-
Κι εμένα με έχει κερδίσει κι ανυπομονώ να το οδηγήσω. Καταρχάς, το θεωρώ πολύ όμορφο. Δεύτερον, φαίνεται σωστά σχεδιασμένο. Καμία σχέση με το ΜΧ-30 των άθλιων εσωτερικών χώρων. Το σημαντικότερο όμως είναι η πίσω κίνηση. Θεωρώ πως τα ηλεκτρονικά θα απενεργοποιούνται και θα επιτρέπεται το παιχνίδι, αλλιώς γιατί να ανεβάσουν βίντεο με το ID.4 να κάνει παντιλίκια στην πίστα;
Συμφωνούμε απόλυτα, η πίσω κίνηση με έχει ενθουσιάσει. Να ειμαι ειλικρινής, σκέφτομαι να το αντικατάστήσω καθώς έχει μεγαλύτερη αυτονομία κ φυσικά πίσω κίνηση που γουστάρω σε σχέση με το leaf που έχω. Με προβλημάτισε λίγο αυτό που αναφέρει το άρθρο για την ποιότητα υλικών, που δεν ειναι αντίστοιχου επιπέδου golf.
-
Επειδή είχε πρόσφατα αναφερθεί το αν θα μπορείς να πας το παιδί σου στο νοσοκομείο μες στη νύχτα, ο Σαρ δίνει την απάντηση: 400 χιλιόμετρα αστικής αυτονομίας με το 208.
-
Επειδή είχε πρόσφατα αναφερθεί το αν θα μπορείς να πας το παιδί σου στο νοσοκομείο μες στη νύχτα, ο Σαρ δίνει την απάντηση: 400 χιλιόμετρα αστικής αυτονομίας με το 208.
Να σου πω, επειδή αυτή τη στιγμή δεν με αφήνει το εταιρικό δίκτυο να ανοίξω γιουτουμπ να δω τη λύση στο πρόβλημα...
Με οποιοδήποτε άλλο αμάξι μέχρι τώρα, γυρίζω από ταξίδι, λίγο πριν φτάσω σπίτι σταματάω σε όποιο βενζινάδικο βρω ανοιχτώ και γεμίζω το ρεζερβουάρ επειδή εκείνη την ώρα άδειασε, όπως και σε όποιο σουβλατζίδικο βρω ανοιχτό, επειδή εκείνη την ώρα πείνασα... σε 5 λεπτά το αμάξι είναι έτοιμο να κάνει ακόμη ένα ταξίδι (τα σουβλάκια αργούν παραπάνω).
Μισή, μία, δυο ώρες αργότερα τυχαίνει κάτι έκτακτο κι απολύτως επείγον, ντύνεσαι παίρνεις τα κλειδιά και φεύγεις.
Το ηλεκτρικό που γύρισε απ' το ταξίδι, και το έβαλες στη πρίζα, σε πόσες ώρες/μέρες θα είναι έτοιμο για 'κάτι έκτακτο';
(το παράδειγμα με το νοσοκομείο δεν μου αρέσει, σε τέτοιους καιρούς που ζούμε, χώρια που το μάνουαλ λέει να καλέσεις ασθενοφόρο κι όχι να οδηγείς σαν τρελός μες τη νύχτα...)
-
Ας κανω πολλ, εσας θα σας αρεσε η ιδεα ενας κοινου αυτοκινητου δημοσιας χρησης;
-
Κάνεις 2-3-4 ταξίδια τον χρόνο (εγώ τόσα κάνω, άντε άλλος να κάνει τα διπλάσια).
Σε πόσα από αυτά θα φτάσεις τελείως ξελιγωμένος; Που αν δεις το βίντεο, όταν μηδενιστεί η αυτονομία, έχει ακόμα 30-35 χιλιόμετρα. (Κάτι αντίστοιχο μου είχε πει ο κάτοχος-πωλητής τού C-Zero αλλά δεν τον είχα πιστέψει).
Και δε θα έχει προλάβει να γεμίσει καθόλου; Ειδικά αν μιλάμε για wall box κι όχι σούκο, βάζει χιλιόμετρα με ταχύ ρυθμό.
Άρα θέλουμε να σου κάτσει η στραβή έχοντας γυρίσει μόλις από ταξίδι, να είσαι και τερματισμένος από μπαταρία, να μην έχει περάσει τουλάχιστον μισάωρο αλλά να γίνει στο πρώτο δεκάλεπτο. Και να απαιτείται να πας μακριά, όχι κοντά. Γιατί αν θέλω να πάω από τη Βουλιαγμένη στο Ασκληπιείο είναι 3,5 χιλιόμετρα υπόθεση.
Είναι αυτός λόγος για να μην πάρεις ηλεκτρικό; Μου φαίνεται ότι ώρες-ώρες, προσπαθούμε να σκαρφιστούμε κάθε πιθανό/απίθανο σενάριο για να βρούμε την υποπερίπτωση που το ηλεκτρικό ΔΕΝ μπορεί να καλύψει και να το βγάλουμε σκάρτο.
-
Κάνεις 2-3-4 ταξίδια τον χρόνο...
Είναι αυτός λόγος για να μην πάρεις ηλεκτρικό;
Δεν ειναι λόγος, απλά δυστυχώς κάποια άτομα στο forum προβάλουν συνεχώς τα μειονεκτήματα ως ανυπέρβλητα, διότι απλα δεν πάνε την ηλεκτροκίνηση. Μερικοί να είσαι σίγουρος αν είχαν την οικονομική δυνατότητα θα αγόραζαν χθες. Οι περισσότεροι φίλοι γνωστοί που μένουν εντός αστικών πόλεων, κάνουν max 2 ταξίδια το χρόνο που ακόμα κ για αυτά θα μπορούσα να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικό με κάποιες προυποθέσεις. Εντάξει βέβαια οι περισσότεροι εδώ μέσα χτυπάνε 6 αρες στα ταξίδια κ πάνε τάπα με 200...αστειευομαι προφανώ, οι περισσότεροι πάνε με 130 max χιλιόμετρα ταξίδι διότι πιο πάνω οι καταναλώσεις είναι πολλαπλάσιες. Κ τέλος, είδατε το videακι του peugeut που με την τεχνολογία που έχει φορτίζει τις μπαταρίες, οπότε τα πραγματικά χιλιόμετρα εντός πόλης μπορούν να αυξηθούν. Αν δεν μπουν πρόσθετοι φόροι στο ρεύμα ή ανά χιλιόμετρο, ακόμα κ με τις σημερινές ακριβές τιμές στην αγορά που έχεις όμως κ την επιδότηση του κράτους, η ηλεκτροκίνηση ειναι μία τεχνολογία που κάνει απόσβεση. Κανένας δεν παραδέχτηκε ποτέ το κόστος συντήρησης το πραγματικό που έχουν τα πετρέλαια κ οι βενζίνες πέρα από φιλολογίες του δν αλλάζω το ένα πάω για service στο φιλαράκι μου κτλ. Κάθε οχημα έχει book service κ συντήρηση υποχρεωτική ανά χιλιόμετρα κ έτσι πρέπει να κρίνεται, ενώ επίσης (επειδή έχει αναφερθεί 100 φορές) δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε ένα πολύ τίμιο c3 πετρέλαιο με ένα vw id3 καθώς κ από μόνας τους ως αυτοκίνητα παίζουν σε άλλες κατηγορίες.
-
Τα σχόλια εδώ μέσα είναι πολύ πολιτισμένα σε σχέση με το τι γράφεται στο ΦουΜπού. Εκεί βλέπεις απύθμενο μένος και κόμπλεξ. Δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο.
-
Τα σχόλια εδώ μέσα είναι πολύ πολιτισμένα σε σχέση με το τι γράφεται στο ΦουΜπού. Εκεί βλέπεις απύθμενο μένος και κόμπλεξ. Δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο.
Εν τω μεταξύ, στο σημερινό Drive, τα ηλεκτρικά αντιπροσωπεύουν τα 5 στα 7 μοντέλα που έχουν για δοκιμή. Ψιλοαντίστοιχη ήταν η κατάσταση και στο Car and Driver που κυκλοφόρησε χτες, αν κι αυτό δεν το αγόρασα. Κι αυτό συμβαίνει σχεδόν σε κάθε τεύχος εδώ και 3-4 μήνες.
-
Πολλοί λόγοι, κυρίως γιατί δεν μπορούν/μπορούμε να τα αγοράσουμε!
Εμένα αυτό που με εκνευρίζει (ενώ έχω δηλώσει ότι εαν είχα συνθήκες φόρτισειςθα το αγόραζα εχτές), είναι ότι προσπαθεί ο τύπος (μαζί με κυβερνήσεις, εταιρείες κλπ.) να τα προωθήσει όσο δεν πάει χωρίς αντικειμενικότητα. Αυτό με ενοχλεί.
Γιατί ωραία και καλά, αλλά δεν έχω διαβάσει έα σοβαρό αρθρο που πέρα από τα πρακτικά προβλήματα να ανφέρει για μόλυνση, εξώρυξη για τις μπαταρίες, ελλιπή ανακύκλωση, μεταφορά της μόλυνσης από την πόλη στις ηελκτροπαραγωγές περιοχές κλπ. Μόνο μιλάνε για τα €2/100χλμ κόστος (υπό πάρα πολλές συνθήκες που 'ξεχνάνε' να αναφέρουν), ούτε καν ότι αυτή η οικονομία έχει προπληρωθεί.
ΝΑΙ θα αγόραζα ηλεκτρικό, αλλά ΌΧΙ για την οικονομία, γιατί είναι πλασματικη. Θα το αγόραζα για την εμπειρία και επειδή μου αρέσει σαν αίσθηση η οδήγησή του και είναι και κάτι διαφορετικό.
-
Να ρωτησω κατι λογιστικο: στο νομο 4710/2020, ΦΕΚ 142Α, στο αρθρο 9 ΕΞΑΙΡΕΙ απο το τεκμηριο τα ηλεκτρικα αυτοκινητα. Το εξαιρει και απο το τεκμηριο δαπανης, και απο το τεκμηριο διαβιωσης (περ. θ). Ισχυει κατι τετοιο, ιδιοκτητες ηλεκτροκινητων ας μας πουνε...
Κατα τα αλλα...διαβαζω 3-4 σελιδες για ID3 vs Tesla, αλλα σε επιπεδα χρηματικα η συγκριση θα επρεπε να ειναι ID4 vs Model 3. Και ειναι ακριβως το διλημμα που βρισκομαι...το Model 3 το εχω δει απο κοντα, το ID4 οχι, ελπιζουμε το Φλεβαρη...
-
ΝΑΙ θα αγόραζα ηλεκτρικό, αλλά ΌΧΙ για την οικονομία, γιατί είναι πλασματικη. Θα το αγόραζα για την εμπειρία και επειδή μου αρέσει σαν αίσθηση η οδήγησή του και είναι και κάτι διαφορετικό.
Φάνη, τα έχουμε πει τόσες φορές. Σίγουρα υπάρχει σπρώξιμο από κυβερνήσεις κ αυτοκινητοβιομηχανίες, που κάνουν πολύ απλά την δουλειά τους κ θέλουν πωλήσεις κτλ. Αρχικά χαίρομαι που το παραδέχεσαι κ που γουστάρεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό. Ως προς την πλασματική οικονομια, δεν θεωρώ οτι έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά κ πάλι ειναι τη ζητάει ο καθένας. Αν αγοράσεις καινούργιο αυτοκίνητο με σωστή συντήρηση κ κάνεις κ χιλιόμετρα πάνω από 20.000 το χρόνο, δεν βλέπω τόσο τρομερές διαφορές ειδικά με την επιδότηση. Επίσης έχω ξαναπεί χιλιάδες φορές, γνωρίζει κάποιος σε 8 χρόνια που θα χρειαστείς αντικατάσταση μπαταριών πόσο θα είναι το κόστος τους κ τι τεχνολογία θα υπάρχει? Μία άλλη παράμετρος ειναι κ το κόστος των service που δεν γνωρίζουμε ακριβώς την δεδομένη στιγμή ανά μοντέλο γιατί είναι ολα καινούργια. Κ για να το κλείσω, εγώ με leasing που το έχω αγοράσει (χωρίς να έχω αρα τα έξοδα συντήρησης) σε πληροφορώ οτι βάσει των όσω πλήρωνα στο προηγούμενο μου σε βενζίνη, με καρασυμφέρει (κ έχω καινούργιο αυτοκίνητο, καθόλου έξοδα συντήρησης -ελαστικά κ το κεφάλι μου ήσυχο γιατί το αυτοκίνητο δεν μου ανήκει).
-
Ο ειδικός τύπος θα δοκιμάσει ότι έχουν προς test drive οι εταιρίες. Αν λοιπόν αποφασίσουν να διαθέτουν αυτά προς δοκιμή τι άλλο να κάνουν, να πιέσουν ? Και πόσο ? Δύσκολα πράγματα γιατί εμπλέκεται η πελατειακή σχέση..
Κάτι ακόμα που αφορά τα κόστη σε βάθος ετών.. Πόσο πιο επεβεβλημένη θεωρείτε την ύπαρξη μικτής ασφάλισης όσον αφορά τα ηλεκτρικά? Το λέω αυτό γιατί φαντάζομαι σε ανταλλακτικά και σπανιότητα, ίσως και πολυπλοκότητα να είναι πολύ πιο δύσκολο και κοστοβόρο να το επισκευάσεις 'από την τσέπη σου'
-
Κάτι ακόμα που αφορά τα κόστη σε βάθος ετών.. Πόσο πιο επεβεβλημένη θεωρείτε την ύπαρξη μικτής ασφάλισης όσον αφορά τα ηλεκτρικά?
Γενικά ανέκαθεν θεωρούσα την μεικτή επιβεβλημένη σε όλα τα οχήματα. Προσωπικα είχα 11 χρόνια μεικτή στο δικό μου (AIG) κ δεν λυπάμαι ποτέ τα χρήματα που δίνω για να νοιώθω μία σχετική ασφάλεια. Κ εξηγώ, ένα μικρό τρακαρισματάκι να κάνει κάποιος, αν ανοίξουν οι μπροστά αερόσακοι έχετε δει πόσο κοστίζει εκτός από την ζημιά? η μητέρα μου έχει κάνει χρήση της μεικτής πάνω από 3 φορές στα 15 χρόνια, τα χρήματα έχουν βγει πολλαπλάσια. Δν νομίζω στα ηλεκτρικά να υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη ανταλακτικών όπως το θέτεις όμως.
-
Αν αγοράσεις καινούργιο αυτοκίνητο με σωστή συντήρηση κ κάνεις κ χιλιόμετρα πάνω από 20.000 το χρόνο, δεν βλέπω τόσο τρομερές διαφορές ειδικά με την επιδότηση.
εγώ με leasing που το έχω αγοράσει (χωρίς να έχω αρα τα έξοδα συντήρησης) σε πληροφορώ οτι βάσει των όσω πλήρωνα στο προηγούμενο μου σε βενζίνη, με καρασυμφέρει (κ έχω καινούργιο αυτοκίνητο, καθόλου έξοδα συντήρησης -ελαστικά κ το κεφάλι μου ήσυχο γιατί το αυτοκίνητο δεν μου ανήκει).
-
Δεν κάνω 20.000χλμ, κάνω 10 άντε 15.000 το πολύ.
-
Μην συγκρίνεις κατοχή αυτοκινήτου με leasing. Να συγκρίνεις leasing ενα ηλεκτρικό με ένα θερμικό ή αγορά αντίστοιχα. Εγώ που τα έβελα κάτω, οικονομικά (και μόνο) δεν συμφέρει ούτε αξίζει, σήμερα (δεν ξέρω τι γίνεται στο μέλον). Εαν θα το έκανα? Φυσικά αλλά όπως είπα όχι για οικονομικούς λόγους. Προφανώς σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις συμφέρει, αλλά εδώ συζητάμε για τον Μ.Ο χρηστών/αγοραστών.
Γενικά, δεν έχουμε ιδέα (ακόμα) για το κόστος συντήρησης των ηλεκτρικών. Όλοι πλέον οι κατασκευαστές αναφέρουν έλεγχο κάθε 15.000χλμ ή 1 έτος. Τι περιλαμβάνει και πόσο κοστίζει? Η μπαταρία έχει μακροχρόνια εγγύηση αλλά ο ενσωματομένος και πανάκριβος φορστιστής? Τι διάρκεια έχει? Πολλά αναπάντητα ερωτηματικά γιατί είναι κάτι καινούργιο.
-
-
- Δεν κάνω 20.000χλμ, κάνω 10 άντε 15.000 το πολύ.
- Μην συγκρίνεις κατοχή αυτοκινήτου με leasing. Να συγκρίνεις leasing ενα ηλεκτρικό με ένα θερμικό ή αγορά αντίστοιχα. Εγώ που τα έβελα κάτω, οικονομικά (και μόνο) δεν συμφέρει ούτε αξίζει, σήμερα (δεν ξέρω τι γίνεται στο μέλον).
Σε αυτά τα χιλιόμετρα δεν σε συμφέρει. Δεν συγκρίνω αγορά με leasing, το leasing είναι πιο ακριβό αν δεν έχεις φορο απαλλαγές. Τεσπα, δεν επιμένω, ο καθένας κάνει τον προυπολογισμό του, εγώ προσωπικά συμπεριλαμβάνοντας κ το κόστος του ρεύματος που βγαίνει κανα 35ευρω το μήνα (αλλο που το γλιτώνω εν τέλει προς το παρόν), θα έλεγα οτι υπάρχει κ κέρδος, τεσπα περί ορέξεως... δεν γνωρίζω τι κόστος έχει ο φορτιστής, έχει εγγύηση όμως?
-
Δε θα τολμούσα να πάρω καινούριο αυτοκίνητο χωρίς μικτή. Εδώ έχω σε 15ετίας με 254.000 χιλιόμετρα. Ιδιαίτερα σε Tesla, που (λέγεται ότι) έχει ακριβή φανοποιεία.
Μπεκιάρη, γιατί επαναλαμβάνεις ότι θα χρειαστεί επιβεβλημένη αντικατάσταση των μπαταριών στην οκταετία; Είναι σα να ρωτάει κάποιος σε φόρουμ πόσο κοστίζει η αντικατάσταση/επισκευή κινητήρα σε Golf στη διετία, οπότε και λήγει η εγγύηση. Με τα δεδομένα που έχουμε, το να χρειαστεί αντικατάσταση των μπαταριών στην οκταετία είναι το ίδιο πιθανό με τη γενική επισκευή κινητήρα στη διετία. Μόνο αν είσαι επαγγελματίας κι έχεις κάνει 300.000 χιλιόμετρα σε αυτό το διάστημα ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ να τεθεί τέτοιο θέμα.
Ας πούμε ότι έχεις το 208. Βγάζει 400 χιλιόμετρα μέσα στην πόλη. Μετά από 300.000 χιλιόμετρα, ας πούμε ότι θα έχει πέσει στο 75% η μπαταρία και θα βγάζει 300 χιλιόμετρα μες στην πόλη. Υπάρχει σώφρων άνθρωπος που θα αλλάξει τις μπαταρίες για αυτό τον λόγο;
Μην αναπαράγεις λοιπόν τις ανακρίβειες των ημιμαθών, γιατί από τους κατόχους και τους ενημερωμένους περιμένουμε να ακουστεί η αλήθεια. Κι όσοι έχουν ειλικρινείς απορίες, όπως ο Φάνης, προτείνω να γραφτούν στην ομάδα της 'Ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα' στο ΦουΜπού, υπάρχουν όλα τα κρίσιμα ερωτήματα με έρευνες και μελέτες.
Για να δούμε και κάτι ακόμα από έναν κάτοχο:
-
Θα γράψω για Ληφ που το έψαξα λίγο. Η αντιπροσωπεία ορίζει ένα σέρβις ανά έτος, ή 15.000 χλμ. αν θυμάμαι καλά το όριο, αλλιώς παραβιάζεται η εγγύηση των 8 ετών για την μπαταρία. Κοστίζει 150 ευρώ και βασικά είναι μόνο τσεκ απ στον εγκέφαλο και σε μερικά μηχανικά μέρη, π.χ. έλεγχος στα φρένα, στα ημιαξόνια, στις φούσκες, στο τιμόνι κ.α. Νομίζω και καθαρισμός φίλτρου καμπίνας, όσο καθαρίζει και δεν θέλει αλλαγή.
Ότι άλλο βρει και αλλάξει είναι έξτρα. Δεν είναι άσχημα, βασικά το περίμενα χειρότερο, δηλαδή να έχει πολλές κρυφές χρεώσεις, αλλά ίσως δεν τα ξέρουμε και όλα.
Ο ενσωματωμένος φορτιστής, το τροφοδοτικό του ιχ δηλαδή, έχει τεράστια διάρκεια ζωής, δεν έχει φθαρτά μέρη. Ο δεινόσαυρος στο δωμάτιο ήταν και είναι η μπαταρία.
Να θυμίσω ότι η εδώ αντιπροσωπεία κάνει σέρβις και στο Ληφ ΜΚ1, παρόλο που δεν το έφερε ποτέ. Η χρέωση είναι η ίδια,. Η μπαταρία είναι λίγο ακριβότερη, στα 25 καφετιά για πλήρη αλλαγή, αλλά κόβει και απόδειξη.
-
Μπεκιάρη, γιατί επαναλαμβάνεις ότι θα χρειαστεί επιβεβλημένη αντικατάσταση των μπαταριών στην οκταετία;
χαχα εγώ βάζω το ακραίο σενάριο, μόλις λήξει η εγγύηση, δεν είπα ποτέ οτι θα χρειαστεί τότε, γιατί παίζουμε μέχρι στιγμής με σενάρια. Πολύ περισσότερο εμπιστεύομαι τον φορτιστή να είμαι ειλικρινής, παρά μια πανάκριβη τρόμπα πετρελαίου με τα ελληνικά πετρέλαια... Αυτά που περιγράφεις για service ειναι προληπτικοί έλεγχοι που έτσι κ αλλιώς γίνονται σε όλες τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων σε ετήσια βάση, είτε σε θερμικά είτε σε ηλεκτρικά.
-
Πολύ περισσότερο εμπιστεύομαι τον φορτιστή να είμαι ειλικρινής, παρά μια πανάκριβη τρόμπα πετρελαίου με τα ελληνικά πετρέλαια...
Ε χμμμ, ο αντίλογος θα ήταν ότι κάποιος θα μπορούσε να πει ότι εμπιστεύεται περισσότερο το πετρέλαιο εταιρικών πρατηρίων από τις υπερτάσεις του δικτύου της ΔΕΗ.
Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να είσαι πολύ γκαντέμης για να σου κάτσει στραβή με οποιοδήποτε από τα δύο σενάρια.
-
Οχι οτι συμφωνω με τον bekiaris σε ολα. Αλλωστε εχω εκφερει αντιλογο στα επιχειρημστα του, αλλα.....
Μεχρι να τον πεισουμε οτι δεν κανουν τα ηλεκτρικα αυτος θα παει για αποσυρση το δικο του.
Χαχαχα
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης