-
Σήμερα πέτυχα σκούρα μπλε Taycan Turbo S. Για τα δεδομένα του ανοιχτού δρόμου (Βάρη προς Κορωπί), της ελάχιστης κίνησης και της άφθονης και τσάμπα δύναμης, περίμενα να την οδηγούσε πολύ πιο αντικοινωνικά. Αντιθέτως, πήγαινε σχετικά ήπια. Βέβαια, το ήπια είναι μια κουβέντα. Σε εκκίνηση από το φανάρι, χρειάστηκε να βάλω τη 2α στις 5000 σαλ για να κρατήσω σταθερή απόσταση. Διαστημόπλοιο...
Στο θέμα μας, διαφωνώ κάθετα ότι τα ηλεκτρικά απευθύνονται μόνο σε πλούσιους που θέλουν να παίξουν κι ΟΧΙ σε φανατικούς της οδήγησης. Στο εξωτερικό, από όπου βλέπουμε την πορεία των πραγμάτων, πολλά ηλεκτρικά έχουν αντικαταστήσει ΚΑΙ τα νορμάλ μοντέλα, αλλά και τα πιο ΣΠΟΡ τους. Νομίζω ότι κι εδώ μέσα είχε θέσει κάποιος το πραγματικό δίλημμα συμπατριώτη μας, Paramera ή Taycan. Εγώ θα ψήφιζα τη δεύτερη.
Επίσης, ο πρώην ιδιοκτήτης τού EVO X που πήρε ο Αλέξανδρος, πάει για Tesla Model 3, λογικά το Performance. Όταν με 55 χιλιάρικα μπορείς να έχεις 0-100 σε 3,2', είναι λίγο άτοπο να συζητάμε ότι δεν είναι γρήγορα. Ναι, σε σχέση με μια Quilia Κουαντροτέτοια, το Model 3 Performance θα χάνει το τελευταίο 10% της αίσθησης και της απόλαυσης, αλλά κοστίζει λιγότερα από τα μισά να την αγοράσεις και το 1/15 να την κινήσεις/συντηρήσεις.
Επίσης, έχω πρόσφατη την τελευταία δοκιμή του ηλεκτρικού Mini στο ελληνικό Car, όπου αναφέρει ότι είναι το πιο οδηγοκεντρικό Mini από όλα της γκάμας. Ναι, με οδηγικά κριτήρια.
Όσο για το αν θα το πάρει κάποιος για να ξεχυθεί στον αυτοκινητόδρομο, με τις κατάλληλες υποδομές, θα το κάνει. Όπως το κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες σε Ευρώπη κι Αμερική. Ακόμα και συμπατριώτες μας: https://www.youtube.com/results?search_query=tesla+%CE%BD%CE%BF%CF%81%CE%B2%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1
Τώρα, αν θες να χαθείς στην Πίνδο, φαντάζομαι ότι δε θα πας να το κάνεις με Leaf πρώτης γενιάς ή με το C-Zero που οδήγησα κι έγραφε 85 χιλιόμετρα αυτονομίας, αν και φουλ φορτισμένο. Όμως, άνετα τα φόρτωνα όλα σε ένα Kona 64, με 450+ πραγματική αυτονομία. Όχι Πίνδο, αλλά μέχρι τη Ροδόπη θα μπορούσα να φτάσω. Εννοείται ότι φτάνοντας στα Ιωάννινα, θα κοιτάξω να γεμίσω την μπαταρία, δε θα πάω στην Πίνδο ξεφόρτιστος. Όπως ακριβώς θα έκανα και με ένα θερμικό Kona, δε θα άρχιζα την περιπέτεια χωρίς να γεμίσω το ντεπόζιτό μου. Επίσης, ακόμα και στο τελευταίο καταφύγιο της Πίνδου, κάπου θα βρεθεί μια πρίζα σούκο, ενώ πρατήριο όχι.
Λέγοντας τα παραπάνω, να πω ότι συμφωνώ απόλυτα με όσους θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη υποδομών φόρτισης στο σπίτι ή στη δουλειά. Αν δεν είναι αυτό λυμμένο, απλώς δεν πας να πάρεις ηλεκτρικό. Με τίποτα. Τουλάχιστον στην Ελλάδα, γιατί στο εξωτερικό υπάρχει πολύς κόσμος που φορτίζει μόνο σε δημόσιους φορτιστές. Εδώ όμως δεν έχουμε τις υποδομές.
Εκεί που χωλαίνουν τα ηλεκτρικά είναι η αφραγκιά μας, η αδιαφορία μας για το περιβάλλον, η έλλειψη υποδομών (αν κι όλο κι ανεβαίνουν) και στα λίγα μοντέλα. Εγώ που θέλω πολυμορφικό επταθέσιο, δεν υπάρχει τίποτα που να με καλύπτει.
-
Εκεί που χωλαίνουν τα ηλεκτρικά είναι η αφραγκιά μας, η αδιαφορία μας για το περιβάλλον,
Συμφωνώ στα περισσότερα που έγραψες, αλλά όχι σε αυτό. Ακόμα είναι τελείως θολό και μη ξεκάθαρο κατά πόσο τα ηελκτρικα ωφελούν το περιβάλλον. Ναι σίγουρα 'καθαρίζουν' την ατμόσφαιρα σε μια μεγαλούπολη...αλλά εαν μεταφέρουν την μόλυνση 400χλμ πιο μακριά, το ίδιο και το αυτό είναι για το περιβάλλον. Επίσης, η καταστροφή στα ορυχεία για όλα τα πολύτιμα υλικά των μπαταριών είναι τεράστια. Να μην αναφέρω συνθήκες εργασίας ή αμφισβητήσιμη ανακύκλωση. Οπότε, με καθαρά περιβαλλοντικά κριτήρια ΔΕΝ θα αγόραζα (σήμερα) ηλεκτρικό, αφού ΔΕΝ υπάρχει σαφής απάντηση περί του περιβάλλοντος.
-
Αυτο για το mini το ειχα πει νομιζω και εγω οοοοοοοταν παρουσιαστηκε. Η μπαταρια χαμηλα το βοηθα ταμαλα.
Πολυ ενδιαφερον
-
https://www.4troxoi.gr/epikairotita/kosmos/h-toyota-paroysiazei-neo-ydrogonokinito-mirai
Να δούμε αν θα φτάσει ποτέ να είναι και στην Ευρώπη επιλογή ή θα παραμείνει αξιοθέατο...
-
Δοκιμή ηλεκτρικού
-
Φάνη, γράψου εκεί που σου πρότεινα να σου λυθούν όλες οι απορίες περί της μόλυνσης ή μη. Εν συντομία, ο βαθμός απόδοσης των ηλεκτρικών και των εργοστασίων παραγωγής ρεύματος είναι πολύ ανώτερος των θερμικών. Ακόμα κι αν ΟΛΟ το ρεύμα παραγόταν απο το πετρέλαιο, πάλι θα ήταν πιο περιβαλλοντική η κίνηση των ηλεκτρικών από τα θερμικά. Πόσο μάλλον τώρα που οι ΑΠΕ κερδίζουν συνεχώς έδαφος.
Πέρα από αυτό, δεν είναι καθόλου αμελητέο ότι αποφορτίζεις τα αστικά κέντρα. Το ζήσαμε όλοι στην πρώτη καραντίνα. Το να πάει η μόλυνση του λεκανοπεδίου στην ερημιά του Λαυρίου δεν είναι καθόλου αρνητικό σενάριο. Που και πάλι, ξαναλέω, οι ΑΠΕ ανεβαίνουν συνέχεια και πρέπει να συνεχίσουν να ανεβαίνουν.
Επίσης, όποιος έχει τα λεφτά για καινούριο ηλεκτρικό, το ιδανικό είναι να βάλει φωτοβολταϊκά στην ταράτσα του. Με αυτόν τον τρόπο, το αμάξι του θα κινείται με πραγματικά μηδενικό αποτύπωμα.
Όσο για την εξόρυξη των σπάνιων γαιών, γίνονται προσπάθειες ώστε οι μπαταρίες να απαλλαγούν από αυτές. Δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό όφελος, αλλά βολεύει και τους κατασκευαστές. Γιατί να εξαρτώνται από το μονοπώλιο κάποιων προμηθευτών, όπως το Κογνκό;
Ανακύκλωση μπαταριών ασφαλώς και γίνεται. Έτσι κι αλλιώς, μιλάμε για ελάχιστες μπαταρίες, αφού ακόμα δεν έχουν γεράσει. Ουσιαστικά για τις σάπιες του Leaf πρώτης γενιάς, τις οποίες χρησιμοποιούν σε κτίρια για αποθήκευση ενέργειας.
-
Ακόμα είναι τελείως θολό και μη ξεκάθαρο κατά πόσο τα ηελκτρικα ωφελούν το περιβάλλον. Ναι σίγουρα 'καθαρίζουν' την ατμόσφαιρα σε μια μεγαλούπολη...
Το ίδιο θολό παραμένει όμως κ το τοπίο με πόσα κακοσυντηρημένα υπάρχουν στην Αθήνα που κυκλοφορούν κ μολύνουν κ περνάνε κτέο με τις γνωστές μεθόδους... υπάρχουν όντως θολά σημεία ως προς την παραγωγή των μπαταριών, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα (εκτος αν έχει εσύ στοιχεία κ θες να μας τα δείξεις) οτι μολύνουν περισσότερο από τα συμβατικά. Για τις μεθόδους παραγωγής ρεύματος, ξεχνάς τις ΑΠΕ? δεν ειναι μόνο τα ορυκτά κτλ που παράγεται ρεύμα.Η σούμα έχει σημασία, κ να είμαι ειλικρινής, πέρα από τα θολά σημεία που υπάρχουν στις γαίες για την παραγωγή των μπαταριών, που από όσο ακούγεται θα αντικατασταθούν, κλείνω προς τα ηλεκτρικά στο σύνολο ως προς την προστασία. Των θόρυβο την θερμικών τον έχεις υπολογίσει στο σύνολο?
-
Mastoras78 wrote:
Κάτι ακόμα που αφορά τα κόστη σε βάθος ετών.. Πόσο πιο επεβεβλημένη θεωρείτε την ύπαρξη μικτής ασφάλισης όσον αφορά τα ηλεκτρικά? Το λέω αυτό γιατί φαντάζομαι σε ανταλλακτικά και σπανιότητα, ίσως και πολυπλοκότητα να είναι πολύ πιο δύσκολο και κοστοβόρο να το επισκευάσεις 'από την τσέπη σου'
είναι ανοησία να πάρεις ηλεκτρικό (και κάθε πανάκριβο όχημα) χωρίς μικτή ασφάλιση!
Υπάρχουν τα αυτοκίνητα που έχουν τρακάρει και τα οχήματα που θα τρακάρουν στο μέλλον.
Αν στα συμβατικά αυτοκινητα το 70% των συγκρούσεων είναι επισκευάσιμες και το 30% το πάνε για απόσυρση, στα ηλεκτρικά αυτά τα ποσοστά θα αντιστραφούν. Χώρια το κόστος που θα είναι πολλαπλάσιο...
Εγώ πιστεύω ότι αν κάνεις ένα γκάλοπ περί ασφάλισης θα εκπλαγείς με το πόσο λίγοι έχουν μικτή.
Επίσης το τι θεωρεί ο καθένας ακριβό και τι όχι είναι κριτήριο που έχει να κάνει με το πόσο βαθειά είναι η τσέπη του..
Και τέλος έχει να κάνει και με τη χρήση του οχήματος, πόσο συχνά εκτίθεται σε καθημερινές συνθήκες χάους, ποιός το οδηγεί, αν είναι εταιρικό κτλ.
Ιδανικά θα έπρεπε να έχουν μικτή τα περισσότερα καινούργια αυτοκίνητα, δε διαφωνούμε σε αυτό..
-
Αντίστοιχη ερώτηση έγινε στην ομάδα των Tesla στο ΦουΜπού. Θεωρούσα δεδομένα ότι τα ελληνικά Tesla θα έχουν μικτή, ιδιαίτερα αφού δεν υπάρχει ελληνικό συνεργείο και θα πρέπει να μεταβούν στο εξωτερικό, κάτι που θα αυξήσει το κόστος.
Ένας κάτοχος ήταν κάθετος. 'Γιατί να κάνω μικτή από τη στιγμή που το όχημα έχει τόσα συστήματα που με θωρακίζουν ώστε να αποφύγω το ατύχημα;'
Το δικό του πρέπει να είχε κι αυτόνομη οδήγηση. Εγώ δε συμφωνώ. Έχεις ένα τόσο ακριβό όχημα, που θα πρέπει να πάει στην Ιταλία για οτιδήποτε δεν είναι τελείως απλό. Δώστα τα ρημάδια τα 300-400 ευρώ επιπλέον τον χρόνο, να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
-
Ενταξει ενα χωριο ειμαστε ολοι στην Ελλαδα....μαλλον μας διαβαζαν απο το autoblog
Υ.γ Εγω εχω μικτη οχι γιατι εχω κατι το φοβερο, ενα σκατουλακι εχω για την ακρίβεια, αλλα διοτι ειμαι παραξενος και θελω να εχω μικτη.
-
Στην μπαταρία του ηλεκτρικού μου ποδηλάτου, που μόλις έκλεισε μήνα, εφαρμόζω όσα ξέρω από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, χωρίς να γνωρίζω αν είναι ίδιος τύπος μπαταρίας κι αν έχουν όντως εφαρμογή. Απλώς μου φαίνονται λογικοί κανόνες, οπότε σίγουρα δεν κάνουν κακό, γιατί όχι λοιπόν; Ποιο είναι αυτοί οι κανόνες:
-δε γεμίζουμε πλήρως, εκτός αν ακολουθεί πραγματικά μεγάλη βόλτα.
-δεν αδειάζουμε πλήρως, εφόσον γίνεται.
-δεν πριζώνουμε για φόρτιση αμέσως μετά τη βόλτα.
-δεν αφήνουμε την μπαταρία γεμάτη αν ξέρουμε ότι δε θα κάνουμε ποδήλατο για κάμποσες μέρες. Βέβαια, αυτό δε μου έχει συμβεί μέχρι τώρα, το χρησιμοποιώ συνέχεια, έστω και για κοντινά commuting.
-δε γινόμαστε εμμονικοί με τους κανόνες. Αυτό είναι το σημαντικότερο. Είναι γενικές αρχές, δε θα γίνει τίποτα αν μία φορά ξεχάσουμε να βγάλουμε την πρίζα και γεμίσει στο φουλ. Ή αν θέλουμε να ξαναβγούμε σε δύο ώρες και το πριζώσουμε αμέσως μετά από βόλτα.
Στο κάτω-κάτω, πόση διαφορά θα κάνουν όλα αυτά; Εκεί που θα υπήρχε πρόβλημα στα 7 χρόνια, θα υπάρξει στα 6,5. Τυχαία νούμερα, σωστός συλλογισμός.Ξέρει κανείς αν υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ των κανόνων για τα αμάξια και για τα ποδήλατα; Ή τσάμπα παιδεύομαι και θέλει πρίζωμα μέχρι το τέρμα χωρίς τύψεις; Η Bosch λέει αυτά: https://www.bosch-ebike.com/us/news/11-questions-about-the-ebike-battery/
-
Aν οι μπαταρίες έχουν την ίδια σύνθεση, συμπεριφέρονται και γηράσκουν ανάλογα.Γενικώς απαιτείται στοργή και προδέρμ.
-
Μιλάω για πολύ μικρό κινητήρα . 300-500 κ.εκ που απλά θα κινεί την γεννήτρια . Το βασικό δεν είναι να φορτίζεις συνέχεια , αλλά να μπορείς όταν πέσει στο 30 % ο ηλεκτροκινητήρας , να τον κρατάει εκεί ο βενζινοκινητήρας για 100 χλμ ...
Κάτι ίσως τέτοιο έχει το νέο υβριδικό yaris, μόλις διάβασα εδώ
https://www.gazzetta.gr/in-motion/dokimes/article/1526656/toyota-yaris-hybrid-megales-prosdokies
(δεν έψαξα αλλού για τις λεπτομέρειες)
-
Φάνη, γράψου εκεί που σου πρότεινα να σου λυθούν όλες οι απορίες περί της μόλυνσης ή μη.
Επίσης, όποιος έχει τα λεφτά για καινούριο ηλεκτρικό, το ιδανικό είναι να βάλει φωτοβολταϊκά στην ταράτσα του. Με αυτόν τον τρόπο, το αμάξι του θα κινείται με πραγματικά μηδενικό αποτύπωμα.
Όσο για την εξόρυξη των σπάνιων γαιών, γίνονται προσπάθειες ώστε οι μπαταρίες να απαλλαγούν από αυτές. Δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό όφελος, αλλά βολεύει και τους κατασκευαστές. Γιατί να εξαρτώνται από το μονοπώλιο κάποιων προμηθευτών, όπως το Κογνκό;
Έχω γραφτεί.
Μα τα Φ/Β είναι μόνο για την ημέρα που τοαυτοκίνητο ΔΕΝ είναι σπίτι! Το βράδυ πάλι υπάρχει πρόβλημα. Εκτός εαν είναι πλούσιος εισοδηματίας οπότε είναι σπίτι όλη μέρα και φορτίζει όποτε θέλει.
https://www.autocar.co.uk/car-news/industry/analysis-polestar-lifts-lid-lifetime-ev-emissions Να ένα άρθεο με νούμερα. Η παραγωγή λοιπόν των μπαταριών αυξάνει σχεδόν στο διπλάσιο την έκλυση CO2 και απαιτούνται αρκετές 10αδες χιλιάδες χιλιόμετρα για να αντισταθμιστεί. Και οι ΑΠΕ έχουν ακόμα πολύ δρόμο με 20% αυτή τη στιγμή.
Εδώ μας λέει ότι η παραγωγή ενός EV εκλύει 60% περισσότερο CO2 από το θερμικό: https://www.forbes.com/sites/jamesellsmoor/2019/05/20/are-electric-vehicles-really-better-for-the-environment/?sh=18be700276d2Γενικά όπως είπα, θολό ακόμα το τοπίο γιατί έχουμε επιπτώσεις και στο ευρύτερο περιβάλλον, π.χ. έλλειψη νερού και πρόβλημα στις καλλιέργειες. Δεν είναι τόσο απλά και ξεκάθαρα τα πράγμα, άντε βουρ όλοι στα ηλεκτρικά. Εαν αύριο υπήρχαν μόνο ηλεκτρικά ΔΕΝ φτάνουν οι μπαταρίες...αχαχα!
Lithium is found in salt-flat brine and is collected by drilling holes into these flats and pumping brine to the surface before deploying a chemical process to extract the lithium carbonate. A lot of this mining takes place within South America’s Lithium Triangle (Argentina, Chile and Bolivia). Chile is already seeing negative impacts, including depleted local water supply resulting in land becoming barren.Other side-effects from mining lithium include:
Water pollution
Chemical leakage
Air pollutionThe mining and processing of lithium for electric car batteries, along with manganese and cobalt, contributes to the fact that EVs require double the amount of energy to manufacture than conventional vehicles.
https://www.engineerlive.com/content/are-electric-vehicles-really-better-environmentΚάποια στιγμή λέγαμε για CO2 και όξινη βροχή....χμμμ: https://www.technologyreview.com/2013/07/12/177373/are-electric-vehicles-better-for-the-environment-than-gas-powered-ones/
Electric vehicles come out behind in two areas. They contribute slightly more to acid rain. And they’re slightly worse in terms of causing algae blooms than gasoline cars (but better than diesel).
Το ίδιο θολό παραμένει όμως κ το τοπίο με πόσα κακοσυντηρημένα υπάρχουν στην Αθήνα που κυκλοφορούν κ μολύνουν κ περνάνε κτέο με τις γνωστές μεθόδους...
Για τις μεθόδους παραγωγής ρεύματος, ξεχνάς τις ΑΠΕ? δεν ειναι μόνο τα ορυκτά κτλ που παράγεται ρεύμα.
Τον θόρυβο την θερμικών τον έχεις υπολογίσει στο σύνολο?
-
Αυτό όμως είναι κυρίως Ελληνικό φαινόμενο (άρα αμελητέο) και επίσης δεν έχει σχέση με την τεχνολογία αλλά με την εφαρμογή των νόμων και των ελέγχων.
-
Δεν ξεχνάω τις ΑΠΕ, αλλά ακόμα είναι σε πολύ μικρό ποσοστό, περί το 20% στην Ε.Ε. και κάπου τόσο (ίσως και λιγότερο λόγω ΗΠΑ) και ο στόχος είναι 45% παγκοσμίως το 2040. Άρα το μεγαλύτερο % ηλεκτρισμού ακόμα δεν είναι από ΑΠΕ αλλά από πηγές που μολύνου.
-
Τον θόρυβο όχι δεν τον έχω υπολογίσει γιατί δεν συζητάμε για ηχορύπανση.
Όλα τα παραπάνω δεν τα γράφω για να απορρίψω τα EV αλλά για να δείξω ότι υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε ακόμα. Οπότε δεν είναι τόσο απλό ούτε τόσο άσπρο και μαύρο.
-
-
Τα φωτοβολταϊκά δεν αναφέρθηκαν επειδή θα φορτίζει την ημέρα αλλά επειδή θα έχει ήδη 'παράξει' το ρεύμα που θα χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του (και γενικότερα το νοικοκυριό του), ρίχνοντάς το στο δίκτυο.
-
Ρε παιδια ποσα kw παραγουν τα φωτοβολταϊκα μια ηλιολουστη ημερα και μπορουν να γεμισουν ενα ηλεκτρικο αυτοκινητο;
-
Τα φωτοβολταϊκά δεν αναφέρθηκαν επειδή θα φορτίζει την ημέρα αλλά επειδή θα έχει ήδη 'παράξει' το ρεύμα που θα χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του (και γενικότερα το νοικοκυριό του), ρίχνοντάς το στο δίκτυο.
Και που θα αποθηκευτεί αυτή η ενέργεια για να φορτίζουμε τα ηλεκτρικά το βράδυ που δεν έχει ήλιο;
Ομοίως με τις ΑΠΕ των αιολικών, πέρα απ το ότι θα κάνουμε εργοτάξια όλους τους εθνικούς δρυμούς και βουνοκορφές, τί θα γίνει όταν πέφτει ο αέρας;
-
Μιλάω για πολύ μικρό κινητήρα . 300-500 κ.εκ που απλά θα κινεί την γεννήτρια . Το βασικό δεν είναι να φορτίζεις συνέχεια , αλλά να μπορείς όταν πέσει στο 30 % ο ηλεκτροκινητήρας , να τον κρατάει εκεί ο βενζινοκινητήρας για 100 χλμ ...
Αυτό ακριβώς κάνει το i3 REX (range extender) που για κάποιο λογο δε τσούλησε..
-
Και που θα αποθηκευτεί αυτή η ενέργεια για να φορτίζουμε τα ηλεκτρικά το βράδυ που δεν έχει ήλιο;
Υπάρχει λύση σε αυτό, ονομάζεται net meetering. Ουσιαστικά την ενέργεια που πουλάς την ημέρα την δίνεις στο δίκτυο της ΔEH κ το βράδυ την καταναλώνεις εσύ, είναι σαν να χρησιμοποιείς το δίκτυο σαν μπαταραία. Προυπόθεση ειναι να καταναλώνεις όλη την ενέργεια που παράγεις γιατί αλλιώς την χαρίζεις στην ΔΕΗ. Εχεις δύο ρολόγια κ πληρώνεις ουσιαστικά την διαφορά τους.
- Δεν ξεχνάω τις ΑΠΕ, αλλά ακόμα είναι σε πολύ μικρό ποσοστό, περί το 20% στην Ε.Ε. και κάπου τόσο (ίσως και λιγότερο λόγω ΗΠΑ) και ο στόχος είναι 45% παγκοσμίως το 2040. Άρα το μεγαλύτερο % ηλεκτρισμού ακόμα δεν είναι από ΑΠΕ αλλά από πηγές που μολύνου.
Με τις επενδύσεις που κάνουν άμεσα ΔΕΗ ΤΕΝΕΓΡ κ Protergia αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα δύο χρόνια. Ολοι πλέον στρέφονται στον αέρα κ στον ήλιο, εκεί γίνονται ουσιαστικές επενδύσεις.
-
Ρε παιδια ποσα kw παραγουν τα φωτοβολταϊκα μια ηλιολουστη ημερα και μπορουν να γεμισουν ενα ηλεκτρικο αυτοκινητο;
To 10άρι μου φωτοβολταικό στέγης (περίπου 43 πάνελ Χ 230 W) μια ιδανική μέρα (Ιούνιος με φούλ λιακάδα και πολύ αέρα) παράγει περίπου 62-65 KW - μέσος όρος στη χρονιά περίπου 38-40 KW/ημέρα - αυτά πάνε στο δίκτυο για τα επόμενα 20 χρόνια
To leaf μου θέλει περίπου 15KW κάθε βραδυ για να κάνει 100 χλμ
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης