-
@katafractos17 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Τα νέα ηλεκτρικά της BMW θα φορτίζουν ταχύτερα προσφέροντας αυτονομία έως 900 χλμ
Γνωρίζαμε ότι τα επερχόμενα μοντέλα Neue Klasse της BMW θα ήταν αποτελεσματικά, απλώς δεν ξέραμε πόσο αποδοτικά. Σήμερα, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε επίσημα λεπτομερή περιγραφή της επόμενης γενιάς της πλατφόρμας EV — και τα νούμερα είναι εντυπωσιακά.
Με τη νέα ηλεκτρική πλατφόρμα Gen6 eDrive της BMW, ορισμένα Neue Klasse μοντέλα θα μπορούν να διανύσουν έως και 900 χιλιόμετρα με μία μόνο φόρτιση. Ακόμη και τα λιγότερο αποδοτικά Neue Klasse μοντέλα, θα έχουν αυτονομία τουλάχιστον 600 χιλιομέτρων.
Η νέα αρχιτεκτονική 800 volt θα χρησιμοποιεί κυλινδρικές κυψέλες μπαταριών, οι οποίες θα ενσωματωθούν απευθείας στο πακέτο μπαταριών υψηλής τάσης. Έτσι το πακέτο των μπαταριών γίνεται δομικό στοιχείο στα Neue Klasse αυτοκίνητα. Αυτές οι κυλινδρικές κυψέλες έχουν βελτιωμένη ενεργειακή πυκνότητα περίπου 20% και θα βοηθήσουν στην αύξηση της εμβέλειας και των ταχυτήτων φόρτισης κατά 30%. Η BMW λέει ότι τα περισσότερα Neue Klasse μοντέλα θα μπορούν να ανακτήσουν 300 χιλιόμετρα σε μόλις 10 λεπτά σε έναν σταθμό ταχυφόρτισης.
Το πρώτο Neue Klasse μοντέλο της BMW θα παρουσιαστεί αργότερα φέτος. Πρόκειται για το iX3, ενώ το i3 θα παρουσιαστεί το 2026. Η BMW σχεδιάζει να παρουσιάσει τουλάχιστον τέσσερα νέα EV με τη νέα τεχνολογία έως το 2028, ενώ πάνω στην Neue Klasse πλατφόρμα θα κατασκευαστούν και μελλοντικά ηλεκτρικά μοντέλα της Mini, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα και αυτά να είναι πισωκίνητα.
Μαλακια της BMW που μπλέκεται τόσο πολύ με τα ηλεκτρικά.
-
@piliourits said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@jamesd said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Όταν το κόστος χρήσης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου γίνει σχεδόν ίδιο με το σημερινό κόστος χρήσης των αυτοκινήτων ΜΕΚ
Επειδή συζητούμε για δημόσια φόρτιση, το κόστος μετακίνησης σε δημόσιους φορτιστές ανά χιλιόμετρο, έχει γίνει ήδη περίπου το ίδιο με τα τελευταίας τεχνολογίας υβριδικά και ντίζελ, ενώ τα αέρια καύσιμα ίσως κοστίζουν και φθηνότερα...
Οι τιμές στον αυτοκινητόδρομο είναι απαράδεκτες.
60 και πάνω η kWh ;
Με κατανάλωση από 15 εως 25 ειδικά τώρα με τα κρύα τα 100 χμλ κοστίζουν από 9 εως 15 ευρώ.
Ενα απλό θερμικό άντε mhev πάει μέχρι τα 130 στα 7 λίτρα Χ 1,80= 12,80.
Αξίζουν τα 3,80 στην καλύτερη περίπτωση κατανάλωσης ev το χρόνο που θα φας σε μια φόρτιση ;Γενικά όσο ζω το παραμύθι της ηλεκτροκίνησης τόσο καταλαβαίνω πόσο παπατζα έχουμε φάει
-
@jamesd said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Όταν το κόστος χρήσης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου γίνει σχεδόν ίδιο με το σημερινό κόστος χρήσης των αυτοκινήτων ΜΕΚ
Επειδή συζητούμε για δημόσια φόρτιση, το κόστος μετακίνησης σε δημόσιους φορτιστές ανά χιλιόμετρο, έχει γίνει ήδη περίπου το ίδιο με τα τελευταίας τεχνολογίας υβριδικά και ντίζελ, ενώ τα αέρια καύσιμα ίσως κοστίζουν και φθηνότερα...
Μόνο σε οικιακή φόρτιση λίγων χιλιαδων χιλιομέτρων το χρόνο, είναι οικονομικότερη η ηλεκτροκίνηση.
Να το λαμβάνουμε υπόψιν.Και κάνω εντιτ για τον cirus ότι και το κόστος συντήρησης, πχ σε ένα υβριδικό κορολα τιμής αγοράς 30Κ, είναι συνολικά 1.620€ για τα πρώτα 105.000χλμ, συν λάστιχα και ασφάλιση (σημερινές τιμές επίσημης σελίδας).
Μία η άλλη βγαίνει με φουλ ηλεκτροκινητο, κι αυτά έχουν ετήσιες χρεώσεις σέρβις, με ακριβότερα ελαστικά και ασφάλιση και το υπερογκο κόστος μπαταριών να περιμένει...Πρώτον συζητάμε για αυτοκίνητα και ξεκινάς να μιλάς για Toyota , δεν έχει νόημα αυτό. Άμα μιλάγαμε για τενεκέδες με λάδι να το καταλάβω
Δεύτερον έχω πει πολλάκις ότι αν δεν έχεις να το φορτίζεις σπίτι είναι καλύτερο ένα υβριδικό από ένα αμιγώς ηλεκτρικό από πολλές απόψεις.
Τρίτον στο ηλεκτρικό έχεις πολύ καλύτερη ποιότητα οδήγησης και υσηχια από ένα υβριδικό Toyota που ξαφνικά ακους να ανεβαζει στροφές ο κινητήρας και το ccccvt ακούγεται σαν να μουγκρίζει απόγονος διασταύρωσης αγελάδας και γκνου
Τέταρτον ένα υβριδικό χάνει απίστευτα σε χώρους. Πρέπει να βάλεις τσιμπρακαλα από 2 διαφορετικά συστήματα. Και επιπλέον όσο και καλά να είναι τα Toyota σε αξιοπιστία έχουν πολύ περισσότερα κινούμενα μηχανικά μέρη και πράγματα που μπορούν να χαλάσουν από ένα ηλεκτρικό
Τα έχουμε ξαναπεί . Το υβριδικό πατάει σε 2 κόσμους και έχει τα θετικά και τα αρνητικά και από τους 2 κόσμους που πατάει.
Ο καθένας ζυγίζει και κρίνει ανάλογα τι του ταιριάζει . Τέλειο δεν υπάρχει .
Και τα υβριδικά κερδίζουν καπου και τα diesel και τα ηλεκτρικά , ακόμα και τα απλά βενζίνη (τιμή) μπορούν να κερδίζουν σε κάποιους τομείς
-
Αυτοί όμως είναι άλλοι παράγοντες, άσχετοι με το κόστος χρήσης και συντήρησης.
Που επίσης δεν φαίνεται να σταματάνε κανέναν απ το να μπαίνουν στο συνολικό στόλο πολύ περισσότερα υβριδικά από ηλεκτρικά. -
Αυτοί όμως είναι άλλοι παράγοντες, άσχετοι με το κόστος χρήσης και συντήρησης.
Που επίσης δεν φαίνεται να σταματάνε κανέναν απ το να μπαίνουν στο συνολικό στόλο πολύ περισσότερα υβριδικά από ηλεκτρικά.Αν πούμε μόνο για το κόστος χρήσης ένα ηλεκτρικό είναι πολύ πιο φτηνό όταν το φορτίζεις σπίτι. Όπως πολυ σωστά είπες όταν δεν το φορτίζεις σπίτι δεν είναι και έρχεται ίσα βάρκα με το υβριδικό. Αλλά ο περισσότερος κόσμος κάνει 90% χλμ μέσα στην πόλη που μένει οπότε μιλάμε για το 10%
Για το κόστος συντήρησης σου είπα ήδη ότι κάτι που έχει πολύ λιγότερη πολυπλοκότητα και λιγότερα μηχανικά κινούμενα μέρη σε βάθος χρόνου θεωρώ ότι θα έχει και λιγότερη συντήρηση .
Τέλος δεν διαφωνούμε ότι αγοράζονται πολυ περισσότερα υβριδικά από ηλεκτρικά. Είναι μια καινούργια τεχνολογία που θέλει χρόνο γιατί έχει μειωνεκτηματα βασικά στην χρήση ακόμα. Το υβριδικό παντρεύει το παρελθόν με το μέλλον και δεν απαιτεί διαφορά στην χρήση από τον χρήστη. Πάλι βενζινουλα θα βάζει και θα οδηγάει όπως πριν απλά πιο οικονομικά. Πώς να μην πείθει αυτό καλύτερα έναν υποψήφιο αγοραστή την δεδομένη χρονική στιγμή .
Και μένα αν με ρωτήσεις αν έπρεπε να έχω ένα μόνο όχημα μεταξύ ενός καλού ηλεκτρικού που κάνει και ταξίδια (όχι του yudo προφανώς) και ενός καλού υβριδικού ( όχι Toyota προφανώς) θα έπαιρνα το υβριδικό για τώρα.
Ο λόγος που έχω ηλεκτρικό είναι γιατί έχω και άλλο αμαξι να με πάει ταξίδια . Σαν μοναδικό δεν θεωρώ ότι έχουμε φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο για μένα , για να πάρω . Αλλά δεν το βλέπω και μακριά
-
@cirus said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Αν πούμε μόνο για το κόστος χρήσης ένα ηλεκτρικό είναι πολύ πιο φτηνό όταν το φορτίζεις σπίτι.
ακόμα και στο σπίτι, στο Kona με μέση κατανάλωση μέσα στην πόλη 12.6kwh/100km, μου βγαίνει με τις τωρινές τιμές ρεύματος που πάνε περίπου τελική τιμή 0.33E/kwh, άρα πληρώνω 12.6*0.33=4.158 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα. Δεν ειναι κακό, αλλά δεν ειναι και Ουάου. Αμα έχεις φ/β ειναι διαφορετικά, αλλά ειναι πολλά τα χρήματα για εγκατάσταση με πρόβλεψη για φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου, και χρειάζονται και μπαταρίες οπωσδήποτε.
Για το κόστος συντήρησης σου είπα ήδη ότι κάτι που έχει πολύ λιγότερη πολυπλοκότητα και λιγότερα μηχανικά κινούμενα μέρη σε βάθος χρόνου θεωρώ ότι θα έχει και λιγότερη συντήρηση .
το κόστος συντήρησης ειναι ελάχιστο, το πρόβλημα ειναι το κόστος αντικατάστασης μπαταρίας και πότε αυτό θα χρειαστεί, εκει πρέπει να γινει πρόβλεψη για να βγάλεις το πραγματικό κόστος χρήσης σε σχέση με ένα συμβατικό ή ακόμα και υβριδικό.
Σαν μοναδικό δεν θεωρώ ότι έχουμε φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο για μένα , για να πάρω . Αλλά δεν το βλέπω και μακριά
Εχω αποκλειστικα ηλεκτρικό εδώ και χρόνια, δεν εχω ομως οικογένεια. Μέχρι στιγμής ποτέ δεν βρέθηκα σε θέση να πω οτι θα χρειαστώ ένα θερμικό. Ομως πολλές φορές δοκιμάστηκε η υπομονή μου. Μια χαρά ειναι το Yudo. Επίσης, υπάρχει τρόπος να μην πληρώνεις στην εθνική σε ταχυφορτιστές 0.60 λεπτά στο ταξίδι, πληρώνω 0.40 λεπτά σε ταχυφορτιστές ΔΕΗ μέχρι 50 ομως kwh το μήνα.
-
Είπαμε να μην τα λέμε συνέχεια, αλλά η ουσία είναι ότι η ηλεκτροκίνηση δεν περπατάει, γιατί είναι σήμερα πρωτόγονη και γιατί η εξέλιξη της είναι πολύ αργή, αφού είναι ακριβή.
Ηδη διαβάζουμε ότι οι εταιρείες κρατάνε τα θερμικά τους και τα υβριδικά τους, διάβασα ότι η Στελλάντις θα κρατήσει τον 1,5 ντίζελ, βάζοντας του το υβριδικό που έχει τον 1,2 ώστε να μπορεί να ξαναβγάλει τα βανάκια της Μπερλίγκο και Spacetourer που τώρα είναι μόνο ηλεκτρικά, ενώ θα κρατήσει τον 1,5 και τον 2,2 ντίζελ για τα φορτηγάκια της.
Σίγουρα στην πόλη θα έχουμε περισσότερα ηλεκτρικά με μικρή αυτονομία και μικρό κόστος αγοράς, ή ακόμα καλύτερα με λήζινγκ ή διαμοιρασμό χρήσης.
Σήμερα πάντως θεωρώ ότι το ταξίδι με ηλεκτρικό είναι απαγορευτικό σε σχέση με οτιδήποτε θερμικό, αφού το κόστος στις εθνικές ξεπερνάει αυτό του ντίζελ και των φουλ υβριδικών, ενώ η μειωμένη αυτονομία, η χαμηλή μωτ και τα προβλήματα στις μεγάλες εξόδους με τους φορτιστές είναι ανυπέρβλητα.
Σκεφτείτε μία παρέα που θα φύγουν την ερχόμενη Παρασκευή το απόγευμα για ένα τριήμερο σε κλασσικούς προορισμούς.
Αν κάποιος έχει ηλεκτρικό θα πρέπει να φύγει από την Πέμπτη, ή την Παρασκευή το πρωί, ώστε να μην καθυστερήσει πολύ στην φόρτιση με άλλους ταλαίπωρους.
Το ίδιο και στην επιστροφή. Αρα χάνεις την παρέα.
-
@criuser said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Σκεφτείτε μία παρέα που θα φύγουν την ερχόμενη Παρασκευή το απόγευμα για ένα τριήμερο σε κλασσικούς προορισμούς.
Αν κάποιος έχει ηλεκτρικό θα πρέπει να φύγει από την Πέμπτη, ή την Παρασκευή το πρωί, ώστε να μην καθυστερήσει πολύ στην φόρτιση με άλλους ταλαίπωρους.
Και γιατι να πανε παρεα στον δρομο; Παρεα θα κανουν στον προορισμο οχι στο ταξιδι, δεν εχει νοημα!
Ειδικα οσοι παμε παρεα με παιδια, οτι αμαξι και να εχουμε παμε ξεχωριστα αφου αλλες στασεις κανει ο καθενας, καποια παιδια ζαλιζονται, κατουριουνται πιο συχνά, καποιος μπαμπας ειναι καυλόγκαζος και καποιος αλλος πολυ συντηρητικος.
Το επειχειρημα που λες ειναι τελειως θεωρητικο, στην πραξη δεν συμβαίνει και δεν εχει και νοημα.
-
Γενικά είναι χαζό να φεύγεις τριήμερα.
Ποσο μάλλον με ηλεκτρικό.
Και ειδικά τις μαούνες τα τεσλα που όπου και να πάνε δεν θα χωράνε -
@iceman7 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Και ειδικά τις μαούνες τα τεσλα που όπου και να πάνε δεν θα χωράνεΑχαχαχα!! Αδιόρθωτος εισαι!! Για αυτο σε πάω!
-
@fanis75 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Και γιατι να πανε παρεα στον δρομο; Παρεα θα κανουν στον προορισμο οχι στο ταξιδι, δεν εχει νοημα!
Ειδικα οσοι παμε παρεα με παιδια, οτι αμαξι και να εχουμε παμε ξεχωριστα αφου αλλες στασεις κανει ο καθενας, καποια παιδια ζαλιζονται, κατουριουνται πιο συχνά, καποιος μπαμπας ειναι καυλόγκαζος και καποιος αλλος πολυ συντηρητικος.
Το επειχειρημα που λες ειναι τελειως θεωρητικο, στην πραξη δεν συμβαίνει και δεν εχει και νοημα.
Δεν φεύγεις τριήμερο Φανη μου.
Αν μπορείς πας ένα άλλο σκ ή ακόμα καλύτερα παίρνεις 1-2 ημέρες άδεια και πας μεσοβδόμαδα -
Αν μπορείς πας ένα άλλο σκ ή ακόμα καλύτερα παίρνεις 1-2 ημέρες άδεια και πας μεσοβδόμαδαΛεω γενικα για ταξιδι με παρεα.
Τωρα για 3ημερο εννοειται φευγεις αλλα με οργάνωση. ή εξωτερικό. Αλλα ειπαμε εγω δεν ασχολουμαι με το αμαξι, δεν με απασχολει που θα παρκαρει, αν χωραει αν το χτυπήσουν κλπ.
-
Και ειδικά τις μαούνες τα τεσλα που όπου και να πάνε δεν θα χωράνεΑχαχαχα!! Αδιόρθωτος εισαι!! Για αυτο σε πάω!
Γιατί ρε συ. Η Αθήνα μετακομίζει τα τριήμερα επαρχία.
Ξαφνικά βρίσκονται σε στενά δρομάκια και περιορισμένης χωρητικότητας καταλύματα και ταβέρνες οι Αθηναίοι και μεταφέρουν την κίνηση, φασαρία και εκνευρισμό τους εκεί.
Έχει νόημα να πληρώσεις διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές για να «αποδράσεις». -
Ηδη διαβάζουμε ότι οι εταιρείες κρατάνε τα θερμικά τους και τα υβριδικά τους, διάβασα ότι η Στελλάντις θα κρατήσει τον 1,5 ντίζελ, βάζοντας του το υβριδικό που έχει τον 1,2 ώστε να μπορεί να ξαναβγάλει τα βανάκια της Μπερλίγκο και Spacetourer που τώρα είναι μόνο ηλεκτρικά, ενώ θα κρατήσει τον 1,5 και τον 2,2 ντίζελ για τα φορτηγάκια της.
αυτο που αναφέρεις, ισχύει μόνο για τις ευρωπαικές αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίες δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις κινέζικες ως προς την ανάπτυξη και τα κεφάλαια που απαιτούνται, οποτε αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την ηλεκτροκίνηση γιατι έτσι και αλλιώς αναγνώρισαν οτι έχασαν το τρένο. οι ευρωπαικές απλά θα οδηγηθούν σε συγχώνευση. Μια χαρά προχωράει η ηλεκτροκίνηση στην Κίνα και στην Αμερική, μην γενικέυεις λόγο της κακής κατάστασης της Ευρωπης.
Σήμερα πάντως θεωρώ ότι το ταξίδι με ηλεκτρικό είναι απαγορευτικό σε σχέση με οτιδήποτε θερμικό, αφού το κόστος στις εθνικές ξεπερνάει αυτό του ντίζελ και των φουλ υβριδικών, ενώ η μειωμένη αυτονομία, η χαμηλή μωτ και τα προβλήματα στις μεγάλες εξόδους με τους φορτιστές είναι ανυπέρβλητα.
Πως το βγάζεις οτι το ταξίδι με ηλεκτρικό έιναι τόσο ακριβό, δέχομαι οτι το κόστος με πετρέλαιο ίσως να συμφέρει λίγο περισσότερο, αλλά ένα ηλεκτρικό δεν το παίρνεις για αποκλιεστικά για ταξίδια, αμα κανεις 2 ταξίδια το χρόνο και κινήσε μέσα στην πόλη επί των πλείστων γιατι να μην εχεις ηλεκτρικό? δεν ειναι χαοτικες οι διαφορές απο το πετρέλαιο, εξάλου απο βενζίνη βγαίνει πιο φθηνά με το ρεύμα, και ξεκινάς φορτισμένος, δεν σημαίνει οτι φορτίζεις αποκλειστικα στα ΣΕΑ... πάω Ουρανούπολη και γυρίζω με 65 ευρώ απο Αθήνα, μια χαρά οικονομικά την βγάζω με το ηλεκτρικό μου, δεν ειναι έτσι οπως τα παρουσιάζεις τα πράγματα.
-
Αν μπορείς πας ένα άλλο σκ ή ακόμα καλύτερα παίρνεις 1-2 ημέρες άδεια και πας μεσοβδόμαδαΛεω γενικα για ταξιδι με παρεα.
Τωρα για 3ημερο εννοειται φευγεις αλλα με οργάνωση. ή εξωτερικό. Αλλα ειπαμε εγω δεν ασχολουμαι με το αμαξι, δεν με απασχολει που θα παρκαρει, αν χωραει αν το χτυπήσουν κλπ.
Εχεις δει τιμές για εξωτερικό; Μια περιουσία τα αεροπορικα. Ασχολούμαι εσχάτως με τιμές λόγω της κόρης και τραβάω τα μαλλιά μου.
Θα μου απαντήσεις κλείσε 1 χρόνο πριν.
Ναι αλλά όταν ο άνθρωπος κάνει πλάνα ο θεος γελάει θα σου απαντήσω.
Άνετα μπορεί να συμβεί κάτι και να χάσεις λεφτά σε ακυρώσεις κλπ.Όσον αφορα το αμάξι που λες.
Οκ δεν σε νοιάζει αν στο χτυπήσουν κλπ.
Αλλά δεν παύει να προσθέτεις κίνηση και να ταλαιπωρείς και τους άλλους.
Ασε που αποκλείεται να βρεις να παρκάρεις.
Μέσα στο κρύο θα περπατάς χλμ για να πας να στριμωχτείς σε κάποια ταβέρνα που θα σου πετάξουν ότι πιο προκάτ υπάρχει ως δήθεν παραδοσιακό και θα το πληρώσεις και ως χωριάτικο.Μεγαλώσαμε για να είμαστε πρόβατα ρε συ Φανη.
Ποια τριήμερα και 15γουστους και πιπες πια. -
Μεγαλώσαμε για να είμαστε πρόβατα ρε συ Φανη.
Ποια τριήμερα και 15γουστους και πιπες πια.Εγω ειμαι νεος ακόμα!!
3ημερα δεν παω γενικα, γιατι βαριεμαι τα ταξιδια για τοσο λιγο. Προτιμω να παω περισσοτερες μέρες. Συμφωνω για τα φαγητα κλπ.
-
Εχετε μεγάλη πλάκα πάντως όλοι.
Εντάξει ο παγωμένος συγχωρείται γιατί τις έχει δηλώσει τις εμμονές του. Μην του το ακουμπήσουν (
), μην έχει κόσμο, μην το ένα, μην το άλλο, αλλά δεν είναι υπάλληλος, με την έννοια του ωραρίου.
Ο Φάνης από την άλλη θεωρεί ότι επειδή δεν κάνει ταξίδια, αλλά μπορεί και να τηλεργάζεται και έτσι ότι χλμ κάνει είναι μέσα στην πόλη, άρα ηλεκτρικό και υβριδικό πάνε μαζί γιατί εκεί καίνε λίγο, αλλά θεωρεί ότι και ο γιος του θα παραμείνει στην παιδική ηλικία, ενώ σε λίγα χρόνια θα αρχίσουν άλλα τρεξίματα.
Ο τραπεζικός φίλος, όπως είπε ο ίδιος χωρίς δεσμεύσεις με εύκολη φόρτιση στο σπίτι, ίσως και ως εταιρική παροχή, με καλό μισθό πάει στην Ουρανούπολη χαλαρά.
Και όλοι αυτοί λένε ότι έτσι είναι το 90 %.
Δηλαδή όλοι αυτοί οι μισθωτοί, ζευγάρια χωρίς παιδιά ή με παιδιά ενήλικα, ή οικογένειες με μικρά ή λίγο μεγαλύτερα παιδιά, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, που όλοι κοιτάνε από τα Χριστούγεννα τα τριήμερα και τις διακοπές του επόμενου έτους, ανήκουν στο 10 % κατά τους φίλους.
Σε 5 μέρες λοιπόν που θα ακούσουμε για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα που θα πέρασαν τα διόδια Αθηνών και Ελευσίνας, προς την Επαρχία, θα είναι εικονική πραγματικότητα.
Προφανώς λοιπόν στα ταξίδια με παρέα, θέλεις και τις στάσεις με παρέα.
Προφανώς λοιπόν ο χρόνος στα τριήμερα είναι χρήμα και όταν υπάρχει τόση κίνηση και τόσο λίγοι φορτιστές και τόσα θέματα για να κουμπώσουν, να ξεκουμπώσουν, να δουλέψουν οι εφαρμογές και όλα αυτά μήπως και κερδίσεις κάτι λίγο, που για το ντίζελ είναι ανύπαρκτο, αν ταξιδεύουμε με την ταχύτητα ΚΤΕΛ, αλλά είναι ζημία αν το ντίζελ πάει κανονικά και ο ηλεκτρικός θέλει 2 ώρες διαφορά για να φορτίσει και να πηγαίνει αργά.
Αν τώρα πας μόνος σου, σε μέρες εκτός κίνησης, τότε αν το κλείσεις και λίγο νωρίτερα, πας κυριλέ με το αεροπλάνο και φτηνότερα.
-
Εχετε μεγάλη πλάκα πάντως όλοι.
Ο τραπεζικός φίλος, όπως είπε ο ίδιος χωρίς δεσμεύσεις με εύκολη φόρτιση στο σπίτι, ίσως και ως εταιρική παροχή, με καλό μισθό πάει στην Ουρανούπολη χαλαρά.Και όλοι αυτοί λένε ότι έτσι είναι το 90 %.
Αυτο το δέχομαι, προφανώς κάθε ιστορία κουμπώνει ανάλογα με το lifestyle του καθένα μας. Ο πατέρας μου, με βλέπει που πάω με 90 στην εθνική και με βρίζει, μου λεει πέταξε τον αυτόν τον κουβά, εγώ δεν έχω θέμα από την άλλη, μου αρέσει, το γουστάρω, τα κριτήρια μου δεν ειναι καθαρά οικονομικά, ειμαι υπολογιστάκιας και γουστάρω τα ηλεκτρικά. Επίσης, δεν εχω αναφέρει ένα βασικό παράγοντα. Έχω ιδιόκτητο πάρκινγκ που χωράνε 2+1 αυτοκίνητα (τα διαχωρίζω γιατι η μια θέση ειναι στην πιλοτή κλειστή και οι άλλες δύο ειναι στο υπόγειο). Για λόγους που δεν έχει νόημα να εξηγήσω εδώ, έβαλα ανεξάρτητη παροχή για την φόρτιση στις 2 θέσεις στο υπόγειο (αλλά με πρόβλεψη και για την κλειστή της πιλοτής), 3φασική με 25kva, με όλες τις προβλέψεις (εκτός από τον ρελέ που πρέπει να το αλλάξω) και wallbox και κόστισε πάνω από 4 χιλιάρικα, φιλική τιμή γιατι ο ηλεκτρολόγος ήταν ο θείος μου- δεν το συζητάω πόσο θα πήγαινε αν είχα άλλον ηλεκτρολόγο με τον εξοπλισμό που χρησιμοποίησα. Κοινώς, έχω δώσει χρήματα τα οποία δεν προσμετράνε στην αγορά αποκλειστικά του ηλεκτρικού και αντίστοιχα στην χρήση του. Βέβαια σύντομα θα αγοράσει και η αδερφή μου ηλεκτρικό, οπότε γενικα επωφελούνται και άλλα μέλη της οικογένειας, αλλά αυτο δεν ελαφρώνει τον πόνο της δαπάνης.
-
Μα για αυτό εγώ γράφω στην υπογραφή μου πόσο κοστίζει ένας φορτιστής, γιατί ξέρω τι σημαίνει κόστος στην οικοδομή και βέβαια με την προϋπόθεση ότι θα κάνεις τα πάντα όπως πρέπει και νόμιμα, διατηρώντας και μία αισθητική αντίληψη.
Εγώ στο κοντινό μέλλον, θα αντικαταστήσω το ντίζελ με ένα υβριδικό βενζίνης, ίδιο όνομα μοντέλου.
Θα χάσω 3 ευρώ στα 100 χλμ σε κατανάλωση, αλλά πλέον τα χλμ θα είναι λιγότερα κατά πολύ, εκτός αν πάρω κάποια δουλειά που θα είναι καθημερινά 100 χλμ και στην περίπτωση αυτή θα παραμείνει το ντίζελ, μέχρι να τελειώσει.
Τώρα όμως που κάνω κοντινές διαδρομές που θα ήταν καλύτερα να τις έκανα με τα πόδια, της τάξης των 1000-1200 μέτρων απόστασης, τον χειμώνα το ντίζελ ναι μεν δείχνει καταναλώσεις 7 και 8 λίτρα, αλλά σαν τιμή είναι 20 λεπτά, με αποτέλεσμα τον Γενάρη να έχω μέση 7 λίτρα αλλά κόστος 47 ευρώ για 431 χλμ και για τον Φεβρουάριο είμαι στα 349 χλμ και στα 35 ευρώ.
Με τόσα λίγα χλμ και κόστος ετήσιο καυσίμου 500 ευρώ, το να πω ότι θα μπώ στην λογική του ηλεκτρικού για να κερδίσω 350 ευρώ τον χρόνο, με όλες τις δεσμεύσεις προφανώς δεν το συζητάω.
Μόλις ζεστάνει ο καιρός η κατανάλωση θα πέσει κάτω από τα 6 λίτρα για τις ίδιες διαδρομές, άρα τελικά το ετήσιο κόστος θα έρθει στα 400 ευρώ και η διαφορά από το ηλεκτρικό στα 250 ευρώ.
Με ένα υβριδικό, έστω και όχι φουλ, αυτές οι διαδρομές θα είναι μηδέν σχεδόν, ή ελάχιστα χρήματα.
Στο σύνολο της χρονιάς όμως που θα αρχίσουν τα ταξίδια στο εξοχικό και κάποιες εκδρομές, εκεί το ντίζελ θα κατεβάσει το κόστος του.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης