-
Εδώ στην μεσαία κινούνται νταλίκες, οι οποίες ενίοτε βγαίνουν και στην αριστερή, για να περάσουν και να μην κόψουν και μιλάτε μόνο για τους 80-100 με τα ΙΧ ?
Μόνο μία φορά έχω δει περιπολικό να υποχρεώνει τα φορτηγά που ήταν στην μεσαία να πάνε δεξιά.
-
Εγώ τους κορναρω καμιά φορά όταν κάθονται στη μεσαία και εμποδίζουν τους πάντες και δεν χωράνε να προσπεράσουμε από πίσω και αυτοί μου κάνουν υβριστικές χειρονομίες. Μια άλλη φορά θυμαμαι μου άνοιξε ένας τα μεγάλα φώτα και με στραβωνε για αρκετή ώρα. Φώτα νταλίκας, δεν ξέρω και εγώ πόσα..η νύχτα μέρα. Έτσι για να με εκδικείθει επειδή του έκαναν παρατήρηση με κόρνα να μείνει η νταλίκα στην δεξιά λωρίδα και όχι στην αριστερή.
Δεν ήξερε όμως οτι στο αυτοκίνητο που οδηγούσα είχε αυτόματο φωτοκατι στους καθρέφτες και τους σκοτείνιασε. Την πάτησε ο ευγενικοτατος νταλικερης. Αν θυμάμαι καλά από ξένη χώρα πρέπει να ήταν οι πινακίδες, αλλά δεν θυμάμαι από πού. Πέρασαν χρόνια πλέον. -
Είναι απλό.
Σε δρόμους με πολλές λωρίδες κυκλοφορίας (όπως οι εθνικές οδοί, οι μεγάλοι λεωφορειόδρομοι, κτλ), μένεις στη λωρίδα σου από την στιγμή που αυτή είναι ελεύθερη μπροστά.
Αριστερά θα ανοιχτείς εφόσον στη ίδια λωρίδα την οποία κινείσαι και εσύ, υπάρχει προπορευόμενο όχημα το οποίο πηγαίνει με χαμηλότερη ταχύτητα και χρειάζεται να το προσπεράσεις.
Εφόσον λοιπόν χρειάζεται να αλλάξεις λωρίδα από αυτή την οποία βρίσκεσαι για να προσπεράσεις λόγω αργού προπορευόμενου οχήματος, τότε αυτό πρέπει να το κάνεις από αριστερά. -
Ωραία, αν λοιπόν δούμε από μακρυα έναν κοιμισμένο στη μεσαία και αλλάξουμε νωρίτερα από πιο μακρυά στην δεξιά, τότε τον προσπερνούμε από δεξιά.
-
@lap said in Οδήγηση στη δεξιά λωρίδα:
Ωραία, αν λοιπόν δούμε από μακρυα έναν κοιμισμένο στη μεσαία και αλλάξουμε νωρίτερα από πιο μακρυά στην δεξιά, τότε τον προσπερνούμε από δεξιά.
Μπορούμε και 5 χιλιόμετρα νωρίτερα να έχουμε αλλάξει ακόμη πιο δεξιά και να τον προσπεράσουμε από τον παράδρομο ή από τα χωράφια.
-
Ε τώρα χαλάς εσύ την συζήτηση. Εγώ σου λέω βλέπεις έναν στα 70-80 μέτρα μακρυά να καθετε στη μεσαία και αριστερά να έχει μποτιλιάρισμα. Αλλάζεις από τόσο μακρυά στη δεξιά και διατηρώντας τη ταχύτητα σου τον προσπερνάς.
Είναι παράνομο αυτό;
-
Ε τώρα χαλάς εσύ την συζήτηση. Εγώ σου λέω βλέπεις έναν στα 70-80 μέτρα μακρυά να καθετε στη μεσαία και αριστερά να έχει μποτιλιάρισμα. Αλλάζεις στη δεξιά και διατηρώντας τη ταχύτητα σου τον προσπερνάς.
Είναι παράνομο αυτό;
Μα είπες από μακριά.
Τα 70-80 μέτρα όταν κινείσαι για παράδειγμα στην εθνική οδό με 120χλμ δεν είναι μακρινή απόσταση, αλλά ούτε και στην Λεωφόρο Κηφισίας πχ αν πηγαίνεις με 50-70χλμ είναι μακρινή απόσταση.
Προσπέραση θεωρείται όταν αναλόγως της ταχύτητας, βρίσκεσαι σε μία εύλογη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.
Δεν είμαστε στη F1 που χρειάζεται να κολλήσεις στους πενήντα πόντους ή στο ένα μέτρο πίσω από τον άλλο για να πάρεις το slipstream και να προσπεράσεις.
Οπότε στο παράδειγμα σου, ναι είσαι παράνομος, διότι θεωρείται προσπέραση και πρέπει να την κάνεις από αριστερά.
Αν όμως έχεις αλλάξει λωρίδα πριν επτακόσια μέτρα ή κάνα χιλιόμετρο, τότε τι προσπέραση να θεωρηθεί; -
Και που το αναφέρει αυτό στο νομό; Τα μέτρα που τα αναφέρει; Αν τα κάνω 100-120 μέτρα;
Πρόσεχε τι λέω. Δεν επιταχύνω. Μένω σταθερός στην ταχύτητα μου και από μια σεβαστή απόσταση απλά αλλάζω λωρίδα.
Στις προσπερασεις τι λέει ο ΚΟΚ; Πόσα μέτρα πριν πρέπει να πλησιάσεις για να ξεκινήσεις την προσπέραση
-
Και που το αναφέρει αυτό στο νομό; Τα μέτρα που τα αναφέρει; Αν τα κάνω 100 μέτρα;
Δηλαδή εσύ θέλεις να σου αναφέρει στο νόμο με αριθμούς, στα πόσα μέτρα πρέπει να φτάσεις πίσω από τον άλλο για να τον προσπεράσεις;
Έλα τώρα, μεγάλοι άνθρωποι είμαστε.
-
Ε λογικό δεν είναι;. Δεν είναι προσπέραση με το να αλλάξεις στα 100 μέτρα λωρίδα (άντε να το κάνω 150 μέτρα λόγω ταχύτητας) και απλά να διατηρήσεις την ταχύτητα σου.
Προσπέραση είναι να φτάσεις σε μια κοντινή απόσταση το προπορευόμενο αυτοκίνητο και να αλλάξεις λωρίδα για να το προσπεράσεις, συνήθως επιταχύνοντας μέχρι το όριο ταχύτητας.Τι λέει για αυτό ο ΚΟΚ;
-
Ε λογικό δεν είναι;. Δεν είναι προσπέραση με το να αλλάξεις στα 100 μέτρα λωρίδα (άντε να το κάνω 150 μέτρα λόγω ταχύτητας) και απλά να διατηρήσεις την ταχύτητα σου.
Προσπέραση είναι να φτάσεις σε μια κοντινή απόσταση το προπορευόμενο αυτοκίνητο και να αλλάξεις λωρίδα για να το προσπεράσεις, συνήθως επιταχύνοντας μέχρι το όριο ταχύτητας.Τι λέει για αυτό ο ΚΟΚ;
Ρε συ θα μας τρελάνεις;
Από τη στιγμή που έχεις μεγαλύτερη ταχύτητα από το όχημα που προσπερνάς (αλλιώς δεν θα το έφτανες και δεν θα χρειαζόταν αν το προσπεράσεις) τι σημασία είχε αν την είχες από πριν ή αν επιτάχυνες εκείνη τη στιγμή; -
Μπορεί να φρενάρεις για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα αν έρχεται αυτοκίνητο από την αριστερή λωρίδα, μειώνεις στην ίδια ταχύτητα του προπορευόμενου και μόλις ελευθερωθεί η αριστερή λωρίδα επιταχύνεις.
Σε αυτήν την περίπτωση και έχεις πλησίασει αρκετά, πάντοτε μεσα στα ανεκτά όρια ασφαλείας που προβλέπει ο ΚΟΚ, και επιταχύνεις για να το προσπεράσεις.Άρα σε αυτήν την περίπτωση όντως συντρέχουν όλες οι συνθήκες του όρου προσπεραση.
Στο άλλο που ανέφερα πολυ απλά αγναντεύεις μπορστα, αρκετά μακρυά από τα ανεκτά όρια ασφαλείας που ανέφερα πιο πάνω, αλλάζεις λωρίδα (στην περίπτωση μας δεξια) και απλά διατηρείς την ταχύτητα σου.
Σύμφωνα με αυτο που λέει ο νόμος μπορείς να κάνεις άνετα την "προσπέραση" από δεξιά, μιας και στην ουσία δεν είναι προσπέραση. Απλά κίνηση σε στοίχους.
Αυτό θέλω να πω, πως υπάρχει ένα στάδιο στο οποίο επαφίεται πιο πολύ στην ερμηνεία του οδηγού και ιδιαίτερα στην ερμηνεία του τι εστί προσπέραση.
-
Ε είπαμε, μην τα ξαναλέμε, αν έχεις αλλάξει λωρίδα πριν κάνα χιλιόμετρο, επτακόσια μέτρα, δεν θεωρείται προσπέραση.
-
Και που το αναφέρει αυτό στο νομό; Ποιο είναι το όριο που να μη θεωρείται προσπέραση, στα πόσα μέτρα; Αναφέρει απόσταση;
Χαχαχαχαχα
-
@katafractos17 said in Οδήγηση στη δεξιά λωρίδα:
Ε είπαμε, μην τα ξαναλέμε, αν έχεις αλλάξει λωρίδα πριν κάνα χιλιόμετρο, επτακόσια μέτρα, δεν θεωρείται προσπέραση.
-
@georgemit said in Οδήγηση στη δεξιά λωρίδα:
@katafractos17 said in Οδήγηση στη δεξιά λωρίδα:
Να το κοιτάξεις.
-
Ok παιδιά ας έρθει η τροχαία να βεβαιώσει παράβαση στη ΕΟ όταν κινούμαι με 110-120 στην τρίτη δεξιά και βλέπω στην μεσαία κάποιον με 90 και αντί να κάνω kickdown για να πιάσω 150 για να βγω στην τέρμα αριστερά και μετά ξανά τέρμα δεξιά εκεί που ήμουν με ότι τεράστιους κινδύνους συνεπάγεται αυτό, απλά περνάω από δεξιά του και βρίσκομαι αργά και όμορφα δίπλα του για 1-2 δευτερόλεπτα.
-
Το θέμα μας δεν είναι τι κάνει ο καθένας στον δρόμο, έγραψα απλά τι είναι νόμιμο.
Εσύ μπορεί να βαριέσαι να περιμένεις στο φανάρι και να περνάς και με κόκκινο, να το υιοθετήσουμε κι εμείς;
Ο κίνδυνος όταν περνάς από αριστερά που είναι;
Το ότι κινδυνεύεις προσπερνώντας από δεξια δε σου περνάει από το μυαλό έτσι; -
Έγραψες απλώς τι νομίζεις ότι είναι νόμιμο...
-
Να τος πάλι! χαχα
Οδήγηση στη δεξιά λωρίδα