-
@fanis75 said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
Εδώ είμαστε όλοι ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ
Σε έπιασε διάθεση για ανέκδοτα; Χαχα!!! Ξέρεις κανέναν καπιταλιστή εδώ μέσα;
Ο καπιταλιστής είναι εκείνο το άτομο που, με βάση τον παράγοντα του κεφαλαίου, ελέγχει τα μέσα και τους παράγοντες για την παραγωγή πλούτου σε μια οικονομία.
https://el.economy-pedia.com/11035698-capitalist@fanis75 said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
Κανείς από τους 2, αλλά εαν θές σώνει και ντε να βάλεις ταμπέλα, ναι οι δεχτσοί έχουν κάνει πιο πολλά από τους κομμουνισταί σε αυτό το θέμα. Αλλά βασικά ειναι θέμα ατομικής διαπραγμάτευσης - η συλλογική βλακεία είναι αυτό, μια βλακεία που τους τσουβαλιάζει όλους για να βολεύονται οι τεμπέληδες.
Καλά λέω ότι σήμερα έχεις κέφια. Από την μία μιλάς για συνδικαλισμό στην Δύση και μετά λες ότι είναι θέμα ατομικής διαπραγμάτευσης...
-
@lap said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
Σε ρωτω λοιπόν ξανά, στα δημόσια νοσοκομεία που έδωσαν την καθαριότητα σε ιδιώτες εργολάβους, είχαμε πολλαπλασιασμό του κόστους για το δημόσιο ή όχι;
650 κλίνες νοσοκομείο είχε 110 άτομα για καθαριότητα, τι εργοδοτικό κόστος(μισθός + κρατήσεις εργοδότη + κρατήσεις εργαζόμενου) να είχε ; Για τις ίδιες υπηρεσίες δίνει 163 K σήμερις στην εταιρεία και τους έχει και 5 μήνες πίσω και δεν ασχολείται κανείς εάν κάποιος από αυτούς αρρωστήσει, δεν μπορεί να έρθει στη δουλειά, ποιος θα κάνει τη βάρδια του, ενώ δεν ασχολείται με τη μισθοδοσία του(επιδόματα, άδειες, απουσίες), δεν αγοράζει σακούλες, σκούπες, κουβάδες, καρότσια, στολές, απορρυπαντικά κλπ κι αν χρειαστεί τους βάζει να κάνουν κι άλλες δουλειές.
Το ότι υπάρχουν αυτές οι εταιρείες σημαίνει όμως ότι είναι κερδοφόρες. -
@famas said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
Σε ρωτω λοιπόν ξανά, στα δημόσια νοσοκομεία που έδωσαν την καθαριότητα σε ιδιώτες εργολάβους, είχαμε πολλαπλασιασμό του κόστους για το δημόσιο ή όχι;
650 κλίνες νοσοκομείο είχε 110 άτομα για καθαριότητα, τι εργοδοτικό κόστος(μισθός + κρατήσεις εργοδότη + κρατήσεις εργαζόμενου) να είχε ; Για τις ίδιες υπηρεσίες δίνει 163 K σήμερις στην εταιρεία και τους έχει και 5 μήνες πίσω και δεν ασχολείται κανείς εάν κάποιος από αυτούς αρρωστήσει, δεν μπορεί να έρθει στη δουλειά, ποιος θα κάνει τη βάρδια του, ενώ δεν ασχολείται με τη μισθοδοσία του(επιδόματα, άδειες, απουσίες), δεν αγοράζει σακούλες, σκούπες, κουβάδες, καρότσια, στολές, απορρυπαντικά κλπ κι αν χρειαστεί τους βάζει να κάνουν κι άλλες δουλειές.
Το ότι υπάρχουν αυτές οι εταιρείες σημαίνει όμως ότι είναι κερδοφόρες.Το όλο θέμα έχει πολλές παραμέτρους!
Μισθοδοσία.
Σίγουρα ο ιδιώτης πληρώνει λιγότερα.
Σίγουρα ο ιδιώτης έχει λιγότερο προσωπικό για το ίδιο παραγόμενο έργο.
Οπότε κάπως έτσι είναι κερδοφόρα η επιχείρησηΠοιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών.
Εξαρτάται την εταιρεία και το αφεντικό.
Αν κρίνω όμως από το επίπεδο των μόνιμων υπαλλήλων δεν θα είναι δύσκολο να καθαρίζουν λίγο καλύτερα -
Θα κάνω τον Αυτιά.
Σε αυτό το παράδειγμα έχουμε σύμφωνα με τους νόμους περί ΥΕ και όλα τα επιδόματα για τους δημοσίους υπαλλήλους φτάνει τα 980 ευρώ μικτά.
Κόστος για τους φορολογούμενους ή τουλάχιστον αυτούς που πληρώνουν φόρους
Δημόσιοι υπάλληλοι
980 ευρώ *110 = 107.800 ευρώ/μήναΣύμφωνα με το νόμο 4092/2012 για 14 μισθούς στις εργολαβίες ο μικτός μισθός είναι 544 ευρώ.
Εργολάβος, κόστος εργαζομένων
670*110 = 73.700 ευρώ/μήνα
Εμείς όμως ως φορολογούμενοι πληρώνουμε 163Κ.....
Δηλαδή μπαίνουμε μέσα κατά 55.000 ευρώ/μήνα ή 660.000 ευρώ/έτος.Στα δύο έτη μπορεί το δημόσιο να χτίσει ένα νέο υπερσύγχρονο σχολείο, ή να κάνει αγορές πολύ ακριβών μηχανημάτων για να εξοπλίσει το δημόσιο νοσοκομείο.
Οπότε έχουμε 110 εργαζόμενους που έχουν μια μικρότερη αγοραστική δύναμη (αφαιρούνται από την τοπική αγορά 34.000 ευρώ τζίρου / μήνα) και έτσι εμείς οι υπόλοιποι μη δημόσιοι υπάλληλοι που ζούμε από την αγορά έχουμε λιγότερους πελάτες και εν τέλη πληρώνουμε σε φόρους περισσότερα για την ίδια υπηρεσία. Δηλαδή πτωχεύουν και οι εργαζόμενοι της καθαριότητας και εμείς που δεν έχουμε κάποια άμεση σχέση. Φαντάζομαι όλοι γνωρίζετε πως τα 34.000 ευρώ τζίρου είναι πολλαπλάσια σε μια αγορά. Κάποιοι γκουρού στην βιβλιογραφία των οικονομικών ισχυρίζονται πως ο τζίρος σε μια τοπική αγορά είναι *5 ή ακόμα και *7. Ας υπολογίσουμε εμείς στο παράδειγμα μας ένα συγκρατημένο *3. Δηλαδή στην πραγματικότητα αφαιρούνται από την τοπική αγορά από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των 110 υπαλλήλων περί τα 102.000 ευρώ τζίρου / μήνα. Σχεδόν όσο το κόστος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.
Είναι εμφανές πως το μοντέλο αυτό είναι το χειρότερο.
@andya3 Κατάλαβες τώρα;. Το φαντάζεσαι αυτό το μοντέλο για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες σε όλα τα αγαθά. Δεν θα έμενε Φράγκο στην αγορά, θα είχαμε πτωχεύσει όλοι. Είναι εύκολο να το καταλάβεις δεν είναι δύσκολο. Για αυτό όλα τα κράτη δεν ακούν τις προτροπές σου και έχουν έναν μεγάλο και αποδοτικό δημόσιο τομέα τουλάχιστον σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά και εσύ χτυπιέσαι πως υπάρχουν παντού αριστεροί ακόμα και σε δεξιές κυβερνήσεις.
Ίσως τώρα αντιληφθείς του τι μας λες και τι προτροπές κάνεις, μυρίζοντας τα νύχια σου.
-
@realzeus said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
Καλά λέω ότι σήμερα έχεις κέφια. Από την μία μιλάς για συνδικαλισμό στην Δύση και μετά λες ότι είναι θέμα ατομικής διαπραγμάτευσης...
Κέφια γιατί γύρισα Αθήνα....χαχαχα!!
Από την μια λέω ότι η Δύση έχει πολύ συνδικαλισμό (true story, ακόμα απεργούν στις ΗΠΑ) και από την άλλη λέω ότι εγώ προτιμώ την ατομική διαπραγμάτευση γιατί θέλω να πληρώνομαι για όσο περισσότερο μπορώ για το έργο που προσφέρω και όχι να με τσουβαλιάζει μισθολογικά ένας άεργος, τεμπέλης συνδικάλας, φερέφωνο του κόμματος.
-
@famas said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
Το ότι υπάρχουν αυτές οι εταιρείες σημαίνει όμως ότι είναι κερδοφόρες.Φυσικά και είναι κερδοφόρες, χρωστάνε μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια στον εφκα, απασχολούν παράνομους/παρατυπους μετανάστες με μισθούς πείνας κι αν κανείς φέρει αντίρρηση έχουν απόθεμα χημικών να τον περιλούσουν, η εργολαβία πληρώνεται πιο ακριβά από 110 βασικούς μισθούς το χρόνο, η καθαριότητα είναι χειρότερη από πριν, τρελό κέρδος.
-
Θα κάνω τον Αυτιά.
Σε αυτό το παράδειγμα έχουμε σύμφωνα με τους νόμους περί ΥΕ και όλα τα επιδόματα για τους δημοσίους υπαλλήλους φτάνει τα 980 ευρώ μικτά.
Lap από εσένα περίμενα κάτι καλύτερο.
Δεν υπολογίζεις καθόλου το κόστος των υλικών. Το επίπεδο των υπηρεσιών είναι μετρήσιμο?
-
Δεν μπορώ να καταλάβω τι κολλημα υπάρχει με το αν κάποιος ανήκει σε κόμμα ή όχι.
Τι μας νοιάζει ; Αλλάζει κάτι στα γραφόμενα του;
Δηλαδή όσοι ανήκουν σε κόμμα χάνουν το δικαίωμα της άποψης;
Λαπ εμάς δεν μας νοιάζει, αυτοί οι ακομμάτιστοι μας το λένε συνέχεια ότι δεν είναι λυσσασμένοι Νεοδημοκράτες, κι ας έχει γίνει μπλε το δέρμα τους κι ας κράζουν Α και ΟΥ αντί για καλημέρα...
-
@gtsartsal said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
Θα κάνω τον Αυτιά.
Δεν υπολογίζεις καθόλου το κόστος των υλικών. Το επίπεδο των υπηρεσιών είναι μετρήσιμο?
Με έβαλε σε σκέψεις αυτό που λες πριν ποσταρω αλλά διαβάζοντας τον φαμας δεν κατάλαβα τι γίνεται με αυτό. Αναφέρει πως "δεν αγοράζει σακούλες, σκούπες, κουβάδες, καρότσια, στολές, απορρυπαντικά κλπ" οπότε τα έβγαλα εκτός.
Τι τάξης μεγέθους να είναι οι σακούλες και τα απορρυπαντικά;
Όχι το επίπεδο των υπηρεσιών δεν είναι μετρήσιμο με αυτόν τον τρόπο αλλά δεν κατάλαβα τι θέλεις να πεις. Είναι πασιφανές πως ένας που αμοίβεται λιγότερο κατά 3000 ευρώ/ έτος δεν θα έχει και τόσο μεγάλο πάθος και ζήλο για τη εργασία του. Είναι πρόταγμα της ελεύθερης αγοράς πως η αμοιβή ορίζει και τον ζήλο και το αντίθετο. Οπότε είναι προφανές το τι θα γίνει εάν κάποιος χάνει το 30% του ετήσιου εισοδήματος του για την ίδια εργασία.
Προσωπικά είχα συγγενή σε νοσοκομείο. Η καθαριότητα ήταν χάλια, οι εργαζόμενοι καθαριότητας τελείως αδιάφοροι ( το έχω ξαναγράψει πως καθάριζαν με τον ίδιο πανί την τουαλέτα και τις χειρολαβές της πορτας του δωματιου!!!!) και ο συγγενής μου κόλλησε μικρόβιο
-
Θα κάνω τον Αυτιά.
Με έβαλε σε σκέψεις αυτό που λες πριν ποσταρω αλλά διαβάζοντας τον φαμας δεν κατάλαβα τι γίνεται με αυτό. Αναφέρει πως "δεν αγοράζει σακούλες, σκούπες, κουβάδες, καρότσια, στολές, απορρυπαντικά κλπ" οπότε τα έβγαλα εκτός.
Τι τάξης μεγέθους να είναι οι σακούλες και τα απορρυπαντικά;
Εγώ έχω καταλάβει ότι πλέον το δημόσιο δεν ασχολείται με τα υλικά, με τις άδειες του προσωπικού για την καθαριότητα.
Όχι το επίπεδο των υπηρεσιών δεν είναι μετρήσιμο με αυτόν τον τρόπο αλλά δεν κατάλαβα τι θέλεις να πεις. Είναι πασιφανές πως ένας που αμοίβεται λιγότερο κατά 3000 ευρώ/ έτος δεν θα έχει και τόσο μεγάλο πάθος και ζήλο για τη εργασία του. Είναι πρόταγμα της ελεύθερης αγοράς πως η αμοιβή ορίζει και τον ζήλο και το αντίθετο. Οπότε είναι προφανές το τι θα γίνει εάν κάποιος χάνει το 30% του ετήσιου εισοδήματος του για την ίδια εργασία.
Να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω.
Η μονιμότητα καταστρέφει κάθε ζήλο και πάθος. Μόνο το φιλότιμο και οι αξίες παίζουν κάποιο ρόλο.
Ο ιδιωτικός υπάλληλος φοβάται μη χάσει τη δουλειά του και συνήθως προσπαθεί περισσότερο.Προσωπικά είχα συγγενή σε νοσοκομείο. Η καθαριότητα ήταν χάλια, οι εργαζόμενοι καθαριότητας τελείως αδιάφοροι ( το έχω ξαναγράψει πως καθάριζαν με τον ίδιο πανί την τουαλέτα και τις χειρολαβές της πορτας του δωματιου!!!!) και ο συγγενής μου κόλλησε μικρόβιο
Ισχύει αυτό που λες. Είναι ο λόγος που καθαρίζω το γραφείο μόνος μου, αν και κάποιος άλλος πληρώνεται για αυτό!
-
Η μονιμότητα καταστρέφει κάθε ζήλο και πάθος. Μόνο το φιλότιμο και οι αξίες παίζουν κάποιο ρόλο.
Ο ιδιωτικός υπάλληλος φοβάται μη χάσει τη δουλειά του και συνήθως προσπαθεί περισσότερο.Φυσικά σου επιτρέπω. Ίσως και τα δύο να παίζουν ρόλο. Διοτι, εάν αύριο σου μειώσω κατά 30% το εισόδημα σου ακόμα και υπό τον φόβο της απόλυσης θα είχες την ίδια απόδοση και πάθος; Ή θα ήσουν τελείως τυπικός, και τόσο όσο με την εργασία σου;
Βάλε τώρα και έναν άλλο συντελεστή για τα χαμηλά εισοδήματα. Άλλο δηλαδή να πέσεις από τα 2000 ευρώ στα 1400 ευρώ και άλλο από τα 800 στα 560 διότι οι τιμές των αγαθών είναι σταθερές και όχι ανάλογες το εισόδημα.
-
Διοτι, εάν αύριο σου μειώσω κατά 30% το εισόδημα σου ακόμα και υπό τον φόβο της απόλυσης θα είχες την ίδια απόδοση και πάθος. Ή θα ήσουν τελείως τυπικός με την εργασία σου;
Επειδή μου συνέβει (και 50% όχι 30% που λές), ήμουν τελείως τυπικός αλλά και πάλι αποδοτικός (απλά όχι όπως πριν και σίγουρα έφευγα στο ωράριό μου). Όμως οι μόνιμοι στην τράπεζα ήταν ακόμα χειρότεροι από εμένα, ούτε καν του τύπους, αφού κανείς δεν τους κούναγε! Γιατί εγώ ακόμα και αυτόν τον μειωμένο μισθό τον είχα ανάγκη (νεογέννητο τότε το παιδί) και πάντα μπορούσαν να με απολύσουν.
-
Ο ιδιωτικός υπάλληλος φοβάται μη χάσει τη δουλειά του και συνήθως προσπαθεί περισσότερο.Φυσικά σου επιτρέπω. Ίσως και τα δύο να παίζουν ρόλο. Διοτι, εάν αύριο σου μειώσω κατά 30% το εισόδημα σου ακόμα και υπό τον φόβο της απόλυσης θα είχες την ίδια απόδοση και πάθος; Ή θα ήσουν τελείως τυπικός, και τόσο όσο με την εργασία σου;
Οποιαδήποτε μείωση των αποδοχών επιφέρει μείωση της προσπάθειας. Αυτό είναι σίγουρο.
Αν δεν κάνω λάθος όμως οι ιδιωτικοί δεν έπαιρναν τον μισθό 30% πάνω. Οπότε δεν μειώθηκε.
Εννοείται όμως πως θα ήταν πιο δίκαιο να παίρνουν τον ίδιο μισθό. -
Ε ναι, δεν θα διαφωνήσω πως πρέπει σε αυτόν τον τομέα να αλλάξουν κάποια πράγματα.
Απλώς οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι πιο εύκολο να είναι υποκείμενα πολιτικού διωγμού επειδή πολλές φορές ο εργοδότης που προσλαμβάνει είναι η εκάστοτε κυβέρνηση ενώ θα έπρεπε να διαχωριστεί το δημόσιο και το κράτος από τις κυβερνήσεις. Να υπάρχει συγκεκριμένο budget και το δημόσιο μόνο του να προσλαμβάνει μέσω ΑΣΕΠ χωρίς αποφάσεις του εκάστοτε υπουργού
-
Οποιαδήποτε μείωση των αποδοχών επιφέρει μείωση της προσπάθειας. Αυτό είναι σίγουρο.
Αν δεν κάνω λάθος όμως οι ιδιωτικοί δεν έπαιρναν τον μισθό 30% πάνω. Οπότε δεν μειώθηκε.
Εννοείται όμως πως θα ήταν πιο δίκαιο να παίρνουν τον ίδιο μισθό.Κάνεις λαθος, έγραψα πιο πάνω ποιος ο μισθός τους. Ήταν 980 ευρώ μικτά για ΥΕ μαζί μέσα υπολογίζονται και επιδόματα οικογενειακά κτλ.
Έπεσαν στα 670 μικτα σε μια μέρα και άλλο καθεστώς εργασίας.
Και το θέμα δεν είναι μονάχα αυτό. Το θέμα είναι ότι μειώνεται ο τζίρος για όσους ζουν από την ελεύθερη και ιδιωτική αγορά μιας και οι εργαζόμενοι αυτοί θα καταναλώσουν το μισθό τους και το πιο τραγικό, πληρώνουμε περισσότερους φόρους για αγορά της ίδιας υπηρεσίας από έναν ιδιώτη, διότι προφανώς έχει τα δικά του πάγια έξοδα ως επιχείρηση και το κέρδος του.
Οπότε γίνεται σαφές πως για κάποια αγαθά που χρησιμοποιούν όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή όπως και οι συγγενείς τους πρέπει οι παροχές τους να προσφέρονται στο κόστος. Ειδάλλως μάλλον θα είχαμε πτωχεύσει όλοι μας και λίγοι θα είχαν πλουτίσει πουλώντας κάτι τελείως ανελαστικο.
Για κάτι που είναι πολυτελές ή προσωπική επιλογή, οκ εκεί πληρώνεις το κέρδος και το καπέλο. Τα γούστα πληρώνονται.
-
Ποιά είναι άραγε η διαφορά ενός λυσσασμένου νεοδημοκράτη με ένα απλό νεοδημοκράτη ?
Υπάρχουν λυσσασμένοι και μη και στα άλλα κόμματα ?
Αν και μετά τις εκλογές και τα αποτελέσματα τους τα οποία βλέπουμε, το ερώτημα μπορεί να διαμορφωθεί ως εξής :
Υπάρχουν και άλλα κόμματα ?
-
Συγκρατήσου.....
-
Από που ?
-
Ξέρεις εσύ.
-
Εννοείται όμως πως θα ήταν πιο δίκαιο να παίρνουν τον ίδιο μισθό.Κάνεις λαθος, έγραψα πιο πάνω ποιος ο μισθός τους. Ήταν 980 ευρώ μικτά για ΥΕ μαζί μέσα υπολογίζονται και επιδόματα οικογενειακά κτλ.
Έπεσαν στα 600-650 μικτα σε μια μέρα και άλλο καθεστώς εργασίας.
Αυτό δεν το γνωρίζω. Δεν ξέρω πως μπορεί να έχει συμβεί να σου πω την αλήθεια.
Δεν ήταν μόνιμοι?Και το θέμα δεν είναι μονάχα αυτό. Το θέμα είναι ότι μειώνεται ο τζίρος για όσους ζουν από την ελεύθερη και ιδιωτική αγορά μιας και οι εργαζόμενοι αυτοί θα καταναλώσουν το μισθό τους
Με την ίδια λογική να επιστρέψουν και τα δώρα. Σε όλο το συλλογισμό σου ξεχνάς ότι το χρήμα που θα κυκλοφορήσει ένα μεγάλο μέρος θα καταλήξει μαύρο. Ο μεγαλύτερος τζίρος έχει θετικό πρόσημο όταν δηλώνονται όλα.
και το πιο τραγικό, πληρώνουμε περισσότερους φόρους για αγορά της ίδιας υπηρεσίας από έναν ιδιώτη, διότι προφανώς έχει τα δικά του πάγια έξοδα ως επιχείρηση και το κέρδος του.
Δεν πληρώνουμε περισσότερα. Είναι και τα υλικα.
Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]