-
Άλλο πράγμα η αλλαγή λαδιών και άλλο η συμπλήρωση. Όλοι οι κατασκευαστές λένε ότι πρέπει να ελέγχεις τακτικά την στάθμη των λαδιών. Για να λένε όμως ότι χρειάζονται αλλαγή κάθε Χ χλμ, σημαίνει ότι οι δοκιμές τους αυτό έχουν δείξει. Τα καινούρια λάδια δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα πριν 40 χρόνια. Οι συχνές αλλαγές μας έχουν μείνει από εκείνα τα λάδια και εκείνα τα μοτέρ, που δεν έχουν μεγάλη σχέση με τα σημερινά. Βάζω ένα ενδιαφέρον βιντεάκι, από δοκιμή λαδιού 70 ετών, σε σχέση με ένα σύγχρονο. Οι οδηγίες άλλαξαν γιατί άλλαξαν τα δεδομένα:
-
Το μόνο σίγουρο είναι πως έχει προχωρήσει η τεχνολογία κ είναι φυσικό επόμενο να έχουμε κ καλύτερα κ ανθεκτικότερα λάδια.
Ελπίζω να μην είναι μονο μάρκετινγκ τα μεγάλα διαστήματα αλλαγής αλλά να ισχύουν οι αντοχές στον χρόνο.Το Σουζούκι μου μετά από 102Κ με κινητήρα 14000 στροφών ακόμα τα βγάζει τα λάδια τζιτζι.
Ελπίζω κ αυτό το Mazda (οπώς το παλιό μας) να κάνει ότι ίδιο. Αλλά με 10αρες αλλαγές. -
Δεν είναι χαζοί οι κατασκευαστές για να θέλουν να λερώσουν το όνομά τους. Ειδικά η Mazda που σέβεται τον πελάτη. Έχω Xedos 6 με 330.000 χλμ. Ναι, τώρα πλέον καίει λάδι πολύ, αλλά ακόμα δουλεύει ρολόι κατά τα άλλα και φτάνει τον κόφτη των 7500 ΣΑΛ με χαρά! Mazdaρα!
-
Βρήκα χρόνο και είδα πάλι τη ρεζέρβα.
Επειδή ο @Chrisk6 έχει ψάξει κι αυτός αρκετά το θέμα, προβληματιστηκα γιατί όπως θα δείτε η ρεζέρβα έχει μόνο σε ένα σημείο κάτι αριθμούς που όταν τους έψαξα στο ίντερνετ δεν βρήκα κάτι. -
Ευχαριστώ για τον κόπο.
-
@realzeus said in Mazda CX-30:
@groover1972 said in Mazda CX-30:
@giggs said in Mazda CX-30:
@groover1972 said in Mazda CX-30:
@chrisk6 said in Mazda CX-30:
Παίδες καλησπέρα!! Θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με το ατύχημα που είχα. Η ιστορία παει δικαστήριο γιατί ο οδηγός της μηχανής δεν δέχεται ότι φταίει (ετσι τον συμβούλεψαν).Η ασφαλεια μου(Allianz) για νομική προστασία μου πρότεινε δικηγόρο της εταιρείας χωρίς έξοδα όπως πάντα γίνεται. Κ ρωτάω εάν γνωρίζετε, είναι αξιόπιστοι οι δικηγόροι αυτοί..η απλά να περάσει η σειρά τους χωρίς να δίνουν κ μεγάλη βάση στην υπόθεση? Μήπως να επιλέξω δικό μου δικηγόρο με έξοδα δικά μου προφανώς...κάτι που θέλει 1000ευρω+
Λογικα δεν εχεις μικτη ετσι? Δεν θυμαμαι...
Εσυ θεωρεις οτι ο αλλος ευθυνεται?
Ασχετως τι τον συμβουλεψαν αν ειναι ψιλοκαθαρη υποθεση θεωρω κ με τον δικηγορο της Allianz θα εισαι οκ. Αν εχεις ρωτησει κ εισαι αμφιβολος για τις ευθυνες μετα επιλεγεις.
Φοβασαι μηπως δεν δωσουν την δεουσα προσοχη?Ναι δεν είχα μικτή, τώρα έβαλα μυαλό βέβαια. Ναι ο άλλος ευθύνεται σίγουρα, πράγμα που μου είπε κ ο δικηγόρος που μίλησα. Απλά η περίπτωση είναι δύσκολη λιγάκι..είμαι σε διασταύρωση σε κατοικημένη περιοχή κ εγώ έχω στοπ...έχω σταματήσει έχω ελέγξει ότι από δεξιά μου δεν έρχεται τίποτα....στρίβω αριστερά κ σχεδόν ευθυγραμμιζομαι, έχω περάσει 4-5μετρα το στοπ αλλά παω πολύ αργά γιατί μπροστά μου έχει κόσμο...κ σχεδόν έχω κόψει, ο πιτσιρικάς μετα απο 5-6 δευτερόλεπτα θέλησε να περάσει από δεξιά μου ,δεν υπολόγισε σωστά κ με βρήκε με το τιμόνι μπροστά στο φτερό. Εχω κ μάρτυρα που λέει ότι με είδε ,σταμάτησε κ νόμισε ότι χωράει να περάσει από δεξιά μου. Αυτοί πατάνε ότι κ καλά εγω βγήκα από στοπ...κ αυτό φοβάμαι κ γω...κ πως θα το αποδείξω αυτό με έναν δικηγόρο που ίσως δεν δώσει βάση στην υπόθεση...
Αν εισαι μακρια απο το στοπ λογικα δεν θα εχεις ευθυνες.
Αλλα αυτα τα ξερουν καλυτερα οι ασφαλιστες/δικηγοροι κ εχουν διαφορα τρυπακια να αποδειχθει ποιος ευθυνεται.
Δυσκολη κατασταση...μην σε παρουμε κ στο λαιμο μας.
Θεωρω παντως πως κ ο δικηγορος θα κανει εξισου σωστη δουλεια ασχετως αν τον βαζεις εσυ η μεσω Allianz.Αυτά τα τρυπακια ψάχνω κ γω γιατί έμαθα ότι η Allianz βάζει κ νεαρούς άπειρους δικηγόρους κ αυτό είναι που φοβάμαι...όπως κ να έχει θα το σκεφτώ..σε ευχαριστώ!!!
επειδή θα ακούσεις πολλές αρλούμπες σκέψου λίγο αν συμφέρει να χάσει η δική σου ασφαλιστική χρήματα. επίσης αν γίνει δικαστήριο να γνωρίζεις ότι θα κρατήσει καιρό. Να ρωτήσω και κάτι. έχεις κάνει μικτή;
Ο κάτοχος της μηχανής ανήλικος χωρίς δίπλωμα κ η ασφάλεια του δεν έχει καν νομική προστασία...εγώ του κάνω δικαστήριο γιατί δεν δέχεται ότι φταίει...κ ίσως βάλει κάποιον έμπειρο δικηγόρο κ αυτό μόνο σκέφτομαι, ο δικηγόρος της Allianz θα δώσει την απαραίτητη προσοχή μιας κ δεν νομίζω να πληρώνονται καλά από την ασφαλιστική. Ρώτησα μήπως κ έχει κάποιος εμπειρία από αυτούς τους δικηγόρους. Δεν είχα μικτή....αλλά πλέον έχω, νομίζω είναι μονόδρομος η μικτή
αν δεν.εχει δίπλωμα δεν θα κρατήσει πολύ. Με το
την νομική προστασία είσαι οκ.Δεν έχει σχέση αν ο άλλος δεν είχε δίπλωμα. Η υπαιτιότητα βγαίνει βάσει του συμβάντος. Μετά ο άλλος που δεν έχει δίπλωμα θα υποστεί τις κυρώσεις, αλλά δεν θα μετρήσει αυτό στο θέμα του ατυχήματος. Το γνωρίζω, ως παθών, όταν είχα τρακάρει με μηχανάκι που δεν είχε δίπλωμα ο αναβάτης...
Σε ευχαριστώ Δία , δεν το γνώριζα
-
καλησπέρα στην ομάδα.
¨Οσο γνωρίζω, το να αλλάξω τακάκια σε δικό μου συνεργείο δεν επηρεάζει (τουλάχιστον νομικά) την εγγύηση του αυτοκινήτου, εφόσον βάλω τακάκια σύμφωνα με τις προδιαγραφές.
Είναι σωστό; -
@spiros75 said in Mazda CX-30:
καλησπέρα στην ομάδα.
¨Οσο γνωρίζω, το να αλλάξω τακάκια σε δικό μου συνεργείο δεν επηρεάζει (τουλάχιστον νομικά) την εγγύηση του αυτοκινήτου, εφόσον βάλω τακάκια σύμφωνα με τις προδιαγραφές.
Είναι σωστό;Σωστά τα λές, εφόσον τα ανταλλακτικά είναι εντός προδιαγραφών, το συνεργείο έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας και λάβεις απόδειξη για εργασία και ανταλλακτικά.
-
Κρατας παραστατικα/αποδειξεις κ σφραγιδα προφανως του συνεργειου κ εισαι οκ.
-
Αν επιτρέπεται, για ποιο λόγο;
Πολλές φορές η εφαρμογή της εγγύησης απαιτεί την συνεργασία της τοπικής επιχείρησης.
Αν από μεριά σου κάνεις τα ελάχιστα τυπικά, όταν χρειαστεί θα κάνουν κι αυτοί το ίδιο. -
Να πάρεις τα τακάκια που θες και να πας στο εξουσιοδοτημένο να στ' αλλάξουν. Προσωπικά ούτε αυτό θα έκανα, αλλά αν επιμένεις, είναι μια μέση λύση.
Γιατί αν μεθαύριο χτύπα ξύλο έχεις κάποιο πρόβλημα σε οποιοδήποτε τμήμα του συστήματος πέδησης, πχ στο abs που είναι πανάκριβο, δεν αποκλείεται κατά την αντιπροσωπεία να φταίνε τα τακάκια...
-
@piliourits said in Mazda CX-30:
Αν επιτρέπεται, για ποιο λόγο;
Πολλές φορές η εφαρμογή της εγγύησης απαιτεί την συνεργασία της τοπικής επιχείρησης.
Αν από μεριά σου κάνεις τα ελάχιστα τυπικά, όταν χρειαστεί θα κάνουν κι αυτοί το ίδιο.αν ρωτάς εμένα για ποιον λόγο, γιατί η αντιπροσωπεία θέλει 250 ευρώ για τα 2 μπροστινά.
-
Κακό δεν θα κάνεις στον κινητήρα αν τα αλλάξεις νωρίτερα. Θα κάνεις όμως στην τσέπη σου και στο περιβάλλον. Ο κατασκευαστής έχει δοκιμάσει το μοτέρ για εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, για να προτείνει αλλαγή πρώτων λαδιών στα 20.000. Δεν το λέει έτσι στην τύχη.
Οι δοξασίες των αλλαγών στα 1000 χλμ έμειναν από τότε που οι ίδιοι κατασκευαστές πρότειναν τότε την 1η αλλαγή. Με άλλα λόγια οι κατασκευαστές μας έμαθαν κάτι, γιατί τότε όντως χρειάζονταν. Το πρόβλημα είναι ότι όταν άλλαξε αυτό, εμείς μείναμε σε εκείνο που τότε μας είχαν διδάξει και δεν πιστεύουμε πια τους ίδιους κατασκευαστές που μας λένε κάτι άλλο. Δηλαδή τότε ήξεραν τι λέγανε και τώρα δεν ξέρουν;
το 20.000χλμ αλλαγη ισχυει σε ιδανικες συνθηκες (ανοιχτος δρομος, οχι ακραίες θερμοκρασιες, όχι κίνηση σε πολη) δηλαδη σχεδον ποτε. ολα τα μανιουαλ λενε νωριτερα ααλαγες αν δεν ισχυουν ιδανικες συνθηκες -
@dimitrioskosmas said in Mazda CX-30:
Κακό δεν θα κάνεις στον κινητήρα αν τα αλλάξεις νωρίτερα. Θα κάνεις όμως στην τσέπη σου και στο περιβάλλον. Ο κατασκευαστής έχει δοκιμάσει το μοτέρ για εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, για να προτείνει αλλαγή πρώτων λαδιών στα 20.000. Δεν το λέει έτσι στην τύχη.
Οι δοξασίες των αλλαγών στα 1000 χλμ έμειναν από τότε που οι ίδιοι κατασκευαστές πρότειναν τότε την 1η αλλαγή. Με άλλα λόγια οι κατασκευαστές μας έμαθαν κάτι, γιατί τότε όντως χρειάζονταν. Το πρόβλημα είναι ότι όταν άλλαξε αυτό, εμείς μείναμε σε εκείνο που τότε μας είχαν διδάξει και δεν πιστεύουμε πια τους ίδιους κατασκευαστές που μας λένε κάτι άλλο. Δηλαδή τότε ήξεραν τι λέγανε και τώρα δεν ξέρουν;
το 20.000χλμ αλλαγη ισχυει σε ιδανικες συνθηκες (ανοιχτος δρομος, οχι ακραίες θερμοκρασιες, όχι κίνηση σε πολη) δηλαδη σχεδον ποτε. ολα τα μανιουαλ λενε νωριτερα ααλαγες αν δεν ισχυουν ιδανικες συνθηκεςΤο ποιες είναι οι δυσχερείς συνθήκες το αναφέρουν τα manuals. Η οδήγηση που κάνει ο μέσος οδηγός είναι οι νορμάλ.
-
Σε άλλα νεα ...1600 χλμ έφτασε το μοτέρ.
Αλλάζω τα πρώτα λάδια η συνεχίζω μέχρι χρόνο η 10Κ? Καλά για 20Κ που είπανε στην αντιπροσωπεία ούτε καν...
Δεν έχω αφήσει ποτέ πάνω από 1Κ τα πρώτα λάδια σε μοτέρ καινούριο. Από αμάξι , σκούτερ μέχρι κ το Gsxr μου(καλά εκεί τα άλλαζα ανά 3Κ τις καλές εποχές).Όταν έρθει η ώρα αλλαγής θα εμφανιστεί μήνυμα στην οθόνη σου. Το αυτοκίνητο την υπολογίζει σύμφωνα με τις συνθήκες οδήγησης. Βεβαίως ο κατασκευαστής γνωρίζει πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε τρίτο. Μην ανησυχείς
-
Καλησπέρα. Σήμερα 7 Αυγούστου ειδοποιήθηκα μέσω τηλεφώνου για την ανάκληση στο δικό μου (skyactiv-X, παραγγελία Οκτώβριο 22, παραλαβή Μάρτιο 23). Ομοίως, δεν βρήκα καμία ενημέρωση στο ελληνικό site για το VIN μου.
Δοκίμασα και στις ανακλήσεις του ευρωπαϊκού site της Mazda και πάλι τα ίδια για το VIN μου και την Ελλάδα (Elliniki Dhimokratia - el): "THERE ARE CURRENTLY NO OUTSTANDING RECALL CAMPAIGNS FROM YOUR MAZDA DISTRIBUTOR RELATING TO THIS VEHICLE.".
Μετά, έβαλα για πλάκα το VIN μου αλλά με άλλες χώρες στο αντίστοιχο πεδίο, όπως Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Τσεχία, Ιρλανδία κλπ. και ως εκ θαύματος, πάρε μια ανάκληση να 'χεις σε όλες τις παραπάνω χώρες! Με το ίδιο VIN πάντα! Πχ. για Ισπάνια: SSP AP022A Comprobación de fuga de refrigerante y Reprogramación del PCM.
Μήπως να το βλέπατε και οι υπόλοιποι που δεν βρίσκετε τίποτα στο ελληνικό site και με επιλογή χώρας την Ελλάδα; -
Έχεις δίκιο!
Μόλις δοκίμασα στο γερμανικό σάιτ και είναι και το δικό μου για ανάκληση.
Τόσο καιρό στο ελληνικό δεν έδειχνε τίποτα.... -
Η ανάκληση για το ψυγείο κ τον προγραμματισμό δηλαδή. Περίεργο να μην το βγάζει η ελληνική αντιπροσωπεία/site κ να το βγάζει έξω.
Ένα τηλέφωνο αύριο στα κεντρικά για πληροφορίες κ τον λόγο θα ήταν καλό. -
Τετάρτη πάω για σέρβις και θα ρωτήσω.
Θα αναφέρω τι μου είπαν. -
Το πρωί πήγα για σέρβις.
Μόλις έφτασα και έδωσα την άδεια, μετά από λίγο με ενημέρωσαν ότι υπάρχει ανάκληση και θα γίνουν αυτά που προβλέπονται.
Σε ερώτηση γιατί δεν εμφανιζόταν το αυτοκίνητο μου στο ελληνικό σάιτ στις ανακλήσεις αλλά εμφανιζόταν στο γερμανικό η απάντηση ήταν ότι η εισαγωγική μάλλον δεν τα έχει περάσει.... Περίεργο...Σχετικά με το σέρβις ήταν του 2ου χρόνου.
Έμεινα εκεί. Κράτησε από τις 9.30 έως τις 11.00.
11.00 με 12.00 έγινε η αναβάθμιση.
Αλλαχθηκαν λάδια, φίλτρο λαδιού, αέρος και καμπίνας(ενεργού άνθρακα), αλλαγή εμπρός πίσω ελαστικά.
Πλήρωσα σύνολο 260 ευρώ.
100 η εργασία και ήταν το μόνο που μου φάνηκε τσιμπημενο.
λάδια 5 λίτρα 70 Supra x 0-20
φίλτρο λαδιού 15
αέρος 30
καμπίνας 45Υ.γ. Πρώτη φορά το πήγα στην αντιπροσωπεία της Ξάνθης... Ήμουν διστακτικός με τη λογική του πόσα cx30 θα βλέπουν και δεν θα έχουν εμπειρία, αλλά τελικά ήταν άψογα. Τα καλά να λέγονται.
Υ.γ2 Σε κουβέντα με το αφεντικό, ο οποίος συνεχίζει και είναι και μάστορας, μου ανέφερε ότι τα πολύ λεπτά λάδια 0-20 με τις τρελές ζέστες με τα 40αρια μάλλον 'ζοριζονται ' και μπορεί να καούν λίγο το καλοκαίρι.
Mazda CX-30