-
@racefun1971 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Εδώ εταιρείες αναψυκτικών παράγουν εκατοντάδες χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια κάθε μέρα και θα σωθούμε από τα πλαστικά καλαμάκια
Από ανακύκλωση είναι. Σχεδόν κανένας δεν παράγει πλαστικό πλέον από πετρέλαιο. Όλα ανακύκλωση ειναι
-
@lap said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
@racefun1971 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Εδώ εταιρείες αναψυκτικών παράγουν εκατοντάδες χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια κάθε μέρα και θα σωθούμε από τα πλαστικά καλαμάκια
Από ανακύκλωση είναι. Σχεδόν κανένας δεν παράγει πλαστικό πλέον από πετρέλαιο. Όλα ανακύκλωση ειναι
Έχω την εντύπωση ότι αυτό για το νερό δεν είναι από ανακύκλωση. Μπορεί να κάνω και λάθος.
-
Έχω την εντύπωση ότι αυτό για το νερό δεν είναι από ανακύκλωση. Μπορεί να κάνω και λάθος.
Υπάρχουν μπουκάλια για νερό με ανακυκλωμένο πλαστικό.
Hint: φυσικά και κοστίζουν παραπάνω από τα απλά.
-
Και εδώ εδράζεται η ένσταση μου. Τα Diesel πληρώνουν λιγότερο φόρο στο λίτρο από ότι τα βενζίνης που σε κάθε περίπτωση (είτε τα απλά, πόσο μάλλον τα υβριδικά) ρυπαίνουν δεκάδες φορές λιγότερο!!!!
Κάτι τέτοιες ενστάσεις έχω και εγώ. Για παράδειγμα επιδοτω το ηλεκτρικό ρεύμα σε νοικοκυριά που ΔΕΝ έχουν ακόμη ηλιακό θερμοσίφωνα και μάλιστα σε μια χώρα που έχει 300 ημέρες το χρόνο ηλιοφάνεια. Δεν είναι αδικία αυτό δηλαδή απέναντι σε όσους έχουν ξοδευτεί για να αλλάξουν τις λάμπες με led, που έχουν ηλιακό, συσκευές ενεργειακής κλάσης Α, και που έχουν το σπίτι με κέλυφος για μόνωση.
Εντάξει η επιδότηση στα ευάλωτα νοικοκυριά είναι επειδη δεν έχουν λεφτά. Εάν είχαν δεν θα επιδοτούνταν.
Εγώ είχα θέμα με την επιδότηση στο diesel διότι ήταν αδιακρίτως για όλους. Ακόμα και για πλούσιους. Δηλαδή το κράτος εισέπραττε υψηλότερο φόρο στο λίτρο από εμένα και επιδοτουσε μεγιστάνες που είχαν diesel.
Εγώ ήμουν υπέρ το fuel pass αναλόγως τα εισοδήματα του πολίτη.
-
Πωπω... φέρτε υπογλώσσια για το λαπ.
-
@antonakis said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Όταν έχεις στόλο 17 ετών κατά μέσο όρο, νομίζεις ότι οι καταλύτες που έχουν λειτουργούν. Ακόμη και όσοι τους έχουν αλλάξει συνήθως έχουν βάλει κάτι μεταλλικούς που είναι πιο ελεύθεροι και φυσικά φθηνότεροι.
-
Εντάξει πήρα υπογλωσσιο. Ήρεμος είμαι!
Δεν έχει να κάνει μονάχα με τους παλιούς καταλύτες. Σας έβαλα πιο πάνω μια άλλη ανεξάρτητη έρευνα που τα αποτελέσματα της εναρμονίζονται με αυτά του ινστιτούτου, ακόμα και σε euro6 σύγχρονα diesel.
Σας έβαλα στοιχεία πως η Ευρώπη είναι η πρώτη παγκοσμίως πάνω από τριτοκοσμικές χώρες (δεν μου αρέσει να διαχωρίζω έτσι τις χώρες και τους πολίτες τους, αλλά έτσι έχει επικρατήσει) σε θανάτους από Νox!
Θέλω να βρω στοιχεία κατά πόσο τα Nox επηρεάζουν και εκατομμύρια άλλους πολίτες των αστικών κέντρων με μακροχρόνιες παθήσεις. Έχω διαβάσει σκόρπιες αναφορές αλλά δεν έχω βρει συγκεκριμένα στοιχεία που να απαντούν αποκλειστικά σε αυτό το ερώτημα. Με λίγα λόγια όπως αναφέρουν σε κάποιες μελέτες, δεν έχει εντοπιστεί το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Κάποιες μελέτες στις προτάσεις τους για περαιτέρω μελλοντικές έρευνες, αφήνουν να εννοηθεί ότι φοβούνται πως τα ευρήματα σε μια τέτοια θεματική μελέτη θα είναι έως και σοκαριστικά!
-
Όταν έχεις στόλο 17 ετών κατά μέσο όρο, νομίζεις ότι οι καταλύτες που έχουν λειτουργούν. Ακόμη και όσοι τους έχουν αλλάξει συνήθως έχουν βάλει κάτι μεταλλικούς που είναι πιο ελεύθεροι και φυσικά φθηνότεροι.
Το άρθρο μιλάει και για καινούργια.
Η κακή συντήρηση θα έπρεπε να ελέγχεται από τα ΚΤΕΟ μας. Βέβαια, αν υπάρχει λογισμικό που αναγνωρίζει και τα ΚΤΕΟ θα ήταν και *αμώ τις πατέντες. -
Γιατί μιλάς για πράγματα που δεν ξέρεις;
Στο ένα τρίτο (λόγω βάρδιας) από τα μπουκάλια που έχεις πιάσει στα χέρια σου στη ζωή σου, ήμουν "Σταθμάρχης" στην Τηλεδιοίκηση. -
@piliourits said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Στο ένα τρίτο (λόγω βάρδιας) από τα μπουκάλια που έχεις πιάσει στα χέρια σου στη ζωή σου, ήμουν "Σταθμάρχης" στην Τηλεδιοίκηση.Aramco?
-
@piliourits said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Στο ένα τρίτο (λόγω βάρδιας) από τα μπουκάλια που έχεις πιάσει στα χέρια σου στη ζωή σου, ήμουν "Σταθμάρχης" στην Τηλεδιοίκηση.Το πλαστικό (pet) ως πρώτη ύλη εσύ μας λες ότι δεν είναι από ανακύκλωση; Σε τι ποσοστό;
Ενώ εσύ και οι άλλοι μιλάτε, γράφετε και κάνετε αναλύσεις ( εκεί πέφτει πολύ γέλιο πραγματικά, και όχι μόνο από εμένα) που ξέρετε του τι λέτε;
-
Ότι δηλαδή κάνουμε κόντρα στην άγνοια και αμορφωσιά κι εσύ πήρες το αργυρούν μετάλλιο ε;
Αλλά αγωνιζεσαι αδυσώπητα βλέπω για το χρυσό...Ό,τι μαζεύονταν από Ελλάδα απ τους Δήμους, πακετάρονταν και έφευγε για Κίνα.
Αυτό έχει καμιά δεκαετία που τελείωσε.
Θα άκουγες παράπονα ένα διάστημα ότι πέρναγαν οι ίδιες σκουπιδιαρες κι έπαιρναν μαζί πράσινους και μπλε κάδους.
Δεν ξέρω αυτή τη στιγμή αν τα θάβουν στις χωματερές οι Δήμοι ή κάποιοι ιδιώτες επιδοτηθηκαν και κάνουν διαχωρισμό, σε κάθε περίπτωση το ανακυκλωμένο pet κατέληγε σε τσερκια, πλαστικές καρέκλες, άντε και σε ίνες για φθηνά φούτερ κλπ.
Σε food grade πλαστικό που θα βάλει στο ράφι η κοκα κόλα ή το Ζαγόρι σαν παράδειγμα, το πολύ να υπάρχουν ποσοστά "ανακυκλωμένου" γύρω στο 10%, κι αυτό όχι μαζεμένο απ τα σκουπίδια, αλλά ίσως off grade παραγωγής κλπ. Αν υπάρχει ενδιαφέρον και δεν είναι εμπιστευτική πληροφορία, θα μάθω να σας πω πως πάει σήμερα.Τα χουμε πει αυτά, απ το ανακυκλώ-σιμο μέχρι το ανακυκλω-μένο υπάρχει μεγάλη απόσταση.
Αλλά αυτά όλα τι σχέση έχουν με τη σύγκριση των καυσίμων και τεχνολογιών που κάνουμε εδώ; δεν υπάρχει όριο στις ντρίμπλες και παρεκκλίσεις προκειμένου να χει κάποιος πάντα δίκιο;
Βρήκαμε μετά από πολύ αγώνα το ένα και μοναδικό σημείο που μειονεκτει σαν καύσιμο το ντίζελ, τα παραπάνω NOx. Σε όλα τα άλλα υπερτερεί, και ειδικά για μας.Προσωπικά πιστεύω πως θα έπρεπε μέχρι να ωρίμασει η ηλεκτροκίνηση και η τεχνολογία του Υδρογονου, σε όλα τα αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία κλπ να έμπαιναν στις γραμμές παραγωγής δεξαμενες αερίου και άλλα πιστόνια ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΡΜΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ, με ΑΜΕΣΟ όφελος στο περιβάλλον κατά το 20-30%.
Τώρα αν το πρόβλημα είναι τι θα κάνετε/ουμε μέσα σε χαβούζες σαν της Αττικής, ούτε τα Τέσλα σας σώζουν ούτε τίποτα. Ψαχτειτε για Βιμπράνιο να δείτε άσπρη μέρα.
Εδώ στο Μονακό, μετά το κωκ, τα παλια ελαστικά και RDF ως καύσιμο του τσιμενταδικου και των χαλυβουργιων, τη σκόνη τσιμενταδικου και ξεφορτωματος σκραπ (και ακτινοβολία) στο λιμάνι, το κάψιμο καλωδίων απ τους γύφτους και την αοθαλομιχλη θέρμανσης από παλέτες και μελαμινες έως χλωρά πλατάνια, πεύκα, νερατζιες κλπ. το NOx των Euro6d έπεται, τελευταίο και καταϊδρωμενο έως αμελητέο σε σύγκριση.
-
Βρε
Ότι δηλαδή κάνουμε κόντρα στην άγνοια και αμορφωσιά κι εσύ πήρες το αργυρούν μετάλλιο ε;
Αλλά αγωνιζεσαι αδυσώπητα βλέπω για το χρυσό...Το ανάποδο συμβαίνει. Αλλάζεις δεδομένα, θεωρίες, επιστήμες κατά πόσο βολεύει την προπαγανδιστική καθημερινή σου προσπάθεια σε θέματα που δεν έχεις ούτε καν εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.
Ό,τι μαζεύονταν από Ελλάδα απ τους Δήμους, πακετάρονταν και έφευγε για Κίνα.
Αυτό έχει καμιά δεκαετία που τελείωσε.
Θα άκουγες παράπονα ένα διάστημα ότι πέρναγαν οι ίδιες σκουπιδιαρες κι έπαιρναν μαζί πράσινους και μπλε κάδους.
Δεν ξέρω αυτή τη στιγμή αν τα θάβουν στις χωματερές οι Δήμοι ή κάποιοι ιδιώτες επιδοτηθηκαν και κάνουν διαχωρισμό, σε κάθε περίπτωση το ανακυκλωμένο pet κατέληγε σε τσερκια, πλαστικές καρέκλες, άντε και σε ίνες για φθηνά φούτερ κλπ.
Σε food grade πλαστικό που θα βάλει στο ράφι η κοκα κόλα ή το Ζαγόρι σαν παράδειγμα, το πολύ να υπάρχουν ποσοστά "ανακυκλωμένου" γύρω στο 10%, κι αυτό όχι μαζεμένο απ τα σκουπίδια, αλλά ίσως off grade παραγωγής κλπ. Αν υπάρχει ενδιαφέρον και δεν είναι εμπιστευτική πληροφορία, θα μάθω να σας πω πως πάει σήμερα.Τα χουμε πει αυτά, απ το ανακυκλώ-σιμο μέχρι το ανακυκλω-μένο υπάρχει μεγάλη απόσταση.
Πλέον αν θυμάμαι σωστά και δεν κάνω λάθος υπάρχει νόμος εδώ και δύο τρία έτη στο πλαστικό που είναι η πρώτη ύλη για τα μπουκάλια να είναι το κατώτατο όριο του ανακυκλώσιμου στο 20%. Δεν το ήξερες;;;; Μου κάνει εντύπωση!
Αλλά αυτά όλα τι σχέση έχουν με τη σύγκριση των καυσίμων και τεχνολογιών που κάνουμε εδώ; δεν υπάρχει όριο στις ντρίμπλες και παρεκκλίσεις προκειμένου να χει κάποιος πάντα δίκιο;
Απλά τέθηκε ως θέμα στην συζήτηση.
Βρήκαμε μετά από πολύ αγώνα το ένα και μοναδικό σημείο που μειονεκτει σαν καύσιμο το ντίζελ, τα παραπάνω NOx. Σε όλα τα άλλα υπερτερεί, και ειδικά για μας.
Τι λες βρε..... προπαγανδιστή. Σε όλα πάσχει. Όλος ο επιστημονικός κλάδος το αναφέρει. Δεν είναι τσοπανηδες οι άνθρωποι. Υπερτερεί στην τσέπη σου διότι υπάρχει μεγάλη στρέβλωση στην αγορα. Κάποτε πριν δεκαετίες όταν δεν εξέταζαν κανέναν άλλο ρυπο παρά μόνο το co2 (που δεν είναι ρύπος!) είχε μια παράλογη μεν αλλά λογική δε να φορολογείται με μικρότερο συντελεστή. Από τότε πέρασαν δεκαετίες και στην Ελλάδα ακόμα θεωρείται ως οικολογικό καύσιμο!
Προσωπικά πιστεύω πως θα έπρεπε μέχρι να ωρίμασει η ηλεκτροκίνηση και η τεχνολογία του Υδρογονου, σε όλα τα αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία κλπ να έμπαιναν στις γραμμές παραγωγής δεξαμενες αερίου και άλλα πιστόνια ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΡΜΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ, με ΑΜΕΣΟ όφελος στο περιβάλλον κατά το 20-30%.
Δεν μιλάμε μόνο για το περιβάλλον, μιλάμε και για την τοπική ρύπανση. Επιτέλους σύνδεσε τα δύο γεγονότα. Οκ το περιβάλλον είναι κάτι το γενικο και επηρεάζει εμάς αλλά και τις επόμενες γενιες. Η τοπική ρύπανση είναι μια υποκατηγορία που επηρεάζει όλους εμάς καθημερινά.
Τώρα αν το πρόβλημα είναι τι θα κάνετε/ουμε μέσα σε χαβούζες σαν της Αττικής, ούτε τα Τέσλα σας σώζουν ούτε τίποτα. Ψαχτειτε για Βιμπράνιο να δείτε άσπρη μέρα.
Εδώ στο Μονακό, μετά το κωκ, τα παλια ελαστικά και RDF ως καύσιμο του τσιμενταδικου και των χαλυβουργιων, τη σκόνη τσιμενταδικου και ξεφορτωματος σκραπ (και ακτινοβολία) στο λιμάνι, το κάψιμο καλωδίων απ τους γύφτους και την αοθαλομιχλη θέρμανσης από παλέτες και μελαμινες έως χλωρά πλατάνια, πεύκα, νερατζιες κλπ. το NOx των Euro6d έπεται, τελευταίο και καταϊδρωμενο έως αμελητέο σε σύγκριση.
Ως κλασικός προπαγανδιστής, σε έχουν εκπαίδευση στην σαλατοποιηση των θεμάτων, στον εκτός θέματος συμψηφισμό ώστε να μην μπορεί να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα στη βάση κάποιου θέματος. Όχι, καλέ μου προπαγανδιστή. Όταν μιλάμε για ένα θέμα αναλύουμε ένα θέμα. Όταν μιλάμε για κάποιο άλλο αναλυουμε το άλλο. Στο τέλος βλέπουμε το ποσοστο επιρροής στο σύνολο. Που στα αυτοκίνητα, αλλά και φορτηγά και λεωφορεία είναι σχεδόν το 50% του συνόλου για τις πόλεις.
-
Ισως μια καλη ιδεα ειναι η επιδοτηση οσων εχουν αποδεδειγμενα ντιζελ για αποσυρση τους και με τη συμμετοχη ολων των υπολοιπων. Πχ επιπλεον τελος στα βενζινοκινητα. Οτι γινεται δηλαδη και σε αλλα αγαθα απο τα οποια υπαρχει θεληση να παρουν τη θεση αλλων.
Παντως να βρεθει ιδιοκτητης ντιζελ να το αποσυρει διχως κινητρο για το καλο του πλανητη δεν παιζει με την καμια. Μαλιστα θα πρεπει να αποσυρθουν και οι καυστηρες πετρελαιου για τον ιδιο λογο. -
Σε αυτό συμφωνώ. Δεν υπάρχει λογική στο να επαφίεται η μείωση της ρύπανσης στον κάθε πολίτη ξεχωριστά και στις τύψεις του. Όποιος θέλει το κάνει, όποιος θέλει και δεν μπορεί απλά δεν μπορεί και όποιος ειναι αδιάφορος, είναι αδιάφορος.
Το θέμα λύνεται με κίνητρα και κεντρικό στρατηγικό σχεδιασμό.
Όπως ακριβώς έγινε στην απόσυρση το 90.Εκεί ήταν και η πηγή της αντίδρασης μου στην φράση "αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς και αν τους βαστάει ας έρθουν να δούμε τι μάγκες είναι" και άλλα τέτοια φαιδρά ποσταρισματα γεμάτα εφηβική έξαρση. Που στην τελική ποιοι είστε εσείς (είστε επιστήμονες;), τι ενημέρωση έχετε για τα θέματα αυτά που μπορείτε να τα κρίνετε και κατά πόσο μια ρύθμιση της αγοράς μπορεί να επιφέρει δημόσιο όφελος ή όχι; Στην προκειμένη σε θέματα υγείας.
Το ίδιο έγινε και στην πανδημία. Ο κάθε καημένος έγινε γιατρός με 15 postdocs και είχε και άποψη ή καλύτερα γνώμη ενάντια σε επιστημονικές μελέτες.
Υ.γ Οκ δεν πρέπει να έχουμε τα αποτελέσματα των μελετών ως Ευαγγελία στα πάντα, αλλά τουλάχιστον να έχουμε δεδομένα που αναιρούν κάποια άλλα. Όχι τις επιθυμίες μας και τη φαντασία μας.
-
Ενα τέλειο σενάριο που εχει μεγάλες πιθανότητες είναι εμείς που έχουμε euro5 ντίζελ να πάρουμε μια γερη αποζημίωση απο τις εταιρίες για να το αποσύρουμε + 8000 € για ηλεκτρικό !
Ιδανικά σε 2 χρόνια που το yaris μου θα εχει 200.000 χλμ θα θέλει αλλαγή το dpf και θα εχει βγεί το model 2 -
Χαχα πολύ πιθανόν.
Τόσα έτη τζάμπα ντίζελ και μετά καπάκι τζάμπα tesla.
Το dpf είναι για τα μικροσωματίδια όχι για τα nox. Δεν έχετε στην ουσία κάποιο σύστημα για τα ΝΟΧ, όπως τα euro6 που έχουν ένα αλλά και πάλι είναι εκτός ορίων.
Δηλαδή 20-30 yaris cross hybrid = 1 yaris diesel euro5, όσων αφορά τα Nox.
Δηλαδή εάν το δουν σοβαρά το θέμα και δώσουν κίνητρα για να απαλλαγείτε από τα euro5 diesel για model 3 σας βλέπω.
-
@spi_duster said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Ισως μια καλη ιδεα ειναι η επιδοτηση οσων εχουν αποδεδειγμενα ντιζελ για αποσυρση τους και με τη συμμετοχη ολων των υπολοιπων. Πχ επιπλεον τελος στα βενζινοκινητα. Οτι γινεται δηλαδη και σε αλλα αγαθα απο τα οποια υπαρχει θεληση να παρουν τη θεση αλλων.
Παντως να βρεθει ιδιοκτητης ντιζελ να το αποσυρει διχως κινητρο για το καλο του πλανητη δεν παιζει με την καμια. Μαλιστα θα πρεπει να αποσυρθουν και οι καυστηρες πετρελαιου για τον ιδιο λογο.Εμείς οι βενζινοκίνητοι όμως γιατί να πληρώσουμε μέσω τελών τις Γκρέτες για να κάνουν πρασινο-πασαρέλες σε βάρος μας αποσύροντας τα ντήζελ; Να πληρώσουν όσοι έχουν "περιβαλλοντικές ανησυχίες" aka οι ηλεκτροκίνητοι και οχι η βενζίνη θα προτείνω εγώ.
Προφανώς κανένας λογικός ιδιοκτήτης ντήζελ δε θα το αποσύρει και καλά θα κάνει, καίει ελάχιστα, ως μηχανή θα βγάλει πολλά χιλιόμετρα και βολεύει με την τεράστια αυτονομία του. Ας ψάξουν αλλού θύματα. -
@monman2 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Ενα τέλειο σενάριο που εχει μεγάλες πιθανότητες είναι εμείς που έχουμε euro5 ντίζελ να πάρουμε μια γερη αποζημίωση απο τις εταιρίες για να το αποσύρουμε + 8000 € για ηλεκτρικό !
Ιδανικά σε 2 χρόνια που το yaris μου θα εχει 200.000 χλμ θα θέλει αλλαγή το dpf και θα εχει βγεί το model 2Εντάξει, με έπεισες, και εγώ μέσα, αφού θα έχω όμως το 2008 για ταξίδια, ανταλλάσσω το C3 με ένα model 2!
Aλλα ανταλλαγή, δεν δίνω € παραπάνω..
-
@diego1960 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Να πληρώσουν όσοι έχουν "περιβαλλοντικές ανησυχίες" aka οι ηλεκτροκίνητοι και οχι η βενζίνη θα προτείνω εγώ.
Χαχαχα
Άρα κοινωνικός αυτοματισμός, άρα όχι κράτος πρόνοιας και ρυθμιστής της αγοράς προς το δημόσιο συμφέρον aka καθαρότερο περιβάλλον στις πόλεις.
Βρε Diego έχεις έστω καμία ιδέα του τι γράφεις και υποστηρίζεις στα διάφορα νήματα;
Δεν έχουν ειρμό και συσχέτιση η κοσμοθεωρία σου και οι δηλώσεις σου. Ξεκαθάρισε τα πρώτα στο μυαλό σου ώστε να έχουν μια συνέχεια οι απόψεις σου.
Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά