-
Υπάρχει πολύ 'ψωμί' τώρα...θα γίνει χαμός και οι early adopters (όπως και με τα Φ/Β) θα επωφεληθούν....μετά θα έρθει η λυπητερή, στους επόμενους....αχαχα!
-
Υπάρχει πολύ 'ψωμί' τώρα...θα γίνει χαμός και οι early adopters (όπως και με τα Φ/Β) θα επωφεληθούν....μετά θα έρθει η λυπητερή, στους επόμενους....αχαχα!
Φάνη, έχεις ένα δίκιο πάντως ως προς το post σου, αυτή είναι η λογική των εταιριών ανέκαθεν. Να σε ρωτήσω όμως, 1. αν το βάλεις κ πληρώνεις για έναν χρόνο μισή τιμή (κ μετά καταργηθεί το 50%) τι σε χαλάει, θα στα ζητήσει κάποιος αναδρομικα? Ως προς τα φωτοβολταικά επίσης, τα οικιακά που μπήκαν νωρίς, σε πληροφωρώ ότι έχουν βγάλει κέρδος, αυτοί που μπήκαν προς το τέλος πριν κουρευτούν οι τιμές, αυτή την ψιλοέφαγαν. Επειδή όμως το κόστος αγοράς των πανελ έχιε πέσει, γίνεται απόσβεση σε 9 χρόνια (ίσως δεν το λες καν επένδυση βέβαια στα τόσα χρόνια). Στο συγκεκριμένο πλάνο δεν μπαίνει κ το net meetering που χρησιμοποιείς την ενέργεια που καταναλώνεις ο ίδιος κ γλιτώνεις κ τα έξοδα από την μεταφορά στο δίκτυο... Γενικά πάντως ως άνθρωπος είσαι καχύποπτος με τα πάντα, κ αντιμετωπίζεις κάθε αλλαγέ με αρνητισμό, το οποίο φυσικά στην πραγματική ζωή έχει μία σημαντική λογική, αλλά με αυτή την λογική, όλα τα ίδια θα έμεναν κ δεν θα άλλαζε τίποτα.
-
Συνηθως τετοιες ανακοινωσεις ειναι μαρκετινγκ κυριως. Αμφιβαλλω αν καποιος θα επωφεληθει απο ολα αυτα γιατι πχ το κοστος αγορας ειναι πανακριβο, για να γινει αποσβεση πρεπει να κανεις 100 χιλ χμ τον χρονο για δουλειες. Βασικα μονο σε ταξι βλεπω να δουλευει κατι τετοιο.
-
Γενικά πάντως ως άνθρωπος είσαι καχύποπτος με τα πάντα, κ αντιμετωπίζεις κάθε αλλαγέ με αρνητισμό, το οποίο φυσικά στην πραγματική ζωή έχει μία σημαντική λογική, αλλά με αυτή την λογική, όλα τα ίδια θα έμεναν κ δεν θα άλλαζε τίποτα.
Κάθε άλλο, θα έλεγα ακριβώς το αντίθετο! Είμαι υπέρ των αλλαγών και της εξέλιξης, αλλά να γνωρίζω για τον λόγο που γίνεται και όχι για τον λόγο που προσπαθούν να μου πουλήσουν. Γνωρίζω πως λειτουργούν οι επιχειρήσεις και πιστεύω ακράδαντα ότι ό,τι γίνεται είναι για το κέρδος και όχι για το περιβάλλον, το καλό μας ή οτιδήποτε άλλο. Το ότι η ηλεκτροκίνηση, με τα μύρια όσα προβλήματα, προωθείται ξαφνικά τόσο πολύ, είναι ξεκάθαρο ότι είναι οικονομικό το θέμα, ορισμένοι να βγάλουν πολλά και τίποτε άλλο.
Δεν με χαλάει το 'δωρεάν' ρεύμα καθόλου. Με χαλάει όμως να αγοράσουν πολλοί ηλεκτρικά και μόλις τσιμπήσουν το δόλωμα (όπως έγινε με τα πολλά κυβικά), να γίνει μια αναπροσαρμογή τιμών στο + 300% για παράδειγμα και ξαφνικά το ηλεκτρικό να κοστίζει περισσότερα από το θερμικό για να κινηθεί και όλοι μας να έχουμε πληρώσει και +50% στο κόστος αγοράς.
Για αρκετά χρόνια ήμουν υπεύθυνος πωλήσεων δανείων για Φ/Β τόσο σε ιδιώτες όσο και επιχειρήσεις, σε μεγάλη τράπεζα στην Ελλάδα και είδα από 1ο χέρι τι έγινε, πόσο μπήκαν μέσα και πόσοι κατέληξαν στα κόκκινα δάνεια (όπου ήταν η εππομενη μετάθεσή μου). Τότε η μητρική τράπεζα μας έλεγε μακριά από τα Φ/Β, αλλά λόγω ανταγωνισμού μπήκαμε και εμείς να 'φάμε' από την πίτα...μέχρι που τον φάγαμε...αχαχα! Σε ιδιώτες είναι κάπως καλύτερα, στις επιχειρήσεις έγινε χαμός.
-
Το ότι η ηλεκτροκίνηση, με τα μύρια όσα προβλήματα, προωθείται ξαφνικά τόσο πολύ, είναι ξεκάθαρο ότι είναι οικονομικό το θέμα, ορισμένοι να βγάλουν πολλά και τίποτε άλλο.
Τότε η μητρική τράπεζα μας έλεγε μακριά από τα Φ/Β, αλλά λόγω ανταγωνισμού μπήκαμε και εμείς να 'φάμε' από την πίτα...μέχρι που τον φάγαμε...αχαχα! Σε ιδιώτες είναι κάπως καλύτερα, στις επιχειρήσεις έγινε χαμός.
Ισχύει οτι υπάρχει κ ένα marketing έντονο προς τα ηλεκτρικά, αλλά δεν νομίζω οτι στηρίζεται ολόκληρη βιομηχανία σε αυτό, τι να πω, μπορεί να κάνω κ λάθος, ο χρόνος θα το κρίνει. Πάντως, δεν αγοράζει κανένας για το περιβάλλον, το κόστος μετακίνησης σκέφτονται όλοι, που στην θεωρία βγαίνει χαμηλό, στην πράξη .... Τα έχεις δει σίγουρα εκ των έσω κ ξέρεις καλύτερα, εγώ πάντως σκέφτομαι να βάλω στο χωριό μου ακόμα κ σήμερα ένα 10Kwh με 11 χιλιάρικα, τα αναλαμβάνει όλα ο Ηρων με το eco roof κ ας κάνω απόσβεση σε 10 χρόνια,
-
Δυο παρατηρησεις.
Ποτε στα χρονικα δεν εχουν επωφεληθει οι early adopters ενος νεου προϊοντος (τα φ/β ειναι ιδιαιτερη περιπτωση και δεν μπορεις να το αποκαλεσεις 'προϊον'). Πληρωνουν περισσοτερο και ταλαιπωρουνται περισσοτερο (ελλειψη φορτιστων, συνεργειων κτλπ κτλπ).
Αυτο που λεει ο φανης
'Με χαλάει όμως να αγοράσουν πολλοί ηλεκτρικά και μόλις τσιμπήσουν το δόλωμα (όπως έγινε με τα πολλά κυβικά), να γίνει μια αναπροσαρμογή τιμών στο + 300% για παράδειγμα και ξαφνικά το ηλεκτρικό να κοστίζει περισσότερα από το θερμικό για να κινηθεί και όλοι μας να έχουμε πληρώσει και +50% στο κόστος αγοράς.'
απλα δεν στεκει. Αν αγορασουν πολλοι ηλεκτρικο, θα πεσουν οι τιμες τους και δεν θα ειναι +50% το premium που πληρωνει ο καταναλωτης αλλα λιγοτερο. Προφανως τα μηδενικα τελη, φοροι δεν θα μεινουν επ'απειρον. ΟΜΩΣ μην ξεχνατε οτι μολις τωρα η χωρα μας δινει επιδοτηση, η οποια μαλιστα σε σχεση με αλλες ευρωπαιικες χωρες ειναι μικρη (εβλεπα οτι στην ιρλανδια φτανει το δεκαχιλιαρο).
Επομενως ναι, αν καποιος αγορασει αργοτερα, πιθανως να πληρωσει περισσοτερους φορους σε σχεση με καποιον που αγοραζει τωρα και δεν πληρωνει καθολου φορους, ΑΛΛΑ θα εχει στην διαθεση του ενα πιο βολικο περιβαλλον ΚΑΙ χαμηλοτερη αρχικη τιμη.
-
Ακριβώς αυτό λέω dettol, εαν είναι σε 5-10 χρόνια να έχει μειωθεί η τιμή, να έχουν μειωθεί τα προνόμια και να έχει αυξηθεί το κόστος ρεύματος, τότε γιατί να γίνετια όλος αυτός ο χαμός τώρα?? Μήπως απλά είναι ένα 'δόλωμα' να αγοράσει πολύς κόσμος ηλεκτρικά (όπως έγινε με τα πολλά κυβικά) και μετά απλά να φορολογηθούν ή να φορολογηθεί το ρεύμα?
Γιατί εαν είναι να γίνεται όλο αυτό ώστε σε 10 χρόνια να αγοράζω ένα ηλεκτρικό €20.000 (όσο σήμερα ένα θερμικό) αντί για €30.000 αλλά να πληρώνω το κόστος μετακίνησης όσο με το diesel, τότε ποιός ο λόγος που γίνεται όλο αυτό? Απλά για να αλλάξουν τα θερμικά σε ηλεκτρικά, χωρίς κανένα όφελος εν τέλη για τον τλεικό καταναλωτή? Ερωτήματα τα οποία μου έρχονται στο μυαλό και φυσικά δεν περιμένω απάντηση.
-
Γιατί εαν είναι να γίνεται όλο αυτό ώστε σε 10 χρόνια να αγοράζω ένα ηλεκτρικό €20.000 (όσο σήμερα ένα θερμικό) αντί για €30.000 αλλά να πληρώνω το κόστος μετακίνησης όσο με το diesel, τότε ποιός ο λόγος που γίνεται όλο αυτό? Απλά για να αλλάξουν τα θερμικά σε ηλεκτρικά, χωρίς κανένα όφελος εν τέλη για τον τλεικό καταναλωτή? Ερωτήματα τα οποία μου έρχονται στο μυαλό και φυσικά δεν περιμένω απάντηση.
Η διαφορά σε ένα αντίστοιχο αυτοκίνητο (ηλεκτρικό) ειναι 10.000, με την επιδότηση 5000 ευρώ, αν βάλεις κάτω τα service καταναλώσεις κτλ, η απόσβεση (πχ με κόστος μηνιαίο 200 ευρώ βενζίνης) ειναι 4 με 5 χρόνια, 2.5 με την επιδότηση. Αρα κ στα 10 χρόνια θα είσαι κατά πολύ κερδισμένος. Σημαντικα για εμένα ειναι επίσης (για κάποιους άλλους δεν μετράνε) το οικολογικό προφίλ των ηλεκτρικών (βέβαια υπάρχει θέμα με τις μπαταρίες κ τα υλικά τους), τα service με τα λάδια μπουζί κτλ που τα βαριέμαι κ γενικά η ηλεκτροκίνηση σαν φιλοσοφία, καθώς τα ηλεκτρικά απλά ειναι άλλα αυτοκίνητα.. Μεγαλύτερο μειονέκτημα ο χρόνος φόρτισης κ η διάρκεια ζωής των μπαταριών, προσωπικα για εμένα βάσει αστικών μετακινήσεων προβλεπόμενα.
-
@bekiaris: Συμφωνούμε σε αυτά που γράφεις. Το ηλεκτρικό είναι άλλο αυτοκίνητο στην οδήγηση, συνήθως καλύτερο από το αντίστοιχο θερμικό (εαν υπάρχει). Το πρόβλημα για εμένα είναι η αυτονομία, ο χρόνος φόρτισης και το πόσο οικολογικές είναι οι μπαταρίες σε όλη την διάρκεια ζωής τους (παραγωγή, ανακύκλωση ή πέταμα). Επίσης μεγάλος μέρος της ενέργειας (άρα κατανάλωση) δαπανάται για να μεταφερθούν οι μπαταρίες, λόγο βάρους. Εαν π.χ. η μπαταρίες ζύγιζαν 50 αντί για 300 κιλα, η κατανάλωση θα ήταν αισθητά μικρότερη. Δηλαδή με 'χαλάει' το ότι δαπανάω ενέργεια για να μεταφέρω το μέσω αποθήκευσής της.
Όπως είπες ο χρόνος φόρτισης είναι τραγικά μεγάλος (διάβαζα το τεστ του 208), εκτός εαν επενδύσεις ένα σεβαστό ποσό σε ταχυφορτιστή, εφόσον έχεις τον χώρο και την υποδομή.Προσωπικά, κοίταζα να φέρω ένα Renault ZOE από Ε.Ε αντί για diesel, αλλά τελικά μου κοστίζει πολύ περισσότερα και δεν θα κάνω απόσβεση σε 5 χρόνια με τίποτα και έχω και πρόβλημα με το που θα το φορτίζω.
-
Αν κρίνω από τα γεγονότα ότι α)όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεκινούν την παραγωγή ηλεκτρικών ή/και αποκλειστικά ηλεκτροκίνητων οχημάτων β)μερικοί εξ αυτών ήδη παράγουν και μπαταρίες (π.χ. Mercedes) και γ) οι παραγωγοί πετρελαίου πχ. Shell, Aramco κά δημιουργούν ή/και κατασκευάζουν συνεχώς μεγάλους σταθμούς Α.Π.Ε (φωτοβολταϊκά, αιολικά κλπ) νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου να γυρίσει η αγορά σε αποκλειστικά ηλεκτροκίνητα...είναι πολλά τα λεφτάααα !!!
Με τους σταθμούς φόρτισης, αν δείτε και το νομοσχέδιο που είναι υπό διαβούλευση (http://www.opengov.gr/minenv/?p=10460) και η Ελλαδάρα μας σύντομα θα γεμίσει απ αυτούς.. Για εμένα η μεγαλύτερη πρόκληση για εδώ, θα είναι οι υποδομές είτε εθνικές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) είτε οικιακές...π.χ. στην Πελοπόννησο δεν 'σηκώνουν' οι γραμμές άλλα φορτία από Α.Π.Ε. ή πόσες κατοικίες και με τι κόστος θα πρέπει να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους?
Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη από τον τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φωτοβολταϊκών για τις εφαρμογές της ηλεκτροκίνησης σε συνδυασμό α)με την παραγωγή της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά και β)την έξυπνη φόρτιση με την ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών CO2, ίσως λίγο να βοηθήσει για το κοντινό μέλλον...
-
Προσωπικά, κοίταζα να φέρω ένα Renault ZOE από Ε.Ε αντί για diesel, αλλά τελικά μου κοστίζει πολύ περισσότερα και δεν θα κάνω απόσβεση σε 5 χρόνια με τίποτα και έχω και πρόβλημα με το που θα το φορτίζω.
Φάνη, θα μας τρελάνεις στο τέλος... βρίζεις τα ηλεκτρικά, κ έψαχνες να πάρεις ηλεκτρικό???
-
Φάνη, θα μας τρελάνεις στο τέλος... βρίζεις τα ηλεκτρικά, κ έψαχνες να πάρεις ηλεκτρικό???
Αχαχαχα!!
Δεν τα βρίζω, απλά και αντικειμενικά αναφέρω τα μειονεκτήματά τους και πιστεύω ότι τα προωθούν για καθαρά οικονομικούς λόγους και τίποτε άλλο. Έχω πεί πολλές φορές ότι έχουν αρκετά - αλλά συγκεκριμένα - πλεονεκτήματα (όπως και μειονεκτήματα) οπότε και ταιριάζουν σε πολύ συγκεκριμένη χρήση. Επίσης, τα μειονεκτήματα - το εξής ένα, δηλαδη η μπαταρία - είναι τόσο σημαντικά που τα κάνουν αποτρεπτικά για πολύ κόσμο που κάνει αρκετά χιλιόμετρα την ημέρα ή/και δεν έχει δικό του κλειστό χώρο στάθμευσης.
-
Για αρκετά χρόνια ήμουν υπεύθυνος πωλήσεων δανείων για Φ/Β τόσο σε ιδιώτες όσο και επιχειρήσεις, σε μεγάλη τράπεζα στην Ελλάδα και είδα από 1ο χέρι τι έγινε, πόσο μπήκαν μέσα και πόσοι κατέληξαν στα κόκκινα δάνεια (όπου ήταν η εππομενη μετάθεσή μου). Τότε η μητρική τράπεζα μας έλεγε μακριά από τα Φ/Β, αλλά λόγω ανταγωνισμού μπήκαμε και εμείς να 'φάμε' από την πίτα...μέχρι που τον φάγαμε...αχαχα! Σε ιδιώτες είναι κάπως καλύτερα, στις επιχειρήσεις έγινε χαμός.
Η επένδυση μια χαρά είναι.
Όταν οι τράπεζες έδιναν 100% δάνειο, χωρίς ίδια συμμετοχή, χωρίς ύπαρξη κεφαλαίου κίνησης(για ΦΠΑ, ασφάλειες, φόρους, εισφορές κτλπ) δάνειο με 8-10-12% πως θα βγουν οι επενδύσεις αυτές όταν τους έκοψε το κράτος τις ταρίφες;
Στην πραγματικότητα πρόβλημα είχαν οι ξεβράκωτοι και όχι οι σοβαροί επενδυτές.
Ακόμα και τώρα είναι επενδύσεις με 12% irr. Ποιος νόμιμος τρόπος δίνει αυτά τα χρήματα τώρα; Και να δουλεύει χωρίς να είναι και από πάνω όπως μια επιχείρηση.
-
Σιγά που έχει και 12αρι irr
Στοιχεία περικαλω
-
Ειδικά σε εσένα Λάπη θα πρέπει να πλΕρώσεις για να σου δώσω B.P.
-
Ειδικά σε εσένα Λάπη θα πρέπει να πλΕρώσεις για να σου δώσω B.P.
Ιντριγκα στο forum. Πάντως εγώ το βλέπω κ από μια αλλη σκοπιά, ενισχύω την παραγωγή ενέργειας της χώρας κ ουσιαστικά ειμαι μία η άλλη (η απόσβεση 10ετίας δεν θεωρείτε καν επένδυση). Ταυτόχρονα γυρίζουμε σε ένα πιο οικολογικό προφίλ, κ απεδεσμευόμαστε από τους λιγνίτες. Κ πάνω από όλα, προετοιμαζόμαστε για την μετάβαση στη ηλεκτροκίνηση (με ανάλογη αυξηση της ζήτησης) ομαλά κ συντεταγμένα.
-
Καλα δεν ειπα να βγαλεις δημοσιως τα λογιστικα, τους βαθμούς και τα οικονομοτεχνικα του B.P, τουλάχιστον το τεχνικό κομμάτι του φακέλου.
Τίποτα ρε τζιγκουναρε;
-
Οι αγορές ηλεκτρικών είναι ελάχιστες στην Ελλάδα http://www.topontiki.gr/article/391812/oyragos-i-ellada-stis-poliseis-ilektrikon-ohimaton-posa-kai-poia-montela-poylithikan
-
Περιμέναμε να είναι μεγαλύτερες με το κόστος που έχουν;
-
η διαφορά σε ένα αντίστοιχο αυτοκίνητο (ηλεκτρικό) ειναι 10.000, με την επιδότηση 5000 ευρώ, αν βάλεις κάτω τα service καταναλώσεις κτλ, η απόσβεση (πχ με κόστος μηνιαίο 200 ευρώ βενζίνης) ειναι 4 με 5 χρόνια, 2.5 με την επιδότηση. Αρα κ στα 10 χρόνια θα είσαι κατά πολύ κερδισμένος.
Mπεκιάρη μπορείς να βάλεις ένα πραγματικό παράδειγμα με ένα ηλεκτρικό ιχ και ρεαλιστικό σενάριο χρήσης με μερικά νουμεράκια που να αποδεικνύουν αυτά?
Και μέχρι να το κάνεις αυτό, πάρε ένα δικό μου και πες μου αν έχω κάνει λάθος
Έστω συγκρίνουμε ένα βενζινοκίνητο VW UP (όχι υγραέριο, όχι cng) με το ηλεκτρικό αδελφάκι του. Κόστος βενζίνης 1,4 ευρώ το λίτρο, kwh = 15 λεπτά, φόρτιση μόνο στο σπίτι και ποτές σε ταχυφορτιστή, χλμ το χρόνο 12.000 (1.000 το μήνα για αστική χρήση).Aγορά 12.000 το ένα, 20.000 το άλλο με την επιδότηση.
Το συμβατικό θέλει το χρόνο (μούμπλε μούμπλε) 1.150 ευραίους για βενζίνη και τέλη κυκλοφορίας, το ηλεκτρικό 270, άρα η διαφορά είναι 880 ευρά -> θέλει περί τα 10 χρόνια για να πατσίσει. Ας το δούμε και πιο αναλυτικά :
Στα 10 χρόνια, το 2030 δηλαδής, και έστω ότι δεν τα έχει κακαρώσει η μπαταρία νωρίτερα, θα έχεις στα χέρια σου
-είτε ένα συμβατικό κουβαδάκι που θα στο παίρνουν π.χ. 3.000 ευρώ ή
-ένα πρώιμο ηλεκτρικό κουβαδάκι που είτε δεν θα στο παίρνει κανένας γιατί θα έχουν βγει διαστημόπλοια ηλεκτρικά ή
-αν στο πάρει θα σου πει να σου δώσει 3.000 χιλιάρικα 'γιατί θέλει και μπαταρία ρε φίλε και κάνει άλλα 4.500 ευρώ, θα μου βγει δηλαδής 7.500 εμένα'.
Δηλαδή σύνολο κόστους κύκλου ζωής 10 έτων έλαβον για το καθένα:
12.000 (αγορά) +101.150 (βενζίνη και τέλη κυκλ.) +10250 (σέρβις) - 3.000 (τελική τιμή) = 23.000 ευρώ το συμβατικό και
20.000 +10270 +10250 -3.000 = 22.200 το ηλεκτρικό με το καλό σενάριο, ήγουν και στο παίρνουν για 3 χιλιάρικα και δεν σου έχει βγάλει κανένα καθηλωτικό πρόβλημα μέχρι τότες, και φορτίζεις αποκλειστικά στο σπίτι σου.
Κάνω κάπου λάθος? Γιατί στα 2,5 χρόνια που λες νομίζω είμαι μπούνια μέσα, άμα είναι να κάνω απόσβεση τόσο γλήγορα να πάω να το πάρω ΑΥΡΙΟ, να κάνω και τη σχετική φιγούρα στον κύκλο μου και να κομπάζω κι αποπάνω και στα φόρουμζ. Να σώσω και το περιβάλλον.
Για πες (γράψε δηλαδής).
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης