Βιάζεσαι όντως τόσο πολύ; Πριν δύο εβδομάδες είδα ένα iOn για τη γυναίκα μου. Ήταν με 80 χιλιάδες χιλιόμετρα, το έδινε 6.300 κι άνετα το έπαιρνα 6 χιλιάρικα. Παρ΄ όλα αυτά, η αίσθηση ήταν κουβαδάκι. Δεν ξέρω αν αυτό εννοείς με το *κουδουνίστρα *ή ότι έτριζε πολύ. Εγώ πάντως ποτέ δεν έγραψα ότι έτριζε, αλλά ότι δίνει την αίσθηση τενεκέ. Κι ενώ ήταν πολύ καλό στην οδήγηση κι από ιδιώτη, τα δε 6 χιλιάρικα μια πολύ τίμια τιμή, δεν τα χαλάλισα. Ούτε στην κυρά άρεσε. Αν εκείνη το ήθελε, ίσως να είχαμε αίσια έκβαση στο ειδύλλιο.
Πριν κάνα εξάμηνο είχα οδηγήσει και τούτο δω. https://www.car.gr/classifieds/cars/view/30819533-citroen-c-zero\
Βλέπω ότι απλώς έχει ρίξει την τιμή ένα κατοστάρικο, κλάιν δηλαδή. Σαφώς πιο γρήγορο από το iOn, αργότερα έμαθα ότι βγαίνουν σε δύο εκδόσεις αναφορικά με τη δύναμη. Το iOn ήταν ψιλοοριακό, το C-Zero γκάζωνε ωραία. Τότε είχα σχολιάσει ότι δύο φορές έλεγξα αν τα πίσω παράθυρα είναι ερμητικά κλειστά, γιατί άκουγα θόρυβο από το περιβάλλον χώρο. Σα να έχεις ξεχάσει μισό πόντο ανοιχτό το τζάμι. Τελικά ήταν συνεχώς καλά κλεισμένα, ήτοι η ηχομόνωση είναι αστεία.
Γενικώς, όλα αυτά τα αδελφάκια είναι μπρικάκια. Δε θα έβαζα εκεί μέσα την οικογένειά μου, ό,τι πολυτιμότερο έχω.
Από αυτά που γράφεις, καταλαβαίνω ότι θες ένα αμάξι για αστική χρήση, δίνεις κοντά στο δεκάρικο και τα 100 χιλιόμετρα αυτονομίας σού φτάνουν.
Αν δε βιάζεσαι: περίμενε κάνα εξάμηνο να έρθει το Dacia Spring. Διαστάσεις σημερινού Fiat Panda, αυτονομία 300+ αστικά χιλιόμετρα. 12-13 χιλιάρικα, καινούριο με εγγύηση.
Αν βιάζεσαι, πήγαινε σε κάτι μεγαλύτερο. Προτείνω Nissan Leaf, πραγματικό αυτοκίνητο, πεντάστερο σε παθητική ασφάλεια, με υποστήριξη από την ελληνική αντιπροσωπεία σε αντίθεση με την τριπλέτα. Ούτε αυτό είχε εισαχθεί ως κανούριο, αλλά από τότε που η NIssan Ελλάδος άρχισε να φέρνει το Leaf δεύτερης γενιάς, ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίζει και την πρώτη γενιά. Προτείνω να απευθυνθείς στον Ροδίτη έμπορο, έχει με διαφορά το καλύτερο όνομα ανάμεσα στους εισαγωγείς ηλεκτρικών οχημάτων. Προσωπικά, έχω ακούσει τόσο καλά λόγια που θα τον εμπιστευόμουν με κλειστά μάτια: https://www.car.gr/classifieds/cars/?fs=1&make=205&model=3310&rg=12
Σε περίπτωση που βιάζεσαι ΚΑΙ θες αμάξι με μικρές διαστάσεις (κακά τα ψέματα, το Leaf ΔΕΝ είναι αμάξι πόλης, με διαστάσεις όσο ένα Golf), τότε θα κοιτούσα τη Renault Ζωή: https://www.car.gr/classifieds/cars/view/24296970-renault-zoe
Έχει τα μηχανικά μέρη τού Leaf, σωστές διαστάσεις, πολύ πιο όμορφη από το βατράχι, αλλά ΔΕΝ υποστηρίζεται από την ελληνική αντιπροσωπεία. Κάπου είχε πάρει το μάτι μου πριν κάνα μήνα, τη δήλωση Έλληνα τεχνικού ότι θα αρχίσει να εισάγεται το τρέχον μοντέλο ΚΑΙ θα υποστηρίξουν και την παλιά.
Σε κάθε περίπτωση, θα απέφευγα την τριπλέτα, όπως άλλωστε το έκανα ήδη. Αναφορικά με την κατάσταση της μπαταρίας, ζητάω να είναι φορτισμένο όταν θα το οδηγήσω. Βλέπω την αυτονομία καθώς και το πώς μειώνεται. Εφόσον τα νούμερα αυξομειώνονται με λογικό τρόπο, θεωρώ ότι είναι σε καλή κατάσταση. Επίσης, έχει υπόψη σου ότι ΟΛΑ τα μοντέλα που προαναφέραμε έχουν αερόψυκτη μπαταρία, ήτοι υψηλό degratation. Αν δηλαδή οι τωρινές σου ανάγκες είναι για 60 χιλιόμετρα την ημέρα και το τάδε μοντέλο βγάζει 90 χιλιόμετρα ΣΗΜΕΡΑ, μετά από 4 χρόνια και 50.000 χιλιόμετρα, θα έχει πέσει και ίσως γίνει οριακό σε δύσκολες μέρες (βράδυ, κρύο). Με αυτό το σκεπτικό, ένα καινούριο Spring (με 300+) είναι bulletproof ενώ τα υπόλοιπα ΔΕΝ είναι.
Εν τω μεταξύ, αν έχεις σκοπό να πουλήσεις σε 5 χρόνια, το μεν Spring θα πιάσει σεβαστά χρήματα (ως ποσοστό τής αρχικής τιμής), ενώ τα υπόλοιπα θα είναι 10+ ετών, με αστεία αυτονομία για τα τότε δεδομένα, δε θα πιάνουν τίποτα.
Κάτι τελευταίο: αν ΔΕ βιάζεσαι, θεωρώ ότι αφότου έρθει το Spring, όλα τα μεταχειρισμένα που έφεραν οι μαντράδες από το εξωτερικό θα πωλούνται στη μισή τιμή. Γιατί ποιος θα δώσει 11.500 για Ζωή 8 ετών με 100 χιλιόμετρα αυτονομία ΧΩΡΙΣ εγγύηση, όταν με ένα χιλιάρικο πάνω ΚΑΙ δόσεις στην αντιπροσωπεία θα παίρνεις καινούριο με την τριπλάσια αυτονομία;
Είναι όντως 1 ευρώ στα 100 το κόστος κίνησης; Ναι, λίγο πάνω, λίγο κάτω. Εξαρτάται αν φορτίζεις ΜΟΝΟ με νυχτερινό, αλλά και σε ποιον πάροχο είσαι. Λένε στις εξειδικευμένες ομάδες ότι ο Ήρων έχει εκπονίσει ένα πακέτο, ειδικά για κατόχους ηλεκτρικών. Στέλνεις άδεια κυκλοφορίας για να στο ενεργοποιήσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, με βραδινό τιμολόγιο, μπορεί να κατέβεις και τα 50-60 λεπτά.
Αυτά, ελπίζω να βοήθησα.