-
Οχι λέω για μικρά διαφορετικού φύλου.
Δηλαδή αν έχεις ένα 3 και 1 διαφορετικού φύλου , έχεις 10-11 χρόνια μπροστά σου για να βρεις μεγαλύτερο σπίτι , έχοντας αποπληρώσει μεγάλο μέρος του τριαριού. -
Α, οκ
Σωστή σκέψη αλλά αυτός ο σχεδιασμός απαιτεί ένας από τους δύο να είναι δημόσιος υπάλληλος με σταθερό τόπο εργασίας.
Έτσι όντως μπορείς να αγοράσεις ένα φθηνό τριάρι με ορίζοντα δανείου 10-12 έτη να το φτιάξεις σιγά σιγά και μετά να το νοικιάζεις σε άλλο ζευγάρι και με την διαφορά του ενοικίου να πάρεις άλλο μεγαλύτερο και να πληρώνεις τη δοση για 20ετη..
Είτε το πουλάς!Όλα αυτά όμως απαιτούν σταθερά εισοδήματα και γα τους δύο και σίγουρα μια μόνιμη εργασία ώστε να μειωθει το ρίσκο απώλειας εισοδηματων.
επίσης θέλει ψυχικα αποθέματα να είσαι μονίμως με δάνεια όλον τον εργασιακό σου βίο και ίσως σε αποκλείει από άλλες επενδύσεις που ίσως θέλεις να κάνεις π.χ στην εργασία σουΣτην επιλογή του να το πουλήσεις μπορείς να καρπωθεις την υπεραξία του στον ενδιάμεσο... Αλλά και πάλι αφού το πήρες φθηνά θα είναι παλιό....οπότε και εδώ υπάρχει ρίσκο.
-
Οχι δεν είναι έτσι.
Ισως νομίζετε ότι μόνο εσείς ζορίζεστε.
Φιλικό μου ζευγάρι , ανάλογης ηλικίας , όταν είμαστε νέοι , ήταν και οι δύο στον ιδιωτικό τομέα , με κάποια χρήματα από τους γονείς τους αγόρασαν μτχ δυάρι 55 τμ.
Σήμερα για παράδειγμα ένα τέτοιο σπίτι κάνει κάτω από 100.000 σε καλή περιοχή και όχι πολύ παλιό. Μπορείς να βρείς από 40-50000. σε καλές έως μέτριες περιοχές και πιο κάτω σε περιοχές του κέντρου με προβλήματα μετανάστευσης.
Ας πούμε 70000 που θα είναι καλό , μια και είμαστε κοντά στα 1500 το τμ.
Αυτό νοικιάζεται σήμερα 450-600 ευρώ. Αν έχεις δικά σου λεφτά ή τσοντάρουν και οι γονείς και μαζέψεις 20-30000 , τότε πας για 40-50000 δάνειο.
Το σάιτ της εθνικής μου βγάζει για 50000 δάνειο 20ετίας κυμαινόμενο 285 τον μήνα. Στα 15 χρόνια 353 τον μήνα.
Αρα μια δεκαετία αν κάνεις 1 παιδί θα μπορεί να σε βολέψει ένα τέτοιο σπίτι. Αν δίνεις 353 θα αποταμιεύεις κάθε μήνα από την διαφορά με το ενοίκιο από 100-250 ευρώ .
Το ενοίκιο θα αυξάνεται κατά την διάρκεια της δεκαετίας , ενώ η δόση θα είναι σταθερή , αλλά και η αξία του σπιτιού θα αυξάνεται.
Στα 10 χρόνια θα έχεις 15000 το πολύ υπόλοιπο και το σπίτι σου θα κάνει ας πούμε 80000. Αρα πλέον έχεις 65000 για προκαταβολή που σημαίνει ότι μπορείς να πάρεις άλλα τόσα δάνειο και να πάρεις ένα σπίτι 70-100 τμ , που θα σε βολέψει έχοντας και δύο παιδιά ΄Το δάνειο που θα πάρεις θα έχει δόση για 20 χρόνια 370. Πολύ λιγότερο από το ενοίκιο.
Αν αντί να κάνεις αυτό , νοικιάζεις από την αρχή ένα σπίτι 70-100 τμ , σημαίνει ότι πετάς λεφτά κάθε μήνα.
-
This post is deleted! -
Πόσο εύκολα μαζεύονται τα 20000€ και πόσο εύκολα μπορεί κανείς να δώσει 300€ για δόση ή ενοίκιο δεν είναι ίδιο για όλους!!!
Για τους περισσότερους της ηλικίας που αναφέρει ο lap και που ανήκουμε και οι 2 μας (lap και εγώ), μάλλον δεν είναι τόσο εύκολο!!! (μ.ο. των γνωστών μου
Όταν γίνει αντιληπτό από όλους, ίσως βελτιωθούν τα πράγματα. Και η λύση δεν είναι το επίδομα στέγασης (δεν είναι οριστική λύση)!!!
Τέτοια φαινόμενα θα υπάρχουν, βέβαια, όσο αγαθά σαν την στέγαση, την ενέργεια, το νερό, την παιδεία, την υγεία κλπ είναι πεδία κερδοφορίας!!! -
Ποια 300 ευρώ το μηνα;;; Αρκετά παραπάνω είναι Νικ.
Είναι πάρα πολύ δύσκολο για την γενιά μας. Υπάρχει αδιέξοδος σε αυτό το θέμα και δεν το καταλαβαίνουν οι μεγαλύτεροι.
-
@nickthetrib said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Πόσο εύκολα μαζεύονται τα 20000€ και πόσο εύκολα μπορεί κανείς να δώσει 300€ για δόση ή ενοίκιο δεν είναι ίδιο για όλους!!!
Για τους περισσότερους της ηλικίας που αναφέρει ο lap και που ανήκουμε και οι 2 μας (lap και εγώ), μάλλον δεν είναι τόσο εύκολο!!! (μ.ο. των γνωστών μου
Όταν γίνει αντιληπτό από όλους, ίσως βελτιωθούν τα πράγματα. Και η λύση δεν είναι το επίδομα στέγασης (δεν είναι οριστική λύση)!!!
Τέτοια φαινόμενα θα υπάρχουν, βέβαια, όσο αγαθά σαν την στέγαση, την ενέργεια, το νερό, την παιδεία, την υγεία κλπ είναι πεδία κερδοφορίας!!!+1000
υ.γ. ακόμη και τα αυτονόητα για την επιβίωση έχουν γίνει θέματα για συζήτηση.
-
@criuser said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Οχι δεν είναι έτσι.
Και το 1% του πληθυσμού να ζοριζόταν στο θέμα αυτό (της στέγασης) το κράτος θα έπρεπε χθες να έδινε λύση. Όχι σήμερα, ούτε αύριο. Χθες.
Η στέγαση δεν είναι καταναλωτικό αγαθό ώστε να αντιμετωπίζεται με καθαρά οικονομικά κριτήρια.
Και δεν αφορά μόνο τους νέους αυτό το θέμα. Αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες.
Ξέρεις πόσοι χωρισμένοι άντρες έχουν φύγει από τα σπίτια τους, μένουν μόνοι σε ενοίκιο σε κάτι γκαρσονιέρες και κάθε μήνα πρέπει να δίνουν και διατροφή για την πρώην σύζυγο και στα ανήλικα παιδιά;
Εγώ ξέρω ντελιβεράδες 55 ετών που βρίσκονται ακριβώς σε μία τέτοια φάση. Πάνω στο δίκυκλο 14 ώρες την ημέρα και πάλι δεν μπορούν να βγάλουν τα χρήματα που χρειάζονται για να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους.
Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να αναγνωρισθεί.
-
Και σε αυτήν την ηλικία δεν γυρίζεις στο παιδικό σου δωμάτιο.
Δεν έχεις πέραση όπως στα νιάτα σου να ξαναφτιαξεις την ζωή σου και ν α μοιρασεις τα έξοδα σου. Οκ κάποιοι ίσως έχουν αλλά συνήθως οι γυναίκες ψάχνουν είτε νεότερους χωρίς οικογένεια είτε γηραιότερους πλούσιους χορηγούς. Φτωχοί και μεγάλοι σε ηλικία είναι εκτός των επιλογών τους.
Υπαρχουν και οι εξαιρέσεις φυσικά. Δεν τα ισοπεδώνω όλα.Πρέπει να είσαι παράδειγμα που να σέβονται και το κυριότερο να θαυμάζουν τα παιδιά σου. Κακά τα ψέματα όλοι μας είμαστε ή γινόμαστε οι γονείς μας.
Σκέψου τον γονιό αυτόν να μην μπορεί να έχει ένα σπίτι. Την καταστροφη της αυτοεκτίμησης του μπροστά στα μάτια των παιδιών του. -
@storm said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
@criuser said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Οχι δεν είναι έτσι.
Και το 1% του πληθυσμού να ζοριζόταν στο θέμα αυτό (της στέγασης) το κράτος θα έπρεπε χθες να έδινε λύση. Όχι σήμερα, ούτε αύριο. Χθες.
Η στέγαση δεν είναι καταναλωτικό αγαθό ώστε να αντιμετωπίζεται με καθαρά οικονομικά κριτήρια.
Και δεν αφορά μόνο τους νέους αυτό το θέμα. Αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες.
Ξέρεις πόσοι χωρισμένοι άντρες έχουν φύγει από τα σπίτια τους, μένουν μόνοι σε ενοίκιο σε κάτι γκαρσονιέρες και κάθε μήνα πρέπει να δίνουν και διατροφή για την πρώην σύζυγο και στα ανήλικα παιδιά;
Εγώ ξέρω ντελιβεράδες 55 ετών που βρίσκονται ακριβώς σε μία τέτοια φάση. Πάνω στο δίκυκλο 14 ώρες την ημέρα και πάλι δεν μπορούν να βγάλουν τα χρήματα που χρειάζονται για να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους.
Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να αναγνωρισθεί.
Χίλια δίκαια έχεις, αλλά δεν μπορεί να υμνούμε τον Καπιταλισμό, ενώ κάτι τέτοια μας χαλάνε...
τα χει εξηγήσει πολύ ωραία κατά καιρούς ο Υπουργός ο της Αναπτύξεως, και για τη στέγη και για το γάλα, το τυρί το κατσικίσιο και για όλα... -
φιλος μου λεει να παρω τα 100-110 που μου δινει με 4.2 μικρη τραπεζα τοπικη. και εφοσον υπαρχει χρημα να το αποπληρωσω οσο συντομοτερα γινεται να γλιτωσω τοκους. στο μελλον μπορει να ειναι 4-4.5 εξαλλου τα επιτοκια. χου νοους.
να προτιμησω δηλαδη εφοσον το σπιτι κανει 150.000 τα 100-110 της τοπικης τραπεζας με 4.2 παρα να παρω τα 80.000 της πειραιως με 3.5
(ο ιδιος παλια ελεγε οτι αν ξεραμε οτι θα μπει το δντ στην ελλαδα θα επαιρνε 400.000 δανεια... δανεικα και αγυριστα)ζευγαρι δημοσιος εγω- καταστημα η συζυγος 2 παιδια μενουμε σε μικρο 4αρι με 400 το μηνα 10 χρονια ηδη...
-
@storm said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Αλλά όσο υπάρχει το πρόβλημα της έλλειψης ακινήτων και της σχεδόν μηδενικής ανέγερσης νέων, τότε τίποτα δεν πρόκειται να επιλυθεί.
Ν.Π γίνεται ο χαμός πάντως από ανεγέρσεις πολυκατοικιών. Τιμές δε ξέρω όμως. Πάντως χτίζονται σε περιοχές "φιλέτα" και πιο "πίσω" κομμάτια. Τόση μπετονιέρα δεν έχω δει ποτέ στις περιοχές εδώ κάτω. Σα να μαζεύτηκαν όλοι μάζί.
-
Υποθέτω ότι αυτά που χτίζονται είναι από κατασκευαστικές και θα απευθύνονται σε φραγκάτους νεόπλουτους.
Ο μέσος πολίτης στην Ελλάδα αν δεν έχει αποκτήσει από κληρονομιές γονικά ακίνητα είναι σχεδόν αδύνατο να αγοράσει μόνος του οικία για να μείνει.
Ο μέσος πολίτης στην Ελλάδα, αν εργάζεται, έχει μισθό καθαρό από 800euro, άντε μέχρι 1500euro καθαρά, ανεξαρτήτως ηλικία. Με αυτά τα χρήματα ούτε έξω από τράπεζα δεν περνά. Ούτε φυσικά αποταμίευση μπορεί να γίνει, ούτε σπίτια υπάρχουν σε χαμηλές τιμές, ούτε τίποτα.
Μόνο ενοίκιο και μάλιστα σε χαμόσπιτο του 1960, ίσα-ίσα για να περνούν τα χρόνια μέχρι να πάει για τα Πευκάκια μόνιμη κατοικία.
Το λυπηρό για μένα είναι ότι υπάρχει μία μερίδα πολιτών που θεωρεί αυτή την κατάσταση φυσιολογική.
Προχθές έπεσα σε μία εκπομπή στη τηλεόραση με θέμα τα στεγαστικά δάνεια και έδειξε και κάποια στιγμή ένα διαμέρισμα στον Πειραιά που είναι προς πώληση. Όταν το είδα το διαμέρισμα απόρησα. Το πουλάνε 150.000euro (ευκαιρία), διαμέρισμα σε πολύ παλιά πολυκατοικία, με μία ανακαίνιση του κ@λου, με θέα στη θάλασσα από το παράθυρο της τουαλέτας και περιμετρικά κολλημένες πολυκατοικίες. Βγαίνεις βεράντα και έχεις φάτσα τα βρακιά του απέναντι. Και αυτό θεωρείται ένα άριστο διαμέρισμα, πολυτελείας στον Πειραιά...με θέα στην θάλασσα.
-
Ακριβώς όπως τα λέει ο καταιγις.
Εγώ υπολόγισα πως για 2 παιδιά, αγορά ενός αυτοκίνητου, αποταμίευση για προκαταβολή δανείου και τέλος δάνειο για καλό σπίτι( Και όταν λέω καλό εννοώ νορμάλ. Όχι πολυτελείας αλλά οκ να έχει και πάρκινγκ και δύο παιδικά δωμάτια. Και ας έχει πλακάκια κάτω όχι μάρμαρα κτλ.)
Θέλεις........5 με 5500 ευρώ ως ζευγάρι το μήνα. Σταθερά για δεκαετίες...μουχαχαχαχα.
Και άντε πες τα πιάνεις .....επί δεκαετίες;;;;;;
Η μάνα δεν θα κάτσει να τα μεγαλώσει; Δεν θα δουλέψει πάρτ ταιμ; Ή θα πληρώνεις γυναίκα να μαγειρεύει; Διότι οι γυναίκες δουλεύουν και αυτές 10 ώρα...
Ποιος θα κάνει τις δουλειές του σπιτιού; Ο γείτονας;Όπως λέω μόνο εάν έχεις έσοδα και ο ένας από τους δύο τουλάχιστον είναι δημ υπάλληλος και ο μισθός του παει σε αποταμίευση για σπίτι αυτοκίνητο και δάνειο. Τότε ναι γίνεται
-
Αν κρίνω από την δική μου εμπειρία ποιο εύκολο μου ήταν να αγοράσω σπίτι μόνος μου, παρά όταν ήμουν με το έτερο ήμισυ, όπου η κατάσταση περιπλεκόταν πολύ με τα "θέλω" του καθενός.
Και για να γίνω ποιο σαφής, το 2005 είχα επιχειρήσει με το έτερο ήμισυ να ψάξουμε για αγορά οικίας. Χωρίς υψηλούς μισθούς, χωρίς να ήμαστε δημόσιοι υπάλληλοι. Και οι δύο βγάζαμε καθαρά τότε 2200euro. Και όμως η κατάσταση ξέφυγε στην αναζήτηση. Φθάσαμε να κοιτάμε διαμερίσματα αξίας 250.000euro για να καλυφθούν τα "θέλω". Γιατί; Γιατί όταν είναι δύο περιπλέκεται η κατάσταση.
Το 2015 που μπήκα ξανά στο παιχνίδι, μόνος μου αυτή τη φορά, έκανα τα κουμάντα μου, ήμουν καλύτερα προετοιμασμένος και συνειδητοποιημένος. Ήξερα τα όρια μου και μέχρι που μπορώ να φθάσω, ώστε να μην φάω τα μούτρα μου.
Και από τα 250 χιλιάρικα... κατέβηκα στα 85 χιλιάρικα. Μόνος όμως και σε ηλικία άνω των 44ετών, δηλ. προγερος. Αν είχα έτερο ήμισυ αμφισβητώ ότι θα δεχόταν μία τέτοια αγορά.
Ζούμε σε περίεργη εποχή και όλα παίζουν ρόλο.
-
Τα ενοίκια έχουν φτάσει σε απίστευτα - άπιαστα μεγέθη, δίνεις για ένα καλοσυντηρημένο δυάρι 50τμ γύρω στα 450ε. Λίγο σταθερός να είσαι σαν εργαζόμενος η αγορά σπιτιού φαντάζει μονόδρομος !
-
@yem said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Τα ενοίκια έχουν φτάσει σε απίστευτα - άπιαστα μεγέθη, δίνεις για ένα καλοσυντηρημένο δυάρι 50τμ γύρω στα 450ε. Λίγο σταθερός να είσαι σαν εργαζόμενος η αγορά σπιτιού φαντάζει μονόδρομος !
Αυτη την στιγμη κτιζονται πολλες πολυκατοικιες ακριβως γιαυτο τον λογο, τα χαμηλα επιτοκια στα δανεια και η αφθονια των δανειων κανουν προσιτη την αγορα κατοικιας.
-
@lap said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Εγώ υπολόγισα πως για 2 παιδιά, αγορά ενός αυτοκίνητου, αποταμίευση για προκαταβολή δανείου και τέλος δάνειο για καλό σπίτι( Και όταν λέω καλό εννοώ νορμάλ. Όχι πολυτελείας αλλά οκ να έχει και πάρκινγκ και δύο παιδικά δωμάτια. Και ας έχει πλακάκια κάτω όχι μάρμαρα κτλ.)
Θέλεις........5 με 5500 ευρώ ως ζευγάρι το μήνα. Σταθερά για δεκαετίες...μουχαχαχαχα.
Η μάνα δεν θα κάτσει να τα μεγαλώσει; Δεν θα δουλέψει πάρτ ταιμ; Ή θα πληρώνεις γυναίκα να μαγειρεύει; Διότι οι γυναίκες δουλεύουν και αυτές 10 ώρα...
Ποιος θα κάνει τις δουλειές του σπιτιού; Ο γείτονας;Όπως λέω μόνο εάν έχεις έσοδα και ο ένας από τους δύο τουλάχιστον είναι δημ υπάλληλος και ο μισθός του παει σε αποταμίευση για σπίτι αυτοκίνητο και δάνειο. Τότε ναι γίνεται
θα πρεπει να βοηθησουν και οι γονεις/πεθερικα στην περιπτωση σου για να γινει δυνατον.
-
@wantone said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
@lap said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
θα πρεπει να βοηθησουν και οι γονεις/πεθερικα στην περιπτωση σου για να γινει δυνατον.
Ο φίλος μου ο @lap θέλει να ξυπνήσει μια μέρα και να έχει προσπεράσει τα δύσκολα με γάμους-δάνεια - παιδιά κτλ ξένοιαστος πια απο τις υποχρεώσεις και να είναι σε φάση middle age crisis να πάει να αγοράσει ένα διθέσιο κάμπριο !
Πόσο έχουν πάει τα επιτόκια που πέσανε ? Εγώ βλέπω κάτι 4-4,5 και τα θεωρώ υπερβολικά για μεγάλα ποσά.
-
Σαν τις πανελλήνιες πριν την φοιτητική ζωή....τι να κάνουμε;
Υπάρχει άντρας που ευχαριστείται γάμους δάνεια δουλειά ως το βράδυ για να τα πληρώνει;;;
Τα παιδιά όντως είναι ευτυχία και αυτα είναι η κινητήριος δύναμη για όλα..... ειδάλλως......Mazda mx5 για πρωινή βολτουλα και άμα θέτε.....
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ