-
@georgemit said in Οδήγηση στη δεξιά λωρίδα:
Παράγραφος 2 του άρθρου 17.
Αυτό που λες για παράλληλους στοίχους αναφέρεται σε κίνηση αυτοκινήτων σε φάλαγγες μέσα σε πόλη ή εκτός όταν έχει κίνηση.
Βρε παιδιά θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε, είστε και μεγάλοι άνθρωποι οι περισσότεροι.
Όταν μιλάει για παράλληλους στοίχους ο ποιητής δεν εννοεί τις λωρίδες αλλά τους παράλληλους στοίχους που φτιάχνουν τα αυτοκίνητα. 2 αυτοκίνητα μόνο δε μπορούν να αποτελέσουν στοίχους.Νομίζω ότι κάνεις λάθος, επειδή ερμηνεύεις εσφαλμένα και αποσπασματικά το άρθρο 17 το οποίο λέει και τα εξής σχετικά:
8. α) Σε μoνόδρoμoυς και oδoύς διπλής κατεύθυνσης, πoυ υπάρχoυν δύo
τoυλάχιστoν λωρίδες κυκλoφoρίας, κατά κατεύθυνση, μέσα σε κατoικημένες
περιoχές και τρεις εκτός αυτών, διαχωριζόμενες με κατά μήκoς διαγραμμίσεις, επιτρέπεται η κυκλoφoρία σε παράλληλες σειρές (στoίχoυς).
β) Στην περίπτωση αυτή, αλλαγή λωρίδας επιτρέπεται μόνoν εφόσoν δεν
πρoκαλείται κίνδυνoς ή παρακώλυση της κυκλoφoρίας και δίνεται έγκαιρα
πρoειδoπoίηση, σύμφωνα με τo άρθρo 21 παράγραφος 2 τoυ παρόντoς Kώ-
δικα.
γ) Στην περίπτωση που προβλέπεται στο εδάφιο α΄ της παρούσας παρα-
γράφου, ο προβλεπόμενος τρόπος οδήγησης δε θεωρείται ότι αποτελεί προσπέρασμα κατά την έννοια του παρόντος άρθρου. Η διάταξη της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού παραμένει εφαρμόσιμη.Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, η κίνηση εκτός πόλεως σε αυτοκινητόδρομους με τρεις λωρίδες γίνεται σε στοίχους και η "προσπέραση" από δεξιά δεν συνιστά προσπέρασμα. Ανεξαρτήτως πυκνότητας της κίνησης, καθώς δεν αναφέρεται κάτι σχετικά.
Επειδή όντως είμαστε μεγάλοι άνθρωποι, καταλαβαίνουμε ότι ο νόμος στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν επιτρέπει ερμηνείες κατά το δοκούν, αλλά είναι σαφέστατος.
-
Νομίζω ότι κάνεις λάθος γιατί μπερδεύεις την κίνηση σε στοίχους με τις λωρίδες.
Στοίχοι δεν είναι οι λωρίδες, αν δεις στο 8α μιλάει και για λωρίδες και για στοίχους. Οι στοίχοι (στοιχίζω πράγματα, τα βάζω σε σειρά το ένα πίσω από το άλλο, όπως στοιχιζόμασταν στο δημοτικό ) είναι αυτοκίνητα που κινούνται το ένα πίσω από το άλλο, σε φάλαγγες, στοιχισμένα. Εκεί ναι δεν θεωρείται προσπέραση και περνάς και από δεξιά.
Όντως ο νόμος είναι σαφέστατος.
Να συμπληρώσω και το νόημα της από δεξά απαγόρευσης της προσπέρασης γιατί το θέμα είναι σημαντικό.
Είναι μια δικλειδα ασφαλείας, όταν υπάρξει πρόβλημα ή ξαφνικό εμπόδιο να μπορέσεις να κάνεις ελιγμό προς τα δεξιά γρήγορα στην περίπτωση που δε μπορείς καν να ελέγξεις τον καθρέπτη σου.
Φανταστείτε τι θα γινόταν αν προσπερνουσε ο καθένας από όπου γούσταρε.
Και ξαναλέω μου κάνει εντύπωση που γράφονται τέτοια πράγματα σε αυτοκινητιστικο φόρουμ που όλοι υποτίθεται είμαστε υποψιασμένοι.
Τωρα στα ξεβλασταρα να ανακαλύψουμε την από δεξιά προσπέραση...
Υγ. Θυμάστε και τους κλασικούς λασπωτηρες των φορτηγών των 80s με το απαγορευτικό στα ξεξια και το βέλος αριστερά; -
Νομίζω ότι κάνεις λάθος γιατί μπερδεύεις την κίνηση σε στοίχους με τις λωρίδες.
Στοίχοι δεν είναι οι λωρίδες, αν δεις στο 8α μιλάει και για λωρίδες και για στοίχους. Οι στοίχοι (στοιχίζω πράγματα, τα βάζω σε σειρά το ένα πίσω από το άλλο, όπως στοιχιζόμασταν στο δημοτικό ) είναι αυτοκίνητα που κινούνται το ένα πίσω από το άλλο, σε φάλαγγες, στοιχισμένα. Εκεί ναι δεν θεωρείται προσπέραση και περνάς και από δεξιά.
Όντως ο νόμος είναι σαφέστατος.Κοίταξε σύμπτωση: Κι εγώ νομίζω ότι κάνεις λάθος και ότι ο νόμος είναι σαφέστατος!
Ερμηνεύεις κατά το δοκούν την έννοια του στοίχου, ενώ ο νομοθέτης στην ουσία με την έννοια του στοίχου προσδιορίζει ότι το αυτοκίνητο στοιχίζεται εντός της λωρίδας του και δεν κινείται ακανόνιστα ανάμεσα στις λωρίδες.
Το ότι εννοεί με πολλά αυτοκίνητα, όπως το ερμηνεύεις εσύ, δεν προκύπτει από πουθενά. Και δεν είναι λογικό, γιατί δεν μπορεί να συγκεκριμενοποιηθεί. Πόσα είναι τα πολλά αυτοκίνητα και πόση θεωρείται η πολλή κίνηση; Ένα αυτοκίνητο ανά 6 μέτρα, ανά 10, ανά 20 ή ανά 100; Και με τι ταχύτητα; Ως τα 20, τα 50 ή τα 100 Km/h;
-
Φίλε μου εκτίθεσαι και θα σκοτώσεις και κάναν άνθρωπο. Να οδηγείς με ασφάλεια, καληνύχτα.
-
Να κάνω μια ερώτηση, με δεδομένο ότι ο ΚΟΚ είναι σχεδόν πανομοιότυπος σε όλες (σχεδόν) τις χώρες της ΕΕ εσείς που υποστηρίζετε ότι οι κινούμενοι δεξιά μπορούν νόμιμα να ''προσπεράσουν΄΄αυτούς που κινούνται αριστερα η στην μέση, αν υποθέσουμε ότι σε autobahn ο αριστερος πάει με 230 ΚΜ/Ω, ο μεσαίος πάει με 160 ΚΜ/Ω και εσύ που είσαι δεξιά και πίσω τους, πας με 200 ΚΜ/Ω θα περάσεις;;
-
@civil357 said in Οδήγηση στη δεξιά λωρίδα:
Η "μάστιγα" των κινούμενων στη μεσαία με ταχύτητα πέριξ των 100 - 110 χλμ καταστρέφει την ικανότητα της οδού.
Γιατί; απλά ελάχιστοι θα τους προσπεράσουν από τη δεξιά (αν κινούνται δεξιά) , αναγκαζόμενοι είτε να προσπεράσουν τέρμα αριστερά , είτε να ελαττώσουν ταχύτητα. Κοινώς καταργούν με το να μπαστακώνονται στη μεσαία , μία λωρίδα κυκλοφορίας.
Συνήθως μάλιστα , ο πιο αργός από αυτούς, δημιουργεί μπουλούκι από πίσω του , άλλων οι οποίοι κινούνται με πανομοιότυπα ή ελάχιστα μεγαλύτερη ταχύτητα , οπότε ή προσπερνούν αργά αργά ή δε θεωρούν ότι αξίζει το ρίσκο ( ή η αύξηση της κατανάλωσης;;) να ανέβουν στα 115 και να περάσουν.Πιάσε ρε άνθρωπε δεξιά και όλα καλά, να το καταλάβω μόνο όταν είναι τέρμα κατεστραμμένο το οδόστρωμα δεξιά.....
Το ωραίο είναι όταν κινούνται σε άδεια οδό με δύο λωρίδες, αριστερά και πλησιάζεις σιγά σιγά , κλείνοντας την απόσταση από δεξιά..... Εκεί κάτι δεν κολλάει και στους ίδιους.....
Τεραστιο θεμα και το αποτελεσμα ειναι να μειωνεται πρακτικα κατα μια λωριδα ο δρομος.
Αδεια η δεξια, γεματη η μεσαια με οσους πηγαινουν με 80-100, και μετρια κινηση στην αριστερη για οσους πηγαινουν λιγο πιο γρηγορα, διοτι πολυ πιο γρηγορα δεν μπορεις να πας καθως συναντας συνεχως αυτοκινητα που προσπερνουν τους "αργοσχολους" της μεσαιας λωριδας.
Πολλες φορες σε εξοδους/επιστροφες που εχει απαγορευση φορτηγων, η δεξια ειναι η πιο γρηγορη λωριδα!
-
Eχω ενα iQ 1000 κυβικά , 69 άλογα , 150 χλμ τελική.
Ταξιδεύω δεξιά με 100-110 ,πέφτει η κατανάλωση κάτω απο τα 5 λίτρα και δεν ενοχλώ κανένα .
Στο βάθος κάποιος στην ΜΕΣΑΙΑ παει σιγότερα !
Αν δω πίσω οτι δεν έρχεται κανένας (σε απόσταση 1 χλμ + ) αρα λίγη κίνηση, αρχίζω αργααά να επιταχύνω και κάνω την ανάγκη φιλότιμο αλλάζοντας δυο λωρίδες και καίγοντας πολύτιμη αμόλυβδη και προσπερνώ απο αριστερά.
Ελα ντε που όταν εχει έστω και μέτρια κίνηση επειδή στην αριστερή πάνε με 130+ σε σειρά τα αυτοκίνητα δεν υπάρχει περίπτωση να "χωθώ" τι κάνω τότε;
Θα υποχρεωθώ να πηγαίνω με 80-90 στην μεσαία; ...να παίζω φώτα ; ...αυτό μετράει σαν κίνηση σε στίχους ; ... μετράει οτι εχει κίνηση ;...να μείνω δεξιά;... να πάρω την τροχαία και να τον καταγγείλω; -
Υπαρκτό το πρόβλημα που αναφέρεις, το έχω αντιμετωπίσει, αν όμως σε δει μπατσικο εσύ θα είσαι ο παράνομος.
Στην παλιά εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών, όριο ταχύτητας 50km/h, (ενώ μπορείς άνετα να πας με 70, όλοι ξέρουμε πόσο ανόητα είναι τα περισσότερα όρια ταχύτητας), παππούς με αγροτικό πάει με 40.
Είναι παράνομος; Όχι.
Είναι ενοχλητικός και μπορεί να προκαλέσει ατύχημα; Σαφέστατα ναι.
Αν παραβιάσω τη διπλή και τον προσπεράσω θα βρω τον μπελά μου σε περίπτωση που με δει αστυνομία; Άνετα! -
Υπαρκτό το πρόβλημα που αναφέρεις, το έχω αντιμετωπίσει, αν όμως σε δει μπατσικο εσύ θα είσαι ο παράνομος.
Γιαυτό ψάχνω για iQ diesel ... ανεβαίνει την ανηφόρα στον Άγιο Παύλο στον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης χαλαρά με 5η και 140! Λάθος όμως ...πάλι θα με γράψουν
-
Και ξαναλέω μου κάνει εντύπωση που γράφονται τέτοια πράγματα σε αυτοκινητιστικο φόρουμ που όλοι υποτίθεται είμαστε υποψιασμένοι.
... τα είπες όλα.
Ως λαός γενικά ερμηνεύουμε τους νόμους, όπως μας βολεύει.
Ως λαός δεν τηρούμε γενικά τους νόμους άμα δε μας αρέσει.
Ο νομοθέτης είναι σαφής στο από που προσπερνάμε.
Όπως και το σε πια λωρίδα κοινούμαστε.
Όπως και τα όρια που γράφουν οι πινακίδες στο δρόμο, αν έχετε δει αυτές τις άσπρες με μαύρα γράμματα και κόκκινο κύκλο.Σε λίγο θα καταλήξουμε ότι σε δρόμο με όριο 130 που και οι 3 λωρίδες πάνε με 100, έχουμε δικαίωμα να αλλάζουμε συνεχώς λωρίδες από τη μιά στην άλλη παίζοντας frogger στα κενά... (πάντα με φλας βεβαία)
'' Ιαβέρης '': Ο ηλίθιος δεν καταλαβαίνει ότι είναι ηλίθιος γιατί είναι ηλίθιος τροφή για σκέψη.
-
@antonakis said in Οδήγηση στη δεξιά λωρίδα:
'' Ιαβέρης '': Ο ηλίθιος δεν καταλαβαίνει ότι είναι ηλίθιος γιατί είναι ηλίθιος τροφή για σκέψη.
Τα είπες όλα.
-
Φίλε μου εκτίθεσαι και θα σκοτώσεις και κάναν άνθρωπο. Να οδηγείς με ασφάλεια, καληνύχτα.
Λες βαριές κουβέντες, ενώ ταυτόχρονα προσπερνάς τις παραγράφους του ΚΟΚ που σου ανέφερα και τα σχετικά επιχειρήματα μου. Δεν θα το συνεχίσω, γιατί θα χαλάσουμε το κλίμα...
-
@106s16 said in Οδήγηση στη δεξιά λωρίδα:
Να κάνω μια ερώτηση, με δεδομένο ότι ο ΚΟΚ είναι σχεδόν πανομοιότυπος σε όλες (σχεδόν) τις χώρες της ΕΕ εσείς που υποστηρίζετε ότι οι κινούμενοι δεξιά μπορούν νόμιμα να ''προσπεράσουν΄΄αυτούς που κινούνται αριστερα η στην μέση, αν υποθέσουμε ότι σε autobahn ο αριστερος πάει με 230 ΚΜ/Ω, ο μεσαίος πάει με 160 ΚΜ/Ω και εσύ που είσαι δεξιά και πίσω τους, πας με 200 ΚΜ/Ω θα περάσεις;;
Δεν ξέρω αν ο ΚΟΚ είναι πανομοιότυπος στις χώρες της ΕΕ, αλλά αυτό που περιγράφεις, ΔΕΝ θα συνέβαινε συχνά σε autobahn. Π.χ. μια Κυριακή στις 7 το πρωί, με άδεια την autobahn, ο κινούμενος με 160 θα ήταν στη δεξιά λωρίδα, οπότε οι άλλοι δύο θα τον περνούσαν από αριστερά του. Το έχω δει πολλές φορές. Αν η κίνηση ήταν πιο πυκνή (όπως συνήθως στις autobahn) τότε η μεγάλη μάζα των αυτοκινήτων θα ήταν ως τη μεσαία λωρίδα και αριστερά θα έβγαιναν μόνο οι πολύ γρήγοροι για προσπέρασμα. Και αν η autobahn ήταν πηγμένη, θα ήταν γεμάτες όλες οι λωρίδες και δεν θα είχε υψηλές ταχύτητες.
Γενικά πάντως δεν έχει νόημα να προσπαθείτε να βγάλετε συμπεράσματα από ακραία σενάρια. Ούτε εγώ θα πάω με 200 στη δεξιά λωρίδα στην άδεια εθνική. Θα πάω όμως στη δεξιά λωρίδα σε άδεια εθνική με 120-130 και όταν θα πετύχω το σαλίγκαρο που κινείται με 80-100 στη μεσαία, θα τον περάσω χωρίς να αλλάξω λωρίδα. Για δύο λόγους. Γιατί θέλω να κινούμαι σωστά (δηλαδή στη δεξιότερη διαθέσιμη λωρίδα) και γιατί είναι και πολύ πιο κουραστικό και αυξάνει την επικινδυνότητα να αλλάξω δυο λώρίδες (και πίσω) για να περάσω από αριστερά.
-
Ο κοκ είναι σαφέστατος, εσύ τον ερμηνεύεις κατά το δοκούν.
Δε προσπέρασα κανένα σου επιχείρημα, σου απάντησα σε όλα. -
πραγματικά δεν καταλαβαίνω τον λόγο που μερικοί σε αυτο το φορουμ γίνονται εριστικοί...
εδώ ανταλάσσουμε απόψεις για να μπορούμε να καταλήξουμε κάπου και βελτιωθούμε οι ίδιοι και να συμβουλέψουμε κάποιους άλλους...
άλλο η αλλαγή λωρίδας - προσπέραση - ελιγμός και άλλο η τήρηση λωρίδας - συνέχεια της πορείας μου.
Φίλε georgemit μιλάς για προσπέραση δηλαδή αλλαγή γραμμής και έχεις δίκιο θα το κάνεις απο αριστερά...αν όμως είσαι ήδη δεξιά τότε συνεχίζεις την πορεία σου...απλό και σαφές. -
Δεν εχει νόημα να επιμένω.
Κρίμα γιατί είμαστε στο φόρουμ των 4Τ.
Τετοιες απόψεις θα περίμενα να διαβάσω μόνο στο κοσμοπολιταν. -
συνεχίζεις να είσαι εριστικός χωρίς να σε προκαλούμε...ok θα εχεις τους λόγους σου.
-
Δεν εχει νόημα να επιμένω.
Κρίμα γιατί είμαστε στο φόρουμ των 4Τ.
Τετοιες απόψεις θα περίμενα να διαβάσω μόνο στο κοσμοπολιταν.Έχεις γίνει τόσο προκλητικός, που την επόμενη φορά που θα το ξανακάνεις (είναι ήδη τουλάχιστον 3-4 ποστ σου που είναι προκλητικά), θα σου απαντήσω όπως σου αξίζει και μετά ας επιληφθεί η διαχείριση...
-
<Mod> Διεγράφησε προσβλητική εικόνα. Επίσης ο χρήστης δέχεται προειδοποίηση και εαν συνεχίσει αυτή την συμπεριφορά θα γίνει ban για 3 ημέρες.
-
Έλα μη μαλώνετε, κρίμα είναι. Δεν υπάρχει λόγος.
Τελικά τι κάνουμε εξηγήσετε μου και εμένα. Εγώ μπερδεύτηκα.
Οδήγηση στη δεξιά λωρίδα