-
@cirus said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Σε κάποια δεν υπάρχει ουτε ένας όσο μικρά και να είναι!!! Δηλαδη αν μένεις μέρες μονο με μπαλαντέζα από εκεί που νοικιάζεις. Χρειάζεται να συνεχίσω? Κοιτα ποσους εχει συνολικα η ΚΡΗΤΗ και πες μου αν τους θεωρεις αρκετούς γιατι εγω δεν τους βλέπω αρκετους
Οταν θα είμαστε σε φαση σηκώνομαι και φεύγω και οπου με βγάλει η παναγια (και έχεις και πάρκινγκ και εχουν φτηνηνει) τοτε θα ειναι για όλους
Δεν διαφωνω οτι ΘΑ γινουν. Ολο και περισσότεροι ΘΑ προστιθενται. Εγώ μιλάω για το ΤΩΡΑ όχι το μέλλον
Ειναι επαρκεις για TESLA και μόνο για TESLA για τον αριθμό των αυτοκινήτων. Και μιλαω για διπτυχο το οποίο περιλαμβάνει το πόσοι είναι και για το ποσο γρήγοροι είναι. Ειδικα το δεύτερο στα μη τέσλα ειναι τραγικό. Και δεν υπαρχει και νομοθετικό πλαίσιο του τι γίνεται αν δεν λειτουργούν κάποιοι. Ουτε ειδοποιούν σε κάποια πλατφόρμα ούτε τηλεφωνική υποστήριξη σοβαρή υπάρχει. τιποτα. Φυτεύουμε ένα φορτιστη και τέλος. Αν τυχον χαλάσει και ένας χριστιανός έχει βρεθεί εκεί με το 5% τον "πίνει". Αν βάλεις και τις μεγάλες εξόδους που έχουμε 2-3 φορές τον χρόνο δεν ξέρω αν είναι επαρκεις ακομα και για τα υπάρχον αυτοκίνητα
και εσυ και ο dstou επικεντρωνεστε στο μελλον και τι ισως να γινει τοτε. Οταν και αν φτασουμε στο σημειο να βγαινουν τοσα ηλεκτρικα αμαξια για ταξιδι, δηλαδη ειναι μεγαλο ποσοστο του στολου, θα εχουν υπαρξει και οι υποδομες. Ο λογος ειναι πολυ απλος, καπιταλισμος. Η υπαρξη ζητησης θα εχει δημιουργησει επιχειρηματικες ευκαιριες.
Οταν υπαρχει ζητηση, υπαρχει και επιχειρηση που θελει να την καλυψει για να βγαλει κερδος. Μαλιστα δεν ειναι τυχαιο οτι ενεργειακες εταιρειες που δραστηριοποιουνται στην φορτιση ηλεκτρικων οχηματων (πχ ελπε) εχουν στησει και πχ φωτοβολταικα. Κοινως πωλουν προιον με μηδενικο marginal cost (υπαρχει εννοειται το παγιο εξοδο της εγκαταστασης), κατι που δεν ισχυει για τα ορυκτα καυσιμα που πωλουν.Εγω ομως δεν σας γραφω για το μελλον αλλα για το ΤΩΡΑ. Αυτην τη στιγμη οι υποδομες, για τον ΤΩΡΙΝΟ αριθμο ηλεκτρικων αυτοκινητων, σε τεραστιο ποσοστο των περιπτωσεων χρησης, επαρκουν.
Επισης, μην στεκεστε στην ονομαστικη ισχυ των φορτιστων. Το εχω ξαναπει αυτο. Η πραγματικη διαφορα μεταξυ ενος 250αρι τεσλα supercharger και ενος 50αρι (που αποκαλεσατε "οριακα ταχυφορτιστη") δεν ειναι τοσο μεγαλη οσο νομιζετε. Το λεω απο προσωπικη πειρα, ειδικα αν δεν φορτιζεις απο χαμηλα % μπαταριας. Για να εκμεταλλευτεις την ισχυ του φορτιστη πρεπει να φτασεις να φορτισεις απο περιπου 15%, κατι που προσωπικα, στην ελλαδα προτιμω να μην το κανω
Γενικα στην ελλαδα, ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ, καλο ειναι να υπολογιζεις μεγαλα safety margins
-
This post is deleted! -
@lap said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Οι κληρονόμοι δεν προσφέρουν τίποτα στην οικονομία και κοινωνία. Άσε που συνήθως αρκετοί από αυτούς είναι βλάκες. Εσύ αριστερός άνθρωπος θα έπρεπε να συμφωνείς. Όσοι ομως αγοράζουν Τέσλα με την εργασία τους προσφέρουν πολλά σε διάφορα επίπεδα.
Eνταξει, πιες ενα τιλιο τωρα να ηρεμησεις και μετα συνεχισε να εκθειαζεις τον καθε εχοντα με τεσλα ή μη σαν γνησιος ελληνεζος και να μας λες ποσο σημαντικες ειναι οι επιδοτησεις για την προοδο της πρασινης αναπτυξης.
Ειπαμε η πιο ισχυρη χωρα της ΕΕ δεν ξερει, οπως και μια απ'τις 5 πιο ανεπτυγμενες σε ολους τους τομεις του πλανητη, ξερει ο λαπ ο παπαγαλος με τις εμμονες στις bmw, τα diesel και πλεον και τους κληρονομους.Εγω σαν αριστερος θεωρω αυτονοητο οτι οι εχοντες πρεπει να φορολογουνται αυστηροτατα κι οχι να επιδοτουνται στο παραμικρο. Αυτο λεει η λογικη. Αν παρ'ολ'αυτα τους μεινει κατι, να υπαρχει και μια φορολογια κληρονομιας οπως και υπαρχει ηδη. Εσυ μας λες να τρωνε και να πινουν εις βαρος μας τα λαμογια ανενοχλητα αλλα να πληρωνουν μονο οι κληρονομοι, λογικη του παραλογου δηλαδη.
-
Το πρόβλημα για την φόρτιση, είναι ότι ενώ θα μπορούσαν θεωρητικά τα βενζινάδικα να γίνουν ηλεκτράδικα, ο μεγάλος χρόνος φόρτισης προϋποθέτει τεράστιο οικόπεδο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε γειτονιές και κεντρικούς δρόμους όπως είναι τώρα, αλλά μόνο σε μεγάλα εμπορικά κέντρα σε ανοικτές περιοχές.
Νομίζω λοιπόν ότι θα πάμε εκεί.
Αλλά θα πρέπει να φτάνει και το ρεύμα που παράγουμε σαν χώρα και αυτό δεν ξέρω αν θα φτάνει και πως.
Από την άλλη το να εισάγουμε από το πυρηνικό της Βουλγαρίας και της Τουρκίας ρεύμα και να ξέρουμε ότι την στραβή θα την φάμε και εμείς όπως την φάγαμε από την Ουκρανία πριν 30 χρόνια, δεν είναι και η εξυπνότερη ιδέα...
-
@driver-m said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Εγω σαν αριστερος θεωρω αυτονοητο οτι οι εχοντες πρεπει να φορολογουνται αυστηροτατα κι οχι να επιδοτουνται στο παραμικρο. Αυτο λεει η λογικη. Αν παρ'ολ'αυτα τους μεινει κατι, να υπαρχει και μια φορολογια κληρονομιας οπως και υπαρχει ηδη. Εσυ μας λες να τρωνε και να πινουν εις βαρος μας τα λαμογια ανενοχλητα αλλα να πληρωνουν μονο οι κληρονομοι, λογικη του παραλογου δηλαδη.
Τι έλεγε ο Μαρξ για την μεταβολική και κοινωνική ρίξη όσον αφορά το περιβάλλον και τους πόρους του και πως αυτή στην σύγχρονη εποχή μπορεί να μετριαστεί; Κανε μας μια ανάλυση
Τι πιστεύεις; Μέσω της θερμικής bmw του κληρονόμου ή μέσω του έν μέρη επιδοτούμενου tesla του ε.ε;
-
@criuser said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Το πρόβλημα για την φόρτιση, είναι ότι ενώ θα μπορούσαν θεωρητικά τα βενζινάδικα να γίνουν ηλεκτράδικα, ο μεγάλος χρόνος φόρτισης προϋποθέτει τεράστιο οικόπεδο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε γειτονιές και κεντρικούς δρόμους όπως είναι τώρα, αλλά μόνο σε μεγάλα εμπορικά κέντρα σε ανοικτές περιοχές.
Νομίζω λοιπόν ότι θα πάμε εκεί.
Αλλά θα πρέπει να φτάνει και το ρεύμα που παράγουμε σαν χώρα και αυτό δεν ξέρω αν θα φτάνει και πως.
Σωστά, αλλά όπως είδα, στη Θεσσαλονίκη στο Cosmos, το μεγαλύτερο συγκρότημα της βόρειας Ελλάδας που χρησιμοποιεί και σαν έκθεση και σημείο παράδοσης η Τέσλα, έχει 4 αργούς φορτιστές για όλα αυτά τα χιλιάδες αυτοκίνητα που μπαινοβγαίνουν.
Δηλαδή, όταν πρέπει να πάρεις μαζί και τη γιαγιά και καρεκλάκι, για να την αφήσεις να πιάσει σειρά στο φορτιστή, δεν είναι και τόσο ευοίωνα τα πράγματα
-
Η μεγάλη αλλαγή θα γίνει με τις νέες μπαταρίες. Ακόμα και με μέτρια αμπέρ υπόσχονται ταχύτατες φορτισεις. Αυτό θα οδηγήσει σε μικρές μπαταρίες το πολύ 70kwh.
-
Εγω ομως δεν σας γραφω για το μελλον αλλα για το ΤΩΡΑ. Αυτην τη στιγμη οι υποδομες, για τον ΤΩΡΙΝΟ αριθμο ηλεκτρικων αυτοκινητων, σε τεραστιο ποσοστο των περιπτωσεων χρησης, επαρκουν.
Όχι επαρκούν, καραεπαρκούν για τις περισσότερες διαδρομές.
Γιατί? Γιατί το μέσο προφίλ ενός κάτοχου ηλεκτρικού ιχ ΤΩΡΑ είναι το εξής: οδηγός ανώτερου ή ανώτατου οικονομικού επιπέδου, με λυμένο τον τρόπο φόρτισης (σπίτι, δουλειά, ή μπορεί και τα 2), και άλλα 1-2-3 ιχ στο γκαράζ του για τα δύσκολα.
Έτσι, ο οδηγός αυτός δεν χρειάζεται να ξεροσταλιάζει στους λιγοστούς δημόσιους φορτιστές, αφού φορτίζει αλλιώς στο χώρο του. Και άνετα και φθηνά. Οπότε οι δημοσίας χρήσης φορτιστές του είναι άχρηστοι τον περισσότερο καιρό και γι'αυτό,προς ώρας, άδειοι.
Και αυτό αποδεικνύει τον μελλοντικό γολγοθά που περιμένει τους αδύναμους να φορτίζουν σπίτι τους ή στην δουλειά τους. Όταν σε 5-10 χρόνια εξωθηθούν στην αγορά ενός ηλεκτρικού ιχ και θα φωνάζουν ομαδόν : 'που είναι οι φορτιστές ρε μαλάκες?', 'γιατί βιαστήκετε και κόψατε τα πετρέλαια?', να μου πεις τότε αν θα επαρκούν. -
@dstou said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Εγω ομως δεν σας γραφω για το μελλον αλλα για το ΤΩΡΑ. Αυτην τη στιγμη οι υποδομες, για τον ΤΩΡΙΝΟ αριθμο ηλεκτρικων αυτοκινητων, σε τεραστιο ποσοστο των περιπτωσεων χρησης, επαρκουν.
Όχι επαρκούν, καραεπαρκούν για τις περισσότερες διαδρομές.
Γιατί? Γιατί το μέσο προφίλ ενός κάτοχου ηλεκτρικού ιχ ΤΩΡΑ είναι το εξής: οδηγός ανώτερου ή ανώτατου οικονομικού επιπέδου, με λυμένο τον τρόπο φόρτισης (σπίτι, δουλειά, ή μπορεί και τα 2), και άλλα 1-2-3 ιχ στο γκαράζ του για τα δύσκολα.
Έτσι, ο οδηγός αυτός δεν χρειάζεται να ξεροσταλιάζει στους λιγοστούς δημόσιους φορτιστές, αφού φορτίζει αλλιώς στο χώρο του. Και άνετα και φθηνά. Οπότε οι δημοσίας χρήσης φορτιστές του είναι άχρηστοι τον περισσότερο καιρό και γι'αυτό,προς ώρας, άδειοι.
Και αυτό αποδεικνύει τον μελλοντικό γολγοθά που περιμένει τους αδύναμους να φορτίζουν σπίτι τους ή στην δουλειά τους. Όταν σε 5-10 χρόνια θα φωνάζουν ομαδόν : 'που είναι οι φορτιστές ρε μαλάκες?', 'γιατί βιαστήκετε και κόψατε τα πετρέλαια?', να μου πεις τότε αν θα επαρκούν.Όσο υψηλό και αν είναι το οικονομικό επίπεδο, ηλεκτρικό που πάει ταξίδι χωρίς στάθμευση για φόρτιση, δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή. Εγώ σε αυτήν την υποδομή αναφερόμουν, σε ΣΕΑ και παραπλεύρως από αυτούς. Το έχουμε πει πολλάκις ότι ΑΥΤΗΝ τη στιγμή, δεν αξίζει να αγοράσει κανείς ηλεκτρικό αν δεν έχει δυνατότητα οικιακής φόρτισης.
Νιώθω ότι είσαι εκνευρισμένος για κάποιον λόγο όμως, όποτε σταματώ εδώ και σου εύχομαι καλή χρονια! -
Δεν είμαι εκνευρισμένος, και είμαι υπέρ των ηλεκτρικών, όπως και κάθε άλλης πρότασης, αρκεί να μπορεί να αιτιολογηθεί από τη χρήση που την περιμένει.
-
-
-
Αλλα σε καταλαβαινω, ειναι βαρυς ο καημος σου που η πιο ισχυρη χωρα της ΕΕ σταματα τις επιδοτησεις για τις πρασινες παπατζες
Καλά, μόλις ξαναρχίσει η VW τη σοβαρή παραγωγή, να δεις πώς θα ξαναρχίσουν οι επιδοτήσεις στη Γερμανία.
-
Ο driver-m απλά αναπαράγει στερεότυπα και ότι ακούει δεξιά και αριστερά. Δεν κάνει κανέναν κόπο να ψάξει και να αναλύσει αυτά τα οποία σχολιάζει έστω και επιδερμικά.
Οι Γερμανοί μειώνουν όλα τα κονδύλια που απασχολούν την πράσινη μετάβαση, όπως φωτοβολταϊκά, μονώσεις, ακόμα και ev. Αυτό το κάνουν διότι θέλουν να παρουσιάσουν μια εικόνα λιτότητας σε διάφορες δαπάνες προκειμένου να διατηρηθεί το αξιόγραφο τους στο επίπεδο που βρίσκεται παρά την ύφεση που πιθανόν θα μπουν το 2024.
-
@tgd said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Αλλα σε καταλαβαινω, ειναι βαρυς ο καημος σου που η πιο ισχυρη χωρα της ΕΕ σταματα τις επιδοτησεις για τις πρασινες παπατζες
Καλά, μόλις ξαναρχίσει η VW τη σοβαρή παραγωγή, να δεις πώς θα ξαναρχίσουν οι επιδοτήσεις στη Γερμανία.
Καλα με υποθεσεις και.προσωπικες εικασιες γραφω κι εγω οτι θα επιδοτησουν και το καρβουνο.
Εγω ομως μιλαω με βαση τα γεγονοτα, οχι το τι θα ηθελα να συμβει για να μη μου χαλασει το αφηγημα, οπως ο γυρος.
Και το γεγονος ειναι οτι η ισχυροτερη χωρα της ΕΕ σταματησε τις επιδοτησεις στα ηλεκτρικα και ειναι απιθανο να τις ξαναξεκινησει, ιδιως τη στιγμη που η τεχνολογια αυτη δεν ειναι πλεον καινουρια ή καινοτομα αλλα εχει καποιο καιρο στην αγορα. Αυτο λοιπον ειναι το γεγονος. Και η δικη μου εικασια ειναι πως οχι μονο δεν θα τις ξαναξεκινησει αλλα θα τις σταματησουν και πολλες αλλες ακομα σοβαρες ευρωπαικες χωρες, οπως εχει κανει ηδη και η Σουηδια. Αλλα αυτο ξαναγραφω οτι ειναι εικασια κι οχι γεγονος. -
Εγώ ξέρω πως σαν ειδικός επιστήμονας πρέπει να μας αναλύσεις και να παραθέτεις μια έστω βασική επεξήγηση για ένα ιστορικό γεγονός που έχει συμβεί.
Εδώ και δύο εβδομάδες δεν έχεις παραθέσει τίποτα πέρα από χαζομάρες και προσωπικές σου επιθυμίες.
Η επεξήγηση των πολιτικών αποφάσεων είναι σε κάθε site του γερμανικού τύπου, σε ανακοινώσεις κτλ
Παρόλα αυτα δεν διαβάζεις τίποτα από αυτά.
Εξήγησα ποια η λογική της γερμανικής κυβέρνησης. Μάλιστα η κυβέρνηση της που είναι σοσιαλιστική, έχει την καυτή πατάτα του ότι μετά τόσα έτη που ανέλαβε την εξουσία η οικονομία πέφτει σε ύφεση, ακόμα και αν οι αιτίες ειναι πολλές και εξωγενείς. Ως αποτέλεσμα αυτού οι αποφάσεις είναι δύσκολες και ακραίες (επαναλαμβάνω πως η απόφαση τους επηρεάζει στο σύνολο της πολιτικής της πράσινη μετάβασης και όχι μονάχα τα αυτοκίνητα) προκειμένου να αποφύγουν την υποβάθμιση και γενικότερα την ύφεση. Τα υπόλοιπα είναι βλακείες απο haters των ev που διαβάζουν την πραγματικότητα διαφορετικά, εκτός αν υπάρχουν πηγές για το αντίθετο.
Γενικώς στην ΕΕ έχουν αναφερθεί πως τα κονδύλια θα συνεχιστούν αλλά θα αλλάξει το κριτήριο επιδοτήσεων, όπως θα εξετάζεται η συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση κατά την παραγωγή και όχι μόνο κατά την χρήση, επιλογή που πρωτοστατεί η Γαλλία, και όταν τα ev φτάσουν στο ίδιο επίπεδο τιμών με τα θερμικά με μια μικρή απόκλιση και το μερίδιο της αγοράς είναι σε ένα επίπεδο που αυτοί έχουν θεσει, τότε θα σταματήσουν οι επιδοτήσεις.
-
Μη μαλωνετε ρε παιδιά, μόλις κοπούν οριστικά οι επιδοτήσεις, θα θυμηθούν οι εμπορίες να κάνουν τις αντίστοιχες περίπου μειώσεις στις τιμές.
-
Πάντως τώρα που έκοψαν τις επιδοτήσεις οι Γερμανοί, ξεκίνησαν τις εκπτώσεις οι Γάλλοι της Σιτροέν στην Γερμανία και γκρινιάζουν ότι στην Γαλλία είναι πιο ακριβά...
-
Οι επιδοτήσεις προς τα ηλεκτρικά , ή μάλλον το "κόψιμο" αυτών , φανερώνει ότι η περιβόητη στρατηγική της Ε.Ε. δεν είναι νόμος αλλά οδηγία. Κοινώς αν είσαι ενήμερος περί των Ευρωπαϊκών , εύκολα καταλαβαίνεις ότι η Ε.Ε. θέτει ένα στόχο ( π.χ. μείωση ρύπων) , αλλά δεν επιβάλλει τα εργαλεία που θα πιάσεις το στόχο. Επίσης , είτε η Γερμανία μπορεί να παρουσιάσει ότι έπιασε το στόχο είτε χρονοδιάγραμμα ότι είναι εντός στόχου. Ο.κ. η ύφεση , μπορεί να είναι η πραγματική αιτία, αλλά το μαγείρεμα μπορεί εύκολα να γίνει και να παρουσιαστεί ότι είναι εντός χρονοδιαγράμματος των στόχων.
Ένα άλλο παράδειγμα, άλλης ρότας, είναι η Ιταλία. Δε ξέρω αν σταμάτησε , αλλά η Ιταλία επιδοτούσε βάσει ρύπων και λτπφ, την "απόσυρση" και την αγορά θερμικού ακόμα και πετρελαιοκίνητα ακόμα ακόμα και μεταχειρισμένου. Η ίδια έκρινε ως καλύτερο εργαλείο για να "πιάσει" το στόχο αυτή την κίνηση . Εμείς εδώ διαλέξαμε άλλο δρόμο , ούτε ρύποι ( μόνο ηλεκτρικά ) ούτε λτπφ. Το κονδύλι για την χρηματοδότηση , αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης, εμείς εδώ πάλι , έχουμε μεγάλη κρατική συμμετοχή μέσω του Πράσινου Ταμείου.
-
Ακριβώς, είναι οδηγία που ψηφίζεται στο ευρωκοινοβούλιο μετά από διαβουλεύσεις επι μήνες μη πω χρόνια, (μετά τις συμφωνίες για το περιβάλλον που υπογράφουν όλα τα μέλη της Ένωσης) και είναι δεσμευτική προς τα κράτη μέλη. Ο τρόπος επίτευξης δεν είναι, διότι κάθε κράτος μέλος είναι ξεχωριστό και έχει ιδαίτερα χαρακτηριστικά σε πολλά επίπεδα.
Αυτό βέβαια για τον driver m είναι άγνωστη έννοια, και θεωρεί πως μια χωρα κάνει ότι θέλει και σαν μεγάλη θα επηρεάσει και τις υπόλοιπες χωρίς την συμφωνία του Ευρωκοινοβουλίου, Κομισιόν κτλ.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης