-
@ggab said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@spiros-0 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@dimsabas said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Πώς ταξιδεύει το μικρής μπαταρίας Model 3; Λύση ανάγκης ή αξιοπρεπές και value for money; Μετά από ένα Αθήνα-Καρδίτσα-Αθήνα, να ποια είναι τα συμπεράσματα.
https://cartalk.gr/tesla-mikri-mpataria-epicheirei-athina-karditsa-kai-piso/
Οταν μπουν γρηγοροι φορτιστες θα συμφερει (απο πλευρας χρονου) να πηγαινεις με 140-150 και να κανεις μια σταση 15' για φορτιση, παρα να πηγαινεις με 110 για να μην κανεις σταση. Ο 50αρης φορτιστης ειναι απαραδεκτος.
15' για φόρτιση,ούτε το κινητό με ταχυφορτιστη! Είπαμε να γουστάρεις την μπαλαντεζα αλλά μη κάνεις το άσπρο μαύρο διαρκώς.
κανω το ασπρο μαυρο; Διαρκως;
do the math. -
@fanis75 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
15' για φόρτιση,ούτε το κινητό με ταχυφορτιστη! Είπαμε να γουστάρεις την μπαλαντεζα αλλά μη κάνεις το άσπρο μαύρο διαρκώς.
Και όμως τόσο είναι με τον 250αρι, αφού σε 15' έχει πάρει κοντά 50-60KwH!! Δεν μιλάμε για πλήρη φόρτιση αλλά για top-up να πάς από το 20-30% στο 80%+ και να συνεχίσεις το ταξίδι σου.
Δηλαδή στο Σείριο θα έχει τέτοιους φορτιστές,που θα μπορείς να κάνεις ακόμη 300χλμ με φόρτιση 15';;;;
Κόστος περίπου με τα σημερινά δεδομένα;;; -
Δηλαδή στο Σείριο θα έχει τέτοιους φορτιστές,που θα μπορείς να κάνεις ακόμη 300χλμ με φόρτιση 15';;;;
Κόστος περίπου με τα σημερινά δεδομένα;;;Όχι δεν θα έχει τέτοιους. Δεν είπα για τον Σείριο, γενικό σχόλιο ήταν στο ότι υπάρχουν φορτιστές (Tesla, Porsche) που φορτίζουν σε 10-15' πάνω από 50% (κοντά στο 70%).
-
@ggab δεν εχεις καταλαβει τι εγραψα.
"Οταν μπουν γρηγοροι φορτιστες θα συμφερει (απο πλευρας χρονου) να πηγαινεις με 140-150 και να κανεις μια σταση 15' για φορτιση, παρα να πηγαινεις με 110 για να μην κανεις σταση. Ο 50αρης φορτιστης ειναι απαραδεκτος."
δεν ειπα οτι θελεις 15΄ να γεμισεις.
ΒTW, οποιος καθεται και φορτιζει στο 100% ειναι μαλλον ασχετος με το θεμα γιατι χανει παρα πολυ χρονο χωρις λογο. Εκτος αν υπαρχει τεραστια αναγκη για το τελευταιο 10-20%.
-
Συγγνώμη παιδιά,αλλά με τις υποθέσεις και τα αν υπήρχε και αν βάλουν,δεν γίνεται κουβέντα.
-
Έχω την εντύπωση πως τέτοιοι φορτιστές +250 kW θέλουν Υποσταθμό Μεσαίας Τάσης με κατάλληλους μετασχηματιστες και λοιπό εξοπλισμό, μεγάλες επενδύσεις και αντί να φορτιζουν 5 θέσεις 50αρες ταυτόχρονα, να φορτίζει μόνο 1 αμάξι πιο γρήγορα...
Αν θεωρούνταν απαγορευτικό το κόστος ενός πρατηρίου CNG, κάτι μου λέει πως θα περάσουν πολλααα χρόνια για να είναι ευρέως διαθέσιμοι τέτοιοι φορτιστές στην Ελλάδα.
Χώρια πως μόνο υπεραυτοκινητα σηκώνουν τέτοια φόρτιση, δεν είναι για μας που κοιτάμε ΑΜΙ και Dacia και τι βγαίνει διαθέσιμο στα leasing. -
Η Tesla πάντως εγκατέστησε 8 250άρηδες ανά ρεύμα κατεύθυνσης στα ΣΕΑ Αταλάντης. Και παραδίπλα έχει κι έναν 180άρη κάποιου άλλου παρόχου.
-
Η Tesla πάντως εγκατέστησε 8 250άρηδες ανά ρεύμα κατεύθυνσης στα ΣΕΑ Αταλάντης. Και παραδίπλα έχει κι έναν 180άρη κάποιου άλλου παρόχου.
Θα τους κάνει χιλιάδες, και θα τους έχει διαθέσιμους σε όλους (και σε τι κόστος);
Μόνο έτσι θα αρκούν, αφού μιλάμε για γενικευμένη ηλεκτροκίνηση και απαγόρευση εσωτερικής καύσης. -
Σε όλο και περισσότερες χώρες ανοίγει ταχυφορτιστές της ώστε να είναι διαθέσιμοι στα υπόλοιπα μοντέλα, αλλά δε νομίζω ότι πρέπει να βασιζόμαστε σε αυτό. Υπάρχει ας πούμε η Ionity που έχει τρομερό (αν κι ακριβό) δίκτυο στην Ευρώπη. Γενικώς πρέπει να έρθουν οι μεγάλοι παίκτες.
Πάντως, μιας και το ΠΣΚ ήμουν στη Μονεμβασιά με ένα ID.3 (αναμείνατε σχετικό άρθρο σε 2-3 μέρες), οι 50άρηδες δεν είναι τόσο χάλια όσο φαντάζεστε. Με την έννοια ότι αν δει κανείς την καμπύλη φόρτισης, ένα όχημα που μπορεί να φορτίσει με 125 kWh (όπως το ID.3), μόνο στην αρχή μπορεί να πιάσει τέτοια νούμερα. Μετά θα πέσει ο ρυθμός, οπότε πάλι με 50-60 θα φορτίζει. Δηλαδή μη φαντάζεστε ότι εγώ που χρειάστηκα 30' για να φορτίσω, θα γέμιζα σε 15' αν είχα 100άρη και 10 αν είχα 150άρη. Τα νούμερα δεν πάνε αναλογικά. Θα χρειαζόμουν (χοντρικά νούμερα, για να πάρετε μια ιδέα) 22' σε 100άρη και 18' σε 150άρη.
-
Σε όλο και περισσότερες χώρες ανοίγει ταχυφορτιστές της ώστε να είναι διαθέσιμοι στα υπόλοιπα μοντέλα, αλλά δε νομίζω ότι πρέπει να βασιζόμαστε σε αυτό. Υπάρχει ας πούμε η Ionity που έχει τρομερό (αν κι ακριβό) δίκτυο στην Ευρώπη. Γενικώς πρέπει να έρθουν οι μεγάλοι παίκτες.
Πάντως, μιας και το ΠΣΚ ήμουν στη Μονεμβασιά με ένα ID.3 (αναμείνατε σχετικό άρθρο σε 2-3 μέρες), οι 50άρηδες δεν είναι τόσο χάλια όσο φαντάζεστε. Με την έννοια ότι αν δει κανείς την καμπύλη φόρτισης, ένα όχημα που μπορεί να φορτίσει με 125 kWh (όπως το ID.3), μόνο στην αρχή μπορεί να πιάσει τέτοια νούμερα. Μετά θα πέσει ο ρυθμός, οπότε πάλι με 50-60 θα φορτίζει. Δηλαδή μη φαντάζεστε ότι εγώ που χρειάστηκα 30' για να φορτίσω, θα γέμιζα σε 15' αν είχα 100άρη και 10 αν είχα 150άρη. Τα νούμερα δεν πάνε αναλογικά. Θα χρειαζόμουν (χοντρικά νούμερα, για να πάρετε μια ιδέα) 22' σε 100άρη και 18' σε 150άρη.
το κερδος σου δεν ειναι μονο ο χρονος φορτισης, αλλα οτι ενδιαμεσα απο τις φορτισεις μπορεις να κινηθεις πιο γρηγορα αν επιθυμεις.
το ιδανικο ειναι να πηγαινεις γρηγορα (αναλογα το αυτοκινητο και την μπαταρια του) και να φθανεις στον επομενο φορτιστη με οσο γινεται λιγοτερη ενεργεια στην μπαταρια για να εκμεταλλευτεις την γρηγορη φορτιση.
προς το παρον αυτο δεν μπορει να γινει σωστα γιατι το δικτυο ειναι ανεπαρκες και αργο. Οταν αναπτυχθει επαρκως, πρεπει να κανεις αυτο που γραφω πιο πανω για να κερδισεις σε χρονο ταξιδιου.
Να περιγραψω ενα σεναριο;
Ειναι πολυ πιο γρηγορο να πας Αθηνα - Θεσ/νικη, με 130-150 και να κανεις 2 στασεις των 10' η καθε μια (σε γρηγορο φορτιστη), παρα να πας με 90-100 και να κανεις μια σταση των 30-40' για μια φορτιση. -
Πάντως ταχύτητες πάνω απ τα νόμιμα όρια μην τις υπολογίζετε με τα ηλεκτρικά, ξεχάστε τες.
Και ο,τι γίνει γίνεται με βάση τους Ευρωπαϊκους κι Αμερικάνικους αυτοκινητοδρόμους, οπότε μπορεί οι Γερμανοί να το χουν λούνα παρκ, αλλά δίπλα αν περάσεις τα 110 χαω πέφτουν τα πρόστιμα βροχή.
Με αυτές τις ταχύτητες σαν βάση θα γίνουν οι σχεδιασμοί, κρίμα η άπειρη ροπή... -
Όταν επέστρεφα, φόρτισα στο Σπαθοβούνι (κάνα εικοσάλεπτο) και καθώς με το 55% ήμουν υπεράνετος μέχρι τη Βουλιαγμένη, το πήγαινα τάπα (135 πραγματική ταχύτητα στους Χάρτες, δηλαδή 145 τουλάχιστον κοντερίσια αν ήμουν με το Verso). Δεν το λες κι αργά. Βέβαια, λίγο κράτησε η χαρά μου γιατί μετά ξεκίνησε ένα τρικούβερτο μποτιλιάρισμα.
Βασικά, θα πρέπει να είσαι πολύ σίγουρος για να βυθίσεις το πόδι στο πάτωμα. -
Έτσι όπως τα λέτε ή θα πηγαίνεις με ταχύτητα επιτάφιου 90-100 ή με ταχύτητα αυτόφορού 140-150 ενδιάμεσα δεν υπάρχουν βρε παιδιά? Χάλασε ο ροοστάτης?
-
Τελικές μπορεί να μην έχουν τα ηλεκτρικά,αλλά η μεγάλη -και κυρίως ακαριαία ροπή- είναι ότι πρέπει για να προσπεράσεις άμεσα το φορτωμένο φορτηγό του μπαρμπά-Στάθη μόλις βρεί τη μια μικρή ευθεία σε επαρχιακό δρόμο...
-
@panormus772 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Τελικές μπορεί να μην έχουν τα ηλεκτρικά,αλλά η μεγάλη -και κυρίως ακαριαία ροπή- είναι ότι πρέπει για να προσπεράσεις άμεσα το φορτωμένο φορτηγό του μπαρμπά-Στάθη μόλις βρεί τη μια μικρή ευθεία σε επαρχιακό δρόμο...
Και στην πραγματικότητα αυτό είναι το μοναδικό -αλλά τεράστιο- πλεονέκτημα που εντόπισα στην σύντομη οδηγική εμπειρία μαζί τους. Μιλάω ως οδηγός που κινείτε σχεδόν αποκλειστικά σε τέτοιους δρόμους. Στις πόλεις άλλα τα οφέλη που όμως αυτοακυρώνονται από το μέγεθος των περισσοτέρων ηλεκτρικών. Εκεί είναι η θέση τους και εκεί οι περισσότεροι δεν έχουν που να φορτίσουν.
-
Αυτό σκέφτηκα και εγώ. Δηλαδή με τα ηλεκτρικά αφού λύσουμε το πρόβλημα της φόρτισης,αυτόματα καταργούνται και τα όρια ταχύτητας;;;
-
Κι εκεί που ξεκουμπώνεις τον φορτιστή από το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο, έρχεται μήνυμα στο κινητό: έχει λήξει η κάρτα καυσαερίων! Τρελαίνεσαι ή όχι;
https://cartalk.gr/kaneis-sou-liksei-karta-kafsaerion-echeis-ilektriko/
-
Αυτό σκέφτηκα και εγώ. Δηλαδή με τα ηλεκτρικά αφού λύσουμε το πρόβλημα της φόρτισης,αυτόματα καταργούνται και τα όρια ταχύτητας;;;
Μεγάλη κουβέντα αυτό. Μπορεί να περιορίσουν τα όρια με βάση τοποθεσία κλπ κλπ!!!
Φαντάσου να έχεις την δυνατότητα να περάσεις τη νταλίκα και να σε φρενάρει το αμάξι επειδή το όριο στον συγκεκριμένο δρόμο είναι 60χλμ/ωρα!!!! -
Τότε και η νταλίκα θα έχει όριο αλλά και ο απέναντι...
Όλοι θα ταξιδεύετε με 60 άρα γιατί να την προσπεράσεις;
-
Θα σε μαλώσω dimsabas, περίμενα τιτλαρα τύπου "Lusty electric german grandma squirts her juicy amps all over Nordschleife":
eeeeeμαρτον που θα έλεγε ο
με το M3ολικο του χιούμορ
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης