-
Οκ, Κατά μέσον όρο τότε. Αυτη είναι η πιο διαδεδομένη λογαριθμική καταγραφή. Υπάρχει και άλλη μία αλλά δεν υιοθετείται από πολλούς ειδικούς που βγάζει τα 6 db ως διπλασιασμό. Αλλά όπως είπαμε διεθνώς και κατά μέσο όρο έχει επικρατήσει ο λαγαρισθμος του 10db... Διάβασε σχετικά άρθρα και επιστημονικές δημοσιεύσεις για να δεις.
-
Τι να σου πω αυτό ειναι δικό σου θεμα, αυτά που λες δεν στέκουν και εμπειρικά και στα δικα μου αυτιά και όσων έχω ρωτήσει.
Ας ρωτήσουμε και εδώ.
Νιώθει κανείς από εδώ μέσα διπλάσιας έντασης θόρυβο μέσα στην καμπίνα όταν αυξήσει την ταχύτητα από τα 110χλμ/ωρα στα 130χλμ/ώρα όπου στα περισσότερα αυτοκίνητα ο θόρυβος καταγράφει μια αύξηση από 3 έως 4db;;;
Εγώ δεν ακούω διπλάσιο θόρυβο. Αντίθετα αν και δεν ειναι εύκολο να διατυπώσεις το μέγεθος της αύξησης με νούμερα και με ακρίβεια, θα μπορούσα να πω πως όντως αυξάνεται η ένταση κατά 33-35-40%. Σίγουρα όμως όχι 100%
Αν υπάρχει κάποιος που ακούει διπλάσιο θόρυβο, οκ το δέχομαι. Μη πάω κόντρα σε γνώστες και με τρελάνετε και πάλι
-
Η εμπειρία που έχει ο καθένας αλλάζει ανάλογα το όχημα. Για το CHR έγραψα πως δεν ακουγόταν στην ανηφόρα γιατί ανέβαινε ηλεκτρικά.
Τα συμβατικά θερμικά θα είχαν πρώτη ταχύτητα και κάποιες χιλιάδες στροφές.Στο ερκρος με ενοχλούν κάποια πράγματα, ο θόρυβος δεν είναι ένα απ αυτά. Και δεν ακούγεται περισσότερο από άλλα αυτοκίνητα, απλά διαφορετικά. Και ΠΟΤΕ κροταλισμα, αυτό οφείλεται μάλλον στη διαχείριση που κάνει το κιβώτιο.
-
@lap said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Αν υπάρχει κάποιος που ακούει διπλάσιο θόρυβο, οκ το δέχομαι. Μη πάω κόντρα σε γνώστες και με τρελάνετε και πάλι
Εγώ ακούω φωνές...
-
Η τελευταία που άκουγε, κάηκε...
Πρόσεχε...
-
@mastoras78 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Εγώ ακούω φωνές...
Ααααχαχαχα
-
@mastoras78 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Εγώ ακούω φωνές...
Τι σου λένε;
Υ.γ το ξέρω ότι ψάχνετε σέντρα για γκολ, ορίστε λοιπόν....
-
"πέσε για ύπνο Laaappppp είναι αργά και το πρωί δε θα ξυπνάς να πιείς το milko"
-
Καλά οι φωνές εμένα αναφέρουν;
Hemo.... Το είχατε εσείς; ΠεντανόστιμοΠάλι καλά δεν σου λένε #mono_vitara, τυχερός είσαι...
-
Το έγραψαν και άλλοι συνομιλητές πριν από εμένα, είναι άλλο μέγεθος η ένταση και άλλο η όχληση ( ή ακουστότητα , η οποία είναι η προσλαμβάνουσα αίσθηση) . Όλα τα παραπάνω είναι μαθηματικά. Εννοείται και δεν αμφισβητούνται. Εννοείται ότι η ένταση του ήχου ( μάλλον ο λόγος της έντασης ως προς τη στάθμη αναφοράς) αυξάνεται λογαριθμικά. Αν ο χρήστης δεν το νιώθει αυτό ως διπλασιασμό , είναι γιατί είναι ανεκτό στο αυτί του.
Όταν τα db, αυξάνουν αριθμητικά , τότε το πράγμα γίνεται εμφανέστερο. Κοινώς όταν οι στάθμες ξεπερνούν τα 80 ( νομίζω ότι είναι το όριο ασφάλειας και υγείας , δε καλοθυμάμαι...) , τότε ο "διπλασιασμός" αυτός θα γίνει κατανοητός από το ότι δε θα είναι ανεκτός ως προς το χρήστη. Επίσης όπως είναι κατανοητό στην όχληση παίζουν και άλλα ρόλο , όπως π.χ. οι ώρες έκθεσης στην πηγή του ήχου, οι συχνότητες του ήχου κ.λπ.
Αυτά από όσα λίγα θυμάμαι , υπάρχουν ειδικότεροι επί του θέματος....
Κάποτε στη σχολή, κάναμε μία μελέτη όχλησης για κεντρικές λεωφόρους. Το γκρούπ μου είχε την Κατεχάκη. Μας έστησαν το όργανο, το καλιμπράρισαν και μας είπαν να περιμένουμε τόσα db. Έλα που εμείς σα βλαμμένα , καθώς βαριόμασταν να μετράμε πάλι, χρήστες ( αυτοκίνητα) , αποφασίσαμε να πειράξουμε το πείραμα. Το στήσαμε λοιπόν βράδυ μέσα στην Πολυτεχνειούπολη και απλά βάλαμε τα αμάξια μας δίπλα να μαρσάρουν, κοτσάραμε και κάτι παλιές μετρήσεις κίνησης , όλα τέλεια. Τα απόλυτα νούμερα , έμοιαζαν ολόσωστα ( τι κόρνες , τι ιου ιου κάναμε με το στόμα δίπλα στο όργανο, ότι θέλεις....). Κοπήκαμε πανηγυρικά όταν οι συχνότητες , οι οποίες επηρεάζουν την όχληση μας πρόδωσαν όταν εκτυπώναμε τα δεδομένα! Τα db όμως ήταν παρόμοια .....
-
@civil357 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Κάποτε στη σχολή, κάναμε μία μελέτη όχλησης για κεντρικές λεωφόρους. Το γκρούπ μου είχε την Κατεχάκη. Μας έστησαν το όργανο, το καλιμπράρισαν και μας είπαν να περιμένουμε τόσα db.
Εσείς μετράγατε και τις υψομετρικές ή οι τοπογράφοι ήταν αυτοί?
Φαντάζομαι ότι στην όχληση εντός πόλης, παίζει ρόλο και ο σχεδιασμός των δρόμων, πιθανή βλάστηση κλπ. Θυμάμαι σε πόλεις εξωτερικού με αντίστοιχη κίνηση στους δρόμους να "νιώθεις" λίγοτερη φασαρία. -
@antonakis said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
@civil357 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Κάποτε στη σχολή, κάναμε μία μελέτη όχλησης για κεντρικές λεωφόρους. Το γκρούπ μου είχε την Κατεχάκη. Μας έστησαν το όργανο, το καλιμπράρισαν και μας είπαν να περιμένουμε τόσα db.
Εσείς μετράγατε και τις υψομετρικές ή οι τοπογράφοι ήταν αυτοί?
Φαντάζομαι ότι στην όχληση εντός πόλης, παίζει ρόλο και ο σχεδιασμός των δρόμων, πιθανή βλάστηση κλπ. Θυμάμαι σε πόλεις εξωτερικού με αντίστοιχη κίνηση στους δρόμους να "νιώθεις" λίγοτερη φασαρία.Και οι δύο μετράγαμε , οι τοπογράφοι με μεγαλύτερη συχνότητα, εννοείται, και ήταν και τυχεροί καθώς δεν μέτραγαν τα ίδια και τα ίδια, είχαν και εξωτερικές σε ωραία μέρη ( π.χ. νησιά) στα οποία πήγαιναν για κάποιες μέρες.
Είναι ολόκληρη επιστήμη και εξειδικευμένες μελέτες η αντιμετώπιση της ακουστικής όχλησης.
Για να γίνει πιο εύκολα κατανοητό , αυτό που γράφω είναι ότι μπορεί να περπατάς στο πεζοδρόμιο και δίπλα σου θα περάσει ένα 2008 diesel και ένα Yaris cross, εννοείτε ότι το πρώτο εκπέμπει υπερδιπλάσια db (μέρος βέβαια του ήχους τους θα καλύπτεται από συχνότητες άλλων ήχων που προκύπτουν από το θόρυβο της κίνησης των ίδιων των οχημάτων) , δυσφορία λοιπόν ( ή υπερδιπλασιασμό έντασης) δε θα νιώσεις τότε ,αλλά θα νιώσεις έντονη δυσφορία, όταν περάσει δίπλα σου το μηχανάκι με την τρύπια εξάτμιση, γιατί αυτό αντιλαμβάνεται το αυτί σου ως ενοχλητικό.
Κοινώς μετρήσεις με εφαρμογές κινητών , που μετράνε μόνο ελάχιστες παραμέτρους, και όλα αυτά για τη στιγμιαία αίσθηση που λαμβάνεις , δεν καταλήγουν κάπου και δεν είναι και αξιόπιστα μεγέθη. Στο ταξίδι όμως που η όχληση θα είναι συσσωρευτική , εκεί θα γίνει αντιληπτή η διαφορά στα περιβόητα db που γράφει το ένα όχημα και το άλλο.
-
Και εγώ τα έψαξα, και διάβασα κάποια πράγματα.
Ανάλογα τις συχνότητες αλλάζει ο αλγόριθμος αντίληψης της έντασης. Δεν είναι για όλες τις συχνότητες ιδιος.Χοντρικά όμως οι ειδικοί παραμενουν στο μέτρο αναφοράς του μέσου όρου δηλαδη τα 10db. Σε άλλες συχνότητες δεν ειναι 10db, αλλά αυτές είναι μη συνηθισμένες συχνότητες και όχι πολυ καθημερινές
Επίσης αν το αυτί εχει μόνιμη έκθεση σε θόρυβο άνω των 70db σε ένα εύρος συχνοτήτων όντως παθαίνει βλάβη.Ο θόρυβος των αυτοκινήτων σε ταξίδι είναι μεσαίες συχνότητες.
Για αυτό μετά από κάποια ώρα ταξιδιού στα 70 +++db νιώθουμε δυσφορία και λέμε να κάνουμε μια στάση να ηρεμήσει το κεφάλι μας.
Και βλέπεις κάτι λιμουζίνες που ταξιδεύουν με 62-65db και φτάνει μια χαρά ο οδηγός τους χωρίς στάση.
Σκεφτείτε τον @gatoz που κάνει ταξίδι με αυτό το vitara που έχει. Όταν φτάνει θα θέλει λίγη ώρα να επανέλθει
-
ο γατος εχει μονιμη βλαβη οποτε δεν χρειαζεται να περιμενει καθως δεν θα επανελθει ποτες.
παντως οταν μιλατε για θορυβο αμαξιου καπου λετε ακυρες διαπιστωσεις
ελατε μια βολτιτσα με το τζιβι με τα λαστιχα αναγομωσης να θεωρησετε τα παντα ολα ψιθυρους καρδιας -
@gatoz said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
ο γατος εχει μονιμη βλαβη οποτε δεν χρειαζεται να περιμενει καθως δεν θα επανελθει ποτες.
παντως οταν μιλατε για θορυβο αμαξιου καπου λετε ακυρες διαπιστωσεις
ελατε μια βολτιτσα με το τζιβι με τα λαστιχα αναγομωσης να θεωρησετε τα παντα ολα ψιθυρους καρδιαςΤο αυτό κι εγώ.
Αν βρεθούμε από κοντά θα σε βάλω εκ δεξιών για να σε ακούω καλά.Για τα λαστιχα, εννοείς ότι κάνουν πολύ ή λίγο θόρυβο?
-
Χαχαχα. Έχω ακούσει τέτοια λάστιχα..... Θα πάθεις ψυχικό τραύμα. Δεν ακούς τον εαυτό σου
-
ένα θα σας πω....μπορώ ακόμα και σήμερα να ξεχωρίσω απο μακρια αν ενα τζιπ φοραει τα malatesta kaiman μόνο απο τον ήχο...
-
Το ίδιο αν οδηγήσεις αγωνιστικό με σλικ ελαστικά. Μετά τα 80 χλμ/ώρα ειναι απίστευτος ο θόρυβος τους. Περνάει φυσικά τα 80db για πλάκα.
-
Και τα Run flat έχουν θέμα με το θόρυβο. Ιδιαίτερα τα παλιότερα.
-
Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά