-
@jamesd said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Το αυτοκίνητο είναι αναλώσιμο, δεν είναι κινητή αξία! Από εκεί και πέρα, η λύση για τους νέους που παίρνουν έναν μισθό που τους αφήνει περιθώριο για αποταμίευση και επένδυση είναι το αποτέλεσμα του ανατοκισμου που θα έχουν σε 20-30 χρόνια από επένδυση σε κινητές αξίες (δεν εννοώ αυτοκίνητα αλλά τα αξιόγραφα).
πολύ σωστός, sorry μπερδεύτηκα, και προφανέστατα είναι αναλώσιμο. Δεν διαφωνώ ως προς την λογική σου, αλλά οι κινητές αξίες, έχουν μεγάλα ρίσκα, παρακολουθώ την αγορά, θέλει γνώσεις, συνεχή ενασχόληση και διάθεση για ανάληψη ρίσκου. δέν το βλέπω ως αγόρασα, και κέρδισα...έστω και μακροπρόθεσμα
-
@bekiaris said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@jamesd said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Το αυτοκίνητο είναι αναλώσιμο, δεν είναι κινητή αξία! Από εκεί και πέρα, η λύση για τους νέους που παίρνουν έναν μισθό που τους αφήνει περιθώριο για αποταμίευση και επένδυση είναι το αποτέλεσμα του ανατοκισμου που θα έχουν σε 20-30 χρόνια από επένδυση σε κινητές αξίες (δεν εννοώ αυτοκίνητα αλλά τα αξιόγραφα).
πολύ σωστός, sorry μπερδεύτηκα, και προφανέστατα είναι αναλώσιμο. Δεν διαφωνώ ως προς την λογική σου, αλλά οι κινητές αξίες, έχουν μεγάλα ρίσκα, παρακολουθώ την αγορά, θέλει γνώσεις, συνεχή ενασχόληση και διάθεση για ανάληψη ρίσκου. δέν το βλέπω ως αγόρασα, και κέρδισα...έστω και μακροπρόθεσμα
ποιο ευκολες ειναι οι επιδοτησεις, συμφωνω.
-
Το έχετε ξεσκίσει το θέμα με το σπίτι.
Αφού λοιπόν παίρνεις από τα 35 σου πάνω από 2000, γιατί δεν πήγες να πάρεις τότε το 2020 ένα καινούργιο σπίτι 100 τμ με 180 - 250000 ?
Και ακόμα περισσότερο γιατί δεν ξεκίνησες να πάρεις ένα μικρότερο και παλιότερο σπίτι από τα 28-30 σου όπως έκανε η δική μου γενιά ?
Γιατί η δική μου γενιά, ξεκίναγε από 50-60 τμ, βέβαια αν και σπούδαζε και έκανε και 2 - 2,5 χρόνια θητεία, επειδή έκανε σχέσεις σοβαρές συνήθως στα φοιτητικά χρόνια, κάπου στα 25-30 οι περισσότεροι - ες είχαν παντρευτεί και είχαν και παιδιά.
Ετσι ένα σπίτι 50-60 τμ τους κάλυπτε για 5-10 χρόνια, ήταν εύκολο να το πάρουν με μικρή τσόντα από τους γονείς ή και μικρό δάνειο, που ήταν φτηνότερο από το ενοίκιο.
Ενα μτχ σπίτι 20-30 ετών των 60 τμ πριν 10 χρόνια έκανε 60-80000 ευρώ σε μέτρια προς καλή περιοχή, Αν το πούλαγες το 2020 θα έπιανες 100-120000 και θα αγόραζες ένα 85 τμ στα 180-200000 και στα 45 σου θα μπορούσες να το πουλήσεις και να πας στα 100 τμ.
Ετσι κάναμε εμείς. Τουλάχιστον όσοι δεν είχαν σπίτι από τους γονείς τους, ατομικό ή συζυγικό.
Αν είχαν κάποιο παλιότερο είτε το ιδιοχρησιμοποιούσαν, είτε το πούλαγαν και έπαιρναν κάποιο άλλο.
Επίσης τα σπίτια των τελευταίων 30 ετών, ενεργειακά είναι από Γ έως Β και μπορούν να γίνουν μέχρι Α με σχετικά οικονομικό τρόπο.
Δεν σημαίνει κάτι το καινούργιο σε σχέση με ένα 20ετίας.
Το θέμα είναι σε αυτά που είναι πριν το 1980. Αλλά εκεί η τιμή είναι αρκετά χαμηλή.
-
Tι να δω ρε συ, το 5% του ελληνικού ΑΕΠ δαπανάται σε εισαγωγές υδρογονανθράκων. Μάντεψε πόσο είναι το αντίστοιχο στη Νορβηγία. Μπράβο, 0%, χώρια τις εξαγωγές.
Μόνο αυτό το 5% να ρίξεις στην οικονομία, θα 'πετάξει' η χώρα.
Χώρια τον τζάμπα καθαρό ηλεκτρισμό που έχουν, οι υδατοπτώσεις είναι η ροζρόις της ηλεκτρικής ενέργειας.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και είναι πιο οργανωμένοι από εμάς, εμείς είμεθα κωλοχανείο εσαεί, και ΦΥΣΙΚΑ αν εμείς οι ίδιοι ξαφνικά βρίσκαμε τα ίδια αγαθά θα τα κάναμε ρόιδο. Αλλά, από χέρι δεν υπάρχει σύγκριση επί της αρχής.ΥΓ. Η φάση με τα φαλαινοθηρικά είναι γεγονός, μου έχει πει Νορβηγός ότι ο πατέρας του έβαλε λυτούς και δεμένους για να μην πάει, ήταν πολύ επικίνδυνο, τότε πέρναγε και εκεί 'ο μπάρμπας από την Κορώνη'. Μιλάμε για γενικευμένη ΠΕΙΝΑ.
-
@dstou said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Tι να δω ρε συ, το 5% του ελληνικού ΑΕΠ δαπανάται σε εισαγωγές υδρογονανθράκων. Μάντεψε πόσο είναι το αντίστοιχο στη Νορβηγία. Μπράβο, 0%, χώρια τις εξαγωγές.
Μόνο αυτό το 5% να ρίξεις στην οικονομία, θα 'πετάξει' η χώρα.
Χώρια τον τζάμπα καθαρό ηλεκτρισμό που έχουν, οι υδατοπτώσεις είναι η ροζρόις της ηλεκτρικής ενέργειας.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και είναι πιο οργανωμένοι από εμάς, εμείς είμεθα κωλοχανείο εσαεί, και ΦΥΣΙΚΑ αν εμείς οι ίδιοι ξαφνικά βρίσκαμε τα ίδια αγαθά θα τα κάναμε ρόιδο. Αλλά, από χέρι δεν υπάρχει σύγκριση επί της αρχής.ΥΓ. Η φάση με τα φαλαινοθηρικά είναι γεγονός, μου έχει πει Νορβηγός ότι ο πατέρας του έβαλε λυτούς και δεμένους για να μην πάει, ήταν πολύ επικίνδυνο, τότε πέρναγε και εκεί 'ο μπάρμπας από την Κορώνη'. Μιλάμε για γενικευμένη ΠΕΙΝΑ.
Aν ριξεις τις εισαγωγες πετρελαιου στο 0 η χωρα θα καταρρευσει. Πετρελαιο δεν εχουμε να βγαλουμε. Οποτε αυτο που γραφεις ειναι φαντασιωση.
-
@bekiaris said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@dettol said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Φιλος πηρε πριν λιγες μερες ipace 2021 με 18.000 km απο γερμανικη αντιπροσωπεια. Με το κλειδι στο χερι 39400 και το παρελαβε ελλαδα χωρις ποτε να παει να το δει. Αμαξαρα, σχεδον καινουριο σε εξαιρετικη τιμη. Υπαρχουν και αυτες οι λυσεις ακομα και χωρις ΚΗ.
πολύ όμορφο, αλλά στα χαρακτηριστικά ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι πίσω. δεν το πήρε και τζάμπα...προτιμούσα να έβαζα ένα δεκάρικο ακόμα και να έπαιρνα ένα τετρακίνητο καινούργιο Y με επιδότηση -αν υπάρξει.
εχει σημασια ο καθενας τι θελει. Ο συγκεκριμενος ηθελε κατι ομορφο και premium. Νομιζω οτι το συγκεκριμενο οχημα πληρει και τις δυο προϋποθεσεις, οποτε ηταν εξαιρετικη επιλογη για εκεινον.
Επισης, μονο σου ειπες για την επιδοτηση "αν υπαρξει", ενω ενα μτχ ειναι με το κλειδι στο χερι. Αυτο που ηθελα να δειξω ειναι οτι υπαρχουν λυσεις ακομα και αν σταματησει το ΚΗ, ειδικα για μτχ ηλεκτρικα, οπου πεφτει η μεταπωλητικη αξια τους περισσοτερο απο τα συμβατικα. Μαλιστα, οσο ακριβοτερο ειναι ενα οχημο, τοσο περισσοτερο πεφτει η μεταπωλητικη του αξια. Καινουριο ipace εχει 100 χιλιαρικα.15 νηματα σε ενα εχουμε εδω. Ρε, μπας και να μην εχουμε κατηγοριες και να υπαρχει ενα μονο νημα "γενικη συζητηση" ή κατι τετοιο και να ξεμπερδευουμε; Να μπαινουμε ολοι εκει, να λεμε οτι γουσταρουμε και ολα καλα! Να το προτεινουμε στη διαχειριση! Να μην ταλαιπωρουνται να κανουν moderate πολλαπλα νηματα κιολας. Ολα σε ενα τακτοποιημενα.
-
@iceman7 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@criuser said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Αντε πάλι θα σας στενοχωρήσω τους κεραυνοβολημένους ηλεκτρόπληκτους...
Αρχικά θα δηλώσω τον σεβασμό μου στα Τέσλα και στον αγαπητό δημιουργό τους.
Από την άλλη όμως σύμφωνα με αυτά που διάβασα, ωραία είναι να φορτίζεις σπίτι σου. Να έχεις και τα φωτοβολταϊκά σου και τα σέα σου και τα μέα σου.
Στην πράξη όμως αυτό σημαίνει ότι μπορείς να κινηθείς φτηνά μόνο σε ότι είναι μέσα στην ακτίνα του 80 % της αυτονομίας του αυτοκινήτου σου, ώστε να μην χρειαστεί να φορτίσεις έξω.
Αρα για μέσα στην πόλη και για κοντινές βόλτες.
Τώρα πόσο χρειάζεσαι ένα αμάξι μήκους σχεδόν 5 μέτρων για αυτές τις διαδρομές είναι ένα ερώτημα.
Με τις τιμές φορτίσεων που βάλατε και με νόμιμες ταχύτητες σημαίνει ότι θέλετε από 6-9 ευρώ τα 100 χλμ, ή μάλλον 7-9 ευρώ τα 100 χλμ.
Τιμές που είναι ψηλότερες από ντίζελ και υβριδικά.
Ας δούμε λοιπόν κάτι πρακτικό.
Εγώ όλα τα 3,5 χρόνια που έχω το ντίζελ η μηνιαία μέση κατανάλωση είναι 5,5 με 5,8 λίτρα στα 100, δηλαδή με 1,55 μέση τιμή 3ετίας στα 8,75 €/100 χλμ.
Τους τελευταίους μήνες δεν έχω έργο σε εξέλιξη, τον Δεκέμβριο δεν πήγα και στο χωριό καθόλου, οπότε οι διαδρομές οι μηνιαίες από 1200-1600 χλμ κατέβηκαν στα 607 χλμ. Ολες είναι με κρύο το αυτοκίνητο, 1-5 χλμ άντε και κάτι κοντινές βόλτες των 20 χλμ. οπότε η μέση κατανάλωση ανέβηκε στα 7 λ/100 αλλά το κόστος για όλο τον μήνα ήταν 62 ευρώ, από 122 ευρώ που ήταν το μέσο μηνιαίο κόστος τους περασμένους μήνες.
Χτες πήγαμε μία βόλτα στο Πόρτο - Ράφτη, 4 άτομα μέσα, πλήρες φορτίο σχεδόν 400 κιλά , αφού οι 2 άνδρες είμαστε ευρύστερνοι και αρχοντικοί.
Κατανάλωση στο κατέβασμα είναι κατηφόρα 3,8 λ και 1,76 € κόστος και στο ανέβασμα 5,6 λ και 2,66 κόστος, σύνολο 4,42 € για 70 χλμ διαδρομή.
Με όλα τα παραπάνω θέλω να πω ότι τελικά το ηλεκτρικό αυτοκίνητο υστερεί συντριπτικά απέναντι στο ντίζελ σε οποιαδήποτε σύγκριση εκτός του αστικού ιστού και της έδρας του αυτοκινήτου. Προφανώς κάπου εκεί θα είναι και του υβριδικού, δεν έχω και έτσι δεν μπορώ να έχω άποψη.
Αρα λοιπόν για τα ηλεκτρικά με αυτονομίες μέχρι το 80 % στα 250 - 300 χλμ σύμφωνα με το πρότυπο που σε ταξίδια είναι λιγότερη η αγορά μεγάλου ηλεκτρικού είναι πρόβλημα.
Τι μένουν λοιπόν ? Τα αυτοκίνητα πόλης. Αλλά και αυτά δεν είναι φτηνά, αφού τα 20000 τα θέλεις μετά την επιδότηση.
Το ότι υπάρχουν κάποια στενάχωρα με 15000 δεν είναι λύση.
Νομίζω ότι θα πρέπει να βγουν κάποια επιπέδου μεγάλου ΑΜΙ, ή άλλων κύβων που έχουν στην Ιαπωνία, με αυτονομίες κάτω από 150 χλμ, αλλά με χώρους που θα μπορούν να χωράνε 4 άνθρωποι ανεξαρτήτως μεγέθους, έστω και με ελάχιστο χώρο αποσκευών, σε τιμές τελικές μετά τις όποιες επιδοτήσεις κάτω ή λίγο πάνω από τις 10000.
Μάλλον προς το τέλος της δεκαετίας θα το δούμε αυτό.
Για να μην θεωρηθεί το όλο σχόλιο τρολάρισμα, επαναφέρω ότι επειδή είχα 3 παλαιά αυτοκίνητα στην οικογένεια, το μεν 35 ετών πουλήθηκε, το 27 ετών θα μείνει ακόμα το πολύ μέχρι το επόμενο φθινόπωρο γιατί εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό, έστω και αν κάνει 1000 χλμ τον χρόνο, αλλά το 20χρονο τρίτο, είχε μπει σε συζήτηση για να αλλαχτεί με κάτι μικρό, ίσως και ηλεκτρικό, επειδή όμως διαπιστώθηκε ότι πέρσι έκανε 2500 χλμ αποφάσισα να το κρατήσω για αρκετά χρόνια ακόμα, μέχρι να έρθουν τα παραπάνω ηλεκτρικά που είπαμε για αυτόν τον σκοπό της κίνησης στην πόλη.
Το έχεις σε κάποιο αρχείο word έτοιμο και το κάνεις copy paste;
Οχι γιατί να το έχω έτοιμο ? Οπως μου έρχεται το γράφω...
Γιατί έχω βαρεθεί να διαβάζω τα ίδια.
Χάρη αν δεν έχεις δυνατότητα να φορτίζεις σπίτι ή κάνεις πολλά ταξίδια οπότε εξαρτάσαι από τους νταβατζηδες, τότε οριακά είναι συμφέρον το ηλεκτρικό.
Πρέπει να συνυπολογίσεις σίγουρα ότι είναι αρτιότερα και πιο γρήγορα αμάξια τα ηλεκτρικά για να βγεις συνολικά κερδισμένοςΑν φορτίζεις σπίτι και κάνεις περιαστικά διαδρομές κερδίζεις μεν αλλά χάνεις σε ευελιξία με τις μαούνες
το μοναδικο που θα συμφωνησω ειναι η δυνατοτητα να φορτιζεις σπιτι. Το θεωρω και εγω πολυ σημαντικο, στην παρουσα φαση, για να εχεις ηλεκτρικο. Απο εκει και περα, ολα τα υπολοιπα δεν ειναι θεμα. Εχεις εγκλωβιστει στα περι "μαουνας", οταν ηλεκτρικα δεν ειναι μονο τα τεσλα των 4.7 μετρων. Ενα σωρο αλλα ηλεκτρικα, μικρα, μεσαια, μεγαλα εχει.
Οσο για τις εκδρομες, μια χαρα τις κανω. Ανεβηκα συνεβρο, συνεχισα και πιο πανω μετα, κατεβηκα κιατο και μετα γυρισα σπιτι. Εβγαινε και χωρις φορτιση, αλλα πηρα 15kwh απο δεη blue, απλα για να ειμαι σιγουρος και για να πιω εναν καφε, καθως νυσταζα λιγο μετα το φαγητο. 363.47 απροβληματιστα χιλιομετρα ανεβοκαταβαινοντας βουνο. Ε ποσα χιλιομετρα να κανω πια; Ναι οκ, αν κανεις 600 χλμ καθε μερα, καλυτερα να παρεις ντηζελ.
Προσωπικα το θεμα της ταχυτητας δεν με ενδιαφερει, τα εχω γραψει και σε αλλο νημα. Αυτο που μου αρεσει ειναι η ομαλη μεταφορα ισχυος, η απειρη ροπη και η απολυτα πολιτισμενη λειτουργια τους.Αλλα κουραζω και κουραζομαι λεγοντας τα ιδια και τα ιδια...
Χάρη τα μόνα ηλεκτρικά που ειναι πλήρη και έχουν όλα τα πλεονεκτήματα είναι τα τεσλα που ειναι μαούνες.
Τα υπόλοιπα είναι περιέργης αισθητικής, κακού efficiency κακού λογισμικού, με κρυφές χρεώσεις σε σέρβις κλπ.
Τα γράφεις και ο ίδιος με το δελφίνι.
Αν δεν είχες Υ θα αγόραζες για πρώτο ηλεκτρικό ή μοναδικό αμάξι το δελφίνι;
Όχι …Για τις εκδρομές δεν είπα ότι δεν τις κάνεις.
Αλλά χρειάζεσαι πάντα κάποιες παραχωρήσεις. Συν τύχη να λειτουργούν οι φορτιστές, το πρόγραμμα, να πιάνει ίντερνετ για να έχεις σήμα για να κάνεις σύνδεση με την εφαρμογή, να μην είναι iced να μην έχει ξεχάσει κάνας ηλεκτρικός το αμάξι κουμπωμένο και να έχει πάει να την πέσει για υπνο κλπ.
Γενικα πολλές παράμετροι που θες τύχη ή λεπτομερή προετοιμασία για να μην ταλαιπωρηθείς/αγχωθεις.
Άλλοι το αντέχουν άλλοι όχι.
Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος.
Απλά με ένα θερμικό να βάλεις κάπου βενζίνη θα βρεις. Να πετάξεις μπαλαντέζα να φορτίζεις 7 ώρες για 50 χλμ δύσκολο.Προσπαθω να επιστρεψω την κουβεντα στο θεμα μας απο την πολιτικη τροπη που (κλασσικα) εχει παρει.
ρε συ στεφανε, αφου ολα αυτα τα πραγματα τα εχουμε συζητησει και στο παρελθον. Βλεπεις plugshare για να δεις αν λειτουργει καποιος φορτιστης ή οχι. Φορτιζεις σε dc σε βενζιναδικο/ΣΕΑ και γλυτωνεις το ICEing. Αν παιζεις σε αλλο οχημα που φορτιζει σε ΣΕΑ, απλα πας στον επομενο (ή προηγουμενο) φορτιστη. Σε ολα υπαρχει απαντηση και τις εχουμε ξαναδωσει στο παρελθον.
Προφανως και θεωρω ως καλυτερα all around τα ηλεκτρικα τα τεσλα και για αυτον τον λογο το πρωτο ηλεκτρικο που αγορασα ηταν τεσλα. Απο εκει και περα ομως ειναι σε ποια χαρακτηριστικα αποδιδει μεγαλυτερη βαρυτητα ο εκαστοτε αγοραστης. Εσυ πχ που δεν θελεις "μαουνα" θα πρεπει να ψαχνεις για αμαξι κατω απο 4.5μ (ή οποιο ειναι τελοσπαντων το ψυχολογικο οριο που εσυ θετεις). Τι να το κανεις ενα αμαξι που εχει ολα τα υπολοιπα αξεσουαρ και χαρακτηριστικα, αν δεν ικανοποιει την βασικη σου αναγκη για μικρο αμαξωμα;
Αν υπηρχε το δελφινι οταν αγορασα το πρωτο ηλεκτρικο, πολυ απλα δεν θα ειχα δωσει το τιγκουαν, αλλα το πολο και θα ειχα αγορασει δελφινι. Θα ειχα μεινει δηλαδη με θερμικο "μεγαλο" αυτοκινητο και θα ειχα αλλαξει το "μικρο". Αλλωστε, το αρχικο σχεδιο αυτο ηταν, να αλλαξω το "μικρο". Απλα στην πορεια, βαζοντας κατω τα "κουκια" ειδα οτι τα μικρα ηλεκτρικα που υπηρχαν στην αγορα ΤΟΤΕ, δεν αξιζαν τα χρηματα που κοστιζαν.
Δηλαδη δεν θα αγόραζες τεσλα;
Προσωπικά δεν βλέπω νοημα να παρεις αλλο ηλεκτρικό πλην τεσλα! Εκτος αν παρεις κατι με τεράστια μπαταρία και τεράστιο κόστος!Τωρα για τους φορτιστές ναι τα εχουμε πει τι κοιτάς και τι κανεις, αλλά μαλλον θεωρητικά σε μεγάλο βαθμο είναι γιατι τα γνωστά φόρα ολο απορίες, παραπονα και καταγγελιες για iceing και παρατημενα ηλεκτρικά ειναι! Γι΄αυτό και μιλησα για τυχη!
Γιατι και κατι να δουλευει (αν εδεησει και το αναφέρει καποιος πριν από εμενα μιας και ο,τι βασίζεται στο εθελοντικό input ειναι καταρχήν αναξιοπιστο) μπορει απλά να μην ειναι ελευθερο και να μην εχεις επαρκεια να ρισκάρεις να πας στον επόμενο κοκ.
Δεν ειναι δα και κανα τεράστιο δίκτυο στη χώρα!
Τελωσπαντων εχω και θερμικό να παω λίγο παραεξω απο το δικτυο της Τεσλα που ξερω με σιγουρια οτι θα παιζει!Το τεσλα το πήρα συνειδητοποιημενα με μονο ερωτηματικό το μεγεθος όχι τοσο για εμενα αλλα ολους τους καφρους που ζουμε αναμεσα.
Και δυστυχως αποδειχθηκε βασιμος ο φόβος μου γιατι ουτε στο πανακριβο παρκινγκ δεν μπορεσαν οι γαμημενοι να το προσεξουν οπως πρεπει! Το οτι μου καλυψαν τη ζημια δεν μου λεει κατι γιατι το αμαξι 2 μηνων το μαγαρισαν! Δεν υπαρχουν επαγγελματίες στη χώρα! Ολοι αρπαχτες ειναι ! Δεν ειμαι η μονη περιπτωση φυσικά ουτε η πρώτη φορά που μου κανουν ζημια!
Εκτοτε το εγκατελειψα... δεν μπορω να το διακινδυνευσω καθημερινά εκει!
Φυσικα ενα μικρότερο οχημα ειναι παντα πιο βολικο σε δραστηριοτητες παιδιών που στοιβαζεσαι με αλλους γονεις σε μικρους χωρους ή στο σουπερμαρκετ που κανεις δεν σεβεται τιποτα!
Να ξερεις οτι οποιοδήποτε αμαξι που το εχω πληρωσει εγω πανω από 30 χιλιαρικα την ιδια αντιμετώπιση θα είχε.
Δηλαδη ναι μεν ειναι μειονεκτημα το μεγεθος στα τεσλα αλλα για εμενα προέκυψε πιο εντονα!
Τα υπολοιπα περι διαφορων ανοησιων που εχει τα γραφουν ολοι! Δεν ειναι λόγοι να μην παρεις το αμαξι αλλα πρεπει να τα λεμε μπας και τα βελτιώσουν καποια στιγμη!
Για εμενα το μεγαλυτερο ντεσου στα τεσλα ειναι το δικτυο .. πρακτικά στην Ελλαδα σου πουλανε κατι αλλο από αυτο που πουλανε στην υπόλοιπη Ευρώπη και γι αυτό επρεπε να στο δίνουν πιο φθηνα!
Δεν νοείται χωρα των 10 εκατ, κατοικων που γινονται 20 το καλοκαίρι να εχει μόνο 4 σημεια φόρτισης και στην πρωτευουσα 6 παμπαλαιους φορτιστες!
Αυτό ειναι κατι που πρεπει να το ζησεις για να το καταλαβεις!Το θεμα ηλεκτροκίνηση τωρα ειναι flawed εξαρχής στη χωρα και θα αργήσει να εχει το μπουμ που θα επρεπε!
Γι αυτο και θα χασουμε όλοι πολλά λεφτα! -
Aν ριξεις τις εισαγωγες πετρελαιου στο 0 η χωρα θα καταρρευσει. Πετρελαιο δεν εχουμε να βγαλουμε. Οποτε αυτο που γραφεις ειναι φαντασιωση.
Άλλο εγώ έγραψα, άλλο εσύ κατάλαβες.
Έγραψα ότι εμείς δαπανούμε το 5% του ακαθάριστου προιόντος για εισαγωγές υδρογονανθράκων, γιατί δεν έχουμε και τους χρειαζόμαστε. Σε αντιδιαστολή με τους Νορβηγοί, που όχι απλώς δεν εισάγουν δράμι από αυτά, αλλά εξορύσουν τους δικούς τους καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες τους, και κάνουν και από πάνω ένα σκασμό εξαγωγές φέρνοντας δις με τη σέσουλα στη χώρα τους δίνοντας δουλειά σε χιλιάδες κόσμο.
Και επιπλέον, έχουν πλήρη κάλυψη ηλεκτρικής ενέργειας από υδατοπτώσεις, ανάλογα τη χρονιά βέβαια. Ήτοι, τζάμπα καύσιμο (=νερό από τα χιόνια που λιώνουν), πολύ χαμηλό κοστολόγιο εργατικών (οι υδατοπτώσεις θέλουν λίγα 'χέρια' σε σχέση με άλλες μεθόδους) και δικαιώματα ρύπων προς πώληση γιατί είναι η πιο καθαρή ενέργεια.
Γιατί δεν έχει υδατοπτώσεις π.χ. το Κατάρ και καίει φυσικό αέριο ή ακόμη και μαζούτ για ρεύμα? Είναι χαζοί, ή είναι φτωχοί? Απλά δεν έχουν νερό. -
Έγραψα ότι εμείς δαπανούμε το 5% του ακαθάριστου προιόντος για εισαγωγές υδρογονανθράκων, γιατί δεν έχουμε και τους χρειαζόμαστε. Σε αντιδιαστολή με τους Νορβηγοί, που όχι απλώς δεν εισάγουν δράμι από αυτά, αλλά εξορύσουν τους δικούς τους καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες τους, και κάνουν και από πάνω ένα σκασμό εξαγωγές φέρνοντας δις με τη σέσουλα στη χώρα τους δίνοντας δουλειά σε χιλιάδες κόσμο.
Και επιπλέον, έχουν πλήρη κάλυψη ηλεκτρικής ενέργειας από υδατοπτώσεις, ανάλογα τη χρονιά βέβαια. Ήτοι, τζάμπα καύσιμο (=νερό από τα χιόνια που λιώνουν), πολύ χαμηλό κοστολόγιο εργατικών (οι υδατοπτώσεις θέλουν λίγα 'χέρια' σε σχέση με άλλες μεθόδους) και δικαιώματα ρύπων προς πώληση γιατί είναι η πιο καθαρή ενέργεια.
Γιατί δεν έχει υδατοπτώσεις π.χ. το Κατάρ και καίει φυσικό αέριο ή ακόμη και μαζούτ για ρεύμα? Είναι χαζοί, ή είναι φτωχοί? Απλά δεν έχουν νερό.Το καταρ εχει ομως ηλιο, που δεν εχει η νορβηγια. Και αντι να γεμισουν ΦΒ, καινε μαζουτ.
-
Γιατί δεν έχει υδατοπτώσεις π.χ. το Κατάρ και καίει φυσικό αέριο ή ακόμη και μαζούτ για ρεύμα? Είναι χαζοί, ή είναι φτωχοί? Απλά δεν έχουν νερό.To Qatar το εχει δωρεαν το ΦΑ οποτε και το ρευμα δεν του στοιχηζει τιποτα περα απο κατι μηχανηματα. Τι καταλαβα; Οτι αν ειχαμε πετρελαιο θα ημασταν πλουσιοι; Χρειαζονταν να το αναλυσουμε αυτο;
-
@ntinaras said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Γιατί δεν έχει υδατοπτώσεις π.χ. το Κατάρ και καίει φυσικό αέριο ή ακόμη και μαζούτ για ρεύμα? Είναι χαζοί, ή είναι φτωχοί? Απλά δεν έχουν νερό.Το καταρ εχει ομως ηλιο, που δεν εχει η νορβηγια. Και αντι να γεμισουν ΦΒ, καινε μαζουτ.
ΦΑ εχουν απεριοριστο, γιατι να καψουν μαζουτ για ρευμα; Τα φωτοβολταικα πρεπει να τα κανουν εισαγωγη!
-
Δηλαδη δεν θα αγόραζες τεσλα;
Προσωπικά δεν βλέπω νοημα να παρεις αλλο ηλεκτρικό πλην τεσλα! Εκτος αν παρεις κατι με τεράστια μπαταρία και τεράστιο κόστος!Τωρα για τους φορτιστές ναι τα εχουμε πει τι κοιτάς και τι κανεις, αλλά μαλλον θεωρητικά σε μεγάλο βαθμο είναι γιατι τα γνωστά φόρα ολο απορίες, παραπονα και καταγγελιες για iceing και παρατημενα ηλεκτρικά ειναι! Γι΄αυτό και μιλησα για τυχη!
Γιατι και κατι να δουλευει (αν εδεησει και το αναφέρει καποιος πριν από εμενα μιας και ο,τι βασίζεται στο εθελοντικό input ειναι καταρχήν αναξιοπιστο) μπορει απλά να μην ειναι ελευθερο και να μην εχεις επαρκεια να ρισκάρεις να πας στον επόμενο κοκ.
Δεν ειναι δα και κανα τεράστιο δίκτυο στη χώρα!
Τελωσπαντων εχω και θερμικό να παω λίγο παραεξω απο το δικτυο της Τεσλα που ξερω με σιγουρια οτι θα παιζει!Το τεσλα το πήρα συνειδητοποιημενα με μονο ερωτηματικό το μεγεθος όχι τοσο για εμενα αλλα ολους τους καφρους που ζουμε αναμεσα.
Και δυστυχως αποδειχθηκε βασιμος ο φόβος μου γιατι ουτε στο πανακριβο παρκινγκ δεν μπορεσαν οι γαμημενοι να το προσεξουν οπως πρεπει! Το οτι μου καλυψαν τη ζημια δεν μου λεει κατι γιατι το αμαξι 2 μηνων το μαγαρισαν! Δεν υπαρχουν επαγγελματίες στη χώρα! Ολοι αρπαχτες ειναι ! Δεν ειμαι η μονη περιπτωση φυσικά ουτε η πρώτη φορά που μου κανουν ζημια!
Εκτοτε το εγκατελειψα... δεν μπορω να το διακινδυνευσω καθημερινά εκει!
Φυσικα ενα μικρότερο οχημα ειναι παντα πιο βολικο σε δραστηριοτητες παιδιών που στοιβαζεσαι με αλλους γονεις σε μικρους χωρους ή στο σουπερμαρκετ που κανεις δεν σεβεται τιποτα!
Να ξερεις οτι οποιοδήποτε αμαξι που το εχω πληρωσει εγω πανω από 30 χιλιαρικα την ιδια αντιμετώπιση θα είχε.
Δηλαδη ναι μεν ειναι μειονεκτημα το μεγεθος στα τεσλα αλλα για εμενα προέκυψε πιο εντονα!
Τα υπολοιπα περι διαφορων ανοησιων που εχει τα γραφουν ολοι! Δεν ειναι λόγοι να μην παρεις το αμαξι αλλα πρεπει να τα λεμε μπας και τα βελτιώσουν καποια στιγμη!
Για εμενα το μεγαλυτερο ντεσου στα τεσλα ειναι το δικτυο .. πρακτικά στην Ελλαδα σου πουλανε κατι αλλο από αυτο που πουλανε στην υπόλοιπη Ευρώπη και γι αυτό επρεπε να στο δίνουν πιο φθηνα!
Δεν νοείται χωρα των 10 εκατ, κατοικων που γινονται 20 το καλοκαίρι να εχει μόνο 4 σημεια φόρτισης και στην πρωτευουσα 6 παμπαλαιους φορτιστες!
Αυτό ειναι κατι που πρεπει να το ζησεις για να το καταλαβεις!Το θεμα ηλεκτροκίνηση τωρα ειναι flawed εξαρχής στη χωρα και θα αργήσει να εχει το μπουμ που θα επρεπε!
Γι αυτο και θα χασουμε όλοι πολλά λεφτα!Ειχα ξεκινησει με σκοπο να δωσω οσο γινεται λιγοτερα χρηματα και να αντικαταστησω το πολο, αφου αυτο ηταν το παλαιοτερο απο τα δυο αυτοκινητα. Θα μπορουσα λοιπον με 20χιλιαρικα (μειον την αξια πωλησης του πολο) να αλλαξω οχημα εκ του ασφαλους (αφου αφορουσε καθαρα αστικη χρηση, οποτε δεν θα ειχα να σκεφτω φορτισεις σε dc, abrp κτλπ) Επομενως, θεωρω πως θα ειχα αγορασει το δελφινι και οχι το τεσλα. Ισως μετα να αγοραζα και τεσλα, αλλα δεν μπορω να πω σε τοσο πολυπλοκα υποθετικα σεναρια.
Καθολου θεωρητικα δεν ειναι οτι ειπα για τους φορτιστες. Καλα κανουν και γκρινιαζουν για το iceing αλλα συνηθως δεν εχει τεραστιο αντικτυπο. Ξερεις πολυ καλα οτι ο ελληνας μεγενθυνει τα πραγματα παντα. Εκτος αν καποιος κατοχος ηλεκτρικου εχει εναποθεσει ολες τις ελπιδες του για φορτιση καπου σε λιγους ac φορτιστες που βρισκονται σε ενα δημοφιλες σημειο. Ε συγνωμη, αλλα οποιος πονταρει να παει να φορτισει στους ac στο χιονοδρομικο της αραχωβας ή στο μυλο των ξωτικων στα τρικαλα, ειναι ηλιθιος!
Το plugshare ειναι χρησιμο ωστε να ξερεις αν οι φορτιστες ειναι σε λειτουργια, οχι αν ειναι κατειλημμενοι (απο ηλεκτρικα ή θερμικα).
Εχω την εντυπωση οτι επειδη,δεν εχεις κανει ταξιδια με το tesla, οποτε εχεις παραμεινει σε αυτα που βλεπεις να συζητουν στα social media, οπου κυριαρχουν οι υπερβολες ειτε απο την μια μερια ειτε απο την αλλη.Για το παρκινγ σου τα εχουμε πει αναλυτικα. Δεν εχει καμμια σημασια η μαρκα του αμαξιου σου ή αν ειναι ηλεκτρικο ή αν ηταν μικρο. Επισημαινω το τελευταιο, διοτι νομιζεις οτι αν ειχες ενα μικροτερο αμαξι (πχ ενα lbx ή chr) θα την ειχες γλυτωσει. Ισως, ισως και οχι, αλλα απο μονος σου ειχες πει οτι και σε αλλους πελατες ειχαν γρατζουνισει αμαξια. Τα περι "μαγαρισματος" τα καταλαβαινω, αλλα δεν τα συμμεριζομαι. Ο φιλςο που πηρε την ipace, της εκανε ηδη 2 γρατζουνιες. Τι να κανουμε; μεταλλα ειναι, κατι θα παθουν.
Προφανως ολοι μας θα θελαμε μεγαλυτερο δικτυο φορτισης, αλλα προς το παρον αυτο ειναι. Το ξεραμε ολοι οταν αγορασαμε,κανενας δεν παραπλανηθηκε. Σταδιακα επεκτεινεται, αλλα οπως ολα τα εργα υποδομης στην ελλαδα, αργει. Αλλα τι σημασια εχει; θα αλλαζε η γνωμη σου ή θα πηγαινες περισσοτερες βολτες το αμαξι αν υπηρχε εν λειτουργια ο sc στα ιωαννινα ή ενας υποθετικος στην καλαματα; Για αμφοτερους τους προορισμους υπαρχουν πολλες και καλες λυσεις φορτισης και τωρα! Οσο για τους 6 παμπαλαιους φορτιστες του γκολτεν, τους εχω επισκεφτει 3 φορες συνολικα. Μια με το νοικιαρικο τεσλα, μια με το δικο μου τεσλα και μια με το δελφινι. Δεν με αφορουν, δεν τους χρησιμοποιω, δεν εχω λογο να τους χρησιμοποιησω. Ουτε εσυ εχεις λογο να τους χρησιμοποιεις αφου φορτιζεις ανετα στο γκαραζ σου. Ο μονος λογος να τους χρησιμοποιησεις ειναι για τα δωρεαν χιλιομετρα που σου εχουν δοθει και ηταν οντως εξαιρετικη προσφορα!
Ολα τα θεματα εχουν προβληματα και σταδιακα βελτιωνονται, αλλα δεν καταλαβαινω τι νοημα εχει να ψαχνεις με μικροσκοπιο τα προβληματα ή να ψαχνεις προβληματα που αφορουν αλλους χρηστες του προϊοντος; Τι με νοιαζει εμενα αν δεν υπαρχει τεραστιο δικτυο φορτιστων στην αθηνα και αν καταλαμβανουν τους ac στα σουπερμαρκετ; Χεστηκα! Σπιτι μου φορτιζω. Οταν επισκεφτω αλλη πολη, θα κανω τα κουμαντα μου, ωστε να αποφυγω τις κακοτοπιες και να κανω τη δουλεια μου.
Οσο για το "boom" εχει γινει ηδη. Ειδικα εσυ μαλιστα, θα πρεπει να βλεπεις ποσο περισσοτερα ηλεκτρικα οχηματα κυκλοφορουν καθημερινα τωρα σε σχεση με, ακομα και ενα χρονο πριν! -
Έπεσαν καλα λεφτά με το ΚΗ3 και τσίμπησαν οι πωλήσεις ειδικά με τα φθηνά της byd
Και εγώ θα έβλεπα ένα γλάρο για καθημερινό όπως θα έπρεπε να είναι η δουλειά των ηλεκτρικών.
Ταξίδια με όσα γράφονται από τους κατόχους ηλεκτρικων δεν νομίζω να κάνω εκτός δικτύου τεσλα.
Δεν πληρώνω τους νταβατζηδες τέτοιες τιμές.
Αν είναι και άγχος να έχω και τοσο να πληρώσω πάω με το θερμικό.
Εδω καταλαβαίνεις την τραγική ειρωνεία.
Να έχεις μια αμαξάρα με την οποία θα μπορούσες να πας ταξιδαρα αλλά αυτή να είναι τελικά καταλληλότερη για την πόλη, όπου λόγω μεγέθους είναι ταλαιπωρία.
Απο αυτό το οξύμωρο σε έχει γλυτώσει η ίδια η τεσλα στην Αμερική και στην Ευρώπη. Το αμάξι σε πάει μόνο του.
Εγώ αυτό είδα και διάβασα τις εξαγγελίες για επέκταση του δικτύου και τελικά πίπες.
Δεν ξέρω αν μας κοροϊδεύουν από την τεσλα ή μας κάνουν πλάκα οι νταβατζηδες αλλά η εμπειρία ωχριά. Και που να κινηθείς σε πιο απόμερα μέρη.
Μετσοβο πχ έχει μόνο στο πανάκριβου ξενοδοχείο.
Πευκί Ευβοίας δεν έχει πια τίποτα. -
Έπεσαν καλα λεφτά με το ΚΗ3 και τσίμπησαν οι πωλήσεις ειδικά με τα φθηνά της byd
Και εγώ θα έβλεπα ένα γλάρο για καθημερινό όπως θα έπρεπε να είναι η δουλειά των ηλεκτρικών.
Ταξίδια με όσα γράφονται από τους κατόχους ηλεκτρικων δεν νομίζω να κάνω εκτός δικτύου τεσλα.
Δεν πληρώνω τους νταβατζηδες τέτοιες τιμές.
Αν είναι και άγχος να έχω και τοσο να πληρώσω πάω με το θερμικό.
Εδω καταλαβαίνεις την τραγική ειρωνεία.
Να έχεις μια αμαξάρα με την οποία θα μπορούσες να πας ταξιδαρα αλλά αυτή να είναι τελικά καταλληλότερη για την πόλη, όπου λόγω μεγέθους είναι ταλαιπωρία.
Απο αυτό το οξύμωρο σε έχει γλυτώσει η ίδια η τεσλα στην Αμερική και στην Ευρώπη. Το αμάξι σε πάει μόνο του.
Εγώ αυτό είδα και διάβασα τις εξαγγελίες για επέκταση του δικτύου και τελικά πίπες.
Δεν ξέρω αν μας κοροϊδεύουν από την τεσλα ή μας κάνουν πλάκα οι νταβατζηδες αλλά η εμπειρία ωχριά. Και που να κινηθείς σε πιο απόμερα μέρη.
Μετσοβο πχ έχει μόνο στο πανάκριβου ξενοδοχείο.
Πευκί Ευβοίας δεν έχει πια τίποτα.βρε στεφανε παραλογιζεσαι. Τι ακριβως γραφεται; Κανε ενα ταξιδακι, εστω μονοημερη εκδρομουλα να δεις και μονος σου τι συμβαινει. Τα ιδια γκρουπ διαβαζουμε, δεν βλεπω κανεναν να γραφει οτι εμεινε απο μπαταρια ή οτι δεν φορτισε ή οτιδηποτε αντιστοιχο. Τα πολυ βασικα να εχει κανεις υποψιν του και ολα πανε καλα.
Το προβλημα σου με τις τιμες ποιο ειναι; αν θα πληρωσεις την kwh αντι για 0.40 που την πουλαει η τεσλα, 0.55-0.60 που πουλανε οι αλλοι; Δηλαδη μιλαμε για 4-5 ευρω διαφορα τωρα σε φορτιση 20kwh που περιπου τοσο θα χρειαστεις για να φτασεις σε καποιον προορισμο 500χλμ μακρια. Αυτο ειναι το προβλημα δηλαδη;Στο μετσοβο βλεπω 4 ac φορτιστες σε ξενοδοχεια. Ολα πανακριβα ειναι; ακομα και να μην εχει φορτιστη εκει, απο ιωαννινα θα πας θεωρητικα, οποτε φορτιζεις εκει και συνεχιζεις για μετσοβο. Ετσι και αλλιως μεσα στο μετσοβο βολτες με τα ποδια θα κανεις και το αμαξι θα το εχεις παρκαρισμενο. Φευγοντας ξαναφορτιζεις ιωαννινα και συνεχιζεις για επιστροφη.
Το πευκι δεν ηξερα καν τι ειναι, μεχρι που το ανεφερες εσυ ως προορισμο Βλεπω οτι ειναι βορεια ευβοια. Δεν εχω ιδεα τι γινεται εκει πανω. Aν πηγαινετε εκει συστηματικα και νοικιαζεται δωματια, ισως μπορεις να βρεις μια λυση με τον ξενοδοχο και μπαλαντεζα.
Αλλα βλεπεις τι κανεις τωρα; Ψαχνεις και ψειριζεις την κατασταση για να βρεις προβληματα, που ναι μεν ειναι υπαρκτα, αλλα δεν ειναι τοσο τραγικα. Να ησουν ο ανθρωπος που αλωνιζει τις βουνοπλαγιες και τους χωματοδρομους καθε ΣΚ ή καποιος ο οποιος συνεχως τρεχει σε δυσβατες περιοχες στη μεση του πουθενα, να ελεγα "οκ φιλε μου, δεν ειναι για εσενα ηλεκτρικο!"Αντι ομως να εστιαζεις στα αρνητικα/περιορισμους, δεν θα ηταν καλυτερο να χαρεις με τα πλεονεκτηματα του και να απολαυσεις το παιχνιδι που αγορασες;
-
Πάντα τα αρνητικά βλέπω και ψάχνω.
Είμαι απαιτητικός
Μέτσοβο θέλω να πάω από κάτω να ψωνίσω μέλια στο ανέβασμα προς Εγνατία πχ.
Επίσης γιατί να πάω σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο ; Εγώ μπορεί να θέλω/ξερω/μου αρέσει κάποιο άλλο. Σώνει και καλά σε αυτό με το φορτιστή ; Που μπορεί να είναι χειρότερο κατάλυμα; Ή πιο ακριβό ; Ή με χειρότερο πάρκινγκ ;
Βόρεια Εύβοια και γενικά Εύβοια μηδέν τρίχες. Εκεί ευυυχως πάντα παω με το πιο μικρό ελεω φέρυ.Τα 10-20 λεπτά διαφορά μαζεύουν χρήματα.
Ενα ευρώ χάνω και ψάχνω 2 μέρες να βρω που είναι.
Ετσι θα πετάξω τόσα λεφτά ;
Υποτίθεται είναι πιο φθηνά τα ηλεκτρικά. Αλλά οι νταβάδες μας τα παίρνουν ξεδιάντροπα και εκεί και καθιστούν κάτι οικονομικό παρεμφερές των υπολοίπων.Τελωσπαντων. Δεν υπάρχει απροβλημάτιστο τίποτα σε αυτή τη χώρα.
Α και κάτι ακόμα Χαρη γιατί εσύ καλά τα γράφεις σχετικά με τις φορτίσεις κλπ.
Βλέπεις σε άλλα αυτοκινητικα φορά να γράφουν που γέμισε κάποιος ; Πόσο ; Και αν βρήκε βενζινάδικο ;
Όχι.
Μόνο με τα ηλεκτρικά θα υπάρχουν συνέχεια ερωτήσεις και απορίες, αν λειτουργεί ο α φορτιστής, αν παίζει η β εφαρμογή, αν ήταν θερμικός εκεί κοκ.
Άρα η εξάρτηση και η έγνοια είναι εδώ και δεν πρέπει να την παραγνωρίζουμε ....
Αν δεν συμφιλιωθείς με την ιδέα πρώτα καλό είναι να μην κάνεις τη μετάβαση.Εμένα μια χαρά με εξυπηρετεί που φτάνει να πάω και να έρθω από Λιβαδειά που είναι η μόνη εκδρομή εκτός Αττικής που κάνω.
Δυστυχώς δεν με φτάνει να ανέβω χκπ ή να κατέβω Άμφισσα στα μέρη της μάνας μου χωρίς ενδιάμεση φόρτιση αλλά εδώ με το θερμικό να έχω πάει 2-3 φορες τα τελευταία 10 χρόνια. -
Είμαι απαιτητικός
Επίσης γιατί να πάω σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο ; Εγώ μπορεί να θέλω/ξερω/μου αρέσει κάποιο άλλο. Σώνει και καλά σε αυτό με το φορτιστή ; Που μπορεί να είναι χειρότερο κατάλυμα; Ή πιο ακριβό ; Ή με χειρότερο πάρκινγκ ;
Βόρεια Εύβοια και γενικά Εύβοια μηδέν τρίχες. Εκεί ευυυχως πάντα παω με το πιο μικρό ελεω φέρυ.Τα 10-20 λεπτά διαφορά μαζεύουν χρήματα.
Υποτίθεται είναι πιο φθηνά τα ηλεκτρικά. Αλλά οι νταβάδες μας τα παίρνουν ξεδιάντροπα και εκεί και καθιστούν κάτι οικονομικό παρεμφερές των υπολοίπων.Τελωσπαντων. Δεν υπάρχει απροβλημάτιστο τίποτα σε αυτή τη χώρα.
Δεν ήταν ποτέ φτηνά τα ηλεκτρικά. Αυτή ήταν και η κόντρα μου με τους ηλεκτρικούς, που έβγαζαν την επιδότηση έξω, ενώ έπρεπε να έχεις ή να μπορείς να δανειστείς τα λεφτά της, υποβαθμίζουν τα λεφτά που χρειάζεται ένας φορτιστής σοβαρός στο σπίτι, λένε ότι βάζουν φωτοβολταϊκά που και αυτά λεφτά θέλουν και ότι έχουν και εκεί επιδοτήσεις, λένε για τις αποσβέσεις των εταιρειών, που δεν έχουν όλοι εταιρείες, ή εταιρείες με σταθερές χρηματοροές, χτες μου έγραψαν ότι συμφέρει η αγορά και όταν τους ζορίσω, μου λένε ότι πρέπει να έχεις λεφτά και να μην έχεις χρέη και ρυθμίσεις για να πάρεις ηλεκτρικό.
Και όταν τους λέω, μα αυτό σας έλεγα από την αρχή σφυρίζουν αδιάφορα.
Το ηλεκτρικό έχει ΠΙΘΑΝΟ και ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ όφελος κατά την λειτουργία του σε σχέση με ένα θερμικό, το οποίο όμως το προπληρώνεις.
-
Είμαι απαιτητικός
Δεν ήταν ποτέ φτηνά τα ηλεκτρικά. Αυτή ήταν και η κόντρα μου με τους ηλεκτρικούς, που έβγαζαν την επιδότηση έξω, ενώ έπρεπε να έχεις ή να μπορείς να δανειστείς τα λεφτά της, υποβαθμίζουν τα λεφτά που χρειάζεται ένας φορτιστής σοβαρός στο σπίτι, λένε ότι βάζουν φωτοβολταϊκά που και αυτά λεφτά θέλουν και ότι έχουν και εκεί επιδοτήσεις, λένε για τις αποσβέσεις των εταιρειών, που δεν έχουν όλοι εταιρείες, ή εταιρείες με σταθερές χρηματοροές, χτες μου έγραψαν ότι συμφέρει η αγορά και όταν τους ζορίσω, μου λένε ότι πρέπει να έχεις λεφτά και να μην έχεις χρέη και ρυθμίσεις για να πάρεις ηλεκτρικό.
Και όταν τους λέω, μα αυτό σας έλεγα από την αρχή σφυρίζουν αδιάφορα.
Το ηλεκτρικό έχει ΠΙΘΑΝΟ και ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ όφελος κατά την λειτουργία του σε σχέση με ένα θερμικό, το οποίο όμως το προπληρώνεις.
Βασιλη δεν θα βρεις άκρη με τα παιδιά αυτά.
Οπως έχω ξαναγράψει κάνουν σαν σέχτα/αίρεση.
Λες και μόνο αυτοί υπηρετούν και διακονουν την υπέρτατη αληθεια.
Και μετά απορούν που τους την πέφτουν, και ακόμα χειρότερο τους βανδαλιζουν τα οχήματα. (άθλιο αυτό βέβαια και δεν δικαιολογείται από πουθενά).
Εδώ εχθές έγραψε ένας μαλακας σε Τέσλα φορουμ ότι γύρισε να την πει σε ένα μπαμπα με το παιδάκι του δίπλα γιατί ο μπαμπάς είπε στο παιδάκι όταν αυτό παρατήρησε το τέσλα σε ένα χιονοδρομικό ότι "αυτά παιδάκι μου μενουν στα χιόνια".
Για τέτοια απύθμενα κόμπλεξ μιλάμε.
Και όταν τους έγραψα ότι δεν μιλάμε έτσι μπροστά σε παιδιά παρά μόνο με χαμόγελο εξηγώντας ήρεμα, μου την έπεσαν όλοι οι ξιπασμενοι.
Θα κάτσω εγώ να τσακωθω και να γίνω καφρος αν μου βρίζουν το αμάξι; Πρώτος εγώ το κράζω ....Αλλά αν είσαι μαλακας δεν σε σώζει οτιδήποτε και να οδηγείς....
-
Δεν ήταν ποτέ φτηνά τα ηλεκτρικά. Αυτή ήταν και η κόντρα μου με τους ηλεκτρικούς, που έβγαζαν την επιδότηση έξω,
Η απάντηση ειναι πολύ απλή και τα έχουμ επει 100 φορες, αν βγάλεις την επιδότηση, που θεωρώ οτι θα συνεχίσει να υπάρχει στο μέλλον αλλά με άλλα κριτήρια, και πάλι υπάρει όφελος αλλά η απόσβεση ειναι πολύ πιο αργή με το ρίσκο να έχεις και κάποιο θέμα με την μπαταρία, οπότε εκεί τα πράγματα γίνονται σύνθετα. Το γεγονός όμως οτι ακομα και τα θερμικά έχουν πάει στο θεό, μικραίνει την ψαλίδα. ακόμα και χωρίς επιδότηση, αν έχεις φορτιστή στο σπίτι, κινείσαι εντός πόλης και κάνεις αρκετά χιλιόμετρα την ημέρα, πχ πάνω απο 100, η αγορά ηλεκτρικού συμφέρει και προφανώς προπληρώνεις μια τεχνολογία όπως προπληρώνεις οτιδήποτε νεό, το ίδιο ισχύει και για τα υβριδικά και για οτιδήποτε νέο μπαίνει σε παραγωγή μέχρι να εδραιωθεί μετά απο χρόνια.
-
γνωστός με Tesla LR με κίνηση στους πίσω τροχούς, αγορά 21, έχει κάνει 107.000 χιλιόμετρα και μέτρησε ακριβώς τα χρήματα που έχει πληρώσει και το αντίστοιχο ποσό για τα ίδια χιλιόμετρα που έκανε με προηγούμενο όχημα που είχε. ΤΟ όφελος στην τριετία ήταν 10.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος κάνει πολλά ταξίδια ΑΘήνα Καλαμάτα. Το depraction της μπαταρίας σε αυτά τα χιλιόμετρα ειναι περίπου 7.7%.
-
Μεταφέρω μέρος της δημοσιευσης του από το Tesla Fun Greece
Τα νούμερα
Στο διάστημα των 2,5 ετών διένυσε 107.684 km ή 43.000 km ανά έτος, με πολλά χιλιόμετρα στην Εθνική Καλαμάτας – Αθήνας, αλλά και στο νομό Μεσσηνίας. (ίσως μισά-μισά).
Σύμφωνα με τα δεδομένα φόρτισης του Tesla η συνολική ενέργεια φόρτισης ήταν 24.000 kWh.
Η μέση κατανάλωση οδήγησης που αναφέρει το Tesla ήταν 187 Wh/km.
Από την άλλη οι 24.000 kWh φόρτισης, δίνουν μέση πραγματική κατανάλωση 223 Wh/km. Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου, η πραγματική κατανάλωση, και όχι η κατανάλωση οδήγησης που δεν περιλαμβάνει πολλές καταναλώσεις,. Στο κάτω κάτω δεν ενδιαφέρει και πολύ αν η ενέργεια ξοδεύτηκε κατά την οδήγηση, κατά τη στάθμευση, την προετοιμασία μπαταρίας, σε απώλειες ή δεν ξέρω τι άλλο. Σημειώνω ότι το Senty το χρησιμοποιώ ελάχιστα (2-3 φορές το μήνα) και κατά κύριο λόγο όταν παρκάρω σε δημόσιους χώρους.
Το συνολικό κόστος φόρτισης για τις 24.000 KWh ήταν 5.632 € και αναλύεται ως εξής:
Με πληρωμή = 15.232 kWh, 5.632 € ή το 63%
Δωρεάν = 8,788 kWh , 0 ή το 37%
Δηλαδή το κόστος της κίνησης ήταν 0,05 €/χιλιόμετρο.
Τα παραπάνω σημαίνουν ότι αν είχα ένα βενζινοκίνητο αντίστοιχο όχημα με μία μέση κατανάλωση 8 lt/100 kmκαι μία μέση τιμή καυσίμου στα 2.5 χρόνια στο 1,9 €/lt, τότε το κόστος βενζίνης θα ήταν 16.368 €. Αυτό σημαίνει ότι το Tesla μου εξοικονόμησε 10.736 €, μόνο από τη βενζίνη. Αν λάβω υπόψη μου ότι δεν πληρώνω τέλη κυκλοφορίας, δεν πληρώνω αλλαγές λαδιών δεν πληρώνω service κλπ, τότε το όφελος ξεπερνάει τα 15.000 €
Η ανάλυση της πηγής φορτίσεων είναι στην πρώτη εικόνα
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης