-
Κάνε τους υπολογισμούς του ηλεκτρικού με το μισό ή όλο το ρεύμα να είναι νυχτερινό σαν μια ιδανική κατάσταση.
-
Για πες (γράψε δηλαδής).
Αρα μην αγοράσεις, λέω βλακείες. Πουλάω το δικό μου κοντά στα 6 χιλιάρικα κ βάζω αλλο ένα κ παίρνω από την lease plan leaf με Leasing για 4 χρόνια. Δίνω τον μήνα περίπου 250 ευρώ κ άλλα 40 ευρώ περίπου για φόρτιση κ δεν έχω service ασφάλειες λάστιχα ούτε ιστορίες γενικά με το αυτοκινήτο καθώς δεν μου ανήκει... δεν με νοιάζει η φθορά της μπαταρίας ούτε η μεταπώληση διότι το αυτοκίνητο δεν ειναι δικό μου. Τώρα πληρώνω 200 ευρώ περίπου με τιμές προ κορωνιού (οι τιμές που γράφεις ειναι σήμερα, εγώ εχω πολλά χρόνια να πληρώσω 1.4 βενζίνη, καθώς επίσης βάζω κ 100αρα), 700 ευρώ το χρόνο μικτή ασφάλεια χώρια τα service (αυτοκίνητο 10ετίας) με τις ανάλογες φθορές. με 250 ευρώ το μήνα έχω κανούργιο αυτοκίνητο που με κινεί τσαμπα σχεδόν κ ήσυχο το κεφάλι μου αμα σκάσει κανένας επάνω μου τι φθορά θα μου κάνει στο αυτοκίνητο...
-
Κάνε τους υπολογισμούς του ηλεκτρικού με το μισό ή όλο το ρεύμα να είναι νυχτερινό σαν μια ιδανική κατάσταση.
Έχει ιδιαίτερο νόημα? Πες ότι αντί για 270 ευρώ το χρόνο πέσεις στα π.χ. στα 200. Η διαφορά από το συμβατικό θα πάει στα 950. Θα κάνω μπρέικ ίβεν π.χ. στα 8,5 αντί στα 10. Στα 2,5 χρόνια όμως πάλι μπούνια μέσα θα είμαι.
Να κάνω και κάτι άλλο? Να συζητήσουμε για Απ με υγραέριο ή φ.α., ή αυτά για τα ηλεκτρικά θεωρούνται χτυπήματα κάτω από τη μέση?
Μπεκιάρη, άσε τους χαρακτηρισμούς και κάνε μια σύγκριση με 2 λήζινγκ, το ένα π.χ. Απ ηλεκτρικό και το άλλο Απ συμβατικό και βάλε δυο νουμεράκια να δούμε τι γίνεται στα 2,5 χρόνια.
-
Έχει ιδιαίτερο νόημα? Πες ότι αντί για 270 ευρώ το χρόνο πέσεις στα π.χ. στα 200. Η διαφορά από το συμβατικό θα πάει στα 950. Θα κάνω μπρέικ ίβεν π.χ. στα 8,5 αντί στα 10. Στα 2,5 χρόνια όμως πάλι μπούνια μέσα θα είμαι. ...
Για εμένα όχι, αλλά είναι μια απάντηση που σίγουρα θα πάρεις ότι βάζεις ακριβό το ρεύμα και φτηνή την βενζίνη γιατί όποιος πάρει ηλεκτρικό θα το φορτίζει με νυχτερινό ρεύμα κ.τ.λ. οπότε βλέπεις και μια πιο ειδική κατάσταση που τα επωφελεί.
-
Το φθηνο νυχτερινο ρευμα εχω την αισθηση οτι δημιουργήθηκε ως θεσμός λογω του ότι το βράδυ η ζητηση ρεύματος ήταν πολύ μικρή και ετσι έπεσε η τιμή προκειμενου κάποιες εργασίες να γίνονται εκείνη την ώρα, όπως θερμοσίφωνες, θερμοσυσσωρευτές κτλ με σκοπό να διατηρείται σταθερή η παραγωγή και να μην καταστρέφονται οι συσσωρευτές ρεύματος της ΔΕΗ από το πλεονάζον παραγόμενο ρεύμα.
Αν τώρα όλοι φορτίζουν το βράδυ, θα αυξηθεί περαιτέρω η παραγωγή ρεύματος και τα οριακά και μεταβλητά κόστη, και δεν νομίζω η οίκονομοτεχνικη μελέτη να στηρίξει τον θεσμό της χαμηλής νυχτερινής χρέωσης.
-
Μπεκιάρη, άσε τους χαρακτηρισμούς και κάνε μια σύγκριση με 2 λήζινγκ, το ένα π.χ. Απ ηλεκτρικό και το άλλο Απ συμβατικό και βάλε δυο νουμεράκια να δούμε τι γίνεται στα 2,5 χρόνια.
Ρε μεγάλε, απλά κ λαικά, 200 * 12 =2400 το χρόνο μόνο βενζίνη χωρίς service κ τακάκια επίσης, φθορές ιμάντα αντλίες κκτλ (στην δική μου περίπτωση μιλάμε πάντα). Ρευμα θα πληρώνω 35 με 40 ευρώ το μήνα αρα 500 ευρώ το χρόνο (βάσει δήλωσης ανθρώπου που έχει ηλεκτρικό). Σε αυτό βγάζω επίσης οτι θα φορτίζω στην δουλεια μου (τζάμπα) καθώς κ σε σταθμους blink (τζάμπα) γιατί τα ηλεκτρικά είναι λίγα ακόμα... Σας ευχαριστώ!!!
-
Ωραία, θα βελτιώσω τη φόρμουλα υπολογισμού, με τις κάτωθι αλλαγές
α. Βενζίνη 1,5 το λίτρο αντί για 1,4
βου. Ασφάλιστρα 300 ευρά το χρόνο το μεν, 350 το άλλο σαν ακριβότερο
γου. 200 ευρώ το χρόνο ρεύμα το ηλεκτρικό λόγω φόρτισης πάντα στο σπίτι και πάντα με νυκτερινό
Σύνολο κόστους κύκλου ζωής 10 ετών για έκαστο
12.000 (αγορά) +101.225 (βενζίνη και τέλη κυκλ.) +10250 (σέρβις)+ 10*300 (ασφ.) - 3.000 (τελική τιμή) = 26.850 ευρώ το συμβατικό και
20.000 +10200 +10250 +10*350 -3.000 = 25.000 το ηλεκτρικό με το τέλειο σενάριο, ήγουν το αγόρασες με επιδότηση, στο παίρνουν πίσω για 3 χιλιάρικα, δεν σου έχει βγάλει κανένα καθηλωτικό πρόβλημα μέχρι τότες, και φορτίζεις αποκλειστικά στο σπίτι σου μόνο με νυκτερινή χρέωση.
Άρα πατσίζεις περίπου στα 9 χρόνια, ενώ στα 2,5 χρόνια είσαι, φυσικά και πάλι, μπούνια μέσα.
Αυτά είναι τα νούμερα πάνω κάτω, από εκεί και πέρα ψειρίζουμε τη μαιμού. Όποιος έχει άλλη άποψη να την γράψει, με ρεαλιστικά νουμεράκια παρακαλώ. Ας γίνει π.χ. σύγκριση από κάποιον άλλο για ένα μεσαίο αμάξι με π.χ. μικτή χρήση 15.000 χλμ. το χρόνο, θα έχει και αυτό ενδιαφέρον.
-
Σου έγραψα να αφήσεις τους χαρακτηρισμούς και να γράψεις ένα ρεαλιστικό παράδειγμα.Να πεις π.χ έχω ένα χ αμάξι ψ ίππων, το δουλεύω εκεί και εκεί, κάνω ζ χλμ τη μέρα κ.οκ. Έχω κάθε διάθεση να δω νούμερα ρεαλιστικά, κάθε διάθεση να ακούσω εποικοδομητικές απόψεις και προτάσεις για αλλαγές στην εκ του προχείρου φόρμουλα υπολογισμού που κατέθεσα, κάθε διάθεση να δω ότι σφάλλω και ότι κάνω πλήρη απόσβεση σε 2,5 χρόνια, για να πάρω ΑΥΡΙΟ το πρώτο μου ηλεκτρικό (έχω δικό μου πάρκινγκ από το 1977, με ρεύμα, τα έχω λύσει όλα αυτά πριν καν προκύψουν).
Τίποτα από όλα αυτά δεν έχεις κάνει. Όβερ εντ άουτ λοιπόν από μένα για σένα στο εφεξής, γιατί μπορεί και να έχεις δίκαιο, αλλά δεν μπορείς να το υποστηρίξεις με αυτή τη στάση σου.
-
Τίποτα από όλα αυτά δεν έχεις κάνει. Όβερ εντ άουτ λοιπόν από μένα για σένα στο εφεξής, γιατί μπορεί και να έχεις δίκαιο, αλλά δεν μπορείς να το υποστηρίξεις με αυτή τη στάση σου.
Ομορφάντρα μου, σε ενοχλούν οι χαρακτηρισμοί μου? περιγράφεις ένα αυτοκίνητο το οποιό έχει μικρή κατανάλωση, εγώ αναφέρομαι κυρίως στην κατηγορία πχ vw golv με vw e-golf ή καλύτερα με id3 που έλεγαν οτι θα έπαιζαν στα 30, εν τέλει όμως θα βγει πιο ακριβά. Οπως κ να έχει, δεν με νοιάζει να σου αποδείξω τιποτα, απλά μην ασχολήσε με αυτά που λέω. Ξέρω όμως οτι το μήνα βγάζω Minimum 200 ευρώ από την τσέπη μου κ με ηλεκτρικό θα πληρώνω λιγότερα από 50, κ χωρίς βλάβες κινητήρα, καδένες ή αντικατάσταση τακάκια 1.5 κάθε ενάμησι χρόνο. Στην δική μου προσωπική περίπτωση, επειδή το αυτοκίνητο μου ειναι κ παλιο-βενζίνη, με συμφέρει κ κάνω απόσβεση στο διάστημα που σου ανέφερα, χωρίς την επιδότηση. Κ επίσης γουστάρω κ τα ηλεκτρικά σαν φιλοσοφία.
-
Η επένδυση μια χαρά είναι.
Όταν οι τράπεζες έδιναν 100% δάνειο, χωρίς ίδια συμμετοχή, χωρίς ύπαρξη κεφαλαίου κίνησης(για ΦΠΑ, ασφάλειες, φόρους, εισφορές κτλπ) δάνειο με 8-10-12% πως θα βγουν οι επενδύσεις αυτές όταν τους έκοψε το κράτος τις ταρίφες;
Στην πραγματικότητα πρόβλημα είχαν οι ξεβράκωτοι και όχι οι σοβαροί επενδυτές.
Ακόμα και τώρα είναι επενδύσεις με 12% irr. Ποιος νόμιμος τρόπος δίνει αυτά τα χρήματα τώρα; Και να δουλεύει χωρίς να είναι και από πάνω όπως μια επιχείρηση.
Εγώ δεν μίλησα για την επένδυση, αλλά για τον επιχειρηματία. Που ενώ κάλυπτε όλο το ποσό της δόσης (με συμβόλαιο) από την επιδότηση και αυτή πλήρωνε κατευθείαν το δάνειο (είχαν εκχωρήσει στην τράπεζα τόσο την σύμβαση όσο και την επιδότηση), ξαφνικά το ποσό έπεσε στην μέση αλλά η δόση έμεινε ίδια. Άρα η τράπεζα ήταν ακάλυπτη, απλήρωτη και ο επιχειρηματίας έπρεπε να πληρώσει από την τσέπη του ή να το αφήσει ληξιπρόθεσμο, τόσο απλά. Με μια κίνηση το Ελλ. Δημόσιο άλλαξε όλο το τοπίο, αυτό θέλω να πω. Ποιος μου εγγυάται ότι δεν θα το κάνει και με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα?
-
Θα το κάνει όταν η κρίσιμη μάζα έχει φτάσει και αρχίζει να χάνει σημαντικό ποσό από τους φόρους των υγρών καυσίμων.
-
Θα το κάνει όταν η κρίσιμη μάζα έχει φτάσει και αρχίζει να χάνει σημαντικό ποσό από τους φόρους των υγρών καυσίμων.
Να είμαστε ρεαλιστές, στην Ελλάδα αργεί αυτή η μέρα με τα εισοδήματα που έχουμε. Αμφιβάλω αν θα πιαστεί κ ο στόχος του 30% το 2030. Αρα άμεσα δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα, από το 25 κ μετά το ξανασυζητάμε.
-
InsaneDriver wrote:
Όταν οι τράπεζες έδιναν 100% δάνειο, χωρίς ίδια συμμετοχή, χωρίς ύπαρξη κεφαλαίου κίνησης(για ΦΠΑ, ασφάλειες, φόρους, εισφορές κτλπ) δάνειο με 8-10-12% πως θα βγουν οι επενδύσεις αυτές όταν τους έκοψε το κράτος τις ταρίφες;
Ακόμα και τώρα είναι επενδύσεις με 12% irr. Ποιος νόμιμος τρόπος δίνει αυτά τα χρήματα τώρα; Και να δουλεύει χωρίς να είναι και από πάνω όπως μια επιχείρηση.
Εγώ δεν μίλησα για την επένδυση, αλλά για τον επιχειρηματία. Που ενώ κάλυπτε όλο το ποσό της δόσης (με συμβόλαιο) από την επιδότηση και αυτή πλήρωνε κατευθείαν το δάνειο (είχαν εκχωρήσει στην τράπεζα τόσο την σύμβαση όσο και την επιδότηση), ξαφνικά το ποσό έπεσε στην μέση αλλά η δόση έμεινε ίδια. Άρα η τράπεζα ήταν ακάλυπτη, απλήρωτη και ο επιχειρηματίας έπρεπε να πληρώσει από την τσέπη του ή να το αφήσει ληξιπρόθεσμο, τόσο απλά. Με μια κίνηση το Ελλ. Δημόσιο άλλαξε όλο το τοπίο, αυτό θέλω να πω. Ποιος μου εγγυάται ότι δεν θα το κάνει και με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα?
Εγώ πάλι δεν έχω καταλάβει,
Υπολογίζετε το irr σε βάθος 10ετίας ως εμπροσθοβαρες λογω κλειδώματος της τιμής αγοράς από την ΔΕΗ;
Διότι έτσι με τετοιον υπολογισμο ναι, ισως το irr ειναι αρκετα καλο και χαρακτηριζεται γενικά ως 'επένδυση προστιθεμενης αξιας'
-
InsaneDriver wrote:
φαν, αυτο λεγεται αδερς πήπολ μάνευ. και γεννηκανε επιχειρηματιες οσοι ειχαν πατζανακη λογιστη. οποτε τι ειχανε τι χασανε και αν χασανε αυτο ειναι το επιχειρω, οπως στο λαικο λαχειο κερδαει ο ενας στους δυο, αυτοι ειναι ο αλλος. οπως πηρανε με φιλικο κρατος τα γιουρα να τα κανουν τζαμια, ετσι το κρατος δεν ητανε μετα φιλικο. οι σοβαροι επιχειρηματιες κανουν σοβαρες επενδυσεις και δανειζονται με μετρο ή καθολου.
στα ηλεχτρικα τωρα. λεω στα σίνιορ τα παιδια εδωθε, γκάις ποιος θελει ηλεχτρικο να μην εχει και εφορια στο κεφαλι να κανω και εγω εξοδα? κανεις, σου λεει ο αλλος θα παω λουτρακι και στο γυρισμο θα μεινω εξω απο τον καραντανη να περιμενω να ξανανοιξει. μη ωριμη κατασταση λεγεται και τελος. στα εξοδα ενος χουβερ-ολα-τα-σαρωνει πρεπει να βαζεις και ενα κανονικο που θα σε πηγαινει για μπανιο και θα σε γυρναει κιολας. βεβαια μπορεις και να γινεις ηρωας να βοηθησεις να ωριμασει η κατασταση, οι αυτοκινητοβιομηχανιες θα σε θυμηθουν να σου χαρισουν την ηλεχτρικη φεραρι που παντα ηθελες.
-
Σχετικά με τη σύγκριση των δύο Up, κάποιες σκέψεις που θα φωτίσουν το ζήτημα:
-
το θερμικό Up πρέπει να είναι αυτόματο, ώστε να πλησιάσει κάπως τα ευεργετήματα και την ποιότητα οδήγησης που προσφέρει το ηλεκτρικό. Ως εκ τούτου, η τιμή θα ανέβει κάμποσο. Δε γνωρίζω πόσο. 1.000; 1.500 ευρώ; Επίσης, η τιμή του ηλεκτρικού Up δεν είναι 20 χιλιάρικα αλλά οριακά κάτω από τα 19 χιλιάρικα (https://www.skai.gr/news/finance/ayta-einai-ta-ilektrika-aytokinita-pou-kykloforoun-stin-ellada). Μήπως λοιπόν δεν είναι 8 χιλιάρικα η διαφορά αλλά 5-6;
-
ο εξοπλισμός θα πρέπει να είναι παραπλήσιος, καθώς είθισται τα ηλεκτρικά να έρχονται φορτωμένα, αφού έτσι κι αλλιώς απευθύνονται σε κατέχοντες. Κι αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί.
-
αν κάποιος υπολογίζει ότι θα κάνει μόνο τα αστικά του χιλιόμετρα με το ηλεκτρικό, σύντομα θα δει ότι αυτό δεν ισχύει. Θα γλυκαθεί από το μηδενικό κόστος κίνησης και θα αρχίσουν οι μονοήμερες εξορμήσεις. Στην αρχή οι μικρές, όπου τα 260 χιλιόμετρα θεωρητικής αυτονομίας θα υπεπεραρκούν. Στην πορεία, θα αρχίσουν κι οι πιο μακρινές, όπου θα χρειάζεται και μια ενδιάμεση φόρτιση. Ενδέχεται, καθώς μάλιστα θα επεκτείνεται το δίκτυο φορτιστών, οι αποστάσεις όλο και να μεγαλώνουν και τα διανυθέντα χιλιόμετρα όλο να υποσκελίζουν τη χρήση του δεύτερου θερμικού οχήματος της οικογένειας.
-
η σύγκριση με καθαρά οικονομικούς όρους είναι παντελώς άδικη, γιατί τα δύο προϊόντα ΔΕΝ είναι ίδια. Η ποιότητα κύλισης, η απόλυτη ησυχία και χαλάρωση κι η υπερδιπλάσια άμεση ροπή του ηλεκτρικού δεν έχουν αντίπαλο από τα οδικά χαρακτηριστικά του θερμικού. Ακόμα κι αν επιλεγεί το αυτόματο. Οπότε, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι αν μοναδικό μας κριτήριο είναι η οικονομία, εθελοτυφλούμε υπέρ του θερμικού.
-
διαφωνώ κάθετα στο ότι θα πουληθούν αμφότερα στα τρία χιλιάρικα μετά από 10 χρόνια. Το πιθανό σενάριο είναι ότι το θερμικό δε θα πιάνει τίποτα, σε αντιστοιχία με τα σημερινά δίλιτρα-τρίλιτρα, που ήταν πολύ in πριν την κρίση αλλά σήμερα αντιμετωπίζονται ως δεινόσαυροι. Όταν όλοι γύρω σου θα κινούνται οικολογικά, αθόρυβα και τσάμπα, ποιος θα πάρει τη βενζινούλα σου; Δεκαετίας κιόλας. Αν μάλιστα έχει σκαρφαλώσει κι άλλο η τιμή της βενζίνης, που είναι το αναμενόμενο όσο εξαντλείται σε βάθος χρόνου, τότε η διαφορά στα κόστη κίνησης θα είναι χαώδης.
-
αντιθέτως, το ηλεκτρικό θα είναι ακόμα ένα φυσιολογικό (για τα τότε δεδομένα) μοντέλο κι όχι ένα παλαιολιθικό απολίθωμα. Βλέποντας μάλιστα την πτώση απόδοσης της μπαταρίας στα ηλεκτρικά Up, τα 120.000 χιλιόμετρα που υπολόγισες ότι θα σκοτώσουν την μπαταρία, ίσως να έχουν περιορίσει λίγο την αυτονομία της αλλά όχι κάτι τραγικό. Δηλαδή τα 260 χιλιόμετρα ίσως είναι 220-225. Σε καμία περίπτωση δε λες ότι το αυτοκίνητο είναι σκοτωμένο με τέτοια αυτονομία κι ασφαλώς, ούτε σκέψη για αντικατάσταση της μπαταρίας. Αν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, ευχής έργον είναι να έχει αλλαχθεί μες στην οκταετή εγγύηση της VW.
-
'μα θα έχουν βγει ηλεκτρικά που θα κάνουν παπάδες'. Σε αυτή την περίπτωση, το θερμικό δε θα πιάσει ούτε 500 ευρώ, τόσο απλά. Το ηλεκτρικό θα βρίσκεται σε σαφώς καλύτερη μοίρα και θα πιάσει κάτι, από εμάς τους λίγουρες που θα θέλουμε το 'καλό, το καινούριο, αυτό που κάνει ιερωμένους ντε' αλλά δε θα έχουμε την άνεση.
-
προφανώς κανείς δε γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί το μέλλον και πού θα κάτσει η μπίλια. Υπάρχει όμως ρεαλιστικά η περίπτωση να τριπλασιαστεί το ρεύμα και τα ηλεκτρικά να κινούνται με κόστος diesel και ταυτόχρονα να έχουν μείνει ίδιες οι τιμές των καυσίμων; Θεωρώ πως όχι γιατί είναι το ρεύμα είναι το βασικότερο αγαθό. Θα βουλιάξει η οικονομία, θα γίνει επανάσταση, θα επέλθει τρομερή καθίζηση του βιοτικού επιπέδου. Αλλά και πάλι, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το μέλλον. Σύμφωνα όμως με τα σημερινά δεδομένα, η ηλεκτροκίνηση προωθείται κι όλα δείχνουν να λειτουργούν υπέρ της. Το λογικό είναι να κρίνουμε τα πάντα με αυτό κατά νου, όχι με το χαντάκωμά της. Ακόμα όμως κι αν συμβεί, η αύξηση του ρεύματος θα παρασύρει προς τα πάνω και την τιμή των υγρών καυσίμων, δεν πρόκειται να μείνουν στα σημερινά δεδομένα.
-
υπάρχει λόγος που το 95+% των Δυτικών κατόχων EV δηλώνουν ότι δεν ξαναγυρίζουν με τίποτα σε θερμικά μοντέλα. Προφανώς κάτι βλέπουν οι άνθρωποι, απολαμβάνουν ένα πολύ ανώτερο προϊόν. Και τώρα θα πέσετε να με φάτε: Μήπως ένα ηλεκτρικό Up προσφέρει τέτοια ποιότητα στην καθημερινότητά σου που το σωστό είναι να συγκρίνεται με οχήματα μεγαλύτερων κατηγοριών; Δηλαδή αντί για το θερμικό Up, μήπως ο αστικός ανταγωνισμός του είναι ένα αυτόματο 208 ή Clio; Που η τιμή τους είναι σχεδόν παραπλήσια στα 19 χιλιάρικα του Up, οπότε εξανεμίζεται κάθε οικονομικό πλεονέκτημα των θερμικών;
-
-
φαν, αυτο λεγεται αδερς πήπολ μάνευ. και γεννηκανε επιχειρηματιες οσοι ειχαν πατζανακη λογιστη. οποτε τι ειχανε τι χασανε και αν χασανε αυτο ειναι το επιχειρω, οπως στο λαικο λαχειο κερδαει ο ενας στους δυο, αυτοι ειναι ο αλλος. οπως πηρανε με φιλικο κρατος τα γιουρα να τα κανουν τζαμια, ετσι το κρατος δεν ητανε μετα φιλικο. οι σοβαροι επιχειρηματιες κανουν σοβαρες επενδυσεις και δανειζονται με μετρο ή καθολου.
Μα δεν διαφωνώ σε κάτι από αυτά που λές. Δεν έφερα το παράδειγμα για να εκθειάσω το Ελληνικό επιχειρήν, αλλά για να δείξω πώς το Ελληνικό κράτος αλλάζει νόμους κατά το δοκούν και από εκεί που κάτι σήμερα φαίνεται ευκαιρία ή τουλάχιστον συμφέρον, κυριολεκτικά σε μερικούς μήνες μπορεί να γυρίσει τούμπα. Για να πω ότι κανείς μας δεν ξέρει έαν το φτηνό ρεύμα σήμερα, έχει 5πλάσια τιμή σε 5 χρόνια ειδικά για τα ηλεκτρικά, γιατί κατάλαβαν πόσους φόρους χάνουν.
-
Ωραίος Ντιμσάμπας, πάμε
1+2. Εννοείται πρέπει να είναι ίδιος εξοπλισμός και αυτόματη μετάδοση σε αυτά που συγκρίνεις, αν και δεν είναι πάντα εφικτό αυτό, έστω το προσεγγίζεις.
3.Στην πράξη αυτό δεν θα ισχύσει με αυτόν τον κουβά. Έχει 130 χαω τελική, όταν είναι ούριος ο άνεμος, ίσιος ο δρόμος, αφάγωτος ο οδηγός, χωρίς να δουλεύει το ερκοντίσιο ή τη θέρμανση, με την μπαταρία τσίτα, και έναν τσιμεντόλιθο στο γκάζι για να μην κόψει. Πρακτικά δεν βγαίνεις εθνική με αυτό το πράγμα, είναι μόνο για την καθημερινή λάντζα της πόλης.
4.Κοίτα, αν ανέβεις κατηγορία, συγκρίνεις π.χ. Mercedes EQC με GLC, δεν τίθεται και πολύ θέμα άνεσης, ησυχίας κ.α. Ας κάνει κάποιος μια τέτοια σύγκριση.
5+7.Βασικά δεν γνωρίζουμε στο μέλλον πόσο θα πιάνουν και τα μεν και τα δε, ούτε αν θα υπάρχει καν αγοραστικό ενδιαφέρον, απλά υποθέτουμε. Για τούτο υπέθεσα τιμή 3.000 ευρώ για το συμβατικό όταν π.χ. τα εξίσου κουβάδες Aygo του 2010 πωλούνται αυτή τη στιγμή στο καρ στα 4.650 μέση τιμή, και τα ίδια 3 χιλιάρικα για το άλλο, το οποίο αν κρίνουμε από τη σφαγή των ιδιοκτητών των Nissan Leaf , Mitsubishi ion που βλέπουμε τώρα, είναι αναμενόμενο.
6.Κάνεις ένα συστηματικό λάθος με τις αυτονομίες, όταν λέει έως 260 χλμ., καλά είναι να υπολογίζεις λιγότερα. Πτώση απόδοσης υπάρχει συν το χρόνο και τους κύκλους φόρτισης, η ίδια η εταιρεία έδινε για το Απ 20% στα 10 χρόνια αν θυμάμαι καλά.
8.Οι υπολογισμοί γίνονται πάντα με τις ισχύουσες χρεώσεις, κάνε με μάγο να σου δώσω τα μισά για το μέλλον.
9.Ότι υπάρχουν κάποιοι που βολεύονται δεν λέει κάτι για τους λοιποί. Μια άλλη σύγκριση θα ήταν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα Πεζώ 208 απλούν έναντι ηλεκτρικού 208. Και τα δύο αυτόματα, και τα δύο στο αυτό επίπεδο εξοπλισμού, και τα δύο ικανά να βγουν και εθνική. Γκόου φορ ιτ.
Υπάρχουν και αυτά βέβαια που πρέπει να συνυπολογιστούν :
ΥΓ1. Έβαλα 6,2 λίτρα / 100 χλμ. κατανάλωση στο συμβατικό Απ, όταν το σπριντμόνιτορ δίνει 5,4. Αντίθετα στο ηλεκτρικό έβαλα ακριβώς αυτή του σιτε. Κάτι άλλο, όταν λέει ένα ηλεκτρικό ότι 'καίει' π.χ. 30Kwh/100χλμ. στην πράξη έχεις τραβήξει από το δίκτυο κάτι σε 33Kwh (=10% μεγαλύτερο για πλάκα) και αυτό θα πληρώσεις στη ΔΕΗ. Διότι τα power electronics που έχουν οι φορτιστές, οι μετασχηματιστές, η μετατροπή από εναλλασόμενο σε συνεχές, τα καλώδια κ.α. , έχουν απώλειες). Επίσης η φόρτιση πέφτει και στην καθισιά. Αν έχεις π.χ. φορτίσει το ηλεκτρικό σου στο π.χ. 80% και το έχεις στο γκαράζ 1 βδομάδα ακούνητο και το ανάψεις, θα δεις το ποσοστό να έχει πάει π.χ. 75%, το 5% έκανε φτερά και συνυπολογίζεται στο κόστος. Είναι ψιλά γράμματα αυτά, αλλά μπαίνουν στον τελικό λογαριασμό εις βάρος του ιδιοκτήτη.
ΥΓ.2 Ανεβαίνουν τα χλμ.? Ωραία, μπορούμε πάντα να συγκρίνουμε π.χ. ένα ντίζελ 208 με ένα ηλεκτρικό 208, ένα cng UP με το ηλεκτρικό του ανάλογο, ένα πετρέλαιο GLC 250 auto full extra με ένα EQC αντίστοιχο, κ.ο.κ. Γιατί να μείνουμε στην βενζίνη, και στο φινάλε αν ντε και καλά θέλουμε βενζίνη μπορούμε να πάμε σε υβρίδιο βενζίνης.
ΥΓ3. Την βγάζεις με ένα ιχ και μάλιστα ηλεκτρικό? Γιατί αλλιώς πρέπει να συνυπολογίσεις και το κόστος του δεύτερου, συμβατικού ιχ που χρειάζεσαι για να καλύψεις τις ανάγκες σου.
ΥΓ.4 Έχεις εταιρεία? Ωραία, μπορείς να περάσεις το λήζινγκ στα έξοδα και να μειώσεις τον τελικό λογαριασμό.
ΥΓ5. Πρέπει να προνοήσεις για μπρίζα σούκο στο γκαράζ σου, καθώς και για νυκτερινή χρέωση στο τιμολόγιο, είναι κάποιο κοστολόγιο και αυτά, έστω μικρό.
-
- η σύγκριση με καθαρά οικονομικούς όρους είναι παντελώς άδικη, γιατί τα δύο προϊόντα ΔΕΝ είναι ίδια. Η ποιότητα κύλισης, η απόλυτη ησυχία και χαλάρωση κι η υπερδιπλάσια άμεση ροπή του ηλεκτρικού δεν έχουν αντίπαλο από τα οδικά χαρακτηριστικά του θερμικού. Ακόμα κι αν επιλεγεί το αυτόματο. Οπότε, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι αν μοναδικό μας κριτήριο είναι η οικονομία, εθελοτυφλούμε υπέρ του θερμικού.
Εγραψες, πολύ σωστή προσέγγιση!!! έχεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο? φαίνεται οτι το κατέχεις το θέμα. Κακώς βέβαια μπήκες στην λογική να γράψεις όλα αυτά (θα αλλάξεις άποψη στους αμετανόητους???), οποιος έχει οδηγήσει ηλεκτιρκό γνωρίζει. Οταν με νυχτερινό σου βγαίνει λιγότερο απο 2 ευρώ τα 100 χιλιόμετρα, τι να λέμε... κ σε τι ποιότητα κύλισης!!!
Ωραίος Ντιμσάμπας, πάμε
Βασικά κ από τα χιλιόμετρα που κάνει ο καθένας, από αυτό εξαρτάται πότε κάνεις απόσβεση. Αρα κάνεις απόσβεση ναι ή όχι?
-
Προφανώς και κάνεις, το έγραψα στο πράδειγμα με το Απ, προφανώς και εξαρτάται από τα χιλιόμετρα. Όλα αυτά βέβαια υπό την προυπόθεση ότι δεν θα τα φτύσει νωρίς η μπαταρία και βέβαια εξαρτάται από το κόστος αντικατάστασής της. Άμα κρατήσεις το ηλεκτρικό π.χ. 20 χρόνια, όπως κάνει συνήθως ο κοζμάκης με τα κανονικά ιχ, εξ' όσων ότι γνωρίζουμε μέχρι τώρα δεν θα την βγάλεις μέχρι τέλους με τη μαμίσια μπαταρία, και προφανώς το κόστος αλλαγής της αφαιρείται τελικά από την όποια οικονομία σου έχει κάνει.
-
δεν θα την βγάλεις μέχρι τέλους με τη μαμίσια μπαταρία, και προφανώς το κόστος αλλαγής της αφαιρείται τελικά από την όποια οικονομία σου έχει κάνει.
Αυτό ειναι πολύ σωστό που λες. Τεσπα, εγώ γενικά έχω δρομολογήσει τα πάντα μεσω leasing οπότε το έχω εξετάσει από αυτή την σκοπιά (οπότε δνε με ενδιαφέρει η κατάσταση της μπαταρίας ή ή μεταπώληση). Αυτό που σου λέει όμως ο φίλος πιο πάνω ειναι οτι πρέπει να συγκρίνουμε δύο όμοια προιόντα για να βγει ένα κόστος κ η δυνατότητα απόσβεσης της διαφοράς στην τιμή αγοράς. Τέλος, παρακαλουθώ συνέχεια τα βιντεάκια του Γιώργου (https://www.youtube.com/user/MarketNetgr) , ένα παλικάρι από την Πάτρα που γουστάρει να ανεβάζει τα πάντα για το ηλεκτρικό του αυτοκίνητο, ο οποίος έχει VW e-up, ο ίδιος δεν έχει μετανιώσει καθόλου για την αγορά του συγκεκριμένου αυτοκινήτου. Μπορείς ελέυθερα να τον ρωτήσεις κιόλας είτε στο youtube είτε στο fb για να σου μεταφέρει την εμπειρία του κ αν συμφέρει ή όχι.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης