-
@super-t said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Τι θέμα έχουν οι 12 kWh/100 km; Σαν αντιστοιχία με την βενζίνη θα ήταν κάτι σαν 1,4 l/100 km.
ναι οκ, αλλά μπορείς να το δεις από πολλές σκοπιές, π.χ. θέλουν και 100-150 κιλά μπαταρία (σήμερα) με αντίστοιχο όγκο και footprint στο όχημα. Όταν αναφέρουμε για "οικολογία" και "μικροκινητικότητα" μέσα στην πολη δεν νομίζω ότι είναι αυτό ακριβώς που μας έρχεται στο μυαλό. Τέλος πάντων, δεν το συνεχίζω γιατί προφανώς δεν έχεις δει αυτά που έγραψα παραπάνω και πιθανόν να νομίζεις ότι αναφερόμουνα σε "κακές" καταναλώσεις των ηλεκτρικών.
-
@bekiaris said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
το να φορτίζεις με μία μπαλατέζα στο δρόμο ειναι ένα πράγμα μη ασφαλές, θέλει πάρα μα πάρα πολύ χρόνο (εκτός αν μιλάμε για ami) άρα ειναι μη πρακτικό και θέμα χρόνου να εγκαταληφθεί.
Το 2023 το μερίδιο των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανέβηκε στο 5,45%, για να φθάσουμε ακόμα και στο 1/5 μιλάμε για αρκετά χρόνια μπροστά, ειναι κάτι διαχειρίσιμο,Δεν μίλησα για μπαλαντέζα, μίλησα για ταχυφορτιστές εγκατεστημένους στα πεζοδρόμια. Στην γειτονιά μου (μην πω στον δήμο μου) έχω δει μόνο έναν(!), δεν θυμάμαι ποιας εταιρίας.
Μα το πως θα ανέβει το μερίδιο είναι το ερώτημα. Θυμίζει λίγο το αυγό με την κότα η κατάσταση σήμερα, οι εταιρίες ρεύματος περιμένουν να αυξηθούν οι πωλήσεις ηλεκτρικών για να φτιάξουν σημεία φόρτισης, ο κόσμος περιμένει περισσότερα σημεία φόρτισης για να αγοράσει. Η λογική μου πάντως λέει ότι πρώτα πρέπει να δει η πλέμπα υποδομές στην γειτονιά της και μετά θα στραφεί να αγοράσει αυτοκίνητο. Οι λύσεις του στυλ "φορτίζω στο σουπερμάρκετ/πολυκατάστημα κλπ) όπως λένε οι μελέτες δεν "θέλγουν" τους αγοραστές.
-
@fiverg said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
το να φορτίζεις με μία μπαλατέζα στο δρόμο ειναι ένα πράγμα μη ασφαλές, θέλει πάρα μα πάρα πολύ χρόνο (εκτός αν μιλάμε για ami) άρα ειναι μη πρακτικό και θέμα χρόνου να εγκαταληφθεί.
Το 2023 το μερίδιο των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανέβηκε στο 5,45%, για να φθάσουμε ακόμα και στο 1/5 μιλάμε για αρκετά χρόνια μπροστά, ειναι κάτι διαχειρίσιμο,Δεν μίλησα για μπαλαντέζα, μίλησα για ταχυφορτιστές εγκατεστημένους στα πεζοδρόμια. Στην γειτονιά μου (μην πω στον δήμο μου) έχω δει μόνο έναν(!), δεν θυμάμαι ποιας εταιρίας.
Μα το πως θα ανέβει το μερίδιο είναι το ερώτημα. Θυμίζει λίγο το αυγό με την κότα η κατάσταση σήμερα, οι εταιρίες ρεύματος περιμένουν να αυξηθούν οι πωλήσεις ηλεκτρικών για να φτιάξουν σημεία φόρτισης, ο κόσμος περιμένει περισσότερα σημεία φόρτισης για να αγοράσει. Η λογική μου πάντως λέει ότι πρώτα πρέπει να δει η πλέμπα υποδομές στην γειτονιά της και μετά θα στραφεί να αγοράσει αυτοκίνητο. Οι λύσεις του στυλ "φορτίζω στο σουπερμάρκετ/πολυκατάστημα κλπ) όπως λένε οι μελέτες δεν "θέλγουν" τους αγοραστές.
Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο ακόμα.
Πρώτα πρέπει να πείσουν τους εν δύναμη αγοραστές των ηλεκτρικων που έχουν πάρκινγκ σπίτι με χαμηλότερες τιμές σε αυτοκίνητα και φορτιστές dc σε εθνικές οδούς και νησιά
Μετά απο αυτό το βήμα θα πάνε για αυτούς που δεν έχουν την δυνατότητα φορτιστή σπίτι
Εξαλου μην ξεχνάμε ότι αν δεν φορτίζεις σπίτι που έχεις φτηνό ρεύμα δεν συμφέρει ούτε θα συμφέρει ποτέ το ίδιο με τους φορτιστές έξω που πληρώνεις και πρέπει να βγει έξτρα κέρδος . Εγώ πιστεύω ότι τα full hybrid θα είναι πάντα καλύτερη λύση για αυτές τις περιπτώσεις και θα παραμείνουν για πάρα πολλά χρόνια ακόμα
-
@red_monster said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Έχεις κάνει ήδη ΥΔΕ για τον παλαιό ? (φορτιστή και χώρου φόρτισης ? )
Ναι κανονικότατα, έχω και τηλεμετρούμενη παροχή λόγω του φοριστή.
Δεν γνωρίζω να σου απαντήσω.
Το μόνο που μπορώ να σου πω (όπως θα ξέρεις και εσύ ο ίδιος) είναι ότι δηλώνεις τα στοιχεία του φορτιστή σου και τον τύπο του (χρειάζονται τα specifications & το CE). -
Πρώτα πρέπει να πείσουν τους εν δύναμη αγοραστές των ηλεκτρικων που έχουν πάρκινγκ σπίτι με χαμηλότερες τιμές σε αυτοκίνητα και φορτιστές dc σε εθνικές οδούς και νησιά
Ακριβώς. Αυτή τη στιγμή και για πολλά χρόνια ακόμη θα είμαστε σε αυτό το στάδιο. Μετά...βλέπουμε.
-
Με όλο τον σεβασμό αλλά τέτοιου τύπους αλλαγές δεν ξεκινούν από τις ομάδες με χαμηλή αγοραστική δύναμη. Ξεκινάς κάνοντας το προϊόν ελκυστικό σε αυτούς που μπορούν να το αγοράσουν και έχουν την υποδομή να φορτίζουν. Εταιρείες με πάρκινγκ και φορτιστές, ιδιώτες με δίκη τους θέση στάθμευσης. Δίνεις φόρο κίνητρα και επιδότηση. Έτσι αυξάνεις σιγά σιγά το ποσοστό ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεις τις δημόσιες υποδομές. Σταδιακά θα πιάσεις κρίσιμη μάζα με την μείωση των τιμών των ηλεκτρικών. Είμαστε σχεδόν σε αυτό το σημείο με το dolphin και ελπίζω σύντομα και με ευρωπαϊκά ηλεκτρικά.
Λυπάμαι αλλά τέτοιου είδους αλλαγές δεν ξεκινούν από τα πατησια και τα Πετράλώνα.
-
@cirus said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Εξαλου μην ξεχνάμε ότι αν δεν φορτίζεις σπίτι που έχεις φτηνό ρεύμα δεν συμφέρει ούτε θα συμφέρει ποτέ το ίδιο με τους φορτιστές έξω που πληρώνεις και πρέπει να βγει έξτρα κέρδος .
Α μπράβο!!!! ακριβώς αυτό, αν ειναι να πάρεις ηλεκτρικό και να φορτίζεις έξω, άστο ξέχασε το. Υπάρχει ουσιαστική διαφορά αν φορτίζεις στο σπίτι σου με οικιακό τιμολόγιο με νυχτερινό ρεύμα (και φυσικά οι τιμές ρεύματος ειναι χαμηλές).
Επίσης, για την απόσβεση των εταιριών με φορτιστές και ειδικά ταχυφορτιστές, γνωρίζετε πόσο κοστίζει ένας ταχυφορτιστής dc 50 KW ή 300? και πόσα χρήματα και γραφειοκρατία θέλει για να γίνει η υποδομή και να σηκώνει το δίκτυο στο συγκεκριμένο σημείο τόσο μεγάλες καταναλώσεις? Πόσες φορτίσεις οχημάτων θα γίνουν την ημέρα και με τι κόστος ρεύματος (εννοώ στον προμηθευτή) ώστε να του αφήσει καθαρό κέρδος και να αποσβέσει το κόστος κατασκευής? τα νούμερα δεν βγαίνουν, οι ταχυ-φορτιστές έχουν μικρή χρήση αυτή την στιγμή και δεν βγάζουν κάτι το ιδιαίτερο από κέρδος, οι εταιρίες το κάνουν με προοπτική για το μέλλον και για διαφήμιση. Για αυτούς τους λόγους, στο άμεσο μέλλον δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε βελτίωση του δικτύου, πρέπει να αυξηθεί τρομερά ο αριθμός τους, κάτι που αποκλείεται να συμβεί τα επόμενα δύο τρια χρόνια. Εμπειρικά να σας πω, οτι στις 30 φορές και βάλε που έχω φορτίσει σε δημόσιο φορτιστή στην εθνική, μονο μία φορά περίμενα για να φορτίσω, πάντα ήταν ελεύθεροι. Στις εθνικές υπάρχουν ελάχιστα ηλεκτρικά. Πρώτα θα πέσει χρήμα από ιδιώτες σαν εμάς για αγορά οχημάτων και μετά θα πέσουν χρήματα στο δίκτυο. Επίσης, βλέποντας πλέον τις τιμές των θερμικών οχημάτων, κ με την επιδότηση των 9 (ιδιώτες), απλά απορώ, που ειναι η τόσο ακριβή ηλεκτροκίνηση? Πέρνει κάποις ένα Ioniq 5 rwd με 77 Kw μπαταρία στα 55-9 (επιδότηση)- 9 (green bonus) = 37 όταν ένα αξιόλογο θερμικό με αντίστοιχο εξοπλισμό κάνει 35. Που ειναι η τόσο μεγάλη ακρίβεια ρε παιδια? -
Πάντως, αν και αργά, βλέπουμε νέους ταχυφορτιστες και όχι πια μόνο 50αρηδες.
-
@red_monster said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Δεν γνωρίζω να σου απαντήσω.
Το μόνο που μπορώ να σου πω (όπως θα ξέρεις και εσύ ο ίδιος) είναι ότι δηλώνεις τα στοιχεία του φορτιστή σου και τον τύπο του (χρειάζονται τα specifications & το CE).δεν πειράζει, έτσι και αλλιώς δεν έχω το χρήμα για να το κάνω άμεσα. Ακριβώς, και εγώ το δήλωσα τον Cooper SB και μάλιστα έστειλα και στον ΔΕΔΔΗΕ το manual (ζητήθηκε επίσημα μέσω αλληλογραφίας) του κατασκευαστή. ΑΡα η λογική λέει σε οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να το δηλώνεις, ειδικά από AC 22 KVA που ειμαι τώρα σε DC 25 Που θέλω να πάω, καλά να είμαστε. Φοβάμαι μόνο μην χρειάζεται πάλι να πληρώσω, στό ίδιο σημείο θα μπει.
-
@dettol said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Είμαστε σχεδόν σε αυτό το σημείο με το dolphin και ελπίζω σύντομα και με ευρωπαϊκά ηλεκτρικά.
Λυπάμαι αλλά τέτοιου είδους αλλαγές δεν ξεκινούν από τα πατησια και τα Πετράλώνα.
Σίγουρα, αλλά δεν αποσκοπούν και μόνο στην Γλυφάδα/Κηφισιά/Εκάλη. Να ειμαι ειλικρινής τα χρήματα της εγκατάστασης του φορτιστή, το οποίο μαζί με 3 φασικό ρολοί, πίνακες, καλώδια, wallbox, και όλα τα μπιχλιμπίδια που ζητούσε ο ΔΕΔΔΗΕ για το ΕΛΟΤ HD-60364 ξεπέρασαν τα 4.000 ίσως και παραπάνω, κάποια στιγμή έχασα το νούμερο, δεν κάθισα πότε να τα μετρήσω ακριβώς. Εκεί ηταν το κόστος και ακόμα τα κλαίω...τα 21 χιλιάρικα που παίρνεις ένα dolphin με λογική 6ετίας τουλάχιστον και 3 χρόνια δωρεάν service, δεν τα βρίσκω πολλά για ένα τέτοιο όχημα, οι περισσότεροι από εμάς κουτσά στραβά μπορούν να το πάρουν.
-
Εξαλου μην ξεχνάμε ότι αν δεν φορτίζεις σπίτι που έχεις φτηνό ρεύμα δεν συμφέρει ούτε θα συμφέρει ποτέ το ίδιο με τους φορτιστές έξω που πληρώνεις και πρέπει να βγει έξτρα κέρδος .
Που ειναι η τόσο μεγάλη ακρίβεια ρε παιδια?
Είναι πολύ ακριβές οι μπαταρίες ακόμα και βγαίνουν μια η άλλη ή και πιο ακριβά από θερμικά.
Μην κοιτάς τώρα ακόμα που τρέχουν επιδοτήσεις, αυτές σε κάνα δυο χρόνια θα σταματήσουν
Αν θες να πάρεις κάτι που να τα κάνεις όλα σε ένα είναι πολύ ακριβά ακόμα
Αν θες να πάρεις ένα για μέσα στην πόλη πχ όπως εγώ , μπορεί να μην είναι τοσο ακριβό αλλά εγώ πρέπει να έχω και 2ο αυτοκίνητο για ταξίδια με ότι συνεπάγεται αυτό σε έξοδα , κόστη συντήρησης ασφαλείας κτλ .
Οπότε ναι ακόμα είναι ακριβά .
Σκέψου το πολύ απλό !! Τα ηλεκτρικά έχουν πολύ λιγότερα περίπλοκα μέρη και κοστίζουν σαν κατασκευή πολύ λιγότερο στον κατασκευαστή από ότι ένα αντίστοιχο θερμικό . Πολύ λιγότερο !!!! Το μόνο πράγμα που ανεβάζει το κόστος τους είναι η μπαταρία!!! Μόλις αυτό το κόστος πέσει, και θα πέσει να είσαι σίγουρος τότε θα είναι σημαντικά φτηνότερα τα ηλεκτρικά !!! Και φτηνότερες θα γίνουν και αποδοτικότερες οι μπαταρίες είναι θέμα χρόνου και τεράστιων επενδύσεων που γίνονται !!!
-
Ε ναι ενώ εγώ που μένω μαζί με όλη την high class στο εξωτικό και μαγευτικο Μενίδι πήρα ήδη ενα
Παίζει και να είναι το μοναδικό ηλεκτρικό σε αρκετά χιλιόμετρα απόσταση από το σπίτι μου
Υγ συμφωνώ κατά τα άλλα απλά σε τρολαρω
-
Αν θες να πάρεις ένα για μέσα στην πόλη πχ όπως εγώ , μπορεί να μην είναι τοσο ακριβό αλλά εγώ πρέπει να έχω και 2ο αυτοκίνητο για ταξίδια με ότι συνεπάγεται αυτό σε έξοδα , κόστη συντήρησης ασφαλείας κτλ .
Με αυτή την λογική συμφωνώ, ο συνδυασμός για μία οικογένεια και των δύο οχημάτων για πλήρη κάλυψη ανεβάζει το κόστος. Τα ηλεκτρικά όμως από μόνα τους δεν ειναι τόσο ακριβά.
Σκέψου το πολύ απλό !! Τα ηλεκτρικά έχουν πολύ λιγότερα περίπλοκα μέρη και κοστίζουν σαν κατασκευή πολύ λιγότερο στον κατασκευαστή από ότι ένα αντίστοιχο θερμικό . Πολύ λιγότερο !!!! Το μόνο πράγμα που ανεβάζει το κόστος τους είναι η μπαταρία!!! Μόλις αυτό το κόστος πέσει, και θα πέσει να είσαι σίγουρος τότε θα είναι σημαντικά φτηνότερα τα ηλεκτρικά !!!
Χμ να ειμαι ειλικρινής, δεν ειμαι τόσο αισιόδοξος. Από τις αρχές του 20 σε αυτό εδώ το φορουμ λέγαμε οτι σε 4, το πολύ 5 χρόνια, οι τιμές των μπαταριών θα έχουν πέσει αρκετά, μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί κάτι τέτοιο που να δείχνει αντίστοιχη αποκλιμάκωση των τιμών. Η όποια πτώση των τιμών μέχρι στιγμής, αν το αντιλαμβάνομαι σωστά, οφειλεται σε δύο παράγοντες:
-
στην εισαγωγή των πιο φθηνών κινέζικων με αξιόλογη τεχνολογία που θα φτάσει κάποια στιγμή τα Tesla
-
στις πωλήσεις που δεν αντιστοιχούν στα μεγαλεπύβολα σχέδια των εταιριών, οπότε αναγκάζονται να ρίξουν τις τιμές για να πιάσουν τους στόχους.
-
-
Με αυτή την λογική συμφωνώ, ο συνδυασμός για μία οικογένεια και των δύο οχημάτων για πλήρη κάλυψη ανεβάζει το κόστος. Τα ηλεκτρικά όμως από μόνα τους δεν ειναι τόσο ακριβά.
Σκέψου το πολύ απλό !! Τα ηλεκτρικά έχουν πολύ λιγότερα περίπλοκα μέρη και κοστίζουν σαν κατασκευή πολύ λιγότερο στον κατασκευαστή από ότι ένα αντίστοιχο θερμικό . Πολύ λιγότερο !!!! Το μόνο πράγμα που ανεβάζει το κόστος τους είναι η μπαταρία!!! Μόλις αυτό το κόστος πέσει, και θα πέσει να είσαι σίγουρος τότε θα είναι σημαντικά φτηνότερα τα ηλεκτρικά !!!
Χμ να ειμαι ειλικρινής, δεν ειμαι τόσο αισιόδοξος. Από τις αρχές του 20 σε αυτό εδώ το φορουμ λέγαμε οτι σε 4, το πολύ 5 χρόνια, οι τιμές των μπαταριών θα έχουν πέσει αρκετά, μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί κάτι τέτοιο που να δείχνει αντίστοιχη αποκλιμάκωση των τιμών. Η όποια πτώση των τιμών μέχρι στιγμής, αν το αντιλαμβάνομαι σωστά, οφειλεται σε δύο παράγοντες:
-
στην εισαγωγή των πιο φθηνών κινέζικων με αξιόλογη τεχνολογία που θα φτάσει κάποια στιγμή τα Tesla
-
στις πωλήσεις που δεν αντιστοιχούν στα μεγαλεπύβολα σχέδια των εταιριών, οπότε αναγκάζονται να ρίξουν τις τιμές για να πιάσουν τους στόχους.
Ήδη από το 20 έχουν μπει στο παιχνίδι οι lfp μπαταρίες που πριν δεν έπαιζαν πολύ που έριξαν το κόστος.
Έχουν πέσει ήδη οι τιμές και θα πέσουν και άλλο. Είναι μια αργή διαδικασία αυτό , δεν είναι από την μια μέρα στην άλλη. Σε 10 χρόνια από τώρα θα είναι πιο φτηνά τα ηλεκτρικά από τα θερμικά και με καλύτερες μπαταρίες. Επίσης η τεχνολογία δεν κοιτάει να κάνει τις νέες μόνο οικονομικότερες. Αναπτύσονται τεχνολογίες για γρηγορότερη φόρτιση, για λιγότερο deprecation και αντοχή σε χρόνο και σε εξωτερικές συνθήκες, μικρότερο βάρος με αλλά υλικά , να έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα σε ίδιο βάρος. Άλλοι κατασκευαστές προσπαθούν να βγάλουν μπαταρίες σταθερής κατάστασης που θα αλλάξουν πολλά. Όλα αυτά αναπτύσονται όπως μιλάμε και εκατοντάδες εκατομμύρια έχουν πέσει ήδη στο τραπέζι για την εξέλιξη τους . Μην περιμένεις τεράστιες αλλαγές σε 2-5 χρόνια , κάποιες τεχνολογίες απαιτούν περισσότερο χρόνο. Αλλά όταν επενδύονται τόσα πολλά εκατομμύρια να είσαι σίγουρος ότι δεν τα επενδύουν για το τίποτα.....
-
-
Μην περιμένεις τεράστιες αλλαγές σε 2-5 χρόνια , κάποιες τεχνολογίες απαιτούν περισσότερο χρόνο. Αλλά όταν επενδύονται τόσα πολλά εκατομμύρια να είσαι σίγουρος ότι δεν τα επενδύουν για το τίποτα.....
Ισως αυτή ειναι η πραγματικότητα, οτι θα χρειαστούν ακόμα αρκετά χρόνια, πιθανόν ακόμα και το 30 οπως το βλέπω να μην είμαστε ακόμα σε ένα ώριμο στάδιο της ηλεκτροκίνησης. Πάντως προσωπικά δεν διαβλέπω κάποια άλλη τεχνολογία πχ υδρογόνα κτλ, θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια και άν... με τις μπαταρίες θα κινούμαστε!!!
-
Δίνεις φόρο κίνητρα και επιδότηση.
Λυπάμαι αλλά τέτοιου είδους αλλαγές δεν ξεκινούν από τα πατησια και τα Πετράλώνα.Βλέπεις όμως ότι αυτό σε βάθος χρόνου είναι προβληματικό (και τώρα είναι). Τα "Πατήσια και τα Πετράλωνα" καλούνται με τους φόρους τους να επιδοτήσουν την αγορά 5μετρων sedan και SUV 2 τόνων σε πιο εύπορους αγοραστές που κατά βάση μπορεί να τα έχουν και σαν δεύτερα ή τρίτα αυτοκίνητα (κι εγώ αν πάρω τέτοιος θα είμαι ,έχω θερμικό έστω και παλιό) ενώ οι ίδιοι έχουν σαν μόνο μέλλον ένα θερμικό. Και θα πρέπει να το κάνουν αυτό εις το όνομα της "προστασίας του περιβάλλοντος".
Προς το παρόν δεν υπάρχει αντίλογος, σε 5-10 χρόνια όμως ο τότε βελόπουλος, η μελόνι, η λεπέν, ο τράμπ κλπ μπορεί να ακούγονται πολύ πιο πιστευτοί στην πλέμπα αν κατακρίνουν τέτοιου είδους μέτρα.
ΥΓ: Να πω πάντως ότι επειδή αναφέρθηκαν και σαν παράδειγμα τα κινητά, πρώτα έγινε η εξάπλωση του δικτύου ώστε να πειστεί η πλέμπα να αγοράσει και μετά έγινε το "μπαμ". Στην αρχή κινητό είχαν όντως λίγοι αλλά η πρακτικότητα του δικτύου μαζί με την πτώση των τιμών έφεραν την εξάπλωση. Εδώ προς το παρόν ούτε ιδιαίτερη πρακτικότητα έχουμε, ούτε καμιά αξιοσημείωτη πτώση τιμών (αν τις δούμε χωρίς τις επιδοτήσεις).
-
Πριν από ένα περίπου χρόνο σκεφτόμουν την πιθανότητα να αγοράσω ηλεκτρικό. Τελικά δεν προχώρησα.
Αυτό που με φοβίζει όπως και πολλούς άλλους νομίζω δεν είναι το πόσο γρήγορα φορτίζει η μπαταρία, μου είναι σχεδόν αδιάφορο αν φορτίζει σε 15 λεπτά αντί για 30.
Αυτό που λείπει είναι οι υποδομές για τα ηλεκτρικά. Πώς μπορεί να αγοράσει κάποιος που μένει σε πόλη χωρίς δικό του χώρο στάθμευσης; Πώς θα μπορούσε κάποιος να κινηθεί μακριά από τις εθνικές οδούς που μπορεί να έχει φορτιστές.
Αντί να δίνουν επιδοτήσεις 9000 ευρώ (που έχουν κοπεί σε πολύ περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες) για οχήματα "αναψυχής" που αγοράζονται ως δεύτερα αυτοκίνητα καλό θα ήταν να δίνονται τα χρήματα αυτά για να γεμίσει ο τόπος φορτιστές ηλεκτρικών
-
Μην περιμένεις τεράστιες αλλαγές σε 2-5 χρόνια , κάποιες τεχνολογίες απαιτούν περισσότερο χρόνο. Αλλά όταν επενδύονται τόσα πολλά εκατομμύρια να είσαι σίγουρος ότι δεν τα επενδύουν για το τίποτα.....
Ισως αυτή ειναι η πραγματικότητα, οτι θα χρειαστούν ακόμα αρκετά χρόνια, πιθανόν ακόμα και το 30 οπως το βλέπω να μην είμαστε ακόμα σε ένα ώριμο στάδιο της ηλεκτροκίνησης. Πάντως προσωπικά δεν διαβλέπω κάποια άλλη τεχνολογία πχ υδρογόνα κτλ, θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια και άν... με τις μπαταρίες θα κινούμαστε!!!
Συμφωνούμε
-
@fhcc said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Αντί να δίνουν επιδοτήσεις 9000 ευρώ (που έχουν κοπεί σε πολύ περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες) για οχήματα "αναψυχής" που αγοράζονται ως δεύτερα αυτοκίνητα καλό θα ήταν να δίνονται τα χρήματα αυτά για να γεμίσει ο τόπος φορτιστές ηλεκτρικών
Πρακτικά ειναι αδύνατο, το οικονομικό όφελος μία τέτοιας δραστηριότητας ειναι μικρό, και το κόστος της υποδομής μεγάλο, όπως εξηγήσαμε πριν, το ανάποδο ειναι πιο πιθανόν, πρώτα θα γεμίσουμε ηλεκτρικά, και μετά βλέπουμε....δυστυχώς τα ηλεκτρικά έχουν νόημα σε αυτούς που έχουν χώρο φόρτισης, ειδικά αν μπορεί να συνδυαστεί με φωτοβολταικά -μπαταρίες και Net -meetering.
-
@fhcc said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Πριν από ένα περίπου χρόνο σκεφτόμουν την πιθανότητα να αγοράσω ηλεκτρικό. Τελικά δεν προχώρησα.
Αυτό που με φοβίζει όπως και πολλούς άλλους νομίζω δεν είναι το πόσο γρήγορα φορτίζει η μπαταρία, μου είναι σχεδόν αδιάφορο αν φορτίζει σε 15 λεπτά αντί για 30.
Αυτό που λείπει είναι οι υποδομές για τα ηλεκτρικά. Πώς μπορεί να αγοράσει κάποιος που μένει σε πόλη χωρίς δικό του χώρο στάθμευσης; Πώς θα μπορούσε κάποιος να κινηθεί μακριά από τις εθνικές οδούς που μπορεί να έχει φορτιστές.
Αν δεν δώσεις τις επιδοτήσεις δεν θα τα πάρει κανένας και κάποιος (αγοραστές) πρέπει να τα χρηματοδοτήσει. Αν τα βάλεις σε φορτιστές κανένας δεν θα πάρει τα αυτοκίνητα τα ίδια με τόσο μεγάλες τιμές και θα πάνε τσάμπα και οι φορτιστές.
Σωστά επιδοτεί τα αυτοκίνητα η ΕΕ. Και σιγά σιγά θα πληθαίνουν και οι φορτιστές. Είναι ένα μακροχρόνιο και μεγάλο σχέδιο αλλαγής , θέλει σταθερά βήματα. Δεν γίνεται σε λίγα χρόνια να αλλάξουν άρδην τόσα πράγματα. Θέλει χρόνο.
Σε πολύ λίγο οι επιδοτήσεις θα κοπούν γιατί τα ηλεκτρικά έπεσαν σε τιμή και σχεδόν έφτασαν τα θερμικά (με τις επιδοτήσεις). Στα επόμενα χρόνια και χώρις επιδότηση θα τα ξαναφτασουν και το επόμενο βήμα θα είναι να γίνουν και πιο φτηνά από τα συμβατικά τα ηλεκτρικα
Εγώ μπορεί να πέφτω και έξω αλλά βλέπω στο 2035 (λίγο πριν, λίγο μετά) τα ηλεκτρικά να είναι πιο φτηνά, να υπάρχουν σχετικά καλά δίκτυα και η πλειονότητα να τα προτιμά έναντι των υβριδικών που θα είναι η μοναδική άλλη τεχνολογία σε καινούργια αυτοκινητα.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης