-
Ακόμα και αυτός που λες ότι φορτίζει σπίτι βραδέως αν έχει κάνει μεγάλο δρομολόγιο και γυρίσει σπίτι με άδεια μπαταρία και ξαφνικά μετά από 10'-1ώρα χτυπήσει ο συναγερμός σε γραφείο - εξοχικό ή χρειαστεί να μεταβεί σε κάποια κλινική τι θα κάνει? θα πάρει ταξί ή ποδήλατο? Δεν είναι μόνο θέμα χώρου φόρτισης και κτήσης είναι μεγάλο πρόβλημα σε real life σενάρια . Για αυτό και μόνο είναι ακόμα Gudget που πλαισιώνονται από ωραιότατα πρακτικά θερμικά
Πιθανόν να αλλάξουν οι συνήθειες και να φορτίζεις όταν θα σου έχουν μείνει καμιά 100στη χλμ αυτονομία. Πιθανόν να υπάρξουν φορτιστές σε πεζοδρόμια στο downtown Athens ώστε να βρίσκεις σχετικά άνετα θέση φόρτισης μια φορά την εβδομάδα που θα σου χρειάζεται (για τον πολύ κόσμο που κάνει καμιά 50ρια χλμ την ημέρα). Πολύ δύσκολο βέβαια αυτό το συγκεκριμένο, δεν βλέπω πως μπορεί να γίνει. Πιθανόν το κόστος αλλαγής μπαταριών να φτάσει κάποτε π.χ. στο χιλιάρικο (σαν να λέμε αλλαγή σε όλους τους ιμάντες). Όλα είναι πιθανά, θα τα δούμε στο μέλλον.
Συνεχίζω να πιστεύω πάντως ότι το προφίλ χρήσης του ηλεκτρικού απαιτεί μονοκατοικία, συνεπώς το κάνει ακατάλληλο για τον πολύ κόσμο που μένει στο κέντρο και τώρα και στο μέλλον.
-
Συνεχίζω να πιστεύω πάντως ότι το προφίλ χρήσης του ηλεκτρικού απαιτεί μονοκατοικία, συνεπώς το κάνει ακατάλληλο για τον πολύ κόσμο που μένει στο κέντρο και τώρα και στο μέλλον.
Μονοκατοικία όχι (αν και είναι το ιδανικό) αλλά σίγουρα κατοικία με συγκεκριμένη θέση στάθμευσης, κατά προτίμηση κλειστή.
-
Ακόμα και αυτός που λες ότι φορτίζει σπίτι βραδέως αν έχει κάνει μεγάλο δρομολόγιο και γυρίσει σπίτι με άδεια μπαταρία και ξαφνικά μετά από 10'-1ώρα χτυπήσει ο συναγερμός σε γραφείο - εξοχικό ή χρειαστεί να μεταβεί σε κάποια κλινική τι θα κάνει? θα πάρει ταξί ή ποδήλατο? Δεν είναι μόνο θέμα χώρου φόρτισης και κτήσης είναι μεγάλο πρόβλημα σε real life σενάρια . Για αυτό και μόνο είναι ακόμα Gudget που πλαισιώνονται από ωραιότατα πρακτικά θερμικά
Περιγράφεις καταστάσεις που αναφέρονται στο 1% των περιπτώσεων των καθημερινών μετακινήσεων. Εχεί ΄νοημα να συζητάμε για τις ακραίες περιπτώσεις ή για την ουσιά? στον 1 χρόνο που διαθέτω το αυτοκίνητο, δεν έμεινα ποτέ από μπαταρία γιατί κάνω καθορισμένες μετακινήσεις καθημερινά κ πάντα έχω για backup κάποια χιλιόμετρα αυτονομίας, δνε μου έχει τύχει μεχρι στιγμής καμία έκτακτη περίπτωση.
-
Πάντα βάζουμε με το μυαλό μας πιθανά σενάρια που μας έχουν συμβεί , έκτακτα περιστατικά συμβαίνουν συνέχεια . Δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας να γυρνάς π.χ. από το εξοχικό να έχεις φτάσει σπίτι και να θυμηθείς το οτιδήποτε ξέχασες ( θερμοσίφωνο αναμμένο - τα σκουπίδια μέσα στο σπίτι κτλ) και να πρέπει άμεσα να ξαναγυρίσεις εγώ για παράδειγμα γυρνώντας από ψάρεμα στο Αλεποχώρι με παίρνει ο πατέρας μου τηλέφωνο από Σαλαμίνα να πάω επειγόντως να τον βρω ,φεύγω μέσω Φανερωμένης και φτάνοντας στο νησί θυμήθηκα ότι πάνω στον πανικό μου άφησα τα ψάρια στον νεροχύτη βουρ πίσω Αλεποχώρι και ξανά Σαλαμίνα . Ε κάπου στα καραβάκια θα είχα μείνει . Φτάνοντας σπίτι μετά από μια μεγάλη βόλτα κάτι να τύχει και να πρέπει να φύγεις άμεσα , μετρημένα κουκιά αλλά πιθανά σενάρια -βγαλμένα από την ζωή.Και μην μου πει κανείς που είχες το μυαλό σου
, Αν είναι να μετράω τα κουκιά έπαιρνα και φυσικό αέριο με τα μισά λεφτά και σε 2' γέμισμα βενζίνη για τα δύσκολα( OK χωρίς αυτόματο και τις επιδόσεις ενός ηλεκτρικού). Μακάρι να βελτιωθεί η αυτονομία και να αποκτήσω Parking ( θα την διπλαρώσω την γειτόνισσα ) μόνο έτσι θα μπορέσω για ηλεκτρικό όταν με το καλό σε 10-15 χρόνια πουλήσω το Captur.
-
Πάντα βάζουμε με το μυαλό μας πιθανά σενάρια που μας έχουν συμβεί , έκτακτα περιστατικά συμβαίνουν συνέχεια .
Οσα περιγράφεις ειναι καταονητά, κ υπαρκτά...κ αν βάλεις πετρέλαιο στην επαρχία από ένα βενζινάδικο με κακή ποιόητα θα σου χαλάσει η τρόμπα, θα μείνεις κ θα πληρώσεις κ 2 χιλιάρικα για καινούργια τρόμπα...ειναι μια αέναη κουβέντα με διάφορα σενάρια που δεν θα βγει ποτέ ακρη. Πολλές χώρες εχουν αγκαλιάσει την ηλεκτροκίνηση με τα καλά της κ τα κακά της τα οποία ειναι υπαρκτά. Το οτι όμως υπάρχουν μειονεκτήματα, δεν σημαίνει οτι δεν μπορείς να ζήσεις με κάποια από αυτά. Το κόστος κίνησης κ συντήρησης ηλεκτρικού ειναι χαμηλότερο, οχι βέβαια το κόστος αγοράς. Τα ζυγίζει ο καθένας κ αποφασίζει. Υπάρχουν πάντως πλέον διαθέσιμες πολλές εκδόσεις με μεγάλες αυτονομίες, ενώ στο μέλλον (25-26) το κόστος μπαταριών θα μειωθεί τοσο που θα εξισωθεί με τα θερμικά κ ταυτόχρονα θα υπάρχουν ικανοποιητικές αυτονομίες κ για τους ποιο απαιτητικούς. Οσοι πιστοί προσέλθετε...το να βλέπουμε όμοως μόνο φαντάσματα-μεινοεκτήματα, μειώνει μία τεχνολογία που για τους χ ψ λόγους δείχνει αυτή την στιγμή να ειναι το μέλλον, είτε μας αρέσει είτε οχι.
-
Κάτι διαβάζω για διπλάρωμα γειτόνισσας και σκέφτομαι το τερπνόν μετά του ωφελίμου, είναι και η επέτειος των 200 ετών (Έμπαινε Ανδρούτσο μου) που μπορεί όχι μόνο το πρόβλημα της ηλεκτροκίνησης, αλλά μέχρι και της υπογεννητικότητας να λύσει... εκτός κι αν είσαι ήδη παντρεμένος και το μάθει η σύζυγος και έρθει πάλι στην επιφάνεια η άβυσσος διαφοράς διαβίωσης που μας χωρίζει απ' τους Σκανδιναβούς...
-
Άμα έχεις καλό πεθερό, όλα τα προβλήματα λύνονται, μέχρι και της ηλεκτροκίνησης!
(επιτρέπεται λίγο χιούμορ, ελπίζω)
-
Δεν ειναι και τοσο τρομερο προβλημα οσο πιστευετε καποιοι.
Μπορει να μην ειναι για σενα ή για καποιον που ριχνει 5μετρα καλωδιο και φορτιζει στο υπογειο γκαραζ του, ομως για αυτον που μενει Κυψελη και παρκαρει 1000μ μακρια απο το σπιτι του, ειναι αλυτο προβλημα.
-
Οι προβληματισμοί για εξοχικά και θερμοσίφωνες, για παιδιά που χρειάζονται διακομιδή, κτλ έχουν απαντηθεί σε παλαιότερη κουβέντα με τον Nicktrib (ή κάπως έτσι). Πρώτον, δε φτάνεις σπίτι τελείως ξελιγωμένος. Όταν βάλεις μια διαδρομή στο A better route planner υπολογίζει να φτάσεις με 10%. Αυτό είναι 30-50 χιλιόμετρα.
Δεύτερον, αν το εξοχικό σου είναι στην ακτίνα που περιγράφει ο Γιεμ, είναι λίγα χιλιόμετρα, ψωμοτύρι για τα σημερινά ηλεκτρικά. Στη χειρότερη, όση ώρα ξεφορτώνεις την οικογένεια, το βάζεις να πάρει λίγο για να σε βγάλει άνετα.
Αν συζητάμε για εξοχικό μακριά, όπως το δικό μου στην Κεφαλονιά, τότε δε νομίζω να 'πεταχτείς' για τον θερμοσίφωνα, ακόμα κι αν έχεις το πιο οικονομικό πετρέλαιο του πλανήτη. Καλά, στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να συνδυαστείς και με το πλοίο.
Γενικώς είναι ένας από τους πολλούς ψυχολογικούς περιορισμούς που υπάρχουν μόνο στο μυαλό μας. Όπως ο άλλος που τσινάει γιατί θέλει να μπορεί να πηγαίνει Αθήνα-Αλεξανδρούπολη χωρίς στάση, ακόμα κι αν δεν το έχει κάνει ποτέ.
Azmo, πες του πεθερού να σου ψωνίσει ID.4.
-
Λογικές είναι ολες οι ενστάσεις και ο προβληματισμός σας για την ηλεκτροκίνηση, αλλά σας βάζω ό,τι στοιχημα θελετε πως αν οδηγησετε ηλεκτρικό, το τελευταίο που θα σας νοιάζει ειναι πως θα το φορτίζετε. Και εγώ ήμουν εντελως εναντίον, μέχρι πριν μια βδομαδα που 'εκλεψα' το Kona του πεθερού μου και το οδηγω καθημερινα στη δουλεια. Παιδιά είναι άλλη αισθηση.. Απολυτη ησυχία, αμεση επιτάχυνση με το παραμικρό άγγιγμα του γκαζιου, αυτοματισμοί, νιωθεις σαν να οδηγας διαστημοπλοιο. Οταν επιστρεψω στο Tiguan θα νιωθω οτι οδηγώ κάρο. Εντάξει, εχω βεβαια την ανεση να το φορτιζω στο γκαραζ του σπιτιου αλλα ακόμα και αν δεν εχεις παρκινκ δεν φανταζομαι οτι θα ειναι δυσκολο να κανεις την δουλεια σου με καμια μπαλαντεζα φτανει να μπορεις να το παρκαρεις μπροστα. Αφήστε που το φορτιζω στη δουλεια στο τζαμπε. Δεν ειναι και τοσο τρομερο προβλημα οσο πιστευετε καποιοι.
-
@piliourits είναι μεγάλη η γειτόνισσα
@Azmo είμαι Fun των ηλεκτρικών, το ποσό αθόρυβα είναι πόσο απαλή είναι η μετάδοση της κίνησης πόσο οικονομικά κινουντε αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω ότι δεν μπορώ να το φορτίσω ούτε σπίτι ούτε στην εργασία, παρά μόνο στο εξοχικό.
@dimsabas Καταλαβαίνω αυτό που λες, ότι πρέπει να αλλάξουμε και σαν χρήστες ενός αντικειμένου τις συνήθειες μας για να μπορούμε να πάρουμε το maximum από αυτό αλλά εγώ είμαι της λογικής να έρθει το χρηστικό αντικείμενο στις δικές μου συνήθειες.
Αν είχα γκαράζ ( και την οικονομική άνεση) θα είχα πάρει Ηλεκτρικό.
Εχω τριφασικό ρεύμα σπίτι.
Έχω εξοχικό σε πολύ κοντινό προορισμό με γκαράζ
Τα καθημερινά μου χιλιόμετρα το επιτρέπουν.
Αλλά δεν έχω γκαράζ σπίτι, αν και βρίσκω 7/10 να παρκάρω έξω ακριβώς από το σπίτι δεν είναι λύση να πετάω μπαλαντεζες ή να βάζω καρέκλες και καφάσια για να πιάνω θέση
-
Αυτά είναι όντως αποτρεπτικοί παράγοντες για την αγορά ηλεκτρικού, όχι το εξοχικό στη Σαλαμίνα. Ας ελπίσουμε να βγάλει μηνιαία πακέτα φόρτισης η ΔΕΗ, ώστε όσοι μένουν κοντά στους φορτιστές της, να μπορούν κι αυτοί να επιλέξουν ηλεκτρικό.
-
γνωστό πως είναι η πόλη μου ο Βόλος που γνωρίζω ΜΟΝΟ 1 φορτιστή διαθέσιμο στο πάρκινγκ του Domotel στην Παραλία
Και τώρα πια άλλους 4 της ΔΕΗ στον υπόγειο του Βασιλόπουλου στη 2ας Νοεμβρίου. Ένας για κάθε ηλεκτρικό που κυκλοφορεί στην πόλη;
Ακόμα ένα θέμα που δεν συζητιέται είναι ότι μπορεί να έχεις πάρκινγκ στην πολυκατοικία, αλλά είναι στην πυλωτή. Πώς θα περάσεις ηλεκτρική εγκατάσταση για φορτιστή; Έχεις δικαίωμα από την πολεοδομία για κάτι τέτοιο; Νομίζω πως όχι. Θα συμφωνήσουν στην εγκατάσταση στην συνέλευση της πολικατοικίας; Πώς θα πάρεις ρεύμα από το ρολόι σου; Πρέπει να βάλεις ηλεκτρική εγκατάσταση μετά το ρολόι, αλλιώς πώς θα ξανατραβήξεις γραμμή από το διαμέρισμα κάτω; Αν το πάρκινγκ είναι υπόγειο κι έχει κοινόχρηστο ρεύμα, πώς θα γίνεται ο καταμερισμός της χρέωσης;
Υπάρχει αρκετή δουλειά ακόμα να γίνει, πέρα από τις υποδομές στις ΕΟ και τις επιδοτήσεις. Και καλύτερα να έλειπαν οι επιδοτήσεις και να προχωρούσαν τα άλλα...
-
Azmo, πες του πεθερού να σου ψωνίσει ID.4.
Να σου πω, τώρα που πωρώθηκα, το ψηνω εγώ το ID4 με τις νέες μειωμένες τιμές και την αυξημενη επιδότηση που ανακοινώθηκε. Θα ξεφραγκιαστω αλλά τουλάχιστον θα είμαι καλυμμένος από θέμα αμάξι για τα επόμενα 10 χρονιά και δεν θα έχω άγχος για το ευρο 7 και την κατάργηση των θερμικών. Για το Κονα εντάξει .. καλο και άγιο αλλά ειναι ΠΑΝΑΣΧΗΜΟ στα μάτια μου.
-
Αυτά είναι όντως αποτρεπτικοί παράγοντες για την αγορά ηλεκτρικού, όχι το εξοχικό στη Σαλαμίνα. Ας ελπίσουμε να βγάλει μηνιαία πακέτα φόρτισης η ΔΕΗ, ώστε όσοι μένουν κοντά στους φορτιστές της, να μπορούν κι αυτοί να επιλέξουν ηλεκτρικό.
Το εξοχικό είναι Αλεποχωρι Σαλαμίνα πάει μόνος του ο πατέρας. Και μηνιαία πακέτα φόρτισης να βγάλει η ΔΕΗ ποιος θα πρώτο πηγαίνει να παρκάρει σε αυτούς τους φορτιστές? Σκέφτομαι εδώ και ένα μήνα να βγάζω κάθε μέρα φωτογραφία από το σταθμό της blink (;) στην πλατεία ελευθερίας να δεις η Toyota που έβγαζε ηλεκτρικές κορολες το 80, να δεις κάτι sunny του 90 ηλεκτρικά... Όχι που θα πεις στον μπάρμπα να μην παρκάρει εκεί...
-
Δεν ξέρω αν το πιάσατε αλλά ο Γιοστου είπε μια μεγάλη αλήθεια σε μια λεπτομέρεια που σύμφωνα με την οποια πιστεύω στην όποια μελλοντικη μεγέθυνση της ηλεκτροκινησης και εδω και στο εξωτερικό.
Ειναι λέει ποιοτικο με εξαιρετική ποιότητα κύλισης. Αυτό το γεγονός θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο και ειδικό χαρακτηριστικό που θα επηρεάσει την τελική επιλογή του υποψήφιου αγοραστή και για τα επομενα χρόνια που θα πωλούνται στην αγορα τα ηλεκτρικά οχήματα, και μαλιστα αυτό θεωρώ πως θα γίνει μόλις οι μπαταρίες περάσουν ένα οριακό σημείο του χρόνου φόρτισης. Μόλις δηλαδή θα είναι μεν αργά στην φορτηση αλλά όχι τόσο ώστε να σου καταστρέφουν το προσωπικό σου πρόγραμμα μετακίνησης, και ας μη φτάσουν την ταχύτητα γεμίσματος των αυτοκινητων με ΜΕΚ.
-
Στα reviews αναφέρονται στο τεράστιο βάρος και το κόστος που έχει αυτό σε handling σαν τεράστιο μείον στην απόλαυση της οδήγησης πάντως, το όφελος είναι προφανώς τα 0-100 αλλά σε πολλά reviews (όπως του Δανού που είχε ποσταριστει πρόσφατα) προτιμούν να χάσουν 2 δευτερόλεπτα στα 0-100 και να κερδίσουν σε γνήσια οδηγική απόλαυση.
Δεν νομίζω ότι είναι τόσο ξεκάθαρο ακόμη το πώς θα εξελιχθεί αυτό.
-
Γλυκούτσικα όλα αυτά που λέμε περί ηλεκτροκίνησης και ότι τα 'προβλήματα' ξεπερνιούνται και όλα έχουν να κάνουν με τον χρήστη, την νοοτροπία του και όχι το μηχάνημα που όταν οι συνθήκες είναι οι ιδανικές, είναι το απόλυτο 'όπλο' σε καθημερινές συνθήκες.
Έλα όμως που απευθύνονται προς το παρόν στον 'power user' που είναι πρόθυμος να κατανοήσει και να βάλει στην ζωή του ένα καινούργιο τρόπο μετακίνησης με τις όποιες απαιτήσεις και περιορισμούς.
Πολύ θα ήθελα να δώ πώς ακριβώς θα εξηγήσουμε στην σύζυγο και στον μέσο μπάρμπα περί φόρτισης στο σπίτι και wallbox, να βρίσκει τους φορτιστές μέσω εφαρμογής στο κινητό και τους περιορισμούς της αυτονομίας σε ένα μεγάλο ταξίδι και τα προαπαιτούμενα.
Ας ελπίζουμε μαζί με την μελλοντική εξομάλυνση των τιμών, να έρθει και η ταυτόχρονη εξέλιξη των μπαταριών. Προς το παρόν πάντως, οι γυναίκες του σπιτιού ξεχνάνε να φορτίσουν τα κουνητά τους και οι μεγαλύτερης ηλικίας προτιμούν τα κινητά με τα κουμπάκια..
-
Το ανάποδο ίσχυει. Το κεντρο βάρους είναι υπερβολικά χαμηλά σε σημείο που δεν απαιτείται πολύ εξεζητημένη γεωμετρία αναρτησης (σε μεγάλο ποσοστό αυτή προσδίδει το χαμηλό κέντρο βάρους, ιδιαιτέρως η πίσω ανάρτηση, περα δηαλδη από το προφανές της ρύθμισης του ύψους από το έδαφος.) Οι επιδόσεις είναι απορρεια του τι ρύθμιση έχεις επιλέξει ως κατασκευαστής με σκοπό τη διατήρηση μια συγκεκριμένης θερμοκρασίας ασφαλείας και μακροζωίας της μπαταρίας.
Αν βγουνε στην παραγωγή οι μπαταρίες στερεάς μορφής που δυσκολα ανεβάζουν θερμοκρασία τότε θα τα ρυθνισουν να πετούν όλη την ενέργεια μαζί. Και ένα απλό 208 θα γράφει 0-100 κάπου στα 6 '
-
Κάνε όμως εικόνα στ άμεσο μέλλον:
Γιαγια με κινητό με μεγάλα κουμπιά που σε κάθε πατημα ακούγεται ως ηχητικό το νούμερο που πάτα, να οδηγεί ηλεκτρικό όχημα, και να διαμαρτυρεται για τις απεργίες των σταθμών φόρτισης.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης