόν ο όρος αστική ευγένεια σε θέματα βασιλείας.
Επανέρχομαι λοιπόν και γράφω, γιατί δεν ακολουθούμε τις ιστορικές αναφορές των αρχαίων ημών προγόνων; Ποια τύχη εξασφάλιζαν οι Λακεδαιμόνιοι σε έκπτωτους βασιλιάδες ( να είμαστε και εντός θέματος); Είχαν βασιλιάδες οι Αθηναίοι; Υπήρξε βασιλικό νεκροταφείο ( όχι! ); Πόσους αυτοκράτορες εξεδίωξαν κακήν κακώς και τους εξόρισαν οι Βυζαντινοί; Είχαν βασιλικό νεκροταφείο; Όχι βέβαια, σε τάφους δίπλα στην Παναγία των Βλαχερνών , μερικοί από αυτούς και πολλοί άλλοι , διάσπαρτοι, αναλόγως το ναό που είχαν ως αγαπημένο.
Μήπως τελικά , στο θέμα αυτό η Ελληνική ιστορία και το Ελληνικό παράδειγμα είναι πιο σωστό από το Δυτικό πρότυπο; ας ακολουθήσουμε και εμείς μια φορά το παράδειγμα των αρχαίων ημών προγόνων , ως γνωστόν , ανδρών επιφανών πάσα γή τάφος!
Από εμένα τέλος, δε το θεωρώ θέμα άξιο περαιτέρω γραφής ( δεν έγραψα και λίγα...), απεβίωσε ένας ιδιώτης και ας ταφεί όπου θέλει και όπως θέλει και κρίνει ο ίδιος. Πραγματικά αδιάφορο. Τιμές η Ελληνική Δημοκρατία αποδίδει σε πρόσωπα και θεσμούς που κρίνει η ίδια και το Κοινοβούλιο ότι συνέδραμαν στην πρόοδο αυτής της Πολιτείας. Με το ίδιο σκεπτικό , κυβερνήτες αυτής της χώρας διετέλεσαν και οι πραξικοπηματίες.
-
Δεν νομίζω ότι η βασιλευομένη δημοκρατία συγκρίνεται με την δικτακτορία ως προς τον τρόπο ''κατάληψης'' της εξουσίας, ούτε ως προς τον τρόπο παύσης της.
Η δικτακτορία δεν παύει με δημοψήφισμα, ούτε σου δίνει το δικαίωμα να το πραγματοποιήσεις.
Τέλος πάντων ο καθένας έχει την άποψή του, εγώ ξαναλέω η θέση μου δεν αφορά πολιτική συμπάθεια. -
Δεν νομίζω ότι η βασιλευομένη δημοκρατία συγκρίνεται με την δικτακτορία ως προς τον τρόπο ''κατάληψης'' της εξουσίας, ούτε ως προς τον τρόπο παύσης της.
Η δικτακτορία δεν παύει με δημοψήφισμα, ούτε σου δίνει το δικαίωμα να το πραγματοποιήσεις.
Τέλος πάντων ο καθένας έχει την άποψή του, εγώ ξαναλέω η θέση μου δεν αφορά πολιτική συμπάθεια.ουτε η βασιλεια στην ελλαδα εδωσε το διακιωμα για δημοψηφισμα.
ο λαος το πηρε. -
Ο λαός δεν έχει το ΦΕΚ στα χέρια του.
Υπήρχε η δικλείδα της βουλής, εξού και βασιλευομένη δημοκρατία και έτσι έγινε το δημοψήφισμα. Προφανώς όμως το ήθελε ο λαός.
Αν όμως είχαμε βασιλεία σκέτη, δεν θα μπορούσε πράγματι να γίνει δημοψήφισμα. -
γιατι η ενασχοληση με ανουσιες κουταμαρες την ιδια ωρα που η αγορα στεναζει? ειναι οι εκλογες που ερχονται? εχουν λυθει τα προβληματα και αυτα μας μαραναν?
ξαναρχισε η ροη των μαυρων προς τους μαυροκατασκευαστες της οικοδομης και λυσανε τα δικα τους προβληματα δημιουργωντας στους φουκαραδες που ψαχνουν κεραμυδι? -
Τέλος πάντων ο καθένας έχει την άποψή του, εγώ ξαναλέω η θέση μου δεν αφορά πολιτική συμπάθεια.Έχεις δίκιο σε αυτό , τραβηγμένη η σύγκρισή μου. Δεν έχω σκοπό να ανοίξω ιστορική αναδρομή για τις σχέσεις των πραξικοπηματιών και του τέως ,αλλά το πλέον σίγουρο ( για εμένα) είναι ότι δεν είναι έτσι όπως τα παρουσίαζε η πλευρά του.
Ακόμα όμως και στο πολιτειακό, η βασιλεία της Ελλάδος επιβλήθηκε από ξένες δυνάμεις , γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια ένα από τα πιο φιλελεύθερα συντάγματα που είδε εκείνο τον καιρό η Ευρώπη. Η χώρα πάλεψε πάρα πολύ να αποτινάξει από πάνω της , ένα θεσμό που της επιβλήθηκε και ποτέ οι βασιλιάδες της Ελλάδος δεν έδειξαν την παραμικρή δημοκρατική ευαισθησία. Λίγο παράλογο για κάποιον , να θεωρεί το Βενιζέλο , ας πούμε Εθνάρχη και παράλληλα να σέβεται το θεσμό της Βασιλείας . Δεν αναφέρομαι προσωπικά σε εσένα , γενικά μιλώ....
Και ιστορικά να το δείς, η χώρα , το έθνος , ας το πούμε όπως θέλουμε, ποτέ δεν τα πήγε καλά με τη βασιλεία. Ο θεσμός των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου ( γιατί στα αρχαία χρόνια είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για τη Δημοκρατία μας, για αυτό και δεν αναφέρομαι) , δεν έχει πολλές ομοιότητες με το δυτικό βασιλικό πρότυπο διακυβέρνησης.
-
Eίτε ασχολούμαστε με κουταμάρες, είτε με κουταΜαρίες, δεν σημαίνει ότι έχουμε λύσει τα προβλήματά μας.
Απλά το φόρουμ πάντα λειτουργούσε ως καφενείο και αγχολυτικό για πολλούς από εμάς. Άλλο που κάποιες φορές μας ανεβαίνει η πίεση με αυτά που διαβάζουμε. -
Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Θα ταφεί στο Τατόι ως ιδιώτης - Η Μενδώνη θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση.
-
Ο θάνατος του τέως είναι από πολιτικής απόψεως αδιάφορο γεγονός. Το θέμα της βασιλείας έχει λυθεί εδώ και δεκαετίες. Από προσωπικής απόψεως είναι ένα θλιβερό ανθρώπινο γεγονός για την οικογένεια και τους οικείους του.
Το θέμα των διαδικασιών και του τελετουργικού της κηδείας του λοιπόν δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι έχει πολιτικές διαστάσεις. Έχει όμως μια πολιτιστική διάσταση.Υποθέτω ότι στην κηδεία του θα παραβρεθούν επίσημοι απ' όλο τον κόσμο. Σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα, η κυβέρνηση θα οργάνωνε ένα μεγαλειώδες σόου και θα ενθάρρυνε τα διεθνή μέσα και διακεκριμένους επισκέπτες απ' όλο τον κόσμο να παραβρεθούν. Για να προβάλει τη χώρα, σχεδόν τσάμπα διαφήμιση. Ευκαιρίες που δεν χάνονται αν έχεις στοιχειωδώς μυαλό.
Οι Άγγλοι με το θάνατο της Ελισσάβετ πρόβαλαν παγκοσμίως για μέρες ολόκληρες το μεγαλείο της χώρας τους σε όλο τον κόσμο. Σε χώρες σαν τη δική μας δυστυχώς, που τα τριτοκοσμικά αριστερά και σοσσιαλιστικά ιδεώδη έχουν ισχυρό αποτύπωμα και ωθούν διαρκώς προς τη μιζέρια, την κακομοιρία και την γκρίνια, αυτά είναι ψιλά γράμματα.
Αυτοί είμαστε λοιπόν, ξέρει τι λέει ο Δημητράκης... -
@limited_one said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Θα ταφεί στο Τατόι ως ιδιώτης - Η Μενδώνη θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση.
Φρέσκα νέα, εγώ το θεωρώ πολιτισμό αυτό.
Ούτε φαμφάρες, ούτε αγριότητες. Σωστά η Μενδώνη θα εκπροσωπήσει μιας και πρόκειται για κομμάτι της ιστορίας της χώρας.
Θα μπορούσαν να επικρατήσουν απόψεις ''τύπου'' ας τον πάνε στο νεκροταφείο του Ζωγράφου και άλλα τέτοια. -
@andya3 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Ο θάνατος του τέως είναι από πολιτικής απόψεως αδιάφορο γεγονός. Το θέμα της βασιλείας έχει λυθεί εδώ και δεκαετίες. Από προσωπικής απόψεως είναι ένα θλιβερό ανθρώπινο γεγονός για την οικογένεια και τους οικείους του.
Το θέμα των διαδικασιών και του τελετουργικού της κηδείας του λοιπόν δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι έχει πολιτικές διαστάσεις. Έχει όμως μια πολιτιστική διάσταση.Υποθέτω ότι στην κηδεία του θα παραβρεθούν επίσημοι απ' όλο τον κόσμο. Σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα, η κυβέρνηση θα οργάνωνε ένα μεγαλειώδες σόου και θα ενθάρρυνε τα διεθνή μέσα και διακεκριμένους επισκέπτες απ' όλο τον κόσμο να παραβρεθούν. Για να προβάλει τη χώρα, σχεδόν τσάμπα διαφήμιση. Ευκαιρίες που δεν χάνονται αν έχεις στοιχειωδώς μυαλό.
Οι Άγγλοι με το θάνατο της Ελισσάβετ πρόβαλαν παγκοσμίως για μέρες ολόκληρες το μεγαλείο της χώρας τους σε όλο τον κόσμο. Σε χώρες σαν τη δική μας δυστυχώς, που τα τριτοκοσμικά αριστερά και σοσσιαλιστικά ιδεώδη έχουν ισχυρό αποτύπωμα και ωθούν διαρκώς προς τη μιζέρια, την κακομοιρία και την γκρίνια, αυτά είναι ψιλά γράμματα.
Αυτοί είμαστε λοιπόν, ξέρει τι λέει ο Δημητράκης...#panygiraki
-
@gatoz said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
γιατι η ενασχοληση με ανουσιες κουταμαρες την ιδια ωρα που η αγορα στεναζει? ειναι οι εκλογες που ερχονται? εχουν λυθει τα προβληματα και αυτα μας μαραναν?
ξαναρχισε η ροη των μαυρων προς τους μαυροκατασκευαστες της οικοδομης και λυσανε τα δικα τους προβληματα δημιουργωντας στους φουκαραδες που ψαχνουν κεραμυδι?Μάλλον επειδή βολεύει τα τρία πρώτα κόμματα να αναλώνονται διαρκώς σε μικροπολιτική και θέματα πρωϊνάδικων.
Που δείχνει ότι δεν υπάρχει σωτηρία. Όλοι τους τα ίδια σκ@τά είναι.
-
@andya3 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Εγώ κάτι τέτοια δεν καταλαβαίνω.
Άντε και να συμφωνήσω ότι οι Άγγλοι θεωρούν "μεγαλείο για την χώρα τους" την προβολή ενός θανάτου και μία ταφής, γιατί όμως θα πρέπει η Ελλάδα να αντιγράφει άλλες χώρες;Είναι θέμα ιδεολογιών, κακομοιριάς και γκρίνιας όλα αυτά;
Και άλλοι πολλοί πέθαναν το 2022 που άφησαν τεράστιες παρακαταθήκες για την ιστορία της χώρας, αλλά δεν έγινε κάποιος ιδιαίτερος ντόρος πουθενά. Να αναφέρω κάποιους; Σιμόπουλος, Φασιανός, Καζάκος, Παππά, Πλάκα, Διακογιάννης κλπ...
Αλλά αυτοί όλοι είναι ασημαντότητες μάλλον.
Ο πρώην τι άφησε στη χώρα; Εγώ δεν θυμάμαι κάτι. Θυμάται κανείς κάτι να το αναφέρει; -
Τίποτα δεν είναι universal, όμως θεωρώ ότι είναι στοιχείο πολιτισμού να μπορείς να τιμάς την ιστορία σου, ακόμα και αν κάποια στιγμή άλλαξες ρότα ως χώρα.
Αυτά τα ''κολλήματα'' και οι ιδεοληψίες είναι πχ ένας από τους λόγους που τα ανάκτορα στο Τατόι ρημάξανε τόσα χρόνια. Δλδ αν τα είχαμε διαφυλάξει και τα είχαμε κάνει μουσειακό χώρο, θα σήμαινε ότι τιμούμε και μας λείπει η βασιλεία; Αν είναι δυνατόν...
Μια χαρά τότε. Ήθελα να πάω να αφήσω λουλούδια στον τάφο το Παπαδόπουλου (όχι αυτού με τα μπισκότα, αυτού
Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος (Ελαιοχώρι Αχαΐας, 5 Μαΐου 1919 - Αθήνα, 27 Ιουνίου 1999) ήταν Έλληνας δικτάτορας και αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού που ηγήθηκε του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, με το οποίο ανέτρεψε την νόμιμη κυβέρνηση εγκαθιδρύοντας στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα, γνωστή και ως Χούντα των Συνταγματαρχών ή Επταετία.
για να τιμήσω το παρελθόν και την ιστορία της Ελλάδας και φοβόμουν ότι δεν είναι πρέπον.
-
Το θέμα του τέως το πέταξα χθές το βράδυ έντελώς ειρωνικά , το έβαλα στο ίδιο επίπεδο με το νέο Survivor δηλαδή.
Τελικά απασχολεί πάρα πολύ το θέμα καθώς γέμισε 2μιση σελίδες σχόλια!
Στο πραγματικά σοβαρό με τον εισαγγελέα του ΑΠ μόνο ο @storm σχολίασε!
Μου άρεσε απίστευτα (όπως πάντα δηλαδή) το σχόλιο του @civil357 σχετικά!
PS: Πάω να υποβάλλω άμεσα την δήλωση ΦΠΑ μου για το προηγούμενο τρίμηνο για να συμβάλλω και εγώ γρηγορότερα στην κάλυψη των εξόδων της τελετής και των εκδηλώσεων που πρέπει να γίνουν για την τιμή της πατρίδας και την διεθνή προβολή της.
-
Μα αν μιλήσουμε για τον Ντοyuckο θα ακολουθούμε κομματική γραμμή. Ως γνωστόν, κανείς δε νοιάζεται για τις υποκλοπές...
Βρε ας μην ήταν ο κόσμος στα κάγκελα από τον εξοφθαλμο και θα γίνονταν τρελά χαϊλίκια. Τώρα κάνα κονιακακι στην πλατεία Βαρυμπόμπης οι πληβείοι ΝΔουλοι και οι υπόλοιποι Τατόι Κλαμπ. Τώρα που δεν παίζει δέντρο τριγύρω να κάνει σκια μια καμεριτσα θα καταδείξει καλυτερα τις σιλουέτες των λιμουζινωνε, η χαρά του premium carspotting.
Ευτυχώς πάντως που υπάρχει κόζμος που κοπτεται για την έξωθεν εικόνα της χώρας.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2