-
@sette said in Ποια θα ηταν η καλυτερη επενδυση?:
Συνεχίζοντας τη συζήτηση που είχαμε, γνωρίζει κάποιος παραπάνω για ξενώνες/ξενοδοχεία μέχρι 10 κλίνες (θεωρητικά 5 δίκλινα); Ρωτάω, γιατί έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς (ειδικά αν δεν σερβίρεις πρωινό κλπ) και μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να εξυπηρετηθεί σχετικά εύκολα από ένα ζευγάρι. Αν λοιπόν η τοποθεσία, είναι κατάλληλη για τουρισμό παραπάνω από 2-3 μήνες το χρόνο, έχει νόημα(ιδανικά αν συνδυαστεί και με μόνιμη διαμονή από τον ιδιοκτήτη στο ίδιο κτήριο);
Έχεις δουλέψει ποτέ σε ξενώνα/ξενοδοχείο ?
Ο γενικός κανόνας είναι ότι αποκτάς μια σχετική εξειδίκευση (π.χ. τουριστικές σπουδές), εργάζεσαι σε 1-2 σχετικές επιχειρήσεις για μερικά χρόνια, εντοπίζεις τα σημεία αδυναμίας, σκέφτεσαι πώς θα λύσεις τα προβλήματα αυτά, μαζεύεις κάποια χρήματα και επιχειρείς. -
@vagkirk said in Ποια θα ηταν η καλυτερη επενδυση?:
Τι προνομιακό φορολογικό καθεστώς έχουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια;
Έλα μου ντε !
-
Για μια οικογενειακή επιχείρηση έως 10 κλίνες, το καθεστώς είναι αρκετά ευνοϊκό λόγω:
1)Μη επιβολής ΦΠΑ.
2)Απλοποιημένης φορολογικής και ασφαλιστικής διαχείρισης.
3) Πιθανή ένταξη σε επιδοτήσεις.Εάν ο ιδιοκτήτης δε, δεν παρέχει επιπλέον υπηρεσίες πέραν της απλής μίσθωσης (π.χ., καθαριότητα πέραν της βασικής, παροχή πρωινού) το εισόδημα από ενοικιαζόμενα δωμάτια φορολογείται ως "εισόδημα από ακίνητα". Τουτέστιν, με το νέο νόμο για τα ενοίκια, 10% έως τα 12000 ευρώ. Τα υπόλοιπα μέχρι τα 35κ 35 νομίζω %.
-
Για μια οικογενειακή επιχείρηση έως 10 κλίνες, το καθεστώς είναι αρκετά ευνοϊκό λόγω:
1)Μη επιβολής ΦΠΑ.
3) Πιθανή ένταξη σε επιδοτήσεις.Εάν ο ιδιοκτήτης δε, δεν παρέχει επιπλέον υπηρεσίες πέραν της απλής μίσθωσης (π.χ., καθαριότητα πέραν της βασικής, παροχή πρωινού) το εισόδημα από ενοικιαζόμενα δωμάτια φορολογείται ως "εισόδημα από ακίνητα". Τουτέστιν, με το νέο νόμο για τα ενοίκια, 10% έως τα 12000 ευρώ. Τα υπόλοιπα μέχρι τα 35κ 35 νομίζω %.
Έχεις παραπομπή από ταξχεβεν ?
-
Που σαι κληρονομε....
"Η διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπινγκ για τροχόσπιτα, καθώς και της βραχυχρόνιας διαμονής, αν ο εκμισθωτής είναι νομικό πρόσωπο ή φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τουλάχιστον τρία (3) ακίνητα για βραχυχρόνια διαμονή."
2858/2000 Αρ.68.
@sette μαλλον αυτές τις εξαιρέσεις εννοείς και είναι 3 στον αριθμό, όπως και στα βραχυχρόνιας μίσθωσης ή αλλιώς με τον τζίρο νομίζω εως 10Κ.
Είσαι διατεθειμένος να κάνεις αυτήν την εργασία; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντήσεις, τα υπόλοιπα θα τα βρεις.
Έχεις γνώσεις ενώ είσαι και επιστήμονας σε έναν τομέα. Το εξαντλησες το αντικείμενο σου;
-
@w202-amg said in Ποια θα ηταν η καλυτερη επενδυση?:
Συνεχίζοντας τη συζήτηση που είχαμε, γνωρίζει κάποιος παραπάνω για ξενώνες/ξενοδοχεία μέχρι 10 κλίνες (θεωρητικά 5 δίκλινα); Ρωτάω, γιατί έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς (ειδικά αν δεν σερβίρεις πρωινό κλπ) και μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να εξυπηρετηθεί σχετικά εύκολα από ένα ζευγάρι. Αν λοιπόν η τοποθεσία, είναι κατάλληλη για τουρισμό παραπάνω από 2-3 μήνες το χρόνο, έχει νόημα(ιδανικά αν συνδυαστεί και με μόνιμη διαμονή από τον ιδιοκτήτη στο ίδιο κτήριο);
Άποψη μου χάλια επένδυση.....
Μπαίνεις με πρόγραμμα και λες καλά είμαστε.....τα υλικά όμως είναι απλησίαστα. Έχω ακούσει ( μπορεί και μπαρουφες) 500-700.000€ επένδυση συνολικά. Έστω ότι έχεις χρήματα+ το πρόγραμμα..... Είναι πολλά τα χρόνια για απόσβεση και σε τόσα χρόνια πολλά μπορούν να πάνε στραβά.
Αυτά είναι για κάποιον που δεν έχει στην τράπεζα 300κ αλλά 2-3 μύρια και κάπου πρέπει να τα επενδύσει.
Με τη γυναίκα μου ένα Airbnb έχουμε παράλληλα σε τουριστικό προορισμό και συχνά πυκνά το τραβάμε κλείσιμο στη booking.
Οι πρώτοι που έπιασαν την τάση νοικιασαν-αγορασαν , ανακαίνιση , έναρξη στην εφορία,υπάλληλο καθαρίστρια και έχουν το ελάχιστο 3-4 έτσι μάλιστα.
Η περιοχή είναι καθοριστική, άλλο να ψάχνεις και άλλο να σε ψάχνουν.Συγγνώμη, σε ποια υλικά αναφέρεσαι; Κατασκευαστικά; Εγώ αναφερόμουν στην αγορά έτοιμης επιχείρησης ή κατάλληλου ακινήτου για αντίστοιχη μετατροπή. Εννοείται με συνολικό ποσό κάτω από τα 300k. Το ρώτησα γιατί βρίσκεις τέτοιες περιπτώσεις. Προφανώς και όχι Κυκλάδες ή Αράχωβα. Συμφωνώ ότι η τοποθεσία είναι πολύ σημαντική.
Πάω πάσο τότε , έτσι ναι αλλά λαβέ υπόψιν σου ότι τα φορολογικά δεν είναι τόσο ευνοϊκά αλλά είναι οκ. Βασικά το κυριότερο πρόβλημα είναι το καθάρισμα και το ακραίο γλυψιμο που θέλουν οι πελάτες για καλή κριτική. 8,9/10 έχω και ρίχνω πόνο στα σχόλια. Άλλοι που ζούνε από αυτό καταπιέζονται από τον κάθε @@@@@.
Σημαντικό....μην πέσεις στην παγίδα ακριβό πλακάκι, ακριβή κουζίνα, κρεβάτι, τηλεόραση κτλ.
Η εμφάνιση παίζει ρόλο και θα τα πάρεις πίσω τα χρήματα,την ποιότητα για ένα βράδυ και δύο δεν θα την αντιληφθούν καν, άσε που δεν θα σεβαστούν τίποτα.
Το σημείο θα σου φέρει χρήματα ειδικά αν είναι προορισμός εορτών,σκ κτλ. -
@red_monster said in Ποια θα ηταν η καλυτερη επενδυση?:
1)Μη επιβολής ΦΠΑ.
Στα γρήγορα, οι πληροφορίες που έχω είναι σε συνδυασμό με καθεστώς μικρής οικογενειακής επιχείρησης. Δεν βρήκα κάτι στο taxheaven.
-
1)Μη επιβολής ΦΠΑ.
Στα γρήγορα, οι πληροφορίες που έχω είναι σε συνδυασμό με καθεστώς μικρής οικογενειακής επιχείρησης. Δεν βρήκα κάτι στο taxheaven.
Λογικά αναφέρεσαι σε έως 10000€ τζίρο που απαλλάσσονται του ΦΠΑ.
Η κλίμακα των ενοικίων είναι για τα RBNB αλλά και αυτό άλλαξε, είναι μέχρι δύο ακίνητα πλέον. -
Όχι 3;;; Μόνο δύο;
Μπράβο...να κάτι καλο
-
1)Μη επιβολής ΦΠΑ.
Λογικά αναφέρεσαι σε έως 10000€ τζίρο που απαλλάσσονται του ΦΠΑ.
Η κλίμακα των ενοικίων είναι για τα RBNB αλλά και αυτό άλλαξε, είναι μέχρι δύο ακίνητα πλέον.Άριστος !
-
@lap said in Ποια θα ηταν η καλυτερη επενδυση?:
Όχι 3;;; Μόνο δύο;
Μπράβο...να κάτι καλο
Εξαρτάται Lap
-
Σαν ιδέα δεν είναι άσχημη, αν κάνεις ένα ρεαλιστικό προϋπολογισμό και στο κόστος, αλλά και στο τι μπορεί να σου αποφέρει η δουλειά αυτή.
Αν το σκεπτικό είναι, βρίσκω ένα κτίριο σε ένα μέρος που μου αρέσει να ζω εγώ, και νοικιαζοντας τα υπόλοιπα δωμάτια του κτιρίου καλυπτω τα έξοδα διαβίωσης, βάζοντας την προσωπική εργασία μου για να μην τρέχω δεξιά κι αριστερά να εργαστώ αλλού, νομίζω πως είναι βιώσιμο και μου χε περάσει απ το μυαλό.
Ανεξαρτητα του αν υπάρχουν φοροαπαλλαγες ή οχι, πιστεύω ότι μπορεί να είναι μια αξιοπρεπής λύση, αν το δεις "μη κερδοσκοπικά", δηλαδή το οποιοδήποτε κέρδος θα καλύπτει τη
λειτουργία του καταλύματος, την συντήρηση του και τη διαβίωση σου εκεί,.
Δεν ξέρω αλλά με 300Κ δικά σου κεφάλαια, μου φαίνεται ότι ή θα είναι πολύ παλιό ή πολύ μικρό το κατάλυμα, ώστε να σε ζορίσει και να εξαρτασαι από επιδοτήσεις κλπ και να αρχίσει να γίνεται περίπλοκο το ζήτημα, εκτός κι αν πρόκειται για τοποθεσία που θα νοικιάζεται ακριβά και συνέχεια.
Εγώ γι αυτό τελικά δεν προχώρησα. -
Χοντρικά είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Στην περίπτωση των 5 δίκλινων, που ουσιαστικά είναι ΕΝΑ ακίνητο με 5 δωμάτια, το νοικιάζεις ως βραχυχρόνια και φορολογείσαι με τα ενοίκια της μακροχρόνιας που έγραψες.
Αυτά δεν είναι ξενοδοχείο. Ούτε τουριστικό κατάλυμα.
Υπάρχει η λογική του ΕΕΔΔ, που σημαίνει Ενοικιαζόμενα Επιπλωμένα Διαμερίσματα Δωμάτια, τα οποία μπαίνουν σε κατηγορίες και υπάγονται στον ΕΟΤ. Οι κατηγορίες τους είναι κλειδιά και όχι αστέρια, όπως των ξενοδοχείων.
Υπάρχουν και οι Τουριστικές Επιπλωμένες Κατοικίες, αλλά δεν έχω ασχοληθεί ποτέ.
Στην περίπτωση που αναφέρεις, φτιάχνεις ένα μεγάλο σπίτι, μέρος του οποίου είναι το σπίτι σου και το υπόλοιπο τα 5 δωμάτια που λέγαμε. Σε αυτήν την περίπτωση αν αναλάβεις εσύ τα τσεκ ιν/τσεκ αουτ και τον καθαρισμό και το περάσεις σε μια πλατφόρμα θα έχεις κάποια έσοδα.
Στην περίπτωση των ΕΕΔΔ, μπορείς να μπεις και σε ΕΣΠΑ και υποχρεούσαι να το κρατήσεις ως τέτοιο για 5 χρόνια, είσαι επιχείρηση και πρέπει να έχεις κάποιο προσωπικό ανάλογα με τα δωμάτια.
Ο αριθμός των δωματίων που μπορεί να έχει μια επιχείρηση ΕΕΔΔ είναι μέχρι 30 και μπορεί να υπάρχει μέσα σε αυτή και το δωμάτιο/κατοικία του ιδιοκτήτη.
-
@criuser said in Ποια θα ηταν η καλυτερη επενδυση?:
Στην περίπτωση των 5 δίκλινων, που ουσιαστικά είναι ΕΝΑ ακίνητο με 5 δωμάτια, το νοικιάζεις ως βραχυχρόνια και φορολογείσαι με τα ενοίκια της μακροχρόνιας που έγραψες.
Δηλαδή εδώ έχεις έναν αριθμό ΑΜΑ και για τα 5 δωμάτια, χωρίς παροχή άλλων υπηρεσιών, είσαι κάτω από το όριο των τριών ΑΜΑ-ακινήτων, άρα βραχυχρόνια μίσθωση, και φορολογία ως εισόδημα από ακίνητα.
@criuser said in Ποια θα ηταν η καλυτερη επενδυση?:
Υπάρχει η λογική του ΕΕΔΔ, που σημαίνει Ενοικιαζόμενα Επιπλωμένα Διαμερίσματα Δωμάτια, τα οποία μπαίνουν σε κατηγορίες και υπάγονται στον ΕΟΤ. Οι κατηγορίες τους είναι κλειδιά και όχι αστέρια, όπως των ξενοδοχείων.
Υπάρχουν και οι Τουριστικές Επιπλωμένες Κατοικίες, αλλά δεν έχω ασχοληθεί ποτέ.Σε αυτά έχεις φορολογία από επιχειρηματική δραστηριότητα και ΦΠΑ.
-
Όχι 3;;; Μόνο δύο;
Μπράβο...να κάτι καλο
Στο τρίτο κάνεις έναρξη εργασιών χρεώνεις ΦΠΑ και φορολογεισαι ως επιχείρηση.
Αλλά ο Κρουζερ ο γάτος βρήκε νομίζω παραθυράκι σε αυτό που ανέφερε με τα ξεχωριστά δωμάτια σε ένα ακίνητο.
-
Και καλά σου λέει θα μένει εκεί!!! Πραθυραρα!
-
https://www.spitogatos.gr/aggelia/1215444522
Να, κάτι τέτοιο πχ. Μένεις στο ίδιο κτήριο και νοικιάζεις τα υπόλοιπα δωμάτια(κάνοντας check in και καθαριότητες ο ίδιος).
Ή αυτό: https://www.spitogatos.gr/aggelia/129847465
που μπορεί να ειδωθεί και στα πλαίσια του αγροτουρισμού (έχει και ελαιώνα). -
Όχι 3;;; Μόνο δύο;
Μπράβο...να κάτι καλο
Αλλά ο Κρουζερ ο γάτος βρήκε νομίζω παραθυράκι σε αυτό που ανέφερε με τα ξεχωριστά δωμάτια σε ένα ακίνητο.
Το παράθυρο το είχα εντοπίσει πρώτος... Μη κλέβεις χαχα
-
Δεν νομίζω ότι είπατε το ίδιο πράγμα με τον κρουζερο !
-
Όχι 3;;; Μόνο δύο;
Μπράβο...να κάτι καλο
Μπαλκονόπορτα 4φυλλη είναι. Δεν είναι κρυφό.
Γενικά αν θέλεις κάποια στιγμή να ασχοληθείς σοβαρά, πας για ΕΕΔΔ, που παίρνεις επιδότηση και δανεισμό και έχεις επιχείρηση και περνάς τους τόκους στα έξοδα.
Είπαμε ότι μόνο 5 χρόνια είσαι υποχρεωμένος να κάνεις αυτήν την δουλειά αν πάρεις επιδότηση.
Αλλά πρέπει να έχεις προσωπικό, αν έχεις θέρμανση πετρέλαιο πρέπει να βάζεις κίνησης και όχι θέρμανσης και διάφορα άλλα που ξέρουν οι λογιστές.
Αλλιώς για αρχή η πρώτη λύση, σπίτι σου και κάποια δωμάτια σε άλλο όροφο είναι μια χαρά.
Βασικά σκέψου ένα διόροφο σπίτι των 120 τμ ο όροφος, που στο ισόγειο έχεις 4 δωμάτια των 25 τμ το καθένα με δική τους είσοδο, ενώ ο όροφος έχει πρόσβαση από το κλιμακοστάσιο.
Η και να έχεις κεντρικό κλιμακοστάσιο σε ενιαίο χώρο εισόδου των δωματίων του ισογείου και του ορόφου.
Για τα ΕΕΔΔ μπορείτε να αρχίσετε να ψάχνετε από εδώ
https://www.taxheaven.gr/news/41674/nees-prodiagrafes-enoikiazomenwn-epiplwmenwn-dwmatiwn-kai-diamerismatwn-kai-katataxh-toys-se-5-kathgories-kleidiwn
Ποια θα ηταν η καλυτερη επενδυση?