-
@red_monster said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Τι σχέση η μια λήψη με την άλλη ;
Άλλο ύψος, πειραγμένα χρώματα κλπ κλπ, ότι πρέπει για να μην μπορείς να εξάγεις κανένα συμπέρασμαΠαράδειγμα του πως οραματίστηκαν, σχεδίασαν, κι έφτιαξαν κάποιες πόλεις, είναι οι φωτογραφίες.
Ο,τι τι δηλαδή, θα κάναμε διαγωνισμό ασχήμιας ή ομορφιάς και θα συγκρίναμε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με οποιαδήποτε άλλη πόλη της τάξης τους στην Ευρώπη;
Πιο άσχημες απ όλες είναι, δεν χρειάζεται φωτογραφίες ως απόδειξη, είναι αυταποδεικτα για όποιον έχει μάτια. Αλλά ίσως οι ελληνικές πρωτευουσες να έχουν το καλύτερο κλίμα και πανέμορφο γύρω φυσικό περιβάλλον από πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, αρχιτεκτονικα καλύτερες. Κι αυτό μόνο τις σώζει. -
Αυτή είναι η κατάρα του τόπου αυτού ! Το καλύτερο κλίμα του πλανήτη έχει την ασχημότερη αρχιτεκτονική αστικού τοπίου
-
Το βλέπετε εντελώς λάθος και συγκρίνεται καταστάσεις άσχετες.
Οι χώρες που βίωσαν τουρκοκρατία, ήταν μαύρα χάλια πολεοδομικά, εκτός αν μετά έπεσαν σε δυτικές αυτοκρατορίες.
Αυτό ισχύει και για τις πρωτεύουσες των βαλκανίων.
Αυτές ουσιαστικά υπήρξαν δημοκρατικές για ελάχιστο χρονικό διάστημα, μόλις 20 ετών και μετά πήγαν πάλι κάτω από κεντρική διαχείριση της οικονομίας.
Οπου έχουμε ολοκληρωτικές κυβερνήσεις για χρόνια, έχουμε δημόσια έργα, αφού είθιστε να γίνεται αυτό.
Επίσης στις χώρες τις Ευρώπης δεν έχουν βουνά γύρω γύρω που εμποδίζουν την επέκταση. Ενώ εδώ στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη έχουμε.
-
@criuser said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Το βλέπετε εντελώς λάθος και συγκρίνεται καταστάσεις άσχετες.
Οι χώρες που βίωσαν τουρκοκρατία, ήταν μαύρα χάλια πολεοδομικά, εκτός αν μετά έπεσαν σε δυτικές αυτοκρατορίες.
Αυτό ισχύει και για τις πρωτεύουσες των βαλκανίων.
Αυτές ουσιαστικά υπήρξαν δημοκρατικές για ελάχιστο χρονικό διάστημα, μόλις 20 ετών και μετά πήγαν πάλι κάτω από κεντρική διαχείριση της οικονομίας.
Οπου έχουμε ολοκληρωτικές κυβερνήσεις για χρόνια, έχουμε δημόσια έργα, αφού είθιστε να γίνεται αυτό.
Επίσης στις χώρες τις Ευρώπης δεν έχουν βουνά γύρω γύρω που εμποδίζουν την επέκταση. Ενώ εδώ στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη έχουμε.
δεν εχει σχεση γιατι ανετα μπορουσες να ισοπεδωσεις κτηρια και περιοχες και να ανοιξεις δρομους και παρκα οπως στο παρισι. Εξαλλου στην Ακροπολη ειχε σπιτια επι τουρκοκρατιας και τα κατεδαφισαν.
Και τωρα θα μπορουσες να το κανεις αλλα το κοστος θα ηταν μεγαλο.
Η Αττικη εχει πολλες περιοχες για χτισιμο, πολλες εχουν κτιστει (βασικα την εχουν κανει χαλια).
-
Με τι λεφτά θα τα έκανες αυτά και που θα πήγαινε ο κόσμος ?
Με τον ΝΟΚ του 2012, υπήρξε αυτή η λογική και δόθηκαν κίνητρα για το γκρέμισμα ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, που θα επέτρεπαν να γίνουν ψηλότερα κτίρια και έδιναν μπόνους στο ύψος και στα τμ, ακριβώς για να μπορούν αυτά τα κτίρια να έχουν μικρότερη κάλυψη στο έδαφος, χώρους στάθμευσης, ενεργειακή αναβάθμιση, φωτοβολταϊκά και πολλά ακόμα, αλλά βλέπετε που καταλήξαμε.
Βλαχοδήμαρχοι και γέροντες πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, παριστάνουν τους κήνσορες, ότι τάχα επιδεινώνεται το οικιστικό περιβάλλον, μαζί με κάτι άσχετους γέροντες εκεί στο μεγάλο δρόμο του κέντρου, ενώ απλά εξυπηρετούν συμφέροντα ιδιωτών.
Ετσι τώρα έχουμε μπλοκάρει και περιμένουμε κάτι παντογνώστες του τίποτε να μας πουν τι θα κάνουμε.
-
Εσυ μιλας συνεχως για χρηματα λες και ειναι πετσετακια. Προφανως και δεν υπαρχουν χρηματα να γινουν κατεδαφισεις, δεν προκειται ποτε να γινει τιποτα δραστικο στην Αθηνα γιατι θα ηταν οικονομικη αυτοκτονια να ριξεις κτηρια που εχουν αλλα 100 χρονια ζωης.
-
Στον εαυτό σου απαντάς;;;;
-
Το ότι έχουν άλλα 100 χρόνια ζωής, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει ανανέωση και για στατικούς λόγους, αφού είμαστε σε σεισμική χώρα και για ενεργειακούς και για την δημιουργία χώρων στάθμευσης των αυτοκινήτων, μεγαλύτερου πλάτους στα πεζοδρόμια και στους δρόμους και πολλά ακόμα.
-
Σκέφτομαι να πάω ενα τριημερακι Κίμωλο ,έχετε πάει είναι ωραία;
Αν υπάρχει και καμμία πρόταση για ξενοδοχείο στη Βουδαπέστη τέλος Νοέμβρη ,πείτε αν ξέρει κάποιος δεν έχω κλείσει ακόμα δωμάτιο μόνο αεροπορικά! -
This post is deleted! -
-
@antonmone said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Kίμωλο είχα πάει πέρσι τον Αύγουστο (μονοήμερη, στα πλαίσια 5θημερων διακοπών στη Μήλο)
Ωραίο,ήσυχο νησάκι με όμορφες παραλίες και για αυτό το λόγο νομίζω ότι καλύτερα ενδείκνυται για 3μερη εκδρομή στο διάστημα του τριμήνου Μαϊου έως Ιουλίου. -
-
Αν υπάρχει και καμμία πρόταση για ξενοδοχείο στη Βουδαπέστη τέλος Νοέμβρη ,πείτε αν ξέρει κάποιος δεν έχω κλείσει ακόμα δωμάτιο μόνο αεροπορικά!https://www.booking.com/Share-32l5NY Luxury & Panorama Apartments
https://maps.app.goo.gl/7aV3HuihGRg4VGKT9
Κέντρο όσο δεν παίρνει...τα πάντα τα κάνεις με τα πόδια.
Και 200 μέτρα από το τέρμα της εξπρές γράμμης λεωφορείου από το αεροδρόμιο. -
@panormus772 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Kίμωλο είχα πάει πέρσι τον Αύγουστο (μονοήμερη, στα πλαίσια 5θημερων διακοπών στη Μήλο)
Ωραίο,ήσυχο νησάκι με όμορφες παραλίες και για αυτό το λόγο νομίζω ότι καλύτερα ενδείκνυται για 3μερη εκδρομή στο διάστημα του τριμήνου Μαϊου έως Ιουλίου.Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση γιατρε μου,δεν θα πάω Κίμωλο ,ένα τρολαρισμα ήταν γιατί το αντίστοιχο νήμα έχει μετατραπεί σε Μπόμπολας vs Γκαουντί!
Η Ουγγαρία ισχύει μόνο. -
@georgekn said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Αν υπάρχει και καμμία πρόταση για ξενοδοχείο στη Βουδαπέστη τέλος Νοέμβρη ,πείτε αν ξέρει κάποιος δεν έχω κλείσει ακόμα δωμάτιο μόνο αεροπορικά!https://www.booking.com/Share-32l5NY Luxury & Panorama Apartments
https://maps.app.goo.gl/7aV3HuihGRg4VGKT9
Κέντρο όσο δεν παίρνει...τα πάντα τα κάνεις με τα πόδια.
Και 200 μέτρα από το τέρμα της εξπρές γράμμης λεωφορείου από το αεροδρόμιο.Μια χαρα ,σευχαριστω!
-
Αν και τα έχω γράψει, για να σταματήσουν οι ανέξοδες εξυπνάδες κάποιων, τα αναφέρουν και επίσημα...
-
Ναι ρε συ το έχουμε πει Το θέμα είναι να ανοίξουν αυτά με τιμες που να μπορούν να ανταπεξέλθουν οι ενοικιαστές. Να μην γίνει ένα άτυπο καρτέλ στις τιμες μισθωμάτων όπως συμβαίνει σε πολλές συνοικίες. Πολλά από αυτά δεν μπαίνουν στην διαδικασία να ανακαινιστούν και να βγουν στην αγορά επειδή περίμεναν να πωληθούν σε funds για να γίνουν βραχυχρόνια μίσθωση. Τώρα που τελείωσε το παραμύθι ίσως αλλάξουν προοπτική οι ιδιοκτήτες τους. Έπειτα το κόστος ανακαίνισης είναι παρα πολύ υψηλό.
-
@lap said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Ναι ρε συ το έχουμε πει Το θέμα είναι να ανοίξουν αυτά με τιμες που να μπορούν να ανταπεξέλθουν οι ενοικιαστές. Να μην γίνει ένα άτυπο καρτέλ στις τιμες μισθωμάτων όπως συμβαίνει σε πολλές συνοικίες. Πολλά από αυτά δεν μπαίνουν στην διαδικασία να ανακαινιστούν και να βγουν στην αγορά επειδή περίμεναν να πωληθούν σε funds για να γίνουν βραχυχρόνια μίσθωση. Τώρα που τελείωσε το παραμύθι ίσως αλλάξουν προοπτική οι ιδιοκτήτες τους. Έπειτα το κόστος ανακαίνισης είναι παρα πολύ υψηλό.
Πάλι λάθος είσαι.
Νομίζεις ότι ο κάθε ένας ανθρωπάκος, που νοικιάζει ένα σπίτι, μπαίνει σε συζητήσεις οικονομικών αναλύσεων και μακροοικονομίας ?
Δεν ήθελε κανένας να πουλήσει σε φάντς.
Αυτά έγιναν μέσα στην κρίση.
Ξέρεις πως γινόταν ?
Να σου πω εγώ.
Εψαχναν να βρουν σπίτια που έκαναν από 80 έως 120000 και αυτά τα έπαιρναν και τα πούλαγαν σε ξένους, Κινέζους, Ρώσους κλπ για 250000 για να πάρουν την βίζα.
Ο ξένος μεσίτης, Κινέζος, Ρώσος έπαιρνε 20 - 25 % προμήθεια, δηλαδή 50-60000 και μετά έπρεπε να πάρουν προμήθεια ο εδώ ξένος μεσίτης και ο δικός μας, οι οποίοι έπαιρναν πολύ λιγότερο.
Δηλαδή τα μισά λεφτά ήταν μεσιτικά. Αυτό δεν είναι ελκυστικό, για κάποιον ιδιοκτήτη.
Οπότε γιατί να περιμένει το φάντ ? Αλλωστε αυτό δεν του έδινε περισσότερα λεφτά, απλά δεν εύρισκε ντόπιο να το αγοράσει.
Μετά το 2019 που άνοιξε λίγο η αγορά και βρέθηκαν ντόπιοι να αγοράσουν, αυτά τα σπίτια πουλήθηκαν σε ντόπιους, απλά ήταν λίγα, άρχισαν να ανεβαίνουν και οι τιμές γενικά, αρκετοί από αυτούς που τα πούλαγαν ήθελαν με τα λεφτά αυτά να πάρουν καινούργιο σπίτι, το οποίο λόγω της ανόδου του κόστους ακρίβυνε και αυτό και μπήκαμε στον πληθωρισμό.
Μην νομίζεις ότι τον κατασκευαστή τον συμφέρει να ανεβαίνουν οι τιμές. Γιατί δεν ανεβαίνουν επειδή κερδίζει αυτός. Ανεβαίνουν γιατί ανεβαίνει το κόστος του, οικόπεδο, υλικά, εργατικά. Και μάλιστα του κάνει ακόμα μεγαλύτερη την αβεβαιότητα, επειδή η οικοδομή θέλει 2 χρόνια για να φτιαχτεί και την αύξηση του κόστους θα την χρεωθεί, ή θα πρέπει να περιμένει για να πουλήσει αργότερα, οπότε θα χρεωθεί κόστος χρήματος, ενώ πάντα θα υπάρχει η αβεβαιότητα αν θα μπορέσει να πουλήσει στις νέες τιμές.
Ο κατασκευαστής βγάζει λεφτά από την ταχύτητα.
Δηλαδή κλείνω ένα οικόπεδο με 33 % αντιπαροχή. Βγάζω άδεια, βάζω ταμπέλα και αρχίζω και πουλάω από την μέση του σκελετού, οπότε έχω χρηματοδοτήσει το 10-20 % του έργου.
Στους σοβάδες έχω πουλήσει το 70-80 % των διαμερισμάτων και αμέσως κλείνω άλλο οικόπεδο με παρόμοια αντιπαροχή.
Ετσι ανά τριετία έχω κάνει 2 αντιπαροχές και έχω χρηματοδοτήσει το 10-15 %.
Αυτό όταν έχουμε πληθωρισμό όπως τώρα δεν παίζει.
Γιατί θα φτάσεις το 40 % στην χρηματοδότηση για να κρατήσεις τιμές και το νέο οικόπεδο θα το πάρεις στο 38 %, οπότε θα φτάσεις στα 4 χρόνια τις δύο οικοδομές και θα έχεις δεσμεύσει το 40 % του κόστους και θα έχεις βγάλει λιγότερο από τα μισά κατ΄ έτος από την πρώτη περίπτωση, ποσό που μπορεί να μην συμφέρει αν αυτό πέσει κάτω από το 7-8 % ετησίως.
-
Ρε συ έχω συζητήσει με ανθρώπους και μεσίτες. Όλοι μου έχουν πει ότι από την στιγμή που πωληθηκε το διπλανό τους διαμέρισμα στην πολυκατοικία και μετατράπηκε σε βραχυχρόνια μίσθωση πολλοί ιδιοκτήτες περίμεναν για το δικό τους. Αυτή η συζήτηση με έκανε να αντιληφθώ την πραγματικότητα και το πως λειτουργεί η αγορά κάτι που εσεις επιτηδευμένα δεν αναγνωρίζετε, όλοι φανταζόμαστε το γιατί.....
Οι κληρονόμοι των σπιτιών αυτών, ρωτούσαν τους μεσίτες εάν μπορούσαν να τα πωλήσουν σε επενδυτές για βραχυχρόνια μίσθωση. Περίμεναν να πωλήσουν σε ακριβότερη τιμη σε αυτούς παρα σε Έλληνες. Όλοι γυρνούσαν τους μεσίτες και συζητούσαν αυτό το πράγμα. Μαλιστα εάν έβλεπαν κάποιο γειτονικό οντως να αγοράζεται για την χρυσή βίζα, επέμεναν να δώσουν και τα δικά τους σε τέτοιους αγοραστές στους ίδιους μεσίτες.
Έτσι ένα τεράστιο ποσοστό των κλειστών διαμερισμάτων στις πόλεις παρέμειναν κλειστά έχοντας μια προοπτική να πωληθούν κάποια στιγμή παρα να χρεωθούν οι ιδιοκτήτες τους ώστε να τα ανακινήσουν και να τα δώσουν στην μακροχρόνια μίσθωση. Η οικονομία και η αγορά λειτουργεί στην βάση της προοπτικής. Αυτό το φαινόμενο το έχουν αναγνωρίσει δεκάδες πόλεις ανα τον πλανήτη και έθεσαν όρια έως και κατήργησαν την βραχυχρόνια μίσθωση, Όλα τα αλλα είναι χαζά.
Όλα αυτά είναι απότοκα της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας που στηρίζεται στον τουρισμό. Έχει μετατρέψει τη χωρα σε ξενοδοχείο με κάθε κόστος. (Οικονομικό, κοινωνικό)
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ