-
@lap said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@dettol said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Ειμαι δηλαδη 300-350kwh το μηνα
Δηλαδή, με μια ανεμογεννήτρια η ένα μικρό σύστημα φωτοβολταϊκων θα είχες μονάχα το κόστος απόσβεσης της επένδυσης το οποίο θα το επιμερίζεις και με την οικιακή κατανάλωση .
Δηλαδή έχεις ένα αυτοκίνητο με δεν ξέρω γω πόσα άλογα, έχω χάσει το μέτρημα, που κοστίζει όσο ένα εισιτήριο των ΜΜΜ ανά 100 χλμ;;;;
εχω δρομολογησει εως τελος του ετους φωτοβολταικο με μπαταρια στην ταρατσα. Ολες μου οι φορτισεις στο σπτι εχουν γινει με νυχτερινο ρευμα οποτε βλεπεις οτι μου εχει κοστισει (μεσο ορο) 330 Χ 0.3 = 100 ευρω το μηνα για τις μετακινησεις μου εντος της πολης. Στις εκδρομες μου, εχω πληρωσει κατιτις παραπανω διοτι εχω φορτισει και σε φορτιστες στο εθνικο δικτυο, με κοστος 0.5-0.55 ευρω/kwh
-
Τι μπαταρία; εκεί είναι όλη η υπόθεση πλέον...
-
Τι μπαταρία; εκεί είναι όλη η υπόθεση πλέον...
11kwh. Δεν επιδοτει μεγαλυτερη το κρατος με το προγραμμα φωτοβολταικα στη στεγη
-
Μόνο;;;;;
Με τι σύστημα φωτοβολταϊκων;
-
Μόνο;;;;;
Με τι σύστημα φωτοβολταϊκων;
11kw. Ειναι το μεγαλυτερο σετ που επιδοτειται
-
Πάνε καλά ;;;;;
11kwh συτσημα με 11kwh μπαταρίες;;;
Και το υπόλοιπο θα πάει χαμένο;;;;;;
Τι ΑΣΧΕΤΟΙ ειναι αυτοί;;;;;
-
Πάνε καλά ;;;;;
11kwh συτσημα με 11kwh μπαταρίες;;;
Και το υπόλοιπο θα πάει χαμένο;;;;;;
Τι ΑΣΧΕΤΟΙ ειναι αυτοί;;;;;
δεν παει χαμενο ρε συ, το επιστρεφεις στο δικτυο και σου μειωνονται οι kwh που καταναλωσες
-
Πως το επιστρέφεις;
Αφού λένε δεν γίνεται. Πήγε απατο το πρόγραμμα net metering
-
Πως το επιστρέφεις;
Αφού λένε δεν γίνεται. Πήγε απατο το πρόγραμμα net metering
Εγω ξερω τα εξης, σχετικα με το φωτοβολταικα στη στεγη.
Στηνεις panels, παραγουν ενεργεια. Το σπιτι καταναλωνει ενα κομματι της παραγωμενης ενεργειας. Οτι δεν καταναλωνεις, αποθηκευεται στην μπαταρια. Οταν η μπαταρια εχει γεμισει, η εξτρα ενεργεια που καταναλωνεις επιστρεφει στο δικτυο.
ΔΕΝ πληρωνεσαι για τις kwh που δινεις στο δικτυο, αλλα σου μειωνουν την (συνολικη) σου καταναλωση. -
Ναι αυτό είναι το θεωρητικό κομμάτι αλλά έλεγαν ότι τελικά στην πράξη δεν συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις διότι το δίκτυο δεν μπορεί να δεχτεί τόση παραγωγή και κάτι παίζει με το δίκτυο
Κάποιος πιο ειδικός να μας πει.....;;;;
-
@criuser said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Το 4 κάνει λίγες αστικές διαδρομές με την σύζυγο, περίπου 100 χλμ την εβδομάδα και ο συνδυασμός αυτός σε συνάρτηση με το νέο ηλεκτρικό 3, αρχίζει και με ενδιαφέρει, για να αντικαταστήσω τα δύο αυτά οχήματα.
Να μιλήσουμε για ηλεκτρικά είπες. Εαν είναι να βάζεις στην συζήτηση πάλι σιτροέν και μάλιστα ηελκτρικό, άστο καλύτερα...με το Ερκρος ή το ΚΤΕΛ. Με το ηλεκτρικό σιτροέν δεν πάς πουθενά, τόσο απλά!!
-
@fanis75 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Το 4 κάνει λίγες αστικές διαδρομές με την σύζυγο, περίπου 100 χλμ την εβδομάδα και ο συνδυασμός αυτός σε συνάρτηση με το νέο ηλεκτρικό 3, αρχίζει και με ενδιαφέρει, για να αντικαταστήσω τα δύο αυτά οχήματα.
Να μιλήσουμε για ηλεκτρικά είπες. Εαν είναι να βάζεις στην συζήτηση πάλι σιτροέν και μάλιστα ηελκτρικό, άστο καλύτερα...με το Ερκρος ή το ΚΤΕΛ. Με το ηλεκτρικό σιτροέν δεν πάς πουθενά, τόσο απλά!!
Λολ τσάμπα τα εγραφα, νόμιζα ότι μιλούσε για model 3 ή κάτι αντίστοιχο
Προφανώς με το e-c3 κινείσαι μόνο εντός της πόλης. -
Προφανώς με το e-c3 κινείσαι μόνο εντός της πόλης.Χαχαχαχα
-
Προφανώς με το e-c3 κινείσαι μόνο εντός της πόλης.
Βασικά πουθενά δεν θα κινείσαι, αφού θα είναι μόνιμα στο συνεργείο. Γελάνε και οι πέτρες με Γαλλικά και ηλεκτρισμό. Άπειρα τα προβλήματα, είδαμε και από το Αβέντζερ.
-
Με το αιρκρος χαλάρωνα τόσο που χτύπαγα 160-170 χωρίς να το καταλαβαίνω και τελικά είπα να μαζευτώ στα 130-140 και να κάνω πλακίτσες μόνο σε κάποιους στις ανηφόρες της επιστροφής στον Σείριο και μετά τα διόδια, που η ροπάρα ξεφτιλίζει πολλούς...
Εννοείται τα τογιότα σε τέτοιες διαδρομές πάνε από τους εισπράκτορες στα δεξιά δεξιά...
Προφανώς με το e-c3 κινείσαι μόνο εντός της πόλης.Εννοείται ότι μόνο για εντός πόλης το κοιτάω και μάλιστα αυτό το φτηνό στα 13000. Μόνο τα τέλη των 2 αυτοκινήτων 280 +265 και την μία ασφάλεια κάπου 200 μιλάμε για 740 τον χρόνο συν την διαφορά κατανάλωσης για 5000 χλμ τον χρόνο, σε 4 χρόνια θα αποσβέσω την διαφορά της αγοράς...
Μεγάλο αμάξι ηλεκτρικό θα αργήσω αρκετά. Οταν φτάσουν τα 1000 χλμ αυτονομία και βλέπουμε.
-
Προφανώς με το e-c3 κινείσαι μόνο εντός της πόλης.αν μου ελεγες για honda e και leaf πρωτης γενιας με τις 24 KWh ...θα συμφωνουσα
Ομως ειχα βρεθει ως επιβατης σε εκδρομη με φιλικο ζευγαρι με μικρο συγχρονο ev με καλουτσικη μπαταρια .
Χαιδαρι-Χαλκιδα-Ορος Παγωνδα (πεζοπορια) -Λιμνη - Αιδιψος ->>>Αρκιτσα - Αταλαντη- Χαιδαρι
περσι την ανοιξη , οχημα fiat 500e με τη 42 μπαταρια , 4 ατομα , θερμοκρασια 17-23 C. Ξεκινησαμε με 100% απο το γκαραζ , συμπληρωσαμε στο γυρισμο το βραδυ στα σεα Αταλαντης soc :29%-80% ( 28 λεπτα διαρκεια) ΑΒΒ 50αρης (ειχαμε σεταρει πριν να ξεκινησουμε λογαριασμο στην NRG και δε καθυστερησαμε καθολου στο handshake) και φτασαμε παλι στο γκαραζ με 14 %...
Στην εθνικη cruise control 110 χλμ/ωρα, και στον επαρχιακο με την κινησηhttps://abetterrouteplanner.com/?plan_uuid=5859f929-4071-4049-b392-687d5a788ca5
Το καλοκαιρι οι ιδιοι πηγαν με αυτο διακοπες στη Λευκαδα ....
-
@taxidiwtis said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Προφανώς με το e-c3 κινείσαι μόνο εντός της πόλης.αν μου ελεγες για honda e και leaf πρωτης γενιας με τις 24 KWh ...θα συμφωνουσα
Ομως ειχα βρεθει ως επιβατης σε εκδρομη με φιλικο ζευγαρι με μικρο συγχρονο ev με καλουτσικη μπαταρια .
Χαιδαρι-Χαλκιδα-Ορος Παγωνδα (πεζοπορια) -Λιμνη - Αιδιψος ->>>Αρκιτσα - Αταλαντη- Χαιδαρι
περσι την ανοιξη , οχημα fiat 500e με τη 42 μπαταρια , 4 ατομα , θερμοκρασια 17-23 C. Ξεκινησαμε με 100% απο το γκαραζ , συμπληρωσαμε στο γυρισμο το βραδυ στα σεα Αταλαντης soc :29%-80% ( 28 λεπτα διαρκεια) ΑΒΒ 50αρης (ειχαμε σεταρει πριν να ξεκινησουμε λογαριασμο στην NRG και δε καθυστερησαμε καθολου στο handshake) και φτασαμε παλι στο γκαραζ με 14 %...
Στην εθνικη cruise control 110 χλμ/ωρα, και στον επαρχιακο με την κινησηhttps://abetterrouteplanner.com/?plan_uuid=5859f929-4071-4049-b392-687d5a788ca5
Το καλοκαιρι οι ιδιοι πηγαν με αυτο διακοπες στη Λευκαδα ....
ημουν υπερβολικος. Ναι ολα γινονται, ειδικα αν κινεισαι με (σχετικα) χαμηλη ταχυτητα, αλλα οπως καταλαβαινεις δεν ειναι ιδανικο. Εδω μου γκρινιαζουν για χαμηλες ταχυτητες, ταμπλετ με ροδες και στασεις ανεφοδιασμου των 15' για αυτοκινητα με μπαταριες 75-80kwh . Φανταζεσαι να αρχισω να τους λεω για ταξιδια με με αυτοκινητα οπως το φιατ; Θα φτασει το νημα 800 σελιδες μεσα σε δυο μερες
-
Εντάξει με 3 άτομα το φίατ 500, ήταν από μόνο του επίτευγμα.
Πόσο μάλλον και ηλεκτρικό.
-
Με το αιρκρος χαλάρωνα τόσο που χτύπαγα 160-170 χωρίς να το καταλαβαίνω και τελικά είπα να μαζευτώ στα 130-140
Tι σχέση έχει το Ερκροσ στην συζήτηση!?!? νόμιζα μιλάμε για ηλεκτρικό σιτροέν.....δλδ Ρεμούνδος κάθε μέρα, άρα ταξίδι γιοκ.
-
@katafractos17 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Την Κυριακή αποφασίσαμε και πήγαμε μία μικρή βολτίτσα μέχρι τα Κρύα της Λειβαδιάς. Τα χλμ 270 και το κόστος σχεδόν 25 ευρώ συν τα διόδια 14,40 και την Α.Ο. στο πήγαινε μόνο.
Υπήρξε μία σκέψη για στάση για καφέ στην Χαλκίδα στην επιστροφή, αλλά τα ανοικτά μαγαζιά και ότι νυχτώνει νωρίς μας την άλλαξε.
Εννοείται ότι αν είχα ηλεκτρικό, αυτή η διαδρομή θα έπρεπε να οργανωθεί καλύτερα, να είμαι πλήρως φορτισμένος και με τις αυτονομίες στα περισσότερα να είναι τυπικά κάπου στα 300-400 χλμ, ένα άγχος θα υπήρχε.
Βασικά νομίζω ότι αν είχα ηλεκτρικό δεν θα το επιχειρούσα καν.
Εψαξα στο δίκτυο και είδα ότι υπάρχουν αρκετοί φορτιστές σε διάφορα σημεία.
https://www.autonomous.gr/stathmoi-fortisis-ilektrikon-ochimaton-stin-ellada/
Το ερώτημα είναι πόσο θα πλήρωνα για να γεμίσω μέχρι το 60 % στην Λειβαδιά και πόσο χρόνο θα έκανα.
Γιατί αν μία βόλτα Κυριακής που ξεκινάει στις 11 και τελειώνει στις 5 το απόγευμα, θέλει και κάποιο χρόνο αναμονής, πέραν των 3 ωρών του ταξιδιού.
Δεν συζητάω αν η διαδρομή ήταν λίγο μεγαλύτερη.
Τελικά προς το παρόν μόνο για δεύτερο αμάξι και για την πόλη το ηλεκτρικό.
Και σε αυτό έγραψα και τις τιμές του νέου 3 της σιτροέν που είναι μία λύση για αυτό ακριβώς, στο σχετικό θέμα.
Για τέτοιες εκδρομές μέχρι Λειβαδιά, δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα ή θέμα άγχους.
Οποιοδήποτε EV με 400χλμ αυτονομία WLTP, πιθανόν θα βγάλει την εκδρομή χωρίς καν να χρειαστεί φόρτιση.Αν πάρουμε για παράδειγμα το 2008 το οποίο έχει 54 kWh μπαταρία και 402χλμ WLTP τότε λογικά άνετα θα τα έβγαζε τα 300χλμ χωρίς να χρειαστεί να φορτίσει ενδιάμεσα.
Πλήρως φορτισμένο στο σπίτι λοιπόν όπου η κυλοβατώρα κοστίζει περίπου 0,24€ σε ένα νυχτερινό πρόγραμμα και με κατανάλωση περίπου 15.4 kWh/100km, εγώ θα πω 18 kWh/100km γιατί η πρώτη τιμή είναι αυτή που δίνει το εργοστάσιο, θα κατανάλωνε στα 270χλμ περίπου 49 kWh x 0,24 = 11,76€
Αν παρόλα αυτά κάποιος ήθελε να φορτίσει σε κάποιον από τους φορτιστές της περιοχής για να αισθάνεται μεγαλύτερη σιγουριά, υποθετικά όταν θα έφθανε Λειβαδία θα είχε καταναλώσει τη μισή μπαταρία.
Αν πούμε ότι θα ήθελε να φορτίσει και να φτάσει πάλι στο 100% (δηλαδή τις 27 kWh της μισής μπαταρίας που κατανάλωσε), εαν φόρτιζε στον ταχυφορτιστή της περιοχής (DC 60 kW) βλέπω ότι το κόστος είναι €0,62/kWh οπότε x 27 = 16.74€
Τώρα αν δεν βιάζεται κάποιος και μπορεί να αφήσει το αυτοκίνητο περισσότερη ώρα να φορτίσει σε κάποιον από τους υπόλοιπους AC της περιοχής, οι τιμές που είδα ενδεικτικά είναι από €0,45/kWh έως €0,50/kWh οπότε θα του έρθει ένα κόστος από €0,45/kWh x 27 = 12,15€ έως €0,50/kWh x 27 = 13,50€.Το πρόβλημα είναι σε πολύ μεγαλύτερες διαδρομές και εκδρομές.
Εκεί πραγματικά αρχίζεις και αγχώνεσαι λίγο.
Επίσης, μέχρι στιγμής το πλήθος των ηλεκτρικών δεν είναι και τόσο μεγάλο και ας πούμε ότι βρίσκεις άνετα να φορτίσεις και δεν περιμένεις σε τίποτα ουρές.
Αν αυξηθεί όμως και οι υποδομές δεν έχουν γίνει τόσες ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν ικανοποιητικά τον κόσμο, τότε εκεί να μας δω.
Βλέπω επικές ελληνικές μάχες, για τα μάτια ενός φορτιστή.Σε ολα εχεις δικιο εκτος απο αυτα που λες για το 2008. 400 km wltp σημαινει στην καλυτερη 250 στην εθνικη οδο. Ο bjorn εχει βγαλει 198km εμβελεια στα 120km/h με το προηγουμενο 2008, αυτο με την 50αρα μπαταρια. Τωρα εχει λιγο μεγαλυτερη, οποτε θα σου πω και παλι, 250km στην καλυτερη.
Νομίζω ότι το έχω δει σε κάποιο test drive όπου σε πραγματικές συνθήκες και μεικτό κύκλο έβγαλε περίπου καμία 300 χλμ, αλλά οκ δεν το αμφισβητώ. Μπορεί να είναι και 250.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης