-
Καταιγίδα, πρώτα καθόρισε τι διακοπές θέλεις να κάνεις, και με τι προυπολογιζμό, και μετά ψάξε. Άμα θες πρωινά με ζμούθις από εξωτικά φρούτα , μεσημεριανά με ψαρούκλες της ώρας και βραδυνά με μασκαρπόνε και σολωμούς, βράσε ρύζι.
Προσωπικά πάντως έχω κάνει απίθανες διακοπές εν πλήρη αφραγκία. Όπως λέει ο Ευτύχης που έχει γυρίσει όλο τον κόζμο, η καλύτερη αποσκευή σε ένα ταξίδι είναι η καλή μας διάθεση. Ιδιαίτερα καλοκαίρι το φαί σπίτι είναι πανεύκολο, εγώ με ένα ντάκο με ντομάτα τριμμένη, λαδάκι και φέτα περιέρχομαι σε τυμπανιαία κατάσταση για ώρες. Μια μακαρονάδα με σάλτσα και λίγα φρουτάκια και έγινες αερόστατο. Με μία βόλτα από χασάπικο φορτώνεις μπριζόλες χοιρινές που είναι τζάμπα, μία ντομάτα χαρακτή και μια μπύρα και πέφτεις σε χειμερία νάρκη για μια μέρα. Τις ψήνεις στην ψησταριά , όλα τα εξοχικά έχουν από μία, και τέζα. Τρόπο θέλει όχι κόπο.
Για το δίπολο εξοχικό ή ξενοδοχείο ψηφίζω κουρτίνα νο1. Έχει έξοδα το ρημάδι, τα οποία όμως εξαρτώνται άρρηκτα από το μέγεθός του, τον τρόπο, την ποιότητα, την πολυπλοκότητα κατασκευής του, τον περιβάλλοντα χώρο, την εγγύτητά του, κ.α., κυμαίνονται ανά περίπτωση.
Το μεγαλύτερο ζήτημα του όμως είναι η φροντίδα, ο χρόνος και ο κόπος που απαιτεί.Άλλωστε χρήμα θέλει και το ξενοδοχείο, και μάλιστα περισσότερο, κλείστε χάι σεζόν και όταν ξαναβρείτε τη λαλιά σας τα ξαναλέμε. Αλλά εκεί τα βρίσκεις έτοιμα.
Το 2012 πέταξα ένα φωτοβολταϊκό στα κεραμίδια, και εκμηδένισα σχεδόν το ετήσιο κόστος του εξοχικού που και εγώ κληρονόμησα μέσω της συζύγου στον Ωρωπό. -
1993 φαντάρος, παίρνω άδεια μια βδομάδα και πάω μόνος μου Σαντορίνη, με αστεία λεφτά στην τσέπη. Νοίκιασα ένα δωμάτιο σε μια πίσω αυλή, στα 50 μέτρα από την πλατεία, που άμα έκανες έκταση χειρών οι παλάμες σου άγγιζαν τους δύο τοίχους. Τι μέ νοιαζε; εγώ δράση ήθελα. Το πρωί έπαιρνα μια φρατζόλα ψωμί από το φούρνο, δυό ντομάτες και ένα τέταρτο φέτα τρίμα και τα έκανα σάντουιτς. Με αυτό τουμπάνιαζα όλη τη μέρα. Το βράδυ κανά φρούτο, σουβλάκια καλαμάκια, και χοτ ντογκ πάμφθηνα από ένα μαγαζί στην πλατεία, έτρωγα δύο καυτά σκυλιά, έπινα και νερό και έσκαγα. Όλη μέρα ήμουνα ανάμεσα σε 'κορδόνια', πέρασε η βδομάδα και δεν ήθελα να φύγω. Όταν γύρισα στη μονάδα μου, στρατιωτικό νοσοκομείο στη αθήνα, (είχα μέσο και εγώ μια φορά στη ζωή μου), και έλεγε ο καθένας πως πέρασε, δεν θυμάμαι καλά, μπορεί να τα είπα και λάθος, και οι γιατροί και μια υπαξιωματικός νοσοκόμα νόμιζαν ότι έτρωγα τόσα λεφτά τη μέρα. Τι να τους πω, ότι έβγαλα 8 μέρες με το ποσό που είπα; μώκο...
-
@lap το τελευταίο Σταθερό τηλέφωνο που θυμάμαι σε εξοχικό ήταν στου παππού μου - Σαλαμυκονο - που πήγαινε 3 μήνες το καλοκαίρι, κάνα μήνα το Πάσχα και αρκετά π-σ-κ. Μόνο τότε είχε χρήση και ας πούμε δεν πλήρωνες τσάμπα πάγια, για λίγες μέρες το χρόνο βάζεις data και ξεμπερδεύεις. Δεν ξέρω εσείς που έχετε πιο μεγάλα παιδιά τι βάζετε αλλά εγώ με προγράμματα που ενεργοποιώ στην WIND την βγάζω καθαρή, κάτι έχει βάλει και ο γάτος σαν ρουτερ με κάρτα Sim.
-
@dstou said in Διακοπές (καλοκαιρινές-χειμερινές):
1993 φαντάρος, παίρνω άδεια μια βδομάδα και πάω μόνος μου Σαντορίνη, με αστεία λεφτά στην τσέπη. Νοίκιασα ένα δωμάτιο σε μια πίσω αυλή, στα 50 μέτρα από την πλατεία, που άμα έκανες έκταση χειρών οι παλάμες σου άγγιζαν τους δύο τοίχους. Τι μέ νοιαζε; εγώ δράση ήθελα. Το πρωί έπαιρνα μια φρατζόλα ψωμί από το φούρνο, δυό ντομάτες και ένα τέταρτο φέτα τρίμα και τα έκανα σάντουιτς. Με αυτό τουμπάνιαζα όλη τη μέρα. Το βράδυ κανά φρούτο, σουβλάκια καλαμάκια, και χοτ ντογκ πάμφθηνα από ένα μαγαζί στην πλατεία, έτρωγα δύο καυτά σκυλιά, έπινα και νερό και έσκαγα. Όλη μέρα ήμουνα ανάμεσα σε 'κορδόνια', πέρασε η βδομάδα και δεν ήθελα να φύγω. Όταν γύρισα στη μονάδα μου, στρατιωτικό νοσοκομείο στη αθήνα, (είχα μέσο και εγώ μια φορά στη ζωή μου), και έλεγε ο καθένας πως πέρασε, δεν θυμάμαι καλά, μπορεί να τα είπα και λάθος, και οι γιατροί και μια υπαξιωματικός νοσοκόμα νόμιζαν ότι έτρωγα τόσα λεφτά τη μέρα. Τι να τους πω, ότι έβγαλα 8 μέρες με το ποσό που είπα; μώκο...
Τέτοιες ιστορίες στα 20 μας έχουμε κάνει όλοι.
Διακοπές να κοιμάσαι στο αμάξι και να τρώς κονσέρβες...Ηταν και 10-15 χρόνια πριν η ιστορία από σένα...
-
Πάντως και εγώ είμαι με την άποψη yem , εξοχικό νοείται να είναι σε μία απόσταση 20λέπτης( και πολύ λέω) οδήγησης από τη θάλασσα. Α, και προτιμητέο να έχει τουλάχιστον θέα στη θάλασσα.
Όλα τα υπόλοιπα τα ονομάζω σπίτι στο χωριό! Μια χαρά είναι και αυτά. Τέτοιο έχω και εγώ και πάω συνέχεια (εκτός σφοδρών χιονοπτώσεων). Δε το θεωρώ διακοπές ή τριήμερο. Αλλά ακόμα και αυτά αν δε βάλεις το χορτοκοπτικό τρείς φορές την Άνοιξη π.χ., πολύ σύντομα θα γίνει ζούγκλα ο κήπος σου. Γενικά αν δεν υπάρχει άνθρωπος, εκεί γύρω, να του ρίχνει μια ματιά και καμιά φροντίδα , υπάρχει θέμα. Δεν το γράφω ως αποτρεπτικός παράγοντας, πάντως, όλα διορθώνονται, όρεξη να υπάρχει.
Αλλά το σπίτι στο χωριό δεν είναι διακοπές, με την έννοια που φαντάζομαι, είναι πάω 2 εβδομάδες και ζώ σαν ντόπιος. Κακό δεν είναι , αλλά μακάρι όλοι να μπορούσαμε να κάναμε τις διακοπές που αξίζουμε , γνωρίζοντας πολλά διαφορετικά μέρη αυτής της χώρας (ή οποιαδήποτε άλλης) και όχι απλά την καθιερωμένη επίσκεψη στα πάτρια εδάφη! Καθείς βέβαια με τα γούστα του....
-
@yem said in Διακοπές (καλοκαιρινές-χειμερινές):
@lap το τελευταίο Σταθερό τηλέφωνο που θυμάμαι σε εξοχικό ήταν στου παππού μου - Σαλαμυκονο - που πήγαινε 3 μήνες το καλοκαίρι, κάνα μήνα το Πάσχα και αρκετά π-σ-κ. Μόνο τότε είχε χρήση και ας πούμε δεν πλήρωνες τσάμπα πάγια, για λίγες μέρες το χρόνο βάζεις data και ξεμπερδεύεις. Δεν ξέρω εσείς που έχετε πιο μεγάλα παιδιά τι βάζετε αλλά εγώ με προγράμματα που ενεργοποιώ στην WIND την βγάζω καθαρή, κάτι έχει βάλει και ο γάτος σαν ρουτερ με κάρτα Sim.
Και εμείς έτσι χρόνια το έχουμε σε τέτοιο πρόγραμμα. Εντάξει δεν είναι και τζάμπα αλλά δεν την ψάχνουμε και τόσο.
Ναι βάζεις λέει μια κεραία με sim κάρτα και παίρνεις 4g data. Εγώ προσωπικά δεν θέλω να εκπέμπει μια κεραία συνεχώς δίπλα μου. Ζεσταίνει και το αλουμινόχαρτο στο κεφάλι
Εμείς όμως γιέ του βάζουμε πριν μας παρει ο ύπνος και λίγο νετφλιξ. Έχουμε πάει τις παλιές smart tv εκεί και βλέπουμε. Βέβαια με τις βλακείες που έχει το νετφλιξ τζάμπα λεφτά αλλα οκ. Όλο ανωμαλιαρικα σίριαλ έχει.
Παλιά την παλεύαμε με κοντι αλλά δεν λέει να ψάχνεις υπότιτλους και να τους συγχρονίζεις στο εξοχικό, (μη την σπάσω την κωλοτηλεοραση....σε τέτοια φάση σε φτάνει)
-
@lap said in Διακοπές (καλοκαιρινές-χειμερινές):
Εμείς όμως γιέ του βάζουμε πριν μας παρει ο ύπνος και λίγο νετφλιξ. Έχουμε πάει τις παλιές smart tv εκεί και βλέπουμε. Βέβαια με τις βλακείες που έχει το νετφλιξ τζάμπα λεφτά αλλα οκ. Όλο ανωμαλιαρικα σίριαλ έχει.
Παλιά την παλεύαμε με κοντι αλλά δεν λέει να ψάχνεις υπότιτλους και να τους συγχρονίζεις στο εξοχικό, (μη την σπάσω την κωλοτηλεοραση....σε τέτοια φάση σε φτάνει)
Απεταξαμην την πολλή τηλεόραση στις διακοπές... Αυτά διαβάζει ο γάτος και κράζει μετά. Τι θες data για 1-2 ταινίες στις 10 μέρες? Γράψε σε USB 3 ταινίες και μερικά επεισόδια από σειρές και κάτσε δες αυτά.
P. S:το Kodi είναι φασαρία, έχω βρει το stremio τώρα, δοκίμασε το. Βλέπω Halo τώρα... -
Στο στρέμιο κάνεις παύση, πας πάνω στο πρώτο από τα δεξιά εικονίδια και πατώντας στριμάρει σε ασετάριστο κόντι.
Όταν γυρίσεις από τις διακοπές... -
@dstou said in Διακοπές (καλοκαιρινές-χειμερινές):
Καταιγίδα, πρώτα καθόρισε τι διακοπές θέλεις να κάνεις, και με τι προυπολογιζμό, και μετά ψάξε. Άμα θες πρωινά με ζμούθις από εξωτικά φρούτα , μεσημεριανά με ψαρούκλες της ώρας και βραδυνά με μασκαρπόνε και σολωμούς, βράσε ρύζι.
Φίλε δεν με καίει ιδιαίτερα το θέμα των διακοπών. Έχω συνηθίσει να κάνω "διακοπές" στην Αθήνα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Ποιο πολύ ρώτησα από περιέργεια. -
Μια και το γυρίσαμε στο κόστος των διακοπών, εγώ θα πω ότι μια χαρά είναι το σπίτι στο χωριό, αν υπάρχει. Ευλογία μεγάλη! Προσφέρει τη δυνατότητα για μεγάλες και οικονομικές διακοπές. Προ κρίσης πολλοί (όχι εγώ όμως) σνόμπαραν τα χωριά τους με την τζάμπα διαμονή στο πατρικό. Ήταν εύκολα τα διακοποδάνεια και γενικά το χρήμα...
Εμείς το τιμήσαμε και το τιμάμε. Μάλιστα κάπου κοντά στα μέσα της δεκαετίας (στα χειρότερα της κρίσης) για 2 χρονιές έκανα και πλήρη καταμέτρηση των εξόδων των διακοπών. Σχολαστικά, μέχρι και του ενός Ευρώ για καφέ. Τι δεν σημείωνα ως έξοδα; Το σουπερμάρκετ (θα το είχα και αν έμενα στην Αθήνα) και τη βενζίνη (επίσης θα την είχα κι ακόμη παραπάνω). Τι σημείωνα: καφέδες, τσίπουρα, ποτά, σινεμαδάκια, ταβέρνες, σουβλάκια και φαγητό παραγγελία από μαγειρεία. Είμαστε μια οικογένεια τριμελής και δεν αισθανθήκαμε σε τίποτα περιορισμένοι. Δεν τρώγαμε βέβαια έξω πολύ συχνά, αλλά όταν βαριόταν η σύζυγος να μαγειρέψει τρώγαμε νοστιμότατα από μαγειρείο.
Την πρώτη χρονιά το κόστος για ένα μήνα ήταν 920 Ευρώ. Τη δεύτερη 725 Ευρώ. Πρακτικά τζάμπα, γιατί σίγουρα τα ίδια και περισσότερα θα ξοδεύαμε για "διακοπές" αυγουστιάτικες στην Αθήνα.
Ο αντίλογος είναι ότι το κόστος χρήσης αυτού του εξοχικού (ΕΝΦΙΑ, κοινόχρηστα, λογαριασμοί) είναι περί τα 1500 Ευρώ το χρόνο. Όμως το σπίτι αυτό το έχουμε κατευχαριστηθεί εδώ και 17 χρόνια. Η μικρή μας μεγάλωσε σε ένα τόπο που αγάπησε, που δημιούργησε πανέμορφες παιδικές αναμνήσεις και ισχυρές φιλίες. Και βεβαίως με αυτά τα λεφτά δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε πουθενά στην Ελλάδα δυο μήνες το χρόνο διακοπές (μαζί με σαββατοκύριακα, τριήμερα, Πάσχα, Χριστούγεννα) πουθενά στην Ελλάδα. Ακόμη κι αν το είχαμε αγοράσει, η αξία του τώρα θα ήταν μεγαλύτερη από το κόστος αγοράς και χρήσης για όλα αυτά τα χρόνια.
Βαράτε τώρα!
-
Συνυνπογράφω μέχρι κεραίας.
-
Οσοι βρήκαμε έστω δύο δωματιάκια απ τον παππού/πατέρα, δεν τα εγκαταλείπουμε εύκολα. Αλλάζει ο "βαθμός ωφέλειας" και το συνολικό κόστος κατά περίπτωση, άλλος πάει και του βγαίνει πιο οικονομικά, άλλος ξοδεύει λίγο παραπάνω, αλλά είναι κάτι που σου δίνει και ταυτότητα ως άνθρωπο, υπάρχουν και τα "ανεκτίμητα" πράγματα στη ζωή που δεν μπορείς να τα αποτιμήσεις σε χρήμα.
Το να "επενδύσει" κάποιος απ το μηδεν σε "εξοχικό", πρέπει να το ψάξει αρκετά και λάβει υπ όψη την εμπορευσιμότητα του ακινήτου.
-
Εάν κανεος καλή έρευνα αγοράς και πάρεις είτε έτοιμο είτε χτίσεις εξοχικό σε καλή και περιζήτητη περιοχή, τότε εχεις κάνει διπλή επένδυση. Και χαίρεσαι τις διακοπές ιδιαίτερα τα παιδιά σου και όταν μεγαλωσουν το πουλάς αν θες και κανεις κρουαζιέρες για χρόνια.
Άσε που αν είναι σε καλή περιοχή θα βγάλεις και κάνα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δώρο. Δεν θες κρουαζιέρα;
Το κάνεις airbnb και συμπληρώνεις στα παιδιά σου τη δόση για το δικό τους σπίτι.
Αν είναι καλό τζάμπα θα σου βγουν οι δοσεις.
Στην εναλλακτική των ταξιδιών, θα έχεις δει πολλά μέρη αλλά στο τέλος θα κάνεις το σκατο σου παξιμάδι, θα κοιτάς φωτογραφίες σε ένα διαμέρισμα όντας συνταξιούχος.Για αυτό, πάρτε τροχόσπιτο.... χαχα
-
Ακόμα και το τροχόσπιτο για να το κάνεις απόσβεση θέλει πάρα πολλές διακοπές, μεγαλύτερη ελευθερία από το εξοχικό αλλά έχει κόστος μεγάλο ειδικά αν είναι αυτοκινουμενο. Σπεσιαλιτέ του τα ταξίδια αλλά καταστροφικό για την Ελλάδα μας που σχεδόν το καλύτερο μέρος είναι τα νησιά μας. Τα ακτοπλοϊκά είναι απαγορευτικά για τροχόσπιτα αυτόκινούμενα και μη. Ιδανικό για νέους συνταξιούχους.
Γουστάρω με 1000, αν φτάσω ποτέ να πάρω σύνταξη... -
@piliourits said in Διακοπές (καλοκαιρινές-χειμερινές):
Το να "επενδύσει" κάποιος απ το μηδεν σε "εξοχικό", πρέπει να το ψάξει αρκετά και λάβει υπ όψη την εμπορευσιμότητα του ακινήτου.
Για κάποιον που έχει τεράστια οικονομική άνεση, δεν τίθεται καν θέμα του που θα "επενδύσει" για εξοχικό. Όπου γουστάρει!
Για όλους τους υπολοίπους, προφανώς το χωριό τους είναι η εύκολη λύση.
Για όσους όμως είτε δεν έχουν χωριό είτε δεν έχουν περιουσία στο χωριό, η "επένδυση" σε εξοχικό πρέπει να γίνει σχετικά κοντά στον τόπο διαμονής τους και σε μεσογειακό προορισμό, αν θέλουν να το ευχαριστηθούν πραγματικά. Ο μέσος έλληνας δεν αντέχει το κόστος μετακίνησης σε ένα εξοχικό σε νησί ή σε απόσταση 500 Km από το σπίτι του, όσο ωραίο κι αν είναι. Και αν το κάνει, θα καταλήξει να πηγαίνει 1-2 φορές το χρόνο. Ενώ ένα εξοχικό π.χ. για τον Αθηναίο, που θα βρίσκεται στην Κορινθία, την Αργολίδα ή την Εύβοια, μπορεί να είναι επισκέψιμο ακόμη και κάθε σαββατοκύριακο. Και ως εκ τούτου θα καταλήξει να το ευχαριστηθεί πολύ περισσότερο από ένα εξοχικό στις Κυκλάδες π.χ.
-
Ακριβώς όπως τα λέει ο Χαρίλαος από πάνω..
-
+1 και από μένα. Άλλωστε είμαι χαρακτηριστικό παράδειγμα παθόντος με εξοχικό σε νησί που ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει.
-
Στο νησί πάω μια φορά ανα πέντε χρόνια κατά μέσο όρο.. Στο κοντινό 4-5 φορές το έτος, μπορεί και πιο συχνά
-
Εγώ στο ένα νησί έχω να πάω από το 2009 και στο άλλο νησί από το 1995...και πλέον δεν πρόκειται να ξαναπατήσω το πόδι μου σε κανένα από τα δύο.
-
@storm said in Διακοπές (καλοκαιρινές-χειμερινές):
Εγώ στο ένα νησί έχω να πάω από το 2009 και στο άλλο νησί από το 1995...και πλέον δεν πρόκειται να ξαναπατήσω το πόδι μου σε κανένα από τα δύο.
Με όλο το θάρρος και συγνώμη αν σε ενοχλήσω.
Γενικά διαβάζω τα μηνύματα σου και διαπιστώνω μια αποστροφή για Αθήνα , για πολυκατοικίες.... μήπως το μέλλον σου είναι σε κάποιο από τα 2 αυτά νησιά;
ποια είναι τα νησιά;
Διακοπές (καλοκαιρινές-χειμερινές)