-
@dstou said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Πάντως: το ξύλο που έπεφτε σε σχολείο: γειτονιά και φροντιστήριο: ακόμη και σε 3βάθμια στα σέβεντις και έιτις: άμα έπεφτε τώρα θα έλεγαν στα σιτε και στα πορνοκάναλα ότι πάει ο κόζμος: χάλασε.
Μιλάνε όλοι για πρωτοφανή έξαρση βίας. Εγώ ρωτάω :πόσο χρονών είναι αυτός που το λέει. Γιατί άμα είναι 15: σωστά ομιλεί. Αλλά άμα είναι πχ 50: του λέω να περάσει από γιατρό για πρόωρο Αλτσχάιμερ.
Εγώ προσωπικά στο κάτω Χαλάνδρι στα σέβεντις: σε δημοτικό θυμάμαι ΚΑΘΕ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ξύλο στο παρκάκι απέναντι από το σχολείο όταν σχολάγαμε. Τα ραντεβού και τα ζεύγη αντιπάλων κλείνονται στα διαλλείματα. Στο δε γυμνάσιο οι μαγκιές και οι τσαμπουκάδες ήταν σε καθημερινή διάσταση.
Ρωτάω τα παιδιά μου αν πέφτει καμία ψιλή έστω για πλάκα: και με κοιτάνε σαν να τους μιλάω αρμένικα.
Να πιάσουμε τα γήπεδα; Ακόμα και την αποκριά στην πλάκα την έχουν καταργήσει εδώ και δεκαετίες λόγω των συρράξεων.Στο δημοτικό πετροπόλεμος πόσες φορές πηγα στο σπίτι με αίματα
Στο γυμνάσιο μας έριχναν με τα αεροβόλα αν περνάγαμε με τα ποδήλατα απο "εχθρική" γειτονιά
Στο λύκειο όλη την ώρα σκηνικά με πολύ ξύλο -που τα προκαλούσανε γκόμενες με τα νάζια τους - εξω απο καφετέριες ή ντισκοτέκΤο σαγόνι μου ακόμα κάνει κρακ κρακ και εχω ενα σπασμένο δάκτυλο που κόλλησε στραβά
και ενα αυτόφωρο για σωματικές βλάβες -
Και η βια είναι κατακριτέα αλλά εδώ πραγματευομαστε ρατσισμό
Εφαγαν ξύλο γιατί εχουν διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις.
Και δεν μιλαω για πως μεγαλώσαμε εμείς. Αμφιαλιώτης είμαι, πολύ ξύλο και βια και booling και τα πάντα όλα μου είναι γνωστά. Το θέμα είναι να κάνουμε πρόοδο από τοτε που μεγάλωσα εγώ οχι να μένουμε στα ίδια
Νομίζω έχουν γίνει βήματα από την δική μου γενιά αλλά απέχουμε ακόμα πολύ από όσο θα ήλπιζα.
Μιλάω και για δικαιώματα των γυναικών και για την βία και για τα δικαιώματα των διαφορετικών σε σεξουαλικές προτιμήσεις ανθρώπων
Εχουν γίνει βήματα αλλα θέλουμε άλματα για να φτάσουμε τους άλλους λαούς νομίζω. Δεν νοηται σε πολιτισμένο κράτος να ξυλοκοπούνται ανθρωποι γιατι απλά είναι διαφορετικοί. Ουτε εμενα μαρέσουν αυτές οι παρελάσεις που γίνονται (gaypride κτλ) αλλά τις ανεχομαι και τις καταλαβαίνω μεχρι να έχουν και αυτοί οι ανθρωποι ισα δικαιώματα με τους υπόλοιπους από μας.
Και καταλαβαίνω ότι όταν κάτι είναι στην μία άκρη τοσα πολλα χρόνια, δηλαδη απουσία δικαιωμάτων, καταπίεση, εξευτελισμός, booling....... λογικο είναι να πάμε σε ακραιες εκδηλώσεις στην αντιθετη κατεύθυνση (gay pride και διάφορα, εκπομπες στην tv για ποσο κουλ είναι να είσαι gay και τέτοια χαριτωμένα δεν θελω να μπω σε λεπτομέρειες ουτε με νοιαζει το politically correct). Αυτά μεχρι να επεισέλθει μια εξισορρόπηση των πραγμάτων και να μάθουμε να ζουμε σε μία κανονικότητα που θα σέβεται την διαφορετικότητα των συναθρώπων μας χωρις να χρειάζονται ακραίες αντιδράσεις.
-
Είμαι ο μόνος που διαπιστώνω απο αυτά που γράφετε πως τα καλα χρόνια της ΠΑΣΟΚΑΡΑΣ 90-2000. Η κοινωνία ήταν πιο προοδευτική και ανεκτική;
Είχε μπει ένα φρένο στην σχολική βία εκείνη την εποχή.
Το βιοτικό επίπεδο άρχισε να ανεβαίνει σταθερά και ο κόσμος κοιτούσε πως να καλοπεράσει. Ούτε άγχος, ούτε φοβίες, ούτε φθόνος και θυμός όπως βλέπουμε σήμερα παντού γύρω μας!
Εξαιρώ μπαχαλακιδες και χούλιγκανς. Αυτοί κάνουν καριέρα.
Απο τα μέσα μνημονίου και μετά, μια μιζέρια σε κάθε επίπεδο.
-
Αεροβόλα! τι θυμήθηκε ο μουσάτος! Και φωτοβολίδες όλη τη σαρακοστή: και τσακωμοί για ομάδες: και σουγιαδάκια: και νουντσάκο και σιδερογροθιές. Και μπούλιγκ μέχρι τελικής πτώσεως σε συμμαθητές. Και μετά σου λέει για έξαρση της βίας στα σχολεία ΤΩΡΑ!
-
Balkans
-
@monman2 said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
@dstou said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Πάντως: το ξύλο που έπεφτε σε σχολείο: γειτονιά και φροντιστήριο: ακόμη και σε 3βάθμια στα σέβεντις και έιτις: άμα έπεφτε τώρα θα έλεγαν στα σιτε και στα πορνοκάναλα ότι πάει ο κόζμος: χάλασε.
Μιλάνε όλοι για πρωτοφανή έξαρση βίας. Εγώ ρωτάω :πόσο χρονών είναι αυτός που το λέει. Γιατί άμα είναι 15: σωστά ομιλεί. Αλλά άμα είναι πχ 50: του λέω να περάσει από γιατρό για πρόωρο Αλτσχάιμερ.
Εγώ προσωπικά στο κάτω Χαλάνδρι στα σέβεντις: σε δημοτικό θυμάμαι ΚΑΘΕ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ξύλο στο παρκάκι απέναντι από το σχολείο όταν σχολάγαμε. Τα ραντεβού και τα ζεύγη αντιπάλων κλείνονται στα διαλλείματα. Στο δε γυμνάσιο οι μαγκιές και οι τσαμπουκάδες ήταν σε καθημερινή διάσταση.
Ρωτάω τα παιδιά μου αν πέφτει καμία ψιλή έστω για πλάκα: και με κοιτάνε σαν να τους μιλάω αρμένικα.
Να πιάσουμε τα γήπεδα; Ακόμα και την αποκριά στην πλάκα την έχουν καταργήσει εδώ και δεκαετίες λόγω των συρράξεων.Στο δημοτικό πετροπόλεμος πόσες φορές πηγα στο σπίτι με αίματα
Στο γυμνάσιο μας έριχναν με τα αεροβόλα αν περνάγαμε με τα ποδήλατα απο "εχθρική" γειτονιά
Στο λύκειο όλη την ώρα σκηνικά με πολύ ξύλο -που τα προκαλούσανε γκόμενες με τα νάζια τους - εξω απο καφετέριες ή ντισκοτέκΤο σαγόνι μου ακόμα κάνει κρακ κρακ και εχω ενα σπασμένο δάκτυλο που κόλλησε στραβά
και ενα αυτόφωρο για σωματικές βλάβες -
Συνεχίζω: ντου σε συναυλίες για να ανοίξουν οι πόρτες και να μπούμε τσαμπέ: σε Σπόρτιγκ: Αλεξάνδρας και Καλλιμάρμαρο (1985 rock in Athens): προεκλογικοί τσακωμοί: παρεξηγήσεις για πολιτικά σε καφενείσ: ξεχωριστά καφενεία ανάλογα το κόμμα: καταλήψεις: κα που έχουν τώρα είτε εκλείψει: είτε υποβαθμιστεί.
-
Θεέ μου, τι αληταμπουρία;;;;;
Που είναι το εβιαν;
-
Που να δείτε το τι έχω ακούσει για την εποχή του εμφυλίου και το τι γινόταν στην τότε νεολαία..
Ευτυχώς η γενιά μου δεν πέρασε τέτοια.
Α ρε ΠΑΣΟΚ.... Τι παιδικά χρόνια μας έδωσες!!!!
Αν εξαιρέσεις τα πάρκα και τις παιδικές χαρές που είχαν γεμίσει μετανάστες από τις πρώην δημοκρατίες αλλά και ντόπιους οι οποίοι τα είχαν κάνει στέκια τους και υπήρχαν παρατράγουδα με συμπλοκές μεταξύ τους, τα δημόσια σχολεία ήταν εξαιρετικά συγκριτικά με αυτά που διαβάζουμε στις σημερινές ειδήσεις. Υπήρχε φύλαξη κατά την διάρκεια των διαλυμάτων και οποιος έκανε τον μάγκα είχε να αντιμετωπίσει συμβούλιο καθηγητών, υπήρχε ήθος, πληθώρα καθηγητών, οργάνωση και τάξη.
Αλλά και τα παιδιά στην τεράστια πλειοψηφία τους, ήταν πιο παιδιά. Πιο αθώα και χωρίς πάθη και τάσεις για βία.
-
Εμείς που παίζαμε πολύ ή λίγο ξύλο, κάναμε ακριβώς αυτό, "παίζαμε", δεν μαχαιρωνόμασταν ούτε λιντσάραμε κάποιους σε αναλογία 100:1
Άλλο να εκτονώνονται οι εφηβικές ορμόνες μέσα στη νεανική ανοησία κι άλλο να απελευθερώνεται συσσωρευμένο απύθμενο και κατευθυνόμενο μίσος...Επίσης εμείς σε αυτή την ηλικία, εκτός από το ξύλο, πηγαίναμε για μπάνιο ή μπάλα στο διπλανό χωριό πάνω σε καρότσες και όταν γυρίζαμε κάναμε μπάνιο και πίναμε νερό απ το λάστιχο ποτίσματος της αυλής της γιαγιάς... πράγματα που ούτε κατά διάνοια δεν "επιτρέπονται" ή θεωρούνται φυσιολογικά σημερα...
Τέλος πάντων... υπάρχει κι άλλη Ελλάδα, είτε μας αρέσει είτε όχι...
-
-
-
-
@lap said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Είμαι ο μόνος που διαπιστώνω απο αυτά που γράφετε πως τα καλα χρόνια της ΠΑΣΟΚΑΡΑΣ 90-2000. Η κοινωνία ήταν πιο προοδευτική και ανεκτική;
Είχε μπει ένα φρένο στην σχολική βία εκείνη την εποχή.
Το βιοτικό επίπεδο άρχισε να ανεβαίνει σταθερά και ο κόσμος κοιτούσε πως να καλοπεράσει. Ούτε άγχος, ούτε φοβίες, ούτε φθόνος και θυμός όπως βλέπουμε σήμερα παντού γύρω μας!
Εξαιρώ μπαχαλακιδες και χούλιγκανς. Αυτοί κάνουν καριέρα.
Απο τα μέσα μνημονίου και μετά, μια μιζέρια σε κάθε επίπεδο.
Και εγώ τις ίδιες σκέψεις με εσένα έκανα!
Δεν είναι ότι δεν υπήρχαν συμπεριφορές και νοοτροπίες εναντίον των ομοφυλόφιλων κλπ.
Όλοι οι γεννημένοι το 50-60 αυτή την νοοτροπία είχαν αλλά το έδειχναν μεμονωμένα και από ένα σημείο και μετά καταντουσαν γραφικοί, ενώ το κυριότερο ήταν πως ...δεν ήταν αυτός ο μεγάλος τους καημός, δεν ασχολούνταν όλη μέρα με τους φουστηδες η εκκλησία και τα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί της εποχής!
Κοιτούσαν την καθημερινότητα τους , το πως θα βρουν μια καλή δουλειά, να ανοίξουν και να επεκτείνουν το μαγαζάκι τους , να πάρουν το αυτοκινητάκι τους , να χτίσουν ένα σπίτι, να διασκεδάσουν , να προγραμματίσουν τις διακοπές το μέλλον τους κλπ , υπήρχε ένα μικρό η μεγάλο όραμα στον καθένα , έβλεπαν πως η κοινωνία και ο κόσμος προχωρά μπροστά.
Και φυσικά υπήρχε και βία και στα σχολεία και στα γήπεδα, και στις πολιτικές συγκρούσεις , και ξύλο στις γειτονιές, συμμορίες έκλεβαν τα μπουφάν και τα αθλητικά παπούτσια από παιδιά, κλπ.
Και οι χρυσαυγιτες αργότερα, πριν φυσικά τους μάθει ο πολύς κόσμος, είχαν έντονη δράση στη βία και μεγάλες μάχες και επεισόδια με αναρχικούς και τους Αλβανούς.
Αλλά όλα αυτά ομως σε φράξιες και πυρήνες όπως τα οπαδικα, δεν επηρέαζαν μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και κάθε τόσο όλοι αυτοί έμπαιναν στο περιθώριο , μεταλλάσσονταν τα μέλη τους , σταματούσαν να ασχολούνται μόλις έβαζαν λίγο μυαλό.
Αυτό ομως το απύθμενο , άσβεστο μίσος που βλέπουμε τα τελευταία 5-6 χρόνια, μεγαλύτερο σε ένταση και από την εποχή των μνημονίων που σε μεγάλο βαθμό ήταν μια δικαιολογημένη αντίδραση μεγάλου μέρους του κόσμου λόγω του αγγουριού που έφαγαν όλοι, είναι κάτι το πρωτόγνωρο και σοκαριστικό.
Βλέπετε καθημερινά πως οδηγούν όλοι και με τι κατεβασμένες θυμωμένες σκατοφατσες περπατούν στον δρόμο, έτοιμοι για τσαμπουκα και χριστοπαναγιες.
Αν μάλιστα τύχει και πας καμιά βόλτα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αυτό που σε κάνει να τα χάνεις πλέον δεν είναι οι υποδομές, που στις αρχές τις δεκαετίας του 2000 δεν μας έκαναν και τόσο εντύπωση αφού και εμείς είχαμε κάνει κάποια άλματα εμπρός, αλλά η συμπεριφορά και η ευγένεια του κόσμου και μια ξεγνοιασιά που μας μοιάζει εδώ πλέον εξωγήινη!
Που και στις υποδομές πλέον ακόμη και στις βαλκανικές χώρες και πρώην κομμουνιστικές η σύγκριση με εμάς είναι πλέον τραγική καθώς μείναμε στάσιμοι σχεδόν μετά τα μνημόνια , αλλά και αυτό πλέον έρχεται τριτο-τεταρτο όταν βλέπεις τους άλλους να δουλεύουν χωρίς άγχος 8 ώρες , να περνάνε μετά χρόνο σε παιδικές χαρές και δραστηριότητες με τα παιδιά τους, να έχουν λυμένα θέματα με νταντάδες, σχολεία , παιδικούς σταθμούς κλπ να χαίρονται τα Σαββατοκύριακα...
Το έχω ξαναγράψει πολλές φορές εδώ μέσα, δεν μπορώ να καταλάβω που ήταν όλοι αυτοί κρυμμένοι τόσα χρόνια , ποιος να τολμούσε να κάτσει να συζητήσει με μίσος για τους φουστηδες, για τον ... εμφύλιο που κάθε τρεις και λίγο βλέπουμε στα σοσιαλ αντιπαραθέσεις και για ...τον Στάλιν και τους Κομμουνιστές που θα μας πάρουν τα σπίτια!!!!
Άντε μετά από κάνα ποτηράκι παραπάνω οι πατεράδες μας να έλεγαν καμία ιστορία από τον στρατό για τους φουστηδες, και κάποιος γραφικός γεράκος για τους κομμουνιστές και τον Στάλιν...
Αυτό πάντως που έγινε στην Θεσσαλονίκη είναι σίγουρα στα πλαίσια αυτού του μίσους που τρώει την κοινωνία μας αλλά το περίεργο για εμένα είναι πως αφορά 15χρονα!!!!!
Δηλαδή ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει με εικόνες και προσλαμβανουσες για γκέι , κουιρ , και άλλες περίεργες καταστάσεις που εμείς δεν τις κατανοούμε , και τα πιτσιρίκια αυτά αντέδρασαν χειρότερα από σγκαρτζοβλαχους του 60 που πέρασαν από την Συγγρού και την Τρούμπα...
Κατά την ταπεινή μου άποψη τα αίτια μιας τέτοιας συμπεριφοράς βρίσκονται σε καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί μετά τα μνημόνια.
Είναι παιδιά που έχουν μεγαλώσει μόνα τους, με γονείς που παλεύουν για τον επιούσιο χωρίς καμία προοπτική εξέλιξης όπως παλαιότερα ή / και έχουν τα δικά τους θέματα παραβατικότητας , ναρκωτικών κλπ.
Στα σχολεία πάνε απλά τυπικά, οι δάσκαλοι σπουτζαμ τους και τι να κάνουν και αυτοί, σπίτι τους είναι οι πλατείες και οικογένεια τους τα φιλαράκια τους ,να πιουν καμία μπυριτσα στο παγκάκι, προσπαθούν βγάλουν κάνα φράγκο με διάφορους τρόπους σε δουλίτσες και θελήματα για αυτούς τους τύπους της πιάτσας που έχουν φράγκα, tesla ,suv και μεζονετ.
Δεν είναι προφανώς τόσο χαζά όσα αντίστοιχα παιδιά της γενιάς μας έμπλεξαν χοντρά με παπατζηλικια όπως τον εθνικισμό και τους Χρυσαυγιτες ή το οπαδιλικι στα γήπεδα αλλά μόνο περιστασιακά αν υπάρχει προοπτική να βγάλουν κάποιο εξτραδακι.
Ακούω τελευταία και κάτι περίεργα , τα παραδοσιακά κανάλια dealing των ναρκωτικών έχουν εξαπλωθεί πολύ στους ανήλικους που δεν μπλέκουν τόσο σε περίπτωση σύλληψης και τα μικρά το βλέπουν σαν τρόπο βιοπορισμού, πως θα βγάλουν εύκολα φράγκα στα πλαίσια αυτής της trap νοοτροπίας και μαγκιάς, τα κοριτσάκια έχουν την εκπόρνευση για μια μαλακιά η μία πίπα στο καθημερινό τους πρόγραμμα.
Και μπαίνω για λίγο στη θέση τους , Σάββατο βράδυ στην Αριστοτέλους, λίγο πιο χωριό η φάση επάνω , μαγαζαρες, αυτοκινητάρες να κάνουν περατζαδα οι Σαλονικιες -Σαλονικιοι καλοντυμένοι με τα iPhone τους , δεν θέλει και πολύ να γυρίσει το μυαλό, βάλτε και την ψυχολογία του όχλου, δεν είναι δύσκολο να ξεσπάσει το μίσος και η αίσθηση αδικίας σε κάποιον περίεργο, ειδικά με τους φουστηδες και τους κουιρ που μας τα έχουν κάνει αερόστατα τα Μέσα οι δεξιοί και οι παπάδες...ίσα πάνω τους και εγώ θα ήμουν με τις υστερικές φουσταρες...
Αλλά δεν ανησυχώ καθόλου, το επόμενο βήμα είναι η γκέτοποίηση όλων αυτών , μια - δύο - τρεις - δέκα θα τους στείλουμε άλλου, θα τους κρύψουμε όπως τα πρεζακια , σε άλλες πιο λαϊκές πλατείες και συνοικίες, να μπορούνε οι μπουληδες που μεγαλώνουμε να κάνουν την βόλτα τους ήρεμα και να παρκάρουμε τα Tesla και τα CHR μας με ασφάλεια εκεί κοντά.
Να κουκουλωσουμε το πρόβλημα , να το πάμε παρακάτω, να σφάξουν και κανα δύο τρεις κραγμενες αδερφές αλλά κάπου αλλού , δεν ξέρω τα μέρη καλά , ας πούμε στην Τούμπα κάπου , στο Κορδελιό, στις Συκιές ας πούμε θα είχε και πλάκα!
Όχι στην πλατεία , λιμανι στολίδι της ερωτικής πόλης της πατρίδας μου!
-
Δεκτή η κριτική σου και όπως λες έχουμε παρόμοιες προσλαμβάνουσες. Με την διαφορά πως σε εμάς ποτέ δεν μιλήσαμε για τους ανθρώπους με άλλες σεξουαλικές προτιμήσεις με τέτοια υποτιμητικά επίθετα. Ούτε όταν έπιναν ένα ποτηράκι παραπάνω.
Βασικά το να χρησιμοποιείς τέτοιες εκφράσεις και ιδιαίτερα μπροστά σε γονείς συγγενείς ήταν ανεπίτρεπτο. Δεν τολμούσαμε να μιλήσουμε έτσι, ποτέ!
Ναι σε κάποια τραπέζια κάποιοι συγγενείς εξέφρασαν αυτά τα επίθετα αλλά με σκοπό προσβολης κάποιου διάσημου, αλλά κόπηκαν μαχαίρι από τους υπόλοιπους για λόγους περί σεβασμού της διαφορετικότητας των ανθρώπων κτλ.
Όσον αφορά τη νέα γενιά από όσο θυμαμαι εμείς στο σχολείο δεν αναφέραμε ποτέ το επίθετο αυτό για κάποια παιδιά που είχαν τέτοια κλίση. Είχαμε ένα παιδί που το πειραζαμε του στυλ "μη τραβάς τις συλλαβές", αλλά όταν αυτός είπε την φράση "αυτός είμαι, έτσι γεννήθηκα", εκει τελείωσαν ολα αμέσως και εγώ και άλλοι και τα κορίτσια της τάξης όχι μόνο τον δεχτηκαμε αλλά τον προστατευαμε από ολους και δεν ένιωσε αποκλεισμένος. Γενικά οποίος από άλλη τάξη πήγαινε να τον πειράξει είχε 60-70 άτομα να τρέχουν να τον βιηθησουν. Ο άνθρωπος ήταν θηλυπρεπής αλλά παρα πολύ καλό παιδι από μια τίμια, σωστή οικογένεια. Μάλλον το παιδί και λόγω της προστασίας μας, τα πήγε και τα πάει περίφημα. Μόνος του κατάφερε τόσα στη ζωή, χωρίς ψυχολογικά βαρίδια.
Ακροδεξιούς εκείνη την εποχή την δική μου, στο σχολείο απλά δεν υπήρχαν.... Εποχές ΠΑΣΟΚ μιλάμε. Όλοι οι καθηγητές ήταν ΠΑΣΟΚ. Δεν υπήρχε περίπτωση κάποιος στο σχολείο να αρθρώσει ακροδεξιό λόγο. Πατριωτικό ναι, θυαμανι και τους καθηγητές να προσπαθούν να μας δώσουν μια αγάπη για το πνεύμα το ελληνικό, του στυλ Καβάφης, Ελύτης κτλ αλλά ακροδεξιο λογο ....δεν θυμάμαι ποτέ.
Άλλωστε όπως είπα μας μιλούσαν για τον Καβάφη, όποιος ξέρει τον ποιητή καταλαβαίνει.
Δεν ξέρω ίσως έτυχα και εγώ στην δική μου φουρνιά. Μη ξεχνάμε πως εμείς είχαμε και διακόσια πανελλήνια μαθήματα. Μερα από μια περίοδο ο καθένας κοιτούσε το πως θα επιβιώσει για να μπει στην ανωτάτη εκπαίδευση.
Αυτά τα παιδιά στην Θεσσαλονίκη, δεν ξέρω τι έχουν στο μυαλό τους. Μας χωρίζουν μάλλον παρα πολλά μεταξύ των γενεών μας...
-
Εσύ lap μεγάλωσες απόλυτα σε περιβάλλον ΠΑΣΟΚ , είσαι πολύ τυχερός.
Εγώ γνώρισα και κάποιους κρυφοχουνταιους δεξιούς που δεν τολμούσαν όμως να χύσουν το δηλητήριο τους γιατί θα τους ξερνουσε ο κοινωνικός και επαγγελματικός περίγυρος τους.
Αλλά αυτή την σαπιλα και σκατοψυχιαση που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια με εμφυλιακη ρητορική και ομοφοβία τύπου ένδοξων Βολιωτων ούτε κατά διάνοια...
Πριν λίγο είδα και είδηση πως στην Κέρκυρα έκαψαν καρναβαλικό ομοίωμα του Κασελακη με ξανθιά περούκα, κραγιόν και ένα σκουπόξυλο χωμένο στον κωλο και χορεύανε γύρω γύρω παιδάκια και γονείς, δηλαδή κάποιος τοπικός σύλλογος το έφτιαξε...
Πρόσεξε όχι κάποια αποκριάτικη καρικατούρα πολιτικού όπως αυτές που έχουμε συνηθίσει στα καρναβάλια αλλά κάτι που έμοιαζε πιο πολύ με sex doll.
-
Δεκτή η κριτική σου και όπως λες έχουμε παρόμοιες προσλαμβάνουσες. Με την διαφορά πως σε εμάς ποτέ δεν μιλήσαμε για τους ανθρώπους με άλλες σεξουαλικές προτιμήσεις με τέτοια υποτιμητικά επίθετα. Ούτε όταν έπιναν ένα ποτηράκι παραπάνω.
Βασικά το να χρησιμοποιείς τέτοιες εκφράσεις και ιδιαίτερα μπροστά σε γονείς συγγενείς ήταν ανεπίτρεπτο. Δεν τολμούσαμε να μιλήσουμε έτσι, ποτέ!
Ναι σε κάποια τραπέζια κάποιοι συγγενείς εξέφρασαν αυτά τα επίθετα αλλά με σκοπό προσβολης κάποιου διάσημου, αλλά κόπηκαν μαχαίρι από τους υπόλοιπους για λόγους περί σεβασμού της διαφορετικότητας των ανθρώπων κτλ.
Όσον αφορά τη νέα γενιά από όσο θυμαμαι εμείς στο σχολείο δεν αναφέραμε ποτέ το επίθετο αυτό για κάποια παιδιά που είχαν τέτοια κλίση. Είχαμε ένα παιδί που το πειραζαμε του στυλ "μη τραβάς τις συλλαβές", αλλά όταν αυτός είπε την φράση "αυτός είμαι, έτσι γεννήθηκα", εκει τελείωσαν ολα αμέσως και εγώ και άλλοι και τα κορίτσια της τάξης όχι μόνο τον δεχτηκαμε αλλά τον προστατευαμε από ολους και δεν ένιωσε αποκλεισμένος. Γενικά οποίος από άλλη τάξη πήγαινε να τον πειράξει είχε 60-70 άτομα να τρέχουν να τον βιηθησουν. Ο άνθρωπος ήταν θηλυπρεπής αλλά παρα πολύ καλό παιδι από μια τίμια, σωστή οικογένεια. Μάλλον το παιδί και λόγω της προστασίας μας, τα πήγε και τα πάει περίφημα. Μόνος του κατάφερε τόσα στη ζωή, χωρίς ψυχολογικά βαρίδια.
Ακροδεξιούς εκείνη την εποχή την δική μου, στο σχολείο απλά δεν υπήρχαν.... Εποχές ΠΑΣΟΚ μιλάμε. Όλοι οι καθηγητές ήταν ΠΑΣΟΚ. Δεν υπήρχε περίπτωση κάποιος στο σχολείο να αρθρώσει ακροδεξιό λόγο. Πατριωτικό ναι, θυαμανι και τους καθηγητές να προσπαθούν να μας δώσουν μια αγάπη για το πνεύμα το ελληνικό, του στυλ Καβάφης, Ελύτης κτλ αλλά ακροδεξιο λογο ....δεν θυμάμαι ποτέ.
Άλλωστε όπως είπα μας μιλούσαν για τον Καβάφη, όποιος ξέρει τον ποιητή καταλαβαίνει.
Δεν ξέρω ίσως έτυχα και εγώ στην δική μου φουρνιά. Μη ξεχνάμε πως εμείς είχαμε και διακόσια πανελλήνια μαθήματα. Μερα από μια περίοδο ο καθένας κοιτούσε το πως θα επιβιώσει για να μπει στην ανωτάτη εκπαίδευση.
Αυτά τα παιδιά στην Θεσσαλονίκη, δεν ξέρω τι έχουν στο μυαλό τους. Μας χωρίζουν μάλλον παρα πολλά μεταξύ των γενεών μας...
Αρα εισαι παιδι της προπαγανδας και συ , γεννημα θρεμμα μπατσοκ , αυτο σε μαθανε μαυτο μεγαλωσες μαυτο μας ζαλιζεις και μαυτο θα πεθανεις . Μεγαλωσες σε φουσκα με φραγκα , δεν δεχεσαι αντιλογο , σεντονια ολοκληρα να κατατροπωσεις καθε διαφορετικη φωνη . Φανταζομαι θα υπηρχε κομματικη ταυτοτητα στο σπιτι . Οτι γραφει ο κρουζερ δεν σε αγγίζουν δεν τα εζησες . Δεν πεταξανε εξω απο την τραπεζα τον πατερα σου γιατι δεν ειχε το χαρτακι της τοπικης . Ξερεις υπηρχε και μια αλλη ελλαδα αυτη που λεει ο μονμαν και ο κρουζερ αλλα ζουσες στην φουσκα σου . Στον Κολωνο αν πηγαινες σχολειο τωρα θα ειχες τελειως αλλη αποψη , οι μπετατζηδες πατεραδες οι ελαιοχρωματιστες με την ταβανοβουρτσα που περιμεναν για το μεροκαματο στην πλατεια κοτζια και οι μαναδες που γυρναγαν βραδυ απ το εργοστασιο παπουτσιων δεν ειχαν λεπτιπιλεπτες εκφρασεις στο βραδυνο τραπεζι ουτε διαβαζαν ποιηση στις οικογενειακες συναθροισεις .
Τι καθομαι και λεω τωρα , και τι θυμαμαι . -
Στο δημοτικό γυμνάσιο είχα ενα αγωνιστικό mercier , το εχω ακόμα ενθύμιο το έβλεπαν οι συμφορουμίτες οταν κάναμε διαδικτυακές συναντήσεις στα χρόνια της "κορώνας" στο background....
Τότες στην Ηλιούπολη (Αττικής) αν κυκλοφορούσες μόνος ήσουν στόχος αλλα είχα κρυφό ραντεβού με την ντίβα του σχολείου στο παγκάκι στην πλατεία , έπρεπε να παω μόνος αλλα φρόντισα να κρύψω το ποδήλατο στις πικροδάφνες , πριν όμως του έλυσα τα φρένα
Την ώρα που είχα επικεντρωθεί στον στόχο -να δω καμμιά ρώγα- δυο μεγαλύτεροι απο το λύκειο με εντοπίζουν και μου βουτάνε το ποδήλατο , δεν το έκρυψα καλά, εγω ψύχραιμος λεω στο μωρο κοίτα τι θα πάθουν καθώς κατευθύνονται στο 237 αστικό χωρίς φρένα ουτε καν κλείσαμε τα μάτια και σχεδόν το απολαύσαμε .
Επειδή η κοπέλα περιέγραψε στις φίλες της την φάση βελτίωσα πολύ τις μετοχές μου και γενικά εκει που πάλευα μετα πάλευαν αυτές για ραντεβού και είδα παραπάνω απο ρώγα ...
Εκτός απο μένα όμως "ανέβηκαν" και οι μετοχές του "φίλου" που στούκαρε στο λεωφορείο βρήκε γκόμενα και αυτός , ο γύψος στο χέρι βοήθησε , το crash του Κρόνεμπέργκ εχει μια βάση ...
Γενικά αν έκανες τέτοια ανέβαινες στην εκτίμηση του γυναικείου φύλου , τέτοιοι αλήτες ήμασταν ...
ΥΓ το ποδήλατο γιατί θα το ρωτήσει κάποιος δεν έπαθε τίποτα ,μια ακτινολόγηση ήθελε μόνο
-
@otso said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Αρα εισαι παιδι της προπαγανδας και συ , γεννημα θρεμμα μπατσοκ , αυτο σε μαθανε μαυτο μεγαλωσες μαυτο μας ζαλιζεις και μαυτο θα πεθανεις .
Προπαγάνδα ως προς τι;;;; Προπαγάνδα είναι να διαφοροποιώ τα γεγονότα της επικαιρότητας η να τα παρουσιάζω με τέτοιο τρόπο ώστε να δώσω αβαντάζ σε ένα κόμμα
Εγώ καταθέτω την εμπειρία μου από τα σχολικά μου έτη.
Άρα τι προπαγανδίζω; Το παρελθόν μου;;; Δεν βγάζω νόημα σε αυτό που λες.Μεγαλωσες σε φουσκα με φραγκα , δεν δεχεσαι αντιλογο , σεντονια ολοκληρα να κατατροπωσεις καθε διαφορετικη φωνη.
Τη βλακεία δεν αντέχω από όπου και αν προέρχεται. Είτε από δεξιά είτε από αριστερά. Όχι την αντίθετη φωνή. Όταν κάποιος κατά την άποψη μου λέει βλακείες του απαντάω. Ήμασταν μια απλή μικρομεσαία οικογένεια. Τα δούλεψαν οι γονείς μου τα χρήματα τους. Στον ιδιωτικό τομέα εργάστηκαν, δεν τους πλήρωσες ούτε το μισθό τους ούτε τα δώρα τους ούτε το εφάπαξ τους. Δεν ήταν εγγεγραμμένοι σε κανένα κόμμα και φυσικά δεν είχαν κομματικά οφίτσια. Όποτε το σχόλιο περί κομματικού σωλήνα είναι τελειως άκυρο και άσχετο.
Φανταζομαι θα υπηρχε κομματικη ταυτοτητα στο σπιτι .
Φυσικά και όχι. Υπήρχε παιδεία, αγάπη για μόρφωση, υψηλη κριτική ικανότητα με βάση καποιες πανανθρώπινες αξίες και αρχές που αν τις ανέλυα ίσως κάποιοι να μην καταλάβαιναν το τι λέω.
Οτι γραφει ο κρουζερ δεν σε αγγίζουν δεν τα εζησες . Δεν πεταξανε εξω απο την τραπεζα τον πατερα σου γιατι δεν ειχε το χαρτακι της τοπικης . Ξερεις υπηρχε και μια αλλη ελλαδα αυτη που λεει ο μονμαν και ο κρουζερ αλλα ζουσες στην φουσκα σου .
Φυσικά και υπάρχουν πολλές Ελλάδες. Δεν σημαίνει ότι είναι οι σωστές ή αυτές που θαυμάζουμε ως Έλληνες. Ούτε ότι τα πράγματα δεν έχουν πάντα μια τάση προς διόρθωση. Το ότι ανέβηκε το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων και υπήρξαν διαφορες αλλαγές στην κοινωνία στα τέλη του 90 αρχές του 2000 συγκριτικά με τη δεκαετία του 60-70, δεν χρειάζεται να το αναφέρω. Είναι πασιφανές και εύκολα κατανοητό.
Από τη συζήτη μας διαπιστώνω ότι η νεολαία τότε ζούσε σε πιο ακραίες και ρατσιστικές εποχές από ότι εμείς.
Στον Κολωνο αν πηγαινες σχολειο τωρα θα ειχες τελειως αλλη αποψη , οι μπετατζηδες πατεραδες οι ελαιοχρωματιστες με την ταβανοβουρτσα που περιμεναν για το μεροκαματο στην πλατεια κοτζια και οι μαναδες που γυρναγαν βραδυ απ το εργοστασιο παπουτσιων δεν ειχαν λεπτιπιλεπτες εκφρασεις στο βραδυνο τραπεζι ουτε διαβαζαν ποιηση στις οικογενειακες συναθροισεις .
Τι καθομαι και λεω τωρα , και τι θυμαμαι .Λοιπόν αυτήν την καραμέλα δεν θα την δεχτώ.
Γενικα υπήρχαν φιλότιμες προσπαθείες μετά από τις ατέλειωτες ώρες εργασίας να ασχοληθούν και με την πνευματική μας καλλιέργεια.
Τεσπα,
Οι συμμαθητές μου όλοι ήταν είτε μεταναστες, είτε παιδιά εργατών, μικροεπαγγελματιών, χαμηλοβαθμων δημοσίων υπαλλήλων κτλ
Ιδιαιτερα η κοπέλα που έγραφε απίστευτες εκθέσεις,πέρασε από τις πρώτες στη Νομικη, και ανέλυε απίστευτα τους ποιητές σε βαθμό που την χάζευαν και οι καθηγητές προερχόταν από μια οικογενεια που ο πατέρας της αν δεν κάνω λαθος ήταν υδραυλικός και η μητέρα της καθαρίστρια σε μια υπηρεσία.
Το να χρησιμοποιεις για τον άλλον υποτιμητικά επίθετα και δη μπροστά του όπως έκαναν τα παιδιά αυτά, για κάτι που είναι στην φύση του και όχι επιλογή του ειναι μια λαθος συμπεριφορά.
Το να είναι λοιπόν κανεις εργάτης είναι μια κατάσταση. Το να του αποδίδουμε αυτομάτως τις λαθος συμπεριφορες μισαλλοδοξίας επειδή ειναι εργάτης είναι στενόμυαλο και ρατσιστικό.
Και οι εργάτες είχαν επαφή με την ποίηση όπου διαβαζαν ή τραγουδούσαν Βάρναλη και Καββαδία. Και οι εργάτες είχαν συμπόνια για το διαφορετικο. Και αυτοί διέφεραν από κάποιους και ήξεραν πως είναι να σε κρίνει ο άλλος. Η εσωτερική ευγένεια κάθε ανθρώπου δεν έρχεται με το επάγγελμα του. Ερχεται μέσα από την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και αυτό έπρατταν τότε οι γονείς και το σχολικό περιβάλλον όπου μεγαλώσαμε.
Αν εσυ δεν γνώρισες τέτοιους, τότε απλά γνώρισες ανθρώπους με λαθος συμπεριφορές και πάθη. Όχι γενικα εργάτες.
Παρόλα ταύτα, το θέμα που θίγουμε είναι το πογκρομ ρατσιστικού μίσους παιδιών 15 ετών και η τάση τους να λειτουργούν ως όχλος κατά αδυναμων. Αυτά δεν υπήρχαν στην εποχή τη δίκη μου. Και είμαι τυχερός για αυτό. Ούτε υπήρχαν οι σημερινές κοινωνικές καταπτώσεις οπου τα παιδιά τραγουδούν και δοξαζουν αξιες της εκπόρνευσης και του παράνομου πλουτισμού.
Εμάς η νεολαία τραγουδουσε ήμισκουμπρια που έλεγαν να πάμε όλοι μαζί σε μια παραλία και των απαπαπαπαπα δεν κάνω εγώ τέτοια πράγματα.
Καποιοι πιο ψαγμένοι άκουγαν Metallica με τους ψαγμένους στίχους, ή ελληνική ροκ.Τα σημερινά παιδιά είναι άτυχα για το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσαν. Θα υποφέρουν ως ενήλικες και μαζί τους και η κοινωνία.
Δεν βρηκες όμως τον χρόνο να γραψεις ούτε μια γραμμή για αυτό, παρα μονάχα μεσα από τη νύστα της προχωρημένης ώρας να κανεις τελειως λανθασμένες διαπιστώσεις για εμενα προσπαθώντας να διαβάσεις πίσω από τις γραμμές όσων συζητώ.
Αν το κάνω εγώ, και προσπαθήσω να σε ερμηνεύσω .....τι μπορώ να σκεφτώ για εσένα και το περιβάλλον σου;
Υ.γ Οτσο, είσαι δημόσιος υπάλληλος ;;;
-
@vagkirk
Αίσχος στους γονείς που έκαναν τέτοιο πραγμα στα καρναβάλια.Οι άνθρωποι πάσχουν πνευματικά.
ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]