-
Αν η υλοποίηση είναι σωστή, ένα κιβώτιο με μετατροπέα ροπής θα βγάλει πολλά περισσότερα χιλιόμετρα και από έναν κινητήρα με μόνη ανάγκη αλλαγή φίλτρου και λάδι. Τα διπλοσυμπλεκτα είναι σαν απομιμήσεις αυτόματου.....ή καλύτερα είναι αυτοματοποιημένα χειροκίνητα, μια τρύπα στο νερό. Ο μετατροπέας εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει να ζηλέψει ούτε στην οικονομία καυσίμου.
-
-
Lap, λέει μεν να μην αφορίζουμε τα διπλοσύμπλεκτα κι ότι έχουν αντοχές κι αυτά στην υπερθέρμανση -κάνοντας και τη δοκιμή με τις 12 όπισθεν- , αλλά μιλάει για το νέο 8ταχυτο,υγρού τύπου της Hyundai.
Το οποίο στην Ελλάδα βρίσκεται μόνο στο Κοna N και i30N που είναι τα ακριβότερα μοντέλα της.Στα υπόλοιπα,φοράνε τα ξηρού τύπου. -
Αυτό ακριβώς.
Αντίστοιχα υγρου τύπου υπάρχουν dsg,της gertag στα twigo και smart !!! κτλ
Τα διπλοσυμπλεκτα της hyundai εμφανίζουν λιγότερα θέματα από τα dsg ακόμα και τα Ξηρού τύπου. -
Νομίζω πως όταν περιέγραψε ένα κιβώτιο διπλού συμπλέκτη υγρού τύπου, με ψυγείο λαδιού και κύκλωμα ξεχωριστό με διαφορετικό λάδι για την ψύξη και τη λίπανση του κιβωτίου, τα είχε πει όλα.
Το 90% των αυτοκινήτων διπλού συμπλέκτη στην Ελληνική αγορά (και σε τιμές για κοινούς θνητούς) ΔΕΝ είναι τέτοια κιβώτια...
(να σημειωθεί για τους ακριβοδίκαιους, πως χρησιμοποιώ το "90%" ως τρόπο του λέγειν κι όχι ως στατιστικό ποσοστό)
-
Όπως έγραψα υπάρχει το twingo με διπλοσυμπλεκτο υγρού τύπου όπως και τα smart.
Εδώ ένα φθηνό και πολύ μικρό σε διαστάσεις για μικρά αυτοκίνητα πόλης.
Αυτό φοράνε τα αδελφακια renault smart.https://paultan.org/2014/03/17/dual-clutch-transmissions-dry-clutch/getrag-6dct150-specs/
Όντως δεν είναι πολλά, άλλωστε δεν είναι πολλά τα διπλοσυμπλεκτα στην αγορά.
Δεν γνωρίζω τον λόγο που επιμένουν σε dry τύπου για αυτοκίνητα πόλης, το πιο πιθανό σενάριο που φαντάζομαι είναι απλώς για να ξεστοκαρουν ολόκληρες παραγωγές.
Δηλαδή υπάρχει πλέον αντικαταστάτης των διπλοσυμπλεκτων της ford με wet clutches αλλά παρόλα αυτά τα δίνουν με dry clutches
Αυτά των hyundai παρουσιάζουν πολύ λιγότερα σφαλαμτα από τα dsg. Ακόμα και τα dry.
Και στα χειροκίνητα αν ζεσταθεί ο συμπλέκτης στην κίνηση απλώς αλλάζει ελαφρώς η αίσθηση στο ξεκίνημα και στα "δάγκωμα" του αλλα δεν χαλάει κάτι. Είναι ειδικά υλικά που μπορούν να ανεβάσουν θερμοκρασίες, δεν έρχεται το τέλος του κόσμου όπως παρουσιάζεται πολλές φορές. Όπως το ίδιο με το να ζεσταθούν κάπως τα φρένα και τα τακάκια σε κάποιες κατηφόρες.
Τα dry μπαίνουν σε safety mode όταν πραγματικά τα ξεσκίσεςείτε εκτός δρόμου με ατελείωτο σπιναρισμα σε ανηφόρες και λάσπη, είτε σε burn out, είτε όταν τα χρησιμοποιείς σαν αυτόματο αφήνοντας τα να σέρνονται στο φανάρι μέχρι να ανοίξει το πράσινο και αυτό για πάρα πολλή ωρα. Όταν αναψει η ένδειξη sadety mode απλώς περιμένεις να κρυώσει. Δεν σημαίνει ότι χάλασε το κιβώτιο. Απλά έφτασε στα όρια της θερμοκρασίας που πέρα από αυτήν θα μπορούσε να παρουσιάσουν βλάβη τα εσωτερικά μέρη.
Γενικά σε μια απλή μετακίνηση σπανίως θα σπιναρεις επί πόση ώρα τους τροχούς. Φυσικά και ανεβαίνουν ανηφόρες κτλ χωρίς κανένα πρόβλημα.
Αλλά ναι συμφωνώ πως το μποτιλιάρισμα με το να σέρνεται λίγα μέτρα το αυτοκίνητο, τα ταλαιπωρεί κυριως τα dry.Φυσικά υπάρχουν τρόποι οδηγήσης και καταστάσεων που υπερθερμαίνουν και το λάδι στους μετατροπείς. Απλά ο μετατροπέας μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την κίνηση στην πόλη. Χάνει όμως σε ταχύτητα αλλαγών, αίσθηση, κατανάλωση (δηλαδή ρύπους), βάρος, κόστος.
Πολύ κοντά στο ιδανικό μοιάζει το αυτόματο των υβριδικών με πλανητικό σύστημα.
-
Λαπ (και υπόλοιποι) έχω την εντύπωση πως το πλανητικό των υβριδικών ΤΟΥΟΤΑ δεν έχει ακριβώς τον κλασικό ρόλο του "κιβωτίου ταχυτήτων", με την έννοια του ότι η κύρια δουλειά του δεν είναι να κρατάει τον θερμικό κινητήρα σε ιδανικό εύρος στροφών, αλλά κατά κύριο λόγο, να μοιράζει μέρος της ροπής μεταξύ της γεννήτριας και του διαφορικού.
Γι αυτό χαρακτηρίζεται ως "power splitter" ενώ η ρύθμιση των "σχέσεων" γίνεται κυρίως μέσω της διαφοράς περιστροφής των δύο ηλεκτροκινητήρων;Εννοείται πως επηρεάζονται εμεσα οι στροφές του κινητήρα απ το πόσο ποσοστό ροπής πάει στο διαφορικό. Αλλά γι αυτό δουλεύει σε άλλο κύκλο το μοτέρ, λόγω της περιορισμενης μεταβολής των στροφών του.
-
Για παρκάρισμα με αυτόματο, λέει πρώτα στο νεκρό,μετά χειρόφρενο και τέλος στο P το κιβώτιο.
-
@panormus772 said in Αυτόματα vs χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων:
Για παρκάρισμα με αυτόματο, λέει πρώτα στο νεκρό,μετά χειρόφρενο και τέλος στο P το κιβώτιο.
Σωστά, ειδικά στα παλαιότερα ήταν must αυτό, από τα πρώτα πράγματα που σου έλεγαν οι σωστοί τεχνικοί (και κάποια βιβλία χρήσης αυτοκινήτων). Το κάνω από το 2004 αυτό και κατάφερα να το μάθω και στον πατέρα μου.
-
Καλές συμβουλές, κι εύκολο να τις ακολουθεί κάποιος.
Το ζήτημα που θα έχουμε στην Ελλάδα, κι ειδικά εκτός Αθηνών, είναι με την "αλλαγή" λαδιών, καθώς όταν το αποφασίσει κάποιος θα πρέπει να ψάξει ποοολύυυυ να βρει άνθρωπο να το κάνει σωστά...Οπότε αν γνωρίζετε συνεργεία που να ξέρουν τί να κάνουν, θα πρέπει να το μοιραστείτε με όλους.
-
@piliourits said in Αυτόματα vs χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων:
Το ζήτημα που θα έχουμε στην Ελλάδα, κι ειδικά εκτός Αθηνών, είναι με την "αλλαγή" λαδιών, καθώς όταν το αποφασίσει κάποιος θα πρέπει να ψάξει ποοολύυυυ να βρει άνθρωπο να το κάνει σωστά...
Οπότε αν γνωρίζετε συνεργεία που να ξέρουν τί να κάνουν, θα πρέπει να το μοιραστείτε με όλους.
Αλήθεια είναι αυτό, γιατί ενώ παλιά ήταν οδηγία των εταιρειών για αλλαγή πλέον λένε τις πίπες για "sealed for life" (βέβαια η εταιρείες που φτιάχνουν τα αυτόματα ΔΕΝ το λένε!).
Όλα έχουν σχέση με την μάρκα του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα στα υβρίδια της Τογιότα αναφέρεται κανονικά αλλαγή λαδιών κιβωτίου κάθε 90.000χλμ. Νομίζω το λένε και άλλες εταιρείες (κυρίως Ιαπωνικές). Η επόμενη λύση είνα να απαιτήσεις από το εξουσιοδοτημένο να το κάνει (το έκανα εγώ στις BMW που είχα). Και φυσικά υπάρχει και η λύση εξωτερικού συνεργείου, ειδικευμένου στα αυτόματα κιβώτια (δύσκολο στην επαρχία, αλλά μπορείς να έρχεσαι κάθε 4-5 χρόνια μια βόλτα Αθήνα) και μάλιστα κάποτε (δεν ξέρω εαν υπάρχουν ακόμα) υπήρχαν και ειδικευμένα π.χ στα ZF.
-
Θα προσπαθήσω να εφαρμόσω τις συμβουλές του! στο golf βέβαια μόλις πατηθεί το P μπαίνει αυτόματα το χειρόφρενο και αν ανοίξει η πόρτα ενώ το αυτοκίνητο είναι σε D mode μπαίνει αυτόματα το χειρόφρενο και το P.
-
@limited_one said in Αυτόματα vs χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων:
Θα προσπαθήσω να εφαρμόσω τις συμβουλές του! στο golf βέβαια μόλις πατηθεί το P μπαίνει αυτόματα το χειρόφρενο και αν ανοίξει η πόρτα ενώ το αυτοκίνητο είναι σε D mode μπαίνει αυτόματα το χειρόφρενο και το P.
-
Αλήθεια είναι αυτό, σε όλα τα νέα με ηελκτρικό χειρόφρενο αυτό γίνεται. Οπότε το "κόλπο" είνα να βάζουμε "P" με πατημένο φρένο, ώστε να πιάνει πρώτα το χειρόφρενο και μετά να μπλοκάρει το κιβώτιο.
-
Στο DSG δεν είναι τόσο θέμα, γιατί λειτουργεί τελείως διαφορετικά. Δεν υπάρχει αυτό το μικρό αυτάκι που μπλοκάρει τα γρανάζια, μοιάζει πιο πολύ με χειροκίνητο.
-
-
Αλήθεια είναι αυτό, γιατί ενώ παλιά ήταν οδηγία των εταιρειών για αλλαγή πλέον λένε τις πίπες για "sealed for life" (βέβαια η εταιρείες που φτιάχνουν τα αυτόματα ΔΕΝ το λένε!).
Όλα έχουν σχέση με την μάρκα του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα στα υβρίδια της Τογιότα αναφέρεται κανονικά αλλαγή λαδιών κιβωτίου κάθε 90.000χλμ. Νομίζω το λένε και άλλες εταιρείες (κυρίως Ιαπωνικές). Η επόμενη λύση είνα να απαιτήσεις από το εξουσιοδοτημένο να το κάνει (το έκανα εγώ στις BMW που είχα). Και φυσικά υπάρχει και η λύση εξωτερικού συνεργείου, ειδικευμένου στα αυτόματα κιβώτια (δύσκολο στην επαρχία, αλλά μπορείς να έρχεσαι κάθε 4-5 χρόνια μια βόλτα Αθήνα) και μάλιστα κάποτε (δεν ξέρω εαν υπάρχουν ακόμα) υπήρχαν και ειδικευμένα π.χ στα ZF.
Επειδή έχεις αρκετή εμπειρία, κάθε πότε πιστεύεις ότι είναι καλό να αλλάζουμε τα λάδια στο 8άρι αυτόματο της BMW; Μπορώ να το ζητήσω στο Σπανό;
-
@sailor66 said in Αυτόματα vs χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων:
Επειδή έχεις αρκετή εμπειρία, κάθε πότε πιστεύεις ότι είναι καλό να αλλάζουμε τα λάδια στο 8άρι αυτόματο της BMW; Μπορώ να το ζητήσω στο Σπανό;
Καλό είναι να αλλάζει κάθε 80-120.000χλμ, ανάλογα και με την χρήση. Δεν ξέρω πια εαν το κάνει, πάντως εγώ στο παρελθόν έχω κάνει αλλαγή λαδιών κιβωτίου στον Σπανό (2 φορές στου πατέρα μου και 1 σε δικό μου).
-
@fanis75 said in Αυτόματα vs χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων:
Καλό είναι να αλλάζει κάθε 80-120.000χλμ, ανάλογα και με την χρήση. Δεν ξέρω πια εαν το κάνει, πάντως εγώ στο παρελθόν έχω κάνει αλλαγή λαδιών κιβωτίου στον Σπανό (2 φορές στου πατέρα μου και 1 σε δικό μου).
Ευχαριστώ πολύ για τη συμβουλή. Θα ρωτήσω στο επόμενο sevice και θα σας πω τι μου είπαν.
-
Ευχαριστώ πολύ για τη συμβουλή. Θα ρωτήσω στο επόμενο sevice και θα σας πω τι μου είπαν.
Νάσαι καλά! Λογικά θα σου πουν όχι, αλλά δες εαν επιμείνεις τι θα γίνει.
-
Είμαι υπερ της αποψης αντικατασταση βαλβολινες 3 χρονια ή 60.000χλμ οποιο ερθει νωριτερα με ποιοτικες, με εχει δικαιωσει τοσα χρονια σε καθε ειδους αυτοκινητο, βανακι, αγροτικο.
-
Έκανα χρυσό φίλο μου να πάρει το i20 με DCT. H χρήση θα είναι 95% σε πόλη. Έκανα βλακεία; Έπρεπε να πάρει χειροκίνητο;
-
@harisnikolop said in Αυτόματα vs χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων:
Έκανα χρυσό φίλο μου να πάρει το i20 με DCT. H χρήση θα είναι 95% σε πόλη. Έκανα βλακεία; Έπρεπε να πάρει χειροκίνητο;
Μια χαρά! Η λογική επιλογή είναι για το προφίλ χρήσης του.
Αυτόματα vs χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων