-
@fanis75 said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
@lapin said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
το κόστος για τις οικοδομές έχει ανέβει στα τουλάχιστον 1900€/τ.μ. χωρίς την αξία του οικοπέδου. Όσον για τα οικόπεδα; Μου είπε ότι αν βρεις ένα στα 1000€/τ.μ θεωρείται καλή τιμή... Άρα μιλάμε για κόστος ανέγερσης, σε αυτές τις περιοχές, πλησίον των 3.000€/τ.μ.
Πάρα πολύ μου φαίνεται....ας μας πει και Κρούζερ. Δέχομαι να έχει ανέβει στα €1.000-1.200.
Πάντως Β-ΒΑ, πουλάνε από €4.000/τμ και πάνω.
Σε καμία περίπτωση 1000-1200€. Έχουν ξεπερασθεί πλέον αυτές οι τιμές. Εκτός ίσως και αν μιλάμε για πολύ φθηνές κατασκευές σε λαϊκές περιοχές. Αυτό προκύπτει και από σχετικά άρθρα που έχω διαβάσει πρόσφατα.
Βέβαια τα 1900€ που μου είπε προφανώς αφορύν στο κόστος κατασκευής σε κατοικίες με ενδοδαπέδια, κλπ, συν ό,τι χρειάζεται για να πάρει την Α΄ενεργειακή κλάση το ακίνητο. Τέτοιες είναι πλέον οι καινούργιες κατοικίες στις περιοχές που ανέφερα. -
Χαλανδρι-Ν. Ψυχικο δεν υπαρχει νεοδμητο κατω απο 3.500-4.500.
Απο συζητησεις εχω καταλαβει οτι το μεσο κοστος κατασκευης πρεπει να πηρε 300 ευρω το μετρο περιπου.
Για Ν.Ιωνια φιλικο ζευγαρι που ψαχνει μου ελεγε γιαν 2.400 το πιο φτηνο. -
Με τι μισθούς πιστεύετε μαζεύεται ένα ποσό για μια καλή προκαταβολή και μετά μια αποδεκτή δόση μέχρι και μετά τη συνταξιοδότηση;
Δεν ειρωνεύομαι. Όντως το έχω απορία. Να δω τι βγάζουν όλοι αυτοί που αγοράζουν. -
Συνήθως δεν πάει έτσι, να ξεκινήσεις δηλαδή με μόνο εφόδιο το μισθό σου για να πάρεις σπίτι από το μηδέν. Τις περισσότερες φορές υπάρχει μια μαγιά, μία κληρονομιά,μία προίκα, μια γονική βοήθεια , τα χρήματα από την εκποίηση ενός άλλου σπιτιού ή οικοπέδου, και πολλάκΗς και ένα δάνειο.
-
Και οι προηγούμενες γενιές πως τα έκαναν τα σπίτια που θα εκποιήσεις;
-
Σπίτι μπορεί να αγοράσει κάποιος, εφόσον εργάζεται, αρκεί να κάνει συγκεκριμένες θυσίες στη ζωή του ώστε να αποταμιεύονται κάποια χρήματα.
Και όταν αναφέρομαι σε θυσίες εννοώ βαριές θυσίες. Θυσιάρες.
-
Οι παλιοί τα έκαναν με αιματηρές οικονομίες που τότε ήταν ο κανόνας, προσωπική εργασία σε κάποιο βαθμό σε κάμποσες περιπτώσεις ιδιαίτερα σε επαρχία, και με άλλους όρους: φθηνή έως πολύ φθηνή γη και σχετικά απλές κατασκευές (όχι μόνωση, μια σόμπα πετρελαίου για θέρμανση, όχι τηλέφωνο, όχι σοβαρά θεμέλια, απλά κουφώματα , μωσαϊκό για πάτωμα, κοκ).
-
Άρα έχουμε ακριβή γη, δηλαδή περιορισμός του πολεοδομικού χώρου και αύξηση της τιμής της γης και αυξημένο κόστος σπιτιού λόγω καστομ κατασκευών με υψηλές απαιτήσεις και όχι γραμμή παραγωγής προκάτ.
Άρα σήμερα ακόμα και 2500 ευρώ καθαρά να βγάζεις ( υπάρχουν καποιοι που βγάζουν τοσα, μην αρχίσουμε την ίδια συζήτηση) και πες 1000 η σύζυγος με 3500 θες για ενοικιο οικογενεικο σπίτιου με χώρο στάθμευσης 800-1000 ευρώ το μήνα μαζί και κοινόχρηστα σε μια φυσιολογική περιοχη. Άρα μένουν 2500 από αυτά 1000 ευρώ το μήνα για να φανε 4 άτομα μαζί και τα σουβλάκια τους κτλ να πιούμε νερό να κάψουν θερμοσίφωνο κτλ. Πάμε 1500. 200 ευρώ βενζινη το μήνα. 350 θέρμανση μένουν 1050. Πες ένδυση, σκατακια κτλ 200 ευρώ το πολυ. 850 ευρώ στην άκρη.
Άρα 850*12 (δεν βάζω δώρα γιατί πάνε σε διακοπές) θες 15 έτη για μια προκαταβολή. Και μετά άλλα τόσα έτη για δόσεις και μετά τη συνταξιοδότηση.
Για ένα διαμέρισμα 110-120 τμ σε πολυκατοικία με μια θέση πάρκινγκ σε νορμάλ περιοχή.Εάν βγάζεις 1800 ευρώ καθαρά ως εξαιρετικός υπάλληλος ,seniorκαι δεν σημαδεύεται μιας εταιρίας. Δεν μπορείς να αγοράσεις!!!!! Βγαίνεις στη σύνταξη και ακόμα μαζεύεις
-
Χοντρικά ναι, άμα βάζεις π.χ. 10 χήνες στην άκρη το χρόνο, μετά από 10-12-15 χρόνια θα έχεις φτιάξει μια μαγιά. Αυτό που συμφέρει είναι να φύγεις γλήγορα από το νοίκι, και το πετυχαίνεις με ένα δάνειο.
-
Κατάλαβα...
Εμ δεν δίνουν δάνεια χωρίς προκαταβολή ή κολατεραλ.
Τρύπιος κουμπαρας το ενοίκιο.Όλη η υπόθεση είναι η προκαταβολή...
-
Για να δώσουν στεγαστικό οι τράπεζες απαιτούν να έχεις ένα 30% της αξίας του ακινήτου ο ίδιος. Φυσικά πρέπει να πληρείς και άλλες προϋποθέσεις.
Γενικά όσοι παίρνουν σπίτια έχουν κάποια βοήθεια από τους δικούς τους ή κάποιο ακίνητο που το πουλάνε για να μαζέψουν ένα τμήμα της αξίας. Λίγοι είναι εκείνοι που αγοράζουν ακίνητο συμπληρώνοντας το στεγαστικό με αποταμιεύσεις μόνο από τους μισθούς. -
Εδώ που τα λέμε δίκιο εχουν. Ειδάλλως έτσι ξεκίνησε η κρίση των στεγαστικών. Άλλοι από αυτούς χωρίς σταθερό εισόδημα αγόραζαν σπίτια σε εποχές φούσκας και τα ξαναπουλουσαν. Από την διαφορά πλήρωναν το δάνειο και έβγαζαν και κέρδος
-
@lap said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Με τι μισθούς πιστεύετε μαζεύεται ένα ποσό για μια καλή προκαταβολή και μετά μια αποδεκτή δόση μέχρι και μετά τη συνταξιοδότηση;
Δεν ειρωνεύομαι. Όντως το έχω απορία. Να δω τι βγάζουν όλοι αυτοί που αγοράζουν.4.000 το μήνα και οι 2 σύζυγοι τουλάχιστον.
Μαζεύεις σε 4 χρόνια μια καλή προκαταβολή και βάζεις δόσεις όχι για όλη σου την ζωή, μέχρι τα 50, 55 να το χαρείς κιόλας. -
Για ένα διαμέρισμα 110-120 τμ σε πολυκατοικία με μια θέση πάρκινγκ σε νορμάλ περιοχή.
Εάν βγάζεις 1800 ευρώ καθαρά ως εξαιρετικός υπάλληλος ,seniorκαι δεν σημαδεύεται μιας εταιρίας. Δεν μπορείς να αγοράσεις!!!!! Βγαίνεις στη σύνταξη και ακόμα μαζεύειςΠροφανώς δεν ισχύει αυτό που γράφεις. Εγώ με πολύ μικρότερο μηνιαίο μισθό αγόρασα διαμέρισμα με μικρό δάνειο και χωρίς μεγάλη μηνιαία δόση.
Αλλά, υπάρχει και αλλά. Όπως έγραψα παραπάνω με πολύ βαριές θυσίες και αποφάσεις που φέρνουν πάνω/κάτω όλη τη ζωή πριν και μετά την αγορά.Αν επέλεγα να κάνω μία νορμάλ, κανονική ζωή προφανώς δεν θα είχα την δυνατότητα να αποταμιεύω το μήνα ένα καλό ποσό.
-
@storm said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
ύ βαριές θυσίες και αποφάσεις που φέρνουν πάνω/κάτω όλη τη ζωή πριν και μετά την αγορά.
Αν επέλεγα να κάνω μία νορμάλ, κανονική ζωή προφανώς δεν θα είχα την δυνατότητα να αποταμιεύω το μήνα ένα καλό ποσό.Έχεις οικογενειακές υποχρεώσεις ή είσαι εργένης; Έχει τεράστια διαφορά. Κάνεις χόμπι πέρα από το forum και το CarTalk.gr (χαχαχα) ; Κι αυτά απαιτούν σεβαστό ποσό χρημάτων.
-
Σίγουρα αν κάποιος θέλει να έχει μία κανονική ζωή, η κάθε προσπάθεια για σοβαρή αποταμίευση πάει περίπατο.
Επίσης όπου "λαλούν πολλά κοκόρια, αργεί να ξημερώσει" ή και δεν ξημερώνει ποτέ. Δηλ. τα θέλω του κάθε ανθρώπου επηρεάζουν και τις αποφάσεις και τα αντίστοιχα κόστη.
Να πω ένα παράδειγμα. Αν κάποιος θέλει να μαζέψει 84 χιλιάρικα θα πρέπει επί 10 χρόνια να αποταμιεύει σταθερά και αδιάκοπα κάθε μήνα στην τράπεζα 700euro πριν ξεκινήσει την έρευνα για αγορά.
Πόσοι είναι διατεθειμένοι να το κάνουν αυτό επί 10 χρόνια και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;
Και μετά την αγορά να παίζει και μία δόση πάνω/κάτω στα 500euro για άλλα 15 χρόνια;
Δηλ. 25 χρόνια πολύ βαριές θυσίες.
-
Είναι πολύ σχετικό αυτό και έχει πολλούς παράγοντες:
- Υπάρχει οικογένεια με παιδιά ή όχι? Τα παιδιά έχουν αρκετά ανελαστικά έξοδα
- Η παρούσα κατοικία είναι δωρεάν ή πληρώνεις ενοίκιο? Γιατί άλλο να πληρώνει €500/μήνα και άλλο να μν πληρώνεις τίποτα.
- Διακοπές, υπάρχει δωρεάν εξοχικό ή όχι?
- Αυτοκίνητο?
Μετράνε πολλά πράγματα ΛΑΠ. Κάποιος μπορεί με €1.500 να μαζεύει άνετα €500 μήνα και κάποιος άλλος με €2.500 να μην μπορεί να μαζέψει ούτε €100.
Στην Ελλάδα παίζει πολύ και το να βοηθάνε οι γονείς ή να υπάρχει κάπου ένα σπίτι/κτήμα/χωράφι που πωλείται για να γίνει προκαταβολή.
-
Το κόστος όντως έχει ανέβει πολύ.
Το πόσο ακριβώς, δεν μπορεί πλέον να προϋπολογιστεί, γιατί οι αυξήσεις είναι συνεχείς και το έργο έχει διάρκεια χρόνου κατασκευής μεγάλη.Η αξία της γης, δεν ορίζεται ως προς το εμβαδόν του οικοπέδου, αλλά ως προς την τιμή κάθε δομήσιμου τμ, το οποίο υπολογίζεται από το εμβαδόν του οικοπέδου επί τον Συντελεστή Δόμησης.
Δηλαδή στις περιοχές των ΒΑ προαστίων, ο ΣΔ είναι από 0,4 (Παλαιά Πεντέλη), έως 1,2 (Χολαργός).
Αντίθετα στο κέντρο και νότια, είναι μεγάλος μέχρι το Ελληνικό και μετά είναι από 0.8 και κάτω.
Ετσι και αλλιώς οι ακριβές περιοχές, πάνε για λίγους, αλλά και οι οικοδομές είναι λίγες.
Τώρα προκαταβολή, αν δεν έχεις κάτι να εκποιήσεις, ή βοήθεια από την οικογένεια είναι δύσκολο.
Αν όμως είσαι σε σταθερή εργασιακή θέση και περιοχή, η πληρωμή ενοικίου, είναι ανοησία.
-
Είναι τρύπιος κουμπαρας το ενοίκιο. Χαμένα λεφτά.
Εντωμεταξυ δεν έχω υπολογίσει έξοδα φροντιστηρίων, αγορές αυτοκινήτων, έξοδα φοιτητών αν περάσουν σε άλλη πόλη.
Ούτε με 2500 δεν φτάνουν. Θέλει 2000 ο καθένας ή καλύτερα 2500 ο καθένας σε ένα ζευγάρι.5000 ευρω το μην α σταθερά επί χρόνια για να τα καλυψεος όλα.
Ποσα ζευγάρια μπορούν; Και σταθερά επί πολλά έτη; Πόσες μανάδες θα κάνουν παιδιά, θα τους περιμένει η εργασία τους που πληρώνει 2500 ευρώ σταθερά. Και αν ζητήσουν πάρτ ταϊμ να μεγαλώσουν τα μωρά πάνε οι μισθοί.Να γιατί όλοι θέλουν το δημόσιο, δεν είναι μόνο η νοοτροπία. Είναι η ίδια η ζωή όπως έχει σχεδιαστει που απαιτει σταθερό μισθό δημοσίου πάνω από 1000ρικο και πολλά εργασιακά δικαιώματα.
Υ.γ υπάρχουν όπως έχω πει αρκετοί με πολύ υψηλά εισοδήματα, και μάλιστα σε επάγγελμα που ο κόσμος δεν το έχει σκεφτεί αλλά δεν είναι πολλοι. Για παράδειγμα από γιατρούς μέχρι κομμωτές κτλ.
-
για φορα πολλοστη.
εχω ακολουθησει το κλασσικο παραδειγμα του παιρνω σπιτι με καταγωγη απο λαικη οικογενεια
σημαινει, απο το 1997 εως το 2008 εμενα με μικρο, παλιο ημισογειο διαμερισμα. με 2 παιδια.
(εδω παρενθεση: την ιδια ωρα που οι νομος κατσελη σημερα επαιρναν μαιζωνετ με το μισο απο το δικο μου εισοδημα)
λιωσιμο στην δουλεια, απο το 1993, εχασα τα παιδικα τους χρονια δουλευοντας, και το σκατο παξιμαδι.
με εισοδημα 1200 της συζυγου και 2000 δικο μου. ενοικιο 350. που τα εισοδηματα τα ειχαμε ΗΔΗ απο μικρη ηλικια που πλεον δεν παιζει.
με δυσκολια μαζευτηκαν η μεγαλη προκαταβολη και τα εξοδα αγορας που μαζι με το δανειο εδωσαν το μικρο νεο διαμερισμα. και που το δανειο λαπ ειναι για 25 χρονια, δηλαδη μεχρι τη συνταξη για να αντεχεται το ποσο. να λεμε και νουμερα, 240 πηγε το σπιτι και 10 εξοδα, 130 ηταν το δανειο με γιουριμπορ σκετο επιτοκιο, 120 τα μαζεμενα και 530 ειναι η δοση (470+60 η υποχρεωτικη ασφαλεια δανειου).
παρα πολυ δυσκολη η αποκτηση κατοικιας. παρα πολυ.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!