@taxidiwtis said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@vagkirk said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@dublin said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
https://www.sport24.gr/auto24/hlektrokinisi/ta-28-nea-ilektrika-montela-poy-perimenoyme-stin-ellada-to-2023.9943964.html
Πάρτε κόσμε! Με το τσουβαλι τα μοντέλα! Μόλις τα χαρίζουν, μπορεί να πάρω και εγώ κανένα..
Άσχετο - σχετικό ,με αφορμή την παραπάνω λίστα , πρός όσους έχουν περισσότερες τεχνικές γνώσεις, νομίζω έχω ξαναρωτήσει αλλά δεν θυμάμαι την απάντηση.
Βλέπω ρε παιδί μου τις ιπποδυνάμεις κάποιων ηλεκτρικών , 350 , 400, 500, 580 άλογα με μια Χ αυτονομία και συγκεκριμένης χωρητικότητας μπαταρίας.
Λογικά η ιπποδύναμη είναι ανάλογη του μεγέθους -πως να το πω - του ηλεκτροκινητήρα.
Δεν μπορούν να έχουν εκδόσεις με μικρότερους ηλεκτροκινητήρες , μικρότερης απόδοσης ας πούμε 200-300 άλογα που λογικά θα καταναλώνουν λιγότερα KW και άρα θα έχουν με ίδιο μέγεθος μπαταρίας μεγαλύτερη αυτονομία;
mercedes 200 αλογα αλλα 1000 χιλιομετρα αυτονομια σε αυτοκινητοδρομο
Youtube Video
Ναι , αυτό λέω περίπου.
@piliourits said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Μάλλον όχι, γιατί αν είναι 3 τόνους με τους επιβάτες, θα πρέπει να έχει κι άλλα χαρακτηριστικκά λειτουργίας ώστε να κινείται αξιοπρεπώς.
Αν είναι το βάρος ρε Πήλιου , τότε αν πάρουμε ως σημείο αναφοράς τα πολυαγαπημένα μας ντιζελοματρακάκια που καλύπτουν άνετα όλες τις μεταφορικές μας ανάγκες , όπως τα 2008 HDI 100 hp και 3008 HDI 130 hp που έχουν αναλογία κιλών ανα ίππο 12 και 11 αντίστοιχα , και τα συγκρίνουμε με τα Κia Ev6 και Tesla 3 με τις μεγάλες μπαταρίες που έχουν ένα εντελώς αχρείαστο και ...κατηγορίας supersport μηχανής 3,70 kg/hp , και με μπακαλίστικη λογική πούμε να φέρουμε την αναλογία kg/hp στο απολύτως ικανοποιητικό και γήινο 10kg/hp τότε μας αρκούν ηλεκτροκινητήρες απόδοσης 190 hp για το Tesla και 220 για το KIA.
Με την ίδια μπαταρία των 77kwh-80kwh λοιπόν πόσα χλμ αυτονομία θα έβγαζαν τα παραπάνω;
Και αν ισχύει αυτό το σκεπτικό με διάφορους συνδιασμούς κρατώντας σταθερή μια επαρκή αναλογία kg/hp ας πούμε στα 10 , να παίζουμε με την χωρητικότητα της μπαταρίας και την απόδοση του ηλεκτροκινητήρα ώστε να βγαίνουν και βέλτιστα απο πλευράς κόστους μπαταριών αυτοκίνητα με αυτονομία σε αστικό κύκλο πραγματική 400 χλμ και σε περιαστικό 250χλμ ας πουμε.
Αλλά νομίζω πως τίποτα απο τα παραπάνω δεν ισχύει καθώς καποιος μηχανικός είχε εξηγήσει πως δεν πάει αναλογικά η χωρητικότητα μιας μπαταρίας με την κατανάλωση ενός ηλεκτροκινητήρα σε KW / ίππους.
Αν μπορέι κάποιος ας μου λύσει την χαζή αυτή απορία.