Λοιπόν,στη Ν.Φιλαδέλφεια,στο δρόμο που έβαλε ο criuser,έχω πάει επίσκεψη κατ'οίκω πριν κανένα χρόνο σ'ένα διαμέρισμα που είναι στη συνέχεια του δρόμου (Ρόδου,το πρώτο οίκημα στρίβοντας αριστερά από τους κάδους).
Η περιοχή είναι σε πολύ καλό σημείο (δίπλα από το Άλσος),με όντως καλή ρυμοτομία και σχετικά χαμηλά κτίσματα.Όμως οι περισσότεροι -ίσως λόγω ασυνεννοησίας,όπως λέει ο antonmone ή λόγω οικον.ανέχειας- δεν συντηρούν τους κοινόχρηστους χώρους.Ανεβαίνοντας στον 1ο ή 2ο (δε θυμάμαι,δεν είχε ασανσέρ),είδα σπασμένα τζάμια,ξεφλουδισμένους τοίχους σε σημεία και διάφορα άχρηστα "αντικείμενα" (καρέκλες σπασμένες,κούτες κ.λ.π.) παρκαρισμένα στις σκάλες.
Το διαμέρισμα μέσα,καλή σχετικά διαρρύθμιση (ήταν 2 υπνοδωμ.ένα μικρό livingroom κι υποθέτω ακόμη 1μπάνιο,κουζίνα). Δηλ. δυάρι/τριάρι αν τα λέω καλά.Έμεναν δύο κόρες με τον ηλικιωμένο πατέρα τους.Μέσα το σπίτι με παλιά υλικά -τουλάχιστον 40ετίας (πόρτες,πατώμα)- και θυμάμαι είχαν αιρκοντίσιον για να ζεσταίνονται (δεν μπορώ να θυμηθώ αν είχε καλοριφέρ,νομίζω κατά 70% ναι,αλλά δεν ήταν αναμμένο).
Θέλω να πω ότι τα σπιτάκια αυτά με καλή συντήρηση και μερική ανακαίνιση κάθε 25-30 έτη,θα μπορούσαν να είναι αρκετά αξιόλογα.
Και το θέμα είναι πως όχι μόνο -καλώς- να δώσεις σπίτια σε άπορους και φτωχούς,αλλά ως κράτος να βρεις και τον τρόπο που θα τα συντηρούν ή να τα συντηρείς εσύ (κράτος) αφού σ'αυτούς που τα δίνεις,ξέρεις εκ των προτέρων πως είναι ανήμποροι οικονομικά.
Υ.Γ. Τα γράφω αυτά,χωρίς να γνωρίζω απ΄τη στιγμή που τους παρέχονται τα σπίτια,τι υποχρεώσεις έχουν πλέον οι ιδιοκτήτες και ποιες το κράτος,ποια είναι η σύμβαση,το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει για την συντήρησή τους.