-
Εάν καταφέρουν να προσφέρουν 200 kWh σε μπαταρία θα μπορέσουν. Σήμερα είμαστε στις 120kwh σε μεγάλα αυτοκίνητα.
Γιατί να κουβαλάς περιττό βάρος; Αυτό που λέει ο @cirus έχει περισσότερο βάση. Κι εγώ στο δίκτυο φόρτισης βλέπω το πρόβλημα στη χώρα μας.
Πόσα βενζινοκίνητα υπάρχουν με αυτονομία 1000 χλμ;Μόνο diesel και τα διπλού καυσίμου LPG - βενζίνη, έχουν τέτοιες θεωρητικές αυτονομίες.
Αν υπήρχε η ανάγκη για 1000 χλμ θα έβαζαν 100 λίτρα ρεζερβουάρ στα βενζίνης, δεν το κάνουν γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος.
Γιατί να κουβαλάς περιττό βάρος καυσίμο, αφού θα σταματήσεις για λίγο ή και περισσότερο για ανεφοδιασμό.
Έτσι και στα ηλεκτρικά, αν μπορούσες να γεμίζεις σε 10 λεπτά (που μπορείς) και υπήρχαν άπειροι ελεύθεροι φορτιστές, problem solved.Οπότε το λογικό με την εξέλιξη των μπαταριών, είναι να συνεχίσουν να τοποθετούν μπαταρίες τόσης χωρητικότητας, όση χρειάζεται για 500-700 χλμ αυτονομίας, έτσι θα γίνουν και ελαφρύτερα τα ηλεκτρικά και θα έχουν και μείωση κατανάλωσης από αυτό.
Άσχετο, βλέπω στα κινητά έχουν φτάσει μέχρι και τα 6000 mAh και πάλι με το ζόρι βγάζουν μια μέρα. Γιατί καταναλώνουν πολύ, έτσι ανεβάζουν την ταχύτητα φόρτισης και δεν σε πειράζει να φορτίζεις κάθε μέρα για 10 λεπτά ή μισή ώρα.
-
Μα δεν θα κουβαλάς περισσότερο. Απλώς θα αυξηθεί η χωρητικότητα στο ίδιο βάρος
Για να φορτίζει γρήγορα απαιτεί τεράστια υποδομή σε παροχή ρεύματος. Εκτός αν καταφέρουν με έναν 100 Άρι φορτιστή να φορτίζουν μέχρι το 100% του soc με την ισχύ και τα αμπέρ όπως όταν είναι άδεια η μπαταρία.
Βασικά υπάρχει μια τέτοια περίπτωση και εχει δημοσιευθεί στα προγράμματα τεχνολογίας που χρηματοδοτεί η Ε.Ε. με μια πρωτοποριακή μπαταρία.Από το στάδιο αυτό μέχρι την παραγωγή είναι μεγάλος ο δρόμος
-
Για να φορτίζει γρήγορα απαιτεί τεράστια υποδομή σε παροχή ρεύματος. Εκτός αν καταφέρουν με έναν 100 Άρι φορτιστή να φορτίζουν μέχρι το 100% του soc με την ισχύ και τα αμπέρ όπως όταν είναι άδεια η μπαταρία.
Βασικά υπάρχει μια τέτοια περίπτωση και εχει δημοσιευθεί στα προγράμματα τεχνολογίας που χρηματοδοτεί η Ε.Ε. με μια πρωτοποριακή μπαταρία.Από το στάδιο αυτό μέχρι την παραγωγή είναι μεγάλος ο δρόμος
Στο μέλλον θα γίνει και αυτό (μεγαλύτερη αυτονομία με το ίδιο μέγεθος μπαταριών ) .
Μέχρι τότε το θέμα των ηλεκτρικών για μένα είναι οι πολυ λίγοι γρήγοροι φορτιστές. Αυτό δηλαδή είναι αυτό που θα με απέτρεπε από την αγορά.
Αν το σκεφτείτε η Ελλάδα είναι μια πολύ μικρή χώρα και ιδανική για ηλεκτρικά. Δεν έχει μεγάλες αποστάσεις να διανύσεις σε σχέση με άλλες χώρες. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι το δίκτυο Γρηγόρης φόρτισης .
Οι υπάρχοντες αυτονομίες για την χώρα μας τουλάχιστον ακόμα και τώρα είναι μια χαρά. Δεν λέω για το μέλλον που λογικά θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες
-
Μα ήδη κουβαλάς περισσότερο βάρος σε σχέση με τα θερμικά, πιο λογικό είναι να εκμεταλλευτούν την αύξηση της χωρητικότητας/ ανά βάρος ώστε να μειώσουν το φερόμενο βάρος, παρά να έχει αυτονομία 1000+ χλμ σε αυτοκινητόδρομο. Εγώ το μεγαλύτερο σερί που έχω κάνει είναι Αθήνα- Ξάνθη, το 2007.
Τώρα μετά τα 300 χλμ κάνω στάση ή οδηγεί άλλος.Εντάξει μπορεί να υπάρχουν και ειδικές long range εκδόσεις για εξερευνητές , που τώρα απλώς φορτώνουν μερικά Jerry Cans στο land rover
-
Μα το κόστος για να φτιάξεις παντου δίκτυο μου φαίνεται μεγαλύτερο από το να μεγαλώσεις την αυτονομία!
-
Μα το κόστος για να φτιάξεις παντου δίκτυο μου φαίνεται μεγαλύτερο από το να μεγαλώσεις την αυτονομία!
Το ένα είναι κόστος στο κράτος το άλλο στον κατασκευαστή.
Το ένα είναι απαραίτητο αν είναι να είναι να γεμίσουμε με ηλεκτρικά το άλλο όχι.
Οι υποδομές είναι το Α και το Ω σε νέες τεχνολογίες όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
-
Μα δεν είπα ότι θα γίνει μονάχα το ένα! Ενας συνδυασμός των δύο!
-
-
Μα δεν είπα ότι θα γίνει μονάχα το ένα! Ενας συνδυασμός των δύο!
Μα το δεύτερο γίνεται. Κάνουν συνέχεια έρευνα για όλο καλύτερες και πιο αποδοτικές μπαταρίες. Για το δίκτυο όσον αφορά τους πολύ γρήγορους φορτιστές όμως θα έπρεπε να έχουν γίνει περισσότερα. Δυστηχως οι περισσότεροι dc που γίνονται εγκατάσταση είναι 50ρηδες που θεωρώ ότι δεν είναι επαρκείς. Κάτι πολύ μεγάλους και γρήγορους βάζουν σε αστικά κέντρα . Τι να τους κάνω εκεί? Σε απομακρυσμένα σημεία στην εθνική τους θέλω όχι μέσα στην Αθήνα
Υγ βάζουν και στην εθνική αλλά θα ήθελα να είναι περισσότεροι ήδη. Βλέπω ότι πάμε αργά σε αυτό το κομματι
-
Βλέπω πάρα πέντε τώρα! Έχω απάντηση για να σε εκνευρίσω αλλά αργότερα!
-
-
-
Άντε καλέ! Κόβετε ο Αντρέας ;;;
Υ.γ Καιρό έχω να δω! Να βάλω λίγο το βράδυ να με πάρει ο ύπνος γλυκά!
Συγνώμη για το off topic αλλά αξίζει!
-
Άντε καλέ! Κόβετε ο Αντρέας ;;;
Υ.γ Καιρό έχω να δω! Να βάλω λίγο το βράδυ να με πάρει ο ύπνος γλυκά!
Συγνώμη για το off topic αλλά αξίζει!
Ω θεέ μου. Πάω γρήγορα για ύπνο. Τη Δευτέρα έχω επαναληπτικό διαγώνισμα φυσικής
-
-
Βλέπω πάρα πέντε τώρα! Έχω απάντηση για να σε εκνευρίσω αλλά αργότερα!
1000 φορές επανάληψη δεν το βαρέθηκες ?
Μάλλον καλύτερο από το να βλέπει τους λόγους του Αντρέα…
Γιατί όταν τους μιλούσε live ο Ανδρέας, ο Λαπη δεν είχε γεννηθεί
-
Αν το σκεφτείτε η Ελλάδα είναι μια πολύ μικρή χώρα και ιδανική για ηλεκτρικά. Δεν έχει μεγάλες αποστάσεις να διανύσεις σε σχέση με άλλες χώρες. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι το δίκτυο Γρηγόρης φόρτισης .
Καλά, δεν είναι και τόσο μικρή. Οι δύο μεγαλύτερες πόλεις απέχουν πάνω από 500 χλμ, απόσταση που νομίζω δεν καλύπτεται από κανένα ηλεκτρικό σήμερα. Δεν είμαστε Ρωσία ή Καναδάς, αλλά υπάρχουν πολλές μικρότερες χώρες. Προς το παρόν τα ηλεκτρικά θέλουν προγραμματισμό, όπως λέει και ο red monster.
Εγώ το μεγαλύτερο σερί που έχω κάνει είναι Αθήνα- Ξάνθη, το 2007.
Σκέψου πόσες φορτίσεις θα χρειαζόσουν και πόσο περισσότερο χρόνο ταξιδίου...
Για να είμαστε και on topic, οδήγησα το Dolphin του συμφορουμίτη dekouk και θα γράψω εντυπώσεις στο κατάλληλο θέμα. Spoiler alert: Πολύ καλύτερο από ότι περίμενα.
-
Με το αμάξι του Red Monster, θα ήθελε χοντρικά μία ώρα επιπλέον. Screenshot_20250119_074906_ABRP.jpg
-
Μια ώρα παραπάνω είναι 20%, καθόλου λίγος χρόνος. Για μένα που συνήθως κρατώ 150+ στις ευθείες, θα ήταν παραπάνω.
-
Μια ώρα παραπάνω είναι 20%, καθόλου λίγος χρόνος. Για μένα που συνήθως κρατώ 150+ στις ευθείες, θα ήταν παραπάνω.
Σωστά!!!!
Ασε που με τα 150 δεν θα έφτανες Λάρισα και θα είχε και άλλο σχεδιασμό στο ταξίδι πχ Αταλάντη - Λαμία και κάποια άλλη κοντά στη Θεσσαλονίκη!
Δεν θυμάμαι απόσταση μέχρι τη Λάρισα για να βγάλω στατιστικά μέσης ταχύτητας κλπ
Θα επανέλθω και θα διορθώσω αν χρειαστεί!
BYD forum