Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]
    1. Home
    2. Αντίλογος
    3. Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]
    • 1
    • 2
    • 604
    • 605
    • 606
    • 607
    • 608
    • 608 / 608
    Αντίλογος
    62
    12155
    137940
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • D
      dg79 @sarantism last edited by

@sarantism said in Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]:

Δεν ξέρω στις μνήμες πόσο έχει ανέβει. Αν υποθέσω και εκεί κανένα 60άρι πάς στα 180.

Στις μνήμες γίνεται "RAMageddon". Τιμές από 3 ως και 5 φορές πάνω.

sarantism 1 Reply Last reply Reply Quote 3
      • panos2171
        panos2171 @dg79 last edited by

@dg79 said in Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]:

@panos2171 said in Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]:

Πλέον αν θέλεις βασικές λειτουργίες υπολογιστή πας σε laptop και για gaming κονσόλα

Για βασικές λειτουργίες υπάρχει και η λύση του mini pc, αν δε σε ενδιαφέρει η φορητότητα.

Για gaming, ναι μεν η κονσόλα είναι σχετικά οικονομική στην αγορά, όμως πρέπει να έχεις πολύ καλή τηλεόραση με υψηλό refresh rate, όπως και τα παιχνίδια είναι πιο ακριβά σε σχέση με pc οπότε μακροπρόθεσμα ίσως έρχεται στα ίδια χρήματα.

Συμφωνώ όμως ότι σε ότι βάζουν ταμπέλα gaming, υπάρχει καπέλο. Δε χρειάζεσαι 1000 ευρώ κάρτα γραφικών για να παίξεις καινούργια παιχνίδια. Προσωπικά με 300 ευρώ κάρτα δεν έχω συναντήσει πρόβλημα.

Σχετικό είναι και αυτό. Σκεφτόμουν να αλλάξω tv για μεγαλύτερο refresh rate αλλά τα παιχνίδια που παίζω υποστηρίζουν 60hz οποτε ακόμα βολεύομαι με αυτή που έχω.
        Σε παιχνίδια δεν έχω δώσει πάνω από 28€, αλλά φυσικά δε τα αγοράζω day1 και γενικά παίρνω πάντα σε προσφορές. Το να πάρω κάτι 1-2 χρόνια μετά δεν αλλάζει κάτι.
        Μόνο στο online αλλάζει το πράγμα

1 Reply Last reply Reply Quote 2
        • sarantism
          sarantism @dg79 last edited by sarantism

Δεν ξέρω στις μνήμες πόσο έχει ανέβει. Αν υποθέσω και εκεί κανένα 60άρι πάς στα 180.

Δε μπορείς βρε παλικάρι μου να τα γράφεις με τρόπο. Έμφραγμα θα πάθω!!
          Αυτές δεν ανέβηκαν, διακτινήστικαν.
          Ρε παιδιά, σε μεταχειρισμένα τι λέτε; Σκληρός, Μνήμη. Σκέφτομαι να δω αν υπάρχει τπτ στο ίντερνετ σε market place σε σκληρό μεταχειρισμένο.

Έχω χρόνια να ασχοληθώ με τον χώρο του αυτοκίνητου.

D 1 Reply Last reply Reply Quote 0
          • D
            dettol @sarantism last edited by

Ρε παιδιά, σε μεταχειρισμένα τι λέτε; Σκληρός, Μνήμη. Σκέφτομαι να δω αν υπάρχει τπτ στο ίντερνετ σε market place σε σκληρό μεταχειρισμένο.

τα εχεις τοσο αμεση αναγκη; δεν μπορεις να αναβαλεις την αναβαθμιση; Προσωπικα μονο cpu εχω αγορασει μεταχειρισμενο

1 Reply Last reply Reply Quote 1
            • D
              dg79 last edited by

Από ιδιώτη δε θα έπαιρνα μεταχειρισμένο, άλλα ίσως σε κάποιο κατάστημα που δίνει εγγύηση ή δυνατότητα επιστροφής αν δε δουλεύει, ναι (πχ e-shop, skroutz)

• W
                wantone @sarantism last edited by wantone

Συγνώμη για τα συνεχόμενα Posts αλλά είναι πολλά και με διαφορετικές υποκατηγορίες τα όσα γράφω.
                Παραθέτω άρθρο στο σύνολό που περιγράφει που έχουμε μπλέξει με τις τιμές:

***Hardware πιο ακριβό από χρυσάφι: Η τεχνητή νοημοσύνη εκτοξεύει τις τιμές σε σκληρούς δίσκους και μνήμες
                Updated Ιαν 17, 2026

Με αυξήσεις που αγγίζουν το 66% στους HDD και το 150% στους SSD, η αναβάθμιση του υπολογιστή μετατρέπεται σε ακριβό σπορ για το 2026.***

Φαίνεται ότι καμία βιομηχανία δεν είναι ασφαλής από την υπερβολική υιοθέτηση υλικού της βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης και την επακόλουθη έλλειψη μνήμης. Οι σκληροί δίσκοι είναι οι τελευταίοι που έχουν σημειώσει αύξηση των τιμών, με έρευνα της ComputerBase να δείχνει ότι οι πιο δημοφιλείς σκληροί δίσκοι υψηλής χωρητικότητας είναι τώρα σχεδόν 50% πιο ακριβοί από ό,τι ήταν πριν από τέσσερις μήνες. Τα δεδομένα αυτά προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από ευρωπαϊκές πηγές, ωστόσο το Tom's Hardware υποδηλώνει ότι το πρόβλημα μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο στις ΗΠΑ.

Οι τιμές της μνήμης και του αποθηκευτικού χώρου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες, με ορισμένα κιτ DDR5 να πωλούνται πλέον σε τριπλάσιες τιμές. Ορισμένοι NVMe SSDs αξίζουν πλέον περισσότερο από το βάρος τους σε χρυσό.

Η ComputerBase παρακολουθεί τις τιμές των σκληρών δίσκων εδώ και αρκετούς μήνες και διαπίστωσε ότι το μοντέλο Seagate IronWolf NAS HDD 4TB είναι πλέον 40% πιο ακριβό. Το μοντέλο Seagate Barracuda 24TB κόστιζε $308 τον Σεπτέμβριο, αλλά τώρα κοστίζει σχεδόν $500, μια αύξηση 60%. Άλλα μοντέλα από την Toshiba και την Western Digital έχουν επηρεαστεί παρόμοια, με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών που έχει καταγραφεί να είναι περίπου 66%.

Τα μοντέλα που έχουν επηρεαστεί περισσότερο είναι αυτά με μεγαλύτερες χωρητικότητες. Αυτό υποδηλώνει ότι η αυξημένη ζήτηση από τις επιχειρήσεις οδηγεί σε αύξηση των τιμών, αλλά θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στην πιο περιορισμένη διαθεσιμότητα των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στους δίσκους. Έχουμε ακούσει φήμες για έλλειψη σε όλα τα υλικά, από υαλόπλεγμα μέχρι τρυπάνια PCB.

Τα στοιχεία του Tom's Hardware παρουσιάζουν μια παρόμοια εικόνα για τις αγορές των ΗΠΑ. Ο δίσκος Seagate IronWolf 4TB κόστιζε $70 το 2023: Τώρα κοστίζει $100. Το μοντέλο 8TB κόστιζε $130 πέρυσι, αλλά τώρα κοστίζει $200.

Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι αυξήσεις των τιμών επισκιάζονται από τις αυξήσεις των τιμών της μνήμης και των SSD. Το ComputerBase επισημαίνει ότι το κιτ Crucial 32GB Vengeance Grey UDIMM κόστιζε $118 πριν από λίγους μήνες, αλλά τώρα κοστίζει σχεδόν $480. Όσον αφορά τους SSDs, o SSD NV3 1TB της Kingston έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 150%, από μόλις $50 τον Σεπτέμβριο.

Εν ολίγοις, η αποθήκευση και η μνήμη είναι σε απόλυτη αναταραχή αυτή τη στιγμή. Αν πιστεύετε ότι μπορείτε να περάσετε ένα ή δύο χρόνια χωρίς αναβάθμιση, ίσως είναι σκόπιμο να περιμένετε. Αν όμως πιστεύετε ότι μπορεί να χρειαστείτε αναβάθμιση πριν το 2028, κάντε την άμεσα πριν οι τιμές γίνουν ακόμα χειρότερες.
                https://gr.pcmag.com/components/51040/hardware-pio-akribo-apo-khrusaphi-e-tekhnete-noemosune-ektoxeuei-tis-times-se-sklerous-diskous-kai-m
                .***

αν επιτρεπεται τι χρηση κανεις στον υπολογιστη περα απο φορουμς, νεα κλπ;

• sarantism
                  sarantism last edited by sarantism

@dettol said in Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]:

τα εχεις τοσο αμεση αναγκη; δεν μπορεις να αναβαλεις την αναβαθμιση; Προσωπικα μονο cpu εχω αγορασει μεταχειρισμενο

Ευτυχώς δεν το έχω άμεσα ανάγκη. Είμαι όμως από αυτούς που σε τέτοια προιόντα θέλω να έχω καβάντζα για να μην τρέχω τελευταία στιγμή....

Και εγώ δεν έχω αγοράσει μεταχειρισμένο τίποτα. Αλλά αυτή η ιδέα του e-shop από επιστροφές που τα βάζει σε προσφορά είναι καλή, οπότε θα έχω το νου μου.

Τι να παρεξηγηθώ. Για να βλέπω τσόντες τον έχω.....(πλάκα κάνω).
                  Εκτός από σερφάρισμα, τον έχω για να κατεβάζω βίντεο από κάτι κατασκευές που με ενδιαφέρουν και μετά με κοπτοραπτική στο βίντεο κρατώ τα κομμάτια που με ενδιαφέρουν για να τις κάνω, να βελτιώσω την τεχνική μου κλπ.
                  Επεξεργασία ξύλου είναι και βλέπω τεχνικές, κατασκευές που κάνουν και κρατάω ότι με ενδιαφέρει. Αλλά υπάρχουν άτομα που τα κανάλια τους, μπορεί να τα κλείσουν και να κατεβάσουν τα βίντεο που είχαν ανεβάσει. Οπότε τα κατεβάζω στον σκληρό για να μην την πατήσω.

Ευτυχώς δεν το έχω άμεσα ανάγκη. Είμαι όμως από αυτούς που σε τέτοια προιόντα θέλω να έχω καβάντζα για να μην τρέχω τελευταία στιγμή....

Και εγώ δεν έχω αγοράσει μεταχειρισμένο τίποτα. Αλλά αυτή η ιδέα του e-shop από επιστροφές που τα βάζει σε προσφορά είναι καλή, οπότε θα έχω το νου μου.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
                  • O
                    otso last edited by

Επιπλοποιος σε παλετες ;

sarantism 1 Reply Last reply Reply Quote 1
                    • sarantism
                      sarantism @otso last edited by

@otso said in Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]:

Επιπλοποιος σε παλετες ;

lol Κάτι δονητές παλεύω να μάθω να φτιάχνω. Έχω ένα φίλο που παλεύει να μάθει να κάνει γκλίτσα. Εγώ σε κορμούς δουλεύω προσωπογραφίες.

Ένα χρόνο το σκασμένο το youtube με παίθανε με τις διαφημίσεις. Τυχαία μετά από φορμάτ ξέχασα να απενεργοποιήσω το Adguard Adblocker στον chrome πάντα και είδα πως πάλι δουλεύει μια χαρά ενεργοποιημένο και τέρμα οι διαφημίσεις.
                      Γλέντια!!

W 1 Reply Last reply Reply Quote 1
                      • W
                        wantone @sarantism last edited by

Επιπλοποιος σε παλετες ;

lol Κάτι δονητές παλεύω να μάθω να φτιάχνω. Έχω ένα φίλο που παλεύει να μάθει να κάνει γκλίτσα. Εγώ σε κορμούς δουλεύω προσωπογραφίες.

Ένα χρόνο το σκασμένο το youtube με παίθανε με τις διαφημίσεις. Τυχαία μετά από φορμάτ ξέχασα να απενεργοποιήσω το Adguard Adblocker στον chrome πάντα και είδα πως πάλι δουλεύει μια χαρά ενεργοποιημένο και τέρμα οι διαφημίσεις.
                        Γλέντια!!

Nα κατεβάζεις βίντεο από ΥΤ και με ένα λαπτοπ των 400 ευρώ το κανείς συν ένα εξωτερικό δίσκο για αποθήκευση. Χρειάζεσαι γρήγορο Ίντερνετ μόνο.

sarantism 1 Reply Last reply Reply Quote 2
                        • sarantism
                          sarantism @wantone last edited by

@wantone said in Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]:

Επιπλοποιος σε παλετες ;

Γλέντια!!

Nα κατεβάζεις βίντεο από ΥΤ και με ένα λαπτοπ των 400 ευρώ το κανείς συν ένα εξωτερικό δίσκο για αποθήκευση. Χρειάζεσαι γρήγορο Ίντερνετ μόνο.

Συμφωνώ. Έχω 2 εξωτερικούς των 2ΤΒ εξωτερικούς ο καθένας. Ταχύτητα εντάξει στα 100Mbps. Φορητό αν και το μετάνοιωσα όχι πως δεν είναι καλός, αλλά δεν είναι σαν έναν dell που είχα αλλά τον έδωσα γιατί είχε παλιώσει, έχω έναν Lenovo Yoga με I5 δεν ξέρω ταχύτητα και 1ΤΒ σκληρό και 16GB μνήμη. Για εφεδρικό τον έχω. Τρία χρόνια έχει που τον αγόρασα και η μπαταρία του είναι σαν καινούργια σε αντοχή. Να τον δουλεύω 20 ώρες το μήνα.

Έκανα πέρυσι μία βλακεία. Πήρα και δεύτερη οθόνη και την έβαλα στην κάρτα γραφικών έκανα επέκταση οθόνης και όλα καλά.
                          Μια μέρα πειραματιζόμουν και έβαλα την 2η οθόνη σαν κύρια και όλα εμφανιζόταν στην 2η οθόνη. Δε μπορούσα να τα εμφανίσω στην 1 οθόνη την κύρια που έχω και την έκλεισα την οθόνη και δεν τη χρησιμοποιούσα για ένα χρόνο.
                          Πριν 3 μέρες λέω κάτσε ρε γμτ δε γίνεται να μένει έτσι καινούργια οθόνη. Θα το παλαίψω να δω που κάνω το λάθος.
                          Και το λάθος μου ήταν, πως τα εικονίδια που εμφανίστηκαν στην δεύτερη οθόνη αν είναι δυνατόν τόσο κόπανος να είμαι, έπρεπε απλά να τα τσιμπήσω τα παράθυρα και να τα φέρω στην οθόνη 1......
                          Δλδ μία διαδικασία ενός λεπτού.....Μου ερχόταν να βαράω το κεφάλι μου στον τοίχο που ένα χρόνο είχα δύο οθόνες και δούλευα τη μία από αυτην την λύση που δεν το είχα σκεφτεί.
                          Η πλάκα είναι πως όσους ξέρω για υπολογιστές από εμένα μάθανε και από εμένα περιμένουν να τους λύνω απορίες. Ρε τους λέω μου σπάτε τα νεύρα. Μάθετε και μόνοι σας, ας κολλήσω όπως τώρα με τις οθόνες, να με βοηθήσετε εσείς. Με κοιτάνε σαν να είμαι εξωγήινος.
                          Εγώ να ψάξω σε φόρουμς, να ρωτήσω, να σπάσω το κεφάλι μου τι μπορεί σε όλα να φταίει και μετά αυτοί Σαράντη αυτό πως το κάνουμε; Θα τους έλεγα πως αλλά είναι κολλητοί...
                          Στο hardware είμαι πίσω. Αλλά αν χρειαστεί σε μια μέρα θα ξέρω τι κυκλοφορεί σε Amd, Intel με ποια Chipset, κάρτες γραφικών κλπ. Σε αλυσίδα υπολογιστών ήμουν 2μιση χρόνια. Δεν ξέραμε τόσο από το τι κυκλοφορεί στην αγορά. Αυτά ήταν δουλειά των πωλητών.
                          Αν χαλάσει ο σκληρός είναι στάνταρ το τι πρέπει να κάνεις. Ας είναι μηχανικός, ssd κλπ.
                          Χώρια που εμείς στο Service είχαμε από όλα σε Hardware εξαρτήματα οπότε, καρφώναμε έναν σκληρό βλέπαμε αν διωρθόθηκε το πρόβλημα και έληξε. Το μαμίσι ήταν σε καμένη CPU.....Ερχόταν κάτι φτιαγμένα με υδρόψυξη....Βγάλε την υδρόψυξη για να φτάσεις στη CPU και όταν έβρισκες πως ήταν αυτή, άντε ξανά μοντάρισμα την υδρόψυξη. Δεν είχε τότε τόσες πολλές έτοιμες και αυτοσχεδιάζαν.
                          Ή αν είχε κάτι μεγάλες ψήκτρες, να τις ξεμοντάρεις και αν ήταν και κανένα μικρό κουτί.....Μανίκι.
                          Ένας πελάτης, πήρε DDR3 μνήμες και ήρθε παραπονεμένος με το κουτί πως δε δουλεύει το PC και κάνει τουτουτου. "Σφίριζε" η μητρική. Εντάξει κάτι παίχτηκε με τις καινούργιες μνήμες. Μπορεί να μην ήταν συμβατές, μπορεί να ήθελε Bios Update.
                          Ανοίγω το PC και πως τα κατάφερε και κούμπωσε την DDR3 σε υποδοχή για DDR2....Αλλού είναι οι εγκοπές της DD3. Δλδ με σφυρί πρέπει να τη βαρέσεις για να ανοίξουν εγκοπές στην DDR3 και να κουμπώσουν. Δεν το πιστεύαμε πως το έκανε.
                          Για να καταλάβει κάποιος τι έκανε. Είναι σαν να πήρε μια σούκου πρίζα και να την κουμπωσε σε απλή πρίζα που τις σούκου τα πόδια είναι χοντρά και δε χωράνε σε απλή πρίζα.
                          Ε αυτός τα χώρεσε!!! Την ξέσκισε και τη μητρική και τις μνήμες. Πέταμα.
                          Ή μπορεί να μη δούλευε το PC με τη μητρική στο κουτί και να χρειαζόταν να τη δουλέψουμε στον "αέρα". Βγάζαμε τη μητρική από το κουτί και τη δουλεύαμε εκτός κουτιού. Βασικά με το που τη βγάζαμε κοιτούσαμε εκεί που βίδωνε αν από την πίσω μεριά ήταν μαυρισμένη. Αυτό σήμαινε πως έβρισκε και στο σασί του κουτιού και όχι στους αποστάτες μόνον. Μπορεί να γίνει αυτό αν φάει κλωτσιές, το κουτί, αν πέσει άσχημα, αν δεν στηθεί σωστά.
                          Με έναν σωστό αποστάτη συνήθως έστρωνε.
                          Είχαμε και δε θα το ξεχάσω μία περίπτωση που τραβούσαμε τα μαλιά μας. Κάηκε η μνήμη Ram από τις δύο που είχε το PC. Παραγγείλαμε ακριβώς την ίδια, από την ίδια εταιρία, με τον ίδιο χρονισμό τα πάντα.
                          Τη βάζουμε στη μητρική και αρχίζει να σφυράει. Δοκιμάζουμε διαφορετικό συνδιασμό στις υποδοχές για Ram πάλι τα ίδια...Η ίδια ακριβώς μνήμη....Εντάξει πιθανόν είναι ελλατωματική και ας είναι καινούργια. Ούτε για πλάκα να τη στείλουμε πίσω αν δεν είμασταν 100% σίγουροι.
                          Παίρνουμε την καινούργια Ram και τη βάζουμε σε ένα άλλο κουτί και δούλευε!! Πάμε ξανά στο κουτί που σφύριζε τη βάζουμε, ξανά σφύριγμα. Οκ. Πάμε, Bios Update. Δοκιμή, σφυρίζει. Οκ. Πάμε, βγάζουμε όλες τις μνήμες και με φακό και πολύ καλά έλεγχο στις υποδοχές της Ram αν είναι μαυρισμένες. Τπτ. Πεντακάθερες οι υποδοχές. Οκ. Στο αέρα η μητρική. Στο αέρα η μητρική, πάλι σφύριγμα από την καινούργια Ram....
                          Ti να κάνουμε; Πίσω δεν πάει γιατί δουλεύει lol σε άλλη μητρική...Τα έχουμε κάνει όλα στο κουτί που είχε χαλάσει η προηγούμενη Ram....και δεν δουλεύει σε αυτό το κουτί.
                          Τελευταία επιλογή. Βάζουμε μνήμες από άλλη εταιρία. Κάθονται λουκούμι!!
                          Η μνήμη αυτή η καινούργια, ολόιδια με αυτήν που χάλασε αλλά δούλευε όταν κουμπώθηκε κατά το στήσιμο του PC στο συγκεκριμένο PC δεν δούλευε με τπτ!!! Ενημερώσαμε τον πελάτη....πως πρέπει να αλλάξει και την καμμένη μνήμη και αυτή που δουλεύει γιατί δεν δουλεύει η καινούργια στη συγκεκριμένη μητρική. Ψάξαμε στο ίντερνετ αν έχει βγει παρτίδα από την εταιρία της μνήμης, νεότερη που να μην δουλεύει με την μητρική και δε βρήκαμε τπτ.
                          Μυστήριο πράμα. Ε ο πελάτης μας κοιτούσε με μισό μάτι. Τον είπα. Κοιτάξτε. Ακούγεται τρελό. Δε θέλουμε καθόλου χρήματα, θα σας επιστρέψουμε και τα χρήματα της καινούργια μνήμης και πάρτε το κουτί και δοκιμάστε αλλού. Δεν έχουμε τη φήμη πως βγάζουμε προβλήματα για να αρμέγουμε τον πελάτη. Πήγε αλλού και ήρθε μετά από καιρό. Λεβέντες κάντε ότι ξέρετε να δουλέψει το PC.
                          Κάναμε ξεμάτισμα, το βγάλαμε στο πεζοδρόμιο να πάρει αέρα. lol. Βάλαμε άλλες μνήμες.....
                          Όταν έπιασα δουλειά, είχαμε ένα κουτί που 2 χρόνια ήταν παρατημένο από έναν πελάτη και το είχα για να κάθομαι. Μετά τους 6 μήνες και το είχαμε στους όρους, αν δεν πάρεις τον υπολογιστή, πλέον ανήκει στο κατάστημα.
                          Ήρθε μετά από 2 χρόνια η ιδιοκτήτρια....Στον ύπνο της το είχε δει, δεν ξέρω....
                          Της το δώσαμε. Τι να κάνουμε; Απλώς έχασα το σκαμνάκι μου. Μια μέρα ήρθε ένας καμια 60 χρονων με χαλασμένο εκτυπωτή. Του λέω καλύτερα να δώσετε 50 ευρώ να πάρετε καινούργιο. Δεν είναι για επισκευή. Θα σας βγει κανένα 30άρη και με πιθανότητα να έχετε θέματα πάλι.
                          Όχι. Θα τον φτιάξεις για να μην χαλάει. Δε γίνεται. Είναι σαν να μου φέρνετε ένα αμάξι που η μηχανή είναι για να φρακάρει και να μου λέτε να την κάνω εργοστασιακή.
                          Θέλετε να μου πουλήσετε καινούργιο εκτυπωτή. Οκ θα τον φτιάξουμε. Διαβάστε τους όρους παράδοσης και υπογράψτε παρακαλώ. Γιατί να τους διαβάσω εγώ; Δλδ; Θα μου τους διαβάσεις εσύ. Τους όρους; Ναι τους όρους. Πελάτης δεν είμαι; Διάβασέ τους....
                          Μου ήρθε να τον στείλω στο δρόμο να τον πατήσει κανένα αμάξι. Διάβαζα τους όρους....30 θα κόστιζε; Έφαγε ένα 45άρι, τσίριζε και του είπα. Στον ενικό. Δεν τον παίρνεις αν δεν πληρώσεις. Φωνές στο σπίτι σου. Μα πως φερεσε έτσι, αντίο κύριε. Αλλιώς τώρα πληρώστε γιατί έχω και άλλους πελάτες. Ήξερε ο αφεντικός το σκηνικό και είχα το ελέυθερο.
                          Και πόσους άλλους.....9 το πρωί, 10 το βράδυ σπίτι. Αλλά μου άρεσε. Είμασταν στα 3 καλύτερα service της αλυσίδας.
                          Και κάτι που ήταν κανόνας και μου τον έμαθαν τα παιδιά στο service. Στους Υπολογιστές δεν υπάρχει Λογική. Θα ψάχνεις και τα ποιο απίθανα πράγματα. Να είναι καλά.

• realzeus
                            realzeus last edited by

Η RAM είναι μπαμπέσικο πράγμα. Πριν μερικά χρόνια πήρα ένα DDR-3 DIMM. που θεωρητικά έμπαινε, για να επεκτείνω την μνήμη στα 8 GΒ, το μέγιστο όριο της μητρικής. Έλα όμως που ήταν νεότερη single-sided (με 8 τσιπάκια στη μια πλευρά) αντί για double-sided (με 4 σε κάθε πλευρά). Μια μπούταρε, μια όχι και ακόμα και όταν μπούταρε, έκανε επανεκκίνηση μετά από λίγο. Οι γνώσεις μου στους υπολογιστές είναι εντελώς βασικές: format, να βάζω καμιά RAM και καμιά κάρτα, ως εκεί. Να είναι καλά το google, βρήκα τελικά ότι το chipset (G41) μπορεί να μην αναγνωρίζει τις νεότερες single sided. γορασα μια double-sided (που είναι πιο ακριβές γιατί είναι παλιότερη τεχνολογία που δεν βρίσκεις εύκολα) και δούλεψε.

• P
                              polo2002 last edited by

Σκληρός 1tb πάνω από 200€ πήγε περίπατο η αναβάθμιση. Έχουν τρελαθεί με τα data centers και οι απλοί καταναλωτές δεν έχουν τύχη.
                              Όσο για μνήμες, είχαμε πάρει ένα καλό μηχάνημα προ δεκαετίας από γνωστό κατάστημα -αλυσιδα με πολύ καλά εξαρτήματα για την εποχή, για να τρέχει βαριά προγράμματα. Από την αρχή σε τυχαίες στιγμές πετούσε μπλε οθόνες, αλλά χωρίς σχέση με το τι έκανε το μηχάνημα, μπορούσε να μην το κάνει για ένα μήνα και μετά να το κάνει τρεις φορές στην ώρα. Το πήγαμε στο κατάστημα δύο φορές και δεν κατάφεραν να βρουν τι έφταιγε. Μετά από χρόνια αναβαθμίσαμε μνήμες και Ω του θαύματος λύθηκε το πρόβλημα. Όταν κοίταξα την ιστοσελίδα των κατασκευαστών μητρικής και μνήμης για να διαλέξω τις νέες είδα ότι οι παλιές δεν ήταν στη λίστα των κατάλληλων για τη μητρική.

sarantism 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                              • sarantism
                                sarantism @polo2002 last edited by sarantism

@polo2002 said in Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]:

Σκληρός 1tb πάνω από 200€ πήγε περίπατο η αναβάθμιση. Έχουν τρελαθεί με τα data centers και οι απλοί καταναλωτές δεν έχουν τύχη.
                                Όσο για μνήμες, είχαμε πάρει ένα καλό μηχάνημα προ δεκαετίας από γνωστό κατάστημα -αλυσιδα με πολύ καλά εξαρτήματα για την εποχή, για να τρέχει βαριά προγράμματα. Από την αρχή σε τυχαίες στιγμές πετούσε μπλε οθόνες, αλλά χωρίς σχέση με το τι έκανε το μηχάνημα, μπορούσε να μην το κάνει για ένα μήνα και μετά να το κάνει τρεις φορές στην ώρα. Το πήγαμε στο κατάστημα δύο φορές και δεν κατάφεραν να βρουν τι έφταιγε. Μετά από χρόνια αναβαθμίσαμε μνήμες και Ω του θαύματος λύθηκε το πρόβλημα. Όταν κοίταξα την ιστοσελίδα των κατασκευαστών μητρικής και μνήμης για να διαλέξω τις νέες είδα ότι οι παλιές δεν ήταν στη λίστα των κατάλληλων για τη μητρική.

Καλά δεν μπορούσαν να τρέξουν όλη τη νύχτα ένα Memtest; Πάντα κοιτάς τι μνήμες προτείνει ο κατασκευαστής της μητρικής.
                                Να κάνεις σήμερα υπολογιστή; 30 με 50% επάνω θα βγει.
                                Επειδή με εμένα μου αρέσει να βάζω τρεις σκληρούς με 2TB και κανέναν SSD με 1ΤΒ να έχω και ένα τούβλο για κάρτα γραφικών άσχετα που δεν παίζω καθόλου παιχνίδια, με έκαψαν οι τιμές.
                                Τώρα έχω έναν 1ΤΒ HDD θα τον βάλω σε μια εξωτερική θήκη. Τον αντικατέστησα με έναν 2ΤΒ που ευτυχώς τον αγόρασα το καλοκαίρι. Αν όμως ήξερα πως θα πάρουν τον ανήφορο οι τιμές, θα έστηνα ακόμη ένα μηχάνημα.
                                Αυτό που δεν ξέρω αν ακόμη ισχύει, είναι που η intel άλλαξε τον τρόπο που μπαίνει δεν βάζω την εργοστιακή της ψήκτρα, βάζω aftermarket, το άλλαξε η intel και το έκανε όπως παλιά η AMD και η AMD όπως η Intel.
                                Η ψύκτρα της Intel θέλει τη βάσει να την βάλεις πίσω από τη μητρική και το άλλο κομμάτι από την μπροστινή μεριά της μητρικής. Δεν ξέρω γιατί το έκαναν έτσι.
                                Αν για κάτι μετάνοιωσα είναι για το κουτί που δεν πήρα μεγαλύτερο. Όλα στριμωγμένα είναι.
                                Αλλά σήμερα το στήσιμο είναι πολύ ευκολότερο. Δεν έχει τα τζαμπεράκια που βάζαμε παλιά αν είχε δύο συσκευές στο IDE καλώδιο, για Μaster και Slave. Όπως και όταν έγινε η μετάβαση από IDE σε Sata, μπορεί κατά την εγκατάσταση των Win, τα Win να μην έβλεπαν τον Sata σκληρό. Μανούρα. Πάρε δισκέτα, βρες το Sata Drivers από το Site της μητρικής ή τους Chipset πέρασέ τους σε δισκέτα και όταν φορτώναν τα win πατούσες F6 για να ψάξουν στη δισκέτα τα win να βρούνε τους Sata Drivers να τους φορτώσουν για να δεις μετά τον Sata σκληρό στην εγκατάσταση των Win.
                                Είχε ένα κόλπο. Έβαζες στο Bios πως ο σκληρός ήταν ide και τέλειωνες. Έχανε όμως σε ταχύτητα από τον σκληρό.
                                Μπλε οθόνες (του θανάτου λεγόταν) μπορεί να πετούσαν και τα win στο ξαφνικό αλλά περισσότερο μετά από αναβάθμιση των drivers, όταν ο driver δεν καθόταν καλά στα win και σε άφηνε στα κρύα του λουτρού.
                                Πόσοι μας ερχόταν με αυτό το πρόβλημα και χωρίς να έχουν κάνει backup πριν κάνουν update τους drivers και θελανε να πάρουμε με κρασαρισμένα τα win τα δεδομένα τους από τον σκληρό.
                                Ξύρισμα για αυτή τη δουλειά. Εύκολο. Με ένα WinPE πρόγραμμα ή με καμιά Ubuntu live μπαίναμε στον σκληρό και κατεβάζαμε τα πάντα και ο πελάτης ήταν χαρούμενος.
                                Σήμερα όλα είναι διαφορετικά. Σταθερα win εύκολο το φορμάτ, τους drivers τους βρίσκουν τα win. Το μόνο που και αυτό εύκολο έχει γίνει είναι το Bios update.

• sarantism
                                  sarantism last edited by sarantism

Ψηφιακό ναρκωτικό. Τα λέγανε διάφοροι ειδικοί πως προκαλούν γενικά οι πλατφόρμες στους νέους εθισμό.

Δικαστική ήττα Meta και YouTube: Οι πλατφόρμες τους «είναι εθιστικές και βλάπτουν τους εφήβους»

Μια 20χρονη γυναίκα επικράτησε σε μια ιστορική δίκη για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εναντίον της Meta και του YouTube της Google, τις οποίες κατηγόρησε ότι σχεδίαζαν τις εφαρμογές τους ώστε να είναι εθιστικές και επιβλαβείς για τους εφήβους.
                                  Το δικαστήριο έκρινε την ιδιοκτήτρια του Instagram, Meta, και το YouTube, ένοχες από αμέλεια για τη λειτουργία των προϊόντων τους που βλάπτουν παιδιά και εφήβους και δεν προειδοποίησαν για αυτούς τους κινδύνους. Η απόφαση έφερε ένα πλήγμα στις εταιρείες που ιστορικά προστατεύονται από το Άρθρο 230 του Νόμου περί Ευπρέπειας στις Επικοινωνίες.

Το δικαστήριο διέταξε τις εταιρείες να καταβάλουν 3 εκατομμύρια δολάρια στην ενάγουσα, η οποία ονομάζεται Kaley G.M. και κατέθεσε ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ξεκίνησε πριν γίνει έφηβη κυριαρχούσε στη ζωή της για χρόνια και είχε συμβάλει σε προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη και σωματική δυσμορφία. Το δικαστήριο δήλωσε επίσης ότι το Meta και το YouTube θα πρέπει να καταβάλουν άλλα 3 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις.

Οι ένορκοι έλαβαν σχεδόν ομόφωνη απόφαση σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικαστηρίου.

Μετά την έκδοση της απόφασης, ο δικηγόρος Μαρκ Λάνιερ, παρουσίασε την αποζημίωση ως ευκαιρία για να «αποθαρρύνουν παρόμοια συμπεριφορά στο μέλλον», είπε. «Ήξεραν! Στοχοποίησαν τα παιδιά».
                                  reporter.gr

1 Reply Last reply Reply Quote 2
                                  • sarantism
                                    sarantism last edited by

Είχα μία περίπτωση φίλου που έμπλεξε με κακή εξυπηρέτηση από μαγαζί και μου έφερε το pc του, σταθερό να το φτιάξω.
                                    Είχε έναν SSD 1Τ και έβαλε και δύο μηχανικούς από 1Τ ο καθένας.
                                    Ήθελε και φορμάτ να κάνει, είπε στο μαγαζί να του κάνουν και φορμάτ και όλα εντάξει.
                                    Πριν 2 μέρες πήγε να κάνει boot με το F12 και του έβγαλε 2 επιλογές παράξενες. Ούτε εγώ κατάλαβα τι έγραφε. Μπήκα στο BIOS στο Boot Menu.....
                                    Πως το διορθώνω αυτό; Boot από το στικάκι έκανε αλλά κάτι δεν πήγαινε καλά. Η λεπτομέρια της λεπτομέριας.
                                    Όταν κάνεις εγκατάσταση τα Win αυτά φτιάχνουν δύο Partitions του συστήματος, δηλ των Win. Το ένα είναι πρώτο πριν το Partition του Σκληρού και συνήθως ακολουθεί το δεύτερο Partition του συστήματος και μετά τα Partitions των σκληρών δίσκων.
                                    Πως τα κατάφεραν αν και υποψιάζομαι το πως (στο τέλος θα γράψω) και όταν βάλανε τα Win για εγκατάσταση δημιούργησαν 3 Partitions για το σύστημα!!
                                    Όλα αυτά τα βλέπεις όταν πας να κάνεις την εγκατάσταση. Τα 2 ήταν μπρος και πίσω από τον SSD τον πρώτο σκληρό και το τρίτο είχε πάει ανάμεσα στον 2ο και τρίτο σκληρό.
                                    Βασικά δεν έπρεπε να δημιουργηθεί τρίτο παρτίσιον το οποίο ήταν...17ΜΒ....Είχαμε πάρει τα αρχεία από τους σκληρούς.
                                    Αρχίζω τις διαγραφές και των Partitions του συστήματος για τα 2 διαγράφονται κανονικά, αλλά αυτό το Partition των 17MB δεν έλεγε να διαγραφεί....Είπα να του δώσω γράμμα με τη Διαμόρφωση δεν ήθελε ούτε γράμμα. Μα να σου....
                                    Άρα για να μην θέλει γράμμα μάλλον ήταν και αυτό του συστήματος, αλλά δεν έπρεπε να υπάρχει. Πιθανόν αυτό έκανε στο Boot να φαίνονται τα παράξενα. Μια επιλογή είχα, να διαγράψω και τους σκληρούς, όλους. Μετά τη διαγραφή τους εξαφανίστηκε.
                                    Έκανα Partition μόνον τον SSD, και εμφανίστηκαν και τα 2 partitions του συστήματος.
                                    Για να είμαι σίγουρος πάτησα επόμενο και άρχισε την εγκατάσταση των Win11 και στην πρώτη επανακίνηση πάτησα το F12 και εμφανίστηκε το boot menu: SSD Samsung, Patriot win κλπ που ήταν το στικάκι το δεύτερο. Εντάξει χάλασα την εγκατάσταση και έκανα ξανά τη διαδικασία.
                                    Όταν ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση πήγα στη Διαχείρηση Δίσκων, δημιούργησα τους Τόμους, για τους άλλους δύο δίσκους. Το Partition δεν υπήρχε.
                                    Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ εκτός από την παλαβωμάρα που έχουν τα Win είναι να πήγαν αρχεία της εγκατάστασης σε κάποιον από τους σκληρούς και να δημιουργήθηκε και το επιπλέον Partition.
                                    Παλιά όταν το σύστημα είχε πάνω από 1 σκληρούς για να μην πάνε αρχεία της εγκατάστασης στους άλλους, τους αποσύνδεα και μετά την εγκατάσταση τους σύνδεα ξανά.
                                    Όπως έχουν γίνει σήμερα τα κουτιά.....Μανούρα.
                                    Οπότε διαγραφή από το μενού της εγκατάστασης όλων των σκληρών, δημιουργία Partition σε αυτόν που θα μπούνε τα win και τα υπόλοιπα από την Διαχείρηση των Σκληρών.
                                    Το μειονέκτημα. Πρέπει μετά να περαστούν από τους εξωτερικούς στους εσωτερικούς όλα τα αρχεία.....
                                    Αν σε κανέναν εμφανιστεί αυτό το θέμα, ας δοκιμάσει τα παραπάνω και αν είναι τυχερός, λύθηκε το θέμα.

• First post
                                      Last post
                                    • 1
                                    • 2
                                    • 604
                                    • 605
                                    • 606
                                    • 607
                                    • 608
                                    • 608 / 608
                                    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ