-
@fhcc said in VW Tiguan 2024:
Γνωρίζεις μήπως πώς επιβεβαιώνεται η παράβαση; Δε θα πρεπε οι αστυνομικοί να έχουν κάποιο φωτόμετρο ή άλλο όργανο για να το κάνουν;
Εσυ τωρα μας λες οτι αν περασεις με κοκκινο δεν αρκουν τα ματια του οργανου?
-
@a-d-p said in VW Tiguan 2024:
Επιτρέπεται η επικόλληση μεμβρανών στα παράθυρα πίσω από τη θέση του οδηγού - συνοδηγού, όταν το αυτοκίνητο διαθέτει δεξιό καθρέπτη, και σε όλα τα παράθυρα του αυτοκινήτου για ιατρικούς λόγους.
Προφανώς και η παράβαση αφορά στα μπροστινά παράθυρα
Κάπως έτσι τα γράφουνε και μετά κάποιοι αστυνομικοί το ερμηνεύουν ότι επιτρέπονται μόνο για ιατρικούς λόγους σε όλα τα παράθυρα.
Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο τι επιτρέπεται
-
KEΦAΛAIO ΣΤ'
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Άρθρο 85
Μηχανισμοί, εξαρτήματα και συσκευές οχημάτων
.
.
.
8. Τα διαφανή μέρη των αυτοκινήτων, οχημάτων και των ρυμουλκούμενων, τα οποία αποτελούν τμήμα του αμαξώματος αυτών, περιλαμβανομένου και του ανεμοθώρακα, καθώς και οποιουδήποτε εσωτερικού χωρίσματος, είναι κατασκευασμένα με τρόπο ώστε σε περίπτωση θραύσης τους, ο κίνδυνος τραυματισμού προσώπων να μειώνεται στο ελάχιστο και να είναι ορατοί ο οδηγός και οι άλλοι επιβαίνοντες.Τα διαφανή μέρη του ανεμοθώρακα είναι κατασκευασμένα από τέτοια ύλη, ώστε: α) η διαφάνεια του ανεμοθώρακα να μην ελαττώνεται με την πάροδο του χρόνου, β) να μην παραμορφώνουν τις εικόνες των αντικειμένων που φαίνονται δια μέσου του ανεμοθώρακα, γ) σε περίπτωση θραύσης τους, ο οδηγός να έχει ικανή καθαρή θέα της οδού.
Επιτρέπεται η επικόλληση μεμβρανών στα παράθυρα πίσω από τη θέση του οδηγού - συνοδηγού, όταν το αυτοκίνητο διαθέτει δεξιό καθρέπτη, και σε όλα τα παράθυρα του αυτοκινήτου για ιατρικούς λόγους.
Προφανώς και η παράβαση, που σου βεβαίωσαν @tiguanos , αφορά στα μπροστινά παράθυρα
Γνωρίζεις μήπως πώς επιβεβαιώνεται η παράβαση; Δε θα πρεπε οι αστυνομικοί να έχουν κάποιο φωτόμετρο ή άλλο όργανο για να το κάνουν;
Είναι ξεκάθαρο, αν έχεις κολλημένη μεμβράνη στα μπροστινά, ακόμη και διάφανη, τρως κλήση

-
Δεν έχω διαβάσει τον νέο ΚΟΚ. Ήξερα ότι τα μπροστινά πρέπει να έχουν διαφάνεια 75%.
Αν κάποιος "τρελός"για παράβαση των 20-30€ το πήγαινε παρακάτω, πώς μπορεί να αποδειχθεί ότι το παράθυρο έχει διαφάνεια 50% και όχι 75%;
-
@A-d-P
Μήπως να μεταφερθούν όλα τα μηνύματα στο θέμα με τα φιμέ και τις μεμβράνες;;; -
Τι βλέπουν τα μάτια μας..
-
@ernest said in VW Tiguan 2024:
@A-d-P
Μήπως να μεταφερθούν όλα τα μηνύματα στο θέμα με τα φιμέ και τις μεμβράνες;;;Περιμένω να εκφέρουν άποψη όσοι θέλουν
-
Δεν έχω διαβάσει τον νέο ΚΟΚ. Ήξερα ότι τα μπροστινά πρέπει να έχουν διαφάνεια 75%.
Αν κάποιος "τρελός"για παράβαση των 20-30€ το πήγαινε παρακάτω, πώς μπορεί να αποδειχθεί ότι το παράθυρο έχει διαφάνεια 50% και όχι 75%;
Έχω ανεβάσει το σχετικό άρθρο σε προηγούμενο σχόλιο, δεν αναφέρει κάτι για ποσοστά.
Παρακάτω το σχετικό άρθρο του προηγούμενου ΚΟΚ, το οποίο είναι μεν λίγο πιο αναλυτικό, αλλά δεν διαφέρει επί της ουσίας
KEΦAΛAIO H'
TEΧNIKEΣ ΠPOΔIAΓPAΦEΣ OΧHMATΩNΆρθρo 81
Mηχανισμoί, εξαρτήματα και συσκευές oχημάτων.
.
..
7. Τα διαφανή μέρη των αυτοκινήτων, οχημάτων και των ρυμουλκουμένων, τα οποία αποτελούν τμήμα του αμαξώματος αυτών, περιλαμβανομένου και του ανεμοθώρακα καθώς και οποιουδήποτε εσωτερικού χωρίσματος, επιβάλλεται να είναι κατασκευασμένα κατά τρόπο ώστε, αφ ενός μεν, σε περίπτωση θραύσης τους, ο κίνδυνος τραυματισμού προσώπων να μειώνεται στο ελάχιστο, αφ ετέρου δε να είναι ορατός τόσο ο οδηγός όσο και οι επιβαίνοντες αυτού.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών και Δημόσιας Τάξης καθορίζονται οι προδιαγραφές των μεμβρανών που επιτρέπεται να επικολλώνται στα παράθυρα πίσω από τη θέση του οδηγού - συνοδηγού, όταν το αυτοκίνητο διαθέτει δεξιό καθρέπτη, καθώς και οι περιπτώσεις εκείνες που για ιατρικούς λόγους επιτρέπεται η επικόλληση μεμβρανών σε όλα τα παράθυρα του αυτοκινήτου.
Ειδικότερα, τα διαφανή μέρη του ανεμοθώρακα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από τέτοια ύλη, ώστε:
α) η διαφάνεια του ανεμοθώρακα να μην ελαττώνεται με την πάροδο του χρόνου·
β) να μην παραμορφώνουν τις εικόνες των αντικειμένων που φαίνονται διά μέσου του ανεμοθώρακα·
γ) σε περίπτωση θραύσης τους, ο οδηγός να έχει ικανή καθαρή θέα της οδού.
8. To αυτoκίνητo όχημα, τo oπoίo έχει ανεμoθώρακα διαστάσεων και σχήματoς ώστε o oδηγός να μην μπoρεί να βλέπει κανoνικά μπρoστά τoυ, παρά μόνo μέσα από τo διαφανές μέρoς τoυ ανεμoθώρακα, επιβάλλεται να είναι εφoδιασμένo με έναν τoυλάχιστoν απoτελεσματικό καθαριστήρα τoυ ανεμoθώρακα, τoπoθετημένo σε κατάλληλη θέση και o oπoίoς να λειτoυργεί κατά τρόπoν ώστε να μην απαιτείται διαρκής ενέργεια τoυ oδηγoύ.
Aπαγoρεύεται η τoπoθέτηση ή ανάρτηση μπρoστά ή πίσω από τoν ανεμoθώρακα, ως και η επικόλληση σε αυτόν αντικειμένων πoυ περιoρίζoυν την oρατότητα τoυ oδηγoύ. -
KEΦAΛAIO ΣΤ'
Άρθρο 85
.
.
.
8. Τα διαφανή μέρη των αυτοκινήτων, οχημάτων και των ρυμουλκούμενων, τα οποία αποτελούν τμήμα του αμαξώματος αυτών, περιλαμβανομένου και του ανεμοθώρακα, καθώς και οποιουδήποτε εσωτερικού χωρίσματος, είναι κατασκευασμένα με τρόπο ώστε σε περίπτωση θραύσης τους, ο κίνδυνος τραυματισμού προσώπων να μειώνεται στο ελάχιστο και να είναι ορατοί ο οδηγός και οι άλλοι επιβαίνοντες.Τα διαφανή μέρη του ανεμοθώρακα είναι κατασκευασμένα από τέτοια ύλη, ώστε: α) η διαφάνεια του ανεμοθώρακα να μην ελαττώνεται με την πάροδο του χρόνου, β) να μην παραμορφώνουν τις εικόνες των αντικειμένων που φαίνονται δια μέσου του ανεμοθώρακα, γ) σε περίπτωση θραύσης τους, ο οδηγός να έχει ικανή καθαρή θέα της οδού.
Αυτό είναι από τον νέο ΚΟΚ; του 2025-2026;
Αν καταλαβαίνω καλά δεν επιτρέπεται ούτε πλήρως διάφανη μεμβράνη να βάλουμε στα 3 μπροστά, έτσι;
Εκείνο το παλιότερο που έλεγε για 70% διαπερατότητα στα οδηγού συνοδηγού και 75% στο εμπρός παρμπριζ, πόσο παλιό ήταν; -
@nikoskdx said in ΦΙΜΕ ΤΖΑΜΙΑ - αντηλιακές μεμβράνες:
Subaru Forester 2006, Θεσσαλονίκη έχετε καποιον να προτείνετε;
Σήμερα είναι η μέρα που γράφω..
Σίγουρα έχει αρκετούς καλούς τεχνίτες. Ο καθένας μπορεί να γράψει για κάποιον που εμπιστεύεται αλλά αυτό δε λέει και τίποτε.
Εγώ θα διάβαζα κριτικές δίνοντας βάση σε αυτούς που λένε τον πόνο τους και όχι στους φίλους του τεχνίτη.
Μετά θα πήγαινα στο κατάστημα να δω πού γίνεται η εγκατάσταση, αν γίνεται από τον ιδιοκτήτη του ή το κάνουν παιδιά που μαθαίνουν τη δουλειά.
Το πιο βασικό για μένα είναι η καθαριότητα. Αν έχει σκόνη στον χώρο της εγκατάστασης ή αν μπαινοβγαίνει ο καθένας εκείνη την ώρα, η δουλειά δεν πρόκειται να είναι καλή.
Τώρα αν διαβάσεις το νήμα του Tiguan, μπορεί να το μετανιώσεις και να μη βάλεις τίποτε..
-
@sargus said in ΦΙΜΕ ΤΖΑΜΙΑ - αντηλιακές μεμβράνες:
KEΦAΛAIO ΣΤ'
Άρθρο 85
.
.
.
Αυτό είναι από τον νέο ΚΟΚ; του 2025-2026;
Αν καταλαβαίνω καλά δεν επιτρέπεται ούτε πλήρως διάφανη μεμβράνη να βάλουμε στα 3 μπροστά, έτσι;
Εκείνο το παλιότερο που έλεγε για 70% διαπερατότητα στα οδηγού συνοδηγού και 75% στο εμπρός παρμπριζ, πόσο παλιό ήταν;Ναι.
Τα τεχνικά πρέπει να αναφέρονται στην ΚΥΑ, που αναφέρει ο παλιός ΚΟΚ
-
@a-d-p said in ΦΙΜΕ ΤΖΑΜΙΑ - αντηλιακές μεμβράνες:
Δεν το καταλαβαίνω αυτό.
-
@fhcc said in ΦΙΜΕ ΤΖΑΜΙΑ - αντηλιακές μεμβράνες:
@nikoskdx said in ΦΙΜΕ ΤΖΑΜΙΑ - αντηλιακές μεμβράνες:
Subaru Forester 2006, Θεσσαλονίκη έχετε καποιον να προτείνετε;
Σήμερα είναι η μέρα που γράφω..
Σίγουρα έχει αρκετούς καλούς τεχνίτες. Ο καθένας μπορεί να γράψει για κάποιον που εμπιστεύεται αλλά αυτό δε λέει και τίποτε.
Εγώ θα διάβαζα κριτικές δίνοντας βάση σε αυτούς που λένε τον πόνο τους και όχι στους φίλους του τεχνίτη.
Μετά θα πήγαινα στο κατάστημα να δω πού γίνεται η εγκατάσταση, αν γίνεται από τον ιδιοκτήτη του ή το κάνουν παιδιά που μαθαίνουν τη δουλειά.
Το πιο βασικό για μένα είναι η καθαριότητα. Αν έχει σκόνη στον χώρο της εγκατάστασης ή αν μπαινοβγαίνει ο καθένας εκείνη την ώρα, η δουλειά δεν πρόκειται να είναι καλή.
Τώρα αν διαβάσεις το νήμα του Tiguan, μπορεί να το μετανιώσεις και να μη βάλεις τίποτε..
Α μπράβο ! Και εγώ πήγα την τελευταία φορα σε έναν που τον σύστηναν και εδώ.
Με έδιωξε όσο εργάζονταν αλλά μου έβαλε τις πίσω τόσο χάλια που όταν του έστειλα φωτό μου είπε αμέσως να ξαναπάω να τις φτιάξει. Μέσα το αμάξι είχε τις φλούδες από τα κοψίματα και απέξω είχε γίνει σκατα από τα σαπουνόνερα.
Απαράδεκτη δουλειά.
Γενικά και σε άλλους που έχω πάει σε τόσα αμάξια δεν έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος. Έμαθαν όλοι στου κασίδη του κεφάλι. Πάντα κάθε εγκατάσταση δεν είναι αψεγαγαδιαστη
Πιστοποίηση καμία. Μόνο ζημιές ξέρουν να κάνουν.
Το επόμενο θα μείνει χωρίς μεμβράνες και ας κυκλοφορώ λιγότερο στον ήλιο. -
@sargus said in ΦΙΜΕ ΤΖΑΜΙΑ - αντηλιακές μεμβράνες:
@a-d-p said in ΦΙΜΕ ΤΖΑΜΙΑ - αντηλιακές μεμβράνες:
Δεν το καταλαβαίνω αυτό.
https://forum.4troxoi.gr/post/11000409385
Εδώ έβαλα τον προηγούμενο ΚΟΚ, όπου αναφέρεται κάποια ΚΥΑ, η οποία δε γνωρίζω αν βγήκε ποτέ και αν ισχύει ακόμη.
-
Πόσο είναι το πρόστιμο;
(Γιατί θα την φάμε αργά ή γρήγορα απ οτι καταλαβαίνω) -
@xenos said in ΦΙΜΕ ΤΖΑΜΙΑ - αντηλιακές μεμβράνες:
Πόσο είναι το πρόστιμο;
(Γιατί θα την φάμε αργά ή γρήγορα απ οτι καταλαβαίνω)Νομίζω 30€
Και αν δεν κάνω λάθος ήταν 80€ στον προηγούμενο ΚΟΚ. Θα το κοιτάξω το βράδυ -
Πάντως αυτό αναφέρω κι εγώ σε παλαιοτερο σχόλιο μου. Δεν επιτρέπεται τίποτα σε μπροστινό παρμπρίζ, οδηγού και συνοδηγού. Μου το είπε άνθρωπος που κάνει αυτή τη δουλειά και μπράβο του για την ειλικρίνεια! Από κει και πέρα ο καθένας πράττει όπως νομίζει και είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει το χειρότερο σενάριο. Εκτός από πρόστιμο υποτίθεται ότι σε αναγκάζουν να τις βγάλεις. Εγώ δεν έβαλα ακόμη αλλά το σκέφτομαι πολύ.
Κανονικά βέβαια με τέτοια απαγόρευση στην Ελλάδα είναι το λιγότερο υπερβολική. Θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να επιτρέπονται οι εντελώς διάφανες τουλάχιστον για την αντιμετώπιση της ζέστης. -
Κι εγώ για 75% ήξερα.
Ή ξέραμε όλοι λάθος ή άλλαξε ο νόμος στην πορεία. -
@katafractos17 said in ΦΙΜΕ ΤΖΑΜΙΑ - αντηλιακές μεμβράνες:
Κι εγώ για 75% ήξερα.
Ή ξέραμε όλοι λάθος ή άλλαξε ο νόμος στην πορεία.Εγώ -όπως λες και εσύ- ήξερα αυτό:
Άρθρο 2
Όρια συντελεστών μετάδοσης φωτός σε υαλοπίνακες οχημάτων
1.Ο ελάχιστος συντελεστής μετάδοσης φωτός των εγκεκριμένων υαλοπινάκων των κυκλοφορούντων οχημάτων καθορίζεται σε:
α) 75% για τον εμπρόσθιο ανεμοθώρακα.
β) 70% για τους υαλοπίνακες εκατέρωθεν της θέσης του οδηγού.
γ) 70% για τους πίσω πλευρικούς υαλοπίνακες και τον οπίσθιο ανεμοθώρακα, εφόσον το όχημα δεν φέρει πλευρικούς καθρέφτες.
2.Εάν το όχημα φέρει πλευρικούς καθρέφτες, δεν υφίσταται ο περιορισμός του εδαφίου (γ) της παρ. 1 του παρόντος άρθρου ως προς το συντελεστή μετάδοσης φωτός των πίσω πλευρικών υαλοπινάκων και του οπίσθιου ανεμοθώρακα.
3.Υαλοπίνακας με ένδειξη «V» δεν εμπίπτει σε περιορισμούς αναφορικά με το συντελεστή μετάδοσης φωτός.https://www.e-nomothesia.gr/kat-aytokinita/kya-29039-2123-07-2008.html
Αλλά μάλλον είναι πλέον παλιό.
-
Όχι μόνο άλλαξε ο νόμος, αλλά άλλαξε καταχρηστικά. Στην BMW υπάρχει τυπωμένη πάνω στο εργοστασιακό τζάμι ότι η ελάχιστη νόμιμη διαπερατότητα του είναι 75%. Ακόμα και στο παρμπρίζ μπορείς να βάλεις νομιμότατη μεμβράνη με 90% διαπερατότητα που όμως κόβει το υπέρυθρο και τη ζέστη. Ο μόνος λόγος που έγινε αυτό είναι γιατί μπορούν να γράψουν όλες τις μεμβράνες χωρίς να απαιτείται έλεγχος διαπερατότητας. Που δεν είναι τίποτα δύσκολο, ένα χαρτονάκι με τυπωμένα γκρίζα χρειάζεται.
Όπως έγινε στα φορτηγά, που ο ΚΟΚ μείωσε στα καλά καθούμενα το όριο από τα 90 που ισχύει σε όλη την ΕΕ στα 80!
ΦΙΜΕ ΤΖΑΜΙΑ - αντηλιακές μεμβράνες