-
και 300 να κανεις θελεις 2 στασεις για τον ελαχιστο χρονο.
-
Ετσι είναι τα ηλεκτρικά.
Ιδανικά για να κάνεις γνωριμίες...
Στα ηλεκτράδικα...
Τώρα τα βράδια μπορεί οι γνωριμίες να έχουν άλλες αντιλήψεις...
-
@criuser said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Ετσι είναι τα ηλεκτρικά.
Στα ηλεκτράδικα...
ειμαι φουλ υπερ των ηλεκτρικων. Απλα η παρουσια τεχνολογια τα καθιστα παρα πολυ δυσκολα, για εκτος πολης διαδρομες.
ακου λεει φορτιση καθε 110 χλμ για γρηγοροτερο ταξιδι!!!
και αυτο δεν ειναι καν εφικτο στην Ελλαδα, γιατι δεν υπαρχει επαρκες και αξιοπιστο δικτυο.μονο πολυ λιγα μοντελα μπορουν να ανταποκριθουν αυτη τη στιγμη.
-
@spiros-0 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Ετσι είναι τα ηλεκτρικά.
Στα ηλεκτράδικα...
ειμαι φουλ υπερ των ηλεκτρικων. Απλα η παρουσια τεχνολογια τα καθιστα παρα πολυ δυσκολα, για εκτος πολης διαδρομες.
ακου λεει φορτιση καθε 110 χλμ για γρηγοροτερο ταξιδι!!!
και αυτο δεν ειναι καν εφικτο στην Ελλαδα, γιατι δεν υπαρχει επαρκες και αξιοπιστο δικτυο.μονο πολυ λιγα μοντελα μπορουν να ανταποκριθουν αυτη τη στιγμη.
Θα δοκιμασω να το εξηγησω και μια δευτερη φορα. Ο bjorn συνεχιζει να κανει ενα τεστ, το οποιο για εμενα ειναι τελειως ηλιθιο, αλλα επειδη το κανει χρονια και επειδη αυτη ειναι η δουλεια του (να φτιαχνει content) συνεχιζει να το κανει. Το 1000km challenge ειναι κλασσικη δοκιμασια min-max, η οποια καμμια σχεση δεν εχει με την πραγματικοτητα και πως θα εκανε καποιος ενα ταξιδι τετοιας αποστασης. Απο τους υπολογισμους του, που ειναι συνδυασμος μεγιστης ισχυος φορτισης, αποστασης μεταξυ φορτιστων και καμπυλης φορτισης του αυτοκινητου, ειδε οτι τα 1000χλμ θα καλυφθουν στον λιγοτερο χρονο, αν ακολουθει το συγκεκριμενο loop των 100χλμ και φορτιζει απο 0-50%.
ΚΑΝΕΝΑΣ δεν ταξιδευει ετσι. -
-
ο σωρο-ψευτο-γκάρντιαν βρήκε μια ιστορία 7 χρόνια πίσω, επειδή όπως γράφει στο τέλος του άρθρου ο Μάσκ πήγε μαζί με τον Τράμπ.
Οχι ότι τα περιστατικά δεν ισχύουν αλλά η φυλλάδα αυτή ζητάει λεφτά για να συνεχίσει την προπαγάνδα...
Ελπίζουμε να έχει την τύχη που είχαν όλες οι προπαγανδιστικές φυλλάδες και να μείνουν όσοι κάνουν δημοσιογραφία και όχι προπαγάνδα.
-
ο σωρο-ψευτο-γκάρντιαν βρήκε μια ιστορία 7 χρόνια πίσω, επειδή όπως γράφει στο τέλος του άρθρου ο Μάσκ πήγε μαζί με τον Τράμπ.
Οχι ότι τα περιστατικά δεν ισχύουν αλλά η φυλλάδα αυτή ζητάει λεφτά για να συνεχίσει την προπαγάνδα...
Ελπίζουμε να έχει την τύχη που είχαν όλες οι προπαγανδιστικές φυλλάδες και να μείνουν όσοι κάνουν δημοσιογραφία και όχι προπαγάνδα.
Τώρα εσύ μας μπερδεύεις, όχι ο Γκάρντιαν!
Είσαι υπέρ ή κατά του Ίλον, σήμερα;
Δεν λέμε τι ήσουν χτες, και κατά που θα φυσήξει αύριο. Σήμερα;Τέλος πάντων, σε ότι αφορά στην ηλεκτροκίνηση, αφού έχω πάθει κι εγώ Μονμανήτιδα τελευταία και βλέπω πως στη κορολα μου αρέσει πολύ το ηλεκτρικό της κομμάτι κι η ημιαυτόνομη οδήγηση, πρέπει κάπου να μπει φρένο στις παπ@ριες περί αυτόνομων οχημάτων, και να μη μπερδεύεται η φαντασία με την πραγματικότητα για χάρη χρηματοδοτησης και χρηματιστηριακών παιχνιδιών.
-
Εγώ δεν είμαι υπέρ η εναντίον κάποιου εξ ορισμού.
Με κάποιον συμφωνώ, με κάποιον διαφωνώ.
Αμα σου πω ότι συμφωνώ και με την πολιτική του Ιλον υπέρ του Τράμπ πριν, αλλά και με την τωρινή του πολιτική για την δημιουργία ενός τρίτου πόλου που θα σπάσει αυτόν τον διχασμό στην Αμερική θα σου φανεί περίεργο ?
Γενικά είμαι απόλυτα υπέρ της καθόδου των πλουσίων στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Γιατί εκεί τους βλέπεις, εκτίθενται και αποφασίζεις αν θα τους ψηφίσεις.
Αλλιώς βλέπεις τις μαριονέτες τους που είναι οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι.
Δεν είναι τυχαίο που όλος αυτός ο συρφετός σε όλη την Δύση είναι διαχρονικά εναντίον της καθόδου των πλουσίων στην πολιτική.
Γιατί χάνουν τα φράγκα και τις μίζες.
Ετσι ήμουν και υπερ του Μπερλουσκόνι παλιά.
Και αν εδώ κατέβαινε στην πολιτική ένας πλούσιος και οι θέσεις του ήταν σύμφωνες με τις δικές μου θα τον ψήφιζα, εκτός αν είχε βεβαρυμένο ερυθρόλευκο παρελθόν...
-
Και αν εδώ κατέβαινε στην πολιτική ένας πλούσιος και οι θέσεις του ήταν σύμφωνες με τις δικές μου θα τον ψήφιζα, εκτός αν είχε βεβαρυμένο ερυθρόλευκο παρελθόν...
Αρα τον γάτο δεν θα τον ψήφιζες?
-
Από το byd fans Greece
Δυστυχώς δεν είπε με ποιο αμάξι έγιναν όλα αυτά.
Ενας ακόμη καταναλωτής που ήξερε τι αγόρασεΣυμπεράσματα ταξιδιού 2000χλμ
Χθες γύρισα από 5-ήμερο ταξίδι (Γιαννιτσά-Ναύπλιο-Σπάρτη-Μονεμβασιά-Αρεόπολη-Αρχαία Ολυμπία-Ναύπακτος-Δελφοί-Γιαννιτσά) όπου έκανα 1950χλμ με 120χλμ/ώρα στην εθνική οδό (+εντός πόλεων οι μετακινήσεις μου +εξορμήσεις σε αξιοθέατα και αρχαιολογικούς χώρους). Συνολικά ξόδεψα 190€ για φορτίσεις σε δημόσιους σταθμούς +περίπου 10€ που είχα γεμίσει στο σπίτι από το προηγούμενο βράδυ. Οι παρατηρήσεις μου:
-
Φόρτιση σε δημόσιο φορτιστή: Ασύμφορο!
-
Αναμονή φόρτισης: Απάνθρωπη! Όλα τα σημεία φόρτισης είναι τελείως εκτεθειμένα. Χάθηκε ο κόσμος να βάλουν ένα σκέπαστρο από επάνω; Στις αντλίες βενζίνης κλπ που περιμένεις 2 λεπτά να γεμίσεις, έχουν ολόκληρη σκεπή.
-
Φορτιστές PROTERGIA: Μακριά! 2 συνάντησα στη διαδρομή μου και δε δούλευε κανένας. Το τηλεφωνικό τους κέντρο; Καθυστέρηση στην αναμονή και ανίδεοι υπάλληλοι χωρίς λύση.
-
Φορτιστές ΔΕΗ: Έχει παντού! Η εφαρμογή τους είναι αρκετά εύχρηστη και απόλυτα κατανοητή για το μέσο χρήστη.
-
Φορτιστές NRG: Βρίσκονται σε κάθε κεντρικό δρόμο. Η εφαρμογή τους είναι γελοία εύκολη και ξεκινάτε φόρτιση σε δευτερόλεπτα. Δυσνόητες οι χρεώσεις καθώς πρέπει να προκαταβάλεις χρήματα για να γεμίσεις το "πορτοφόλι" και "τραβάει" από εκεί. Καλύτερα να κάνετε χρήση ως επισκέπτης χωρίς εγγραφή.
-
Φορτιστές ΕΚΟ: Σπάνιοι και λίγο δύσχρηστη η εφαρμογή με αρκετά bugs, αλλά κάνει τη δουλειά του χωρίς καθυστέρηση.
Συμπέρασμα:
-
Δεν ξανακάνω ταξίδι με ηλεκτρικό αμάξι. Είναι ταλαιπωρία να περιμένεις μέσα στον καυτό ήλιο 30'-60' σε κάθε φόρτιση και στο τέλος να ξέρεις ότι τελικά σου κοστίζει το ίδιο με βενζίνη ενώ με πετρελαιοκίνητο σε συμφέρει περισσότερο.
-
Το ηλεκτρικό αμάξι αξίζει να το έχεις μόνο για κοντινές διαδρομές και μόνο αν φορτίζεις στο σπίτι σου. Για ταξίδι καλύτερα αντάλλαξε οχήματα με κάποιον δικό σου ή νοίκιασε πετρέλαιο.
-
Στα θετικά: Το αμάξι πήγε και ήρθε μια χαρά. Κανένα πρόβλημα στη διαδρομή, ξεκούραστα και ευχάριστα. Μπράβο στους Κινέζους.
-
-
Διαφωνείς κάπου με το παραπάνω;
-
@piliourits said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
το αμαξι ηταν dolphin τελικα.
Ο evans απαντησε πολυ καλυτερα απο οτι θα μπορουσα να γραψω εγω. Το μοναδικο που θα συμπληρωνα ειναι οτι πρεπει να ξερουμε τι στο διαολο αγοραζουμε. Ειτε ειναι τοστιερα ειτε κινητο ειτε αυτοκινητο.
"Μερικά σχόλιά μου, με κάθε θετική διάθεση ώστε να χαρείτε σωστά το αυτοκίνητό σας. Και επειδή βλέπω λάθος συμπεράσματα και θεωρώ ότι ο κόσμος που διαβάζει καλό είναι να μαθαίνει τι ισχύει μετά από χρόνια εμπειρίας και όχι από "βιαστικά συμπεράσματα".
- Ανάλογα πού φορτίζεις, μπορεί να κοστίζει από λιγότερα έως αντίστοιχα με ένα συμβατικό, σε ευρώ ανά 100 km.
Επίσης, μάθετε να φορτίζετε σωστά. Όπως δεν θα περιμένεις να πας στο ΣΕΑ με τιμή 2€/λίτρο να γεμίσεις, έτσι δεν θα "γεμίσεις" σε έναν ακριβό φορτιστή. Αν θες πχ 15% φόρτιση DC για να φτάσεις στο ξενοδοχείο και να φορτίσεις με χαμηλότερη χρέωση, το κάνεις. Ειδικά εφόσον το κόστος κίνησης είναι τόσο σημαντικό για εσάς.
Τέλος, εάν τα 10€ ανά 100km σε ταξίδι που κάνεις 2-3-5 φορές ετησίως είναι απαγορευτικά, πούλα το. Θα το χαρεί κάποιος που εκτιμά ότι τις υπόλοιπες 350 ημέρες του έτους κινείται με αστείο κόστος. - Αν κάθεσαι μέσα στο αυτοκίνητο όσο αυτό φορτίζει, τότε το κάνεις λάθος.
Δεν είναι βενζινάδικο. Το αυτοκίνητο φορτίζει σε "νεκρό χρόνο", δηλαδή σε χρόνο που έτσι κι αλλιώς θα έμενε παρατημένο σε ένα πάρκινγκ, όσο εσύ είσαι για καφέ, φαγητό, μπάνιο, βόλτα στην πόλη, whatever. - Οι φορτιστές της protergia είναι προσβάσιμοι από την εφαρμογή Chargespot. Είστε σίγουρος ότι έχετε την σωστή εφαρμογή και για τους σωστούς φορτιστές;
- Προτείνω εγγραφή και τικ στην αυτόματη συμπλήρωση ποσού, για να μη κάθεσαι κάθε φορά να συμπληρώνεις στοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο ξεκινάς τη φόρτιση σε λιγότερα από 30 δευτερόλεπτα απ' όταν παρκάρεις.
Σ1. Ό,τι έγραψα στο (2). Επίσης το Dolphin φορτίζει αργά γενικά, και κάτι μου λέει ότι περιμένατε να "γεμίσει" παρότι φόρτιζε εξαιρετικά αργά. Μη το κάνετε αυτό, χάνετε χρόνο άδικα. Μελετήστε την καμπύλη φόρτισης του αυτοκινήτου σας.
Σ2. Θα άλλαζα την πρόταση σε "Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που δεν είναι φτιαγμένα για ταξίδια". Το Dolphin είναι ένα από αυτά.
Αν θέλετε κάποια άλλη συμβουλή, εδώ είμαστε."
- Ανάλογα πού φορτίζεις, μπορεί να κοστίζει από λιγότερα έως αντίστοιχα με ένα συμβατικό, σε ευρώ ανά 100 km.
-
Εγώ διαφωνώ στο ότι δεν είχε ιδέα τι αγόραζε - άσχετος παντελώς! Είναι σαν να αγοράζω ένα ψυγείο και να γκρινιάζω γιατί δεν ψήνει γεμιστά! Δεν φταίει το ψυγείο, αλλά εγώ που δεν ήξερα τι θέλω να κάνω με το συγκεκριμένο μηχάνημα.
-
Δεν είναι ακριβώς έτσι ρε παιδιά.
Ο τύπος έγραψε τα παράπονα που θα έχει ο μέσος οδηγός, το 80% των αγοραστών, από δω και πέρα.
Πλέον με τα κινεζικα, η ηλεκτροκίνηση πάει παραπέρα απ τον early adopter, τον enthusiast και τον τεχνικά εξειδικευμένο οδηγό. Από δω και πέρα όσοι αγοράζουν θα ανήκουν στο 80% και θα καλούνται να αντιμετωπίσουν ΑΥΤΑ τα προβλήματα.
Σαν να γενικεύεται η χρήση υπολογιστών, αλλά με linux, και να καλείται το ευρύ κοινό να τους χρησιμοποιήσει...
-
Ο τύπος έγραψε τα παράπονα που θα έχει ο μέσος οδηγός, το 80% των αγοραστών, από δω και πέρα.
Το έχουμε πει, το ανθρώπινο είδος είναι κυρίως ηλίθιοι (στο 95% θα έλεγα εγώ, όχι μόνο 80%). Οπότε ο μέσος οδηγός ας πρόσεχε. Ο,τιδήποτε κάνουμε έχει ένα τίμημα, ευθύνες και επιπτώσεις. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να μας σώσει "κάποιος άλλος", οφείλουμε να ξέρουμε τι κάνουμε, πως και γιατί.
Εαν δνε ξέρω να αλλάζω λάστιχο, δεν μου φταίει το καρφί που μου το τρύπησε, αλλά εγώ που είμαι ανίκανος ή δεν ενδιαφέρθηκα - οπότε θα πληρώσω το τίμημα.
-
@dettol said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Θα δοκιμασω να το εξηγησω και μια δευτερη φορα. Ο bjorn συνεχιζει να κανει ενα τεστ, το οποιο για εμενα ειναι τελειως ηλιθιο, αλλα επειδη το κανει χρονια και επειδη αυτη ειναι η δουλεια του (να φτιαχνει content) συνεχιζει να το κανει. Το 1000km challenge ειναι κλασσικη δοκιμασια min-max, η οποια καμμια σχεση δεν εχει με την πραγματικοτητα και πως θα εκανε καποιος ενα ταξιδι τετοιας αποστασης. Απο τους υπολογισμους του, που ειναι συνδυασμος μεγιστης ισχυος φορτισης, αποστασης μεταξυ φορτιστων και καμπυλης φορτισης του αυτοκινητου, ειδε οτι τα 1000χλμ θα καλυφθουν στον λιγοτερο χρονο, αν ακολουθει το συγκεκριμενο loop των 100χλμ και φορτιζει απο 0-50%.
Ξερω τι κανει τον παρακολουθω χρονια.
Σαφως ελαχιστοι στην Ελλαδα ταξιδευουν 1000χλμ και δεν κολλαω σε αυτο.Ομως, σε ταξιδι προφανως σε ενδιαφερει ο ελαχιστος χρονος ταξιδιου. Αρα πρεπει να φορτισεις με τον τροπο που λεει. Αν δεν σε ενδιαφερει ο χρονος ταξιδιου, πιανεις δεξια και πας με 90 για να γλυτωσεις καμια φορτιση. Αυτο, δεν ειναι ταξιδι με αυτοκινητο του 2025, ειναι πληρωμενη αγγαρεια.
-
Ομως, σε ταξιδι προφανως σε ενδιαφερει ο ελαχιστος χρονος ταξιδιου.
Ο οποίος ειναι διαφορετικός για τα 1.000χλμ από ότι για τα 300χλμ (που θα χρειαστεί 1 φόρτιση και αν). Αυτό λέει ο απολυμαντικός. Κια ο λόγος ειναι η αργή φόρτιση όταν η μπαταρία γεμίσει πάνω από 70-80%. Αλλά σε κανονικές συνθήκες, θα φύγεις γεμάτος από το σπίτι και ίσως χρειαστεί να κάνεις μια στάση - που εαν χρειαστεί θα την έκανες μάλλον έτσι και αλλιώς λόγω κούρασης και πιασίματος.
-
@fanis75 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Ομως, σε ταξιδι προφανως σε ενδιαφερει ο ελαχιστος χρονος ταξιδιου.
Ο οποίος ειναι διαφορετικός για τα 1.000χλμ από ότι για τα 300χλμ (που θα χρειαστεί 1 φόρτιση και αν). Αυτό λέει ο απολυμαντικός. Κια ο λόγος ειναι η αργή φόρτιση όταν η μπαταρία γεμίσει πάνω από 70-80%. Αλλά σε κανονικές συνθήκες, θα φύγεις γεμάτος από το σπίτι και ίσως χρειαστεί να κάνεις μια στάση - που εαν χρειαστεί θα την έκανες μάλλον έτσι και αλλιώς λόγω κούρασης και πιασίματος.
ακριβως. Δεν υπαρχει κανενας που σε ταξιδι θα φορτιζει απο το 0-50%.
-
Ειδα το βιντεο με τα 1000χλμ που κανει ως δοκιμη.
Ειναι εντυπωσιακο πως για να πετυχει τον καλυτερο χρονο πρεπει να φορτιζει εως περιπου 50% και αυτο σημαινει σταση για φορτιση καθε 100-130χλμ!!!Συγνωμη αυτο δεν ειναι ταξιδι, ειναι ταλαιπωρια που θα επρεπε να πληρωνεσαι για το κανεις.
Ναι οκ, υποτιθεται ειναι ενα μικρο αυτοκινητο πολης αλλά και παλι ειναι εντυπωσιακα απογοητευτικο.
Δεν είναι για ταξίδι.
Η έστω, είναι για 1-2 ταξίδια τον χρόνο max. -
Τα ηλεκτρικά για μένα είναι κυρίως αυτοκίνητα πόλης.
Τα περισσότερα ή όλα τα μεγάλου μεγέθους ηλεκτρικά δεν έχουν λόγο ύπαρξης τουλάχιστον μέχρι έχει φορτιστές για αυτά σε κάθε βενζινάδικο που λειτουργεί σήμερα.
Κάθε καλοκαίρι στη Χαλκιδική έβλεπα κάποιους που έρχονταν από βαλκανικές χώρες και περίμεναν συνήθως σε ένα lidl για να φορτίσουν. Μέχρι και από Ουκρανία ήρθε κάποιος. Φέτος βλέπω είναι πολλοί λιγότεροι όσοι έρχονται με ηλεκτρικά. Αν την πατήσεις μία φορά, δεν το ξανακάνεις.
Οι μόνοι που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν είναι όσοι έχουν εξοχικό με πάρκινγκ και δικό τους φορτιστή. Ή όσοι πηγαινοέρχονται σπίτι - εξοχικό και δεν κάνουν επιπλέον χιλιόμετρα.
Γιατί δεν πωλούνται πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης;
Γιατί η πλειοψηφία των υποψήφιων αγοραστών δεν έχει χώρο για να φορτίσει.Τι χρειάζεται;
Να σταματήσουν να δίνουν εννιαχίλιαρα ή τριχίλιαρα σε κάποιους που δεν τα χρειάζονται και να φτιάξουν φορτιστές με δωρεάν φόρτιση ή μικρή χρέωση για αυτούς που τους χρειάζονται. Αν υπάρχουν χρήματα, ας κάνουν και τα δυο.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης