-
Για να διατηρούμε την αίσθηση του μέτρου και των αναλογιών να υποθέσω ότι είναι γνωστό σε όλους ότι ΕΝΑ tesla model 3 long range όταν φορτίζει από το 20 έως το 80 % σε 250αρι ταχυφορτιστη τραβάει τόσο ρεύμα για αυτό το μισάωρο όσο καμία 20αρια τριάρια διαμερίσματα, πικάρει δε για λίγα λεπτά σε τιμές που αντιστοιχούν στις μέσες μέγιστες καταναλώσεις όχι 20 αλλά 30 τριαριών διαμερισμάτων …
Το γράφω για υπεραισιοδοξους όπως ο @lap που θεωρούν λίγο πολύ ότι οι υποδομές παραγωγής, τα συστήματα μεταφοράς και τα δίκτυα διανομής ηλεκτρισμού φτιάχνονται σε μεγάλη κλίμακα με μαγικά ραβδιά και εν μια νυκτι.
-
@lap said in TESLA FORUM:
Το έψαξα στο google
Μου έβγαλε το byd tang 730 με 108kwh μπαταρία.
Εγώ θυμάμαι ήταν πιο χαμηλό στο βίντεο που είχα δει στο YouTube. Τεσπά, βλέπεις πως ξεκίνησαν τα πρώτα.
Ήδη σε περιορισμένη έκδοση και μεγάλο κόστος προσφέρεται και με 140 kwh σε ένα άλλο.
Περιμένω την ανακοίνωση της catl το επόμενο διάστημα που είπε θα περάσει αυτήν την χωρητικότητα από τις 300 wh/kg στις κορυφαίες της tesla στις 500wh/kg διατηρώντας το ίδιο κόστος με τις σημερινές.
Μακάρι να ανακοινώσουν και οι panasonic και η lg αντίστοιχες μπαταρίες ώστε να ξεκινήσει ένας ανταγωνισμός για την αυτονομία.
Εdit άκυρο η τιμή των 40Κ ...70Κ το βρίσκω!
Το tang βγαίνει με 84kwh μπαταρία και κυκλο πόλης 500χλμ. Εθνική οδό θα έλεγα οριακά 400km
Κάτι άλλο ίσως είδες. Επίσης δεν έχει σημασία μόνο το μέγεθος της μπαταρίας αλλά και η κατανάλωση
-
Όλα σταδιακά θα γίνουν. Μέχρι στιγμής πέφτω μέσα στις προβλέψεις μου.
Να πω στο σημείο αυτό πως από αυτά που διαβαζω το θέμα δεν ειναι η παραγωγή ενέργειας. Ίσα ίσα δεν ξέρουν τι να την κάνουν διότι αν υπήρχε ένας πανικός στην δημιουργία διαφόρων ΑΠΕ η ενέργεια που θα παράγεται θα είναι πολλαπλάσια από την κατανάλωση.
Το θέμα είναι το δίκτυο όπως λες.Γενικότερα ενα δίκτυο με ικανότητα να τροφοδοτεί 250αρηδες φορτιστές κατά μήκος των δύο τριών αυτοκινητοδρόμων δεν είναι κάτι το δύσκολο. Το έχουν πράξει πολλές χώρες.
Στα υπόλοιπα μέρη και δρόμους με μικρότερη τάση και σήμερα μπορούν να καλυφθούν. Άλλωστε αν φορτίζει στο μέλλον ένα Τέσλα με 800-1000 χλμ πόσοι θα τα καταναλώσουν σε μια μέρα μεσα στην πόλη;
Κατά τα άλλα έχω γράψει πως πιστεύω και στους ηλεκτρολύτες, μακάρι κάποιες μελέτες που διάβαζα στο ίντερνετ να είναι όντως εφαρμόσιμες.
-
@dettol said in TESLA FORUM:
Το έψαξα στο google
Εγώ θυμάμαι ήταν πιο χαμηλό στο βίντεο που είχα δει στο YouTube. Τεσπά, βλέπεις πως ξεκίνησαν τα πρώτα.
Ήδη σε περιορισμένη έκδοση και μεγάλο κόστος προσφέρεται και με 140 kwh σε ένα άλλο.
Περιμένω την ανακοίνωση της catl το επόμενο διάστημα που είπε θα περάσει αυτήν την χωρητικότητα από τις 300 wh/kg στις κορυφαίες της tesla στις 500wh/kg διατηρώντας το ίδιο κόστος με τις σημερινές.
Μακάρι να ανακοινώσουν και οι panasonic και η lg αντίστοιχες μπαταρίες ώστε να ξεκινήσει ένας ανταγωνισμός για την αυτονομία.
Το tang βγαίνει με 84kwh μπαταρία και κυκλο πόλης 500χλμ. Εθνική οδό θα έλεγα οριακά 400km
Κάτι άλλο ίσως είδες. Επίσης δεν έχει σημασία μόνο το μέγεθος της μπαταρίας αλλά και η κατανάλωση
-
@dettol said in TESLA FORUM:
Το έψαξα στο google
https://licarco.com/2022-byd-tang-ev
Τι να πω, μόνο αυτό το σάιτ, που ούτε το ρχω ξανά ακούσει, αναφέρει αυτά τα νούμερα. -
Δες και εδώ...
Έχουν ξεκινήσει δειλά και ακριβά να εμφανίζονται τα πρώτα.
950 χλμ σε wltp. Μια χαρά!
Άλλωστε και η ίδια η catl ανακοίνωσε τέτοιες χωρητικότητες πως θα τις παρουσιάσει λίαν συντόμως.
-
Δεν ειμαι σιγουρος οτι θα δουμε αυτονομιες πανω απο 600-700χλμ. Οχι διοτι δεν θα ειναι τεχνικα εφικτο, αλλα γιατι ειναι πιο πιθανο να μειωσουν το μεγεθος της μπαταριας (αρα και το βαρος & το κοστος). Ειναι σα να λεμε οτι θα εχουμε αυτοκινητα με ρεζερβουαρ 150λιτρων.
-
Έτσι είναι. Θα βρεθεί μια μέση οδός όπου με τη μείωση του βάρους τους λόγω υψηλότερης ενεργειακής πυκνότητας θα αποκτήσουν υψηλότερη αυτονομία λόγω μικρότερης κατανάλωσης και το κόστος θα πέσει αλλά και ο χρόνος φόρτισης θα μειωθεί, όπως τουλάχιστον λένε οι κατασκευαστές.
Τα τμήματα του marketing θα εντοπίσουν το σημείο αυτό που επιζητά το αγοραστικό κοινό. Τελείως υποθετικά θεωρώ τα πραγματικά 600 χλμ σε ταξίδι με 130 χλμ/ωρα ως το σημείο ισορροπίας που θα κάμψει τις αντιστάσεις των αγοραστών αλλά και θα προσφέρει πιο φθηνά αυτοκίνητα. Αυτό σημαίνει 800 χλμ σε συνθήκες πόλης. Είναι υπεραρκετά για κάθε ημέρα να ξεκινάς με γεμάτη τη μπαταρία του αυτοκινήτου.
Αυτη η τεχνολογική ικανότητα θα εξυπηρετεί τα οχήματα με ζητούμενο τη μεγάλη αυτονομία. Όπως πχ τα επαγγελματικά.
-
Ένα βενζίνης ΔΕ βγάζει 600 χιλιόμετρα με 130 κι αυτό δεν ένοιαξε κανέναν. Το θέμα είναι ο γρήγορος ανεφοδιασμός παντού, όχι τα άπειρα χιλιόμετρα.
-
Επειδη δεν ειναι εφικτός σήμερα ο γρήγορος ανεφοδιασμος για αυτό και απασχολεί η αυτονομία στα επίπεδα των 600-800 χλμ.
Υπάρχει και η άλλη λύση με ηλεκτρολύτες απο διαφορά υλικά. Δεν είναι τελείως οικογλικος τρόπος αλλά εφοδιάζεσαι άμεσα όπως σήμερα όπου μπορείς να φανταστείς. Διότι δεν είναι εύφλεκτοι άρα τους αποθηκεύουν όπου να ναι χωρίς υψηλά και ακριβά standards
Είτε το φ.α.
-
Να πω στο σημείο αυτό πως από αυτά που διαβαζω το θέμα δεν ειναι η παραγωγή ενέργειας. Ίσα ίσα δεν ξέρουν τι να την κάνουν διότι αν υπήρχε ένας πανικός στην δημιουργία διαφόρων ΑΠΕ η ενέργεια που θα παράγεται θα είναι πολλαπλάσια από την κατανάλωση.
Το θέμα είναι το δίκτυο όπως λες.Γενικότερα ενα δίκτυο με ικανότητα να τροφοδοτεί 250αρηδες φορτιστές κατά μήκος των δύο τριών αυτοκινητοδρόμων δεν είναι κάτι το δύσκολο. Το έχουν πράξει πολλές χώρες.
Στα υπόλοιπα μέρη και δρόμους με μικρότερη τάση και σήμερα μπορούν να καλυφθούν. Άλλωστε αν φορτίζει στο μέλλον ένα Τέσλα με 800-1000 χλμ πόσοι θα τα καταναλώσουν σε μια μέρα μεσα στην πόλη;
Κατά τα άλλα έχω γράψει πως πιστεύω και στους ηλεκτρολύτες, μακάρι κάποιες μελέτες που διάβαζα στο ίντερνετ να είναι όντως εφαρμόσιμες.
Το θέμα δεν είναι ούτε η παραγωγή ούτε η διανομή, το θέμα είναι η αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας. Γίνονται κάποιες κινήσεις όπως ο υδροταμιευτήρας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής https://www.terna-energy.com/activities-en/pumped-storage-projects/ αλλά ακόμα βρισκόμαστε σε βρεφικό στάδιο.
-
Επειδη δεν ειναι εφικτός σήμερα ο γρήγορος ανεφοδιασμος για αυτό και απασχολεί η αυτονομία στα επίπεδα των 600-800 χλμ.
Υπάρχει και η άλλη λύση με ηλεκτρολύτες απο διαφορά υλικά. Δεν είναι τελείως οικογλικος τρόπος αλλά εφοδιάζεσαι άμεσα όπως σήμερα όπου μπορείς να φανταστείς. Διότι δεν είναι εύφλεκτοι άρα τους αποθηκεύουν όπου να ναι χωρίς υψηλά και ακριβά standards
Είτε το φ.α.
Δεν φτιαχνονται ηλεκτρικα αυτοκινητα βασει των συνθηκων που επικρατουν στην ελλαδα. Στη δυτικη και βορεια ευρωπη μια χαρα υπαρχουν φορτιστες σε πολλα σημεια. Προφανως χρειαζονται και αλλοι, ισως οχι σε περισσοτερα σημεια αλλα να αυξηθει ο αριθμος στα σημεια που υπαρχουν τωρα.
Στην ελλαδα τωρα εχει αρχισει το ολο θεμα να ενδιαφερει τον κοσμο.Συμφωνω και εγω οτι δεν ενδιαφερει τοσο η τεραστια αυτονομια (350-450χλμ σε συνθηκες ΕΟ ειναι υπεραρκετα) οσο η βεβαιοτητα οτι θα βρεις οταν χρειαστεις, φορτιστη.
-
Κυκλοφορεί ένα διάγραμμα που δείχνει την εξέλιξη των μικρο επεξεργαστών σε συνάρτηση με την εξέλιξη των μπαταριών. Η εξέλιξη των μπαταριών είναι συγκριτικά ελάχιστη, μην περιμένετε θαύματα με την αυτονομία, τουλάχιστον με την υπάρχουσα προσέγγιση.
-
Η μπαταρία δεν είναι μια αλλα αποτελείται απο εκατοντάδες στοιχεία.
Ενας επεξεργαστής ενα λογισμικό και το Σύστημα Θερμικού Ελέγχου κρατάνε τις ισορροπίες και τις ιδανικές συνθήκες για την λειτουργία όλων αυτών των στοιχείων ετσι ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη εμβέλεια και διάρκεια της απόδοσης σε χιλιάδες κύκλους φόρτισης .
Η χημεία ,το είδος της μπαταρίας κλπ είναι θέμα που ενδιαφέρει κυρίως τους κατασκευαστές και εχει να κάνει πιο πολύ με την ευκολία παραγωγής να μην έχει τοξικά μέταλλα πχ που είναι και πλεονέκτημα στην ανακύκλωση, να μην εχει σπάνια στοιχεία που εχει γεωπολιτικές προεκτάσεις και το βασικό είναι να διευκολύνει την ταχύτητα παραγωγής .
Τους οδηγούς το τελευταίο που πρέπει να τους νοιάζει είναι το είδος της μπαταρίας , αυτό που πρέπει να κοιτάνε είναι ταχύτητες φόρτισης εμβέλεια και μακροζωία .
-
Και το κόστος...
-
@red_monster said in TESLA FORUM:
Το θέμα δεν είναι ούτε η παραγωγή ούτε η διανομή, το θέμα είναι η αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας. Γίνονται κάποιες κινήσεις όπως ο υδροταμιευτήρας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής https://www.terna-energy.com/activities-en/pumped-storage-projects/ αλλά ακόμα βρισκόμαστε σε βρεφικό στάδιο.
Ετσι, δεν ξέρω αν έχεις παρακολουθήσει σε άλλα νήματα έχω ποσταρει πολλές μελέτες σε διάφορους τρόπους αποθήκευσης της ενέργειας.
Όπως τα λες αυτό είναι το σημερινό πρόβλημα. Προς το παρόν το δίκτυο και η παραγωγή ακολουθεί την ζήτηση. -
Η μόνη σημαντική πληροφορία για τα τέσλα που ενδιαφέρει και αξίζει να κρατήσει στο μυαλό του ο ορκισμένος καζόκαβλος είναι η εξής:
To Model 3 Performance ξεκολάει από στάση και χτυπάει τα 100χάω με άνεση, επαναληψιμότητα και χρόνους που συγκρίνονται με αυτούς ελαφρωμένου mitsubishi evo 900+ ίππων σε καλό οδόστρωμα (όχι σειριακό, όχι κόλλες, όχι μπαλόνια). Τα δε 100-200χαω του είναι συγκρίσιμα με evo 500+ ίππων. Και όλα αυτά άψυχα και μη συμμετοχικά μεν, αλλά με άνεση και αποτελεσματικότητα βολτίσιου κυριλέ οικογενειακού (φυσικά όχι πριμιουμ, ποιότητα κατασκευής επιπέδου skoda octavia) .
Για τον συνειδητοποιημένο ακομπλεξάριστο κοντράκια, χωρίς πολύ βαθιές τσέπες, αμάξια όπως το Model 3 Performance οφείλουν να αποτελούν λετζίτ στόχους στο ραντάρ αγορών του.
Τα περί οικολογίας κτλ είναι φούμαρα μπιγκ τάιμ, οι επιδόσεις του όμως όχι. Η μακροχρόνια αξιοπιστία του, τα κόστη επισκευής, οι αξίες μεταπώλησης, το αν θα γίνει φωτοβολίδα με το που θα σκάσει διπλωμένο σε κολώνα και βραχυκυκλώσουν οι μπαταρίες του είναι ζητήματα υπαρκτά μεν, που όμως ξεχνάει κανείς άμεσα όταν νιώσει την εμπειρία του σταθερού 1g για κάμποσα δευτερόλεπτα στο 400άρι.
-
Είσαι μέσα στο μυαλό μου ...
-
@argyn said in TESLA FORUM:
Τα περί οικολογίας κτλ είναι φούμαρα μπιγκ τάιμ
Παρέθεσε μελέτη που υποστηρίζει την άποψη αυτήν. Έχω παραθέσει πολλές που λένε το αντίθετο
-
@argyn said in TESLA FORUM:
Η μόνη σημαντική πληροφορία για τα τέσλα που ενδιαφέρει και αξίζει να κρατήσει στο μυαλό του ο ορκισμένος καζόκαβλος είναι η εξής:
To Model 3 Performance ξεκολάει από στάση και χτυπάει τα 100χάω με άνεση, επαναληψιμότητα και χρόνους που συγκρίνονται με αυτούς ελαφρωμένου mitsubishi evo 900+ ίππων σε καλό οδόστρωμα (όχι σειριακό, όχι κόλλες, όχι μπαλόνια). Τα δε 100-200χαω του είναι συγκρίσιμα με evo 500+ ίππων. Και όλα αυτά άψυχα και μη συμμετοχικά μεν, αλλά με άνεση και αποτελεσματικότητα βολτίσιου κυριλέ οικογενειακού (φυσικά όχι πριμιουμ, ποιότητα κατασκευής επιπέδου skoda octavia) .
Για τον συνειδητοποιημένο ακομπλεξάριστο κοντράκια, χωρίς πολύ βαθιές τσέπες, αμάξια όπως το Model 3 Performance οφείλουν να αποτελούν λετζίτ στόχους στο ραντάρ αγορών του.
Ο κοντρακιας που λες ομως δεν κανει κοντρα για την κοντρα, την κανει για να επιβεβαιωσει τα καλουδια που εβαλε στο αμαξι του, τα λεφτα που εριξε, τα αλογα που εβγαλε.
Αν βρεθουν 2 με Model 3 Performance η κοντρα θα βγει Χ αφου το μονο που κανει ο οδηγος ειναι να πατα το "γκαζι" αρα οι επιδοσεις ειναι ιδιες.
Θα συμφωνησω ομως στο εξης
Αν ησουν στα νιατα σου κοντρακιας και τωρα μεσηλικας με παιδια και υποχρεωσεις, ενα τετοιο αυτοκινητο μπορει να σου θυμιζει τα νιατα σου σε ο,τι αφορα επιταχυνσεις με αστειο κοστος για τις επιδοσεις
TESLA FORUM