-
This post is deleted! -
@kkostask said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Ξέρεις πόσο μαύρο χρήμα κυκλοφορεί? Πόσοι έρχονται με τα λεφτά στις σακούλες του σούπερ μάρκετ? Ολόκληρα συγκροτήματα πουλημένα πριν γίνει καν η τοιχοποιία....
Φυσικά υπάρχουν και οι μεροκαματιάρηδες με κάποιες αποταμιεύσεις και ένα δάνειο ή με την βοήθεια των συμπέθερων....Επειδή το ξερω μου φαίνεται φοβερό
-
Ξέρεις πόσο μαύρο χρήμα κυκλοφορεί? Πόσοι έρχονται με τα λεφτά στις σακούλες του σούπερ μάρκετ? Ολόκληρα συγκροτήματα πουλημένα πριν γίνει καν η τοιχοποιία....
Φυσικά υπάρχουν και οι μεροκαματιάρηδες με κάποιες αποταμιεύσεις και ένα δάνειο ή με την βοήθεια των συμπέθερων....Πως δικαιολογείται στο κράτος η αγορά συγκροτημάτων με μαύρο χρήμα;
Μπορεί να γίνει αγοραπωλησία με μαύρο χρήμα;
-
Αντικειμενική αξία μικρότερη από την πραγματικη ένας τροπος νομιζω. Για αυτό και θα ανέβουν και ίσως και γι αυτό ξεπηδησαν πολλες οικοδομές πανελληνιως.Άλλος δεν μου ρχεται τώρα
-
Κάποιοι ιδιοκτήτες πουλάνε για να αγοράσουν κάτι άλλο, οπότε εκεί το μαύρο δεν παίζει. Και αν παίξει θα είναι για πολύ μικρό ποσοστό. Κάποιοι άλλοι δεν έχουν θέμα. Βάζουν στα συμβόλαια μια τιμή που δεν θα τραβήξει την προσοχή σε περίπτωση ελέγχου και τα υπόλοιπα πέφτουν με την μορφή τούβλου την ώρα των υπογραφών. Μου έχει τύχει σε συμβόλαιο 350κ να φέρει ο αγοραστής 2 σακούλες σούπερ μάρκετ με τα λεφτά χωρίς όμως να έχει ενημερωθεί ο πωλητής. Φυσικά πήρε τα μέζεα του καθότι δημόσιος υπάλληλος δεν μπορούσε να δικαιολογήσει τέτοια αγορά και ο πωλητής δεν ήθελε να πάει φυλακή (ούτε εγώ μαζί του βέβαια).
@storm Μια μικρή παρανόηση...δεν είπα ότι τα συγκροτήματα στα οποία αναφέρομαι αγοράστηκαν με μαύρο χρήμα, απλά πωλούνται πολύ γρήγορα. -
@nickthetrib said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Και εδώ μπαίνει το ζήτημα με το 1ο πληθυντικό που έβαλε ο storm.
Τσουβάλιασμα σε αυτή την κατάσταση που περιγράφει ο κριου, ΟΛΩΝ. Δεν κατάλαβε ποτέ ότι τότε που ο κριου κυκλοφορούσε στην Αθήνα με ml300 και 2λιτρη C5 υπήρχαν εργαζόμενοι που με δυσκολία έπαιρναν δάνειο 7000€ για να πάρουν μεταχειρισμένη κορολλα 7ετίας και με δυσκολία την ξεχρέωσαν!!!
Ότι τις δεκαετίες του 80-90 όλοι ήταν χεσμένοι στο τάλιρο και το 2000 ο βασικός ήταν 1500€, ενώ ήταν 726€ με αύξηση 0,76€ το χρόνο (γενική συλλογική σύμβαση εργασίας 2003).Το 2000 έπαιρνες με δυσκολία δάνειο 7000 ?
Τι λες τώρα.
Να σου πω μερικές δεκάδες άτομα , χωρίς κανένα ακίνητο , χωρίς σταθερό μισθό που τους έδιναν οι τράπεζες ΧΡΥΣΕΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ με 10000 όριο ?
Να σου πω ότι στην οικοδομή ο χαμηλότερος εργάτης , ο πιο άσχετος έπαιρνε 50 ευρώ μεροκάματο και 40 ευρώ ένσημο ?
Οτι οι υπάλληλοι σε συνοικιακά μαγαζιά έπαιρναν πάνω από 1000 καθαρά ?
Μιλάω για δεκάδες άτομα που γνωρίζω προσωπικά και αν βάλω και όσους γνωρίζουν και οι φίλοι και γνωστοί , μιλάμε για χιλιάδες .Ναι λοιπόν ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ότι θα δυσκολευόταν κάποιος να πάρει 7000 δάνειο για αμάξι από το 2002 έως το 2007 , όταν έδιναν τέτοια ποσά για διακοποδάνεια.
Αν υπήρχαν τέτοιοι εργαζόμενοι , που ξαναλέω δεν το πιστεύω , ήταν μάλλον επιλογή τους να μείνουν σε τέτοιο εργασιακό χάλι.
Γιατί δεν γίνεται όλοι να βγάζουν λεφτά σε όλα τα επαγγέλματα και οι τράπεζες να χαρίζουν χρήματα και να μου λες ότι δυσκολεύτηκε κάποιος για 7000 .
Εκτός αν ήταν η εξαίρεση.
Θα το δεχόμουν πιο εύκολα αν δεν ήξερα τόσους που έχουν χρέη σε κάρτες που τους έδωσαν οι τράπεζες χωρίς κανένα έλεγχο .
-
Δεν είπα ποτέ ότι θέλω οι νεότεροι να περάσουν τα δικά μας ζόρια.
Αλλά προφανώς δεν μπορώ να ακούω κλάψα , αντί να προσπαθούν για το καλύτερο.Τύπους που τους έφταιγε η κακούργα κενωνία είχαμε πάντα.
Τους σατίριζαν και στις ταινίες.
Τις περισσότερες φορές ήταν απλά τεμπέληδες.
Για τις γυναίκες υπάρχουν ιδιαιτερότητες , αλλά εδώ είμαστε αν δεν κάνω λάθος άνδρες και συζητάμε για εμάς , οπότε η συζήτηση περιορίζεται σε εμάς.
Αργόσχολε , πόσα είναι τα τμ που θεωρείς ότι χρειάζεται μία 4μελής οικογένεια , σπάνιες πλέον , για να χωρέσει ?
Δεν ξέρω τι γίνεται με τις οικοδομές στην Θεσσαλονίκη , αλλά εδώ οι τιμές που ακούγονται για την παραλία δεν έχουν σχέση με την υπόλοιπη Αθήνα και τα κτίρια εκεί δεν φτιάχνονται από Ελληνες , ούτε τα πουλάνε σε Ελληνες .
-
Δάσκαλος με 15 χρόνια υπηρεσίας και 1000€ το μήνα και ιδ υπαλλήλος με βασικό μισθό το 2003 με 2 παιδιά το ένα 3η και το άλλο 2α λυκείου.
Σύνολο 1726€ κριου.
Δάνειο έπαιρνε αλλά δεν το ξεχρέωνε εύκολα.
Αν θες βάζουμε και τα έξοδα τους τότε!!! Έχω χαρτί προγραμματισμού μήνα!
Και αν θες έχω και εκκαθαριστικά εφορίας.
Δεν θα μου πεις τι ζούσα!!! Μαζέψου!!!
Μια 4 μέλη οικογένεια θέλει περίπου 100τμ για να υπάρχουν 3 κρεβατοκαμαρες, μπάνιο - wc και κουζίνα σαλόνι.
Πόσες ώρες δουλεύαν οι εμποροϋπάλληλοι στα συνοικιακά μαγαζιά, γιατί δεν το αναφέρεις;;;
Οι οικοδόμοι ήταν ειδική περίπτωση την εποχή που ετοιμαζόταν η χώρα για το πάρτυ των Ολυμπιακών αγώνων. Αμέσως μετά άρχισαν να παίρνουν τα @@ μου. -
@criuser said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Αργόσχολε , πόσα είναι τα τμ που θεωρείς ότι χρειάζεται μία 4μελής οικογένεια , σπάνιες πλέον , για να χωρέσει ?
Δεν ξέρω τι γίνεται με τις οικοδομές στην Θεσσαλονίκη , αλλά εδώ οι τιμές που ακούγονται για την παραλία δεν έχουν σχέση με την υπόλοιπη Αθήνα και τα κτίρια εκεί δεν φτιάχνονται από Ελληνες , ούτε τα πουλάνε σε Ελληνες .
Δεν είναι τι πιστευω εγώ αλλα τι φτιάχνουν οι κατασκευαστές.και κέντρο και ανατολικά οι τιμές ξεφεύγουν.δυτικα δεν έχω εικόνα.Θα βρεις όμως και νεοκτιστα σε καλουτσικες περιοχες σε νορμάλ μέτρα που δεν εκτινάσσεται το κόστος.
Σημερα ζουμε σε περιπου 80μ με δυο παιδια κι αν εξαιρέσεις το πολυ μικρό μπάνιο λόγω κακής διαρρύθμισης χωράμε ευκολα.τα παιδιά μικρά 3.5 και 1 έτους το καθένα
Αν μεγαλώσουν θα ήθελα να έχουν διαφορετικά δωμάτια. Τώρα τι θα γίνει δεν ξέρω.
Θεωρώ ότι μέ 95 τετραγωνικά χωροταξικα γινεται, -
Να το γυρίσω λοιπόν και εγώ στο 2003.
Είχαμε 1 χρόνο μόλις στο ευρώ και είχαμε ακόμα και τις δραχμούλες.
Δηλαδή σε δραχμούλες τα 1726 ευρώ ήταν 588.134,50 δρχ.Να σου πω πόσο έκανε το τμ καινούργιου σπιτιού στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας ? 1000-1200 € . Το μτχ 500-700 .
Να τα βάλουμε στο σήμερα ?
Τα 1700 ευρώ ήταν 1,5-1,7 τμ. Σήμερα που δεν είναι και πολύ ψηλά τα δυτικά προάστια , είναι με 1800-2000 το τμ , ο μισθός 2700-3400 .Απλά για να μην μπερδεύουμε τα νούμερα , επειδή στην Ελλάδα ζήσαμε και μεγάλους πληθωρισμούς.
Το γεγονός ότι ήταν δύο παιδιά στις πιο κοστοβόρες τάξεις είναι κατανοητό .
Αλλά αυτό συνέβη μόλις για το 2003 και το 2004 . Μην το γενικεύουμε .
Και βέβαια μιλάμε για καθαρούς μισθούς 14 μηνιατικα και άδεια. Αντίθετα ένα ζευγάρι στον ΟΑΕΕ ήθελε και 800 το μήνα εισφορές και φόρους και δεν είχε δώρα και άδεια. Να κάνουμε σωστά την σύγκριση.
Μια 4μελής οικογένεια θέλει από 80-100 τμ , ανάλογα με την διαρρύθμιση , το φύλο και τις ηλικίες των παιδιών της.Πόσες ώρες δούλευαν οι εμποροϋπάλληλοι , πιστεύω όσες και τα αφεντικά τους στα συνοικιακά μαγαζιά.
Το 2002-2007 που λέω ήταν στο τέλος και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μάλιστα τα πιο πολλά λεφτά τα έπαιρναν από το 2005-2009. Μετά ήλθε η κρίση.
-
@storm Μια μικρή παρανόηση...δεν είπα ότι τα συγκροτήματα στα οποία αναφέρομαι αγοράστηκαν με μαύρο χρήμα, απλά πωλούνται πολύ γρήγορα.
Λογικό να πωλούνται άμεσα. Αφού εδώ και πολλές δεκαετίες το χρήμα συσσωρεύεται σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών. Οι ίδιοι και οι ίδιοι αγοράζουν και πουλάνε.
Οι μεροκαματιάρηδες προφανέστατα δεν έχουν ούτε αποταμιευτικό παρελθόν, ούτε δυνατότητα να αγοράζουν οικίες σαν να είναι ένα απλό καταναλωτικό αγαθό.
-
@nickthetrib said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
...
Μια 4 μέλη οικογένεια θέλει περίπου 100τμ για να υπάρχουν 3 κρεβατοκαμαρες, μπάνιο - wc και κουζίνα σαλόνι.Μια 4 μελή σύγχρονη οικογένεια (και όχι οικογένεια του 1960) δεν θέλει απλά ένα σπίτι 100τμ.
Θέλει ένα σύγχρονο σπίτι.
Άποψη στην επιλογή έχει όλη η οικογένεια. Αν π.χ. η γυναίκα δεν θέλει μωσαϊκό πάτωμα του 1960 θα πρέπει να εισακουστεί η επιθυμία της. Αν θέλει ξεχωριστό χώρο για πλυντήριο, στεγνωτήριο πάλι θα πρέπει να εισακουστεί η επιθυμία της. Αν θέλει και εκείνη να παρκάρει σε ιδιόκτητο πάρκινγκ πάλι θα πρέπει να εισακουστεί η επιθυμία της. Και η λίστα μεγαλώνει αν μπουν στην εξίσωση και άλλοι παράμετροι.Αυτά όλα δεν είναι τσάμπα. Έχουν κόστος. Και είναι και μεγάλο.
Και δυστυχώς ο ίδιος ο τρόπος ζωής που επιβάλει το σύστημα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για "εκπτώσεις" στις επιθυμίες.
Αυτό άλλωστε φαίνεται και εδώ στο χώρο. Συχνά-πυκνά πολλά θεωρούνται αυτονόητα. Π.χ. αγορά οικίας; Ε, ναι θα πρέπει να έχει φυσικό αέριο, μονώσεις, καλωδιώσεις, ρεύματα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα,...
-
Καλά τώρα με τα ηλεκτρικά στην ουσία σπίτι με κλειστό παρκινγκ ψάχνεις. Τίποτα άλλο.
Τιμή;;;;
+25% Το λιγότερο.
Αν οδηγεί και η μαμά....... Με διπλές θέσεις.....
Αντε γειά..... Σκαρφαλώνει η τιμή χωρίς να το καταλαβαίνεις
-
Από την άλλη αν πας να αγοράσεις παλιό διαμέρισμα π.χ. σαν αυτό που αγόρασα εγώ, μετά αρχίζεις και πληρώνεις την παλαιότητα, τα προβλήματα και τα κουσούρια που διαρκώς βγαίνουν. Και φυσικά δεν έχεις δυνατότητα πρόσβασης σε σύγχρονες ευκολίες.
Όπως και στα αυτοκίνητα. Άλλο το καινούριο, άλλο το μεταχειρισμένο, άλλο το "χρέπι".
-
φαγαμε ακυρο για 80.000 απο μια τραπεζα
πιθανως να χτυπαει οτι ειμαι εγγυητης σε ρυθμισμενο στεγαστικο
μια τοπικη μικρη τραπεζα μου δινει 80-100 με 4.2 επιτοκιο... δεν ξερω... -
Ε ναι χωρίς να είμαστε ειδικοί και σε εμένα αυτό μου χτύπησε καμπανάκι. Είχα πει ότι δεν θα έδινα ούτε εγώ τέτοιο δάνειο.
Αν δεν έχεις άλλες επιλογές τότε τι ρωτάς; Μοναδική επιλογη φαίνεται για να κάνεις το όνειρο σου πραγματικότητα.
-
Προς ενημέρωση και δική μου: εγώ είχα πάρει στεγαστικό πρώτης κατοικίας για ένα διαμέρισμα τις τελευταίες χρονιές που είχαμε και δραχμές. Μετά ακρίβυναν πολύ τα σπίτια. Αλλά αν δεν τα θυμάμαι λάθος, ήταν κυμαινόμενο με επιδότηση επιτοκίου πρώτης κατοικίας για τα πρώτα χρόνια (υπήρχε ΟΕΚ τότε), που το κατέβαζε απ' το 7% στο 6%... μπορεί να κάνω και λάθος, δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με το σπορ του δανεισμού και το συνολικό μηνιάτικο ήταν χαμηλότερο από ένα νοίκι τότε.
Αν σήμερα ζούμε τα όντως ελάχιστα επιτόκια και παρακάτω δεν θα πάνε, όπως σωστά ανέλυσε φίλος κάποιες σελίδες πριν, και παλιά είχαμε κυμαινόμενα πάνω από 5%, δεν βλέπω τον λόγο να μην πάρει κάποιος σήμερα με σταθερό επιτόκιο, ό,τι του δίνει μια τράπεζα που εγκρίνει δάνειο. -
100 τι εμ δεν ειναι αρκετα για τετραμελης. προφανως. αλλα οι πλεμπαιοι αυτα μπορουμε. δεν εχουμε αλλα να δωκουμε. ουτε μαυρα ουτε ασπρα.
και για να μπορουμε να τα δινουμε καθε μηνα πρεπει να ειναι και ολιγα τα δανεικα. γιατι αλλιως οταν σκονταψεις δεν θα ξανασηκωθεις. εγω επηρα τοτες τις καλες τις εποχες με γιουριμπορ+0% 130k, κατι ολιγοτερο απο την αντικειμενικη στα δυτικα φτηνοπροαστεια. και τα αποδελοιπα αλλα τοσα σχεδον τα ειχα δουλεμενα και τιμια και δηλωμενα αφου εμενα 10 χρονια σε μπουντρουμι και ετρωγα φακες αυστηρως. με εισοδηματα που θα τρομαξετε αν τα ειδειτε. δηλωμενα ομως ολα προφανως σαν ελευθερος και ουχι ξυστης κλεφτακος. ημουν παντα ο αλλος στο 50 τα εκατο που φοροδιαφευγει. και εφτασα πανω στη κρισις να ζοριστω πολυ. στο 100αρικο μιλαμε να ηταν παραπανω θα τον επινα.
ειναι παραλογες οι τιμες και παραλογα τα κερδη των εργολαβονε τοτες. που ειναι οι ιδιοι που κλαιγανε μετα. γιατι η ροζα στα μπουζουκια ηταν ακριβη και οταν αρχισανε να μην πουλιουνται τα κουτια με τζακι μεινανε ταπι. ξερω τι λεει ο κριου περι κερδους και δεν ξερω εγω τι αλλο, αλλα η δικη μου η ιστορια λεει οτι- οταν πουλησα οικοπεδο, τουριστικο, τοτες στις καλες εποχες, απαιτησα να μπει ολη η αξια στα συμβολαια και να ειναι ολα καθαρα. ναι, ειμαι αυναν.
- οταν αγορασα δεν εμπορεσα να βρω ουτε ενα με δηλωμενη ολη τη τιμη. οποτες εδωκα 130 της τραπεζας και αλλα 15 κανονικα, την αντικειμενικη δηλαδη, και τα αποδελοιπα εις χειρας μεχρι τα 245. που σημαινει ο εργολαβος επηρε εκατο ζεστα ολομαυρα. φυσικα με οκ και της τραπεζας. και του κρατους απο οτι εφανη. ποσα εβγαλε λοιπον. κατα δηλωση του ιδιου του σωτηρη, εσυμπαθησε τον γατο και τον εκτιμησε. οποτε του εκοψε και 30. και αντι για 100, εβγαλε 70, χαρτηλικι οπως μου ειχε δηλωσει. μαυρα το ξαναλεγω. τον σωτηρη τον ειδα μια μερα στη καλλιθεα. στο δρομο. πηγαινε στο καφενειο. μου ελεγε ποσο σκληρη ειναι η ζωη με τη συνταξουλα του τεβε. και θυμοτανε τις καλες τις εποχες που στην αντζελα ειχε πρωτο τραπεζι πιστα. και οτι ειχε σιαξει 55 πολυκατοικιες. α, ηταν τοτες νουδουλης, φανατικος, ητανε νοικοκυραιος. πλεον ζαιος, μας φαγανε τα λεφτα οι δεξοι.
-
@gatoz said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
η δικη μου η ιστορια λεει οτι
- οταν πουλησα οικοπεδο, τουριστικο, τοτες στις καλες εποχες, απαιτησα να μπει ολη η αξια στα συμβολαια και να ειναι ολα καθαρα. ναι, ειμαι αυναν.
Γάτε, στη συγκεκριμένη περίπτωση καθόλου αυνάν δεν ήσουν! Όταν πούλησες δεν είχες απολύτως καμία ζημία, δηλώνοντας (ορθώς) όλη την αξία. Γιατί η μεγαλύτερη αξία επηρεάζει μόνο τον αγοραστή, ο οποίος πληρώνει εφορία και συμβολαιογράφο βάσει της αξίας αυτής και πρέπει να μπορεί να δικαιολογήσει και το ποσό αυτό. Ο πωλητής αντιθέτως έχει συμφέρον να είναι όλη η αξία δηλωμένη, για να έχει αυτό το ποσό διαθέσιμο για μελλοντικές αγορές.
-
@storm said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Μια 4 μελή σύγχρονη οικογένεια (και όχι οικογένεια του 1960) δεν θέλει απλά ένα σπίτι 100τμ.
Θέλει ένα σύγχρονο σπίτι.
Άποψη στην επιλογή έχει όλη η οικογένεια. Αν π.χ. η γυναίκα δεν θέλει μωσαϊκό πάτωμα του 1960 θα πρέπει να εισακουστεί η επιθυμία της. Αν θέλει ξεχωριστό χώρο για πλυντήριο, στεγνωτήριο πάλι θα πρέπει να εισακουστεί η επιθυμία της. Αν θέλει και εκείνη να παρκάρει σε ιδιόκτητο πάρκινγκ πάλι θα πρέπει να εισακουστεί η επιθυμία της. Και η λίστα μεγαλώνει αν μπουν στην εξίσωση και άλλοι παράμετροι.Τι λες βρε καταιγίδα για επιθυμίες που πρέπει να εισακουστούν; Κι εγώ επιθυμώ μονοκατοικία στο Λαιμό Βουλιαγμένης με μια 911 και μια Macan στο γκαράζ, αλλά αγόρασα διαμέρισμα στο Μαρούσι και Ford Focus...
Προσγειωθείτε λίγο: ο κόσμος δεν σας/μας χρωστάει! Απλώνουμε το πάπλωμα μέχρι εκεί που φτάνουν τα πόδια μας και αφήνουμε τις ανέφικτες επί του παρόντος επιθυμίες μας, για τα όνειρα ή τους στόχους μας.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ