-
Οδήγησα μέσα στην εβδομάδα την Tonale, σε έκδοση Speciale αλλά με 130 ίππους, δεν είχαν το VGT 160hp που με ενδιαφέρει. Μερικές εντυπώσεις:
- Φρένα αγκυρες αλλά και προοδευτικά παράλληλα με τα 4πιστονα Brembo
- Πολύ ωραία θέση οδήγησης, δεν αισθανεσαι οτι καθεσαι "πανω" αλλα "μεσα και ελαφρα ψηλα". Δεν ενιωσα οτι θα οδηγησω νταλικα.
- Τιμονι ωραιο, και καλη πληροφορηση. Γρήγορο απ' άκρη σ'άκρη.
- Στο n το αυτοματο ειναι τερμα ηρεμο και βαρετο. Ειναι για κινηση στον κηφισο, μέχρι εκει.
- Στο d γκαζωνει καλυτερα, και οδηγησα αυτο με τα 130 αλογα. Αυτο με τα 160 λενε ολοι εχει αισθητη διαφορα σε αποκριση και δυναμη.
- Τα paddles ειναι ωραια φαση και για μενα απαραιτητα για γρηγορη οδηγηση σε στριφτερες διαδρομες.
- Η ανάρτηση είναι προσανατολισμένη ξεκάθαρα στην σπορτίφ οδήγηση. Hate it or love it. Δεν το παίρνεις για την άνεση σίγουρα, αλλά όταν στρίβεις θα χαμογελάς και δεν θα παίρνει κλίσεις που θα σε φοβίζουν (πχ. με 2008 φίλου)
- Χωροι μπρος πισω ανετοι και πορτμπαγκαζ τουμπανο, 500 λιτρα και πολυ τετραγωνος. σιγουρα χωραει αρκετούς τενεκεδες λαδι.
- Πολυ στιβαρο αμαξι, σαν τανκ φαινοταν και το περασα απο λακκουβες κλπ. Δεν τρίζει τίποτε και νιώθεις ότι θα κρατήσει χρόνια. Επίσης στις στροφές καταλαβαίνεις την ακαμψία του πλαισίου. Θα μου πεις το βγάζουν και με 280 άλογα οπότε ήταν αναμενόμενο.
- Ωραιο active lane assistant, σε εβαζε ωραια παλι στην λωριδα οταν πηγαινες να ξεφυγεις.
- Ωραια γραφικα στην οθονη και πολύ γρηγορη αποκριση. Για μένα τόσο όσο, δεν χρειάζομαι παραπάνω. Ωραία και η ασύρματη φόρτιση και το wireless CarPlay.
- Kαλη ηχομονωση, σε ταξιδι λογικα με ελαφρα μουσικη δεν θα ακουγεται τιποτε
- Ποιοτικα μεσα ειναι εξαιρετικο, τα υλικα προσεγμενα, δερμα, αλακνταρες σε καθισματα και ταμπλω, premium φαση κι ετσι.
Άφησα τελευταίο το σχέδιο: Προσωπικά το θεωρώ το ομορφότερο C SUV με design που θα κρατήσει χρόνια φρέσκο, έως και "κλασσικό". Δεν θα την δεις σε 10 χρόνια και θα πεις "πω πω τι παλιακό design". Το αντίθετο.
Όποιος μπορεί να δικαιολογήσει στον εαυτό του γιατί να την προτιμήσει έναντι των ανταγωνιστών δεν θα το μετανιώσει λογικά. Θα έχει κάτι που ξεχωρίζει και τον κάνει να χαμογελάει κάθε φορά που την βλέπει και την οδηγεί. Αλλά έτσι δεν είναι με τα περισσότερα ιδιαίτερα Ιταλικά; Ως κάτοχος μοτισκλέτας Moto Guzzi στην κατηγορία Adventure που υπάρχουν άπειρα μοντέλα το ίδιο σκέφτομαι.
Κατεβαίνοντας από το test derive είχα ήδη αποφασίσει τα επόμενα βήματα.. -
Παίζει νάναι το πρώτο άλφα ρομέο με χώρους.
-
@dstou said in Alfa Romeo Tonale:
Παίζει νάναι το πρώτο άλφα ρομέο με χώρους.
Και η Stelvio εχει χωρους
-
OK, το δεύτερο τότε.
-
Και η 166
-
Σιγά τους χώρους που έχει η Tonale για το μήκος της. Μου κάνει εντύπωση που αμφότεροι όσοι την οδήγησαν σήμερα, εκτίμησαν το τιμόνι της. Είναι με διαφορά το χειρότερο πράγμα πάνω σε αυτό το εξαιρετικό κατά τα άλλα μοντέλο. Το συζητούσα τις προάλλες με τον αρχισυντάκτη του Drive και μου έλεγε ότι είχε χρόνια να οδηγήσει τόσο χάλια τιμόνι.
-
Δε ξέρω για το τιμόνι, στατικά την είδα στο golden hall, μου φάνηκε κι εμένα στενάχωρη για τις διαστάσεις της και το πορτπαγκάζ με τίποτα για 500lt.
-
@dimsabas said in Alfa Romeo Tonale:
Σιγά τους χώρους που έχει η Tonale για το μήκος της. Μου κάνει εντύπωση που αμφότεροι όσοι την οδήγησαν σήμερα, εκτίμησαν το τιμόνι της. Είναι με διαφορά το χειρότερο πράγμα πάνω σε αυτό το εξαιρετικό κατά τα άλλα μοντέλο. Το συζητούσα τις προάλλες με τον αρχισυντάκτη του Drive και μου έλεγε ότι είχε χρόνια να οδηγήσει τόσο χάλια τιμόνι.
Δεν έχω οδηγήσει την Tonale, ούτε με ενδιαφέρει ως αυτοκίνητο, αλλά ένα γενικότερο σχόλιο για τα τιμόνια θα το κάνω. Το θέμα είναι εντελώς υποκειμενικό. Μερικοί θέλουν βαριά τιμόνια και απορώ γιατί. Για μένα το τιμόνι πρέπει να είναι ελαφρύ, γρήγορο και επικοινωνιακό. Πρέπει να το στρίβεις με τα δάχτυλα δηλαδή και να βαραίνει μόνο στις ψηλότερες ταχύτητες, για να είναι πιο σταθερό στην Εθνική.
-
Τα περισσότερα τιμόνια πλέον είναι ελαφριά σε χαμηλές ταχύτητες, βαριά στις υψηλές για να δίνουν σιγουριά ότι όλα είναι υπό έλεγχο αλλά χωρίς πολλή αίσθηση. Ουσιαστικά κανένα δεν είναι σωστό. Αλλά εδώ μιλάμε για το απόλυτο χάλι. Σε καμία ρύθμιση δεν έχει αίσθηση, τελεία. Με εξαίρεση την πιο ζόρικη ρύθμιση, στις υπόλοιπες έχει και χάλια βάρος. Το Compass δεν είναι τόσο άθλιο.
-
Καλά να ήταν μόνο το τιμόνι, ένα μέτριο συνολο είναι η Τονάλε...σκληρό χωρίς αιτία από αυτά που διαβάζω. Εν έτη 2024 δεν δικαιολογείται να μην μπορείς να φτιάξει ανάρτηση που να είναι και σπορ και άνετη, το κανουν οι περισσότεροι, ημάρτον να μην μπορεί η Άλφα.
-
Δεν νομιζω οτι το κανουν περισσοτεροι. Το αντιθετο μαλλον. Λιγοι τα καταφερνουν. Και του Κουγκα η αχιλλειος πτερνα ειναι η αναρτηση. Που η Φορντ εχει και παραδοση τρομαρα της υποτιθεται. Αντιστοιχα και ενα Countryman σκληρο χωρις λογο ειναι, μια GLA βαρκα κτλ κτλ. Λιγοι πετυχαινουν τη χρυση τομη.
-
Ίσως παίζει ρόλο ότι είναι υπερυψωμένη άρα αναγκαστικά σφιχτή.
-
Τώρα μπερδεύτηκα, έχει χώρους και καλό τιμόνι το Τονάλε ή όχι? Ανάρτηση το λύσαμε, έχει σφικτή.
-
Ολα τα suv πανω κατω το ιδιο θεμα εχουν γιατι παλευουν να τετραγωνισουν τον κυκλο. Σπορ και ανετο μαζι δε γινεται εκτος κι αν παμε ψηλα σε κοστη με ηλεκτρονικες αναρτησεις και ιστοριες. Οποιος θελει σπορ και ανετο μαζι υπαρχουν και τα χοτ χατς. 90% της πρακτικοτητας του αντιστοιχου suv με 150% περισσοτερο fun to drive και χαμηλοτερη τιμη.
Πουλαω ενα τετοιο οποιος θελει.
-
@stefan147 said in Alfa Romeo Tonale:
Δεν νομιζω οτι το κανουν περισσοτεροι. Το αντιθετο μαλλον. Λιγοι τα καταφερνουν. Και του Κουγκα η αχιλλειος πτερνα ειναι η αναρτηση. Που η Φορντ εχει και παραδοση τρομαρα της υποτιθεται. Αντιστοιχα και ενα Countryman σκληρο χωρις λογο ειναι, μια GLA βαρκα κτλ κτλ. Λιγοι πετυχαινουν τη χρυση τομη.
Eμένα του κούγκα πολύ μου άρεσε (με πολλαπλούς), όπως και του CHR kai CC και του παλιού κούγκα. Ήταν υπεράνετες και έστριβαν μια χαρά έως και γρήγορα (δεν μπορείς να έχει απαιτήσεις από περίπτερα), Το ίδιο και Χ1 παλιά, και Χ3 (χωρίς σπορ ανάρτηση). Ακόμα και το Πούμα άνετο είναι συγκριτικά. Την Τονάλε δεν την έχω οδηγήσει και δεν θα την οδηγήσω (εκτός εαν τύχει) αφού δεν μου αρέσει καθόλου εμφανησιακά.
-
Ε αρα πως εκφερεις αποψη ρε συ? Πως κρινεις οτι ειναι σκληρη χωρις λογο? Επειδη το διαβασες? Κλαιν. Ποιος ασχολειται με περιοδικα και sites?
Δεκτο να μη σ' αρεσει αλλα προς τι η εμπαθεια και η συνεχης επαναληψη του αρνητισμου?
-
Ε αρα πως εκφερεις αποψη ρε συ? Πως κρινεις οτι ειναι σκληρη χωρις λογο? Επειδη το διαβασες? Κλαιν. Ποιος ασχολειται με περιοδικα και sites?
Μα το είπα από την αρχή "σύμφωνα με αυτά που διαβάζω", και όχι μόνο σε περιοδικά. Περισσότερο δεν ασχολήθηκα, γιατί και δεν μου αρέσει και το θεωρώ ένα μέτριο αμάξι, απλά μια αρπαχτή....και προφανώς και η πλειοψηφία του κόσμου, εαν κρίνω από τις πωλήσεις.
-
Μα μετριο ειναι. Οσο μετριο ειναι ενα Χ1, ενα 3008, ενα Sportage ή ενα UX.
-
Μα μετριο ειναι. Οσο μετριο ειναι ενα Χ1, ενα 3008, ενα Sportage ή ενα UX.
Πιστέυω ότι ειναι χειρότερο από μια Χ1 ή ένα UX και επίσης από την Άλφα περιμένω περισσότερα και όχι ένα rebadged compass. Εαν ειναι να φτιάχνει τέτοια, ας κλείσει καλύτερα.
-
Μαλλον "εικαζω" ειναι το σωστο ρημα. Το "πιστευω" εμπεριεχει προσωπικη αποψη και σιγουρα περαν του τεστ ντραϊβ με ολα αυτα που προφανως δεν εχεις/εχουμε.
Alfa Romeo Tonale