-
@dublin said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Όσες περισσότερες "πετυχημένες" εμπειρίες διαβάζω, τόσο περισσότερο ενισχύεται η πεποίθησή μου ότι τα ηλεκτρικά θα αργήσουν απίστευτα να γίνουν mainstream για ταξίδια.
Ευτυχώς ξαναγίνεται μόδα η Κινέτα και οι Άγιοι Θεόδωροι..
Ίσως αν το δεις από μια άλλη οπτική γωνία, μπορεί να αλλάξει και η εκτίμηση σου. Έστω λοιπόν ότι θέλουμε να πάμε από Αθήνα ως Θεσσαλονίκη με ένα Tesla Model 3 LR. Αν κινηθούμε με τους ρυθμούς του άρθρου που αναφέρεσαι, δηλαδή εθνική σταθερά με 120, θα μας πάρει 4,5 ώρες. Σε αυτά ας προσθέσουμε μία στάση της μίας ώρας (λιγότερο από το άρθρο, γιατί πάμε πιο κοντά) και έχουμε συνολικό χρόνο ταξιδιού 5,5 ώρες. Με ένα θερμικό και ταχύτητα ταξιδιού στα 140 (για να είσαι και σχετικά σβέλτος και ασφαλής από ραντάρ) θα σου έπαιρνε η ίδια διαδρομή με μια στάση του εικοσάλεπτου περί τις 4,5 ώρες.
Θα είχες όμως πληρώσει για τα 500 χιλιόμετρα (με τιμή λίτρου βενζίνης στα 2 Ευρώ και diesel στα 1,7) περί τα 50 Ευρώ πετρέλαιο ή 80 Ευρώ βενζίνη (και δεν θα είχες και 440 ίππους). Με το ηλεκτρικό η ίδια διαδρομή θα σου είχε στοιχίσει περί τα 25-30 Ευρώ (φόρτιση σπίτι και συμπλήρωμα ταχυφορτιστή). Στο πηγαινέλα δηλαδή θα είχες φάει δύο ώρες καπέλο, αλλά ταυτόχρονα θα είχες φάει έξω με το αίσθημα και μια ή δυο φορές (αναλόγως αν συγκρίνεις με βανζίνη ή πετρέλαιο) τζάμπα. Μήπως το βλέπεις λίγο διαφορετικά τώρα;
Θα μου πεις βέβαια ότι πλήρωσες 60 χιλιάρικα, για να κάνεις οικονομία; ΟΧΙ! Πλήρωσες 60 χιλιάρικα για να πάρεις το μοναδικό διαθέσιμο σε αυτή την τιμή τετρακίνητο σεντάν με 440 ίππους και κολοσιαία ροπή, αυτόματο και με πλήρη εξοπλισμό. Win-win situation. Αν βέβαια δεν στοχεύεις σε αυτή την κατηγορία, αναγκαστικά θα κάνεις μεγαλύτερους συμβιβασμούς...
-
Πολύ καλή οπτική.
Αν είναι να έχω ένα tesla με όλα τα προσόντα του και κάνω λίγα ταξίδια το έτος, ίσως δεχομουν τα πιο αργά ταξίδια του.Να πούμε πως για να πάρεις τα ίδια προσόντα σε θερμικό θέλεις 85-90-100.000 ευρώ!
Και σαφώς το κοστος ταξιδιού με τέτοιους θερμικούς θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο. -
@harisma23 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@dublin said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Όσες περισσότερες "πετυχημένες" εμπειρίες διαβάζω, τόσο περισσότερο ενισχύεται η πεποίθησή μου ότι τα ηλεκτρικά θα αργήσουν απίστευτα να γίνουν mainstream για ταξίδια.
Ευτυχώς ξαναγίνεται μόδα η Κινέτα και οι Άγιοι Θεόδωροι..
Ίσως αν το δεις από μια άλλη οπτική γωνία, μπορεί να αλλάξει και η εκτίμηση σου. Έστω λοιπόν ότι θέλουμε να πάμε από Αθήνα ως Θεσσαλονίκη με ένα Tesla Model 3 LR. Αν κινηθούμε με τους ρυθμούς του άρθρου που αναφέρεσαι, δηλαδή εθνική σταθερά με 120, θα μας πάρει 4,5 ώρες. Σε αυτά ας προσθέσουμε μία στάση της μίας ώρας (λιγότερο από το άρθρο, γιατί πάμε πιο κοντά) και έχουμε συνολικό χρόνο ταξιδιού 5,5 ώρες. Με ένα θερμικό και ταχύτητα ταξιδιού στα 140 (για να είσαι και σχετικά σβέλτος και ασφαλής από ραντάρ) θα σου έπαιρνε η ίδια διαδρομή με μια στάση του εικοσάλεπτου περί τις 4,5 ώρες.
Θα είχες όμως πληρώσει για τα 500 χιλιόμετρα (με τιμή λίτρου βενζίνης στα 2 Ευρώ και diesel στα 1,7) περί τα 50 Ευρώ πετρέλαιο ή 80 Ευρώ βενζίνη (και δεν θα είχες και 440 ίππους). Με το ηλεκτρικό η ίδια διαδρομή θα σου είχε στοιχίσει περί τα 25-30 Ευρώ (φόρτιση σπίτι και συμπλήρωμα ταχυφορτιστή). Στο πηγαινέλα δηλαδή θα είχες φάει δύο ώρες καπέλο, αλλά ταυτόχρονα θα είχες φάει έξω με το αίσθημα και μια ή δυο φορές (αναλόγως αν συγκρίνεις με βανζίνη ή πετρέλαιο) τζάμπα. Μήπως το βλέπεις λίγο διαφορετικά τώρα;
Θα μου πεις βέβαια ότι πλήρωσες 60 χιλιάρικα, για να κάνεις οικονομία; ΟΧΙ! Πλήρωσες 60 χιλιάρικα για να πάρεις το μοναδικό διαθέσιμο σε αυτή την τιμή τετρακίνητο σεντάν με 440 ίππους και κολοσιαία ροπή, αυτόματο και με πλήρη εξοπλισμό. Win-win situation. Αν βέβαια δεν στοχεύεις σε αυτή την κατηγορία, αναγκαστικά θα κάνεις μεγαλύτερους συμβιβασμούς...
απο μονος σου ακυρωνεις οτι γραφεις....
χαχαχ
440 αλογα για να σε περνανε τα σκανια και τα bova για σερρες - καβαλα με 52 καθημενους, 17 ορθιους και αποσκευες
ασε που στην εο τα σαντουιτς οσο περιμενεις να φορτισει ο προηγουμενος και μετα εσυ κοστιζουν παραπανω απο τη βενζινα... -
Ίσως αν το δεις από μια άλλη οπτική γωνία, μπορεί να αλλάξει και η εκτίμηση σου. Έστω λοιπόν ότι θέλουμε να πάμε από Αθήνα ως Θεσσαλονίκη με ένα Tesla Model 3 LR.
Εγώ να το δω από τη δική μου οπτική γωνία...
Αθήνα - Καβάλα π.χ. ταξίδι υπό κανονικές συνθήκες ~7 ώρες με μισάωρη στάση.
Ένα οικονομικό ηλεκτρικό (Cupra Born 45kWh), το ABRP δίνει +3,5 ώρες περίπου για φορτίσεις. Δεν το λες ιδιαίτερα εύπεπτο για mainstream. -
Πριν λίγο καιρό χρειάστηκε να πάω ημερήσια σε πυκνό χρόνο, στην Μεσσηνία. 550 χλμ που θα έπρεπε να διανυθούν μαζί με τον χρόνο εργασίας στο εκεί έργο, σε 5,5-6 ώρες, αφού υπήρχε εργασία πριν και μετά.
Με το πετρέλαιο, ήπιαμε και 45 λεπτά καφέ στο Ιόνιο.
Με το ηλεκτρικό, απλά δεν γινόταν να πάμε. -
Δηλαδή αυτά είναι αντεπιχειρήματα; Ενώ ας πούμε το δικό μου χωριό που είναι στα 130 Km συνιστά επιχείρημα υπέρ της ηλεκτροκίνησης; Τίποτα από τα δύο!
-
Δηλαδή αυτά είναι αντεπιχειρήματα; Ενώ ας πούμε το δικό μου χωριό που είναι στα 130 Km συνιστά επιχείρημα υπέρ της ηλεκτροκίνησης; Τίποτα από τα δύο!
Αν το χωριό σου είναι στα 130km και έχεις και χώρο να τραβήξεις μπρίζα για φόρτιση. Ναι είναι, αλλά υποκειμενικά μόνο.
Η ηλεκτροκίνηση δεν είναι για όλους και όλες τις χρήσεις, ΑΥΤΗ την χρονική στιγμή. Και αυτό οφείλεται στην υποδομή φορτιστών, την τεχνολογία μπαταριών, το κόστος κτήσης/χρήσης.
Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να λυθούν μέχρι να απαγορευτεί η πώληση θερμικών. -
προφανως και ειναι επιχειρημα.
αλλωστε μην λησμονουμε οτι στο χωριο σου ειναι που η συμπαθεις ντατσουναιοι περνουν ρευμα απο τη κολωνα κατέυθειαν. ε, και φορτιστη βρισκουν.... -
@criuser said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Πριν λίγο καιρό χρειάστηκε να πάω ημερήσια σε πυκνό χρόνο, στην Μεσσηνία. 550 χλμ που θα έπρεπε να διανυθούν μαζί με τον χρόνο εργασίας στο εκεί έργο, σε 5,5-6 ώρες, αφού υπήρχε εργασία πριν και μετά.
Με το ηλεκτρικό, απλά δεν γινόταν να πάμε.To ηλεχτρικό δεν είναι για μεροκαματιάρηδες, είναι για αστούς που δεν έχουν τέτοιους περιορισμούς χρόνου και φυσικά δεν χρειάζεται τελευταία στιγμή να πάνε κάπου αυθημερόν! Και εαν χρειαστεί σιγά μην πάνε με το αμάξι...σκέτη ταλαιπωρία. Θα πάνε με το ελικόφτερο...πιο γρήγορο είναι!
-
@gatoz said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
440 αλογα για να σε περνανε τα σκανια και τα bova για σερρες - καβαλα με 52 καθημενους, 17 ορθιους και αποσκευες
ασε που στην εο τα σαντουιτς οσο περιμενεις να φορτισει ο προηγουμενος και μετα εσυ κοστιζουν παραπανω απο τη βενζινα...Εσύ πρέπει να έχεις φάει με το γκέικο μεγάλη τσαπού απο Tesla και σου έχει μείνει απωθημένο...
-
@gatoz said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
ασε που στην εο τα σαντουιτς οσο περιμενεις να φορτισει ο προηγουμενος και μετα εσυ κοστιζουν παραπανω απο τη βενζινα...Εσύ πρέπει να έχεις φάει με το γκέικο μεγάλη τσαπού απο Tesla και σου έχει μείνει απωθημένο...
φερε τον φιλο σου, φερε και μια κλουβα 3Α γιουκαρ μαζι και οποτε θες να παμε μια μεχρι το χωριο σου....
-
Εγώ πάντως σου έκανα like γιατί είσαι ευφάνταστος!
-
Με το ηλεκτρικό, απλά δεν γινόταν να πάμε.Ναι αλλά θα είχες 440 άλογα!Μπουαχαχαχα....
-
Με το ηλεκτρικό, απλά δεν γινόταν να πάμε.https://abetterrouteplanner.com/?plan_uuid=33534144-da27-401b-9870-0bda63dd74b4
5 :42 ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΤΙΣΗ
στη Νεστανη στο γυρισμο
Αυτοκινητο vw id3 pro s (οχι καποιο Τεσλα)ταχυτητες στα ορια (130) -
Τι τελική ταχύτητα έχει το Τέσλα (και ποιο Τέσλα),μήπως του ρίχνει ο Γάτος σε τελική;
Γιατί σε επιτάχυνση μάλλον τα ίδια είναι... -
@piliourits said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Τι τελική ταχύτητα έχει το Τέσλα (και ποιο Τέσλα),μήπως του ρίχνει ο Γάτος σε τελική;
Γιατί σε επιτάχυνση μάλλον τα ίδια είναι...τελικες ειναι περιπου τα ιδια
σε επιταχυνσεις ειναι ταχυτερο το τεζλα...
μονο που αν πηγαινεις τερμα δεν φτανεις ουτε μεγαρα....
και θα ριξει αυτονομια κατω απο 100km αλλα και θα ζεσταθουν οι μπαταριες και θα παει σέιφ μοντ
εχει 440 για να λεει ο χαρης οτι εχει 440
χαχαχαχ -
Απλά καμία σχέση. Καλά τα phev, καλύτερα από 6 κιλυνδρα diesel, αλλά με tesla καμία σχέση.
Για να βρεις την ίδια δύναμη σε θερμικό πρέπει να πας σε rs7, M3, 65 amg κτλ.Δηλαδή, 100.000 ευρώ για πλάκα. Και κάθε γκάζια 50 ευρω
Με 70.000 ευρώ παίρνεις tesla 60.000 ευρώ έχει ένα καλό, και βάζεις αλλά 10 για πρόγραμμα φωτοβολταϊκών και κινείσαι τζάμπα.
Οκ στα ταξίδια θα προγραμματίζεις και θα σταματάς αν κάνεις πάνω από 400 χλμ ταξίδι.
Δεν κάνει για μεγάλα ταξίδια, αυτό είναι σίγουρο. Αν δεν κάνεις μεγάλα ταξίδια και έχεις χώρο πάρκινγκ και λεφτά για καλό θερμικό, μάλλον πρέπει να παρεις Τέσλα.Τίποτα δεν είναι τέλειο. Κάτι δίνεις κάτι παίρνεις.
-
το θεμα λαπη ειναι για ποση ωρα δινουνε τη δυναμη.
αν ειναι μονο για το φαναρι στο σχιστο, αστο... -
Έχει δίκαιο ο λάπης. Άμα κινείσαι σε αυτή τη ζώνη τιμών και ορέξεων, τα Τέσλα και τα Ταυκάν βεβαίως, είναι 'τζάμπα'. Γλιτώνεις τόσα πολλά σε αγορά και φορολόγηση γλήγορου θεσμικού , που δε σε νοιάζει άμα σταματάς κάθε 300 χλμ. για φόρτιση. Εν τω μεταξύ όλο και κάποιο δεύτερο θα υπάρχει για να βγάλει την καθημερινή λάντζα ή τα ταξίδια.
Το πρόβλημα το έχει ο κοζμάκης που παλεύει να βρει κάτι 'καλό και φθηνό' με 20 χιλιάρικα το πολύ και 841 δόσεις. -
Σε νορμάλ ταξίδι το tesla long range δινει 550 χλμ..Εγώ λέω 480-500 με air-condition.
Αν με γκαζιές κάνεις 240-250 τότε μια χαρά είναι.Πόσο να αντέξεις με γκαζιές; 200+++ χλμ είναι πολλά.
Μιλάμε κολλάς στο κάθισμα. 0-100 4 δλ. Μη το ξεχνάμε.
Καλά δεν μιλώ για το plaid s. Αυτό ακόμα μια για πολλούς φραγκατους είναι όνειρο.
0-100 1,9" και με βρεγμένο οδόστρωμα και με βάρος μέσα. Τι να λέμε;
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης